Jump to content

Angajaţi CFR trimişi în judecată pentru contrabandă


Recommended Posts

Posted

Angajaţi CFR trimişi în judecată pentru contrabandă

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi au finalizat ancheta într-un dosar de contrabandă şi au dispus trimiterea în judecată a patru persoane. Astfel, Gheorghe Bîtlan, Marinică Benea, Ionel Covrig şi Claudiu Pavel vor da socoteală în faţa magistraţilor pentru că au introdus în România, ilegal, peste 20.000 de pachete de ţigări cu timbru de Republica Moldova folosind punctele de trecere a frontierei de stat Galaţi - Feroviar şi Galaţi - Rutier.

"Afacere" începută în februarie

În urma anchetei desfăşurate, procurorii DIICOT Galaţi au constatat că, în luna februarie 2015, Gheorghe Bîtlan, persoană cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească, angajat al căilor ferate din Republica Moldova, a stabilit o relaţie de colaborare cu Marinică Benea, angajat al staţiei CFR Larga - Galaţi, şi cu Ionel Covrig, fost angajat al staţiei CFR Larga - Galaţi, pentru a aduce ţigări de contrabandă în România.

"Inculpatul Bîtlan Gheorghe era cel care se ocupa de procurarea  ţigărilor pe teritoriul Republicii Moldova. Întrucât, în calitatea sa de angajat al căilor ferate în Republica Moldova, avea acces la vagoanele garniturilor de tren ce intrau în România din Republica Moldova prin Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi - Feroviar, se ocupa personal cu ascunderea ţigărilor în vagoanele trenurilor respective", reţin în rechizitoriu procurorii gălăţeni.

După ce ascundea ţigările în tren, Gheorghe Bîtlan le comunica celorlalţi doi bărbaţi numărul vagonului de unde urmau să preia marfa. "În paralel, independent de activitatea infracţională desfăşurată împreună cu inculpaţii Benea Marinică şi Covrig Ionel, inculpatul Bâtlan Gheorghe, urmărind maximizarea profiturilor obţinute, introducea personal în România, prin Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi - Rutier, importante cantităţi de ţigarete din Republica Moldova, prin ascunderea de la controlul vamal şi disimularea acestora în elementele de caroserie ale autoturismelor cu care circula", se mai arată în rechizitoriul DIICOT.

După ce erau aduse în România, ţigările de contrabandă erau depozitate în incinta unui bar din zona IREG, deţinut de Claudiu Pavel, cu care Bîtlan colabora, dar şi în apartamentul lui Pavel. Conform procurorilor, acesta era cel care se ocupa cu colectarea ţigărilor şi vânzarea lor în diferite baruri din zona cartierului Micro 19.

Din probele administrate de procurorii DIICOT Galaţi a rezultat faptul că Gheoghe Bîtlan, Marinică Benea şi Ionel Covrig au efectuat nouă transporturi, în perioada februarie - mai 2015, introducând, în mod ilegal, din Republica Moldova în România, prin punctul de trecere a frontierei Galaţi - Feroviar, o cantitate de 19.000 de pachete de ţigări cu timbre moldoveneşti sau fără timbre de accizare. Prejudiciul calculat de anchetatori se ridică la suma de 227.790 de lei, bani care ar fi trebuit să ajungă la bugetul de stat.

Contrabandă şi la Galaţi-rutier

Pentru a obţine profituri cât mai mari, Gheorghe Bîtlan a colaborat cu Claudiu Pavel pentru a aduce ţigări de contrabandă şi prin punctul de trecere Galaţi-rutier. Bîtlan a reuşit să treacă de 16 ori cu ţigări de contrabandă ascunse în autoturism, dar le-a atras atenţia organelor de cercetare penală. Astfel, pe 5 iunie, organele de urmărire penală au pus la cale prinderea în flagrant a lui Bîtlan. "După ce inculpatul a intrat în România, acesta a fost observat în timp ce se deplasa pe E584, cu o viteză excesivă, spre municipiul Galaţi. S-a procedat la urmărirea în trafic a autovehiculului în cauză pe E584, cu autospeciala din dotarea organelor de urmărire penală, ocazie cu care, în dreptul intrării în zona Port Bazinul Nou, respectiv la intersecţia liniilor de cale ferată cu drumul E584, inculpatul Bîtlan Gheorghe a fost oprit şi blocat în trafic", menţionează procurorii, în rechizitoriul trimis instanţei de judecată. În urma verificării autoturismului cu care circula Bîtlan, anchetatorii au găsit, în nişte sacoşe de culoare neagră, 80 de pachete de ţigări marca Ashima, fără timbru de acciză (de provenineţă duty free), disimulate sub nişte cutii de carton. Pe lângă ţigări, oamenii legii au găsit în autoturism 7.902 lei, 1.065 de euro, 165 de dolari, 7.635 de lei moldoveneşti. 2.977 grivne şi 20 de zloţi. Audiat în cauză, Bîtlan le-a spus anchetatorilor că "sunt banii personali, pe care nu i-a lăsat acasă de frica soţiei şi îi ţinea asupra sa. Banii în cauză i-a strâns în timp din vânzarea de motorină şi uneori ţigări".

Percheziţii şi marfă confiscată

Tot la audieri, procurorii au aflat că „inculpatul Bâtlan Gheorghe cumpăra ţigările marca „Ashima” din magazinul duty-free situat în punctul de trecere a frontierei Giurgiuleşti - Galaţi, din Republica Moldova, şi obişnuia să le disimuleze sub cutii sau în bordul maşinii, care se demonta, unde de obicei organele vamale nu verificau. Acesta achiziţiona un carton de ţigări cu suma de 120 de lei moldoveneşti (echivalentul a 20 de lei româneşti) şi le comercializa inculpatului Pavel Claudiu cu suma de 60 de lei pe carton”, se mai precizează în rechizitoriul DIICOT.

După ce l-au audiat şi pe Claudiu Pavel, procurorii au aflat că acesta a început colaborarea cu Bîtlan după ce a observat că se scot bani frumoşi din revânzarea ţigărilor de contrabandă. Acesta le-a spus anchetatorilor că, la început, Bâtlan îi aducea câte două - trei cartoane de ţigări (20-30 de pachete) pe zi, iar ulterior chiar şi 30 de cartoane pe zi, în patru transporturi.

Procurorii au efectuat şi percheziţii la domiciliul lui Claudiu Pavel, de unde au ridicat 67 de cartoane de ţigări marca Ashima şi suma de 19.999 de lei, dar şi la Ionel Covrig, de unde au ridicat suma de 3.300 de lei.

În total, susţin procurorii, cei patru inculpaţi au adus ilegal în ţară 21.880 de pachete de ţigări, prejudiciul fiind de 256.443 de lei, sumă cu care Direcţia Generală de Finanţe s-a constituit parte civilă în proces.

Iniţial, acest dosar a fost înregsitrat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, ulterior anchetatorii declinându-şi competenţa către colegii de la DIICOT. La începutul ancehetei, însă, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au mers în instanţă cu propunerea de arestare preventivă pentru Gheorghe Bîtlan, Marinică Benea şi Ionel Covrig, pentru Claudiu Pavel fiind luată măsura controlului judiciar. După ce s-a pronunţat şi Judecătoria Galaţi, dar şi Curtea de Apel în contestaţie, singurul care a rămas în arest preventiv a fost Gheorghe Bîtlan, ceilalţi fiind puşi sub control judiciar.

Bâtlan este în continuare în arest preventiv, urmând ca judecătorii Tribunalului Galaţi să se pronunţe, zilele acestea, din nou, pe această măsură, la primul termen de judecată.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.