Jump to content

Referendum pentru sistemul centralizat de încălzire


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Referendum pentru sistemul centralizat de încălzire

  • Se justifică sau nu?

Gălăţenii ar putea fi chemaţi să răspundă la întrebarea dacă mai vor sau nu sistemul centralizat de termoficare. În prezent, la nivelul oraşului este în derulare un referendum privind numărul cetăţenilor racordaţi la sistemul de termoficare şi posibilităţile lor de plată a facturilor. "În funcţie de aceste date, intenţionăm să facem un referendum pentru a supune atenţiei tuturor gălăţenilor subiectul termoficării la Galaţi. În funcţie de numărul de consumatori care rezultă, vedem cât de util mai este efortul nostru pentru menţinerea în viaţă a sistemului centralizat. S-ar putea să avem o surpriză, să vedem că de fapt nu se mai justifică. S-ar putea să rămână branşaţi doar cei care n-au plătit niciodată şi nu vor să plătească nici de-acum încolo", ne-a declarat primarul Marius Stan.

În acest caz, spune edilul, soluţia ar fi modelul de la Brăila. „S-ar putea să ne gândim, poate, să subvenţionăm şi noi, după modelul Brăila - care însă a avut un număr mult mai mic de consumatori, montarea de centrale proprii şi să scăpăm de o belea care ne-a adus până acum, în trei ani, un cost de peste 70 de milioane de lei. Pentru menţinerea în viaţă a sistemului în această iarnă ni se impun - suntem în faza de negociere cu Romgaz şi CET - 50 de milioane de lei. E un cost de 120 de milioane de lei, pe care mulţi din cetăţenii Galaţiului nu cred că-l doresc. Şi dacă există o majoritate de opinie în sensul acesta… Marele inconvenient îl reprezintă faptul că doar 30 la sută dintre unităţile şcolare au centrală proprie. Avem toată disponibilitatea, dovadă banii pe care i-am dat, dar până la urmă şi lucrul acesta s-ar putea să fie o bilă neagră pentru noi, insistând pe ceva ce se dovedeşte o gaură neagră. Facem eforturi, dar nu mergem cu capul în zid”, ne-a spus edilul.

Primarul a mai adăugat că relaţiile municipalităţi cu Banca Europeană de Investiţii, care e gata să ofere un credit de aproximativ 34 de milioane de euro, pentru revitalizarea întregului sistem de termoficare, au devenit mai strânse. De asemenea, şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este dispusă la un efort comun pentru sustenabilitatea sistemului termic centralizat în Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Mi se pare ca iar s-a pus carul inaintea boilor. Mai intai se face "inventarul caloriferelor" si apoi intrebam daca le mai umplem?!? Oricum, maine-poimâine e septembrie si inca nu e nimic lamurit cu incalzire si apa calda. Daca referendumul e "nu", cine plateste sumele aruncate pe Calorgal? Restituie Calorgal sumele luate cu japca pentru debransari?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Municipalitatea ar putea afla abia la vară câţi gălăţeni vor căldură iarna asta

Municipalitatea ar putea afla abia peste câteva luni cât de rentabil mai este sistemul centralizat de termoficare. Asta deoarece studiul privind apartamentele branşate la reţeaua publică, pentru care Consiliul Local a alocat nu mai puţin de 150.000 de lei, în luna august, nici nu a fost demarat la nivelul oraşului, aşa cum s-ar fi aşteptat mulţi dintre gălăţeni. Ba mai mult, reprezentanţii Primăriei contrazic declaraţiile viceprimarului Florin Popa, din şedinţa Comisiei de Dialog Social de luna trecută, conform cărora de „recensământul” caloriferelor se va ocupa Universitatea „Dunărea de Jos”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Emanuela Turcu, municipalitatea se află „în faza premergătoare demarării procedurilor de licitaţie pentru atribuirea realizării studiului”. Practic, la acest moment, se lucrează la elaborarea caietului de sarcini, după care urmează a fi organizată licitaţia.

Furnizarea de căldură rămâne o problemă acută

Este mai mult decât evident că studiul care va fi realizat în municipiul Galaţi, în rândul proprietarilor de apartamente dependente de reţeaua publică, nu va schimba cu nimic nevoia oamenilor de a primi căldură în această iarnă. Cu atât mai mult cu cât „recensământul caloriferelor” va fi demarat, cel mai probabil, în plin sezon rece, când gălăţenii nu vor mai putea fi întrebaţi dacă îşi mai doresc să rămână, şi în iarna 2015-2016, într-un sistem care îi ţine captivi, ci autorităţile vor trebui să le asigure agent termic pentru încălzire şi duşuri calde. Cel mai probabil, datele furnizate de studiu cu privire la numărul real al apartamentelor branşate la reţeaua publică vor fi utilizate abia din 2016 pentru rentabilizarea şi eficientizarea sistemului sau, din contră, pentru punerea la pământ a acestuia, în cazul în care se constată că numărul apartamentelor este insuficient pentru ca a susţine sistemul la dimensiunile actuale.

Tendinţă de evadare

În luna septembrie, „Viaţa liberă” a organizat, în ediţia electronică, un sondaj de opinie pentru a vedea care este tendinţa în rândul cititorilor noştri. Atât comentariile postate de gălăţeni, cât şi rezultatul sondajului reflectă în mod cert o tendinţă a oamenilor de a evada din sistemul centralizat de termoficare. La întrebarea „Mai sunteţi branşat la sistemul public de termoficare?”, 67,1 la sută dintre cei 1.458 de cititori au spus „nu”, în timp ce 32,9 la sută au răspuns afirmativ.

Reamintim că, potrivit datelor oficiale, din luna martie a acestui an şi până la jumătatea lunii august, Calorgal a înregistrat 2.900 de cereri de debranşare, în timp ce anul trecut, în aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 2.300 de astfel de solicitări. Este drept că nu toţi proprietarii au cerut părăsirea cu totul a sistemului, ci unii dintre aceştia (care nu reprezintă totuşi majoritatea) au ales să-şi pună boilere pentru apa caldă menajeră, dar căldură să primească, în continuare, de la reţeaua publică.

La începutul săptămânii trecute, 479 de asociaţii de proprietari din oraş, care aveau în componenţă 3.124 de scări de bloc (din totalul de 4.131 dependente de sistemul centralizat) semnaseră contractele cu noua societate de termoficare a Galaţiului. Conform statisticilor Calorgal, preluate de la falimentata Apaterm (neactualizate la acest moment), cele 479 de asociaţii aveau în componenţă 71.558 de apartamente, dintre care 49.004 locuinţe dependente de sistemul centralizat. Dintre acestea, însă, 12.251 de apartamente figurau ca nelocuite, astfel că, pe hârtie, existau consumatori în doar 36.753 de locuinţe.

Potrivit statisticilor Calorgal, din cele 727 de asociaţii de proprietari, care însumează 98.000 de apartamente, doar 658 de asociaţii, cu 92.000 de apartamente, sunt dependente de sistemul public de termoficare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Căldură în sistem centralizat iarna asta. Ce se va întâmpla de anul viitor

Primarul Marius Stan dă asigurări că în această iarnă zecile de mii de gălăţeni care depind de sistemul centralizat vor avea căldură, astfel că oamenii care au ales să nu părăsească sistemul public de termoficare nu vor îngheţa de frig în propriile locuinţe. Asigurările edilului-şef vin după ce, la finele lunii septembrie, primarul Galaţiului a declarat, în exclusivitate pentru „Viaţa liberă”, după numeroase zvonuri conform cărora autorităţile vor lăsa oraşul în frig, că, în urma unui sprijin financiar din fondul de rezervă al Guvernului, a unor fonduri de la bugetul local şi renegocierii condiţiilor impuse de Romgaz, sistemul centralizat de termoficare va putea să funcţioneze şi în sezonul rece 2015 - 2016.

Ce li se pregăteşte gălăţenilor

Ceea ce îi aşteaptă pe gălăţeni de anul viitor rămâne însă sub semnul întrebării. Cristian Istrate, directorul general al Calorgal, ne-a declarat, în urmă cu doar câteva zile, în cadrul unui interviu pe care îl veţi putea citi săptămâna aceasta, că viitorul în materie de căldură îl reprezintă tot sistemul centralizat. În acest sens, conducerea Calorgal a oferit spre exemplu oraşul Braşov, unde, după ce sistemul public de încălzire a fost pus la punct şi a devenit viabil, mai mulţi consumatori au renunţat la sursele alternative de încălzire şi s-au întors de unde au plecat: în sistemul centralizat de termoficare.

„Sperăm să facem sistemul să funcţioneze bine şi atunci multă lume se va întoarce. Nu vorbim din cărţi sau din ce ne dorim noi. Se poate vedea exemplul Braşovului. Au branşări acum. Lumea se va întoarce în sistem, încet, încet. Când vede că trebuie să îşi schimbe centrala după 10 ani, se gândeşte: de ce să dau peste 10.000 de lei? Uite, la ăştia chiar funcţionează. Mulţi oameni au ieşit din sistem şi au optat pentru asta (sursă alternativă de încălzire n.r.) şi din cauza nesiguranţei. S-a vehiculat şi s-a manipulat informaţia cu căderea Apatermului ca definitivă. Asta a fost speculată la colţul străzii. Şi pe o lipsă de reacţie a Calorgal, din păcate. În ciuda faptului că Primăria şi-a făcut treaba şi a zis clar că se caută soluţii”, a afirmat directorul general al Calorgal. Ba mai mult, acesta ne-a declarat că primarul Marius Stan a renunţat la ideea organizării unui referendum pe tema termoficării.

„Şi la Primărie apăreau de pe piaţă informaţii de tot felul. Aceiaşi oameni care spuneau că nu se va mai da căldură spuneau şi că lumea nu mai vrea, că toţi vor să renunţe la sistem. Noi ne-am luat informaţiile de undeva, dintr-o zonă foarte greşită, dar încet-încet domnul primar şi-a dat seama că nu e chiar aşa. Sunt oameni care nu îşi pot permite centrală, nu pot da 10.000 de lei ca să se încălzească şi atunci oamenii aceia au rămas în sistem centralizat. Cei mulţumiţi de sistemul centralizat, care au rămas, sunt în jur de 40.000. Avem acest nucleu. De la asta plecăm. Calorgal va da acest serviciu şi peste ani, întrucât are viitor. Şi nu că spun eu, nu că sunt eu aici. Pentru că aşa este normal. Este o variantă foarte ieftină. Şi tot ce este ieftin, dacă este şi viabil, este foarte bun. Întotdeauna în viaţă lumea alege calea cea mai uşoară. Peste ani, se vor bate partidele pe cine să pună director aici, vă dau în scris”, ne-a spus reprezentantul Calorgal.

Se impune consultare publică

Primarul Marius Stan contrazice însă conducerea Calorgal, întrucât edilul-şef nu a renunţat la ideea unei consultări publice pe tema termoficării. Astfel că, cel mai probabil, gălăţenii vor fi cei care vor decide, cel puţin la prima vedere, dacă sistemul centralizat va mai avea un viitor în municipiul Galaţi.

„Primarul Marius Stan nu a renunţat la organizarea unei consultări publice pe tema termoficării. Consultarea se va face în legătură directă cu strategia de termoficare a Galaţiului pe termen mediu şi lung. Este important să ştim ce îşi doresc oamenii pentru viitor. Pentru sezonul rece 2015 – 2016, soluţia este încălzirea centralizată. Ne dorim să trecem cu bine de această iarnă şi apoi să vedem ce îşi doreşte populaţia pentru viitor”, ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.