Jump to content

Facultatea de Medicină din Galaţi are filială în Italia


dcp100168

Recommended Posts

Facultatea de Medicină din Galaţi are filială în Italia

Începând din această toamnă, în oraşul italian Enna (Sicilia) vor începe cursurile de pregătire, în limba română, a candidaţilor la facultatea de medicină din Galaţi, care a înfiinţat o extensie la facultatea Kuore din respectiva localitate italiană. Astfel, Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi este singura facultate de acest gen din ţară care are o extensie în Italia. Având în vedere că deja are, de 16 ani, Facultatea Transfrontalieră de Ştiinţe Umaniste, Economice şi Inginereşti de la Cahul, împreună cu filiala din Italia, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi devine singura universitate din ţară cu două filiale peste hotare.

Facultatea de Medicină din Enna va începe cursurile propriu-zise la finele acestui an sau începutul anului viitor, până atunci candidaţii urmând să înveţe limba română, căci cursurile vor fi predate de profesori gălăţeni, în româneşte. Potrivit reprezentanţilor Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, funcţionarea extensiei din Italia este o situaţie de tip win-win - studenţii italieni plătesc la facultatea românească din Enna taxe de 10 ori mai mici decât cele pe care le-ar plăti într-o facultatea privată din Italia, în timp ce banii încasaţi din taxa de şcolarizare sunt folosiţi de Facultatea de Medicină de la Galaţi pentru dotări proprii şi creşterea salariilor cadrelor didactice.

Concurenţă acerbă pentru facultatea gălăţană din Sicilia

Pentru cele 100 de locuri ale Facultăţii gălăţene de Medicină din localitatea italiană Enna deja este o concurenţă acerbă, motivele fiind diverse, spune Adrian Lungu, prorectorul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi: "În primul rând, este o zonă defavorizată, iar medicii nu prea vin din Nord acolo. În al doilea rând, taxele de şcolarizare ale noastre sunt cam de zece ori mai mici decât cele percepute în mod nornal în facultăţile din Italia. Şi în al treilea rând, este şi o foarte mare comunitate de români acolo". O comunitate atât de importantă, încât conducerea facultăţii de medicină din Galaţi s-a gândit că românii care se află la muncă în Sicilia ar putea beneficia de servicii medicale mai bune din partea absolvenţilor, căci viitorii doctori şi asistenţi vor cunoaşte limba română.

Doctorul Aurel Nechita, decan al Facultăţii de Medicină din Galaţi, a declarat: "Cursurile se vor preda doar în limba română. Pentru acest lucru, acum, în această lună, vor începe cursuri de iniţiere în limba română, cursuri intensive pe care sperăm să le finalizăm până în decembrie, pentru ca din ianuarie să începem să predăm cursurile de medicină propriu-zise. Cursurile de limba română vor fi predate de profesori de la Facultatea de Filologie. Trebuie spus că vor urma cursurile de medicină doar acei studenţi care vor lua minim 7 la examenul de limba română".

Cursurile din Enna  vor avea aceeaşi durată şi structură ca cele din România, iar la finalul facultăţii, absolvenţii vor avea o diplomă recunoscută oriunde în Uniunea Europeană.

Însă nu doar studenţii italieni câştigă făcând cursuri universitare mult mai ieftine decât cele ale universităţilor autohtone, ci şi Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Deplasarea şi cazarea profesorilor gălăţeni în Italia este suportată de partenerul italian iar taxele de şcolarizare ale studenţilor străini reprezintă surse financiare importante pentru facultatea de medicină din Galaţi, a mai spus decanul Aurel Nechita: "Vom reuşi să ne dotăm facultatea de la Galaţi, căci cu fondurile de la minister nu prea reuşim şi nu trebuie neglijat faptul că şi profesorii vor primi retribuţii la nivel occidental, ceea ce nu este puţin lucru. Sigur, nu va fi uşor, chiar dacă faci cu avionul din România până acolo o oră şi cincizeci de minute şi apoi încă jumătate de oră pe autostradă şi ajungi în Enna. Nu va fi uşor, dar am încredere că vom reuşi".

monitoruldegalati.ro

 

În Enna, mai bine de jumătate dintre străinii din provincie sunt români (54,8%).

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Reacții dure în universitățile din Italia, după înființarea în Sicilia a filialei Facultății de Medicină Galați

Asociația Italiană a Tinerilor Medici cere Ministerelor Educației și Sănătății, blocarea cursurilor ținute de profesorii din Galați la Universitatea din Enna, organizate pentru „ocolirea obstacolelor accesului programat la învățământul universitar”.

Protestează și studenții și profesorii de la Universitățile din Palermo, Catania și Messina, dar și Conferința Rectorilor din Italia. Rectorul Universității din Catania, Giacomo Pignataro: „Această diplomă va avea aceeași valoare cu a noastră?”.

Dacă în țară știrea înființării extensiei Facultății de Medicină din Galați la Enna, în Sicilia, a fost întâmpinată „en fanfare”, în mediile universitare din Italia a dat naștere unui val de proteste, fiind cerută chiar blocarea cursurilor.

Reamintim că pe 4 septembrie conducerea Universității „Dunărea de Jos” a anuțat că va deschide o extensie la Universitatea din Enna, Sicilia, Italia, cu două programe de pregătire pentru studenții italieni, de „Medicină Generală” şi de „Asistenţă Medicală Generală”, fiind alocate câte 50 de locuri pentru fiecare specializare. Cursurile vor fi predate în limba română, de către profesori români, care vor face naveta Galați - Enna pentru stagii de câte două săptămâni. Vor fi admiși la noua facultate numai italienii care obțin nota 7 la testul de limba română, organizat la finalul cursului pregătitor, care costă 220 euro pe lună.

Printre rânduri, multă neîncredere

Toate bune și frumoase, numai că la câteva zile de la anunțarea înființării extensiei din Sicilia în Italia au apărut și reacțiile, în presă, dar și în mediile universitare din penisulă. „În timp ce în toată Italia accesul la facultățile de Medicină este foarte dificil, locurile fiind puține și testele de admitere foarte dificile, la Enna, în Sicilia, a luat ființă o facultate la care nu se dă test de admitere: e de-ajuns înscrierea online și plata a 9.000 de euro.

Singurul test: cel de limba română, pentru că profesorii sunt români, iar predarea se face în limba română! Noua facultate de medicină din Enna este un fel de filială a Universității <<Dunărea de Jos>> din Galați, iar <<părintele>> acesteia este un politician sicilian controversat, fost senator al Partidului Democrat din Italia până în 2010, Mirello Crisafulli.

Până acum, italienii care nu reușeau să intre la Medicină în Italia, mergeau în România, la facultăți private la care intrau fără admitere, făceau primul an, apoi se transferau înapoi în Italia în sistemul de învățământ, spre nemulțumirea celor care trec prin selecția severă a testelor de admitere. Acum au facultate românească în Italia!

În acest an școlar, 2015/2016 se vor organiza două cursuri de licență, <<Medicină și Farmacie>> și <<Profesii Infirmieristice>>. Pentru primul an academic numărul total de locuri va fi de 120, 60 pentru fiecare curs, însă deja se prevede dublarea locurilor pentru anul viitor. Studenții trebuie să frecventeze 10 săptămâni de cursuri de limba română. Cost: 9.000 de euro pe an”, scrie „Gazeta românească” din Italia, revista comunității românești din Peninsulă.

Cum va funcționa în Sicilia „Medicina” din Galați

Potrivit site-ului televiziunii naționale din Italia - RAI, rainews.it, de gestionarea noii facultăți de Medicină din Enna se ocupă Fundația Proserpina, condusă de ex-senatorul Crisafulli, ajutat de Elio Cardinale, fost subsecretar la Ministerul Sănătății în guvernul Monti.

Crisafulli a declarat pentru Rainews.it că diplomele eliberate de extensia italiană a Facultății de Medicină din Galați vor fi recunoscute în toată Europa: „<<Dunărea de Jos>> din Galați este o universitate acreditată și absolut de încredere. Diploma pe care o eliberăm noi va fi imediat valabilă în întreaga Europă, inclusiv în Italia. Diploma va fi recunoscută pentru că România are agenția sa de evaluare acreditată de UE.

Vom activa două cursuri de licență, cel de Medicină și Farmacie și cel de Profesii Sanitare”, a declarat Crisafulli.

Taxele vor fi între 9.000 și 10.000 de euro pentru Medicină, și între 4.000 și 5.000 mii pentru asistență medicală: „Este un preț mai mare față de universitățile italiene, însă comparația trebuie făcută cu cele străine, având în vedere și cheltuielile necesare pentru a studia în străinătate. Această facultate ia ființă tocmai pentru a evita ca tinerii să plece”, a mai precizat fostul senator pentru altă publicație italiană.

Cursurile în Sicilia, disecțiile la Galați

Potrivit lui Crisafulli, admiterea se va da după criteriile universităților de stat românești, cursurile vor avea loc la Enna, dar stagiile practice vor fi efectuate în România: „Pentru a avea acces, studenții trebuie să frecventeze cursul nostru intensiv de zece săptămâni de limba română. După aceea vor putea avea acces la examenele de admitere urmând criteriile universităților de stat din România. Cursurile de română sunt prevăzute la finele lui septembrie, examenele în noiembrie, la timp pentru a începe anul academic 2015-2016. (…) Vor putea face disecții pe cadavre mergând în România, unde e legal, în timp ce în Italia acest lucru nu se întâmplă”.

Rainews.it: „Să te înscrii la Medicină fără examen de admitere?”

Problema este destul de serioasă pentru sistemul de învățământ universitar din România, pentru Ministerul Educației, pentru că presa italiană titrează că regulile impuse în Italia de Facultatea de Medicină din Galați afectează rigoarea sistemului universitar italian. Articolul publicat pe site-ul televiziunii naționale RAI prezintă înființarea noii instituții universitare, sub titlul „Controverse furioase pe web, dar responsabilii dezmint. Să te înscrii la Medicină fără examen de admitere?”.

În articol este citată și Roberta Cheversani, președinte al Ordinului Medicilor, care își rezervă dreptul de a investiga acest caz. „Eu nu sunt, în general, în favoarea unor situații care ar putea fi o modalitate de a se sustrage reglementărilor, dar trebuie să vedem despre ce este vorba”.

Protest al studenților și profesorilor universitari din Palermo, Catania și Messina

Înființarea la Universitatea din Enna a extensiei facultății de Medicină din Galați a generat un val de reacții în mediile universitare din Italia. Studenții de la universitățile din Catania, Messina și Palermo sunt nemulțumiți, ei fiind constrânși să susțină examenele de admitere riguroase pentru a frecventa cursurile unei facultăți de medicină.

Într-un comunicat comun, organizațiile studenților și Uniunea profesorilor universitari din Palermo, Messina și Catania, afirmă următoarele: „Sicilia este meleagul improvizațiilor. Nu există un mod diferit pentru a defini alegerea de a deschide la Enna cursul de licență în Medicină, în colaborarea între Fundația Proserpina și Universitatea <<Dunărea de Jos>>. Luna viitoare mii de studenți vor fi la rând pentru examenele de intrare la Facultatea de Medicină și Farmacie în celalte orașe universitare siciliene, în timp ce la Enna va fi de-ajuns o simplă înscriere online”, se spune în comunicat.

Nemulțumiri și în Conferința Rectorilor: „această diplomă va avea aceeași valoare cu a noastră?”

Alte reacții vin din structura la vârf a mediilor universitare din Italia, Conferința rectorilor italieni. Potrivit „Gazetei Românești”, rectorul Universității din Catania, Giacomo Pignataro, a cerut „claritate” guvernatorului Siciliei, Rosario Crocetta, căruia i-a mai solicitat să răspundă la mai multe întrebări, mai les în contextul în care cifra de specializare a fost redusă în faultățile de medicină italiene:

„Anul acesta Regiunea a spus ministerului că avea o nevoie de medici echivalentul a 50% față de anul trecut, făcându-ne să reducem numărul de locuri la facultățile noastre de medicină, și acum autorizează alte 120 de locuri românilor? Cu ce titlu vor face practică acești studenți în structurile medicale ale Regiunii? Și, mai mult, această diplomă va avea aceeași valoare cu a noastră? Au primit opiniile ministerelor? Când este vorba de facultăți de medicină trebuie să fim foarte atenți”, a spus rectorul Giacomo Pignataro.

Tinerii medici cer blocarea cursurilor „clonei” din Sicilia

Asociația Italiană a Tinerilor Medici (SIGM) s-a adresat Ministerului Educației și Ministerului Sănătății din Italia, cerând blocarea cursurilor de la Enna, organizate pentru „ocolirea obstacolelor accesului programat la învățământul universitar”.

Anul acesta, în Italia vor concura 60.639 de candidați înscriși pentru 9.513 locuri disponibile la Medicină și 792 la Stomatologie. Este o concurență de 6 pe loc, o competiție cu care nu se vor confrunta cei 100 de studenți italieni, pentru care admiterea va însemna doar participarea la cursurile de limba română și obținerea notei 7 la testare.

Una la Galați, alta în Sicilia

Remarcăm o serie de diferențe. În cazul primei specializări, la Galați se vorbește de pregătire în „Medicină Generală”, în Italia de „Medicină și Farmacie”. La Galați s-a spus că sunt alocate 50 de locuri, în Italia se vorbește de 60. Oricum, este de reținut precizarea că începând din anul viitor va fi dublată cifra de școlarizare. Se va ajunge în situația aberantă ca „extensia” din Italia să aibă mai mulți studenți decât Facultatea de Medicină din Galați.

Și mai e o divergență, în privința taxelor. De parcă am vorbi de o universitate particulară. La conferința de presă la care Universitatea „Dunărea de Jos” anunța înființarea extensiei siciliene, prorectorul Adrian Lungu afirma că unul dintre motivele care au stat la baza acestei cooperări a fost că în Italia taxele sunt de zece ori mai mari: „taxele pe care ei le plătesc în universităţile italiene sunt de zece ori mai mari decât cele pe care le percepem noi”, declara prorectorul.

Ex-senatorul Crisafulli îl contrazice, afirmând că „este un preț mai mare față de universitățile italiene”. Preț, taxă, totuna! Poate e de vină traducerea.

Întrebarea esențială: Cine este autorul matrapazlâcului?

Subiectul este în derulare și cu siguranță vom mai avea vești. Am solicitat punctul de vedere al Universității „Dunărea de Jos”, însă pentru moment reprezentanții universității au refuzat să facă vreun comentariu, urmând ca la sfârșitul acestei săptămâni să organizeze o conferință de presă în care să ofere toate detaliile. Pentru buna informare a gălățenilor am preferat să publicăm articolul acum, nu după câteva zile, când am fi avut în sfârșit cele două puncte de vedere.

Oricum, este regretabil că prestigiul Universității „Dunărea de Jos” și numele rectorului Iulian Bârsan au fost târâte în acest scandal. „Dunărea de Jos” este universitatea care a școlit elitele Galațiului și nu trebuie adusă în astfel de situații.

Credem că rectorul nu a făcut decât să valideze o extindere pe care alții au proiectat-o. Nu știm, vom vedea.

Dar bănuim că de acest caz nu este străin decanul Facultății de Medicină, Aurel Nechita, cel care ar trebui să ofere explicațiile. Cum e cu taxele, mai mici, mai mari? Cine va derula activitatea didactică la Facultatea din Galați în perioadele în care profesorii sunt plecați în Sicilia? Va ajunge Facultatea de Medicină să aibă la extensia din Sicilia o cifră de școlarizare dublă față de aceea de la facultatea din Galați? Sunt foarte multe explicații de dat.

stiridegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Ddeclaraţia rectorului Iulian Bîrsan cu privire la extensia Facultăţii de Medicină în Sicilia

Rectorul Iulian Bîrsan susţine că extensia Facultăţii de Medicină în Sicilia, la Enna, a fost făcută ca urmare a deciziei sale. "Eu am hotărât să facem Medicină cu cei din Enna. Cei de la această universitate au fost refuzaţi iniţial de Craiova, Cluj şi Arad. Eu am zis c-o putem face şi s-a făcut", susţine rectorul de la Universitatea "Dunărea de Jos".

Acesta a declarat că printr-o hotărâre de Guvern aprobată în toamna aceasta au fost alocate pentru anul viitor 60 de locuri la Medicină Generală, pe lângă cele 60 de locuri la Asistenţi generalişti, specializare care a primit aprobarea încă din vară.

Taxă variabilă, în funcţie de venitul familiei

"Deocamdată facem înscrieri pentru anul pregătitor de limba română, candidaţii care vor putea da admitere la Medicină fiind nevoiţi să promoveze examenele la limba română cu minim nota 7,00", precizează  rectorul. După finalizarea anului pregătitor şi promovarea examenului candidaţii vor susţine un examen de admitere exact la fel cu cel pe care-l dau candidaţii la facultatea similară din Galaţi.

Acesta a mai declarat că banii proveniţi din taxe vor fi împărţiţi frăţeşte de cele două instituţii organizatoare. "Noi 50 la sută, ei 50 la sută. Suma variază pentru fiecare student în parte, între 8.000 şi 16.000 de euro, în funcţie de veniturile familiei. Aşa e legea în Italia. La un venit de 30.000 de euro pe an în familie, nu ai voie să-i iei studentului taxe mai mari de 8.000 de euro", susţine Iulian Bârsan.

Acesta susţine că nu va fi o problemă ca profesorii români să susţină cursuri modulare de câtre două săptămâni în Italia: "Vom face un orar flexibil. Studenţii români nu vor avea de suferit. De exemplu, când este plecat profesorul care predă anatomia, vor face alte cursuri. În locul orelor aparţinând acestor cursuri vor face intensiv anatomie în săptămânile următoare", mai spune interlocutorul.

Nemulţumiri în Italia

Acesta susţine că nu este treaba universităţii gălăţene unde vor fi cazaţi studenţii străini în perioada cât vor face practică şi disecţii pe cadavre în spitalele din oraş, aşa cum prevede protocolul: "Vor sta la hotel, e treaba celor de la Enna, nu a noastră".

Cum guvernul italian a redus anul acesta numărul de locuri de la facultăţile de medicină, în Italia au apărut numeroase proteste în mediile universitare, atât studenţii cât şi profesorii fiind nemulţumiţi de înfiinţarea acestei extensii a Facultăţii de medicină din Galaţi, Asociaţia Italiană a Tinerilor Medici din Italia solicitând autorităţilor să blocheze proiectul, aşa cum reiese din diferitele comunicate preluate de media italiană.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Prima facultate în limba română din Italia

Prima facultate cu predare in limba romana a inceput sa functioneze in Italia. Studentii din Peninsula vor invata medicina in limba noastra de la profesorii Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati, care a semnat un parteneriat cu o institutie similara din orasul Enna, in Sicilia. 40 de profesori universitari vor face naveta pentru a-i pregati pe tineri, iar practica va fi facuta in Romania. Toate locurile sunt cu taxa: 9 mii de euro pe an.

Tinerii care s-au inscris la facultatea romana de medicina din Sicilia invata deocamdata notiunile de baza. Pana la sfarsitul anului, insa, trebuie sa dea un examen si, daca vor lua o nota mai mare de sapte, vor putea sa inceapa si cursurile propriu-zise. Presa din Sicilia a punctat deja inaugurarea in prezenta autoritatilor italiene.
"-Domnule senator, dumneavoastra garantati ca diplomele vor fi recunoscute studentilor?
- Eu nu garantez nimic, o garanteaza tratatul de la Bologna de echivalare a diplomelor din toata Europa. Sunt doua cursuri care se obtin dupa examene de admitere."

Profesorii de la Galati spun ca, in privinta limbii, nu va exista nicio problema: studentii italieni vor invata limba noastra la fel de repede cum invata romanii italiana.
Reporter: “Nu e greu sa studiezi in romana?
Studenta italiana: E o limba neolatina. Studiind latina nu are cum sa fie dificila."

Printre studenti, in afara de italieni sunt si tineri din numeroasa comunitate de romani din Sicilia.

Prof dr Iulian Barsan, rector Universitatea Dunarea de Jos, Galati: "Exista in acea zona si o comunitate mare de romani, in Sicilia sunt aproximativ trei-patru sute de mii de romani. Ne vom adresa si lor."
Primul an universitar va incepe in decembrie cu doua specializari: medicina si asistenta medicala. Pentru partea practica studentii vor fi nevoiti sa vina si in Romania cateva saptamani. Aici vor trece si testul, dificil pentru unii, al practicii pe cadavre.
Prof. dr. Aurel Nechita, decan Facultatea de Medicina si Farmacie Galati: "In tarile catolice din vest nu se fac necropsii, ei fac mai mult pe mulaje. Dar eu nu v-as dori sa va opereze vreodata, Doamne fereste, un chirurg care a invatat numai pe mulaje."
Toate locurile disponibile sunt cu taxa: noua mii de euro pe an. Suma este convenabila, mai ales pentru italieni, pentru ca este mai mica decat la facultatile de medicina cu renume sau cele particulare din peninsula.

stirileprotv.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Ministerul italian al Educaţiei a sesizat Procuratura în legătura cu Facultatea românească de medicină din Italia

Ministerul italian al Educatiei a cerut interventia Procuraturii si Prefecturii, in legatura cu extensia din Sicilia a Facultatii de Medicina de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati. "In acelasi timp, a fost solicitata Avocatura Statului pentru promovarea unui recurs pe langa autoritatea judiciara, cu scopul de a interzice continuarea activitatii didactice", a anuntat, in exclusivitate pentru HotNews.ro, Ministerul italian al Educatiei. Raspunsul a venit dupa ce rectorul Iulian Birsan a declarat pentru HotNews.ro ca nu are nevoie de aprobare din partea autoritatilor din Italia, ca italienii iau deja cursuri de limba romana, contra cost, pentru a putea da admitere la facultatea la care vor preda profesori romani si ca extensia a fost aprobata de Guvernul Romaniei.
Universitatea Dunarea de Jos din Galati a anuntat vara aceasta ca isi deschide o extensie a Facultatii de Medicina in Italia, la Enna in Sicilia. Extensia are aprobarea Ministerului roman al Educatiei si a Guvernului Romaniei, insa nicio autorizare sau aprobare din partea autoritatilor italiene. Ea urmeaza sa isi deschida cursurile pe 14 decembrie 2015, cu predare in limba romana din partea profesorilor de la Universitatea din Galati si cu taxe de scolarizare de mii de euro pe an. Intre timp, profesorii din Galati le predau deja cursuri de limba romana italienilor care vor sa faca medicina, pentru care acestia platesc 220 de euro pe luna, a declarat pentru HotNews.ro, in urma cu peste doua saptamani, Iulian Birsan, rectorul Universitatii Dunarea de Jos din Galati.

 

 

Ministerul italian al Educatiei: Diplomele care ar fi eliberate nu ar avea nicio valoare / Chestiunea a fost semnalata Guvernului Romaniei
La solicitarea HotNews.ro, Ministerul italian al Educatiei si Invatamantului a anuntat care este pozitia autoritatilor italiene.
Rep: Care este situatia, din punct de vedere juridic, a Facultatii de Medicina in limba romana din Enna - Sicilia?
Ministerul italian al Educatiei: Din punct de vedere juridic, nu exista nicio Facultate de Medicina la Enna; in sensul ca titlurile care ar fi eliberate la sfarsitul perioadei formative nu ar avea nicio valoare, nici din punct de vedere academic, nici profesional.
Rep: Pentru a functiona, aceasta forma de invatamant are nevoie de autorizare din partea autoritatilor italiene? Are o astfel de autorizatie?
Ministerul italian al Educatiei: O Universitate straina poate activa cursuri universitare in Italia, dupa obtinerea autorizatiei eliberata de statul italian, in conformitate cu Conventia de la Lisabona si tratatele UE. Nici o universitate straina, cu toate acestea, nu a solicitat aceasta autorizatie pentru Enna. Institutiile de invatamant non-universitare, in schimb, nu pot fi autorizate; eventual pot propune crearea unui nou Ateneu universitar in Italia; este cazul, de exemplu, Fundatiei Proserpina, a carei cerere a fost respinsa, insa, la timpul sau, dupa ce Agentia Nationala de Evaluare a stabilit ca nu indeplineste conditiile necesare.
Rep: Ati trimis avertismente pana acum pentru faptul ca forma de invatamant nu este autorizata de catre guvernul italian? Daca da, cand si catre cine?
Ministerul italian al Educatiei: Da, la data de 1 si 22 septembrie. Initial, MIUR (Ministerul Educatiei si Invatamantului din Italia) a sesizat mai multe institutii (inclusiv Universitatea romaneasca "Dunarea de Jos" din Galati), dat fiind ca singurele informatii cu privire la aceasta initiativa soseau din presa. De fapt, aceasta universitate nu a dat pana acum nici un raspuns la astfel de avertismente. Singura institutie care s-a identificat in mod deschis ca promotor al initiativei e tocmai fundatia Proserpina, care printr-o firma de avocatura a comunicat ca a pus la dispozitia Universitatii Dunarea de Jos sediul, echipamentele si personalul didactic.
Rep: Care sunt pasii urmatori, in cazul in care organizatorii acestei forme de invatamant nu va raspund?
Ministerul italian al Educatiei: Din moment ce nu a existat niciun raspuns la avertismentele ministeriale, pe 26 octombrie MIUR a solicitat interventia organului administrativ competent de pe teritoriul Enna (Prefectul) pentru aspectele legate de partea administrativa, precum si a Autoritatii de Garantie pentru concurenta, in legatura cu profilul anticoncurential si de publicitate inselatoare a initiativei, si, pentru eventuale chestiuni de relevanta penala, Procuraturii Republicii. In acelasi timp, a fost solicitata Avocatura Statului pentru promovarea unui recurs pe langa autoritatea judiciara, cu scopul de a interzice continuarea activitatii didactice.  
Rep: Ati contactat autoritatile romane pentru explicatii, in aceasta speta?
Ministerul italian al Educatiei: Da, prin intermediul Departamentului pentru Afaceri Europene, chestiunea a fost semnalata Guvernului Romaniei.
Rep: Ce se va intampla cu banii stransi din taxele pentru limba romana, platite deja de studentii care fac cursuri de limba romana pentru a putea sa dea examen de admitere la aceasta forma de invatamant?
Ministerul italian al Educatiei: Si in scopul de a lua masuri cu privire la aceste aspecte, Ministerul Educatiei a solicitat interventia autoritatilor indicate mai sus. Ministerul Educatiei nu poate interveni direct in acest sens.
Rep: Ati mai avut facultati similare, deschise in limbi ale altor state si fara autorizare din partea autoritatilor italiene?
Ministerul italian al Educatiei: Cel mai recent caz (2013) se refera tot la o universitate dintr-una din tarile UE (Pessoa - Portugalia), care a activat in Italia cursuri tot in domeniul medical (stomatologie). Chestiunea a ajuns la TAR (Tribunalul Administrativ Regional, n.r.), care a dat dreptate Ministerului Educatiei si activitatea didactica a fost incetata.

 

Rectorul "extensiei" romanesti: Cei admisi urmeaza 6 ani de facultate dupa regulile universitatii din Galati si la sfarsit primesc o diploma si le uram noroc in profesie
Dupa ce presa din Peninsula a relatat ca Ministerul italian al Educatiei pregateste un nou avertisment pentru Universitatea Dunarea de Jos din Galati, a carei extensie in Sicilia, la Enna, o considera neautorizata, HotNews.ro l-a contactat pe Iulian Birsan, rectorul Universitatii Dunarea de Jos din Galati. "Nu este nevoie de autorizare din partea guvernului italian, suntem in Uniunea Europeana. Suntem autorizati de o agentie - cea de la noi, de ARACIS - si in Enna. Dar sa ne dea avertisment, ca nu ne-au trimis niciunul pana acum", a declarat pentru HotNews.ro rectorul Iulian Birsan, pe 16 octombrie 2015.
Rectorul Universitatii Dunarea de Jos din Galati a explicat atunci pentru HotNews.ro ca "avem Hotarare de Guvern care aproba medicina la Enna, in Italia. E Hotarare de Guvern din septembrie anul asta, data de guvernul care este, pentru ca in fiecare an apare aceasta hotarare, cu noile programe autorizate care apar si dispar".
"Au inceput doar cursurile de limba romana, dar asta nu inseamna ca sunt admisi la facultate. E interzis sa invete limba romana?", a continuat Iulian Birsan. Acesta a afirmat pentru HotNews.ro ca taxa pentru cursurile de limba romana sunt 220 de euro pe luna si ca orele sunt predate de "profesori de la Galati". Cursurile de limba romana se termina dupa ce candidatii "parcurg 360 de ore", iar cursurile Facultatii de Medicina incep, "in principiu", pe 14 decembrie 2015, a declarat pentru HotNews.ro Iulian Birsan, rectorul Universitatii Dunarea de Jos din Galati: "Exista doar un calendar, negociat cu partenerii din Italia, dar nu e nimic batut in cuie. Intai sa avem candidati care cunosc limba romana. Acum sunt 60 de cursanti, dar mai sunt si persoane care stiu, care au certificat de limba romana in zona".
In ceea ce priveste faptul ca italienii vor invata medicina in limba romana, in Sicilia, rectorul Universitatii Dunarea de Jos din Galati a declarat pentru HotNews.ro ca "medicina e o profesie liberala, am trecut de perioada in care pregateam oameni ca sa stea 10-15 ani intr-un loc. Apoi mai are de facut rezidentiatul si abia apoi incepe adevarat pregatirea, din punctul meu de vedere".
Acesta a sustinut ca studentii vor face practica in Sicilia, dar si la spitale din Romania. Taxa de scolarizare va fi la "nivelul taxei din Italia. Nu stiu, trebuie ca dupa ce cheltuim cu transportul, cazarea, diurna, salariile la nivel european pentru profesori, sa ramana si 1.000 de euro la nivel de student universitatii. Avem intelegere cu colaboratorii nostri acolo, Universitatea Kore din Enna. Ei ofera spatii, dotari in laboraroare, iar noi cadre didactice", a explicat pentru HotNews.ro Iulian Birsan. 
Acesta a precizat ca "propunerea [ca Universitatea de la Galati sa construiasca aceasta extensie in Italia - n.red.] a venit de la cei din Sicilia, care au gasit aceasta posibilitate, sa o faca cu cineva din Romania".
Intrebat ce se va intampla cu banii din taxa de scolarizare, Iulian Birsan a afirmat ca "e normal ca cei din Enna sa isi recupereze investitiile de aproape 800.000 de euro pe care le-au facut inainte de Hotararea de Guvern, in laboratoare...".
"Cei care fac cursul de limba romana dau examen de admitere, iar daca il promoveaza, atunci urmeaza 6 ani de facultate dupa regulile universitatii din Galati si la sfarsit primesc o diploma si le uram noroc in profesie", a afirmat rectorul.
Acesta a precizat ca universitatea pe care o conduce are extensii similare si in Moldova si ca "vorbim despre internationalizare foarte mult, dar stam in sabloane".
"Nu avem nicio problema din partea autoritatilor din Italia. Sicilia este provincie autonoma si avem medalie din partea Siciliei, pentru ca am deschis aceasta extensie. Am primit-o acum o luna, dupa Hotarea de Guvern", a declarat pentru HotNews.ro, in urma cu mai bine de doua saptamani, rectorul Universitatii Dunarea de Jos din Galati.
Corriere della Sera scria pe 15 octombrie 2015 ca Universitatea Dunarea de Jos din Galati si-a deschis deja portile in Sicilia, la Enna, prin cursurile de limba romana pe care le predau sicilienilor care vor sa dea admitere la facultatea de medicina. Candidatii admisi ar urma sa inceapa cursurile de medicina in limba romana, cu profesori romani de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati. Ziarul citat relata atunci ca, din partea italiana, de deschiderea facultatii se ocupa Fundatia Proserpina si ca liderul acestei fundatii sustine ca este vorba despre o "extensie a formarii la distanta", care nu ar avea nevoie de autorizatie din partea Ministerului italian al Educatiei.

Extensia pentru care Ministerul Educatiei din Italia cere interventia Procuraturii are autorizatie de la Guvernul Romaniei

Cursurile de Medicina in Italia pe care Universitatea Dunarea de Jos din Galati urmeaza sa le desfasoare au aprobare din partea Ministerului roman al Educatiei si a Guvernului Romaniei. Autoritatile romane si-au dat acceptul ca profesorii romani de medicina sa predea in limba romana in Italia in fata a maximum 100 de studenti: 50 la Specializarea Asistenta medicala generala si 50 la specializarea Medicina.
Acceptul a fost primita prin Hotararea de Guvern privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare pentru anul universitar 2015-2016, aprobata de Executiv pe 15 iulie 2015.
Specializarea Asistenta medicala generala de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati, in locatia geografica de desfasurare Enna - Italia a primit Autorizare de functionare provizorie (AP), la forma de invatamant cu frecventa, cu un numar maxim de studenti care pot fi scolarizati de 50, potrivit Hotararii de Guvern privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare pentru anul universitar 2015-2016, aprobata de Executiv pe 15 iulie 2015. In octombrie, Guvernul a publicat in Monitorul Oficial o noua forma a Hotararii de Guvern, prin care mai acorda autorizare unei specializari romanesti in Enna - Italia. Tot Universitatea Dunarea de Jos din Galati a primit Autorizare de functionare provizorie (AP) si pentru specializarea Medicina in locatia geografica de desfasurare Enna - Italia, unde poate scolariza maximum 50 de studenti, potrivit Guvernului roman. Hotararea de Guvern este semnata de premierul Victor Ponta, ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu si ministrul Muncii, Rovana Plumb.
Potrivit primei clasificari europene a universitatilor din Romania, Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati se afla in a doua categorie valorica a universitatilor.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Rectorul gălăţean nu ştie nimic în legătură cu sesizarea Procuraturii din Italia

 • Iulian Bîrsan spune că nu a primit nicio hârtie oficială din partea autorităţilor italiene care să-i semnaleze că ar fi probleme legate de înfiinţarea extensiei din Sicilia
 • Rectorul Universităţii "Dunărea de Jos" susţine că diplomele absolvenţilor vor fi valabile, aşa cum sunt cele ale studenţilor străini care fac facultate în România

Rectorul Iulian Bârsan, de la Universitatea "Dunărea de Jos", ne-a declarat că a aflat din presă că ministrul Educaţiei din Italia ar fi cerut intervenţia Prefecturii din Enna şi ar fi depus şi o sesizare la Procuratură, în legătură cu posibile fapte cu relevanţă penală, în cazul înfiinţării extensiei Facultăţii de Medicină din Galaţi. "Am citit în presă că aş fi primit mai multe avertismente din partea Ministerului Educaţiei din Italia, cum că lucrurile ar fi în neregulă cu înfiinţarea extensiei noastre de la Enna. N-am primit nimic. Şi nici cei de la Universitatea din Enna n-au primit o hârtie oficială. Am discutat cu ei în urmă cu o săptămână şi mi-au spus că din partea Ministerului Educaţiei nu primiseră decât o verificare la acte", declară rectorul.

Într-un interviu cu ministrul Educaţiei italian, publicat de hotnews.ro, oficialul susţine că Facultatea de Medicină din Enna ar funcţiona fără acordul statului pe teritoriul căruia îşi desfăşoară activitatea (aşa cum este prevăzut în Convenţia de la Lisabona) şi, din acest motiv, diplomele pe care le va elibera viitorilor absolvenţi nu ar avea nicio valoare. Totodată, ministrul a mărturisit că a făcut demersuri ca autorităţile să închidă extensia facultăţii gălăţene de la Enna.

Iulian Bîrsan se apără

Rectorul Iulian Bîrsan se apără, susţinând că pentru extensia Facultăţii de Medicină din Italia există deja două hotărâri ale Guvernului României, 775 din 15 iulie 2015 şi 778 din 25 septembrie 2015, prin care se acordă 50 de locuri la specializarea Asistenţi medicali şi 50 de locuri la Medicină. "Aceste hotărâri au la bază autorizaţii din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii Învăţământului Superior (ARACIS). Trei cadre didactice din trei universităţi româneşti diferite şi un reprezentant al Colegiului director din ARACIS au fost astă-vară la Enna, au verificat care sunt condiţiile şi au autorizat facultatea, care va funcţiona ca orice instituţie de învăţământ superior din România. Conform Convenţiei de la Lisabona, citată de ministrul Educaţiei italian, nu ar fi trebuit să obţinem niciun aviz în plus de la statul italian. Reprezentanţii Universităţii Enna ar fi trebuit să ştie că ne trebuie un astfel de acord şi noi am fi făcut demersuri să-l obţinem", spune rectorul Iulian Bîrsan.

El consideră că diplomele viitorilor absolvenţi ai Medicinei din Italia vor avea aceeaşi valoare ca diplomele oricărui student străin care face facultatea în România şi că toată această situaţie a apărut în urma nemulţumirilor reprezentanţilor altor universităţi din Sicilia: "Absolvenţii se vor putea înscrie la rezidenţiat oriunde, în România sau în străinătate, aşa cum şi absolvenţii noştri o fac. Medicina este o profesie liberală şi vor putea să se angajeze oriunde pe teritoriul UE. Dacă Facultatea de Medicină din Galaţi nu ar îndeplini condiţiile, am avea în prezent o mulţime de studenţi veniţi de la Universitatea din Palermo ca să studieze la noi în baza unui program de mobilităţi?"

Rectorul de la "Dunărea de Jos" susţine că, dacă într-adevăr va fi o anchetă a oficialităţilor italiene, se va supune deciziei acestora: "Am vrut să facem ceva bun. Sunt uimit de reacţia pe care am declanşat-o prin înfiinţarea extensiei. Dacă nu vor merge treburile aşa cum am planificat, asta e!".

60 de italieni studiază deja româna

În timp ce scandalul cu privire la înfiinţarea extensiei Facultăţii de Medicină la Enna e în toi, 60 de italieni urmează deja cursurile de limba română, anul pregătitor pe care orice student care este înmatriculat într-o universitate din România trebuie să-l facă. "Sunt 360 de ore de limba română, pe care studenţii italieni le vor face într-o perioadă mai scurtă decât cei veniţi la studii la noi în ţară. Dar modulul este standard. Pentru aceasta, fiecare student de la Enna plăteşte 220 de euro pe lună. Vor susţine un examen şi, dacă vor promova cu nota minim 7,00, se vor putea prezenta la admitere pentru cele două specializări ale extensiei. Deşi n-am stabilit nimic concret, pentru că nu ştim câţi vor promova examenul de limbă română, intenţionăm să începem cursurile la Medicină şi Asistenţi medicali din data de 14 decembrie anul acesta", mai spune Iulian Bîrsan.

Acesta susţine că, în prezent, sunt două cadre didactice de la Facultatea gălăţeană de Litere care predau în Sicilia, la Enna, acestea urmând să fie schimbate cu alţi doi profesori.

În cazul în care extensia din Italia a Facultăţii de Medicină urmează să se închidă, studenţii vor rămâne cu cursul de limba română şi vor putea să dea admitere oriunde în România, crede rectorul, care susţine că deja cheltuielile făcute de partea gălăţeană cu deschiderea extensiei de la Enna au fost acoperite.

1.000 de euro profit, pentru fiecare student 

"Nu este problema mea ce taxe vor percepe cei de la Universitatea din Enna pentru frecventarea cursurilor de către studenţii italieni. Ei trebuie să-şi recupereze investiţii de 800.000 de euro. Învoiala noastră este să plătească toate cheltuielile legate de salariile, drumul, cazarea şi masa profesorilor, iar nouă să ne rămână câte 1.000 de euro de fiecare student ca profit", a mai declarat rectorul gălăţean.

Acesta susţine că este nedumerit de toată această situaţie, mai ales că, la deschiderea anului universitar de la Enna, oficialii i-au oferit o medalie din partea Guvernului sicilian, în semn de preţuire că a deschis această facultate acolo.

"Suntem singurii care am avut curajul să facem asta. Cei de la Enna au vorbit cu facultăţi de medicină de la Cluj, Bucureşti, Craiova şi Arad, dar au fost refuzaţi. Speram să iasă un lucru bun, dar iată că ne lovin de probleme", concluzionează rectorul, la finalul discuţiei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Facultatea de Medicină din Enna s-a DESCHIS OFICIAL. Studenţi italieni, pregătiţi de profesori gălăţeni

* Peste 40 de studenţi au luat examenul de limba română şi au început deja cursurile * "Scandalul" din presa italiană a fost generat de rectori ai celorlalte facultăţi de medicină din Sicilia

 

La mijlocul lunii decembrie a avut loc deschiderea oficială a extensiunii italiene a Facultăţii de Medicină din Galaţi. Astfel, la Universitatea Kuore din Enna, reprezentanţii Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi (UDJG) s-au întâlnit cu studenţii italieni, dar şi cu autorităţile din zona Siciliei. Bineînţeles, la eveniment a participat şi rectorul gălăţean, Iulian Bîrsan, cel care a avut curajul să accepte propunerea italienilor de a înfiinţa facultatea. La festivitate au mai participat miniştri ai provinciilor din Sicilia, preşedintele regiunii Sicilia, cadre didactice italiene, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, şi directorul general al UDJG, Cezar Bichescu.

"Deschiderea anului universitar a avut loc pe data de 14 decembrie, după ce studenţii au susţinut examenul la limba română. Într-un modul pentru un an pregătitor sunt 360 de ore de limba română, pe care studenţii le-au făcut într-o perioadă mai scurtă decât cei veniţi în România. Nu s-au înscris toţi la examenul de limba română, iar doi l-au picat. Totuşi, candidaţii care au promovat examenul cu nota minimum 7,00, s-au putut prezenta şi la examenul de admitere pentru cele două programe. La specializarea medicină sunt 34 de studenţi, iar la asistenţă medicală generală sunt peste zece. Doi dintre aceştia au terminat cursurile de limba română la Timişoara", ne-a declarat rectorul Iulian Bîrsan.

Invitaţie de a deschide o nouă extensiune, la Perugia

Rectorul Iulian Bîrsan de la Universitatea „Dunărea de Jos” ne-a spus că nu există nici astăzi o explicaţie privitoare la aşa-numitul „scandal” apărut în presa italiană, odată cu înfiinţarea extensiunii Facultăţii de Medicină din Galaţi, la Enna. "Nu au existat sesizări ale Prefecturii din Enna sau ale altor instituţii care au legătură cu urmărirea faptelor de relevanţă penală. Au fost doar câteva comunicări ale unor rectori ai facultăţilor de medicină din Sicilia. Presupunem că aceştia au fost deranjaţi că noi facem medicină în limba română la Enna sau, pur şi simplu, este vorba despre concurenţă. Sicilia este o provincie cu peste cinci milioane de locuitori şi are trei facultăţi de medicină. Neclaritatea este şi mai mare în contextul în care, la Galaţi, vin peste 40 de studenţi de la Palermo pentru a face cursuri de chirurgie cu profesorii noştri, dar şi practică la Spitalul Judeţean. Problema a fost la deschiderea acestei Facultăţi de Medicină, dar încă nu ştim de ce, mai ales că am primit recent o invitaţie să mai deschidem o extensiune a Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Produselor Alimentare la Perugia", a adăugat rectorul.

Profesorii gălăţeni, încântaţi de studenţii italieni

Până în această perioadă, cursurile au fost predate doar de cadre didactice de la Universitatea „Dunărea de Jos”. Studenţii au terminat deja un modul de fizică şi biofizică, urmând ca în luna ianuarie să înceapă un alt modul, cu noi profesori. „Primul coleg care a plecat la Enna este profesor de fizică şi biofizică. Dânsul şi-a terminat deja programul. S-a întors foarte încântat şi mulţumit de calitatea studenţilor, unii dintre aceştia luând testul cu nota 10. Sunt motivaţi, chiar dacă majoritatea au deja o facultate absolvită. Programul extensiunii este identic cu acela al Facultăţii de Medicină din Galaţi. La începutul lunii ianuarie, vor merge la Enna alţi profesori de la Galaţi. Probabil, cei mai mulţi vor preda anatomie, pentru că numărul de ore este foarte mare: trei ore de curs şi şase de laborator, iar un profesor nu poate să acopere toată materia în zece zile, atât cât durează, de regulă, perioada în care un profesor ţine cursuri la extensiunea din Italia”, ne-a mai spus Iulian Bîrsan. Totodată, rectorul a menţionat că, la începutul anului 2016, se va discuta cu partenerii italieni despre un nou ciclu de an pregătitor, care să înceapă la 1 octombrie. Mai mult, reprezentanţii universităţii gălăţene speră că anul viitor vor fi mai mulţi candidaţi. „Concurenţa s-a anunţat acerbă, dar nu au fost extrem de mulţi candidaţi, pentru că la examenul de admitere au fost exact aceleaşi subiecte ca şi în România, în timp ce în Italia, la admitere, se dă un test de cultură generală”, a completat rectorul.

Dotări foarte moderne

Potrivit rectorului Universităţii „Dunărea de Jos”, extensiunea Facultăţii de Medicină este într-o stare extrem de bună şi dotată cu echipamente de ultimă generaţie. „Laboratoarele sunt suficiente şi au echipamente de înaltă calitate. Astfel de materiale didactice nu sunt în nicio Facultate de Medicină din România. Ne dorim să aducem şi la Facultatea de Medicină din Galaţi, inclusiv o masă de disecţie virtuală, aşa cum avem la Enna”, a conchis rectorul. Pe lângă asta, reprezentantul Universităţii "Dunărea de Jos" a ţinut să menţioneze că preşedintele regiunii Sicilia a garantat că studenţii extensiunii Facultăţii de Medicină de la Galaţi vor avea aceleaşi drepturi ca şi studenţii de la Universităţile din Sicilia.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Disperaţi după diplome, sicilienii vor să studieze medicina în limba română. Numai pacient să nu fii!

Ministerul italian al Educaţiei s-a opus, a anunţat că aceste cursuri sunt neautorizate. Dar Tribunalul din Caltanissetta a respins recursul Ministerului. Statul italian şi filiala siciliană de la Enna a unei Universităţi româneşti au intrat în conflict atunci când Mirello Crisafulli, fost senator Pd, a anunţat înfiinţarea unei facultăţi de medicină din cadrul universitatea românească Dunărea de Jos la universitatea Enna Kore. În esenţă, aspiranţii italieni la profesia de medic pot ocoli examenul sever de admitere din Italia, obţinând o diplomă românească în medicină, valabilă în România, deci în toată Uniunea Europeană.

Pe 3 februarie, Tribunalul din Caltanissetta a respins recursul de urgenţă prezentat de de Ministerul Educaţiei care ceruse să se declare ilegitime cursurile de Medicină şi de profesiuni sanitare organizate acolo.

Ministerul susţinea, printre altele, că acele cursuri încălcau sistemul numărului închis adoptat de Italia pentru intrarea la Medicină, însă potrivit judecătorului cursurile au fost activate de o universitate românească, care nu face astfel parte din sistemul universitar italian şi deci nu se aplică aceste limitări. Judecătorul a adăugat oricum că, având în vedere că scopul ministerului pare să fie acela de a nu se poate obţine şi recunoaşte această licenţă, poate liniştit să-i nege eficacitatea în Italia. Ministrul Educaţiei, Ştefania Giannini, a subliniat că decizia judecătorului nu intră pe fond şi că oricum, potrivit ministerului, cursurile rămân neautorizate.

Mahomed la munte

Cotidianul "La Stampa" a realizat un reportaj în "Ciudata universitate siciliană care licenţiază medici în română", aflată pe o străduţă în spatele spitalului din Enna. Nouă săli amenajate în grabă în clădirea vechiului oficiu de plasare a forţei de muncă, fără o plăcuţă sau un steag afară, pereţi proaspăt zugrăviţi, un grup gălăgios de studenţi care vorbesc cu Mihaela Mehedinţi Hîncu, profesoară româncă de Biologie celulară, blondă şi cu zâmbet de fier.

În spatele afacerii, pentru că este vorba şi de o afacere, toate locurile fiind cu plată, se află Mirello Crisafulli, fost parlamentar Pd. Ideea sa este să aplice aici proverbul cu muntele şi Mahomed. «În fiecare an două mii de studenţi italieni se duc în România să studieze Medicina. Eu m-am gândit să aduc aici România».

Satisfacţia sa principală este că a pus la punct Ministerul Educaţiei care tocmai a pierdut un proces prin care cerea încetarea cursurilor, etichetând operaţiunea drept "o tentativă banditească" de a ocoli numărul închis de locuri la Medicină din Italia şi controalele de calitate privind predarea cursurilor. Floare la ureche pentru fostul senator. A depăşit fără probleme evacuarea bruscă dintr-o aripă a spitalului şi apoi ancheta pentru abuz în serviciu. Nu va mai fi nicio colaborare cu Agenţia de Sănătate Publică şi nici practică în secţiile spitalului din Enna, aşa cum se anunţase la început. Pregătirea practică se va face în România.

Facultate şi supermarket

Tribunalul din Caltanissetta i-a dat dreptate deplină: o sentinţă care marchează un moment istoric împotriva căreia ministerul va putea face apel.

Potrivit judecătorului, ministerul italian nu are nicio putere să autorizeze sau să interzică aceste cursuri: universitatea e străină, calitatea cursurilor sale este certificată în România, licenţele sunt româneşti şi în mod automad valabile în Italia la fel ca în orice altă ţară comunitară.

Se numeşte «drept de stabilire» şi este valabil pentru o universitate aşa cum este valabil pentru un supermarket. Astfel cazul Enna a devenit o bombă declanşată împotriva monopolului Universităţii publice italiene.

Porţile se deschid oricărei universităţi străine care doreşte să facă concurenţă cursurilor italiene, potrivit regulilor pieţei: cerere şi ofertă. Toate gata, la fel ca Dunărea de Jos, să se delocalizeze şi să facă «didactică în săli la distanţă», acesta este trucul normativ. «Universitatea din Galaţi – spune Crisafulli – tocmai mi-a cerut să fac aceeaşi operaţiune cu un curs de Inginerie agro-alimentară. Licenţa este ca un permis, îl iei şi conduci peste tot. Este Europa, place sau nu place».

La Enna cei 44 de studenţi înscrişi în primul an - tineri care sosesc din jumătate de Sicilia - studiază Medicina în română (9.400 de euro taxa anuală) după ce au făcut un curs intensiv de 360 de ore pentru învăţarea limbii (alţi 2.200 de euro). Cineva glumeşte: «Româna? Plină de u, la fel ca dialectul sicilian».

Au susţinut şi ei un examen de admitere, însă cele 50 de locuri disponibile erau puţin inferioare numărului de concurenţi: 54. Lecţii intensive, de luni până sâmbătă de la 9 la 17, numai o oră de pauză pentru un sandvici, «şi dacă întârzie cincisprezece minute sunt trecuţi absenţi», povesteşte Luigi Petralia, profesor de Fizică pensionat, unul dintre cei patru dascăli voluntari. El prezintă echipamentele. Peste o sută de microscoape, detector de alergii, electroforeze, o centrifugă cu răcire cu 3.500 de rotaţii, sterilizatoare cu ultraviolete, modele de schelete şi chiar şi un pat ginecologic.

Studenţii: entuziaşti

Mare parte dintre studenţi s-au înscris după ce au susţinut în zadar examenul de admitere la Medicină la universităţile italiene.

«Am dat examen la Catania - povesteşte Giulio Condorelli, care a luat la bacalaureat notă maximă - şi am făcut contestaţie pentru o problemă formală. Aştept răspunsul, dar şi dacă ar fi pozitiv nu aş abandona niciodată acest curs».

Colega sa, Benedetta Lo Valvo spune: «Se studiază foarte mult, profesorii sunt severi, dar corecţi. Ne cunosc pe fiecare, la o universitate publică nu ştiu nici măcar ce faţă avem».

Cu atât mai mult acum, când numărul închis de la Medicină a fost luat cu asalt de peste 10.000 de tineri care au câştigat avalanşe de contestaţii. Să limitezi cotele de intrare în această profesie este tot mai mult precum oprirea unui tsunami cu un mic năvod.

gazetaromaneasca.com

Link to comment
Share on other sites

Facultatea de Medicină din Enna. Universitatea gălăţeană a câştigat procesul cu Ministerul Educaţiei din Italia

Ministerul Educaţiei din Italia a dat în judecată Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Demersul ministerului italian viza activitatea extensiunii Facultăţii de Medicină gălăţene de la Universitatea „Kore” din Enna, pe care o consideră nelegitimă. În cele din urmă, judecătorul Tribunalului din Caltanissetta s-a pronunţat în favoarea micii facultăţi româneşti, a cărei activitatea corespunde cu reglementările Uniunii Europene. Ministerul Educaţiei din Italia a fost obligat să plătească cheltuieli de judecată de 20.000 de euro.

Ce nu a înţeles Ministerul italian al Educaţiei

Potrivit Ministerului italian al Educaţiei, cursurile ar fi neautorizate, încălcând sistemul numărului închis, adoptat de Italia pentru intrarea la Medicină, însă, conform judecătorului, cursurile au fost activate de o universitatea românească, care nu face parte din sistemul universitar italian.

„Au fost cinci părţi implicate în proces: Universitatea „Dunărea de Jos”, Universitatea „Kore”, Ministerul Sănătăţii din Italia, Ministerul Educaţiei din regiunea Siciliei şi Fondul Proserpina. Noi am fost doar o victimă colaterală. Ministerul Educaţiei din Italia spunea că nu suntem legitimi şi nu avem voie să funcţionăm pe teritoriul lor. Cel mai probabil, reprezentanţii instituţiei nu au înţeles că orice universitate din Uniunea Europeană are dreptul să funcţioneze prin aceste tipuri de extensiuni. Faptul că am fost implicaţi în proces a fost benefic pentru noi, pentru că există o sentinţă şi o hotărâre judecătoreasă care ne dă dreptate. Situaţia nu este convenabilă pentru unele instituţii din Italia, pentru că suntem o universitatea cu predare în limba română. Dacă se preda în limba engleză sau în italiană, nu ar fi fost nicio problemă”, ne-a explica Cezar Bichescu, directorul general al UDJG.

În curând, extensiuni şi în alte state

Iniţiativa beneficiază atât de sprijinul Ministerului Educaţiei din România, cât şi de cel al Preşedinţiei, motiv pentru care se analizează varianta realizării unor noi proiecte asemănătoare.

„Universitatea noastră este singura din ţară care are extensiuni şi în vest, şi în est. Studenţii sunt tot mai puţini, iar noi trebuie să găsim soluţii de a ne dezvolta şi de a rezista pe o piaţă concurenţială, soluţia fiind deschiderea unor mici facultăţi româneşti în statele din UE. Avem câteva proiecte de acest gen, pe care vrem să le extindem în Franţa, Luxemburg, Belgia şi Elveţia. Discutăm şi despre o extensiune a Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor în Italia. O variantă a fost implementarea Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor în zona Siciliei, dar se analizează şi oraşe din nordul Italiei. Nu avem încă acorduri încheiate, variantele respective fiind la nivel de studiu de fezabilitate, urmând să analizăm care sunt cele mai avantajoase”, a completat directorul general al UDJG.

Banii obţinuţi în plus, investiţii în UDJG

Extensiunea de la Enna este o reuşită pentru „Dunărea de Jos”. Planul de afaceri aduce avantaje universităţii din Galaţi. „Bineînţeles, în spatele fiecărei extensiuni stă un plan de afaceri. Trebuie să fim siguri că, din punct de vedere economic, ne permitem să realizăm aceste proiecte. Noi avem deja proiectul-pilot Enna, al cărui plan de afaceri a fost unul favorabil pentru universitatea noastră. Faptul că la Enna ne derulăm cursurile nu a implicat din partea României niciun cost. Până acum, cifrele au fost favorabile pentru noi. Astfel, banii obţinuţi în plus se vor folosi pentru dezvoltarea Facultăţii de Medicină de la noi. Spre exemplu, anul acesta urmează un proces de acreditare a specializării de medicină dentară, fapt care presupune investiţii destul de mari, în jur de 1,1 milioane de lei”, a conchis Cezar Bichescu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Universitatea "Dunărea de Jos". Al treilea an de Medicină în Italia

Universitatea din Enna (Sicilia), unde funcţionează Facultatea de Medicină deschisă de Universitatea "Dunărea de Jos", va începe, săptămâna aceasta, cel de-al treilea an academic.

"Suntem mulţumiţi că lucrurile merg mai bine decât ne aşteptam. Anul acesta, au terminat cursul de limbă română 77 de studenţi, de trei ori mai mulţi decât în anul precedent. Prin urmare,  vom avea o concurenţă destul de mare la Medicină. Mai puţini vor veni la Asistenţă medicală, deoarece la noi se fac patru ani, în timp ce în Italia facultatea este de trei ani la această specializare", ne-a declarat rectorul  Iulian Bîrsan.

Acesta ne-a mai declarat că Fundaţia "Proserpina", care patronează Universitatea din Enna, a primit inclusiv banii înapoi de la Ministerul Educaţiei din Italia, care a dat-o în judecată. "Am câştigat procesul. Fundaţia primise o amendă destul de consistentă, iar banii i-au fost returnaţi odată cu cheltuielile de judecată. Ministerul Educaţiei din Italia ne-a dat în judecată, pentru că nu am fi avut dreptul să funcţionăm pe teritoriul lor. Reprezentanţii instituţiei nu au înţeles atunci că orice universitate din Uniunea Europeană are dreptul să funcţioneze prin aceste tipuri de extensiuni. Faptul că am fost implicaţi în proces a fost benefic pentru noi, pentru că există o sentinţă şi o hotărâre judecătoreasă care ne dă dreptate. Situaţia nu este convenabilă pentru unele instituţii din Italia, pentru că suntem o universitatea cu predare în limba română. Dar au fost nevoiţi să ne accepte, iar noi suntem din ce în ce mai  căutaţi de studenţii interesaţi să facă  Medicina în limba română", a mai precizat rectorul Iulian Bîrsan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Cursurile sucursalei din Italia a Facultății de Medicină Galați, suspendate din cauza coronavirusului

Cursurile sucursalei din Italia a Facultății de Medicină și Farmacie din Galați au fost suspendate din cauza crizei provocate de coronavirus. Din același motiv, două târguri educaționale pregătite de universitatea gălățeană la Brăila și Buzău au fost amânate.

Sucursala din Sicilia a Facultății de Medicină din Galați, la care învață aproximativ 350 de italieni, a fost închisă de vineri. Reprezentanții Universității „Dunărea de Jos” (UDJ) spun că măsura luată la solicitarea părții italiene nu afectează instituția gălățeană. „Există extensiunea din Italia a Facultății de Medicină. Este la Enna, în Sicilia, nu este o zonă afectată. Totuși, la solicitarea celor de acolo, s-a decis suspendarea cursurilor până pe 9 martie. Măsura a intrat în vigoare pe 27 februarie. În funcție de evoluția situației, data poate fi modificată. Avem 350 de studenți italieni la Enna. Nu afectează în nici un fel universitatea. Cursurile vor fi recuperate”, a explicat, pentru Mediafax, prorectorul UDJ Galați, Cezar Bichescu.

Persoane monitorizate

Toate persoanele care vin la Galați sau pleacă în străinătate sunt monitorizate de autoritățile medicale, spun reprezentanții UDJ Galați. „Noi avem mai multe categorii de studenți. Este vorba despre străinii care vin pe cont propriu și studiază la universitate, ei se află în țară, și despre studenții români care pleacă sau urmează să plece în străinătate. Câțiva au fost în Italia, avem și o persoană venită dintr-o zonă afectată. Este și o studentă a universității gălățene din Republica Moldova, ea a venit din Italia și s-a dus direct acasă. Despre toate aceste situații, noi am informat Direcția de Sănătate Publică și Prefectura, toți sunt monitorizați”, a precizat Cezar Bichescu.

La Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați învață o studentă din China, care a fost introdusă în carantină în momentul în care a ajuns în România. „Ea a venit din China, este singura noastră studentă din acea țară. Este bine, nu are probleme, dar când a venit în România am informat autoritățile, așa cum ni s-a solicitat. A fost luată cu o ambulanță și a stat 14 zile în carantină. A ieșit din carantină, este bine”, a declarat prodecanul Gina Necula.

De asemenea, din cauza suspiciunilor de coronavirus, universitatea gălățeană a amânat organizarea la Brăila și Buzău a două târguri educaționale. „Universitatea Dunărea de Jos din Galați propune amânarea târgurilor educaționaledin județele Buzău și Brăila, programate să aibă loc în zilele de 28 februarie și 6 martie 2020, care urmează a fi reprogramate la o dată ce va fi anunțată ulterior, în funcție de decizia Ministerului Educației și Cercetării”, se arată într-un comunicat al Universității Dunărea de Jos din Galați.

dcnews.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Facultatea de Medicină din Enna a scos prima promoţie, după un proces cu statul italian

Extensiunea Facultăţii de Medicină de la Universitatea "Dunărea de Jos", deschisă la Enna, în Italia, în urmă cu şase ani, a scos prima serie de absolvenţi. Este prima universitate din România care reuşeşte acest lucru, după o perioadă destul de dificilă, având în vedere că la mijloc a existat şi un proces care i-a descurajat în mare parte pe studenţii înscrişi în această promoţie, mulţi renunţând la studii.

Deşi au fost iniţial 30 de studenţi italieni care au făcut un an pregătitor de limba română, pentru a urma apoi studiile Facultăţii de Medicină deschisă de Universitatea gălăţeană la Enna, în Sicilia, anul acesta şi-au susţinut şi au promovat examenul de licenţă 13 absolvenţi, care sunt acum medici cu acte în regulă.

"Cei 13 au susţinut licenţa la Galaţi, odată cu studenţii de la Medicină din universitatea noastră, cu aceleaşi subiecte, în limba română. Patru-cinci dintre ei au luat note peste 9,00, deci mai mari decât cei care au făcut cursurile în limba maternă. De altfel, şi la susţinerea lucrării de diplomă, tot în limba română, unii dintre ei vorbeau foarte fluent limba, spre deosebire de alte categorii de studenţi străini care fac Medicina la noi. Faptul că avem aceleaşi origini latine şi-a spus cuvântul", ne-a declarat dr. Aurel Nechita, iniţiatorul extensiunii de la Enna.

Acesta susţine că mulţi dintre cei 30 de studenţi care au început acum şase ani Medicina la Enna au renunţat la studii pentru că s-au speriat de procesul intentat de Ministerul Educaţiei din Italia, care era nemulţumit de faptul că românii deschiseseră o facultate la ei.

"Suntem primii din România care am deschis o extensiune la Medicină. Nu ne-a fost deloc uşor. Mai ales în primul an, când intrau carabinierii peste noi la cursuri, până când am câştigat definitiv procesul. În prezent, mai există o extensiune deschisă de Universitatea de Medicină din Tg. Mureş la Hamburg, însă ei sunt abia în al doilea an. Noi am fost primii şi, până nu demult, unicii. Aşa că sunt foarte mulţumit că am ajuns la acest moment al absolvirii primei promoţii. Am reuşit să facem practică în spitalul din Enna, cursanţii au vorbit în limba italiană cu pacienţii, dar apoi, într-o sală a noastră, diagnosticele, concluziile şi discuţiile cu profesorii îndrumători s-au purtat în română. Prin urmare, i-am sfătuit pe absolvenţi să se prezinte la ambele examene de rezidenţiat. Şi la cel din România, în noiembrie, şi la cel din Italia, care se susţine în februarie", a mai spus Aurel Nechita.

În prezent, extensiunea de la Enna numără peste 300 de studenţi, iar Universitatea gălăţeană plănuieşte să deschidă şi alte facultăţi în Europa.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

A doua promoție de italieni a susținut licența la Facultatea de Medicină din Galați

A fost cursul festiv pentru cei 20 de studenți italieni ai secției externe internaționale, de la Enna, cu predare în limba română a Facultății de Medicină din cadrul Universității ”Dunărea de Jos”. Emoționați, cei 20 de studenți, însoțiți de părinți și prieteni, au cântat imnurile României și Italiei, Gaudeamus Igitur, după care au primit diplomele de absolvire. Toți spun că inițial li s-a părut greu să învețe limba română, dar s-au obișnuit, iar astăzi au depus jurământul lui Hipocrate în română. Mulți dintre absolvenți vor să susțină și examenul de rezidențiat tot la Galați și, nu exclud, să profeseze în România.

”Le-am spus la un moment dat, înainte de ședința festivă, le-am spus că îi așteptăm să dea rezidențiatul și după aceea îi așteptăm să ocupe posturi în spitale. Să știți că au fost foarte serioși și sunt foarte motivați să treacă și examenul de licență. Eu cred că așa cum în toate spitalele gălățene avem absolvenți ai Facultății de Medicină din Galați, putem avea și absolvenți ai Facultății de Medicina Galați de la Enna. Este unica facultate de medicină ce are secție externă în altă țară, cu predare în limba română. Acum au și colegii de la Tg. Mureș la Hamburg, dar acolo predarea este în limba engleză”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Nechita, fondatorul Facultății de Medicină Galați.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

Tineri medici italieni, despre ideea de profesa în România: „Profesorii noștri au fost foarte bravi”

Un grup de 20 de tineri medici italieni, proaspeți absolvenți ai Universității „Dunărea de Jos” din Galați, secția externă din Italia, ar putea lucra în spitalele din România.

Eveniment memorabil pentru cei 20 de studenţi italieni ai secţiei externe internaționale cu predare în limba româna de la Enna, din Italia, de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galați.  După șase ani de studiu, tinerii medici italieni au absolvit facultatea.

Cursul festiv s-a ținut la Galați, iar absolvenții au venit împreună cu părinții și apropiații din Italia. Printre ei am întâlnit-o și pe Yleniei Infatimo, care a venit însoțită de toată familia la cursul festiv. Emoționată, tânăra a mărturisit că orașul Galați a devenit pentru ea a doua casă, deși i-a fost greu la început să învețe limba română. „La început a fost foarte dificil să învăț limba română, dar fost un parcurs lung, cu obstacole. Sunt recunoscătoare deoarece aici am avut posibilitatea de a deveni medic. Sunt foarte fericită. Îmi doresc să mă specializez pe cardiologie”, a spus Yleniei.

O altă tânără, Ginevra Consolia, se gândește serios să rămână să profeseze Medicina în Româna. „Au trecut șase ani. La început poate că nu îmi doream, dar acum am văzut în cei șase ani cum lucrează medicii românii, profesorii mei. Au fost foarte bravi. Eu îmi doresc să fiu chirurg general”, mărturisește Ginevra.

Cei 20 de tineri au studiat partea teoretică în Peninsulă cu profesori români, iar pentru laboratoare și practică au venit în România, mai exact la spitalele din Galați. Urmează să susțină rezidențiatul tot la Galați. „Noi, în primii doi ani de facultate, am făcut practica aici în Spitalul Județean Galați și după aceea am făcut teorie la facultatea noastră, la secția externă din Enna. Îmi doresc să continui cu medicina de recuperare sau anestezia”, a spus Alessandro Auteri.

După ce au cântat, pe rând, imnurile României, Italiei şi Gaudeamus Igitur, studenții şi-au primit diplomele. Tot în limba română, au rostit jurământul lui Hipocrate.

„Le-am spus la un moment dat, înainte de festivitate, că îi aștept în continuare să vină și la rezidențiat. I-am sfătuit să vină și mi-au promis, jumătate din ei, că vor veni în noiembrie să dea rezidențiat în România. Vorbesc foarte bine limba română, deci se descurcă fără probleme”, a declarat decanul onorific al Facultății de Medicină Galați.

Facultatea de Medicină și Farmacie de la Galați a fost înființată în urmă cu 18 ani și este singura din România cu o filială cu predare în limba română într-un alt stat european. Extensiunea Facultății de Medicină și Farmacie din Enna are două programe de studii – Medicină (75 locuri) şi Asistență medicală generală (50 locuri), toate locurile fiind cu taxă. 

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Universitatea românească Dunărea de Jos va avea un nou campus la Pergusa: Investiție de 10 milioane de euro

Fosta clădire Villaggio del Fanciullo va deveni Campusul Universității Românești Dunărea de Jos în localitatea italiană Pergusa (Sicilia), Italia.

O investiție de nu mai puțin de nu mai puțin de 10 milioane de euro. Aceasta este cea prevăzută de Fondul Proserpina pentru reamenajarea fostei proprietăți a Villaggio del Fanciullo din Pergusa, care va deveni astfel campusul Facultății de Medicină a Universității Române Dunarea De Jos. Confirmarea acestei investiții este dată de administratorul unic al Fondului Proserpina, senatorul Mirello Crisafulli.

La finalul lucrărilor de renovare, clădirea va găzdui toate activitățile didactice, un teatru cu aproximativ 500 de locuri și nu mai puțin de 130 de paturi.

Lucrările ar putea începe în acest an și ar putea fi finalizate în aproximativ 18 luni.

La opt ani de la înființare, Facultatea de Medicină din Dunărea de Jos are în jur de 370 de studenți.

Facultatea de Medicină și Farmacie de la Galați a fost înființată în urmă cu 19 ani și este singura din România cu o filială cu predare în limba română într-un alt stat european. Extensiunea Facultății de Medicină și Farmacie din Enna are în prezent două programe de studii – Medicină şi Asistență medicală generală, toate locurile fiind cu taxă.

stiridiaspora.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.