dcp100168 Posted August 12, 2015 Posted August 12, 2015 La Băneasa, asfaltul este mai mult pe hârtieComuna gălăţeană Băneasa este situată în partea de nord-est a judeţului Galaţi, în apropierea oraşului Tg. Bujor, iar pentru cei care nu îi ştiu dedesubturile, pare una dintre comunele în care totul merge ca pe roate. Asfaltul de pe drumul principal este lin, fără gropi sau denivelări vizibile, iar traversarea comunei se face fără nici o problemă. Cu toatea astea, majoritatea proiectelor pe care şi le-a propus primarul Gociu Grigore, aflat la al doilea mandat în ultimii 12 ani, au rămas doar pe hârtie.7 kilometri de asfalt în comună? Poate de la anul! Unul dintre principalele obiective propuse de actualul primar al comunei Băneasa este asfaltarea drumurilor din satul Băneasa şi din satul Roşcani, un total de 7 kilometri, pentru care îşi doreşte să acceseze fonduri europene. „Din păcate, ultima asfaltare s-a făcut în 2009, iar acum sper că până la finalul anului să pot accesa un proiect pe fonduri europene pentru asfaltarea mai multor drumuri din Roşcani şi Băneasa. Dacă totul merge bine, în 2016 ne putem apuca de treabă, pentru a aduce comuna la standarde normale de trai, fără drumuri pietruite”, ne-a declarat primarul Grigore Gociu. Chiar dacă, pentru moment, există drumuri neasfaltate, nici unul dintre acestea nu are doar pământ. Toate sunt acoperite fie cu asfalt, fie cu zgură, fie cu pietriş, astfel încât circulaţia maşinilor, tractoarelor şi căruţelor să se facă în condiţii normale, indiferent de vreme. Problemele apar în preajma pârâului Băneasa şi a râului Chineja, care pot fi traversate doar când vremea este secetoasă. De altfel, primarul Grigore Gociu are un plan pentru a rezolva situaţia. „Vreau, până la finalul mandatului meu, să fac un pod mare peste râul Chineja şi unul mai mic peste pârâul Băneasa, pentru ca circulaţia să se desfăşoare în condiţii normale, iar şoferii să nu mai fie nevoiţi să intre prin apă sau să ocolească pe distanţe mari. Din păcate, banii sunt aşa cum sunt, motiv pentru care nu aş putea şti exact când vor fi gata cele două poduri”, ne-a mai explicat primarul comunei Băneasa. Contract cu ArcelorMittal pentru Roşcani „În ceea ce priveşte drumurile din satul Roşcani, în luna iulie am încheiat un contract cu ArcelorMittal pentru 2.000 de tone de zgură, astfel încât să acoperim drumurile, până când vom putea trece la asfaltare. Sper să vină materia primă cât mai repede, astfel încât să ne apucăm de treabă”, a mai spus Gociu Grigore. Astfel, locuitorii din Băneasa şi Roşcani mai au de aşteptat până când se vor bucura de drumuri ca la oraş, dat fiind faptul că birocraţia din România face ca lucrurile să se mişte cu mare greutate. Chiar dacă aceste proiecte pentru drumuri şi pentru cele două poduri au fost pe lista primarului Grigore Gociu încă de la începutul celui de-al doilea mandat, pentru moment, ele au rămas nebifate. "E din ce în ce mai greu să accesezi fonduri pentru orice. Guvernul ne ajută foarte puţin, fondurile europene nu se mai accesează aşa uşor, motiv pentru care stăm şi aşteptăm cu proiectele pe masă. Ne mişcăm din surse proprii, dar şi acelea sunt foarte mici, vă puteţi da seama", s-a plâns primarul.viata-libera.roCând va fi finalizată alimentarea cu apă potabilă a comunei BăneasaÎn ceea ce priveşte reţeaua de apă potabilă a comunei Băneasa, acesta este tot un proiect neterminat. Începute în 2009, lucrările nu sunt gata nici acum, chiar dacă fonduri s-au mai alocat şi în anul 2013. „Sper ca până la finalul anului să ducem la bun sfârşit problema alimentării cu apă potabilă a comunei.În acest moment, proiectul este gata în proporţie de 60%, dar mai avem mult de lucru. Costul total va fi în jurul sumei de 20 de miliarde de lei vechi, o sumă mare, dar necesară, având în vedere că îi va ajuta foarte mult pe oameni, îndeosebi pe cei mai tineri, care îşi fac case noi”, ne-a spus primarul Grigore Gociu.Locuitorii comunei aşteaptă şi ei cu nerăbdarea finalizarea acestui proiect. Mihai Andrei Guianu, un cetăţean în vârstă de 46 de ani, ne-a spus că renovarea locuinţei sale depinde de reţeaua de apă potabilă, aşa că îşi doreşte ca totul să se facă cu repeziciune. „Ştiu că e proiectul pe rol, dar e de mult. Parcă de la fostul primar ni se tot promite că vom avea apă în curte, dar tot de la fântână ne alimentăm. Din păcate, nu putem avea condiţii normale de trai, şi ne uităm cu jind la alte comune unde există şi apă, şi canalizare, şi gaze şi tot ce trebuie. Mai ceva ca la oraş. Eu îmi refac casa acum şi, pentru a avea parte de o baie normală, pentru a folosi maşina de spălat şi pentru alte lucruri, am nevoie de acea reţea de apă. Probabil că, dacă domnul primar îşi ţine cuvântul dat, la anul termin şi eu casa cu totul”, ne-a explicat omul.viata-libera.ro
dcp100168 Posted September 21, 2016 Author Posted September 21, 2016 Investiţiile în utilităţi bat pasul pe loc în comuna gălățeană Băneasa Aflată la 65 de kilometri nord de municipiul Galaţi, comuna Băneasa pare să fi încremenit în timp. Orice schimbare, oricât ar fi de mică, îşi facă loc cu greu aici. De vină pentru această apatie nu este atât tendinţa oamenilor de a rămâne fideli unor tradiţii şi obiceiuri moştenite, ci mai ales lipsa de viziune şi de voinţă a celor puşi în fruntea comunităţii. Drept urmare, Băneasa şi Roşcani, cele două sate din componenţa comunei, nu beneficiază nici măcar de utilităţile de bază. Singurul proiect aflat în desfăşurare, alimentarea cu apă potabilă, a rămas mai mult în aşteptare în ultimul an. Asfaltarea străzilor din comună se află încă doar în fază de proiect, în aşteptarea finanţării. Despre canalizare, utilitate care, în mod normal, vine să completeze dotarea cu apă curentă, autorităţile locale vorbesc încă la timpul viitor. Cât despre o eventuală alimentare cu gaze, nici nu intră în discuţie. Cu robinetul la fântână Lucrările pentru reţeaua de apă potabilă din Băneasa au început încă din anul 2009. Deşi, în 2013, au mai fost alocate alte fonduri pentru acelaşi scop, proiectul nu este finalizat nici măcar acum. În vara anului trecut, spre exemplu, lucrările pentru reţeaua de apă potabilă erau gata în proporţie de 60 la sută. La peste un an distanţă, lucrurile nu au evoluat însă cu mult. Mai mult, încă înainte ca apa să înceapă să curgă în gospodăriile din Băneasa, proiectul făcut în urmă cu şapte ani are numeroase hibe. "Nu mai este mult până când lucrările vor fi finalizate. Totuşi, lucrurile s-ar putea întinde, pentru că aşteptăm o schimbare a devizului de la minister, ceea ce poate să dureze. Concret, mai am de făcut două subtraversări la nivel cu calea ferată, pentru a putea termina cu magistrala de la Băneasa. Lucrez şi la racorduri, pentru a conecta gospodăriile la magistrală. Potrivit proiectului iniţial, trebuie racordate 422 de gospodării, dar nu va ajunge cu siguranţă, pentru că sunt peste 700 de gospodării care au nevoie de apă potabilă. Vom face nişte acte adiţionale, pentru a cuprinde şi restul gospodăriilor. Costurile racordării sunt suportate de la bugetul local, în vreme ce magistrala pentru alimentarea cu apă e cu bani de la Guvern, pe OUG 28. Cheltuiala pentru racorduri este undeva la 400.000 de lei. Am făcut nişte extinderi ale magistralei, de când am preluat mandatul. Extinderile nu erau prevăzute în proiect. Nu era prevăzută, spre exemplu, subtraversarea pe sub calea ferată. Nu exista nici un proiect pentru subtraversările pe sub drumul judeţean. Chiar acum întâmpin probleme în a schimba devizul. Subtraversarea nu a fost prinsă în lucrarea mare. Acum trebuie să cer acordul ministerului. Banii îi am, dar nu îi pot cheltui. Lucrul ăsta durează, astfel încât nu cred că lucrarea va fi gata anul acesta", a explicat George Aurelian Gache, noul primar din Băneasa. La Roşcani, apa de la robinet nu este potabilă Chiar şi când proiectul alimentării cu apă potabilă va fi finalizat, situaţia va fi rezolvată doar pe jumătate, din moment ce satul Roşcani nu a fost luat în calcul în acest proiect. La Roşcani, există conductă magistrală de apă, încă de pe vremea regimului comunist. Totul fiind foarte vechi, apar numeroase avarii, motiv pentru care locuitorii trebuie să meargă până la cişmeaua din centrul satului, pentru a luat apă, având în vedere că fântânile sunt destul de rare. Vorbim despre un sat cu o populaţie foarte îmbătrânită, mulţi dintre bătrâni neputându-se deplasa. Potrivit primarului, patru kilometri de conductă trebuie înlocuiţi, costul fiind estimat la 1.200.000 de lei. Lucrările ar putea începe la anul, a mai spus edilul. Proiectul pentru asfaltare aşteaptă aprobare de la Bucureşti Un alt proiect care pare să le dea serioase bătăi de cap autorităţilor din Băneasa ţine de asfaltarea celor aproximativ şapte kilometri de drumuri din cele două sate. „Am depus la Ministerul Dezvoltării Regionale o solicitare pentru asfaltarea a patru kilometri de drumuri din Băneasa şi Roşcani. Abia am depus solicitarea, astfel încât nu pot spune cu certitudine când vor începe lucrările. Sunt însă mari şanse să primim finanţare. Costul pentru cei patru kilometri de drumuri este estimat la 5.400.000 de lei”, a mai spus edilul din Băneasa. Podurile peste Chineja şi Băneasa, greu de realizat De un real ajutor pentru locuitorii din Băneasa ar fi şi câte un pod peste pârâurile Chineja sau Băneasa. Cele două cursuri de apă pot fi trecute cu maşina doar în anotimpul secetos. În rest, şoferii trebuie să ocolească pe distanţe mari, pentru a le putea traversa. Deşi promise încă de pe timpul administraţiei trecute, cele două poduri nu se află nici măcar în faza de proiect, din moment ce costurile se ridică la aproximativ 4.000.000 de lei, bani de care administraţia locală nu dispune. viata-libera.ro
Recommended Posts