Jump to content

Peste 10 milioane de euro pentru Galaţi, la rectificarea bugetară


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Peste 10 milioane de euro pentru Galaţi, la rectificarea bugetară

Unitățile administrativ-teritoriale (UAT) din Galați au primit de la Guvern suma de 46,46 milioane lei. Acestea reprezintă influențele rezultate ca urmare a rectificării sumelor defalcate din TVA (în total 28,247 milioane lei) și a sumelor din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale în anul 2015 (în valoare de 18,213 milioane lei).

Criteriile ce stau la baza repartizării de către fisc a sumelor au în vedere, pe de o parte, în materie de TVA, fondurile alocate inițial pentru anul în curs, comparativ cu anul 2014, inclusiv sumele alocate pentru drumuri județene și comunale pentru echilibrarea bugetelor. Pe de altă parte, la repartizarea sumelor din cota de 18,5% din impozitul pe venit se ține cont atât de numărul de locuitori (55% ca pondere), suprafața intravilană (15%), gradul de colectare a taxelor și impozitelor locale de minim 90% în ultimul an fiscal (15%), dar și de existența implementării a cel puțin unui proiect cu fonduri externe nerambursabile (15%).

În acest context, marii beneficiari ai rectificării bugetare sunt municipiul Tecuci (ce a primit cumulat peste 2,8 milioane lei), dar și comunele Matca (cu cca 2,5 milioane lei) și Pechea, la care alocările suplimentare depășesc 2,4 milioane lei. De valori consistente au mai beneficiat Lieștiul (peste 2,1 milioane lei), Cudalbiul (peste 2 milioane de lei) și Umbrăreștiul (peste 1,9 milioane lei). Comunele Corod și Ivești primesc fiecare peste 1,8 milioane lei și asta în condițiile în care UAT a Județului Galați și, respectiv Municipiul Galați, nu au primit niciun ban în plus la rectificarea bugetară.

Într-un clasament al fondurilor alocate la nivel județean, Galațiul se situează pe locul al doisprezecelea, de cele mai substanțiale rectificări beneficiind UAT-urile din Timiș (peste 92 de milioane de lei), Prahova (peste 84 de milioane) și Cluj (circa 72 milioane lei). Totodată, alocări suplimentare la nivelul județului nostru, în valoare de peste 13,6 milioane lei, reprezintă acoperirea hotărârilor judecătorești pentru plata salariilor în învățământul preuniversitar de stat, iar 550.000 lei se alocă pentru plata personalului neclerical angajat în unitățile de cult.

Cu această ocazie, deficitul bugetar al României se va majora anul acesta la peste 2% din Produsul Intern Brut (PIB). Cele aproape 1,5 miliarde de lei prevăzute în minus (pe cheltuieli) la recenta rectificare bugetară, aprobată prin OG nr. 20/2015, se adaugă la cele 13 miliarde prevăzute inițial, în condițiile în care PIB-ul ar urma să atingă valoarea de cca 700 miliarde lei. Estimarea are la bază o creștere economică de 4% în 2015, conform previziunilor Băncii Naționale. Teoretic, România ar fi fost obligată să-şi reducă în 2015 deficitul bugetar la 1,4% din PIB pentru a respecta ţinta de deficit structural de 1% din PIB, cum s-a angajat în faţa Comisiei Europene. Premierul Victor Ponta a afirmat că România are nevoie de un deficit mai mare pentru a putea face mai multe investiţii şi pentru a avea bani să cofinanţeze proiectele de dezvoltare cu banii UE, exact lucrurile pe care nu le face, în condițiile stagnării acestora.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

CJ, municipiul Galaţi şi zeci de comune nu au primit niciun leu de la Guvern, la rectificarea bugetară

Nu mai puţin de 23 de entităţi administrative din judeţul Galaţi au fost sărite la marea împărţire a banilor de la nivel central, astfel că prima rectificare bugetară a Guvernului din acest an se dovedeşte a fi de fapt o puternică lovitură pentru mai multe unităţi administrativ-teritoriale gălăţene. Printre marii perdanţi se numără Consiliul Judeţului, Primăria Galaţi, oraşul Târgu Bujor, dar şi oraşul Bereşti. 

În total, către judeţul nostru, pentru echilibrarea bugetelor locale, au fost repartizate 28.247.000 de lei, bani proveniţi din taxa pe valoarea adăugată (TVA), şi 18.213.000 de lei, din cota de 18,5 la sută din impozitul pe venit.

Ce comune au rămas cu „mâna întinsă”

Comunele Bălăbăneşti, Băneasa, Buciumeni, Cavadineşti, Cerţeşti, Cuca, Jorăşti, Nămoloasa, Oancea, Poiana, Priponeşti, Rădeşti, Rediu, Smulţi, Suceveni, Suhurlui, Vîrlezi şi Vlădeşti nu au primit niciun ban de la Guvern, astfel că pentru unele dintre acestea funcţionarea se va face la cota de avarie, iar unele dintre proiectele de investiţii creionate pentru acest an vor rămâne în sertare. În ceea ce priveşte situaţia municipiului Galaţi, asupra acesteia vom reveni în zilele următoare.

Primarii, foarte supăraţi

Primarul comunei Oancea, Victor Chiriloaie, s-a declarat dezamăgit de faptul că rectificarea bugetară nu a adus niciun leu unităţii administrativ-teritoriale în fruntea căreia se află. Ba mai mult, primarul ne-a declarat că una dintre cele două pompe folosite pentru asigurarea apei localnicilor a cedat şi trebuie înlocuită, însă banii rămân o problemă. Totodată, acesta ne-a spus că este nevoie de achiziţia de lemne pentru şcoală şi Primărie. „Aveam speranţe mari. Suntem foarte supăraţi. Vine iarna şi trebuie să te pregăteşti. Dar cu ce? Nu ştim cum ne vom descurca. Cu funcţionarea suntem la limită. Dar seceta ne-a dat mari bătăi de cap. O pompă s-a stricat, cealaltă merge continuu. Ne gândeam că vom primi măcar bani pentru asigurarea lemnele pentru şcoală şi Primărie. Dar dacă nici măcar bani de lemne nu dau… Vom avea nevoie de combustibil, de motorină. Vai de noi. Bine că ne petrecem concediul în Miami, pe vas de croazieră”, a afirmat primarul comunei Oancea.
Lipsa unui suport financiar din partea Guvernului, în urma rectificării bugetare, afectează şi comuna Rădeşti. Primarul Ioan Porumb ne-a spus că a transmis o adresă Finanţelor gălăţene pe această temă, întrucât în comună se află în desfăşurare un proiect privind canalizarea şi aşteaptă un răspuns din partea DGRFP. „Am rămas în aer cu investiţia. Vom fi nevoiţi să ne împrumutăm pentru a o finaliza. Avem deja aprobat un împrumut, dar dacă am fi primit o sumă de bani la rectificare, acesta ar fi fost mai mic şi nu ne-am fi îndatorat atât de mult. Totuşi, formula aplicată în 2015 privind repartizarea banilor a reprezentat un avantaj pentru comunele mici, întrucât au primit sume pentru dezvoltare. Vom vedea dacă sistemul se va menţine”, ne-a spus primarul comunei Rădeşti.

Comunele mici se descurcă mai bine

La polul opus, primarii comunelor Nămoloasa, Priponeşti şi Vîrlezi ne-au declarat că nu vor întâmpina probleme. „Pe noi nu ne afectează deoarece, la început, când s-a făcut bugetul, comunele mici au fost favorizate şi ne încadrăm în cheltuieli. Nu ne este afectată funcţionarea. Sunt însă solidar cu colegii din comunele mari, care întâmpină probleme”, ne-a spus primarul comunei Nămoloasa, Adrian Răsmeriţă.
De altfel, primarul comunei Vîrlezi, Ştefan Patriche, a precizat că nici măcar nu a sperat că va primi bani în urma rectificării bugetare a Guvernului, întrucât „ştiam că vor veni sume de bani acolo unde nu s-au distribuit la început. Anul acesta am primit cu puţin mai mult decât anul trecut şi ne vom descurca”, ne-a spus alesul.
Lucian Borza, primarul din Priponeşti, a afirmat că aşteaptă, în schimb, finanţare, prin Ordonanţa 28, pentru reabilitarea a 5,6 de kilometri de drum. „Sunt pietruite şi vrem să le asfaltăm. Vă daţi seama că ar fi fost bine să primim ceva acum, am fi mai făcut diverse prin comună”, a precizat alesul.

Lucrările de reabilitare a drumurilor, în impas

Rectificarea bugetară i-a luat prin surprindere pe reprezentanţii Consiliului Judeţului Galaţi, care nu au putut să explice de ce instituţia nu a primit nicio sumă de bani pentru echilibrarea bugetului. În ţară au mai fost şi alte consilii judeţene tăiate de la porţie.
Aşa cum v-am mai informat, Consiliul Judeţului Galaţi a demarat un program de reabilitare a mai multor sectoare de drum judeţean, iar faptul că la rectificare nu a fost prevăzut niciun ban pentru echilibrarea bugetului CJ ar putea să pună în pericol investiţiile în infrastructura rutieră. Cu atât mai mult cu cât consilierii judeţeni au cerut, în repetate rânduri, lucrări de intervenţii pe mai multe drumuri judeţene. În pericol ar putea fi şi finalizarea drumului de la Buciumeni, pentru care este nevoie de patru milioane de lei.

Marii beneficiari ai rectificării

Sunt însă şi unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Galaţi cărora rectificarea bugetară le-a adus în conturi sume consistente de bani. Municipiul Tecuci este de departe cel care a tras „lozul” câştigător, întrucât îşi va echilibra bugetul cu peste 2,8 milioane de lei. Printre marii beneficiari ai rectificării se numără şi comunele Matca - peste 2,5 milioane de lei şi Pechea - peste 2,4 milioane de lei. De sume importante mai beneficiază şi comunele Lieşti - peste 2,1 milioane de lei, Cudalbi - peste două milioane de lei, Umbrăreşti – peste 1,9 milioane de lei, Iveşti - peste 1,7 milioane de lei, Tuluceşti - peste 1,6 milioane de lei, dar şi Munteni - peste 1,6 milioane de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.