Jump to content

Familia Ivan, pasiune pentru sport din tată-n... fiice

Recommended Posts

Posted

La echipa de fete a clubului din Galaţi sunt legitimate patru surori, caz unic în istoria fotbalului

Patru surori sunt toate fotbaliste în echipa feminină a Oţelului Galaţi. E un caz unic, cel puţin în România, unde s-au mai văzut maximum doi fraţi să joace în acelaşi timp, în aceeaşi echipă, dar nicidecum patru fete pasionate de sportul-rege.

Echipa de băieţi din Liga I nu are bani, iar antrenorul e pe cracă, aşa că au scos capul fetele! Valentina (14 ani), Elena (15 ani), Irina (17 ani) şi Alexandra Ivan (22 de ani) sunt cele patru fotbaliste cu care se mândreşte Oţelul. Ele sunt din comuna Smârdan, care a mai dat un fotbalist cunoscut, pe actualul stelist Ionuţ Neagu.

Surorile provin dintr- o familie cu zece copii - opt fete şi doi băieţi, în care toţi membrii cochetează cu diverse sporturi, cum ar fi rugby, altletism sau box. Cum mama lor a făcut în tinereţe patinaj şi gimnastică, iar tatăl - box, sportul a fost mereu de interes în familia Ivan.

Cele patru fete fotbaliste joacă de când erau mici şi sunt microbiste împătimite. Ba, mai mult, Valentina le dă clasă puştilor din sat la meciurile înjghebate pe maidan.

Mama: «Şi eu aş fi jucat fotbal»

Fetele au fost însă la un pas să rateze preselecţia de la Oţelul! “Butonam pe internet când am văzut anunţul. I l-am trimis fetei mai mari, dar ea mi-a spus că a expirat data pentru preselecţii. Am insistat totuşi să sune şi uite că au avut noroc. Dacă pe vremea mea ar fi putut şi fetele să facă fotbal, asta făceam şi eu sigur”, ne-a spus Elena Ivan, mama celor patru surori.

Tatăl fetelor, Toma Ivan, spune că iniţial nu a crezut că poate fi ceva serios, dar când a văzut că fetele au luat preselecţia, evident că s-a bucurat. “Pe Valentina, în special, despre care oamenii din sat mi-au spus că e ca argintul viu când juca alături de băieţi, chiar o vedeam făcând aşa ceva”, ne-a mărturisit şi Toma Ivan.

«Valentina promite să ajungă la naţională»

Ion Morohai, antrenorul echipei de fotbal feminin, îşi pune mari speranţe în cea mai mică dintre surori. “Este, ce-i drept, un caz unic ca într-o echipă de fotbal să ai patru fraţi sau surori. Eu cred că toate au aptitudini pentru fotbal. Elena şi Valentina se descurcă mai bine, iar Valentina are chiar şanse să ajungă la naţională”, a spus Ion Morohai. Fetele trag din greu acum pentru a trece primul hop - promovarea din liga a II-a în prima ligă de fotbal feminin a ţării.

Tănase, Neagu şi... Messi - idolii fetelor

În familia Ivan, bucuria e cu atât mai mare, pentru că Oţelul e echipa de suflet, “Sunt oţelară până în măduva oaselor. Eu joc extremă dreaptă, Elena e extremă stângă, Valentina - fundaş dreapta, iar Irina încă nu s-a hotărât. Toate îl admirăm pe Neagu, că e de la noi din sat, dar din fotbalul mare îmi place Messi”, ne-a mărturisit Alexandra. Valentina spune că îi place cum joacă Tănase.

libertatea.ro
  • 1 year later...
Posted

Pasiune, din tată-n... fiice. O familie care trăieşte doar pentru sport

* Surorile Ivan, devenite celebre în ţară prin prezenţa simulatană a patru dintre ele în aceeaşi echipă de fotbal, au început să facă performanţă şi în alt sport, halterele

Frumoasa familie a lui Toma Ivan, din comuna Smârdan, continuă să impresioneze în lumea sportului. Acum mai bine de un an, prezentam povestea a patru dintre fetele respectivei familii în echipa de fotbal feminin Oţelul, formaţie care s-a numărat printre cele mai bune grupări din eşalonul al doilea din ţară, ajunsă rapid cu mari şanse de promovare în Liga Naţională. Din păcate, problemele care au lovit respectivul club de fotbal au dus la desfiinţarea acestei echipe deosebit de valoroase, cu foarte multe jucătoare componente ale loturilor naţionale de junioare şi senioare.

Au fost meciuri când toate cele patru jucătoare Ivan - Alexandra, Irina, Elena şi Valentina - s-au aflat pe teren, spre satisfacţia celorlalţi membri ai familiei, prezenţi în tribune. Astfel, familia Ivan din Smârdan, una cu zece copii (opt fete şi doi băieţi), a devenit celebră în toată ţară.

Cele patru fete fotbaliste nu sunt singurele din familie care îndrăgesc sportul. Alte două surori Ivan - Adriana Rodica şi Mihaela - sunt, de un an şi jumătate, sportive ale secţiei de haletere a Clubului Sportiv Şcolar. Între timp, numărul membrilor respectivei secţii s-a mărit cu alte două din surorile Ivan. După ce li s-a luat posibilitatea de a practica fotbalul, Elena şi Valentina s-au dedicat şi ele sportului celor puternici.

Despre comportarea celor patru surori Ivan, antrenorul Constantin Dimofte nu are decât cuvinte de laudă. „Sunt sportive cu care colaborăm foarte bine. Cu trei săptămâni în urmă, au avut o participare la Campionatul Naţional (junioare II) cu evoluţii promiţătoare, ocupând locuri în imediata apropiere a podiumului. Seriozitatea cu care se pregătesc mă îndreptăţeşte să sper la performanţe şi mai bune. Deja au apărut confirmările, săptămâna aceasta, la Campionatul Naţional de copii (9-12 ani) şi juniori III, Mihaela a devenit triplă campioană naţională, cu aur la cele două stiluri şi, implicit, la total”.

Cele şase fete îndrăgostite de sport nu sunt singurele din familia Ivan atrase de fenomen. Alţi trei membri au cochetat cu sportul de performanţă sau chiar îl practică. Ana Maria - cea mai mare dintre surori, care trăieşte în Spania - a practicat atletismul, în timp ce fratele mai mare, George, a frecventat sala de box. În sfârşit, Alexandru (18 ani) este elev la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” şi component de bază al echipei de rugby juniori.

Aceasta este, pe scurt, familia Ivan, una pentru care sportul este un mod de viaţă, un prieten adevărat. Aceasta se datorează şi faptului că ambii părinţi s-au aflat şi ei, în tinereţe, în preajma fenomenului.

viata-libera.ro

• 1 year later...
Posted

Fotbalista-fotomodel, curtată de italieni şi de spanioli să bată mingea în liga profesionistă. Este căpitan de echipă şi joacă alături de trei dintre surorile ei

Alexandra Ivan este studentă în anul II la Facultatea de Inginerie din Galaţi şi joacă fotbal de când se ştie. Familia din care provine Alexandra numără nu mai puţin de 12 membri, incluzându-i aici şi pe părinţi, toţi sportivi sau foşti sportivi. Tânăra a jucat fotbal câteva luni la o echipă din Spania, dar a revenit în România pentru a urma Facultatea de Inginerie.

Alexandra Ivan (25 de ani) este genul atipic de fată, dar nu ar fi avut cum să fie altfel într-o familie în care toată lumea face sport. Microbul pentru acest sport îl are de la mama ei, care a cochetat şi ea în tinereţe cu fotbalul, pentru a se axa ulterior pe patinaj artistic şi gimnastică. Şi tatăl Alexandrei a fost sportiv, practicând boxul. Familia Ivan numără nu mai puţin de 12 membri, toţi sportivi sau foşti sportivi. Tânăra din Galaţi joacă fotbal de mic copil şi îşi aminteşte cu amuzament că a rupt cu mingea toţi copacii din grădina tatălui său. 

”Tata se săturase să tot planteze copaci, pentru că eu şi fraţii mei îi rupeam jucând fotbal”, ne spune râzând Alexandra. Juca fotbal şi cu băieţii pe stradă, chiar dacă la început unii dintre ei s-au arătat reticenţi în a primi o fată să bată mingea cu ei. Aventura ei în fotbalul profesionist a început acum 4 ani, când a plecat la una dintre surorile ei în Spania, unde a început să joace pentru o echipă de amatori, Alovera.

A revenit în ţară la dorinţa tatălui său, care şi-a dorit ca fiica lui să urmeze o facultate şi s-a legitimat ca jucător profesionist de fotbal la Oţelul Galaţi, până când echipa a fost desfiinţată acum doi ani. De atunci, activează la FC Universitatea Galaţi (Liga I de fotbal la fete), unde a fost desemnată de antrenori căpitan al echipei pentru spiritul său combativ şi capacitatea de coordonare a colegelor sale în teren. Tânăra fotbalistă şi-a asumat această responsabilitate, iar până acum încrederea antrenorilor şi a colegelor sale în ea a fost pe deplin răsplătită.

Joacă cu trei surori în echipă

Alexandra a fost şi protagonista unor momente amuzante pe teren,  gustate din plin de public. La un meci, două adversare s-au luat la ceartă, iar una dintre ele a lovit cu sete mingea. Balonul a lovit-o pe studenta din Galaţi şi s-a dus direct în poarta adversarelor, spre amuzamentul spectatorilor.

În Spania, Alexandra a jucat pe postul de atacant, dar la actuala echipă de club este folosită ca fundaş, însă a fost repartizată şi ca mijlocaş. ”Nu am neaparat o preferinţă pentru aşezarea în teren. Consider că atunci când se marchează un gol, acesta este rezultatul muncii întregii echipe, pentru că nu se poate altfel”, ne declară cu modestie Alexandra. 

Interesant de amintit este că în echipa Alexandrei joacă şi trei dintre surorile sale mai mici (Irina-20 de ani, Elena-18 ani şi Valentina-17 ani), în timp ce fraţii săi sunt şi ei sportivi de performanţă, practicând box şi rugby. Şi celelalte surori ale Alexandrei au practicat diverse sporturi, dar s-au retras din cauza vârstei sau din motive personale.

Fotbalista din Galaţi a jucat şi cu mâna în ghips, încă o dovadă  a pasiunii pentru acest sport. Studenta din Galaţi ar putea să se transfere pe viitor la o echipă din Superliga feminină de fotbal, echivalentul Ligii I de fotbal la băieţi, însă  talentul ei nu a trecut neobservat, dovadă că până acum a primit mai multe oferte de a juca la echipe din Spania, Italia şi Cipru.

Modelingul, pasiunea fotbalistei

În fotbalul feminin nu există un arbitraj profesionist, iar acest lucru conduce la situaţii deloc amuzante în unele meciuri. ”În ultimul meci am fost lovite şi înjurate. La pauză eram conduse la 1-0, dar la finalul meciului tabela arăta  8-0 pentru adversare. Ne înjurau şi spectatorii din tribune. Ne-am obişnuit cu astfel de lucruri”, ne spune Alexandra.

Chiar şi aşa, echipa gălăţencei are şanse să se califice în Superliga feminină de fotbal, iar un merit important îi aparţine Alexandrei, care este şi căpitanul echipei. ”Îmi place să comunic cu fetele, este un gen de legătură care îmi place enorm. Îmi place să joc mijlocaş de bandă dreaptă, dar mă descurc pe orice post”, ni se destăinuie  tânăra fotbalistă.

Visul Alexandrei este să joace la o echipă profesionistă de fotbal feminin din străinătate, dar acest lucru se va întâmpla după ce va absolvi facultatea. Şi-a ales Facultatea de Inginerie pentru că are un spirit analitic, dar nu s-ar angaja decât la o firmă unde poate interacţiona direct cu oamenii, aşa cum îi place să facă şi la fotbal.  

Alexandra cochetează în prezent şi cu modelingul, urmând să se decidă pe viitor dacă va urma şi această pasiune în paralel cu fotbalul. ”Este ceva nou pentru mine, dar îmi place, chiar dacă nu mă avantajează înălţimea. Nici la fotbal nu mă avantajează înălţimea, dar asta nu m-a împiedicat să joc bine”, ne declară cu umor sportiva.

adevarul.ro

• 1 year later...
Posted

Student cot la cot cu patru dintre copiii săi

O familie din Galaţi are, în prezent, cinci membri studenţi la Facultatea de Inginerie. Primul care a descoperit gustul ingineriei economice industriale a fost tatăl, Toma Ivan, care a absolvit forma de învăţământ cu frecvenţă redusă.

Apoi, el i-a atras către aceeaşi specializare şi pe copiii săi. Primul student a fost George Ivan, fiul cel mare, au urmat Alexandra, Irina şi Alexandru. Ultimii trei sunt încă la licenţă, în anul III, II şi, respectiv, I iar tatăl şi fiul cel mare sunt, în prezent, studenţi în anul I la Masterat, specializarea Managementul Calităţii în Inginerie Industrială.

“Eu sunt tehnician mecanic la o firmă pe platforma ArcelorMittal, am vrut să cresc şi m-am înscris la facultate. Apoi copiii au auzit discuţii în casă şi, încet-încet, au optat pentru aceeaşi specializare. Cred că e un domeniu de viitor, cu stabilitate pe termen lung. Chiar şi fetele au ajuns la concluzia că îşi vor găsi astfel mai uşor de muncă, pentru că orice întreprindere are nevoie de un inginer sau de un economist”, explică Toma Ivan.

Tot el spune că fraţii fac schimb de cursuri, se ajută, se încurajează la examene şi împărtăşesc experienţe, astfel că celor mici le e mai uşor să treacă prin materie. “Când eu am terminat liceul, tata termina facultatea. Mi-a plăcut ceea ce ne povestea acasă, despre profesori şi despre obiectele pe care le studia. Eu m-am gândit să-i calc pe urme şi i-am influenţat şi pe fraţii mai mici. Intenţionez chiar să urmez acelaşi masterat, pentru că îmi place cum sună!”, spune Alexandra Ivan, studentă deja în anul III la Inginerie.

Coleg cu fiul, la Masterat 

Toma Ivan, la cei 53 de ani ai săi, e decanul de vârstă al grupei anului I de Masterat şi coleg cu fiul său, George, de 28 de ani. “Ne sprijinim, comunicăm, mai şi chiulim, dar în limite normale. Eu lucrez în ture, aşa că nu e întotdeauna uşor, dar, cu efort, le împăcăm pe toate. Orientarea şi disciplina sunt totul în viaţă”, crede Toma Ivan, fost sportiv de performanţă.

Nu e de mirare că toţi copiii lui sunt pasionaţi de sport. Dacă băieţii fac rugby, studentele Alexandra şi Irina Ivan joacă în echipa de fotbal feminin A.F.C. Universitatea, iar în acest an au atins o performanţă deosebită: echipa Universitatea Galaţi a promovat în prima ligă de fotbal feminin. Interesant e că în echipa Universitatea Galaţi sunt patru surori din familia Ivan, două dintre ele încă eleve. “Cu inimă bună se leagă toate”, spune sfătos şi mândru tatăl viitorilor ingineri, care mai crede că sunt perspective ca ai săi copii să trăiască decent şi în România.

viata-libera.ro