Jump to content

Măcelarul din Galaţi - istoria unei crime care a îngrozit România


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Măcelarul din Galaţi - istoria unei crime care a îngrozit România

O banală dispută după o partidă de table pe bani avea să-l tranforme pe un bărbat de 38 de ani din Galaţi în unul dintre cei mai dezaxaţi criminali din România. Culmea este că până la acest incident, omul părea cât se poate de normal. Transformarea i-a uimit pe psihologii care au contribuit la ancheta penală.

Povestea criminalului Grigore Palade este una cu totul aparte. Ucigaşi sunt mulţi - potrivit statisticilor, în România se săvârşesc peste o sută de crime în fiecare an - însă modul cum a acţionat „măcelarul” din Galaţi a ajuns să stea la baza unor lucrări de specialitate în domeniile psihiatriei şi criminalisticii.

Ziua de 13 care a întors pe dos un creier

Foarte interesant este că gălăţeanul Grigore Palade, zis „Gogu”, părea, până la comiterea oribilei crime, un om cât se poate de normal. În vârstă de 38 de ani, el avea o familie destul de reuşită, doi copii, un serviciu stabil şi o mulţime de prieteni. „Nu avea un comportament social deviant, specific persoanelor înclinate spre crimă”, aveau să concluzioneze psihologii care i-au făcut profilul pentru a-l ataşa la cercetarea penală a cauzei.

Şi totuşi, în ciuda semnelor liniştitoare, ceva i-a întors pe dos creierul lui Palade, în ziua de 13 iunie 2001, de s-a dovedit capabil de o crimă atroce, cum nu prea se mai pomenise până atunci în Galaţi.

Prima concluzia a celor care au anchetat cazul din toate perspectivele a fost că factorul decisiv în comiterea crimei şi în evenimentele ulterioare a fost alcoolul consumat în cantităţi foarte mari, care a adus victima şi ucigaşul aproape de coma alcoolică. Dar să rememorăm faptele.

Alcool, jocuri de noroc, violenţă

Lui Grigore Palade îi plăcea să joace table, deseori, cu prietenul lui Costică Ghenea (40 de ani), care locuia singur într-o casă de pe strada Războieni din Galaţi. Ghenea, care era un mare amator de jocuri de noroc, mai ales de poker, se lăsase de serviciu de ceva vreme, după ce soţia lui plecase la muncă în Spania şi-i trimitea de acolo bani.

Partidele de table erau destul de frecvente între cei doi, cărora li se alăturau uneori şi alţi amici. Cumpărau o sticlă de tărie sau câteva beri şi se întâlneau în casa lui Ghenea, unde băteau zarurile până seara târziu. Jucau destul de des şi pe bani, „ca să fie stimulată competiţia”, după cum avea să declare în faţa judecătorilor „măcelarul”.

"Mai jucasem pe bani şi altădată, că lui Costică îi plăcea să joace pe miză. Nu puneam mult: doi-trei dolari pe o partidă. A mai pierdut şi altădată, dar nu a sărit la bătaie ca în acea zi. Parcă era turbat, că eu nu am vrut să-l omor, dar nu s-a mai putut".

Declaraţia criminalului în faţa procurorilor

Tocmai de la acest „stimul” a pornit, până la urmă, grozăvia. Furios că Palade îi câştigase o sumă oarecare la joc (circa 20 de dolari), Ghenea i-a cerut banii înapoi. Însă cum Palade a refuzat acest lucru, a început să-l înjure şi să-l îmbrâncească afară din casă. Amândoi erau beţi.

În timpul îmbrâncelilor, Ghenea a înşfăcat un cuţit de pe masa din bucătărie şi a început să îl ameninţe pe Palade, moment în care s-au încăierat, chiar în holul casei. Palade a reuşit să ia cuţitul din mâna lui Ghenea şi, într-un moment de maximă furie, a început să-l înjunghie.

Potrivit raportului medico-legal, au fost trei lovituri foarte grave, care au atins un plămân, inima şi mai multe vase de sânge importante ale victimei. Procurorul Dumitru Hagiu, cel care a anchetat crima, declara, la vremea respectivă, că, de fapt, Costică Ghenea a murit în doar câteva secunde dar că, bizar, a rămas în picioare, sprijinit de zid.

S-ar părea că acela a fost momentul în care în mintea lui Grigore Palade s-a produs un declic ciudat. După cum avea să declare psihologilor (el a fost dus la Institutul „Mina Minovici” pentru o expertiză detaliată), era îngrozit de gândul că prietenul lui refuză să moară şi că se va răzbuna. Aceasta a fost resortul care l-a determinat să treacă la faza a doua a crimei, cea care a îngrozit, de fapt, oraşul.

L-a tăiat bucăţi, ca pe un miel

La circa două ore după crimă, Palade (care între timp zăcuse într-un fel de catalepsie, ca efect al beţiei şi al şocului) s-a apucat să-şi taie prietenul în bucăţi, folosind o secure şi un cuţit.

Relatarea din rechizitoriu a acţiunii, bazată pe mărturia ucigaşului şi pe concluziile legiştilor, este oripilantă. „A aşezat jos, pe hol, cadavrul victimei şi a început să îl tranşeze precum un măcelar. I-a tăiat, pe rând, picioarele şi mâinile, i-a secţionat organele genitale şi i-a scos organele interne (...). Apoi a despărţit capul de trunchi şi l-a aşezat într-un lighean, pe care l-a învelit cu mai multe haine. (...) A aşezat bucăţile de cadavru în două pungi de plastic şi într-o valiză, după care a încercat să ascundă toate urmele crimei. (...). A spălat gresia de pe hol, cada şi chiuveta, dar nu a reuşit să înlăture urmele de sânge de pe pereţi. (...)

Înainte să părăsească imobilul, a sustras o sumă de bani şi mai multe bijuterii din aur din casa victimei, după care a plecat în grabă, uitând să îşi ia de pe masuţa din hol mai multe documente cu care venise”.

Odată „împachetată” victima, criminalul a luat trei pungi în care se aflau o parte dintre resturile de cadavru şi le-a abandonat, pe rând, în mai multe containere de gunoi din oraş. Aşa şi avea să se afle despre crimă.

Un cerşetor a găsit un penis fără trup

Totul avea să iasă la iveală la nici 24 de ore de la comiterea crimei, în data de 14 iunie 2001, atunci când un cerşetor care obişnuia să scurme prin containere după diverse lucruri a descoperit la circa un kilometru de locul crimei, într-un tomberon din cartierul Ţiglina 3 (aferent blocurilor A14 şi A15) o pungă cu carne din care a căzut un... penis uman.

Omul s-a speriat îngrozitor şi a început să ţipe, alertând locatarii din zonă, iar unul dintre aceştia a chemat Poliţia. Sosiţi la faţa locului la scurt timp, criminaliştii aveau să descopere că în pungă se aflau nu doar organele sexuale ale unui om, ci şi inima, un rinichi, un plămân, plus câteva haine îmbibate cu sânge.

Deoarece era foarte clar că erau părţi dintr-un cadavru, a fost pornită imediat o operaţiune de verificare a tuturor pubelelor din Galaţi. Aveau să se mai găsească două pachete, care conţineau bucăţi de intestine, ficatul şi alte părţi de organe. Mai rămânea de stabilit doar de unde proveneau aceste bucăţi de cadavru, dat fiind că, deocamdată, nu fusese semnalată nicio dispariţie. Răspunsul avea să vină în mai puţin de 24 de ore, de la familia lui Costică Ghenea.

Un apel disperat: „E uşa încuiată şi miroase a mort”

În seara zilei de 14 iunie, fratele victimei, îngrijorat că Ghionea nu îi răspunde la telefon, s-a dus la el acasă şi, după ce a bătut minute întregi la uşă, a simţit parcă un miros de cadavru în putrefacţie. Deoarece toate uşile şi geamurile erau bine închise a decis să anunţe poliţia, presimţind că s-ar fi putut întâmpla ceva rău.

Lucrurile începeau să se lege. În dimineaţa zilei de 15 iunie, poliţiştii au spart uşa imobilului, loc unde au descoperit, cu oroare, restul trupului lui Costică Ghenea. Bucăţile de cadavru erau împachetate în celofan şi băgate într-o sacoşă şi două genţi de voiaj. Legătura cu resturile de cadavru găsite la gunoi fiind făcută, mai rămânea să se afle doar cine este criminalul, treabă care a durat doar câteva ore.

Unul dintre prietenii lui Ghenea, care aflase de tragedie, a povestit poliţiştilor că îl văzuse pe acesta în urmă cu câteva zile (în ziua morţii; conform expertizei legiştilor) împreună cu Grigore Palade. Vizita la domiciliul acestui din urmă avea să confirme suspiciunile: Palade dispăruse de acasă de două zile!

Luate la întrebări, rudele aveau să recunoască faptul că acesta le spusese că vrea să se ducă Italia.

Prins la Oradea, după ce l-a turnat un şofer de TIR

Criminalul ştia că nu avea cum să iasă legal din ţară şi că sunt şanse să fie deja dat în urmărire, aşa că, după o călătorie epuizantă cu trenul şi „la ocazie” pe ruta Galaţi-Bucureşti-Timişoara-Oradea, a încercat cu disperare să găsească o călăuză care să-l ducă ilegal în Ungaria. Trecuseră deja zece zile de la crimă. A apelat la un şofer de TIR, însă acesta văzuse deja la televizor o ştire cu semnalmentele criminalului (care se potriveau perfect cu ale „clientului”), aşa că a anunţat Poliţia. Palade a fost luat ca din oală, încătuşat şi trimis la Galaţi.

Deşi în prima fază el a negat că ar avea vreo legătură cu crima şi cu „măcelărirea” cadavrului, în cele din urmă el a recunoscut fapta. A fost condamnat, în 2003, la închisoare pe viaţă. Partea interesantă este că, deşi a recunoscut ceea ce a făcut, Palade a apelat la toate tertipurile juridice posibile de-a lungul procesului (apărător fiindu-i Mihail Boldea, devenit ulterior deputat şi apoi inculpat în două dosare penale, încă în curs de judecată, pentru corupţie şi alte infracţiuni asimilate). A uzat de toate căile de atac asupra sentinţei, ba chiar a făcut contestaţie la executare şi a solicitat întreruperea pedepsei pentru tratament psihiatric de specialitate. Toate solicitările i-au fost respinse în serie de magistraţi care, pe bună dreptate, au considerat că nu este cazul să lase în libertate un astfel de monstru.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.