Jump to content

Comunitatea separată de civilizaţie de pe strada Garofiţei


dcp100168
 Share

Recommended Posts

S-a stins lumina pe strada Garofiţei

Echipajele de intervenţie de la ArcelorMittal au descins joi dimineaţă la mai multe locuinţe de pe strada de la periferia platformei siderurgice. Însoţiţi de poliţişti şi de câteva echipaje de jandarmi, electricienii au trecut la dezgroparea cablurilor de electricitate instalate, potrivit surselor oficiale, în mod ilegal de localnicii din bordeiele de chirpici. Teoretic, toţi cei care nu au avut contracte de furnizare a energiei electrice cu Combinatul, au fost lăsaţi fără lumină în case şi energie la prizele la care îşi alimentează electrocasnicele, unele dintre ele destul de scumpe în pofida aparentei sărăcii care domneşte în zonă.

În isteria iscată de prezenţa echipajelor de intervenţie, printre locatarii de pe Garofiţei au fost şi unii care susţineau sus şi tare că au fost debranşaţi în ciuda faptului că au contracte. „Eu stau aici de şapte ani şi tot de atunci am şi contract cu Combinatul. Nu e prima dată când fac asta, data trecută mi-au stricat şi frigiderul, şi toată aparatura pe care o mai aveam în priză. Ne tot ameninţă că ne taie apa, tot. Noi suntem ai nimănui aici şi nici nu avem posibilitatea să ne racordăm la Electrica, că e vorba de mulţi bani”, ne-a spus Gicu Dobrin, un locatar care stă la Garofiţei, la nr. 39.

Ca el, mulţi au făcut scandal în urma celor care le-au lăsat casele fără energie electrică, susţinând sus şi tare că sunt în regulă cu actele, dar asta nu i-a scutit de la debranşare şi nici de la dosarele penale pe care le-a întocmit poliţia.

„Au fost verificate 15 locuinţe, dintre care doar una a fost găsită în regulă. Restul au fost debranşate de la reţea, iar proprietarilor le-au fost întocmite dosare penale pentru furt calificat”, a precizat cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Femeie înjunghiată mortal pe strada Garofiţei

Tragedie unde şi alcoolul a avut partea lui de vină într-o locuinţă de pe strada Garofiţei din Galaţi. Doi concubini s-au luat la ceartă, iar altercaţia a atins cote ucigaşe. Surse din cadrul anchetei spun că se pare că bărbatul a pus mâna pe cuţit şi a înjunghiat-o în gât pe concubina sa. Un echipaj SMURD a fost chemat la faţa locului, dar din păcate femeia era deja decedată. Era vorba de o femeie în vârstă de 55 de ani al cărei cadavru a fost preluat şi dus la Serviciul de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei.

Ancheta este încă în curs, poliţiştii şi procurorii urmând a stabili circumstanţele în care s-a petrecut nenorocirea.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Generaţia de sacrificiu de pe strada Garofiţei

  • Unde este lumină, nu-i apă, iar unde este apă, nu-i lumină
  • Locuitorii nu au nici acte de identitate, nici de proprietate
  • În timpul iernii, copiii nu au cum să ajungă la şcoală

Puţini gălăţeni mai ştiu că sub umbra Combinatului supravieţuieşte o comunitate de câteva sute de oameni, care, de zeci de ani, este separată de civilizaţie. Aceste suflete împart o pâine, de la o zi la alta, pe strada Garofiţei. Zona este cunoscută pentru furturile de cabluri, cocs, fier şi alte lucruri „necesare” la casa omului, dar analizată mai puţin din perspectiva nevoilor comunităţii. Cert este că pe strada Garofiţei cresc copii care nu vor să îndure soarta părinţilor.

De trei ani, lumina-i stinsă

Marcel Dobrea a moştenit casa de pe strada Garofiţei numărul 35 de la părinţii săi. Aproape 30 de ani a lucrat ca electrician la Combinatul Siderurgic, iar astăzi mănâncă un colţ pe pâine la lumânare. "Avem multe probleme, dar cea mai gravă ţine de energia electrică. Deşi am contract de furnizare, stau fără lumină de trei ani. Asta s-a întâmplat după ce câţiva localnici au furat şi instalat cabluri de electricitate în mod ilegal, iar din cauza vinovaţilor, toată lumea a fost debranşată. Nu putem ţine un aragaz, un frigider, iar ca să ne încărcăm telefonul, mergem până în Piaţa Mare. De iluminat public, nici nu mai poate fi vorba. Nu mai înţelegem nimic. Ne-au obligat să ne luăm contoare, iar lumea şi-a cumpărat, ne-au spus să ne plătim la timp facturile, şi asta am făcut. De atunci au trecut trei ani, iar noi tot în beznă stăm", spune Marcel Dobrea.

Vara, apa rece este clocotită

În locuinţele de pe strada de la periferia platformei siderurgice gălăţene, apa rece curentă ajunge de la Combinat. Vara, oamenii spun că apa este aproape clocotită, mai ales pe timp de caniculă. "Este imposibil să bei apă vara şi cum nu avem unde o ţine la rece, ne chinuim. Dar bine că şi asta ajunge la noi, pentru că în partea cealaltă a străzii, adică de la intrarea pe strada Garofiţei, de pe DN 25, doar oamenii care au avut bani şi-au tras singuri conducte. Acolo este lumină, dar nu-i apă, iar aici este apă, dar nu-i lumină", mărturiseşte Maria Cercel.

Drama copiilor "fără viitor"

Problemele de la periferia vestică a oraşului împiedică şi tânăra generaţie să-şi facă studiile. Cei câţiva copii care învaţă la şcolile din Micro 17 merg mai bine de o oră, dacă este vreme bună, până la cea mai apropiată staţie. Drumul plin de şanţuri şi băltoace este o adevărată provocare pentru şcolari. Iarna, spun părinţii, nici nu-şi trimit copiii la şcoală, pentru că drumurile sunt întroienite. "Eu sunt pe cale de a renunţa să-mi dau copilul la şcoală. În aceste condiţii, nu are viitor. Face câteva ore pe drum şi ajunge noaptea acasă, extenuat", spune Maria Cercel.

Pe strada Garofiţei 35 locuieşte şi Ionela-Cristina, elevă în clasa a V-a. "Îmi place la şcoală şi nu vreau să stau acasă. Îmi este greu să-mi fac temele, pentru că ajung noaptea. Învăţ la lumânare, dar nu am de ales". Georgeta Damean, mama Ionelei, povesteşte că sunt zile în care nu-şi poate duce copiii la şcoală, pentru că nu există transport public în zonă. "Dacă plouă sau ninge, copiii stau acasă. Au foarte multe absenţe, dar profesorii ştiu care este situaţia. Sunt oameni cu suflet".

Oameni ai nimănui

Pentru că încă nu a fost stabilit statutul terenului, locuitorii de pe Garofiţei nu pot obţine nici acte de identitate şi de proprietate. Deşi trăiesc pe teritoriul municipiului Galaţi de zeci de ani, iar cei mai mulţi s-au născut aici, unicul act pe care îl deţin este o foaie provizorie, valabilă timp de un an. "Nimeni nu ne ajută, pentru că nu avem buletin de Galaţi. Au buletin doar cei care s-au înregistrat la rudele din oraş. Nici măcar chiriaşi la stat nu vor să ne pună cei de la Primărie. În campania electorală, însă, toţi politicienii vin şi ne fac promisiuni. În rest, suntem uitaţi de lume", declară Alina Nistor.

"Murim de foame şi aşteptăm ambulanţa"

Ca să-şi cumpere o pâine, oamenii pierd câteva ore până la cel mai apropiat magazin din oraş. Pe lângă asta, în zonă nu se află niciun centru de prim-ajutor, iar ambulanţa abia dacă reuşeşte să ajungă la localnici. "Pe drumurile pline de şanţuri, fără iluminat public şi fără adrese, bineînţeles că nu ne găseşte ambulanţa. Cine se descurcă, trăieşte, cine nu, moare de foame şi aşteaptă ambulanţa", spune Maria Cercel.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

(Marți, 16 august 2022)

Generația pierdută de la marginea orașului Galați

Locuitorii din zona Lacului Cătușa, denumită de către localnici „strada Garofiței” nu au șansa de a beneficia de utilități (racordare la apă, canalizare, gaz, curent etc.). Sunt nevoiți să trăiască la fel ca în Evul Mediu, fără acte de identitate, fără numere la case, fără utilități normale în acest secol.
„Nu avem nimic, iarna nu se mai pot duce copiii la școală și nici nu mai putem chema Salvarea la noi, nu avem nici măcar buletine sau acte la case. Noi stăm aici la voia Domnului, ajungem să luăm apă din lac, să o fierbem pentru a bea și apă. Murim de foame uneori”, ne-a zis Geanina, 49 de ani.
Localnicii acuză Primăria Galați că nu vrea să-i recunoască drept cetățeni ai orașului, deși ei înșiși recunosc faptul că locuiesc ilegal în această zonă. Pe lângă aceste dezavantaje, când ninge sau plouă torențial, rămân blocați.
„Nu avem nimic pe numele nostru, aici nici măcar numere la casă nu avem. Am improvizat noi ceva cu niște numere, dar degeaba, dacă nu sunt cele oficiale. Nu avem ce face, plus că iarna nu mai iese nimeni din casă la ce zăpadă se adună. Dacă plouă, deja trebuie să luăm cizmele de cauciuc. Suntem lăsați de izbeliște”, a spus Florin, 49 de ani.
În caz de urgență medicală, susțin că, până ajunge Salvarea, deja e pregătită coliva pentru persoana care are nevoie de ajutor.
Pe lângă toate aceste lucruri inimaginabile pentru o persoană cu un trai decent, Primăria a amplasat în zonă un indicator care atenționează „Interzis depozitarea/abandonarea deșeurilor”.
„Suntem periferia orașului, nu avem nimic, de ce nu poate să rezolve cineva situația asta? De altfel, au ajuns aici cei de la Primărie să pună semnul ăla cu interzis depozitarea gunoaielor, dar s-au gândit că la noi nu trece o mașină de gunoi să ne ia și nouă deșeurile?”, ne-a spus Roberto, 24 de ani.
Ne întrebăm, atunci când angajații Primăriei au ajuns acolo, nu au sesizat și problema persoanelor care locuiesc acolo fără acte de identitate sau utilități? Nu s-au gândit la o soluție și pentru ei? 

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.