Jump to content

Sensul giratoriu din Piaţa Energiei va fi reamenajat


dcp100168

Recommended Posts

Sensul giratoriu din Piaţa Energiei va fi reamenajat

Consilierii locali au aprobat recent, printr-un proiect de hotărâre, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul „Modernizare strada Siderurgiştilor, strada 1 Decembrie 1918, strada Traian Vuia, bulevardul George Coşbuc (tronson Henri Coandă - Al. Măcelaru) - etapa I - sens giratoriu Piaţa Energiei”. Valoarea investiţiei este de 6.632.359 de lei, sursele de finanţare fiind bugetul local şi un împrumut, iar durata de realizare a investiţiei este de 12 luni.

În raportul de specialitate care însoţeşte proiectul se arată că lucrările propuse pe strada Tecuci şi strada Anghel Saligny, prin care se desfiinţează calea de rulare a tramvaielor, sunt necesare deoarece este imposibil accesul tramvaielor dinspre strada Basarabiei spre strada Siderurgiştilor sau dinspre strada Basarabiei spre strada 1 Decembrie datorită razei foarte mici de curbură a liniei de tramvai, motiv pentru care este propusă, în prima fază a etapei, amenajarea sensului giratoriu din Piaţa Energiei, cunoscut drept Intersecţia fără rost. Conform expertizei tehnice, starea tehnică actuală a liniei de tramvai este total necorespunzătoare, continuarea exploatării acesteia fiind considerată periculoasă din punct de vedere al siguranţei circulaţiei rutiere.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

6,6 milioane de lei, pentru reconfigurarea unui sens giratoriu

Aleşii locali au aprobat, recent, documentaţia de avizare a lucrărilor şi costurile pentru prima etapă a obiectivului de investiţii "Modernizare strada Siderurgiştilor, strada 1 Decembrie 1918, strada Traian Vuia, bulevardul George Coşbuc (tronson H. Coandă - Al. Măcelaru): sens giratoriu Piaţa Energiei".

Proiectul precizează că, pentru modernizarea respectivelor artere, s-a elaborat documentaţia pentru finanţare din fonduri structurale. De asemenea, în cadrul lucrărilor de implementare a sistemelor inteligente pentru managementul traficului (unda verde), aflate în derulare, sunt prevăzute investiţii şi în zona intersecţiei din Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918. În plus, argumentează hotărârea, lucrările finanţate din creditul BERD pentru modernizarea străzilor Tecuci şi Anghel Saligny, prin care se desfiinţează calea de rulare a tramvaielor, fac imposibil accesul tramvaielor dinspre Basarabiei spre Siderurgiştilor sau spre 1 Decembrie 1918, din cauza razei foarte mici de curbură a liniei de tramvai.

"În vederea rezolvării acestei probleme, crearea condiţiilor tehnice de circulaţiei a tramvaielor în zonă şi în mod special la schimbarea de direcţie, se propune în prima etapă amenajarea sensului giratoriu din Piaţa Energiei", se arată în hotărâre. În documentaţie se precizează că bordurile ce delimitează insula centrală a intersecţiei sunt deteriorate, suprafaţa de rulare prezintă făgaşe, văluriri şi fisuri, iar semnalizarea rutieră orizontală este ştearsă în proporţie de peste 90 la sută.

Ce implică reconfigurarea

Potrivit directorului de Dezvoltare al Primăriei, Adrian Bucur, "sensul giratoriu va avea o singură linie de tramvai, perimetrală, care va asigura intrarea şi ieşirea tramvaielor pe cele patru străzi care converg în Piaţa Energiei".

Investiţia presupune reabilitarea structurii rutiere existente, înlocuirea liniei de tramvai, montarea de schimbătoare noi şi amortizoare de zgomote şi vibraţii, racordarea la străzile adiacente, marcaje şi indicatoare rutiere, trecerea reţelei de joasă tensiune, a reţelei de fibră optică, telefonie şi televiziune în subteran şi un sistem de canalizaţie aferent. Reţelele de apă-canalizare vor fi cuprinse în programul de dezvoltare pe anul 2016 al S.C Apă Canal.

Valoarea totala a investiţiei este de 6.632.358 lei, durata de realizare este de 12 luni, iar sursa de finanţare: buget local şi împrumut.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Numai documentaţia a costat 220.800 de lei! 8,29 milioane de lei pentru modernizarea unui sens giratoriu

  • Estimate, iniţial, la 6,63 milioane de lei, costurile necesare pentru modernizarea sensului giratoriu Piaţa Energiei au fost majorate cu 1,66 milioane de lei
  • Pentru asta, Primăria a mai plătit documentaţii de încă 127.800 de lei, bani publici!

„6,63 milioane de lei, pentru reconfigurarea unui sens giratoriu. Investiţia a fost aprobată”, aşa suna titlul articolului pe care l-aţi putut citi în octombrie, anul trecut, în ziarul „Viaţa liberă”. Ei bine, nu vă faceţi griji sau iluzii, nu s-a apucat nimeni de treabă, doar costurile estimate iniţial au fost modificate, şi asta prin votul noului Consiliu Local. Paradoxul este că, pentru a afla cât ar putea costa investiţia, municipalitatea a plătit 93.000 de lei (fără TVA) şi apoi 127.800 de lei (fără TVA), ultima cheltuială fiind făcută la câteva zile după ce costurile iniţiale fuseseră aprobate de aleşi. Iată cum s-a întâmplat.

Decizie după decizie

La recenta şedinţă a Consiliului Local, aleşii au aprobat modificarea şi completarea unei hotărâri votată în octombrie anul trecut (HCL nr. 393/2015) privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul „Modernizare strada Siderurgiştilor, strada 1 Decembrie 1918, strada Traian Vuia, bulevardul George Coşbuc (tronson Henry Coandă - Alexandru Măcelaru) - Etapa I - Sens giratoriu Piaţa Energiei”. Mai exact, s-au modificat doar valorile.

Potrivit documentaţiei de pe masa aleşilor, pentru prima etapă a modernizării „s-a elaborat documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI), care se va propune pentru finanţare din fonduri structurale". Argumentele pornesc de la faptul că proiectul „Sisteme inteligente pentru managementul traficului în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei şi a prevenirii criminalităţii” a implicat realizarea de lucrări şi în zona intersecţiei dintre Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918.

De asemenea, „prin lucrările propuse pe strada Tecuci şi strada Anghel Saligny, prin care se desfiinţează calea de rulare a tramvaielor, devine imposibil accesul tramvaielor dinspre strada Basarabiei spre strada Siderurgiştilor sau dinspre strada Basarabiei spre strada 1 Decembrie 1918 din cauza razei foarte mici de curbură a liniei de tramvai. În vederea rezolvării acestei probleme, pentru a crea condiţiile tehnice de circulaţie a tramvaielor în zonă şi, în mod special, la schimbarea de direcţie, se propune în prima etapă amenajarea sensului giratoriu din Piaţa Energiei”, se arată în document.

Potrivit hotărârii adoptate, acolo se doreşte: reabilitarea structurii rutiere existente, racordarea la străzile adiacente, marcaje rutiere şi indicatoare rutiere, înlocuirea/ refacerea/ modernizarea integrală a infrastructurii şi suprastructurii căii de tramvaie pe zonele de racord cu liniile de pe străzile Basarabiei, Combinatului, 1 Decembrie 1918 şi Siderurgiştilor, înlocuirea liniei de tramvai, montarea de schimbătoare noi, lucrări la calea de rulare şi la reţeaua de alimentare-fir contact, amortizoare de zgomote şi vibraţii.

De asemenea, se va realiza trecerea reţelei de joasă tensiune, a reţelei de fibră optică, telefonie şi televiziune în subteran şi realizarea sistemul de canalizare aferent. Exact aceleaşi lucrări pe care le prevedea hotărârea de anul trecut! Numai că, acum valoarea totală a investiţiei care ar putea dura 24 de luni este de 8.292.180 lei cu TVA, bani ce ar putea veni de la bugetul local şi dintr-un împrumut.

Ce-au spus aleşii

Cu excepţia consilierului local ALDE Gheorghe Bugeag, nimic! Dr. Bugeag n-a întrebat de ce investiţia pe care a votat-o în luna octombrie anul trecut - când era tot consilier local - costă acum mai mult. Singura lui remarcă a fost că „ar trebui să ne apucăm şi de sensurile giratorii de la intrarea în oraş dinspre Tecuci şi, respectiv Brăila, pentru că arată urât şi mai mult încurcă”.

Explicaţii pentru creşterea valorii investiţiei cu 1,66 milioane de lei am descoperit în documentele care însoţesc proiectul: „La noua estimare realizată la nivel de DALI actualizat şi proiect tehnic, proiectantul a luat în calcul noile preţuri ale aparatelor de cale şi amenajarea căii de rulare tramvaie carosabilă. Este necesară modernizarea sensului giratoriu şi prin adoptarea unor soluţii constructive moderne, cu grad sporit de rezistenţă şi stabilitate şi siguranţă în exploatare, protecţia mediului”.

Cât ne-a costat să aflăm cât costă

Potrivit informaţiilor noastre, prima decizie a aleşilor, votată în 12 octombrie 2012, prin care valoarea investiţiei era de 6.632.358 de lei cu TVA, avea la bază o documentaţie realizată de SC Global Service Proiect SRL, plătită de Primăria Galaţi cu 93.000 de lei (fără TVA). Curios este că, imediat după aprobarea hotărârii, mai precis la începutul lunii noiembrie, Primăria a atribuit direct SC Proiect SA contractul pentru actualizarea documentaţiei investiţiei şi a plătit-o cu 127.800 de lei. În concluzie, numai hârtiile necesare investiţiei au costat (fără TVA) 220.800 de lei.

Şi nu se ştie dacă, atunci când se va căuta finanţare pentru lucrarea în sine, nu va fi necesară o nouă actualizare a documentelor. Pe alţi bani publici!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.