Jump to content

La Piscu, asfaltul şi canalizarea ajung greu


dcp100168
 Share

Recommended Posts

La Piscu, asfaltul şi canalizarea ajung greu

* Cele două aspecte importante pentru comuna Piscu, care numără 4.700 de suflete, sunt deocamdată în stadiul de proiect * Circa 20 de kilometri de şosele comunale se află, încă, la nivel de uliţe

Când banii vin cu ţârâita, iar punerea în aplicare a unor proiecte de modernizare durează cu anii, o localitate aflată la circa 30 de kilometri de Galaţi are şanse mari să atingă cu greu standardele de comună europeană. Piscu, împreună cu cele două sate componente ale sale, se află în centrul judeţului, pe drumul care leagă Galaţiul de Tecuci, pe o rută unde lucrurile  s-au mai mişcat, spre deosebire de săracul nord al judeţului, toropit încă de bordeie de chirpici şi sărăcie lucie. Dar iată că şi în centrul unităţii administrativ teritoriale, lucrurile se pot mişca greu, iar asta se vede fără prea mare dificultate. Comuna greu încercată de inundaţii nu are nici acum un dig propriu de apărare, nici drumuri asfaltate, nici canalizare, deşi localnicii s-au dezobişnuit să mai scoată apă din fântână de vreo 12 ani, când la Piscu a fost realizată reţeaua de alimentare cu apă potabilă.

O canalizare cât un cincinal

Cam atât ar dura pentru ca la Piscu să fie făcut sistemul de canalizare în comună, astfel încât gospodăriile care au deja apă potabilă, circa 1.300 din totalul de 1.800, să poată spune că au condiţii decente, de la cap la coadă. Planul de realizare a proiectului este abia la început, Piscu fiind una dintre cele 26 de comune care vor beneficia de investiţia Apă-Canal.

„Noi am mai depus un proiect pentru canalizare, în 2009, pe SAPARD, eligibil, dar fără finanţare. Acum, în proiectul Apă-Canal, sistemul va fi de canalizare cu staţie de epurare undeva spre pădure. Etapa de proiectare propriu-zisă trebuie finalizată pentru toate cele 26 de comune până în martie anul viitor. În vara lui 2016 au spus că ar trebui să fie scos la licitaţie”, ne-a explicat Ştefan Vlad, primarul comunei Piscu.

La un calcul simplu, licitaţia va fi urmată, cel mai probabil, de contestaţii, care vor prelungi semnificativ termenul de demarare propriu-zisă a proiectului, ceea ce presupune ca investiţia la Piscu să fie realizabilă de-abia în următorii 4-5 ani.

Cinci kilometri de uliţă se pregătesc de asfalt

Reţeaua de drumuri şi străzi aflate în administrarea Primăriei din Piscu are în jur de 35 de kilometri, dintre care, în momentul de faţă, doar doi sunt asfaltaţi. Acestora li se vor mai adăuga într-un viitor nu foarte îndepărtat încă aproape şase kilometri.

”Am depus un proiect pentru asfaltare drumuri, este vorba de circa 5,7 kilometri de drum din satul Vameş, în valoare de 6 milioane de lei, finanţat de Ministerul Dezvoltării. Proiectul prevede inclusiv podeţele aferente şi dalarea şanţurilor”, ne explică primarul Vlad.

Dacă drumurile respective vor fi asfaltate înainte de demararea lucrărilor de canalizare, lucru foarte probabil, şosele vor fi din nou scormonite. Tipic românesc, dar fondurile vin pe căprării şi nu neapărat într-o ordine logică, fapt recunoscut şi de edilul din Piscu. ”E drept că nu e foarte convenabil să facem acum drumuri şi apoi să venim cu canalizarea, dar dacă ni s-a aprobat proiectul pentru asfaltare drumuri nu puteam refuza finanţarea, doar pentru că vom face canalizarea abia peste patru sau şapte ani”, conchide primarul.

viata-libera.ro


Copiii din comună învaţă în condiţii de lux. Grupuri sanitare monitorizate video şi centrale în toate şcolile

* Şcoala veche şi grădiniţa nr. 1 din Piscu sunt ultimele pe lista de reabilitare * Începând cu noul an şcolar, elevii şi preşcolarii nu se vor mai încălzi la soba cu lemne

În contrast cu investiţiile din zona infrastructurii comunale, precum canalizarea şi drumurile, unităţile de învăţământ din Piscu pot sta cu cinste alături de multe şcoli din mediul urban. Două şcoli şi două grădiniţe din comună au, în momentul de faţă, centrale termice proprii, tâmplărie termopan şi toalete moderne, elevii având practic şansa să studieze într-un mediu cât se poate de civilizat.

”Am ţinut mult să aducem toaletele din curte în interiorul şcolilor şi am făcut în aşa fel ca grupurile sanitare să fie amenajate la cele mai înalte standarde. Există compartimente separate pentru băieţi şi fete, holul comun fiind supravegheat cu camere video, pentru a putea monitoriza cine şi unde intră, ca să nu fie probleme. Băile au gresie, faianţă, mobilier, toate noi”, ne explică edilul Ştefan Vlad, în periplul într-unul din corpurile Şcolii nr. 1 din Piscu.

Nu departe de corpul reabilitat complet şi dotat cu centrală termică, toalete moderne şi laborator de informatică, celălalt corp al şcolii şi o grădiniţă, una dintre cele trei existente în comună, sunt în plin şantier. În curtea care le desparte se construieşte un corp care va găzdui centrala termică ce va asigura căldură la iarnă pentru cele şase clase ale şcolii şi patru ale grădiniţei.

”Facem un corp pentru ambele instituţii, care sunt foarte aproape una de cealaltă şi care va fi gata până la finele vacanţei. Ne costă circa 200.000 de lei, din fondurile Primăriei. Celelalte două şcoli şi încă două grădiniţe din comună sunt dotate cu tâmplărie termopan şi centrale, acestea două mai rămăseseră”, susţine primarul Ştefan Vlad.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.