Jump to content

Construcţia cartierului ANL din Tg. Bujor bate pasul pe loc


dcp100168

Recommended Posts

Construcţia cartierului ANL din Tg. Bujor bate pasul pe loc

Un cartier ANL care de doi ani trebuia să fie plin cu locuinţe şi tineri este doar un schelet din fier şi beton. Lucrările au fost suspendate după ce firma care a câştigat licitaţia a cerut mai mulţi bani. Proiectul urma să atragă specialişti în oraşul gălăţean Târgul Bujor, pentru a suplini deficitul de personal de la spital dar şi de la angajatorii din zonă.


Lucrările pentru cele trei blocuri ANL din Tg. Bujor au început în 2012. Deşi ele trebuiau finalizate până la sfârşitul anului 2013, niciun bloc nu a fost ridicat în totalitate până în prezent. În zonă se află acum doar un sfert dintr-un bloc şi două gropi pline cu stuf şi apă. Asta deşi au trecut trei ani de la demararea construcţiei în zonă.
Lucrările au fost încetinite de constructor în încercarea acestuia de la primi mai mulţi bani de la ANL. „Reclama dumnealui că au crescut preţurile, tot felul de chiţibuşuri de astea ale constructorilor când lucrează pe banii statului pentru a nu face treaba pentru care s-au angrenat”, ne-a declarat Laurenţiu Gîdei, primarul oraşului Tg. Bujor. Contractul cu firma de construcţie a fost reziliat, iar lucrările vor fi reluate după o nouă licitaţie.
Între timp zeci de localnici aşteaptă să primească o locuinţă încă din 2011, de când au depus la primărie solicitări. „Iniţial m-am bucurat, de fapt toţi tinerii au fost bucuroşi la auzirea acestei veşti. Nu ştim de ce dar lucrările s-au oprit”, ne-a mărturisit o tânără. Un alt localnic este indignat de întreaga situaţie „Sunt şi foarte multe apartamente care stau, uitaţi şi dumneavoastră sunt de vânzare dar sunt nişte preţuri exorbitante nu-şi permite un tânăr din Bujoru, la ce putere financiară este în zonă.”
Nu doar tinerii şi cazurile sociale au nevoie de locuinţe ci şi specialiştii din comună. În prezent, la staţiunea de cercetari viticole, la spital şi la şcoală sunt peste 20 de angajaţi care fac zilnic naveta. Printre ei se află şi Georgiana Paţilea, care este profesoară de matematică. Lunar cheltuie pe transport 400 de lei. „Într-o lună plină cu 20, 20 şi ceva de zile, 40% din salariu se duce pe navetă.”
Spitalul Orăşenesc Tg. Bujor, cu o adresabilitate de peste 60.000 de pacienţi, are nevoie de încă minim 8 medici specialişti. Tinerii medici refuză să muncească în zonă iar locuinţele de tip ANL ar fi o şansă pentru instituţie să atragă mai multe cadre medicale. „Un specialist ne-a plecat. După ce a terminat rezidenţiatul a venit, a profesat câteva luni, însă depărtarea de familie şi lipsa unui spaţiu în care să locuiască aici l-a determinat să plece”, ne-a declarat Doina Cucu, manager Spitalul Tg. Bujor.
Printr-o hotărâre de Consiliu Local, unul dintre cele trei blocuri va fi oprit strict pentru specialişti, în încercarea de a-i atrage în zonă. Nu se ştie însă când vor reîncepe lucrările în zonă. Până în prezent, plăţile efectuate pentru acest proiect au fost de 24,72% din valoarea totală de 3 milioane de lei.
adevarul.ro
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

În chinurile facerii de patru ani. Se caută constructor pentru blocurile ANL din Târgu Bujor

După aproape doi ani în care s-a construit cu viteza melcului şi alţi doi ani în care proiectul a fost lăsat de izbelişte, lucrările la blocurile ANL din Târgu Bujor ar putea fi reluate în primăvara anului viitor. Agenţia Naţională pentru Locuinţe caută o nouă societate care să construiască mult promisele blocuri cu 36 de apartamente, îndelung aşteptate de tinerii şi administraţia oraşului. Agenţia a lansat, de curând, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) un contract a cărui valoare a fost estimată la 4.971.593,21 de lei (fără TVA) şi, până pe data de 26 septembrie, aşteaptă oferte din partea constructorilor.

"Agenţia Naţională pentru Locuinţe solicită oferte pentru atribuirea lucrărilor de construcţii de imobile colective. Obiectul contractului: contract de lucrări rest de executat pentru obiectivul de investiţie "Locuinţe pentru tineri destinate închirierii, judeţul Galaţi, oraş Târgu Bujor, str. G-ral Eremia Grigorescu", totalizând 36 unităţi locative, 3 tronsoane, regim de înalţime P+2E", se arată în anunţul publicat pe SEAP.

Potrivit primarului oraşului Târgu Bujor, Laurenţiu Gîdei, construcţia celor trei blocuri ANL a demarat în anul 2012, însă a fost ridicat doar un etaj al unuia dintre imobile, care astăzi zace părăsit la intrarea în oraş. Firma care a câştigat licitaţia nu doar că a lucrat cu viteza melcului, dar nici nu şi-a mai dorit continuarea lucrărilor, pe motiv că nu ar fi fost rentabil. În anul 2014, după intervenţia edilului, directorul Agenţiei a mers într-o inspecţie la Târgu Bujor, după care s-a decis rezilierea contractului cu firma Vila SA şi au urmat noi proiecte, expertize etc.

"Este un proiect pe care ni-l dorim foarte mult, de care avem nevoie, dar sunt chestiuni care nu depind de noi. Important este ca, de această dată, să câştige un constructor serios şi să vedem blocurile finalizate", ne-a declarat edilul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Construcţia ANL-urilor din Tg. Bujor va fi reluată

A fost nevoie de o a doua licitaţie pentru stabilirea constructorului şi de patru ani care au trecut aproape degeaba, pentru ca lucrările la blocurile ANL din oraşul Tg. Bujor să fie reluate. Cele 36 de apartamente ar fi trebuit să fie gata încă de acum trei ani.

Lucrările la blocurile ANL din Tg. Bujor au început în 2012 şi nu ar fi trebuit să dureze mai mult de doi ani. Suntem în 2017, deci cinci ani mai târziu, iar minicartierul ANL, care prevede 36 de apartamente, este format din scheletul unui singur bloc început şi, în spatele lui, gropile săpate pentru celelalte două fundaţii. Vestea bună este că, în ianuarie, la Bucureşti a avut loc o nouă licitaţie, după ce contractul cu vechiul constructor, Vila Tecuci, a fost reziliat. Se pare, deci, că lucrările vor reîncepe în curând.

„Pe 10 ianuarie a fost licitaţie la ANL Bucureşti, după ce proiectul a fost reactualizat, scăzându-se ceea ce este deja realizat. Am sunat imediat după licitaţie la Bucureşti, dar încă erau în faza analizării dosarelor. Cu siguranţă, însă, vom avea un constructor la Tg.Bujor, care să continue aceste ANL-uri. Pentru că 36 de apartamente sunt necesare aici şi putem să mai mişcăm un pic lucrurile dacă am avea spaţii de cazare adecvate şi pentru specialişti, şi pentru tinerii care ar putea beneficia, conform legii, de aceste apartamente. Sunt trei blocuri în proiect, cu 36 de apartamente. La ora actuală, un singur bloc este început şi sunt două gropi săpate, unde sunt pernele de balast puse. Dacă a doua licitaţie a avut loc în ianuarie şi bănuiesc că cei de la ANL au finanţarea asigurată, mă gândesc că nu ar trebui să dureze mai mult de doi ani până când blocurile să fie gata”, ne-a declarat primarul oraşului Tg. Bujor, Laurenţiu Gîdei.

La ora actuală, Primăria Tg. Bujor nu este implicată financiar în proiectul ANL, dar va fi, la final. „Pentru că noi va trebui să facem sistematizarea pe orizontală: căi de acces, inclusiv racorduri la apă, la energie etc.”, ne-a spus Laurenţiu Gîdei.

Conform reprezentanţilor ANL Bucureşti, lucrarea de reluare a construcţiei celor trei blocuri din Tg.Bujor a fost atribuită. Urmează doar prinderea lucrărilor în bugetul pe anul 2017.

„Vila” şi blocurile ANL, o dragoste imposibilă

Istoria comună a constructorului Vila Tecuci şi a blocurilor ANL din Tîrgu Bujor nu a fost una cu happy-end. După ce a început lucrările, acum cinci ani, firma tecuceană şi-a dat seama că lucrarea nu mai este rentabilă, aşa că le-a continuat în pas de melc, ulterior acestea fiind abandonate cu totul.

„În 2012, au început repede să facă treabă, dar proastă. Ulterior, discutând cu constructorul (Vila Tecuci), cu dirigintele de şantier, am constatat că nu erau mulţumiţi de preţul cu care câştigaseră lucrarea, pentru că între timp se modificase TVA şi aşa mai departe. ANL Bucureşti bugeta lucrările în fiecare an, numai constructorul nu înainta cu lucrările. În 2015 am făcut o adresă la ANL Bucureşti şi a doua zi a venit directorul mare aici. I-am prezentat situaţia, nu eram mulţumiţi nici de forma în care începuseră lucrarea - cât de dreaptă, cât de estetică era - iar ANL a hotărât rezilierea contractului pe care îl avea cu Vila. Acest lucru s-a petrecut foarte greu, pentru că, din punct de vedere juridic, este cumplit… asta este legislaţia la noi”, ne-a spus primarul Laurenţiu Gîdei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Blocurile ANL din Târgu Bujor, poate a treia oară vor fi cu noroc!

Când oamenii din Târgu-Bujor au auzit, prin 2011, că la ei în localitate urmează să se construiască trei blocuri ANL, în total 36 de apartamente, au avut toate motivele să se bucure. Locuinţe pentru tineri erau necesare, unde mai pui că mai venea şi câte un profesor sau medic prin târg şi nu avea niciun acoperiş deasupra capului - locuinţă de serviciu. Din păcate, povestea blocurilor ANL a fost lungă, cu suspine şi contracte făcute şi desfăcute, de au trecut anii, iar blocurile, ioc! Dar uite că, după şapte ani de agonie, proiectul are şansa unui deznodământ fericit. Un nou constructor a fost desemnat, iar lucrările au fost reluate!

Dacă este să ne luăm după datele din proiect, în cazul celor trei blocuri de la Tg.Bujor, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) este investitorul, iar Primăria oraşului este beneficiarul. În fine, şi administraţia locală are partea ei, în sensul că, deşi nu e implicată financiar în mod direct în proiectul ANL, s-a angajat să facă sistematizarea pe orizontală. Aici ar intra căile de acces, racordurile la apă şi energie etc.

Pentru construirea celor trei blocuri a fost alocat un teren pe str. Eremia Grigorescu, artera principală din Tg.Bujor, chiar la intrarea în oraş. Primul constructor desemnat de ANL a fost firma Vila Tecuci. Dar nici bine nu s-a apucat de lucru, că au apărut complicaţiile. Una a fost socoteala din contract şi alta ieşea la faţa locului. Constructorul nu a mai fost mulţumit cu banii alocaţi la proiect, a mai invocat şi nişte modificări de TVA, aşa că se mai urneau lucrurile puţin doar când mai veneau nişte bani de la ANL, după care… pauză.

"Nu mergea treaba"

"Primul constructor s-a apucat de lucru prin 2012, înainte de alegerile locale. Chiar dacă nu aveam o legătură contractuală cu ei, treceam pe acolo să văd şi eu cum merge treaba. Şi… nu prea mergea. Mai mult stăteau. Azi aşa, mâine aşa, a trecut timpul, iar la blocuri abia dacă s-au pus câteva cărămizi. I-am întrebat şi eu pe cei de la Bucureşti, de la ANL, ce se întâmplă? A venit directorul şi a constat şi el că nu merge treaba şi au început să rezilieze contractele", ne-a povestit primarul din Târgu Bujor, Laurenţiu Viorel Gîdei.

Dar cine spune că un contract, chiar şi când nu e respectat, poate fi reziliat uşor, se înşeală. La câte chichiţe juridice sunt, episodul cu rezilierea contractelor şi relansarea licitaţie s-a întins mult şi bine, vreo doi, trei ani. Iar după toate astea, ce să vezi: noul constructor nici el nu prea avea chef de treabă…

"Cu chiu, cu vai, anul trecut s-au terminat procedurile şi a venit alt constructor. Al doilea constructor care a câştigat procedura şi a venit la Tg.Bujor era din Însurăţei, dacă nu mă înşel. A venit şi pe la Primărie, să discute cu noi, dar mai mult ca să vadă ce ar putea obţine pentru el, nu să se apuce de treabă. Şi, până la urma, invocând diverse motive, a abandonat lucrarea…", arată primarul Laurenţiu Viorel Gîdei.
"Şi uite-aşa, ANL a ajuns să desemneze un al treilea constructor, care, de vreo lună de zile, s-a şi apucat de treabă! Din cum merg lucrurile până acum, se pare că are gânduri serioase pentru a finaliza aceste construcţii. A treia oară sperăm să fie cu noroc!", completează primarul din Târgu Bujor.

Alt contract, alt constructor

Într-adevăr, primul bloc ANL a început să prindă contur - a început să se lucreze la al doilea nivel, iar echipele de muncitori erau în activitate. După datele autorizaţiei de construcţie, noul constructor este SC Contiem SRL. El a început lucrările pe 12 martie şi are termen 24 de luni pentru a finaliza lucrările la care s-a angajat.

După cum a precizat primarul Laurenţiu Viorel Gîdei, unul dintre blocuri, cel puţin, adică 12 apartamente, va fi folosit pentru repartizarea unor locuinţe de serviciu.

"Avem nevoie de aşa. Ne plângem de lipsă de personal specializat, iar asta nu numai la Tg.Bujor. Ca să facem oraşul nostru mai atractiv pentru specialişti, cred că posibilitatea de a le oferi locuinţe de serviciu va cântări mult în atragerea de personal. E vorba de cadre medicale, poliţişti, cadre didactice, specialişti horticoli etc. Iar celelalte două blocuri vor fi distribuite, în conformitate cu normele legale, tinerilor care doresc să-şi facă un viitor aici, în oraş", a arătat primarul din Tg.Bujor.

Nu ne rămâne decât să sperăm că, într-adevăr, după cum spunea şi edilul, a treia oară va fi cu noroc pentru blocurile ANL din oraş. Nu de alta, dar nici specialişti nu prea se mai găsesc pe toate drumurile, nici tinerii de azi nu mai rămân… tineri, dacă finalizarea proiectelor publice durează cu anii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Blocuri ANL şi bază sportivă la Târgu-Bujor

Până la sfârşitul acestui an, la Târgu-Bujor vor fi finalizate lucrările la cele trei blocuri ANL, în total 36 de apartamente. „Am primit asigurări din partea constructorului că vor fi gata la timp. De fapt, termenul de finalizare este 2020, dar ANL le-a pus banii la dispoziţie, numai să-l facă mai repede, iar ei şi-au luat angajamentul să le finalizeze încă de anul acesta”, a explicat primarul Laurenţiu Viorel Gîdei.

Desigur, întrebarea este cine şi când va beneficia de aceste apartamente. „Încă nu am lansat procedura de primire a solicitărilor, dar ea va fi lansată foarte curând. Practic nu am vrut să o lansăm în această perioadă pentru că este şi campanie electorală şi nu am vrut să se interpreteze… Cert este că, la atribuirea locuinţelor ANL, vor fi aplicate exact punctajele din criteriile legale, nici nu am putea face altfel. Va fi o comisie care va analiza aceste punctaje - în funcţie de vârstă, situaţia locativă, copii, studii, tipuri de familie etc. Totul va fi pe o procedură foarte transparentă, tocmai pentru a nu fi nici un fel de probleme”, a arătat primarul. Acesta a precizat că, în apropiere de blocurile ANL, va fi construită şi o bază sportivă. „Vor fi două terenuri de tenis de câmp, cu nocturnă, vestiar, fitness, teren multifuncţional. E pentru tineret, în mod special, pentru a face cât mai mult sport în aer liber. Va fi o zonă foarte interesantă acolo şi sperăm să o dezvoltăm în timp”, a precizat primarul.

Graţie unui proiect realizat în cadrului Grupului de Acţiune Locală (GAL) „Eremia Grigorescu”, la Moscu - localitate componentă a Târgu-Bujor - va fi realizat un teren de sport. Valoarea investiţiei este de aproximativ 3,3 milioane de lei şi este destinată în special tinerilor. Terenuri de sport au mai fost realizate şi la Târgu-Bujor şi Umbrăreşti.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Locuințe finalizate la Târgu-Bujor

La finele săptămânii trecute, Gabriel Stanciu, director general adjunct al ANL, a verificat stadiul lucrărilor la obiectivul de investiție din orașul Târgu Bujor. În șantier s-au purtat discuții cu reprezentantul firmei de construcții și cu cei ai autorității publice locale. Cele 36 de apartamente sunt finalizate, urmând ca primăria să întreprindă toate măsurile privind asigurarea utilităților pentru recepționarea în bune condiții a locuințelor. Valoarea contractată acestora este de 5,86 milioane lei (inclusiv TVA).

Proiectul este derulat de Agenția Națională pentru Locuințe (instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației) prin “Programul de construcții locuinţe pentru tineri, destinate închirierii”. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenției de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a le putea accesa. Aceasta se face prin depunerea de cereri la primării ce urmează să întocmească listele de repartiţii. Lucrările edilitare aferente investiţiei vor fi suportate de la bugetul local al orașului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Blocuri ANL construite în mlaștină, la Târgu Bujor

Odiseea de la Târgu Bujor a blocurilor realizate de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) începe în urmă cu mai bine de opt ani, la data emiterii primei autorizații de construire, în primăvara lui 2012. Pe atunci, un spirit ”vizionar”, sau mai multe, au decis ridicarea imobilelor la intrarea în oraș dinspre Galați, într-o zonă mlăștinoasă, destul de aproape de albia pârâului Chineja. După ce, mai întâi, terenul a fost mai degrabă astupat cu piatră decât drenat, până în 2018, primul constructor, intrat între timp în faliment, nu a finalizat lucrările, iar acestea au fost preluate de o altă companie gălățeană de profil, Comtiem SRL.

Evident că principalele eforturi au fost în direcția rezolvării problemelor legate de terenul pe care sunt amplasate actualmente imobilele. Discutăm despre trei blocuri cu câte 12 apartamente cu două și trei camere, finalizate în vara acestui an, dar care nici până în prezent nu sunt branșate la utilități. De altfel, realizarea acestor locuințe pe un teren mlăștinos implică eforturi permanente pentru menținerea nivelului hidrostatic din pânza freatică la nivelul pernelor de balast. Mai pe românește, constructorul utilizează un sistem de drenaj compus din trei puțuri cu pompe submersibile ce funcționează non stop. În caz contrar, așa cum se arată într-un memoriu recent adresat de către companie Consiliului Județean, Instituției Prefectului și Primăriei Târgu Bujor, ar interveni inundarea incintei și punerea în pericol a stabilității construcțiilor pentru care ANL a cheltuit aproximativ 1,5 milioane de euro, mai exact circa 7,83 milioane lei, inclusiv TVA.

Nici branșamentele electrice, aflate în sarcina autorității publice locale, nu sunt executate, motiv pentru care, la finele lunii noiembrie 2020, comisia întrunită a redactat un proces verbal de respingere a procesului de recepție la terminarea lucrărilor. Cu toate acestea, inclusiv cotidianul nostru a anunțat la începutul acestei toamne, în urma unui comunicat al ANL, finalizarea lucrărilor în prezența directorului general adjunct al agenției, Gabriel Stanciu.
Laurențiu Viorel Gîdei, proaspăt deputat de Galați și primar al orașului Târgu Bujor timp de două mandate, recunoaște că lipsa branșamentelor la curentul electric poate fi trecută în sarcina UAT-ului. Totuși, în ceea ce privește preluarea sistemului de drenaj al imobilelor, el arată că există contract semnat cu o firmă vasluiană pentru proiectarea și executarea acestuia, în condițiile în care branșamentele la apă și canalizare ar fi deja finalizate. Revenind la realizarea lucrărilor de conectare la sistemul energetic, Laurențiu Gîdei arată că acestea sunt acum în procedura de achiziție publică, potrivit legii. ”Centralele din apartamente și boilerele sunt pe electricitate și va exista un transformator nou prin care să se poată asigura puterea necesară funcționării acestora”, precizează edilul-șef din Târgu Bujor.
De altfel, există și solicitări din partea bujorenilor pentru aceste noi apartamente care ar putea fi locuite, conform estimărilor primarului Laurențiu Gîdei, de la începutul primăverii anului viitor. ”Pe mine mă deranjează faptul că s-a construit într-o zonă neconformă. Trebuie studiu hidrogeotehnic serios referitor la apele subterane și nu mi se pare corect să preiau rezolvarea acestei probleme la nivelul primăriei. Cum să preluăm pompele? Ne trebuie și nouă niște fișe tehnice, instrucțiuni de utilizare și, practic, cum s-a ajuns la această soluție. Nu le preluăm așa pentru că vrea cineva”, a atras atenția actualul primar din Târgu Bujor.
Din informațiile pe care le deținem, luni, 14 decembrie 2020, se va derula o nouă tentativă de recepție a celor 36 de apartamente construite de ANL în orășelul de pe Chineja.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Blocurile ANL din Târgu Bujor, tot fără curent

Cele trei blocuri ANL din oraș au fost începute hăt, în anul 2012 și au fost terminate de-abia în 2020.  După ce construirea a durat atâta amar de vreme, imobilele au fost ridicate pe un teren dificil, aproape de albia Chinejei, care a fost umplut cu pământ. Faptul că au rezistat până acum este un element pozitiv, dar nu se știe ce se va întâmpla în cazul unei viituri, când pânza freatică ar crește, iar curentul pârâului ar putea eroda fundația pe dedesubt.

Există clădirile, există până și un părculeț de joacă pentru copii, utilitățile au fost trase, dar... nu există branșarea la rețeaua de energie electrică. Potrivit primarului Ion Andone, au fost făcute toate demersurile, însă termenele de aprobare de la Mediu sunt foarte lungi. Așa că, dacă au un pic de noroc, noii locatari se vor putea muta în această toamnă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.