Jump to content

Recital cameral Ştefan Doniga - Florin Croitoru


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Recitalul cameral a fost un succes

Recitalul cameral de sambata seara, sustinut de cei doi mari artisti, Stefan Doniga si Florin Croitoru, a reusit sa starneasca aplauze indelungi in randul celor prezenti in sala Casei de Cultura a Studentilor. Sala a fost aproape plina desi, cum a declarat chiar Stefan Doniga, recitalul de camera se adreseaza unui public destul de putin numeros. “Pentru un recital cameral mi s-a parut o sala foarte buna, foarte generoasa, avand in vedere ca recitalul cameral este totusi o manifestare culturala cu un public destul de restrans. Putini apreciaza intimitatea unei astfel de comunicari precum o ofera muzica de camera, dar cei care o apreciaza sunt adevarati iubitori de muzica, adevarati intelegatori de frumos si s-a dovedit ca in Galati exista multi”, a declarat Stefan Doniga. Acesta s-a aratat incantat sa vada ca la recital au asistat foarte multi tineri. Artistul care a cantat atat de frumos la pian a mai declarat ca a avut emotii mari sa interpreteze arii celebre alaturi de un om deosebit cum este violonistul Florin Croitoru. Stefan Doniga isi mai doreste colaborari cu acesta pentru ca, spune el, de Florin Croitoru, pe langa faptul ca-i este un model artistic, il leaga o frumoasa prietenie. Cat priveste emotiile avute in fata publicului galatean, artistul le-a simtit pe deplin. “Emotiile sunt foarte mari atunci cand te apropii de un public care te cunoaste. Pe mine publicul acesta m-a cunoscut foarte bine pana acum 10-12 ani si sper ca nu m-a uitat si poate ca ce s-a intamplat in seara asta e o dovada ca nu m-a uitat. Asadar emotiile se datoreaza in primul rand faptului ca am cantat in fata unui public care m-a aplaudat pentru prima data acum 20 si ceva de ani”, a precizat Stefan Doniga. Pentru un viitor astfel de concert Stefan Doniga a declarat ca spera ca acesta sa se realizeze cat mai curand. “Un nou concert aici sper sa fie cat mai curand, avand in vedere ca seara aceasta a fost o premiera nu numai pentru noi ca si colaborare, intre mine si Florin Croitoru, insa si ca organizare pentru ca este prima data cand nu niste muzicieni initiaza un astfel de proiect, ci un om din afara lumii artistice”, a accentuat Stefan Doniga.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=4

Galaţiul îşi cheamă fiii înapoi

* Seară memorabilă, cu Florin Croitoru şi Ştefan Doniga

Casa de Cultură a Studenţilor a găzduit, vineri seara, un Recital cameral extraordinar. Violonistul Florin Croitoru şi pianistul Ştefan Doniga au oferit melomanilor gălăţeni o seară memorabilă, prezentând lucrări de Ceaikovski, Sarasate, Saint‑Saëns, Paganini, Kreisler, Wamxan, dar şi extraordinara Baladă a lui Ciprian Porumbescu, într‑un aranjament original aparţinând violonistului. În unicul bis, cei doi au interpretat "Salut d´Amour", de Edward Elgar. Iniţiatorul şi sponsorul evenimentului, omul de afaceri David Viorel, şi‑a propus să readucă pe scena gălăţeană muzicieni valoroşi, născuţi aici, pe care destinul artistic i‑a dus în alte oraşe din ţară sau din lume. Astfel că evenimentul de vineri este doar primul dintr‑o serie pe care o dorim cu toţii cât mai generoasă.

"Oraşul sufletului meu"

După recital, încă emoţionat, violonistul Florin Croitoru ne‑a declarat: "Galaţiul este oraşul copilăriei mele. Îmi aduc aminte cu mare plăcere de locurile mele dragi, pe care încă le recunosc. Din păcate, în 1975, profilul Liceului de Artă a dispărut, aşa că m‑am mutat la Bucureşti. Însă Galaţiul a rămas oraşul sufletului meu. De altfel, acest oraş a confirmat, de‑a lungul timpului, că este un izvor nesecat de talente. Aş menţiona câteva mari nume: fraţii Gheorghiu, Valentin şi Ştefan, pianistul Radu Lupu, Eugen Sârbu şi sora sa, Carmina". Florin Croitoru a cântat la Galaţi după 33 de ani: "A fost minunat. Am sărbătorit, împreună cu publicul cald şi primitor, muzica bună şi dragostea faţă de cultură. A fost prima colaborare cu pianistul Ştefan Doniga, ne străduim de mai mulţi ani să facem aşa ceva împreună. Personal, sunt foarte bucuros că am cântat alături de Ştefan, este un pianist minunat şi sper să putem continua proiectele împreună. Indiferent dacă voi ajunge sau nu să mai cânt aici, din motive independente sau nu de voinţa mea, le transmit gălăţenilor să nu‑şi piardă dragostea de muzică, de arta adevărată şi nu în ultimul rând, dragostea faţă de oraşul în care trăiesc. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toţi!".

"Sunt mai mult decât bucuros: sunt fericit!"

La rândul său, Ştefan Doniga a recunoscut: "Mă simt foarte bine, nu numai pentru că sunt acasă, ci şi pentru că sunt acasă cu un concetăţean excepţional, un om de mare talent. A fi alături de Florin Croitoru pe scenă este o mare onoare pentru mine şi o responsabilitate teribilă, însă bucuria de a fi alături de un astfel de om depăşeşte orice prag profesional, orice dificultate, orice partitură, cât de grea ar fi ea". Galaţiul înseamnă pentru Ştefan Doniga "locul de unde am plecat şi locul unde mă voi întoarce întotdeauna cu cea mai mare bucurie. Îi mulţumesc domnului David pentru faptul că a iniţiat şi susţinut acest eveniment cultural, care reprezintă o premieră. Sunt mulţi cei care dacă nu ne‑ar fi ajutat această minune nu s‑ar fi întâmplat: gazdele de la Casa Studenţilor, dumneavoastră, presa, cei care aţi mediatizat cu însufleţire acest eveniment. Am fost extrem de plăcut surprins să văd la conferinţa de presă atât de mulţi reprezentanţi din media. Sunt mai mult decât bucuros: sunt fericit".

În toamnă ‑ Alexandru Tomescu

L‑am întrebat pe domnul David Viorel cum i‑a venit ideea organizării acestui recital: "M‑am gândit să văd ce a realizat copilul Ştefan Doniga, pe care‑l cunosc de foarte mult timp, pentru că am fost coleg cu tatăl său, şi după 29 de ani de viaţă ai săi am constatat cu mare satisfacţie că este, într‑adevăr, un artist. Am aflat că a fost timp de opt ani directorul Filarmonicii din Giurgiu, ceea ce nu este puţin lucru. El este şi un bun manager şi lucrul acesta m‑a determinat şi m‑a convins să realizez acest spectacol împreună cu el, ideea a fost a mea, însă tot ce s‑a întâmplat pe scenă este meritul lor. A fost un eveniment de dimensiuni medii: eu, neavând experienţă în acest domeniu, nu am vrut să realizez un spectacol de dimensiuni mari, asupra căruia să nu am control. Acum ştiu ce avem de făcut. Fără ezitare vă spun că următorul invitat va fi violonistul Alexandru Tomescu şi vom aduce Stradivariusul la Galaţi, în toamnă, în funcţie de programul său".

De două ori mamă

Printre cei peste 200 de invitaţi, în sală s‑a aflat şi doamna Olimpiada Croitoru, mama celor doi violonişti celebri, Florin şi Gabriel Croitoru, care ne‑a mărturisit cum era Florin când era mic: "Un copil pe cât de vesel şi zburdalnic, pe atât de dornic de studiu. Şi‑a dorit dintotdeauna să facă vioara, ca şi fratele său. Sunt, aşadar, de două ori fericită cu aşa copii, iar astăzi, aici, am mai avut încă un motiv de fericire văzând că Galaţiul, iată, îşi cheamă fiii înapoi. A fost o seară excepţională, colosală, nici n‑am visat". Cea mai mare bucurie pentru doamna Croitoru ar fi, credem, să‑şi vadă ambii băieţi pe scenă, într‑un recital comun.

Până atunci, ne‑am bucurat cu toţii de recitalul de vineri şi aşteptăm cu încredere continuarea - cu Alexandru Tomescu şi vioara Stradivarius.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25197

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.