Jump to content

Transurb plăteşte 25.000 de lei pe lună unei familii


dcp100168

Recommended Posts

Primăria a fost executată silit

Doi fraţi au intrat ieri în posesia unui teren în suprafaţă de 8.834 de metri pătraţi aparţinând municipalităţii cu ajutorul executorului judecătoresc. Pe suprafaţa recuperată de moştenitorii fostului proprietar se află una dintre autobazele societăţii publice de transport local, dar Primăria a refuzat un schimb de terenuri sau acordarea de despăgubiri.

Zi agitată ieri la autobaza Transurb situată în zona magazinului General. La ora 10,00 dimineaţa, fraţii Jitaru s-au prezentat la poarta societăţii de transport local însoţiţi de un executor judecătoresc şi un expert imobiliar pentru a prelua terenul care a aparţinut părinţilor săi şi pe care aceştia l-au câştigat la Tribunalul Galaţi. Suprafaţa retrocedată de instanţa de judecată se întinde pe 8.834 de metri pătraţi şi cuprinde o parte importantă din terenul autobazei, pe care se află şi câteva clădiri aparţinând Transurb. Executorul judecătoresc a verificat în teren delimitarea suprafeţei retrocedate de justiţie pentru a se asigura că nimeni nu încearcă să se opună sentinţei judecătoreşti, care este definitivă. Noii proprietari au deja planuri cu terenul retrocedat şi intenţionează să le pună cât mai repede în practică. „Noi am încercat să discutăm cu Primăria pentru un schimb de terenuri, dar au refuzat de fiecare dată. Nu am avut de ales şi am mers mai departe cu procesul în instanţă. Dorim să închiriem terenul. Pentru clădirile care se află pe ele putem discuta de asemenea o închiriere", ne-a declarat unul dintre proprietari, Nestor Jitaru.

Am încercat, pe parcursul zilei de ieri, să obţinem şi punctul de vedere al Primăriei Galaţi vizavi de modul în care a fost pierdut terenul în justiţie, dar, până la închiderea ediţiei, nu am primit un răspuns. Noii proprietari ai terenului nu exclud în momentul de faţă nici vânzarea suprafeţei amintite, ţinând cont că preţul în zonă pentru un metru pătrat porneşte de la câţiva zeci de euro. Cel de-al doilea proprietar al terenului, Mircea Jitaru, discuta ieri cu executorul judecătoresc posibilitatea realizării unei ieşiri secundare din curte, pe lângă poarta principală construită la intrarea în autobaza societăţii publice de transport local, în ipoteza în care suprafaţa ar primi o destinaţie comercială. Partea bună a acestei situaţii este că imobilele care se află pe terenul retrocedat nu mai sunt folosite de Transurb şi nu presupun deci mutarea unor utilaje sau hale de reparaţii. „Clădirile de pe terenul revendicat nu mai sunt folosite iar activitatea autobazei nu este în nici un fel afectată de retrocedarea hotărâtă de instanţă", ne-a declarat directorul societăţii publice de transport local, Genica Totolici.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Pr ... 83396.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Transurb plăteşte 25.000 de lei pe lună unei familii

Societatea publică de transport local a fost obligată de Judecătoria Galaţi şi recent de către Tribunal la plata a zeci de mii de lei pe lună în favoarea unei familii de gălăţeni, care reclamă că nu pot folosi un teren de câteva mii de metri pătraţi din cauza unor construcţii ce ar aparţine SC Transurb. 

Totul a început în 2013, când Judecătoria Galaţi a decis să atribuie Mariei Jitaru, precum şi lui Mircea şi Nestor Jitaru, o suprafaţă de 8.829,43 de metri pătraţi, terenul fiind situat în municipiul Galaţi, pe strada Viilor, la numărul 15. Pe terenul restituit de instanţă se găsesc o serie de construcţii ce aparţin Transurb, pornind de la o hală de reparaţii autobuze, o magazie, un dispensar, o spălătorie, o cabină pentru poartă, un decantor şi până la ateliere, o staţie ITP, un laborator de verificare psihologică şi o staţie de carburanţi, motiv pentru care terenul nu a putut fi restituit în natură către persoanele amintite. Judecătoria Galaţi a stabilit astfel că societatea publică de transport local trebuie să plătească familiei Jitaru o sumă considerabilă pentru că aceştia nu îşi pot exercita dreptul de folosinţă pe acel teren. Magistraţii şi-au motivat decizia susţinând că „existenţa unor construcţii pe terenul aflat în proprietatea reclamanţilor reprezintă o încălcare a dreptului de proprietate, manifestată prin împiedicarea de a exercita atributele esenţiale ale acestui drept, precum posesia şi folosinţa, în virtutea cărora reclamanţii ar fi putut realiza venituri considerabile în ipoteza închirierii”.

Daune care te bagă în faliment

Instanţa a stabilit astfel ca Transurb să plătească 991 de lei pentru perioada iulie 2012-septembrie 2013, reprezentând contravaloarea servituţii de trecere, 76,23 de lei pe lună, începând cu octombrie 2013, pe toată durata existenţei servituţii de trecere, şi nu mai puţin de 1.322.830 de lei drept contravaloare a lipsei de folosinţă pentru o suprafaţă de 2.336 de metri pătraţi, ocupată de construcţiile societăţii de transport public local, aferentă perioadei 04.04.2009-04.09.2013. Picătura care a umplut paharul a fost însă obligarea Transurb la plata a 25.439 de lei pe lună către familia Jitaru, reprezentând contravaloarea lipsei de folosinţă pentru suprafaţa amintită anterior, de 2.336 de metri pătraţi, începând din octombrie 2013, pe toată durata existenţei construcţiilor. Suma reprezintă echivalentul salariilor lunare pentru câteva zeci de angajaţi ai societăţii publice de transport local şi se constituie de fapt ca o chirie, ce nu ar putea fi suportată de bugetul Transurb, în eventualitatea în care decizia judecătorilor ar rămâne în picioare în actuala variantă. Vestea proastă este că Tribunalul Galaţi a menţinut în iunie 2015 hotărârea instanţei inferioare, ceea ce înseamnă că Transurb îşi joacă ultima şansă la Curtea de Apel. 

„Am atacat cu recurs decizia şi am cerut modificarea sentinţei pronunţate de Judecătoria Galaţi, în sensul anulării prevederii ce ne obligă la plata sumei de 25.000 de lei pe lună”, ne-a declarat Genica Totolici, directorul general al Transurb. Justiţia a stabilit, cel puţin până acum, că singura soluţie pentru ca societatea publică de transport local să scape de plata chiriei de 25.000 de lei pe lună este demolarea construcţiilor, dar şi relocarea conductelor şi cablurilor electrice din subteran.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Gaură de 3 milioane de lei la Transurb

În 9 mai 2016, Transurb SA Galaţi devenea unicul operator de transport local de călători prin decizia CL Galaţi. Pe vremea aceea, operatorii de maxi-taxi erau supăraţi pe municipalitate pentru că nu mai dorea prelungirea licenţelor de transport, oamenii protestau pentru că îşi pierdeau locurile de muncă, iar gălăţenii erau tubluraţi de noile modificări. Cu timpul, decizia CLM Galaţi - care nici până în ziua de astăzi nu a fost evaluată de cineva ca fiind bună sau rea - a devenit ceva normal în cotidianul gălăţean, oamenii obişnuindu-se cu un singur operator, iar Primăria străduindu-se să achiziţioneze noi mijloace de transport.

Raportul auditorului independent "Audit Consulting PMP" pentru anul 2016 asupra situaţiei financiare a Trasurb SA are aparent mai multe note de "atragere a atenţiei". Una dintre ele ar fi cea legată de "Situaţia modificărilor capitalului propriu", care a înregistrat în 2016 o diminuare cu cu aproximativ 16 milioane de lei, în raport cu anul 2015, în care Tranusurb a înregistrat 18 milioane de lei capitaluri proprii. Mai mult, chiar dacă în 2016 încasările Transurb SA apoape s-au dublat, atât în situaţia financiară, dar şi în raportul auditorului independent, societatea înregistrează o pierdere de 3.084.726 lei, comparativ cu profitul de 73.643 lei din 2015.

na dintre explicaţiile pe care raportul auditorului independent le dă este că Transurb SA Galaţi a înregistrat o cheltuială nedeductibilă (adică pierdere) în valoare de 2.435.262 lei reprezentând executarea silită în doarul nr. 23634/2333/2010 în favoarea familiei Jitaru, ca urmare a cedării unui teren de la adresa Magistrala CSG nr. 2 "fără a se ţine cont că pe acest teren sunt construcţii care aparţin societăţii". Părţile impicate în proces au fost UAT Municipiul Galaţi şi familia Jitaru, iar "pentru lipsa de folosinţă a acestui teren, societatea a fost executată silit, urmând să plătească lunar suma de 25.515 lei pe toată durata existenţei construcţiilor pe acest teren". Acest fapt, raportat în cifre, înseamnă că, până la demolarea construcţiilor de la respectiva adresă, Transurb SA Galaţi, societate cu capital integral de stat, va plăti 306.180 lei pe an către respectiva familie.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.