Jump to content

Şomerii bujoreni refuză să muncească la vie


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Şomerii bujoreni refuză să muncească la vie

  • Campania de strângere a recoltei de struguri este în toi la Staţiunea Tg. Bujor, dar localnicii nu se înghesuie în vie
  • Ajutorul social - preferat câştigurilor ca zilieri
  • Ca să nu rămână cu via neculeasă, fermele gălăţene angajează oameni din alte judeţe

Pe cele patru ferme ale Staţiunii de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) Bujoru via pe rod se întinde pe aproximativ 380 de hectare. A rezistat îngheţului, seceta a făcut rodul mai dulce. La o estimare a conducerii fermei, anul acesta, viţa a dat cam 6.000 de kilograme de struguri la hectar, însă nu prea are cine să îi culeagă. De când există Staţiunea, din 1977, culegătorii s-au împuţinat de la an la an.

„Dacă înainte de ’90, la culesul strugurilor veneau 600 de oameni, acum 20 de ani veneau 400, acum dacă vin 200. Cred că ne-ar trebui cam 250 - 300 de oameni pentru a termina culesul în trei săptămâni”, ne spune inginerul şef al Staţiunii, Nicolae Bârliga.

Potrivit directoarei Staţiunii, Alina Donici, în medie, anul acesta, sunt cam 160 de culegători pe săptămână şi, chiar dacă speră să termine până la sfârşitul lunii, spune că există riscul să se întindă până la începutul lunii octombrie, dacă nu vin oameni la muncă. La muncă, oamenii nu ar veni degeaba, ba, dimpotrivă, ar câştiga zilnic între 50 şi 100 de lei, în funcţie de cantitatea pe care o strâng.

„Din Târgu Bujor avem cam 30 - 40 de culegători, dar nici aceştia nu vin zilnic. Numărul oamenilor care vin la lucru fluctuează; doar cei care sunt cazaţi aici şi care sunt veniţi din judeţul Neamţ şi din Oneşti lucrează în toate zilele. Din Iveşti avem cam 25 de oameni cazaţi la noi. Din Neamţ sunt 16, iar din Oneşti 45”, ne-a explicat directoarea SCDVV, Alina Donici.

Legea ajutorului social "nu lasă" omul să muncească

După cum spuneam, dintre localnici, doar maxim 40 de oameni vin la muncă şi nici aceştia în fiecare zi. Uneori, se prezintă la cules numai 16, cu toate că în Târgu Bujor lumea nu e tocmai bogată. Sunt 320 de şomeri, dintre care 40 în plată şi 210 de dosare de venit minim garantat. Numai că teama de a-şi pierde venitul minim garantat şi asigurarea medicală e mai mare decât dorinţa de a avea un ban în plus.

Potrivit primarului oraşului Târgu Bujor, Laurenţiu Gâdei, sunt multe persoane care ar avea timpul necesar, forţă de muncă şi disponibilitate să vină la cules, pentru a-şi rotunji veniturile, dar nu vor să le fie tăiat ajutorul social. „Poate că ar trebui modificată legea ajutorului social, pentru că, la acest moment, cei care au dosare pentru ajutor minim garantat nu pot presta şi lucrări sezoniere, pentru că, dacă sunt descoperiţi cu venituri suplimentare, li se taie ajutorul social, iar acesta le asigură tot ce îşi doresc toţi - asigurarea medicală. Eu cred că trebuie modificată legea, astfel încât să permită celor de la ajutor social să presteze şi munci sezoniere. Sunt mulţi, am discutat cu ei, ar fi dorit să vină la cules, dar nu se pot înregistra cu încă un venit, nu vor să vină”, a explicat primarul.

La cules de struguri, tocmai din Neamţ

Nea Vasile Stoleru este din judeţul Neamţ, are acum 60 de ani, dar vine la cules de struguri, la Staţiunea din Târgu Bujor, de 16 ani. Acolo, în Neamţ, se ocupă cu agricultura, dar în perioada asta cică nu e nimic de făcut, aşa că an de an îşi adună oamenii şi vine să se bucure de soarele din vie, de parfumul strugurilor, iar, la final, de ceva bani. Au fost ani în care a câştigat, într-o campanie de cules la Bujoru, şi 1.400 de lei.

„Nu e nimic de făcut acum acolo, aşa că preferăm să venim aici. Vin pe de o parte pentru bani, pe de altă parte pentru struguri, pentru că, uneori, mai putem lua şi struguri, depinde de producţie. Acum muncesc pe bani. Dacă facem o comparaţie, nu putem spune că veniturile de aici sunt mai mari, dar nu prea avem de lucru în perioada asta acolo. M-am şi obişnuit cu echipa”, spune nea Vasile, care este şef de echipă la una din ferme.

La 78 de ani, munca în vie înseamnă relaxare

Tot nea Vasile este cel care a adus-o şi pe tanti Ecaterina, în vârstă de 78 de ani. Nici pentru tanti Ecaterina anul 2015 nu e primul în care vine să muncească la via din judeţul Galaţi. Numai că, la cei 78 de ani ai săi, lucrul la vie nu îl vede ca pe o trudă, ci ca pe o relaxare, ca pe un concediu. Are acasă, în Neamţ, un copil cu sindrom Down, are 33 de ani şi aproape că bate 100 de kilograme. Are grija lui zilnic, dar acum a vrut şi ea puţină relaxare. Şi se relaxează aşa de bine tanti Ecaterina încât, cu mâinile sale crăpate de muncă, fără foarfece, ajunge să strângă până la final de zi şi 100 de găleţi de struguri. Îi merg mâinile de parcă ar culege pene din aer, nu ar rupe ciorchinele.

De la catedră, în mijlocul podgoriei

Totuşi, nu sunt numai nemţeni, cudălbeni, oneşteni care ajută la culesul strugurilor dătători de vin. Lucrează la ferma 3 a Staţiunii şi bujoreni. Printre ei, un profesor de istorie şi geografie, Dumitru Doru. La 68 de ani îl găsim culegând strugurii cot la cot cu o fostă elevă de-a sa. „Sunt o fire energică, nu pot sta. Îmi place activitatea asta "în gaşcă". Nu pot sta acasă, când aici e rost de muncă şi de aer curat”, ne-a spus profesorul cu "cel mai poetic, romantic şi cântat nume", după cum spune chiar dânsul.

Anul acesta - struguri mai puţini, dar mai buni

Îngheţurile din decembrie anul trecut, când mercurul din termometre a arătat şi minus 27 de grade, nu au lăsat via Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie neatinsă. Pe fondul acelor temperaturi, cât şi a secetei instalate, începând cu luna iunie, s-a produs o diminuare a producţiei, potrivit directoarei SCDVV, Alina Donici.

"O suprafaţă de 38 de hectare cu vie a fost puternic afectată de îngheţ. Am avut şi alte parcele care au suferit de pe urma aceluiaşi fenomen, în diverse proporţii. Pe alocuri, via a fost compromisă în proporţie de 50 la sută, iar în alte parcele gradul de afectare a fost mai mic", declara managerul SCDVV la începutul campaniei de strângere a strugurilor. Cu toate acestea, directorul speră ca producţia să nu difere cu mult faţă de anul trecut şi să închidă anul 2015 cu 6.000 de kilograme la hectar.

„Anul acesta va fi producţie mai mică faţă de anul trecut, dar de o calitate superioară şi se va obţine un vin excelent. Producţia va fi mai mică din cauza condiţiilor climatice. Sunt pierderi cuprinse între 10 - 20 la sută la soiurile sensibile, care au suferit de pe urma secetei prin ofilire. Ploile recente ne-au ajutat, boabele şi-au mai revenit”, ne-a spus directoarea SCDVV, Alina Donici.

Totodată, potrivit inginerului şef, Nicolae Bârliga, pe terenurile joase îngheţul din iarnă a cauzat pierderi mai mari.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

A început culesul viilor. Muncă multă, bani puţini, spun şomerii

Mai bine şomer, decât zilier. De asta sunt convinşi zeci de locuitori din oraşul Târgu Bujor, din judeţul Galaţi, care stau liniştiţi la cârciumă în timp ce oameni veniţi din alte localităţi culeg viile din zonă. Deşi primarul îi roagă să muncească, şomerii din oraş spun că nu se pot ridica de pe scaun pentru 50 de lei pe zi.

Peste 170 de zilieri culeg strugurii de peste cele 400 de hectare ale staţiunii viticole din Târgu Bujor. Dintre aceştia, doar 20 sunt localnici, în ciuda faptului că zona e săracă, iar numărul şomerilor din oraş trece de 300. Primarul a postat şi un anunţ pe Facebook, în speranţa că-i va convinge pe oameni să muncească. Sincron Laurenţiu Gâdei, primarul oraşului Târgu Bujor: „Îi invit pe cei care sunt la ajutorul social să participe la culesul viilor după ce îşi efectuează zilele în folosul comunităţii. Există prevedere legală astfel încât să-şi poată rotunji veniturile ca zilier.”

Zilierii pot câştiga de la 50 de lei la 100 de lei pe zi. „De exemplu, eu, anul trecut, am prins de 21 de zile şi jumătate şi am scos 22 de milioane şi un pic”, spune unul dintre cei care lucrează în vie.

Prea puţini dintre localnici sunt însă dispuşi să muncească pentru asemenea sume. „Este foarte puţin, cum să munceşti cu 50 de lei? Numai ţigările sunt 16 lei, nu se merită.” „Nu sunt de acord, sunt bani foarte puţini. Dacă îmi dă 50 de euro de la la ora 7.00 până la ora 14.00, atât iau în Italia. Pentru nimic în lume şi niciodată în viaţă.”

Ca să nu rămână strugurii neculeşi, administratorii staţiunii au adus muncitori din alte localităţi. Elena Adochiţei are 68 de ani şi a venit tocmai din judeţul Bacău: „E şi grea şi uşoară, e şi plăcută. Dacă îţi place munca. Noi suntem învăţaţi cu munca.”

Recoltatul strugurilor la cele patru ferme ale Staţiunii de Cercetare Viticolă din Târgu Bujor se va termina în trei saptamâni.

digi24.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Culesul viei a început mai devreme în Galaţi. Agricultorii se plâng de lipsa muncitorilor

Vremea a dat peste cap planurile viticultorilor gălăţeni care au fost nevoiţi să dea startul campaniei de recoltare a strugurilor cu două săptămâni mai devreme. Culesul viei a început, chiar dacă agricultorii nu găsesc zilieri şi aduc muncitori de la zeci de kilometri distanţă.

Într-una din cele mai mari exploataţii viticole din judeţul Galaţi, joi a fost prima zi de cules, chiar dacă proprietarul nu a reuşit să găsească numărul necesar de zilieri.

Şefii Staţiunii de Cercetare Viticolă Târgu Bujor au fost nevoiţi să dea startul campaniei deoarece strugurii s-au copt mult mai repede anul acesta decât în anii precedenţi. „Anul acesta condiţiile climatice au favorizat maturarea timpurie a strugurelui. Acum avem 200 de grame de zahăr la soiul de Fetească Regală cu care am şi început. Ne conformăm şi începem să strângem recolta. Ne-am apucat de cules... Strugurele a acumulat tot ce are necesar pentru un vin de calitate... Avem nevoie de oameni pentru cules. Este prima zi, până se duce vestea că a început recoltatul... Avem nevoie de oameni, fiecare zi de întârziere duce la diminuarea cantităţii de struguri. De săptămâna viitoare vor veni din alte judeţe, am început cu localnicii, avem mai mulţi ca anii trecuţi, dar avem nevoie”, a declarat directorul Staţiunii de Cercetare Viticolă Tg.Bujor, Alina Donici.

În campania agricolă s-a implicat şi primarul oraşului Târgu Bujor, care a încercat să-i mobilizeze pe oameni. „Este extrem de bine să-ţi rotunjeşti veniturile venind la o activitate plăcută, la cules struguri. Aţi văzut, oamenii vin de la mulţi kilometri distanţă, de la Griviţa. Sper că vor veni şi localnicii, cu toate că în prima zi nu au fost bine informaţi, dar sunt convins că anul acesta numărul de persoane va fi acoperit. Sunt vreo 150 de persoane în prima zi, în zilele următoare cred că vor fi peste 200 de persoane, ceea ce este destul pentru staţia viticolă de la Tg.Bujor”, a spus primarul oraşului Tg.Bujor, Laurenţiu Gîdei.

În prima zi de cules au fost în special oamenii care participă an de an la această activitate. „Vin de 26 de ani la culesul strugurilor. Noi ne-am obişnuit şi nu ni se pare greu, e o muncă plăcută. Mai câştigăm un ban, ce să facem acasă?”, a spus Moise Alexandrina, o localnică de 60 de ani.

Tot pentru bani, la culesul viei vin şi persoane care locuiesc la zeci de kilometri distanţă. „În fiecare an venim aici la cules, sunt mulţumit. Câştig un ban cinstit, ce să fac? Să mă apuc de furat? Fac naveta cu maşina, de la Griviţa, o distanţă de aproximativ 40 de kilometri”, a declarat unul dintre zilierii din podgoria de la Tg.Bujor.

Conform înţelegerii cu conducerea Staţiunii de Cercetare Viticolă Târgu Bujor, fiecare zilier primeşte 90 de lei pentru o cantitate de 450 de kilograme de struguri culeşi.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

La cules de vie. Staţiunea de Cercetare Bujoru din Galați caută zilieri pe Facebook

Este lipsă de forță de muncă pentru culesul viilor la staţiunea de cercetare de la Târgu Bujor, Galați. Ca să nu rămână cu strugurii pe butuc, sunt aduși muncitori din județe de la sute de kilometri distanţă.

În fiecare an, la începutul campaniei de recoltare a strugurilor, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Bujoru, din județul Galați, se confruntă cu un deficit de forță de muncă. Localnicii care veneau an de an la cules au îmbătrânit, iar cei cu putere de muncă nu sunt deloc interesaţi să vină să câştige bani ca zilieri. Nici măcar beneficiarii de venit minim garantat nu vor să vină la culesul viilor pentru a-și completa veniturile, deși legea le permite să facă asta fără a pierde ajutorul de stat.

Pentru a culege cele 300 de hectare de vie de la fermele Staţiunii Viticole este nevoie de multă forţă de muncă. Astfel, conducerea stațiunii au făcut un apel pe rețelele de socializare. „Vorba aia ...Toamna se numără bobocii! La noi toamna se culeg roadele unui an de muncă, un an mai greu și mai altfel decât celălalt din urmă, întotdeauna. La acest moment problema arzătoare, ca în fiecare an este lipsa culegătorilor. Vă așteptăm să participați în număr cât mai mare pentru a ne ajuta să aducem recolta în cramă! Acolo se va naște un nou produs de care ne vom bucura cu toții“, este mesajul postat pe Facebook, de reprezentanții Stațiunii Viticole. 

Cum localnicii nu se înghesuie să vină la cules, fermierii vor să aducă echipe de muncitori din județul Mureș. Pentru a termina campania de recoltare la termen, respectiv până la finalul lunii septembrie, este nevoie de 150 de muncitori zilnic.

„Forța de muncă este o mare problemă. Pentru a culege cele 300 de hectare, într-o lună, avem nevoie de 150 de muncitori, zilnic. În alți ani aduceam muncitori din Neamț, Bacău, Onești, anul acesta vom aduce o echipă de muncitori din județul Mureș. Avem promisiuni și de la Tecuci. Le oferim cazare și masă. În funcţie de cantitatea de struguri culeasă, un muncitor poate câştiga între 100 și 120 de lei pe zi. Cei mai mai harnici ajung și la 150 de lei. Obiectivul propus este să terminăm campania de recoltat într-o lună, ca să nu vină ploile și să strice strugurii, să mucegăiască pe butuc”, spune inginerul Nicu Călmuc, directorul tehnic al Stațiunii de Cercetare.

Anul acesta, producție va fi satisfăcătoare, având în vedere seceta prelungită care a afectat strugurii. „Producție este medie. Nici prea bună, nici prea rea. A fost secetă și ne-a afectat și pe noi, desigur. Anul trecut am fost loviți de grindină și strugurii au fost afectați. Ne așteptăm la o producție de 4.500-.000 kilograme la hectar”, susține inginerul Nicu Călmuc.

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Bujoru are o suprafaţă de 300 de hectare de viţă de vie.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.