Jump to content

Copiii nevaccinaţi riscă să nu mai fie primiţi la şcoală


dcp100168

Recommended Posts

Copiii nevaccinaţi riscă să nu mai fie primiţi la şcoală

* Un copil neimunizat îi poate îmbolnăvi şi pe cei din jurul său, spun medicii * 15 la sută dintre părinţii gălăţeni au refuzat imunizarea copiilor anul trecut

Rata de imunizare scade constant, de la an la an, în toată ţara. Nici Galaţiul nu face excepţie de la acest trend, iar specialiştii spun că există astfel pericolul ca boli grave, odată considerate eradicate, să reapară atât la copiii vaccinaţi, cât şi la cei nevaccinaţi. Cu scopul declarat de a-i impulsiona pe părinţi să-i ducă pe cei mici la vaccinat, Ministerul Sănătăţii a anunţat că intenţionează să pregătească un proiect de lege prin care copiilor neimunizaţi să le fie refuzat dreptul de a se înscrie la şcoală sau la grădiniţă. Concret, în momentul înscrierii, părinţilor le-ar putea fi cerută o adeverinţă care să ateste vaccinarea. În lipsa acesteia, copilul nu va putea beneficia de educaţie instituţională.

Ce motive invocă părinţii

Măsura, cât se poate de controversată, a împărţit deja opinia publică în două tabere diferite. Unii părinţi sunt nemulţumiţi că autorităţile apelează astfel la un şantaj pentru a-i determina să-şi vaccineze copiii. De cealaltă parte, medicii spun că vaccinarea este singurul mod în care copiii şi cei din jurul lor pot fi feriţi de unele boli grave.

De cele mai multe ori, rezistenţa părinţilor în faţa vaccinării are loc chiar în cabinetul medicului de familie. "Unii părinţi vin şi spun că preferă să-l lase pe copil să-şi dezvolte el singur propria imunitate împotriva acelor microbi. Alţii îmi explică faptul că sunt descurajaţi de numărul mare de vaccinuri pe care trebuie să îl facă micuţii lor şi că se tem de apariţia autismului. Îi întreb cum au ajuns la aceste concluzii şi îmi spun că s-au documentat pe internet. În multe situaţii, cu toate argumentele pe care le aduc, părinţii rămân la propriile convingeri", a explicat un medic de familie gălăţean.

Profilul reticentului

Majoritatea părinţilor care refuză vaccinarea provin de la oraş, în unele cazuri fiind vorba şi de persoane cu studii superioare, spun medicii. În mediul rural, aproape toţi părinţii sunt de acord cu vaccinarea copiilor. Mai sunt şi situaţii în care copiii pleacă odată cu părinţii în străinătate, pierzându-se astfel evidenţa vaccinurilor făcute de cei mici. Nu în ultimul rând, chiar Ministerul Sănătăţii îngreunează lucrurile, prin netrimiterea la timp a dozelor de vaccin. Apar astfel întârzieri în calendarul vaccinării.

Copilul nevaccinat, un risc pentru toată comunitatea

Medicii pediatri atrag atenţia că trendul refuzului vaccinării este cât se poate de îngrijorător. "Un copil nevaccinat nu este doar el expus riscului îmbolnăvirii, ci îi expune şi pe cei din jurul său. Cu cât rata de vaccinare este mai mică, cu atât microbii devin mai puternici. Că eu refuz vaccinarea este un lucru, dar să-i pun în pericol şi pe cei din jurul meu, acest lucru nu mai este de acceptat. Cum orice activitate comportă un risc, şi vaccinarea poate avea efecte adverse, însă doar în cazuri foarte rare", a precizat medicul primar pediatru Ginel Baciu.

15 la sută din părinţii gălăţeni au refuzat vaccinarea

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o rată de vaccinare de cel puţin 95 la sută. În Galaţi, în 2014, această acoperire a fost de sub 85 la sută. “România ocupă al doilea loc în Europa privind incidenţa rujeolei (pojarului), depăşind de peste şapte ori rata medie europeană. Mai mult, în ianuarie 2013, România a înregistrat cele mai multe cazuri de pojar din întreaga Europă", se arată într-un comunicat al Societăţii Române de Pediatrie.

Reticenţa părinţilor în privinţa vaccinării copiilor este un fenomen întâlnit la nivel mondial. În Europa şi Statele Unite ale Americii, spre exemplu, medicii au raportat în ultimii ani reapariţia poliomielitei, boală deosebit de gravă, dar considerată eradicată până în urmă cu doar câţiva ani. Ideea introducerii unor măsuri prin care copiii să fie vaccinaţi obligatoriu este dezbătută şi în alte ţări europene. În Franţa, spre exemplu, Consiliul Constituţional a decis, pe 20 martie a.c., că obligaţia de a-i vaccina pe copii nu încalcă Legea Fundamentală. Părinţii francezi sunt astfel obligaţi să meargă la vaccinurile obligatorii. În caz contrar, riscă de la amenzi usturătoare până la închisoare.

Unde puteţi face sugestii şi reclamaţii

Proiectul Ministerului Sănătăţii este încă în faza de lucru. După ce va căpăta o formă unitară, proiectul trebuie postat, pentru a fi dezbătut public, pe site-ul instituţiei (www.ms.ro), la rubrica Legislaţie - Transparenţă decizională. Cei interesaţi vor putea face aici reclamaţiile şi sugestiile necesare. Pe lângă imposibilitatea de a-şi înscrie copiii la şcoală sau grădiniţă, părinţii riscă şi sancţiuni financiare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Usor-usor, s-a prins si romanul ce-i cu OMS-ul lui peste prajit. Stau de 50 de ani in Asia, Africa si America de Sud si aia inca mor pe capete de boli mai vechi sau mai noi, iar acum vor sa ne invete, pe langa otravitul zilnic prin alimentatie si educatie, si sa ne vaccinam copiii cu rahaturile lor. Propunerile lor nu au nicio logica sociala, medicala sau de alta natura, dar asta va duce, cel mai probabil, la masuri legislative "democratice" si mai drastice decat cardul de sanatate. Chiparea ca la animale, din pacate, e urmatorul pas si depinde de noi daca acceptam sau nu rahatul bagat pe gat cu forta.

Edited by riaji
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Părinţii care refuză vaccinarea copiilor pot face puşcărie

Copiii care nu sunt vaccinaţi împotriva unor boli care pot da complicaţii grave sau care pot provoca chiar şi decesul nu vor mai putea fi înscrişi la şcoală sau la grădiniţă. Pe lângă acest lucru, părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii riscă să fie acuzaţi de rele tratamente aplicate minorului, infracţiune pentru care, dacă sunt găsiţi vinovaţi, pot face închisoare între trei şi şapte ani. Mai mult, părinţii riscă şi să fie decăzuţi din drepturi, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Sănătăţii.

Imunizare împotriva a nouă boli

Proiectul de lege face obligatorie administrarea a nouă vaccinuri incluse, de altfel, în schema naţională de vaccinare care, de asemenea, ar trebui să fie obligatorie. Cele nouă seruri sunt împotriva tuberculozei, hepatitei B, difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei, toate boli cu potenţial endemic şi pentru care rata acoperirii vaccinale se situează mult sub cea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Spre exemplu, în vreme ce OMS recomandă o rată a vaccinării de cel puţin 95 la sută, în judeţul Galaţi, la sfârşitul anului trecut, indicatorul scăzuse la 85 la sută.

Părinţii care refuză vaccinarea trebuie să îşi exprime în scris refuzul. În caz contrar, copilul va fi imunizat fără ca părintele respectiv să fie anunţat anterior, verbal sau în scris. În prezent, părintele este nevoit să îşi dea acordul scris pentru ca micuţul să fie imunizat. Totodată, documentul Ministerului Sănătăţii prevede ca înscrierea în unităţile de învăţământ să se facă doar după ce părinţii fac dovada că şi-au imunizat copiii, aducând fişa cu vaccinuri.

Amenzi usturătoare pentru şcoli şi grădiniţe

Şcolile sau grădiniţele care vor accepta copii nevaccinaţi riscă să plătească amenzi de până la 10.000 de lei. Scapă însă de sancţiuni şcolile care reuşesc să-i vaccineze pe micuţi în decurs de un an de la înscriere. Dacă acest lucru nu se întâmplă, unitatea de învăţământ are obligaţia de a notifica o comisie judeţeană de vaccinare, din care fac parte inclusiv psihologi, comisie care va încerca să consilieze părintele şi să-l convingă să fie de acord cu imunizarea.

Decădere din drepturi şi închisoare

În cazul în care părintele nu poate fi convins nici de către psiholog să-şi vaccineze copilul, comisia de specialişti are dreptul legal de a anunţa autorităţile competente, demers în urma căruia părintele va putea fi decăzut din drepturi, dar şi trimis la închisoare pentru neglijenţă.

"Într-adevăr, tot mai mulţi părinţi refuză să-şi mai vaccineze copiii, convinşi în special de ceea ce citesc pe internet. Din această cauză apar boli grave, considerate, până nu demult, eradicate. Spre exemplu, în Ucraina, chiar la graniţa cu România, au fost recent diagnosticaţi doi pacienţi cu poliomielită. Este un fapt îngrijorător, pentru că astfel pot fi îmbolnăvite şi persoanele deja vaccinate. În Franţa şi în alte ţări din vestul Europei se aplică deja amenzi drastice pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor", a precizat dr. Dumitru Mărăşescu, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie din România.

Sancţiuni şi pentru medicii antivaccin

Campaniile antivaccin sunt susţinute, în mod tacit, chiar şi de către unii medici. Potrivit proiectului de lege, în cazul în care un medic este depistat că dă sfaturi anti-imunizare, acesta va fi cercetat de o comisie de specialitate din cadrul Colegiului Medicilor. Doctorul poate chiar să-şi piardă dreptul de parafă, în cazul în care comisia stabileşte că sănătatea copilului a fost afectată de decizia sa.

Specialiştii spun că, în cazul în care proiectul va deveni lege, efectele adverse nu vor întârzia să apară. Un prim efect va fi că părinţii cu bani îşi vor înscrie copiii doar la grădiniţe şi la şcoli private, acolo unde dovada de vaccinare nu este obligatorie. Pe de altă parte, va exista şi riscul ca anumiţi medici să elibereze dovezi de vaccinare false.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

I-auzi.. 2 cazuri de poliomielita la granita cu Ucraina! Dar in marea America sunt zeci de mii de cazuri anual si daca nici pe aia nu-i mai vaccineaza ca pe porci.. Unde-i logica sanatoasa daca poti ajunge sa faci puscarie pentru ca incerci sa-ti protejezi copilul, in conditiile in care statul nu mai e in stare sa asigure niciun serviciu cum trebuie de ani de zile?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.