Jump to content

Sezonul gripelor şi virozelor 2015-2016


dcp100168

Recommended Posts

Sezonul gripelor şi virozelor 2015-2016

Campania de vaccinare antigripală gratuită din acest an va demara pe 15 octombrie. În acest scop, medicii de familie gălăţeni au făcut o situaţie a necesarului de doze de vaccin. Situaţia a fost trimisă Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, care a transmis datele către Ministerul Sănătăţii (MS).
În total, necesarul de vaccin antigripal pentru judeţul Galaţi se ridică, în acest an, la 77.888 de doze. Serul care va fi primit de la MS va fi folosit pentru vaccinarea categoriilor de populaţie în rândul cărora există un risc mai mare de îmbolnăvire de gripă. Este vorba despre vârstnici, bolnavi cronic, copii şi vârstnici instituţionalizaţi, femei însărcinate şi personal medical.

Galaţiul are nevoie de mai mult vaccin

Faţă de anii trecuţi, DSP Galaţi a cerut de la MS mai multe doze de vaccin antigripal. „Acest lucru se explică prin faptul că a crescut numărul gălăţenilor diagnosticaţi cu boli cronice. În cazul categoriilor la risc, gripa poate fi periculoasă, chiar potenţial mortală, prin complicaţiile pe care cauzează, pe fondul imunităţii scăzute a organismului”, a precizat dr. Mariana Ioan, din cadrul DSP Galaţi.
Cel mai probabil, Galaţiul va primi doar o mică parte din numărul de doze cerute, aşa cum s-a întâmplat şi în anii precedenţi. Ministerul Sănătăţii a făcut public faptul că a cumpărat deja 500.000 de doze de vaccin antigripal din import, la fel ca în 2014. Cel mai probabil, la Galaţi vor fi trimise, într-o primă tranşă, între 10.000 şi 15.000 de doze. Chiar dacă, teoretic, fiecare dintre cele 77.888 de persoane ar trebui imunizată, acest lucru nu se va întâmpla, din cauza faptului că multe persoane refuză vaccinarea, spun medicii. Campania de imunizare împotriva gripei se va desfăşura prin intermediul medicilor de familie şi al spitalelor.

Eficacitatea vaccinului ar putea fi scăzută

Pentru că este importat, vaccinul antigripal costă mult mai mult decât ar fi costat cel autohton, produs, până în anul 2011, la Institutul Cantacuzino. În 2012, Institutul Cantacuzino nu a mai deţinut licenţă de fabricaţie. Chiar dacă instituţia şi-a reobţinut dreptul de fabricare a vaccinului antigripal încă din 2013, nici doi ani mai târziu vaccinul nu a putut fi produs în ţară, din cauza conturilor bancare blocate. Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii atrag atenţia că, în acest an, eficacitatea vaccinului antigripal ar putea fi scăzută din cauza variaţiilor genetice prin care a trecut virusul gripal.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Peste 1.100 de gălăţeni "loviţi" de viroze într-o săptămână

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a reînceput, odată cu intrarea în sezonul rece, o monitorizare mai frecventă a infecţiilor respiratorii. Este vorba în special de viroze respiratorii şi pneumonii care apar mai frecvent în această perioadă.

În urma datelor ce reies după prima săptămână de monitorizare statistica DSP arată că mai ales copii între 5 şi 14 ani şi cei de la 0-1an au fost victime ale acestor afecţiuni. "1.141 de persoane  au fost diagnosticate, în acest  interval, a avea viroze respiratorii. Grupa de vârstă  cea mai afectată de virozele respiratorii este cea de la 5 la 14 ani, unde s-au înregistrat 378 de cazuri. Numărul persoanelor internate din pricina virozelor respiratorii se ridică la 74. Cele mai multe cazuri sunt la categoriile de vârstă 0-1 an, 25 de cazuri, şi 2-4 ani, alte 25 de cazuri.  S-au  înregistrat şi 252 de pneumonii. Categoria de vârstă cea mai afectată de pneumonii este cea de la 0 la 1 an, cu 68 de cazuri. 60 de persoane au fost internate din pricina pneumoniilor. Cele mai multe internări au fost la categoria de vârstă  vîrstă 2-4 ani", a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

2.541 de gălăţeni bolnavi de viroze şi pneumonii într-o săptămână

Numărul este aproape dublu faţă de cel înregistrat în săptămâna anterioară. Este clar că brusca răcire a vremii a fost principala cauză care a dus la creşterea numărului celor bolnavi.

„Numărul total de persoane diagnosticate cu viroze respiratorii este de 2.131. Aproape că s-a dublat acest număr faţă de săptămâna anterioară de raportare. Grupa de vârstă cea mai afectată este cea de vârstă 5-14 ani, unde s-a înregistrat un număr de 775 cazuri. Numărul de persoane internate din cauza complicaţiilor apărute la virozele resoiratorii, este de 64. Cele mai multe internări sunt la categoria de vârstă 0-1 an, cu 22 de persoane. În ceea priveşte pneumoniile, s-au înregistrat în ultima săptămănă de raportare, 411 cazuri, şi aici aproape că s-a dublat, grupa de vârstă cea mai afectată este cea de la 0-1 an, cu 128 de cazuri. 101 persoane au fost internate din pricina pneumoniilor, iar aici categoria de vârstă cea mai afectată este 0-1 an“, a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

10.830 doze vaccin antigripal pentru Galaţi. Puţin vaccin, dar fără mare căutare

Deocamdată, doar 10.830 de doze de vaccin antigripal de import au ajuns la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, pentru campania de vaccinare gratuită derulată de Ministerul Sănătăţii. Este prima tranşă de vaccin, spun autorităţile, deoarece, teoretic, 77.888 de gălăţeni au dreptul la imunizarea gratuită. Numărul celor care au dreptul la imunizare gratuită din partea statului, a crescut în acest an pe seama bolnavilor cronic şi a îmbătrânirii populaţiei. Anul trecut, deşi eligibili la imunizare erau peste 77.500 de gălăţeni, Ministerul Sănătăţii a trimis Galaţiului doar 17.160 de doze, în două tranşe. Lumea însă nu a mai solicitat vaccin în plus, deoarece mulţi gălăţeni, mai ales cei din oraşe, refuză imunizarea pe motiv că e cancerigenă sau că nu au încredere decât în vaccinul românesc, care acum nu se mai fabrică.

„A ajuns la Galaţi, la Direcţia de Sănătate Publică, de la  Ministerul Sănătăţii, prima tranşă de vaccin antigripal destinat campaniei de imunizare antigripală a acestui an. Este vorba de 10.830 de doze. Anul trecut, în două tranşe, am primit 17.162 de doze de vaccin antigripal, tot vaccinul a fost solicitat şi nu au mai fost solicitări ulterioare”, a precizat Liliana Iordăchescu, DSP Galaţi.

Vaccinurile sunt depozitate la frig şi de astăzi vor fi împărţite medicilor de familie. „De mâine vor veni medicii de familie şi conform cererii care au făcut-o la noi, cerere care a stat la baza solicitării de către noi a  numărului total de doze de vaccin pentru judeţ, îşi  vor ridica vaccinul. Fiecare medic de familie primeşte vaccin proporţional din cât a fost adus, deoarece nu am primit toată cantitatea“, a precizat dr. Mihaela Ghiurcă, medic şef  Departament Supraveghere în Sănătatea Publică.

Anul trecut, la un necesar de imunizare de 77.000 de oameni, au venit doar 17.000 doze de vaccin antigripal. Numai că oamenii nu au mai cerut medicilor vaccin în plus, deoarece există încă o mare reticenţă la imunizare. Doar puţini gălăţeni chiar vor să se imunizeze. Bătrânii sunt cei mai fideli în ceea ce priveşte vaccinarea, dar în rest, oamenii nu vor să se imunizeze, deoarece fie vor vaccin românesc şi nu de Olanda, fie nu vor să audă de vaccin, deoarece este cancerigen. Au dreptul la imunizare gratuită bolnavii cronic, bătrânii peste 65 de ani, cadrele medicale, cele ale armatei şi Ministerului de Interne, cei care lucrează în instituţii de îngrijire a bătrânilor şi copiilor.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Copiii şi adolescenţii, victime ale răcelilor şi pneumoniilor

A crescut şi în ultima săptămână de raportare numărul gălăţenilor diagnosticaţi a avea viroze şi pneumonii. În cazul ambelor afecţiuni, cele mai afectate categorii sunt copiii şi adolescenţii până la 14 ani. "2.387 de gălăţeni au fost diagnosticaţi, în ultima săptămână de raportare, a suferi viroze respiratorii. Numărul este în uşoară creştere faţă de săptămâna anterioară. Din nou, grupa de vârstă cea mai afectată este cea de la 5 la 14 ani, unde s-au înregistrat 888 de cazuri. În ceea ce priveşte numărul  de internări, s-au înregistrat 54 de cazuri. Valori crescute la internări s-au înregistrat la grupele de vârstă 0-1 an şi 2-4 ani, fiecare având câte 17 internări. Tot în acelaşi interval de timp, 443 de gălăţeni au fost diagnosticaţi a suferi pneumonii. Grupa de vârstă cea mai afectată este 0-1 an, cu un număr de 134 de cazuri, iar numărul de internări este de 125. Grupa de vârstă la care s-au înregistrat cele mai multe internări este 0-1 an, cu 36 de cazuri”, a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Medicii de familie au primit doze de vaccin antigripal. Deocamdată, prea puţin

Cele 10.830 de doze cu vaccin antigripal, primite săptămâna trecută de la Ministerul Sănătăţii, au fost repartizate de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi către medicii de familie gălăţeni. Fiecărui medic i-au revenit, în medie, în jur de 30 de doze de vaccin. "În cadrul campaniei de vaccinare antigripală de anul trecut, fiecare medic de familie a primit, într-o primă tranşă, între 30 şi 50 de doze de vaccin", a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Numărul de vaccinuri, insuficient

Unii medici de familie din Galaţi spun însă că numărul de doze de vaccin pe care l-au primit nu este suficient. "Dacă ne referim la numărul de gălăţeni bolnavi cronic, aceste doze sunt foarte puţine. Avem însă promisiunea că ni se vor da altele după ce le terminăm. Oricum, ce e în mână nu e minciună. Anul trecut am avut 50 de doze, le-am folosit, după care au venit şi alţi pacienţi să întrebe dacă mai pot fi vaccinaţi. Am fost nevoit să le spun că nu mai am. Unii şi le cumpără, alţii nu, în funcţie de posibilităţi. Deşi anul trecut ar fi mai fost nevoie de doze de vaccin am observat că, de la an la an, avem oameni care au înţeles că vaccinare a fost benefică, aici este vorba mai ales de bolnavii cronic dar sunt şi pacienţi care au început să refuze”, a precizat dr. Dumitru Mărăşescu, medic de familie.

O zecime din necesar

"Cele 30 de doze repartizate de către Direcţia de Sănătate Publică reprezintă aproximativ zece la sută din numărul de doze care ar fi necesare pentru a vaccina toată populaţia catagrafiată. Din experienţa ultimilor ani am constatat însă că nu toate persoanele eligibile şi doresc să se vaccineze. Anul trecut am avut la dispoziţie 70 de doze şi au fost suficiente faţă de cererea populaţiei. Aceste 30 de doze primite reprezintă un fel de sondare în rândul populaţiei, să vedem dacă doresc imunizarea în număr mai mare ca anul trecut sau nu”, a spus şi dr. Valentin Boldea, un alt medic de familie.

Vaccinarea, singura cale de a ţine gripa la distanţă

În funcţie de cererea suplimentară de vaccin antigripal, Ministerul Sănătăţii a anunţat că va mai trimite încă o tranşă în teritoriu. Pentru anul acesta, România a importat 500.000 de doze de vaccin antigripal. Acestea au fost distribuite în toată ţara. În cazul în care doriţi să vă vaccinaţi, dar nu beneficiaţi de vaccin gratuit, puteţi cumpăra produsul din farmacii, la preţuri cuprinse între 20 şi 25 de lei. Medicii spun că vaccinarea este singura cale prin care organismul poate fi ferit de gripă. De vaccinare antigripală gratuită pot beneficia bolnavii cronic cu vârste cuprinse între şase luni şi 64 de ani, gravidele, personalul medical-sanitar, precum şi angajaţii din instituţiile de asistenţă socială, copiii şi adulţii din centrele de ocrotire socială şi persoanele care au împlinit deja 65 de ani.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Infecţiile respiratorii au trimis 2.886 de oameni la doctor

Infecţiile respiratorii apărute pe fondul temperaturilor scăzute de afară au trimis la spital şi la medic numai puţin de 2.886 de oameni în numai o săptămână. Potrivit  informaţiilor furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi în ultima săptămînă de raportare numărul gălăţenilor depistaţi a suferi de viroze respiratorii a crescut de la 2.387 la 2.508. În continuare categoria de persoane care sunt cele mai expuse este cea de la 5 la 14 ani unde acum s-au înregistrat 840 de cazuri. A scăzut în schimb numărul persoanelor care au fost diagnosticate, în acelaţi interval de timp, a suferi de pneumonie. De la 443 de cazuri, acum două săptămâni, s-a ajuns  la 378 de cazuri  în ultima săptămînă de raportare.  Categoria de vârstă cea mai afectată de pneumonii este cea a copiilor de la 2 la patru ani unde s-au înregistrat 102 din cele 378 de cazuri. Tot Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a raportat că pînă acum din cele peste 10.000 de doze de vaccin antigripal aduse la Galaţi au fost făcute, în prima săptămînă a campaniei de imunizare, 1.880 doze.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Peste 4.000 de gălăţeni diagnosticaţi cu viroze şi pneumonii

Variaţiile de temperatură din ultima perioadă le-au creat probleme gălăţenilor, mulţi dintre ei fiind nevoiţi să meargă la medic pentru a-şi trata răcelile. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a continuat monitorizarea în cazul infecţiilor respiratorii şi a pneumoniilor.

"În ultima săptămână de raportare am avut 3.016 cazuri de infecţii respiratorii, în 54 de situaţii fiind necesară internarea pacienţilor. Numărul cazurilor a crescut faţă de săptămâna precedentă, când au fost 2.508 de viroze", ne-a explicat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi. Conform statisticilor DSP, cei mai afectaţi au fost pacienţii din categoria de vârstă 5 - 14 ani, unde s-au înregistrat 1.074 de cazuri.

"De asemenea, în perioada menţionată au fost diagnosticate cu pneumonie 418 persoane, dintre care 135 au fost spitalizate. Cea mai afectată categorie de vârstă este cea a pacienţilor de zero - un an", a completat purtătorul de cuvânt al DSP.

Şi în cazul pneumoniilor a crescut numărul îmbolnăvirilor, în săptămâna precedentă fiind raportate 378 de cazuri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Numărul gălăţenilor bolnavi de viroze şi pneumonii rămâne ridicat

Aproape 3.000 de gălăţeni au fost diagnosticaţi în ultima săptămână cu viroze respiratorii şi pneumonii. Variaţia de temperatură  ar fi cea vinovată de menţinerea unui  număr ridicat de infecţii respiratorii. ,,S-au înregistrat 2.345 de cazuri  de viroze cele mai multe la categoria de vârstă 2-14 ani, unde sunt 816 bolnavi.  Cel mai mare număr de internări, 27, s-a înregistrat la categoria de vârstă 0-1 an. La pneumonii s-au înregistrat 370 de cazuri cele mai multe, 101, la categoria de vârstă 0-1 an. 119 persoane au necesitat internarea . Variaţiile de temperatură foarte mari de la zi la noapte, de la 20 de grade  ziua uneori pînă la zero grade noaptea, sunt cele care favorizează apariţia  virozelor în special dar şi a altor infecţilor respiratorii.“, a precizat dr. Valentin Boldea, DSP Galaţi.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Numărul gălăţenilor bolnavi de viroze şi pneumonii a crescut

Variaţiile mari de temperatură de la zi la noapte, variaţiile de temperatură de la o zi la alta, dar şi lipsa căldurii din cea mai mare parte a caselor, a dus la o continuă şi alarmantă creştere a infecţiilor respiratorii.

„În ultima săptămână de raportare, s-au înregistrat 2.953 de persoane cu viroze respiratorii, cu peste 400 în plus faţă de săptămâna anterioară de raportare. Cel mai mare număr de cazuri s-a înregistrat la categoria de vârstă 5-14 ani, unde sunt 981 de cazuri, din cele 2.935 raportate. Pe lângă condiţiile prielnice dezvoltării acestor afecţiuni, create de anotimpul rece, se adaugă ca factor favorizant, neasigurarea microclimatului în multe dintre locuinţe. Ar fi necesară păstrarea în locuinţe a unei temperaturi de 21 de grade Celsius, altfel sunt favorizate condiţiile de apariţie a infecţiilor respiratorii”, a precizat dr. Valentin Boldea, DSP Galaţi.

Cum agentul termic nu a încălzit încă caloriferele gălăţenilor, condiţiile, în zeci de mii de apartamente, sunt numai bune pentru apariţia virozelor. A crescut uşor şi numărul pneumoniilor, ajungându-se la 371 de cazuri, din care 121 sunt numai copii cu vârsta de la 0 la 1 an.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

A doua tranşă de vaccin antigripal, 7.300 de doze

Ministerul Sănătăţii a trimis, la finalul săptămânii trecute, către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, cea de-a doua tranşă de vaccin antigripal, destinat imunizării gratuite a populaţiei care se încadrează în grupele de risc. Este vorba de 7.320 de doze de vaccin, care alături de prima tranşă de vaccin, ce a constat în 10.830 doze, fac ca judeţul nostru să fi primit până acum 18.150 de doze.

Potrivit dr. Valentin Boldea, DSP Galaţi, de la începutul campaniei de imunizare antigripală şi până acum, au fost vaccinaţi 7.937 de gălăţeni, din care 1.863 numai în ultima săptămână. Majoritatea celor care au vrut să se imunizeze sunt de la categoria de vârstă de peste 65 de ani.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Numărul gălăţenilor diagnosticaţi cu viroze şi pneumonii a scăzut cu aproape 400 de cazuri

În ultima săptămână de raportare a situaţiei epidemiologice la nivelul judeţului Galaţi, s-a observat o scăderea a numărului celor afectaţi de infecţii respiratorii. Dacă la precedenta raportare, numărul celor bolnavi trecea de 3.000 acum s-a ajuns la puţin peste 2.600 de cazuri. Astfel, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, în ultima săptămână de raportare, s-au înregistrat 2.370 de gălăţeni au fost diagnosticaţi cu viroze respiratorii, faţă de 2.953 acum două săptămâni.

Şi numărul gălăţenilor depistaţi cu pneumonii a scăzut de la 371 de cazuri acum două săptămâni la 299 de cazuri la ultima raportare. Categoria de vârstă cea mai afectată rămîne cea a copiilor de la 0-1 an  unde au fost înregistrate  87 de cazuri.

Până acum, în campania naţională de imunizare, au fost vaccinaţi 9.578 de gălăţeni. În stoc au rămas 8.572 doze de vaccin.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Peste 19.000 de gălăţeni au răcit în această toamnă

În jur de 16.500 de gălăţeni au ajuns doar în lunile octombrie şi noiembrie la medic, din cauza virozelor respiratorii. Grupa de vârstă cea mai afectată este cea cuprinsă între cinci şi 14 ani, dovadă a faptului că microbii care provoacă răceli se răspândesc mai ales în spaţiile aglomerate şi închise, cum sunt sălile de clasă. Numărul de internări cauzate de viroze respiratorii a fost de 445.

În ceea ce priveşte pneumoniile, numărul total de cazuri înregistrat în aceeaşi perioadă este de 2.633. Grupa de vârstă cea mai afectată este cea a copiilor care nu au împlinit încă un an, cu peste un sfert din totalul îmbolnăvirilor. Pneumonia este o boală mai periculoasă decât virozele respiratorii, dovadă a acestui fapt fiind şi numărul mare de internări, 791.

Din fericire, niciun gălăţean nu a fost diagnosticat cu gripă, în această toamnă. Datele au fost făcute publice de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Cum decurge vaccinarea antigripală

Medicii din cadrul DSP Galaţi atrag atenţia asupra faptului că vaccinarea este singura modalitate de a preveni apariţia cazurilor de gripă. "Le recomandăm tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. În acest sens, de la debutul campaniei de vaccinare antigripală, au fost vaccinate 7.937 de persoane din toate categoriile de risc, din totalul de 18.150 de doze primite în două tranşe (10.830 şi, respectiv, 7.320) de la Ministerul Sănătăţii. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare - n.r.) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă", a precizat dr. Liliana Moise, directorul DSP Galaţi.

Principala sursă de infecţie, omul

Virozele respiratorii şi gripa sunt boli infecţioase acute, contagioase, provocate de diferite tipuri de virusuri, care afectează în special căile respiratorii. Aceste boli sunt mai des întâlnite în sezonul rece. Sursa de infecţie este reprezentată de persoanele bolnave şi de cele purtătoare de virusuri. Virozele respiratorii şi gripa sunt infecţii virale care se răspândesc de la o persoană la alta, în principal atunci când oamenii infectaţi tuşesc sau strănută, ori prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii ale persoanelor infectate care se află pe mâinile acestora sau pe suprafeţele contaminate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Vremea prea caldă pentru decembrie a îmbolnăvit mii de gălăţeni

În numai o săptămână, numărul gălăţenilor care au ajuns la medicul de familie sau la spital din cauza pneumoniilor şi a virozelor respiratorii  se apropie de 3.000. Faţă de săptîmîna anterioară de raportare se observă , mai ales în ceea ce priveşte evoluţia virozelor respiratorii, o creştere de peste 1.000 de cazuri.

"În ultima săptămînă de raportare, la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi s-au înregistrat 2.467 cazuri de viroze respiratorii în timp ce anterior avusesem 1.407 cazuri. Categoria de vârstă cea mai afectată de viroze respiratorii este cea de la 5 la 14 ani. Şi în ceea ce priveşte numărul gălăţenilor diagnosticaţi a avea pneumonii se observă o creştere de la 257 de cazuri la 368”, a precizat Liliana Iordăchescu, DSP Galaţi.

Medicii pun această evoluţie a situaţiei epidemiologice pe seama factorilor externi cum ar fi temperatura prea mare pentru acesată perioadă şi a ceţii. "Aceste condiţii meteo favorizează răspândirea agenţilor patogeni care provoacă apariţia infecţiilor respiratorii", a precizat dr. Valentin Boldea, medic de familie.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Femeie de 60 de ani, nevaccinată, confirmată cu virus gripal A

Primul caz de gripă  al acestui sezon rece la Galaţi a fost confirmat Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi de către Institutul Catacuzino. „Este vorba despre o femeie în vârstă de 60 de ani, din Galaţi. Ea a fost diagnosticată a avea gripă cu virus gripal de tip A. Femeia nu se vaccinase antigripal“, a precizat Liliana Iordăchescu, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

Chiar dacă a apărut primul caz de gripă, în schimb, în ultima săptămână de raportare, a scăzut foarte mult numărul gălăţenilor care s-au îmbolnăvit de viroze şi pneumonii. În ultima săptămână de raportare au fost înregistrate 789 de persoane diagnosticate a avea viroze respiratorii. Ca de obicei, categoria de vârstă unde sunt înregistrate cele mai multe cazuri este cea de la 5 la 14 ani, cu 227 de persoane. Numărul celor care au fost diagnosticaţi a avea pneumonii a scăzut la 196, cele mai multe cazuri s-au înregistrat  la categoria de vârstă 0-1 an. 15.884 de persoane au fost imunizate antigripal în Galaţi. 2.266 de doze se află pe stoc. „Singura modalitate de a se proteja de gripă este imunizarea. Pe lângă imunizare este important regimul alimentar, consumarea a cât mai multor fructe şi legume proaspete, dar şi evitarea statului în frig fără îmbrăcăminte adecvată, asta mai ales în ceea ce priveşte copiii“, a precizat dr. Valentin Boldea.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Numărul gălăţenilor diagnosticaţi cu viroze şi pneumonii a crescut după sărbători

1.286 de pacienţi au numărat, oficial, medicii de familie în ultima săptămână de monitorizare a infecţiilor respiratorii, ceea ce atestă că la Galaţi persoanele care au dezvoltat afecţiuni de sezon sunt tot mai mulţi comparativ cu intervalul precedent. Afectate au fost, potrivit specialiştilor, toate categoriile de vârstă, începând de la bebeluşii care deţin "recordul" în materie de internări, la vârstnicii al căror sistem imunitar nu a rezistat temperaturilor negative sau poate frigului din locuinţe.

Cea mai predispusă grupă de vârstă predispusă la infecţii respiratorii este cea a copiilori cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, 380 de minori ajungând la medic pentru tratament. 58 dintre pacienţii diagnosticaţi au avut nevoie de tratament sub supraveghere medicală şi ai fost internaşi, cei mai mulţi, 26, fiind copii mici, cu vârsta de cel mult un an. Şi gălăţenii care au făcut infecţii pulmonare sunt tot mai mulţi, 227 primind acest verdict. Cu pneumonia au fost diagnosticaţi 54 de pacienţi cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani, această categorie fiind considerată cea mai predispusă. 92 din totalul bolnavilor de plămâni au ajuns la spital, 16 dintre ei fiind bebeluşi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Zeci de mii de gălăţeni refuză imunizarea împotriva gripei

Din totalul de 77.888 de persoane considerate ca făcând parte din categoria de risc care beneficiază de imunizare gratuită împotriva gripei, doar un sfert a mers la medic pentru a primi vaccinul.

În acest sezon, la fel ca şi în anii precedenţi, gălăţenii bolnavi cronic, vârstnici, copiii sau femeile însărcinate nu s-au arătat din cale afară de interesaţi să se pună la adăpost de viruşi, prezenţa acestora la imunizare necesitând doar o mică "ajustare" a stocului de ser trimis la Galaţi în toamna lui 2015, de 10.830 de doze.

"Până la data de 8 ianuarie 2016, s-au vaccinat 16.688 de persoane din judeţul Galaţi. Anunţăm că pe stoc mai avem încă 1.462 de doze şi aşteptăm să le administrăm celor care trebuie să beneficieze de imunizare, desigur, dacă aceştia vor solicita", a precizat Liliana Iordăchescu.

În această iarnă, în judeţul Galaţi a fost confirmat un singur caz de gripă, la o femeie de 60 de ani, la care a fost identificată prezenţa virusului de tip A. Medicii su stabilit că femeia nu se vaccinase preventiv.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Câţi gălăţeni s-au vaccinat împotriva gripei, în actualul sezon rece

Puţin peste 17.000 de gălăţeni au fost vaccinaţi gratuit împotriva gripei, până la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul campaniei de vaccinare preventivă desfăşurată de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, prin medicii de familie.

În stocurile medicilor mai există în prezent în jur de 1.100 de doze de vaccin, care vor fi folosite în săptămânile următoare.

Toate persoanele care au beneficiat de vaccinare gratuită împotriva gripei fac parte din grupele de risc stabilite de Ministerul Sănătăţii. Aceste grupe sunt: vârstnici, bolnavi cronic, copii şi vârstnici instituţionalizaţi, femei însărcinate şi personal medical.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Femeie însărcinată depistată cu gripă. Numărul celor bolnavi de viroze a crescut cu 20%

Al treilea caz de gripă din judeţul Galaţi a fost confirmat de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. Este vorba despre o tânără însărcinată în nouă luni, care însă nu a necesitat internarea. Nu se imunizase antigripal cum au făcut de altfel şi ceilalţi doi gălăţeni care s-au îmbolnăvit de gripă în acest sezon rece. "Am înregistrat un nou caz de infecţie gripală cu virusul AH3, o femeie în vârstă de 20 de ani, din Galaţi,  însărcinată în luna a noua. Persoana a fost monitorizată la Spitalul de Boli Infecţioase, evoluţia a fost favorabilă, aşa că pacienta este externată. Infecţia nu a pus în pericol nici mama şi nici fătul. Cu acest caz, numărul de infecţii gripale înregistrate la nivelul judeţului Galaţi în acest sezon rece ajung la trei. În decembrie a fost confirmat primul caz, este vorba de un bărbat de 60 de ani, diagnosticat cu virus gripal AH3, iar la începutul lunii ianuarie a mai fost diagnosticat, cu virus gripal AH1PDM09, un alt bărbat de 49 de ani. Nu s-a înregistrat niciun caz de gripă porcină, adică gripă cu AH1N1“, a declarat dr. Valentin Boldea, DSP Galaţi.

Din cauza frigului, numărul gălăţenilor diagnosticaţi a avea viroze şi pneumonii au crescut cu 20% faţă de săptămâna anterioară de raportare. ,,S-au înregistrat la nivelul judeţului Galaţi un număr de 2. 354 de viroze. Este o creştere de 20% faţă de săptămâna precedentă. 56 de persoane din cele 2.354 au necesitat spitalizarea. În ceea ce priveşte pneumoniile, am înregistrat un număr de 365 cazuri de pneumonie, dintre care 117 au necesitat spitalizarea pentru tratament intensiv. Şi în cazul pneumoniilor, s-a constatat o creştere faţă de săptămâna precedentă. Aceste creşteri ale numărului de cazuri sunt puse pe seama scăderilor de temperatură din săptămâna respectivă, scăderi şi cu 20 de grade Celsius faţă de săptămâna precedentă”, a mai precizat dr. Valentin Boldea, DSP Galaţi. Cele mai multe cazuri de viroze şi pneumonii s-au înregistrat la copii cu vârste între 5 şi 14 ani.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

3.054 de gălăţeni au infecţii respiratorii. Un nou caz de gripă

În numai o săptămână a crescut depăşind 3.000 de cazuri numărul gălăţenilor care au fost diagnosticaţi a suferi de viroze şi pneumonii. Cea mai mare creştere a numărului de cazuri s-a înregistrat în ceea ce priveşte virozele respiratorii.

„A crescut numărul celor depistaţi a avea viroze respiratorii, faţă de săptămâna anterioară. S-au înregistrat 2.706 cazuri la ultima raportare. Grupa de vârstă cea mai afectată este 5-14 ani, unde sunt 1.060 de cazuri din cele 2.706. Din cauza complicaţiilor suferite de cei depistaţi cu viroze, 60 dintre aceştia au necesitat internarea. Şi în ceea ce priveşte aici cele mai multe internări, 26, au fost înregistrate la grupa de vârstă 5-14 ani. În ceea ce priveşte pneumoniile, aici s-au înregistrat 349 de cazuri. Grupa de vârstă cea mai afectată este cea 5-14 ani, unde s-au înregistrat 88 de cazuri. 96 de persoane au suferit complicaţii la pneumonii şi au fost internate. Cele mai multe internări din cauza pneumoniilor s-au înregistrat la grupele de vârstă 0-1 an şi 5-14 ani, la fiecare grupă înregistrându-se 19 internări. A fost confirmat un nou caz de gripă. Este vorba despre o femeie de 35 de ani care a fost diagnosticată cu virus gripal AH3. De la începutul sezonului rece au fost înregistrate, în judeţul Galaţi, patru cazuri de gripă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Liliana Iordăchescu.

Niciuna dintre cele patru persoane diagnosticate a avea gripă nu s-a imunizat antigripal. În judeţul Galaţi mai sunt pe stoc încă 220 doze de vaccin antigripal, în timp ce 17.860 de doze deja au fost făcute.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

La Galaţi a fost confirmat al cincilea caz de gripă

O tânără de 28 de ani, din Galaţi, a fost diagnosticată cu gripă, în săptămâna 1-7 februarie. Femeia a ajuns la medic cu febră, dureri de cap şi tuse. Rezultatele analizelor de laborator au arătat că este vorba de infecţia cu un virus gripal. Potrivit medicilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, în urma tratamentului, starea de sănătate a pacientei s-a îmbunătăţit, aceasta fiind în prezent în afara oricărui pericol.

„A fost vorba de o infecţie cu virusul gripal sezonier AH3, tulpină care dă forme uşoare spre medii ale bolii”, a precizat dr. Valentin Boldea, din partea DSP Galaţi. În total, de la începutul acestui sezon rece, în judeţul Galaţi au fost confirmate cinci cazuri de îmbolnăviri de gripă, patru cu tulpina AH3 şi unul cu tulpina AH1PDM09.

Tot săptămâna trecută, 2.664 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu viroze respiratorii. Cei mai afectaţi au fost copiii cu vârste cuprinse între cinci şi 14 ani, cu 995 de cazuri din totalul îmbolnăvirilor. 98 de pacienţi au avut nevoie de internare în spital, din cauza formelor mai severe ale bolii. De asemenea, 335 de gălăţeni s-au îmbolnăvit de pneumonie, 119 dintre ei fiind spitalizaţi. În acelaşi interval de timp, nu a fost înregistrat niciun deces din cauza acestor boli.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Al şaselea caz de gripă în Galaţi. Se limitează accesul în spitale

În ultima săptămână de raportare a fost diagnosticat cel de-al şaselea caz de gripă. Este vorba de o femeie de 56 de ani, care acum este în stare bună.

„În această săptămână a fost confirmat al şaselea caz de infecţii gripale, este vorba despre o femeie de 56 de ani, din mediul rural, diagnosticată cu gripă cu tulpina AH1PDM09 care a fost monitorizată la spitalul de boli infecţioase, dar în momentul de faţă este la domiciliu, fiind vindecată. La nivelul judeţului Galaţi înregistrăm patru cazuri cu infecţie gripală cu virusul gripal AH3 şi două cazuri cu virusul gripal AH1PDM09. A crescut cu 20% faţă de săptămâna anterioară de raportare şi numărul celor depistaţi a asuferi de viroze respiratorii. Este vorba despre 3.094 de viroze respiratorii, în creştere cu 20% faţă de săptămâna precedentă. În cazul pneumoniilor constatăm o creştere cu 10% faţă de săptămâna trecută. Dintre acestea, 178 de persoane au necesitat spitalizarea. Grupele de vârstă cele mai afectate sunt cele ale copiilor de vârstă şcolară şi preşcolară, de la 5 la 14 ani. Din cauza acestei evoluţii a situaţiei epidemiologice, la nivelul întregii ţări, Ministerul Sănătăţii a transmis în teritoriu o recomandare pentru toate unităţile medicale cu paturi, de a limita accesul vizitatorilor în această perioadă şi de a lua toate măsurile ce se impun pentru limitarea contagiozităţii, astfel încât să nu existe riscul de apariţie a unor infecţii nozocomiale sau complicaţii la nivelul pacienţilor spitalizaţi. Această recomandare a fost transmisă de către Direcţia de Sănătate Publică tuturor unităţilor cu paturi din judeţul Galaţi spre conformare, astfel încât să limităm numărul de îmbolnăviri“, a declarat dr. Valentin Boldea, DSP Galaţi.

Direcţia de Sănătate Publică va verifica şi monitoriza felul în care spitalele limitează numărul vizitatorilor.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Doi tineri din Galați diagnosticaţi cu gripă, unul internat la Bucureşti

Încă doi gălăţeni au fost diagnosticaţi a avea gripă. Unul dintre ei este încă internat la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti, acolo unde i-a fost şi depistată boala. „Institutul Cantacuzino a trimis buletinele de analiză ce conţin confirmarea a două noi cazuri de infecţie gripală la nivelul judeţului Galaţi. Este vorba despre tulpina AH1PDM09 în cazul a două persoane, una de sex feminin, de 20 de ani, unde recoltarea s-a făcut în cadrul reţelei Sentinelă la medicul de familie. Cea de-a doua persoană este un bărbat de 28 de ani, recoltarea probelor fiind făcută în acest caz la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti, unde este internat şi în momentul de faţă. La nivelul judeţului Galaţi, în momentul de faţă totalizăm un număr de opt cazuri de infecţii gripale confirmate de Institutul Cantacuzino, patru dintre acestea fiind cu tulpina AH3, iar patru cu tulpina AH1PDM09. Din fericire, nu s-au înregistrat în Galaţi decese din pricina gripei“, a precizat dr. Valentin Boldea, DSP Galaţi. În majoritatea cazurilor persoanele care au fost diagnosticate a vea gripă nu s-au imunizat antigripal pentru acest sezon.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Peste 2.000 de gălăţeni se luptă cu infecţiile respiratorii. Media de vârstă este scăzută

Ultimele zile oficiale de iarnă nu sunt chiar un motiv de bucurie peste mai bine de 2.000 de gălăţeni care sunt nevoiţi să întâmpine mărţişorul cu tratamente pentru răceală. Mai exact, 2.349 de persoane, majoritatea foarte tinere, au ajuns la medic în ultima săptămână, pentru că s-au simţit rău, primind diagnosticul de "infecţie respiratorie". Cei mai mulţi ghinionişti, 799, sunt copii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. Tot copiii deţin ponderea cea mai mare şi în privinţa internărilor, 29 de micuţi cu vârste de până la un an având nevoie de îngrijiri sub supraveghere din totalul de 78 de gălăţeni răciţi spitalizaţi.

În ceea ce priveşte ghinioniştii care s-au procopsit nu doar cu o banală răceală, ci cu o infecţie pulmonară, în ultimele şapte zile au fost contabilizaţi 279 de pacienţi. 124 au avut nevoie de internare, iar din grupa de vârstă cea mai afectată, a bebeluşilor de până la un an, unde s-au înregistrat 61 de cazuri, 31 au ajuns în spital cu pneumonie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Copil depistat cu gripă. Este al şaptelea caz, în actualul sezon rece

O fată în vârstă de şapte ani a fost diagnosticată cu gripă, săptămâna trecută. Este al şaptelea caz de îmbolnăvire cu gripă depistat în judeţul Galaţi, în actualul sezon rece.

„În prezent, starea pacientei este bună, ea urmând tratamentul corespunzător. Analizele de laborator au arătat că este vorba despre un virus gripal de tip A, subtip H3”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.