Jump to content

Galaţi, capitala ţării lui Tintin


Recommended Posts

Posted

Galaţi, capitala ţării lui Tintin

Comicsurile ajung pe ecran

Multe dintre benzile desenate şi comicsurile celebre au fost ecranizate în ultimii ani. Exemplele merg de la nenumăratele filme şi seriale cu Superman şi Batman la lungmetrajele „Spider-Man", adaptările romanelor grafice „Sin-City" sau „300", cele două filme „Hulk",­ „Ghost Rider" sau transpunerea pe marele ecran a aventurilor motanului leneş şi supraponderal Garfield. De cealaltă parte a Atlanticului au fost adaptate „Persepolis" de Marjane Satrapi, benzile desenate cu Asterix, iar acum întreaga lume BD aşteaptă cu sufletul la gură lungmetrajul „Tintin", regizat de Spielberg. De altfel, şi filmele lui Spielberg cu Indiana Jones sunt inspirate din albumele Tintin, lecturi preferate ale regizorului. Aventurile tânărului reporter Tintin, care dezleagă mistere alături de căţelul său fox-terrier Milou, constituie una dintre cele mai populare benzi desenate din secolul XX, tradusă în 50 de limbi şi vândută în peste 200 de milioane de exemplare.

Tintin în România

Aventurile lui Tintin se petrec atât în ţări reale, cât şi în state imaginare, de exemplu în Syldavia (Syldavie), unde Tintin călătoreşte în albumul „Sceptrul lui Ottokar", lansat anul trecut şi în limba română de Editura Marketing Management Europe. Experţii în opera desenatorului Hergé, hergeologii, au emis diferite teorii referitoare la ţara din banda desenată. Unii au spus că Syldavia este Austria, alţii că este Bulgaria, Bosnia-Herţegovina sau chiar Belgia. Preşedintele Asociaţiei Bedefililor din România, Dodo Niţă, susţine însă că Syldavia este România. Teoria sa, preluată de unii hergeologi, spune că numele ţării ar putea veni de la părţi ale numelor provinciilor istorice Transilvania (Tran-sylvanie) şi Moldova (Moldavie): Syldavie. Apoi, emblema ţării este pelicanul negru, pasăre care nu există în realitate. Pelicanii trăiesc, însă, în număr mare doar în România, în Delta Dunării, iar la expoziţia universală din 1937 de la Paris, emblema pavilionului României era un pelican. Prinţul Muskar XII al Syldaviei, căruia Herge îi face în carte un portret, seamănă bine cu Alexandru Ioan Cuza, iar descrierea geografică a ţării seamănă cu Principatele Unite din perioada lui Cuza. „Syldavia este o mică ţară din Europa Orientală, formată din două largi văi, cea a fluviului Wladir şi cea a afluentului său Moltus, care se întâlnesc la Klow, capitala ţării", scrie Herge. În opinia lui Niţă, Wladir este Dunărea, Moltus, Prutul, iar Klow este oraşul Galaţi. Şi istoria Syldaviei seamănă cu cea a României: ţara a fost cucerită de slavi şi de turci, iar apoi şi-a cucerit independenţa. De asemenea, în România acelei perioade se remarcă ascensiunea Gărzii de Fier, iar în Syldavia, La Garde d’Acier încearcă să preia puterea şi să răstoarne monarhia.

http://www.adevarul.ro/index.php?sectio ... &id=357601

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.