Jump to content

Cum să fentezi admiterea, prin locurile speciale pentru romi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Cum să fentezi admiterea, prin locurile speciale pentru romi

  • "Şi prefectul, şi primul ministru dacă se declară că sunt romi, eu trebuie să le dau adeverinţă", susţine preşedinta Partidei Romilor, Viorica Gotu

Ca şi în anii anteriori, şi în vara aceasta au ieşit discuţii vizavi de admiterea pe locurile speciale pentru romi. Pentru că metodologia este permisivă şi dovezile că aparţii sau nu etniei respective sunt practic inexistente, locurile speciale pentru romi au ajuns o găselniţă pentru cei ai căror copii au medii care nu le dau şansa să fie admişi la liceele cu ştaif.

Şi conducerea ISJ şi preşedinta Partidei Romilor, organizaţie acreditată să dea adeverinţe care atestă apartenenţa la etnia în cauză, susţin că fenomenul nu poate fi controlat. Ce nu face un părinte care-şi doreşte ca fiul său să înveţe la cel mai bun liceu? Peste noapte decide să devină rom, doar ca să-şi vadă copilul înscris la şcoala dorită, doar suntem în ţara unde s-a născut zicala "Fă-te frate cu dracul, până treci lacul".

Prin urmare, numărul celor care solicită înscrierea pe aceste locuri este semnificativ mai mare de la an la an. Dacă în 2013 au fost 67 de elevi care au fost admişi pe locurile speciale, în 2014 numărul a crescut la 74, iar în 2015 a ajuns la 86. De exemplu, la CNVA, anul trecut au fost 7 elevi pe locurile pentru romi, iar anul acesta s-a ajuns la 10, aşa cum declară directorul instituţiei, Vasile Ciuchină.

"Dacă au adeverinţă, eu nu pot să nu le dau"

Inspectoarea general-adjunctă Diamanta Bulai susţine că ştie că unii dintre candidaţi ar fi putut alege să fenteze astfel admiterea, dar că nu a putut să-i refuze, pentru că ar fi putut să fie reclamată pentru discriminare: "Dacă au adeverinţă, eu nu pot să nu le dau. Metodologia prevede că locurile se pot ocupa cu adeverinţe de la o organizaţie nonguvernamentală a etniei rome. Noi am cerut dovezi că sunt organizaţii care într-adevăr au avut activitate pe anul în curs. Nu pot să-i refuz, pentru că aş putea fi reclamată pentru discriminare. Singurul lucru pe care am putut să-l facem este să  nu le admitem înscrierea la liceele bune, dacă nu au medii suficient de mari", susţine Diamanta Bulai.

Aceasta e de părere că metodologia de admitere pe locurile cu romi ar trebui schimbată astfel încât de ele să beneficieze doar cei care au semnat din timp adeziunile, nu şi cei care-şi descoperă de nevoie un strămoş de etnie romă.

"Să vină oricine să mă ancheteze. Totul s-a făcut legal"

Viorica Gotu susţine că e şi ea conştientă că sunt oameni care vin şi declară pe propria răspundere că sunt romi, doar atunci când au nevoie să participe la admitere pe locurile speciale, dar nu-i poate refuza: "Au venit şi doctori, şi procurori, care au declarat că sunt romi şi a trebuit să le dau adeverinţa. Legea discriminării nu-mi dă voie să mă îndoiesc de acest lucru. Aşa cum nici ei nu pot dovedi că sunt romi, nici eu nu pot dovedi contrariul. Şi legea nici nu le cere. Oricine se poate declara rom, are acest drept. Poate să vină şi prefectul, şi primul ministru să declare că sunt romi, pe proprie răspundere, iar eu sunt obligată să le dau adeverinţa, pentru că aşa prevede metodologia şi pentru că aceasta e legislaţia. Acolo unde am avut îndoielile mele, le-am cerut să vină cu declaraţie semnată la notar. Au venit cu hârtia, le-am dat recomandarea. Am toate documentele. Să vină oricine să mă ancheteze. Totul s-a făcut legal", declară Viorica Gotu.

Aceasta susţine că totuşi respectivii copii n-au luat locul elevilor care au participat la repartiţia computerizată. Sunt câte două locuri alocate în plus peste cele 28, cât are o clasă. "Aceste locuri nu se ocupă, dacă nu există clienţi. Şi e mai bine să le ia copii care vor să înveţe. Ai noştri se înscriu şi nu termină liceul. Când merg în clasa a XII-a să promovez locurile speciale pentru romi la facultate, nu-i mai găsesc. Băieţii au plecat afară, iar fetele s-au măritat. Aşa, poate copiii ăştia care au intrat acum la CNVA sigur sunt buni, vor deveni doctori sau procurori, cine ştie? Poate se vor uita şi ei frumos la o pirandă cu fuste ajunsă la necaz, nu vor uita ajutorul dat. Eu n-am primit nimic de la nimeni. Dacă aş fi făcut asta, ar fi fost o problemă, dar n-am primit nimic pentru mine. Mi-ar plăcea să vină oamenii ăştia şi să dea pentru copiii săraci un ghiozdan, nişte rechizite, aşa ca să-şi aducă aminte de binele făcut. Dar n-a venit niciunul. Dimpotrivă, unii s-au şters de mine şi nu mi-au dat nici bună ziua, au uitat că au venit să se declare romi. Iar noi nu avem niciun drept să-i obligăm să declare acest lucru în public", a mai precizat Viorica Gotu.

Acesta este mecanismul perfect legal prin care unii elevi dispar din lista repartiţiei computerizate pentru a se regăsi apoi, în toamnă, colegi cu cei care au trecut cu brio nişte examene de selecţie, examene la care cei în cauză au luat note chiar şi cu un punct mai mici. Şi se ştie că la admiterea la liceu contează fiecare sutime, nici nu mai vorbim de puncte. Din această perspectivă ne întrebăm dacă aceste situaţii sunt la fel de morale, cum sunt şi legale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Scandal cu acuzaţii de rasism din cauza unei anchete penale. Este vizată ocuparea frauduloasă a locurilor pentru romi de la liceele de elită din Galaţi

O asociaţie naţională a romilor a adresat un memoriu către Parlament şi către Avocatul Poporului, acuzând Ministerul de Interne de discriminare, deoarece „ancheta urmăreşte compromiterea comunităţilor de romi”. În replică, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Galaţi a transmis că ancheta vizează o posibilă încălcare a legii şi nu are nicio conotaţie rasială.

Zvonurile apărute la Galaţi, în ultimii ani, conform cărora o serie de familii potente financiar, dar cu copii mai slăbuţi la învăţătură, ar fi plătit sume mari pentru a-şi plasa odraslele la licee bune, pe locurile special destinate romilor, au dus la o anchetă penală pe parcursul căreia au fost audiate deja zeci de persoane. Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi a confirmat că o astfel de anchetă este în lucru, deocamdată „in rem” (adică doar cu privire la fapte, fără ca vreo persoană să fie inculpată) şi că există suspiciunea că s-ar fi săvârşit infracţiuni precum cele de „fals”, „uz de fals”, dare de mită”, „luare de mită”, „trafic de influenţă” şi „abuz în serviciu”.

Deocamdată nu se ştiu nume, însă există informaţii că ancheta ar viza în special modul cum s-au ocupat locurile alocate pentru copiii din minoritatea romă la liceele de elită din Galaţi, printre care Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” şi Colegiul Naţional „Costache Negri”.

Surse din zona anchetei ne-au dezvăluit şi mecanismul fraudei. Mai exact, cu puţin înainte de intrarea la liceu, copiii unor familii cu stare materială foarte bună au devenit, peste noapte, de etnie romă, recunoaşterea apartenenţei la acest grup etnic fiind făcută de persoane din asociaţiile de romi, care au eliberat adeverinţe ce atestau acest lucru. Pe baza documentelor, s-a putut intra, pe locurile speciale, cu medii sub 8,00 (şi chiar sub 7,00) la licee care aveau ultima medie de admitere, în mod normal, peste 9,50.

Faptul că această „conversie” etnică a intrat în vizorul poliţiştilor (care au încercat să afle momentul şi împrejurările în care s-a produs „transformarea” românilor în romi) a stârnit o reacţie dură din partea reprezentanţilor romilor, care au trimis recent scrisori de protest la Parlamentul României şi la Avocatul Poporului. Reclamaţiile au fost semnate de deputatul Daniel Vasile, de la Partida Romilor Pro-Europa, în numele unei organizaţii neguvernamentale care un nume aproape identic cu al formaţiunii politice.

În petiţii se susţine, între altele, că „organul de cercetare solicită informaţii despre elevii romi, pornind de la ideea că aceştia sunt săraci, marginalizaţi, beneficiari de donaţii, de alimente, de burse sociale, de rechizite, de asistenţă şi consiliere psihologică, prezintă risc de abandon şcolar, având înclinaţii spre conflicte datorită provenienţei etnice a acestora. Din analiza dosarelor şi a situaţiei individuale a acestor elevi, a rezultat că majoritatea au situaţii familiale închegate, au rezultate şcolare bune şi foarte bune, nu sunt implicaţi în conflicte, situaţie ce pare de neacceptat de către anchetator”. În memoriul adresat Parlamentului României, Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa acuză modul în care IPJ Galaţi desfăşoară cercetarea şi susţine că ancheta vizează defăimarea comunităţii rome din judeţ. Petiţionarii constată că „suspiciunea organelor de cercetare penală vizează ocuparea locurilor special destinate elevilor de etnie romă din învăţământul liceal de elevi care nu îndeplineau condiţia de medie la evaluarea naţională, suspiciunile fiind nefondate”. Reprezentanţii Asociaţiei adaugă faptul că „un alt aspect care este de natură să aducă atingere demnităţii şi intereselor legitime individuale, dar şi ale comunităţii din care provind elevii, se referă la indicarea unor criterii discriminatorii pe care să le aibă în vedere diriginţii la întocmirea caracterizărilor individuale, fără însă să solicite informaţii despre situaţia şcolară a elevilor. Considerăm abuzivă măsura întreprinsă de organul de cercetare penală, raportat la faptul că şcolile gimnaziale nu au o obligaţie legală de a ţine o evidenţă a elevilor pe criterii etnice”.

Avocatul Poporului a confirmat că a fost declanşată o procedură de investigare a presupuselor fapte discriminatorii. De asemenea, o anchetă este în curs şi la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Parlamentul României, unde comisarul-şef Cornel Mototolea, şeful IPJ Galaţi, a fost audiat zilele trecute.

IPJ Galaţi a precizat că acuzaţiile la adresa instituţiei sunt nefondate şi că au ca scop să distragă atenţia de la fondul problemei. „Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi respinge acuzaţiile de abuz şi discriminare formulate de Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa, în petiţia adresată Parlamentului României şi Avocatului Poporului. Confirmăm că există un dosar penal în care se cercetează modul în care s-au ocupat locurilor speciale pentru elevii romi din învăţământul liceal de stat din judeţul Galaţi, ca urmare a unor suspiciuni de fraudă”, a precizat IPJ Galaţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Suspiciune de fraudă cu locurile pentru romi de la liceu

Poliţiştii gălăţeni cercetează dosarele mai multor elevi gălăţeni admişi la liceu pe locurile speciale pentru romi, existând suspiciunea că unii dintre aceştia ar fi intrat pe nedrept la unităţi de învăţământ de elită, doar în baza unor declaraţii ale părinţilor care şi-au exprimat adeziunea la etnia respectivă.

De cealaltă parte, anchetatorii gălăţeni sunt acuzaţi de abuz şi discriminare, deputatul Daniel Vasile, de la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor din Parlament, depunând în acest sens o sesizare la Avocatul Poporului. Deputatul susţine că plângerile au ajuns la el de la Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa.
În memoriul său, asociaţia susţine că ancheta vizează defăimarea comunităţii rome din judeţ şi că „organul de cercetare solicită informaţii despre elevii romi, pornind de la ideea că aceştia sunt săraci, marginalizaţi, beneficiari de donaţii, de alimente, de burse sociale, de rechizite, de asistenţă şi consiliere psihologică, prezintă risc de abandon şcolar, având înclinaţii spre conflicte datorită provenienţei etnice a acestora”.
De la Inspectoratul de Poliție Județean Galaţi, prin purtătorul de cuvânt Gabriela Costin, am aflat că se fac cercetări referitoare la admiterea pe locurile speciale. „Există suspiciuni de fraudă, dar, cum ancheta este în derulare, nu vă putem spune mai multe despre acest lucru. Însă, vă pot asigura că nu poate fi vorba nici de abuz şi nici de discriminare din partea colegilor noştri, mai ales că ei sunt doar cei care desfăşoară cercetările, sub coordonarea unui procuror de la Parchet”, spune Gabriela Costin.  

Inspectoratul Școlar confirmă că au fost puse întrebări despre anumiți elevi

Faptul că se fac cercetări din ambele tabere ne-a fost confirmat şi de inspectoarea generală Mioara Enache. „E adevărat că poliţia ne-a cerut câteva detalii despre modul în care se face admiterea elevilor pe locurile speciale pentru romi. Au fost trimise nişte adrese în unele instituţii de învăţământ, şi s-au pus anumite întrebări cu privire la profilul elevilor proveniţi din această etnie, iar lucrurile acestea sunt sensibile. Acesta este şi motivul pentru care colega mea inspectoarea general-adjunctă Doiniţa Popa (eu fiind în concediu), a fost la Parlament, săptămâna trecută, împreună cu inspectorul care se ocupă de problema minorităţilor, Marcel Lazăr,  pentru a purta o discuţie cu deputatul Daniel Vasile şi pentru a-şi spune punctul de vedere”, ne-a declarat inspectoarea generală.
Mioara Enache susţine că nu ştie cine a depus plângere în legătură cu o posibilă fraudă a admiterii pe locurile speciale, doar a auzit că ar fi fost o autosesizare pornită de la nişte articole publicate în presă.
„Frauda nu ne vizează pe noi. Comisia de la Inspectoratul Şcolar a făcut repartiţie în mod legal, de altfel acest lucru se poate constata foarte uşor. Incriminate sunt acele declaraţii pe proprie răspundere ale părinţilor care îşi declară apartenenţa la această minoritate. Ori noi nu avem nici un drept să contestăm aşa ceva. Ele vin la dosarul elevilor respectivi, dar sunt luate de cei de la asociaţiile care îi reprezintă pe romi”, a  mai  precizat inspectoarea generală.

Este imposibil de demonstrat că o persoană nu este de etnie romă

De-a lungul timpului au existat mai multe discuţii potrivit cărora, părinţii unor elevi care nu sunt siguri că vor ajunge la liceele de elită apelează la obţinerea unui document care atestă că aparţin etniei rome, pentru a-şi vedea copiii intraţi pe locurile speciale, fentând astfel admiterea. Cum aceste locuri  speciale sunt în plus peste cifra de şcolarizare, practic ei nu iau locul nimănui, dar se bucură de nişte avantaje nemeritate. Totodată, este imposibil de demonstrat că declaraţia unui părinte că aparţine etniei rome este una falsă, întrucât este dreptul oricui să-şi exprime adeziunea către o anumită minoritate, fără să fie nevoie de alte dovezi în acest sens.  Aşa se face că, anual, comunităţile rome, în perioada admiterilor, primesc noi membri.
Numai la admiterea din 2018, la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, au intrat pe locurile speciale pentru romi nu mai puţin de 14 elevi. Însă nu este singura instituţie care are astfel de elevi şi nici singura şcoală de la care poliţiştii gălăţeni au cerut informaţii legate de admitere.
„Am primit două solicitări din partea poliţiei. În primă fază ni s-au cerut copii după toate dosarele elevilor admişi anul acesta şi caracterizarea diriginţilor, apoi ni s-au cerut date legate de admiterea de acum trei ani, deci ale elevilor care sunt deja în clasa a XI-a. Dar nu suntem singura şcoală de la care s-a cerut aşa ceva. Am fost întrebaţi dacă am avut probleme cu elevii de pe locurile speciale, iar noi le-am răspuns că nu scrie în dreptul lor la catalog că ar aparţine altei etnii. Nominal, caracterizările diriginţilor au fost favorabile elevilor respectivi. Noi nu avem probleme cu ei”, spune directorul de la CNVA, Romeo Zamfir. 

Asociațiile romilor nu au oferit puncte de vedere

Deşi am solicitat un punct de vedere al preşedintei Alianţei Romilor, Viorica Gotu, una dintre organizaţiile care eliberează la noi în judeţ certificate de apartenenţă la etnia minoritară şi de la care au pornit sesizările către Partida Romilor Pro-Europa, aceasta a refuzat să discute cu noi, pe motiv că este angajata Prefecturii. 
Rămâne de văzut la ce concluzie vor ajunge anchetatorii gălăţeni, după finalizarea cercetărilor cu privire la suspiciunea de fraudă. Totodată, suntem curioşi care va fi reacţia Ministerului de Interne şi a Ministerului Educaţiei, întrucât, aşa cum anunţă printr-un comunicat postat pe site, Avocatul  Poporului a depus către aceste instituţii adrese prin care solicită lămuriri despre cele întâmplate la Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Locurile speciale pentru rromi nu mai pot fi ocupate sub nicio formă de elevii români

Până anul trecut, părinţii "influenţi" ai căror copii nu luaseră note suficient de mari pentru a prinde un loc la un liceu de elită, găsiseră soluţia să ocupe un loc rezervat etniei rromilor obţinunând pe căi mai puţin legale o recomandare scrisă din partea preşedintelui unei organizaţii civice, culturale sau politice a romilor, prin care se dovedeşte apartenenţa elevului la această etnie.

Însă de anul trecut, a fost eliminată această "oportunitate". Pentru a putea beneficia de locurile speciale pentru rromi în învăţământul liceal de stat, candidaţii au avut ca termen data de 29 aprilie 2021, până la care s-a putut depune recomandarea scrisă de apartenenţă la etnia rromă, la unitatea de învăţământ de provenienţă, în vederea înscrierii elevilor pe locurile speciale pentru rromi.

"Orice recomandare depusă la unitatea de învăţământ ulterior acestei perioade nu mai poate fi luată în considerare, pentru nicio etapă de admitere în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2021-2022. Noi avem depuse şi înregistrate, până la data de 29 aprilie 2021, 126 de recomandări. Încă de anul trecut, s-a eliminat orice posibilitate ca aceste recomandări sau solicitări pentru aceste locuri să fie făcute după această dată. Nu există nicio posibilitate ca acum să mai fie acceptată vreo solicitare pentru locurile speciale pentru rromi pentru că noi avem o evidenţă foarte strictă a acestor recomandări făcute în termenul prevăzut de lege", ne-a declarat inspectorul şcolar general adjunct, Carmen Necula-Vijelie.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.