Jump to content

Educaţie sexuală în şcoală?


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Sexul, materie de studiu la clasele primare

* Mai-marii Ministerului Sanatatii si cei ai Ministerului Educatiei se pregatesc sa introduca în scoli cursuri despre educatia sexuala. Primii care vor studia “sexul” ar putea fi chiar elevii din clasele primare.

Cazul fetitei de 11 ani din judetul Neamt care a ramas însarcinata, dar si ultimele studii care arata ca în România, anual, zeci de fete sub 15 ani ramân însarcinate, au facut ca Ministerul Sanatatii sa se gândeasca serios sa introduca în scoli cursuri de educatie sexuala. Mai mult, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, spune ca aceste cursuri ar putea fi introduse în scoli înca din clasele primare.

Ideea acestuia nu este însa îmbratisata de inspectorul scolar general Tania Bogdan, care spune ca de astfel de cursuri trebuie sa aiba parte elevii de-a VII-a si mai mari. “Este putin exagerat, din punctul meu de vedere. Totul ar trebui sa înceapa de la clasa VII-a, altfel le stârnim curiozitatea copiilor înca din primii ani de viata si riscam sa cadem în alta extrema”, spune Tania Bogdan. Si are mare dreptate pentru ca, studiind statisticile din Statele Unite ale Americii, unde s-a introdus educatia sexuala si contraceptiva în scoli, am aflat ca s-a triplat numarul sarcinilor si avorturilor si a scazut vârsta de la care copiii au primul contact sexual, comparativ cu statele în care nu s-a introdus educatia sexuala.

Psihologii scolari spun ca educatia sexuala contraceptiva nu face decât sa le zgândare imaginatia copiilor si-i face sa creada ca au voie sa încerce si ca nu e nicio problema daca te protejezi. Problema este ca uneori si prezervativele dau gres, ca de altfel toate mijloacele contraceptive. Dar este posibil ca ministeriabilii nostri sa refuze sa învete din experienta altora si, doar pentru faptul ca au auzit ca în unele state s-a introdus educatia sexuala în scoli, sa o faca si în România doar pentru ca este la moda, fara sa cerceteze din mai multe surse ce urmari a avut implementarea ei.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7

O fi bine, o fi rău? Ce părere aveţi? Se va naşte o dezbatere naţională, aşa cum a fost cea despre orele de religie?

Link to comment
Share on other sites

Mai bine de la gradinita. Sau de ce nu, din stadiul pre-natal :d

Cred ca se exagereaza, totusi. Cazurile de sarcina la aceste varste sunt niste "erori" - nu gasesc alt termen mai bun. Nu cred ca un copil din clasa a doua este suficient de dezvoltat psihic (si de ce nu, fizic) pentru a asimila astfel de idei.

Cazul fetei de 11 ani e absolut monstuos, dar nu cred ca daca ar fi avut ca materie in scoala "educatia sexuala" fata nu ar fi patit nimic. Acolo e vorba de un nemernic care a violat-o si caruia, personal, îi urez o cat mai lunga sedere in parnaie. Desi, din cate am inteles de la unii-altii, viata acestor specimene in puscarie e destul de scurta.

Link to comment
Share on other sites

Nu, nu cred ca in clasele primare, dar cred ca incepand cu clasele a 6-a, a 7-a, s-ar putea introduce un astfel de curs, care nu ar trebui neaparat notat, ca celelalte obiecte, insa care sa ii faca pe elevi constienti despre tot ceea ce inseamna educatia sexuala.

Link to comment
Share on other sites

ma mir cum de madam Bogdan (care e un fel de Elena Ceausescu) a avut o astfel de reactie... personal as fi de acord sa se bage educatia sexuala din clasa a VII-a... dar sa nu ne puna pe noi profesorii care si asa am invatat in facultate dupa reguli si metode comuniste, ci sa aduca personal specializat. Oricum daca o sa intrati in scoli o sa vedeti ca atractiile sexuale apar de la varste destul de fragede... n-o sa va vina sa credeti... deja din clasa a VI-a sunt satule de atata educatie sexuala... revin cu ideea pe care am prezentat-o cu ceva timp in urma in alt mesaj legat tot de educatie... pazea oameni buni, vine dezastrul... generatii de inculti rasar la fiecare pas... o buna parte a elevilor sunt satui de scoala, li se pare ca stiu deja prea mult, programele scolare sunt dezastruoase, manualele la fel, interesul e zero... deci, in cativa ani o sa fie dezastru in sistem, pe langa faptul ca pleaca din ce in ce mai multi profesori buni si intra din ce in ce mai multi incapabili, slab pregatiti si vanatori de un salariu care e si asa vai de mama lui. Educatia sexuala ar trebui sa se faca initial de catre parinti acasa, insa pentru asta ar trebui sa-i chemam si pe parinti din nou in scoli...

Link to comment
Share on other sites

Ai dreptate, ar trebui medici sau psihologi care sa le vorbeasca acestor elevi de clasele VII, VIII, nicidecum sa-i pui pe profesori sa-ti povesteasca povestea porcului.. Au si-asa destule probleme (unii, iar altii sunt sictiriti de-a dreptul, si pe buna dreptate, cand ai de facut o gramada de nimicuri ptr o alta gramada de nimicuri, numai pentru a face o statistica sau mai stiu eu ce referat la nivel national despre marele si bravul invatamant romanesc..), numai timp de educatie sexuala nu ar avea. Interesul este, asa cum spuneai, foarte scazut, insa ce este mai rau, dupa parerea mea, este tocmai atitudinea lor, si faptul ca lise pare ca sunt atotstiutori, ca stiu exact ce vor face in viata si ce vor de la viata, si ca incep sa nu mai dea 2 bani pe parerea parintelui, daramite pe cea a profesorului.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Cea ce mi-e frica mie e ca sa nu bage spaima in copii incat nici cand ajung maturi sa nu mai vor sa faca copii. Imi este ca le va da o mentalitte in care sa priveasca sexul ca pe ceva "Strict Interzis"

Link to comment
Share on other sites

Hehe, asta sa fie problema Sheena? Nu stii ca tinerii sunt atrasi mai ales de ce este interzis? Eu sincer, nu cred sa auzim vreodata de cazuri de genul asta. Singurul motiv pentru care apar problemele este tocmai lipsa de comunicare. Ei vor, dar nu stiu cu ce se mananca, se bazeaza pe instincte sau din auzite si atunci apar necazurile.

Link to comment
Share on other sites

  • 12 years later...

Consiliul Județean al Elevilor Galați solicită introducerea orelor de Educaţie sexuală în şcoli

În urma incidentului petrecut la un colegiu din Tecuci în care doi minor au fi întreţinut relaţii sexuale în toaleta elevelor, Consiliul Județean al Elevilor Galați a elaborat un comunicat de presă prin care atrage atenția decidenților asupra necesității de a introduce disciplina Educație sexuală în școli, în cadrul căreia principalii beneficiari ai mediului educațional să primească informații concrete, fundamentate științific și cuprinzătoare cu privire la acest subiect.

"În spațiul public au circulat diverse informații referitoare la o situație ce s-a petrecut în cadrul unei unități de învățământ preuniversitar din județul Galați: doi elevi minori, în vârstă de 14 și 17 ani, au fost surprinși întreținând raporturi sexuale în grupul sanitar al liceului în cauză.

O astfel de întâmplare ar trebui să constituie un semnal de alarmă față de decidenții a căror putere de decizie influențează riscurile la care sunt supuși tinerii în lipsa unei educații sexuale elementare. Făcând o analiză a informațiilor prezentate de Institutul Național de Statistică, putem observa cum în 2018, în România, 674 de fete sub 15 ani au devenit mame și 18.173 de adolescente cu vârsta între 15 și 19 ani au născut. Astfel, putem afirma că mediul de proveniență, deschiderea familiilor privind discuțiile cu tinerii despre subiectul în cauză, dar și lipsa unei informări constituie aspecte importante în momentul în care ne raportăm la repetatele incidente de genul celor prezentate. Odată cu trecerea timpului, tinerii acumulează treptat informații referitoare la relațiile interumane, dar și relațiile intime. Din păcate, în foarte multe familii din România, educația sexuală reprezintă un subiect tabu. În consecință, tinerii apelează la persoane neavizate în acest domeniu, iar informațiile pe care le obțin sunt, de cele mai multe ori, eronate.

Introducerea orelor de educație sexuale în școli ar avea drept scop, printre altele, informarea elevilor referitor la ceea ce implică un contact intim la vârste fragede. În urma acestora, elevii vor avea o mai mare șansă de a face alegeri sănătoase și conștiente din acest punct de vedere", a declarat Aura-Maria Badiu, președintele Consiliului Județean al Elevilor Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.