Jump to content

Vor dispărea controversatele căsătorii dintre copiii romi?


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Vor dispărea controversatele căsătorii dintre copiii romi?

După ce, în urmă cu aproximativ două săptămâni, în presa centrală a circulat un filmuleţ care reda imagini de la o nuntă dintre doi copii de origine romă, despre care se presupune că ar fi avut loc la Iveşti (informaţie neconfirmată, însă, chiar şi în urma anchetelor Direcţiei pentru Protecţia Copilului şi Primăriei), ieri, în şedinţa Biroului Judeţean pentru Romi, desfăşurată la Prefectură, a fost dezbătut subiectul căsătoriilor dintre minorii de etnie romă.
Chiar dacă prefectul Dorin Otrocol, preşedinta romilor, Viorica Gotu, Ciprian Groza, purtătorul de cuvânt al Protecţiei Copilului, dar şi mulţi dintre cei prezenţi au condamnat astfel de practici, este greu de crezut că unii dintre romi vor renunţa la aşa-zisele tradiţii, fapt confirmat chiar de unul dintre participanţi, care a afirmat că „au fost, sunt şi vor mai fi” nunţi între copii.
Reprezentantul Direcţiei pentru Protecţia Copilului a afirmat că, începând cu luna septembrie, instituţia va demara o campanie de informare şi conştientizare în rândul familiilor rome din judeţ, în special în comuna Iveşti. „Vom demara campania şi în şcoli, este o campanie inclusiv de consiliere socială şi juridică privind evitarea creării anumitor situaţii conflictuale în comunitatea de romi”, a afirmat dr. Ciprian Groza.
„Conform legislaţiei în vigoare, acest lucru este asimilat relelor tratamente aplicate minorului, pentru care pedeapa este închisoarea de la trei la şapte ani şi interzicerea unor drepturi. Vă avertizez că această căsătorie, posibilă, conform tradiţiei dumneavoastră, căsătoria timpurie sau logodna copiilor poate genera abuz emoţional care se pedepseşte aşa cum tocmai v-am spus”, a avertizat prefectul Dorin Otrocol.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Romii din judeţul Galaţi, supăraţi că regele i-a făcut de râs

* Cioabă declară pe pagina sa de FB că "este o crimă şi un act de cruzime" ce se întâmplă cu copiii din judeţul Galaţi

O fotografie postată pe facebook de Daniel Cioabă, autointitulat regele romilor din România, a iscat un adevărat scandal în comunităţile de romi din judeţul nostru. Fotografia postată, în care sunt două fetiţe de aproximativ şapte ani, este însoţită de comentariul “În comunităţile romilor din jud. Galaţi se practică căsătoriile foarte timpurii chiar de la vârsta de 6-7 ani! Aceste două fetiţe sunt căsătorite, iar faptul ca poartă batic în cap înseamnă că sunt măritate şi nu mai sunt virgine! Eu personal cred că aceasta practică este o crimă şi un act de cruzime faţă de aceşti copii! Voi ce părere aveţi?”.

Liderii romilor din Iveşti şi Lieşti susţin însă că totul este doar o răzbunare şi că ei nu îl recunosc pe Daniel Cioabă ca rege. “Noi îl recunoaştem pe preşedintele ţării nu pe Daniel Cioabă. La noi nu se face aşa ceva şi l-am invita pe Daniel Cioabă să vină la noi în comunitate să vadă personal dacă se întâmplă aşa ceva. El nu a fost niciodată aici. La noi nu se căsătoresc fetele de la şapte ani. Este adevărat că le mai punem batic pe cap, dar asta pentru că este frig afară, nu ca semn că sunt măritate”, ne-a spus Ferdinand Stănescu, bulibaşa romilor din Iveşti.

"Fiecare copil rămâne la părinţii lui până la 14, 15 sau chiar 18 ani"

La fel de supăraţi sunt şi romii din Lieşti, care susţin că îl vor da în judecată pe Daniel Cioabă pentru defăimare. “Ne discriminează. Nu a fost niciodată aici şi nu ştie ce se întâmplă. O face pe regele, dar noi nu îl recunoaştem. Noi nu ne mărităm fetele aşa de mici. Este adevărat că le logodim devreme ca să nu pierdem averile. Adică, părinţii fac o înţelegere şi îşi promit copilul. Fiecare copil însă rămâne la părinţii lui până la 14, 15 sau chiar 18 ani. Atunci abia se face nuntă. Ei se logodesc de mici ca până la nuntă să aibă timp părinţii să le facă o casă, să le ia o maşină. După logodnă fetele poartă batic că să se ştie că sunt promise, dar nu se mută de la mamele lor. Noi o să îl dăm în judecată pentru că ne-a făcut de râs comunitatea”, ne-a explicat Vasilică Stănescu, bulibaşa romilor din Lieşti.

Fotografia postată pe internet i-a atras atenţia şi Vioricăi Gotu, consilierul pentru romi din cadrul Prefecturii Galaţi. “Nu recunosc copiii din acea fotografie. Are dreptate că este o crimă să măriţi o fetiţă de şase-şapte ani, dar în comunităţile de romi din judeţul Galaţi nu se întâmplă aşa ceva. Cu siguranţă nu sunt poze de actualitate. Domnul Cioabă ştie că nu se practică aşa ceva în comunităţile de romi din judeţul Galaţi”, ne-a declarat Viorica Gotu, care a ţinut să precizeze că majoritatea copiilor de romi merg la şcoală.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Scandal la Lieşti. Logodnă între minori, descoperită de bulibaşă

Scandal în comunitatea romilor din Lieşti. Totul a pornit de la o logodnă făcută în urmă cu câteva luni. Conform informaţiilor, o fetiţă de opt ani a fost logodită cu un băiat de şase ani.
Familiile celor doi copii locuisc gard în gard, iar acum neînţelegerile dintre ei au ajuns la urechile bulibaşei. Acesta, Vasilică Stănescu, a anunţat autorităţile, dar a convocat şi staborul din localitate. "Am aflat de o fetiţă care a fost logodită şi am sunat la poliţie. Am vrut să arăt că am curajul să spun adevărul. Nu mai vreau să mă ascund după perdea. Este în avantajul copiilor să se ştie asta. Cei care au copii mici şi îi logodesc să se gândească că pot păţi la fel. Ei se înşeală cu copiii lor. Îi logodesc, fac ceva ca o nuntă, aici nu a fost nuntă, a fost doar un grătar, îi dau 50 - 60 de galbeni, copiii rămân la familii, iar ei se folosesc de bani. Vor doar să prindă aurul. Fetiţa de opt ani a fost logodită, i-au pus batic pe cap şi i-au făcut două codiţe. Cuscrul i-a promis că o mai ajută cu una, alta. Eu am aflat vineri seara şi am sunat la 112, am dus fata la poliţie, am făcut cercetări. El vrea acum 50 de galbeni ca să ia fetiţa. S-a răzândit cu privire la logodnă şi este ruşine mare în comunitate. I-a spus că dacă nu îi dă banii acum, caută pe alta”, ne-a declarat Vasilică Stănescu.

"S-a răzgândit cu privire la logodnă"

Povestea este întărită şi de mama fetei de opt ani, care susţine că cuscrul său s-a răzgândit cu privire la logodnă. “Fetiţa mea are opt ani. El a venit la mine şi a zis că îi pune fetei batic în cap şi îi face două codiţe, că asta e nora lui. A luat-o de la grădiniţă.  Eu am spus că abia la 18 ani o să facem nuntă. Am fost de acord, am mâncat şi băut la el, şi i-am spus că atunci când vine tatăl fetei o să îi dau şi 10 - 15 monede. Fata a rămas la el, a mai venit şi la mine. Acolo a dormit cu mama băiatului, a dormit şi la mine. A venit ieri la poartă la mine, ca să îi dau 50 de galbeni şi să îi dau fata de tot. Că dacă nu îi dau banii nu mai ia fata deloc. La noi e ruşine mare dacă fata a avut batic pe cap”, ne-a explicat Lămâia, mama fetei.
De partea cealaltă, părinţii băiatului cu care ar fi fost logodită minora de opt ani contrazic toate acuzaţiile şi spun că, de fapt, fata a fost vândută de mama ei. “Nu am vrut-o, ne-a dat-o cu forţa. Eu am adus-o acasă de la grădiniţă, că s-a urcat în maşină. Nu am vrut-o de noră. A vândut-o şi acum vrea bani pe ea. Când or creşte copii mari să se căsătorească. A vrut să îmi ia băiatul şi să fugă cu tot cu fata ei la Galaţi. Voi chema Protecţia Copilului. Ea a zis că îmi va da 50 de galbeni când vor creşte copii mari. Eu nu am avut nevoie de banii lor. Nu vreau fata ei. Acum ei vor 10 galbeni”, ne-au spus Dan Stănescu, tatăl băiatului.

Scuze pentru rege

Întregul scandal a adus în atenţie acuzaţiile făcute în urmă cu două săptămâni de regele romilor, Daniel Cioabă. Acesta susţinea, pe o reţea e socializare, că romii din judeţul Galaţi îşi căsătoresc fetele mult prea devereme. “Eu îi cer scuze lui Cioabă, dar am ajuns la cuvântul lui. Am spus că îl dau în judecată, dar Cioabă avea dreptate. Am făcut stabor şi am decis că tatăl băiatului trebuie să îi dea 10 galbeni, ca să plătească ruşinea. Fata nu este violată, dar e ruşine mare că i s-a pus batic pe cap. Ei să plătească ruşinea şi le spun la toţi să aştepte să ajungă copiii maturi, ca să îi căsătorească”, a completat Vasilică Stănescu, care a explicat şi faptul că nu este de acord nici cu căsătoriile între minori, nici cu banii care se dau la încheierea logodnelor.
Scandalul dintre cele două familii a ajuns şi în atenţia poliţiştilor gălăţeni. Oamenii legii au întocmit un dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de minori, cauza urmând să fie trimisă la DIICOT pentru cercetări.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Copiii romi, monedă de schimb între familii!

“Sub pretextul tradiţiei, dar doar un pretext, pentru că nu aşa e tradiţia noastră, că avem şi noi o vârstă şi ştim, pe vremea noastră nu se întâmpla aşa ceva, deci, sub pretextul tradiţiei, la noi copiii au devenit o monedă de schimb. Şi îmi asum ce spun acum, o monedă de schimb. Adică, cine are o fată şi are familie mai săracă, o logodeşte cu un băiat mai bogat şi-i cere familiei băiatului cine ştie ce... şi după aceea nu se satură, iar cere, iar familia se supără şi uite-aşa se află de astfel de cazuri”, a declarat Viorica Gotu, preşedinta Biroului Judeţean pentru rromi, în cadrul şedinţei desfăşurate astăzi, la Prefectură. Intervenţia Vioricăi Gotu vine pe fondul unui caz recent mediatizat de PresaGalatiBraila.com, din comuna Lieşti, în care o fetiţă şi un băieţel de 6 şi 8 ani ar fi fost logodiţi de părinţi, înţelegere parafată iniţial cu 10 galbeni, dar ruptă ulterior pe motiv că s-ar fi cerut 50 de galbeni pentru fetiţă. Cazul, reclamat la nivel naţional de regele Cioabă, a creat scandal în comunitatea gălăţeană de rromi (care, de altfel, nici nu-l recunoaşte de rege pe Cioabă!), căci astfel de situaţii sunt punctuale şi nu un fenomen, spune Vasilică Stănescu, bulibaşa din comuna Lieşti (foto 2), cel care a şi sesizat Poliţiei cazul logodnei celor doi minori: “Sunt cel mai bătrân bulibaşă din judeţ. Am 30 de ani de când sunt bulibaş şi am zis că-l dau în judecată pe Cioabă, nu că a zis că s-a făcut logodnă, ci pentru că a zis că fetiţele de la noi din comunitate nu mai sunt virgine. Nu există aşa ceva! Şi în acest caz copiii au dormit separaţi, iar după ce am aflat de caz, fata s-a dus la mama ei, i-am luat basmaua de pe cap, i-am despletit codiţele şi gata. Mama a zis iniţial că vrea să i se spele ruşinea fetei şi a zis că vrea 10 galbeni. Eu i-am zis că dacă ia banii, îi fac plângere la poliţie. După aceea, mama nu a mai avut nici o pretenţie. Mama fetei a spus că pe fată a luat-o cu maşina de la grădiniţă, au dus-o acasă la părinţii băiatului şi au făcut o logodnă mică, fără tam-tam, un grătar. Mama fetei a spus că face logodnă cât e bărbatul ei în puşcărie. Eu am sesizat organele şi cer pe această cale să se implice, să facă ordine. Dar un lucru cer: să nu ia copiii, că dacă îi ia, mai sunt şi alte cazuri în care poate s-a dat fata, dar de frică să nu le ia copiii, nimeni nu o să mai scoată la iveală astfel de cazuri. Părinţii trebuie să plătească, nu copiii”. Pe de altă parte şi Laţi Viorel, consilier pe problemele romilor din comuna Munteni a confirmat că astfel de cazuri mai există, dar sunt greu de descoperit în condiţiile în care rromii evident că nu se autodenunţă: “Am găsit la Spitalul din Tecuci o fată de 10 ani care zicea că are apendicită. Când am văzut, doctorul ei nu era de apendicită... era însărcinată. Cum s-a aflat, cum a luat-o maşina din spital, de unde să o iei?”.

Revenind la cazul din Lieşti, acum, fetiţa se află înapoi, la mama ei, însă Poliţia, DIICOT şi Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului cercetează cazul. Chiar dacă rromii au făcut apel către autorităţi ca astfel de cazuri să nu se finalizeze cu decăderea din drepturi ale părinţilor, legea este una pentru toţi, avertizează doctorul Ciprian Groza, directorul adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Protecţia copilului Galaţi: “Poate nu aţi înţeles cum e legea în România şi eu îi cer Vioricăi Gotu să vorbească cu reprezentanţii comunităţilor de rromi din judeţ, să le explice ce responsabilităţi au. Legile se aplică, iar astfel de părinţi riscă să fie decăzuţi din drepturi şi asta nu decide Protecţia Copilului, ci legea. De asemenea, părinţii acestor copii riscă să răspundă penal”. Directorul Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului a făcut apel la liderii comunităţilor de rromi şi pentru un mai mare sprijin al autorităţilor în efectuarea de anchete cu astfel de subiecte în comunităţile de romi. “Probabil şi în acest caz, dacă se înţelegeau la bani, nu mai afla nimeni de ei... Nu este normal, mai ales că astfel de discuţii le tot facem în şedinţe şi degeaba!”, a spus Ciprian Groza, căruia i-a dat dreptate Viorica Gotu, care a adăugat că va reclama autorităţilor ori de câte ori va mai afla de astfel de cazuri.

Potrivit Vioricăi Gotu, în judeţul Galaţi există, oficial, 17.000 de rromi, iar neoficial, 55.000. Diferenţa mare rezidă din faptul că la ultimul recensământ mulţi rromi şi-au negat etnia.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.