Jump to content

Viorel Stelian Popa, directorul-preot de la Gospodărire Urbană


dcp100168

Recommended Posts

Un preot bucureştean, propus director interimar la Gospodărire Urbană

La o săptămână de când Eduard Grosu şi-a dat demisia din funcţia de director al Gospodărire Urbană, Consiliul de Administraţie (CA) al societăţii s-a întrunit pentru a stabili cine va fi numit director interimar. În urma discuţiilor funcţia ar urma să fie preluată de Viorel Stelian Popa. „Consiliul de Administraţie s-a întrunit marţi, am discutat de acest lucru, numai că mai sunt de urmat câţiva paşi, din punct de vedere legal, ca domnul Viorel Stelian Popa să fie numit director interimar. Propunerea a fost înaintată AGA (Adunării Generale a Acţionarilor, n.r.), pentru a fi analizată. Mai durează lucrurile acestea, nu se pune un director interimar peste noapte”, ne-a spus Silviu Bacalum, membru al Consiliului de Administraţie al societăţii.

Viorel Stelian Popa a fost director adjunct la Administraţia Cimitirelor din Primăria Capitalei, „asistent consilier” la Cabinetul ministrului Adriean Videanu, dar şi director adjunct în cadrul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). Este preot de meserie şi a avut, într-o vreme, parohie în Spania.

În această perioadă, funcţionarea societăţii este asigurată de directorul adjunct, Marius Bocăneală, desemnat de Consiliul de Administraţie al societăţii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Noul director de la Gospodărire Urbană cere audit

 • "Un manager raţional nu poate înţelege de ce societatea a ajuns în această situaţie. Dacă cineva a făcut ceva, trebuie să răspundă", ne-a declarat Viorel Popa, directorul societăţii

Activitatea din ultimii ani a societăţii Gospodărire Urbană, aflată în subordinea Consiliului Local, va fi luată la bani mărunţi de experţi. Viorel Stelian Popa, noul director al societăţii, se pregăteşte să comande un audit extern, pentru a vedea care sunt cauzele ce au dus la decăderea companiei, precum şi ce „moştenire” i-a fost lăsată de către fostul director, Eduard Grosu, susţinut în funcţie de PC timp de opt ani.

Directorul Gospodărire Urbană va supune Consiliului de Administraţie al societăţii, în şedinţa de marţi, această propunere. De altfel, cererea privind comandarea unui audit a fost introdusă deja pe ordinea de zi a întrunirii.

"Oricine vrea să ştie ce ia în primire. Am preluat conducerea acestei societăţi şi vreau să ştiu cu ce mă confrunt. Am găsit o societate care trebuie resuscitată. Niciun manager raţional nu înţelege de ce societatea a ajuns în această situaţie. Dacă cineva a făcut ceva, trebuie să răspundă. Eu voi propune acest audit şi, probabil, se va face licitaţie, în funcţie de costurile la care se ridică. Sper ca în circa o lună de zile să îl avem finalizat, însă depinde şi de cum va decurge procedura, de mai mulţi factori. După ce vom avea un auditor, vom putea spune cât timp va dura", ne-a declarat Viorel Stelian Popa.

Întrebat cum va proceda, în cazul în care membrii Consiliului de Administraţie îi vor respinge propunerea, directorul Gospodărire Urbană ne-a declarat: "Am venit să fac treabă, să punem societatea pe picioare. Politica nu mă interesează, nu am vreun interes politic şi nici vreo datorie faţă de cineva. Ar trebui să fie şi în interesul Consiliului de Administraţie".

Reamintim că Viorel Stelian Popa a fost director adjunct al AdministraţieiCimitirelor din Primăria Capitalei, „asistent consilier” la cabinetul ministrului Adriean Videanu, dar şi director adjunct în cadrul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Noului director i se pun beţe-n roate. Auditul extern de la Gospodărire Urbană a fost respins

 • Directorul societăţii Gospodărire Urbană, Viorel Stelian Popa, anunţă că va apela la Curtea de Conturi

Propunerea noului director al Gospodărire Urbană, Viorel Stelian Popa, de a comanda un audit extern pentru a vedea care sunt cauzele ce au dus la decăderea societăţii, a fost respinsă de Consiliul de Administraţie. Potrivit noului director, membrii Consiliului nici nu au vrut să audă de aşa ceva, iar şedinţa de joi, 8 octombrie, a fost una extrem de aprinsă.

"Au dat-o cotită. Mi-au zis că există deja cenzori şi organe care să controleze activitatea societăţii. Toţi membrii au respins, în afară de preşedintele Consiliului, Silviu Bacalum, ba, mai mult decât atât, m-au întrebat şi dacă nu cumva caut răzbunare. Mi-au cerut un buget şi un caiet de sarcini. S-au simţit ameninţaţi, lezaţi, cred. Trebuie să înţelegem de ce societatea a ajuns în această situaţie. Auditul extern i-ar ajuta şi pe ei să înţeleagă ce s-a întâmplat cu societatea, nu numai pe mine", ne-a explicat Viorel Stelian Popa.

Chiar dacă proiectul auditului extern a fost respins, directorul Viorel Stelian Popa este hotărât să pregătească documentaţia cerută pentru următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie şi să introducă din nou solicitarea pe ordinea de zi. "Săptămâna aceasta, Consiliul de Administraţie ar trebui să aibă o nouă şedinţă, joi sau vineri. Vreau să pun la punct un buget şi un caiet de sarcini. Dacă nu reuşesc pentru şedinţa de săptămâna aceasta, va fi pentru şedinţa următoare, dar nu mă las. Dacă va fi respins şi atunci auditul extern, pot apela la alte pârghii. Pot declanşa un control de fond al Curţii de Conturi. Sunt hotărât să merg până la Curtea de Conturi", ne-a mai spus directorul.

Din Consiliul de Administraţie al societăţii Gospodărire Urbană fac parte Tincuţa Popa, cadru didactic la Băleni, Ioniţă Simion, diriginte de şantier, Sorin Grecu, antrenor de atletism la Clubul Sportiv "Dunărea", Ecaterina Lidia Şerban, consilier juridic la SC Electric Systems, Ionel Borcea, acţionar la Pibunni SRL, Carmen Bogean Octavian şi Silviu Bacalum, preşedinte în CA şi director al Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Directorul SC Gospodărire Urbană: „Eu, în primul rând, sunt preot şi după aceea manager”

Viorel Stelian Popa, directorul SC Gospodărire Urbană SRL, este un manager diferit de toţi directorii din administraţia locală. Nu doar pentru că e preot şi a înfiinţat o biserică românească în Spania, ci pentru că ştie că nu a venit în această funcţie decât pentru un timp determinat.

- Domnule director, ce ne puteţi spune despre perioada în care aţi activat în cadrul Bisericii?
- Eu activez şi actualmente! În primul rând sunt preot şi după aceea, din punct de vedere administrativ, încerc să organizez lucrurile. În lunga mea activitate de peste 20 de ani, din 1993 şi până acum, am fost în cam toate formele şi în toate locurile în care biserica îşi desfăşoară activitatea pastorală şi misionară. Am început de la o parohie de ţară din judeţul Cluj - pentru că eu terminând seminarul la Cluj am fost legat de zona respectivă - după care am venit în Dobrogea, la Poşta, apoi la Garvăn. Din 2001 am plecat spre Bucureşti. Am fost preot la un azil de bătrâni, iar în 2003 am plecat către administraţia locală. Din 2004 am fost director adjunct pe probleme religioase al Administraţiei Cimitirelor, până în 2009. Acolo am avut o activitate bogată. Am reuşit să construim două capele, în cimitirele Străuleşti şi Domneşti. Am reuşit să redeschidem nişte biserici, respectiv capela de la Bellu, unde nu se mai slujea, am reuşit să avem preot.

În paralel, m-am înscris la un concurs la Patriarhia Română pentru înfiinţarea unor parohii în străinătate. În mai 2007 am susţinut concursul şi am plecat lângă Castellón, la vreo 60 de km, la Vinaros.

- Exista acolo biserică românească?
- Nu exista deloc biserică românească, dar având cunoştinţe în zona respectivă, părintele Bundă de la Barcelona şi părintele Băltăreţu de la Tarragona, am fost singura biserică ortodoxă care funcţiona într-o biserică catolică şi nu plăteam chirie. Printr-o înţelegere între mine, ca preot paroh numit acolo, şi episcopul catolic, ne-a dat o biserică în care slujeau doar o dată, de două ori pe an. Până la urmă au renunţat de tot la ea şi ne-au pus-o la dispoziţie.

A fost o perioadă din 2007-2010 în care eu am pus la punct parohia, de la linguriţa cu care se împărtăşeşte şi până la icoanele cu care am împodobit-o şi am transformat-o cumva din biserică catolică într-o biserică ortodoxă: Biserica „Sf. Haralambie”.

Trei ani de zile am făcut slujbă duminică de duminică, chit că făceam naveta de la Bucureşti. În trei ani de zile nu ştiu dacă am lipsit trei duminici! Plecam de la Administraţia Cimitirelor vineri, la unu, la aeroport şi mă întorceam luni dimineaţa.

- Cât de mare era comunitatea ce venea să se închine?
- Dacă luăm ca şi zonă, cu Castellón la un loc, vorbim de 50.000 de români. Eu la toate slujbele de Înviere aveam în jur de patru, cinci mii de români. În fiecare duminică se adunau 100-150 de oameni, poate şi mai mulţi.

Am fost un preot atipic, fiind detaşat de ce înseamnă câştigul material al unui preot care stătea acolo. 99 la sută am făcut-o din plăcere. Am fost primul preot din diasporă care a umblat cu Ajunul. Aşa, când spui, nu înseamnă mare lucru, dar oamenii sunt răspândiţi pe o rază de o sută de kilometri, o sută de familii şi trebuia să le dai întâlnire, ca să fie acasă. Bucuria lor era mare, pentru că le aduceam sărbătoarea în casă.

- Nu v-a bătut gândul să rămâneţi acolo?
- Nu. Eu ştiam exact că misiunea mea începe şi se termină. Cum am venit şi la Galaţi, eu am un timp determinat. I-am spus primarului: eu vin, dar să ştiţi că eu ştiu şi când plec, nu ies la pensie de aici!

Şi acum pare tot o navetă, pentru că eu de Galaţi sunt legat pentru că sunt născut aici, dar sunt plecat în Bucureşti de foarte mult timp. Când am preluat aici administraţia, am fost întrebat dacă mă mut în Galaţi şi am spus nu. Am făcut naveta în Spania, nu se pune problema că nu fac naveta până la Bucureşti. Ajung acasă şi singura bucurie este că mă liniştesc după toată nebunia din administraţie care, credeţi-mă, este mai grea decât la Bucureşti - cel puţin mie mi se pare - dar vine duminica, merg la slujbă. Activez, ca preot, la o biserică în Bucureşti. Deocamdată dau tot ce pot pentru Galaţi. Sper cât mai curând să mă reîntorc în Bucureşti, tot în cadrul administraţiei, şi să fiu de folos acolo.

Pentru mine preoţia este pe primul loc, indiferent ce faci ca individ. Totul să faci cu frica lui Dumnezeu, cu încredere şi să faci bine, acestea sunt criteriile care mă ghidează. Administraţia îţi dă satisfacţie că ai reuşit să pui nişte lucruri să funcţioneze, echilibrul sufletesc ţi-l dă preoţia.

- În administraţia locală se poartă modelul de director de amploaiat politic care se supără când e schimbat. Dumneavoastră ce fel de director sunteţi?
- Eu am fost schimbat din funcţie când a venit primar dl Oprescu şi, din nefericire, am fost schimbat pe tema pe care, de fapt, a intrat în probleme. Am exclus să fac ceea ce spuneau, pentru că soluţiile lor spre astea se duceau, şi le-am şi spus atunci. Dl Oprescu, într-o discuţie ulterioară care mi-a fost relatată, a spus: „Sper ca popa de la Cimitire să nu aibă dreptate!”. Timpul a confirmat, după şapte ani, că am avut dreptate. Eu am un principiul: când am nişte realizări, mă rog pentru momentele în care trebuie să le las şi să o iau de la capăt. Eu am venit şi am spus: sunt în stare să facem lucrurile să funcţioneze. Vreau să ştiu cât am libertatea să acţionez, eu dau timpul în care e necesar să stau şi în rest fac tot ce pot ca să fac să funcţioneze lucrurile.

Cine a condus Gospodărire Urbană

SC Gospodărire Urbană SRL s-a înfiinţat în 2010, prin transformarea în firmă a Serviciului Administrarea Domeniului Public din cadrul Primăriei. De la înfiinţare, 2001 şi până în 2004, serviciul a fost condus de Florin Pâslaru (PSD). În perioada 2004-2007 la conducere a fost Florin Popescu (PC), iar din 2007 şi până în septembrie 2015 director general a fost Eduard Grosu (ALDE).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Un gălăţean a înfiinţat o biserică românească în Spania

Pentru românii din diaspora, să se închine într-o biserică ori să se reculeagă ascultând o slujbă de duminică nu e atât de la îndemână pe cât ne e nouă, celor rămaşi în ţară. Biserici ortodoxe nu găsesc pe fiecare stradă, iar uneori trebuie să străbată zeci de kilometri ca să găsească un sfânt locaş ortodox. Pentru românii din Vinaros, lângă Castellón, există, din 2007, Biserica „Sf. Haralambie” înfiinţată chiar de către un gălăţean: preotul Viorel Stelian Popa, directorul SC Gospodărire Urbană SRL.

În mai 2007, gălăţeanul a susţinut un concurs organizat de Patriarhia Română pentru înfiinţarea unor parohii în străinătate. A plecat lângă Castellón, la Vinaros, o localitate comparabilă cu staţiunea Neptun, şi a deschis o parohie. Printr-o înţelegere cu episcopul catolic, comunităţii româneşti i s-a dat, fără chirie, o biserică catolică, pe care au transformat-o în biserică ortodoxă unde, trei ani de zile, gălăţeanul a oficiat slujba duminică de duminică, deşi făcea naveta de la Bucureşti. Iar românii atât aşteptau! „La nicio manifestaţie de-a lor ei, catolicii, n-au văzut atâta lume câtă adunam eu la o Înviere. Parohul catolic de la Vinaros nu a lipsit, în trei ani, la nicio slujbă de Înviere, şi nici eu de la dânsul! Eu asistam, el asista. Era impresionat de credinţa şi de credincioşii noştri. Deşi pentru ei era un efort să găsească biserica. Veneau după zvonuri, pentru că nu existam pe o hartă”, povesteşte preotul.

„Eram la dispoziţia lor”

Viorel Stelian Popa ne-a mărturisit că, în acele weekenduri, fiind departe de familie, era la dispoziţia credincioşilor: „Oamenii care au botezul, au tradiţia românească primită de la bunici, de la părinţi, de multe ori veneau şi spuneau: «Părinte, dacă nu aţi fi să ne faceţi o slujbă, să ne vorbiţi, nici n-am simţi că sunt sărbători!». La finalul slujbei, mă întrebau ce se întâmplă în ţară, dacă e adevărat ce-au văzut la televizor. Erau bucuroşi dacă le spuneam că a nins sau că a ieşit soarele. Aduceam sau duceam pachete. Faptul că stăteam de vorbă cu ei era important! Zic eu că am reuşit să le fac viaţa mai uşoară şi traiul să-l vadă mai dulce prin întâlniri duhovniceşti, prin slujbe, discuţii.

Au fost cazuri de oameni care au murit pe şantier şi pentru că nu aveau acte, lucrau la negru, nu-şi asuma nimeni decesul. Venea poliţia şi ne anunţa la parohie, făceam înmormântarea şi umblam din cunoscut în cunoscut să-i găsim familia. Au fost tot felul de lucruri şi situaţii care te afectează şi îţi pare rău că nu poţi să faci mai mult!".

O lume greu încercată

Enoriaşii de la Vinaros proveneau din toate categoriile sociale: deţinuţi din penitenciar, pacienţi din spital, oameni singuri şi deprimaţi, prostituate, angajaţi în construcţii, agricultură şi turism, dar şi oameni realizaţi material: „Am mers şi am stat în casa lor, la masă cu ei şi am văzut chipul românului şi credinţa lui în toate ipostazele. Era o lume greu încercată din punct de vedere sufletesc. Dacă istoria a consemnat deportări forţate, oamenii aceştia au fost deportaţi psihologic, împinşi dintr-o zonă în alta pe criterii economice”, spune preotul.

„Mâine mă duc să sparg!”

„Am avut oameni care veneau şi se spovedeau: «Mâine, părinte, mă duc să sparg!». Eu zic că prin discuţia pe care am avut-o, 60 la sută am întors gândul respectiv. Şi dacă mă duceam la poliţie să fac un denunţ nu rezolvam problema. Pe mine mă interesa ca omul respectiv să conştientizeze greşeala, pentru că de la gând la faptă este o distanţă care se parcurge cu timp. Nu poţi să vii să arunci cu piatra fără să îţi dai seama dacă distanţa a fost parcursă…”, îşi aminteşte preotul.

„Eu am hotărât să mă sinucid”

„Era după vecernie când a venit la mine şi mi-a spus: eu am hotărât să mă sinucid. Am stat mult de vorbă şi la final i-am zis: «Uite, facem o înţelegere, mata te mai gândeşti în seara asta, mâine, vii şi mai stăm o dată de vorbă…». Eu nu mai credeam că a doua zi va fi la slujbă… Să vii în acele momente cu nişte rigori care ţin de religie l-ai pierdut total. Cum ai fi venit la una care se prostitua să-i spui că e păcat… Auzise asta de atâtea ori că nu mai avea valoare! Să vezi ce-a determinat-o, ce suferinţe a adunat, cum poate să iasă din situaţia respectivă, acelea sunt importante”, spune părintele.

Rugăciunile vindecă

Viorel Stelian Popa ne-a spus că, în Spania, a văzut un sistem de sănătate superior din punct de vedere al confortului, dar dezastruos din punct de vedere al medicinii în sine. "Am avut un caz, un tânăr rănit în accident de maşină. Eu cred în puterea lui Dumnezeu cu adevărat şi în rugăciunile pe care le-am făcut împreună cu un coleg, şi consider că mai mult l-am îndreptat noi decât sistemul sanitar. În afară de faptul că stătea ca într-o cameră de hotel, nu de spital şi i se dădeau calmante aproape permanent, în rest se plângea mamă-sa că nu i se face nimic! De multe ori i-am adus medicamente din ţară, recomandate de medici români care nu lucrau în spitalul respectiv".

400 de botezuri!

„Am avut, în trei ani de zile, peste 400 de botezuri. Alţii în ani de preoţie nu au avut atâtea botezuri. După botez le spuneam că aceştia sunt europeni adevăraţi: ei n-or să fie legaţi de nicio ţară, or să fie legaţi, dacă o să ştiţi să-i creşteţi, de o credinţă pe care şi-o vor manifesta indiferent de loc. Un lucru e cert şi clar în viaţa asta pastorală misionară a bisericii: să reuşeşti să construieşti un suflet de român adevărat şi să nu se simtă singur şi străin indiferent unde se duce!”, spune preotul.

„Biserica din valiză”

„Unii spuneau: «Să construim o biserică!». Fraţilor, le-am spus, deocamdată nu avem rădăcini noi! În afară de faptul că vă place zona, pe voi nu vă leagă nimic! Nu are rost să vă pun pe umeri o sarcină! 90 la sută din cei cu care vorbeam îmi spuneau că se întorc în ţară când strâng un bănuţ sau se pensionează. Apreciez pe cei care s-au apucat să facă lăcaşuri de cult în zonele mai aglomerate, lângă Madrid, în oraşele mari, dar într-o staţiune, era un hazard să te apuci să faci o biserică, când numai terenul era foarte scump şi la un moment dat să rămâi cu câteva familii răzleţe, şi să nu aibă cine îngriji biserica.

Acele obiecte de care ani nevoie să faci pe cei din jurul tău să simtă creştini şi să trăiască, din punct de vedere sufletesc, viaţa de creştin, sunt puţine. Eu le-am pus într-o valiză, de la linguriţă de împărtăşanie, până la icoane, inclusiv făcusem o catapeteasmă din pal, cu tot felul de icoane pictate, pe care le făcusem în ţară, şi le-am cărat cu avionul. Tot timpul le spuneam: indiferent ce ne-ar fi dat catolicii, şi catedrala din centru dacă ne-ar fi dat-o, dacă dumneavoastră nu aţi fi venit la biserică, era egal cu zero!”, spune Viorel Stelian Popa.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Tinca Podaru - director interimar la Gospodărire Urbană, de la 1 ianuarie

Directorul executiv al societăţii Gospodărire Urbană, Viorel Stelian Popa, îşi încheie perioada de interimat pe 31 decembrie, funcţia sa urmând să fie preluată de directoarea economică a societăţii, Tinca Podaru, până cel târziu la 31 martie.

Potrivit directorului Consiliului de Administraţie al societăţii, Silviu Bacalum, aceasta va fi la conducerea Gospodărire Urbană până când Consiliul de Administraţie va asigura punerea în aplicare a OUG nr.109/2011, privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

“Consiliul de Administraţie trebuia să elaboreze şi să prezinte AGA, spre aprobare, planul de administrare care include şi strategia de administrare, planul de management cu un profil al candidatului, astfel încât să putem scoate postul de director la concurs. În septembrie, am hotărât ca, până să facem acest plan de management, să îl numim director interimar pe domnul Popa, pentru că societatea trebuia condusă de cineva, însă lucrurile au întârziat. Acum, se încheie perioada de interimat a domnului Popa şi, ca să nu avem cheltuieli în plus, am hotărât să preia doamna Podaru funcţia, până când vom reuşi să finalizăm procedura şi să scoatem postul la concurs. Postul trebuie ocupat până pe 31 martie”, ne-a explicat directorul Consiliului de Administraţie, Silviu Bacalum.

Tinca Podaru este şi consilier judeţean.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Când vom avea un nou director la Gospodărire Urbană

Potrivit directorului Consiliului de Administraţie al societăţii Gospodărire Urbană, Silviu Bacalum, planul de administrare, care include strategia de administrare, cu un profil al candidatului pentru managementul instituţiei, este aproape finalizat şi urmează să fie supus spre aprobare, cel mai probabil, în prima şedinţă a Consiliului Local. "După ce planul de administrare este aprobat în Consiliul Local, putem scoate la concurs postul de manager", ne-a spus Silviu Bacalum.

În lipsa acestui plan de administrare, nu s-a putut organiza un concurs pentru ocuparea postului de manager al societăţii Gospodărire Urbană, rămas vacant după demisia impusă a fostului director Eduard Grosu, în septembrie 2015, iar până acum societatea a fost condusă numai de interimari. Din septembrie până la 31 decembrie, director interimar a fost Viorel Stelian Popa, adus pentru slujbă de la Bucureşti, iar din ianuarie 2016 director interimar este directorul economic al instituţiei, Tinca Podaru.

Hotărârea ca funcţia să fie preluată de directorul economic, la 1 ianuarie, a fost luată, potrivit directorului CA, pentru a nu avea cheltuieli în plus. Tinca Podaru va rămâne director interimar până când va fi finalizată procedura de scoatere a postului de manager la concurs. Postul trebuie ocupat până cel târziu 31 martie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Acuzaţii grave din partea primarului Marius Stan: directorul Gospodărire Urbană, trimis acasă pe blat

În plenul şedinţei Consiliului Local, primarul Galaţiului, Marius Stan, a informat aleşii despre funcţionarea în afara legii a Consiliului de Administraţie (CA) al SC Gospodărire Urbană SRL: „Luaţi act de acest lucru şi în calitate de for tutelar să luaţi măsuri pentru intrarea în legalitate. De la numirea membrilor CA trebuia să vină cu o strategie de dezvoltare cu care nu au venit în faţa CL, nici nu o au. Aşa încât cred că trebuie să luaţi act de acest lucru, e obligatoriu prin lege”, a spus Stan. Prezentă la şedinţă, chiar la masa Consiliului, noua directoare interimară a societăţii, Tinca Podaru, nu a spus nimic.

În faţa presei, edilul a dezlănţuit un atac dur, acuzând CA-ul că l-a dat afară pe directorul interimar Viorel Stelian Popa, adus de la Bucureşti. „Dl director interimar a preluat societatea în prag de faliment. Înregistra al treilea an de pierderi şi, conform legii societăţilor comerciale, trebuia desfiinţată. Dl director a făcut lucruri foarte bune, la finalul anului au ieşit pe plus şi s-a evitat falimentul. Drept mulţumire, a primit un şut undeva. Ticăloşia de a-l trimite acasă pe dl director s-a petrecut exact în prima mea zi de concediu, când nici nu eram în Galaţi: au făcut pe blat o şedinţă de CA şi şi a fost pusă interimar dna directoare Tinca Podaru, pe care o legitimează multe! Cei trei ani de minus i se datorează şi dumneaei şi mai ştiu eu ce rude are pe acolo angajate, care au pus şi ele umărul la dezvoltarea societăţii”, a acuzat Marius Stan.

Primarul a explicat că nu are niciun control asupra conducerii societăţii, şi asta din cauza Guvernului care a impus conducerea corporatistă. „Consiliul Local alege o comisie formată din trei consilieri «apolitici» care fac pe criterii tot «apolitice» selecţia dosarelor depuse de potenţiali candidaţi pentru CA, şi aşa se formează un CA numai de tehnocraţi, care desemnează un director, mai tehnocrat decât toţi tehnocraţii despre care am vorbit. Şi societatea e în prag de faliment!”, a spus Stan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Război PSD-UNPR pentru cucerirea ADP-ului

O dată cu apropierea alegerilor, devin din ce în ce mai aprige bătăliile pentru șefiile instituțiilor sau societăților comerciale din administrația locală. O astfel de bătălie se duce la Galați între PSD și UNPR pentru preluarea controlului la SC Gospodărire Urbană SRL, societatea de administrare a domeniului public a Consiliului Municipal (CLM) Galați. Din 2004 până în septembrie 2015, societatea fost controlată de organizația ALDE (PC) Galați, condusă de senatorul Eugen Durbacă. După ce în luna septembrie a fost scoasă de sub controlul ALDE, acum încearcă să obțină controlul acestei societăți primarul Galațiului, Marius Stan (UNPR), și liderii PSD Galați, „telecomandați“ de la Bruxelles de președintele organizației, Dan Nica.

Tandemul ALDE (PC) - PSD a adus falimentul

Timp de 11 ani, societatea a fost administrată de un tandem PC-PSD, de directorul general Eduard Grosu (PC) și directoarea economică Tinca Podaru, consilier județean PSD. Societatea a devenit o enclavă a PC, controlată de PSD prin Tinca Podaru.

În toamna trecută, după 3 ani în care a fost pe pierderi, societatea ar fi trebuit să intre în faliment. Potrivit bilanțului la 31.12.2014, a avut o cifră de afaceri de 10.445.770 lei, veniturile din servicii prestate fiind 8.761.045 lei. A ieșit pe minus din cauza proastei administrări. Datoriile Gospodărire Urbană erau la 31.12.2014 de 1.723.995 lei, aproape 20% din cifra de afaceri. Datoriile către furnizori erau de 728.372 lei, iar către diverși creditori societatea datora 25.171 lei. Pe lista datoriilor mai apar „rest de plată salarii“ în valoare de 257.551 lei și „alte datorii cu personalul“, de 78.573 lei. Pe listă mai sunt „datorii buget (salarii)“ - 133.218 lei și „impozit pe salarii“ -  39.599 lei. Și urmează și lista evaziunii, a impozitelor neplătite către stat: TVA de plată -157.507 lei, alte datorii la bugetul de stat - 70.154 lei și alte taxe și impozite - 169.686 lei.

Serie de rocade la conducerea ADP-ului

În septembrie, primarul Marius Stan i-a solicitat demisia lui Eduard Grosu și l-a numit interimar la conducerea Gospodărire Urbană SRL pe Viorel Stelian Popa, fost director la Primăria municipiului București. Aducerea lui Popa pe funcția de director interimar a avut scopul de a sparge grupările clientelare majoritare PC din structura societății. Popa a reușit ca în cele trei luni să elimine pierderile și să aducă societatea pe plus, fiind evitat falimentul.

În pofida acestor rezultate, la sfârșitul lui decembrie, când i-a expirat delegarea de 3 luni, lui Popa nu i-a fost prelungit interimatul, Consiliul de Administrație numind-o interimar pe Tinca Podaru, în pofida faptului că era unul dintre principalii vinovați de dezastrul de la Gospodărire Urbană. Podaru și-a angajat la Gospodărire Urbană SRL mai multe rude, sora sa - Neti Oprea, cumnatul - Dumitru Podaru și o nepoată, Geanina Brudiu. „A fost pusă interimar doamna directoare Podaru. O legitimează multe. Cei trei ani de minus i se datorează și ei și mai știu eu ce rude mai are pe acolo, angajate, care au pus umărul“, a declarat primarul Marius Stan.

Lovitura de palat a PSD-ului

Numirea Tincăi Podaru este opera liderului PSD Galați, Dan Nica, și a fost pusă în practică de viceprimarul Florin Popa. Lui Viorel Stelian Popa îi expira delegarea pe data de 31 decembrie. În acea perioadă, Marius Stan era plecat în vacanța de Revelion. Dan Nica, prin Florin Popa, a folosit acest prilej și fără ca primarul să mai poată interveni, chiar în prima zi de concediu a lui Marius Stan, a fost convocat Consiliul de Administrație al Gospodărire Urbană SRL, care a luat notă de încetarea delegării lui Popa, numind-o director interimar pe Tincuța Podaru. Președintele Consiliului de Administrație la Gospodărire Urbană este Silviu Bacalum, omul lui Marius Stan, dar votul acestuia nu a mai contat în mașinăria pusă la cale de Dan Nica.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Plângere penală împotriva întregului consiliu de administraţie al Gospodărie Urbană

Întregul Consiliu de Administraţie al societăţii Gospodărie Urbană este acuzat de abuz în serviciu, după ce a profitat de plecarea în concediu a primarului pentru a-l destitui pe directorul pus să redreseze situaţia economică. Se pare că directorului demis „i se trage” de la încercările de a clarifica modul cum s-au scurs banii societăţii publice către diverse firme private şi persoane.

Scandal mare, cu acuzaţii de corupţie şi de abuz, la Primăria Galaţi. Primarul Marius Stan a anunţat că a făcut o plângere penală împotriva tuturor membrilor Consiliului de Administraţie (CA) de la societatea publică Gospodărie Urbană SRL, al cărei unic acţionar este chiar muncipalitatea gălăţeană. Stan a declarat că membrii amintitului CA sunt suspectaţi de abuz în serviciu, dar şi de posibile fapte de corupţie, în legătură cu modul şi cauzele pentru care au decis, „pe şest”, înlăturarea directorului societăţii, profitând de faptul că primarul tocmai plecase în concediu de odihnă şi nu putea interveni.

„Societatea înregistra al treilea an de pierderi şi, conform legii societăţilor comerciale, trebuia desfiinţată. Domnul director a făcut lucruri foarte bune, la finalul anului au ieşit pe plus şi s-a evitat falimentul. Drept mulţumire, a primit un şut undeva. Ticăloşia de a-l trimite acasă pe dl director s-a petrecut exact în prima mea zi de concediu, când nici nu eram în Galaţi: au făcut pe blat o şedinţă de CA şi şi a fost pusă interimar doamna directoare Tinca Podaru, pe care o legitimează multe. Cei trei ani de minus i se datorează şi dumneaei şi mai ştiu eu ce rude are pe acolo angajate”, a acuzat Marius Stan.

Menţionăm că Tinca Podaru este directorul economic al societăţii, funcţie retribuită cu 73.000 pe an (circa 6.000 de lei lunar). Aceasta este şi consilier judeţean PSD (unde primeşte o indemnizatie anuală de 9.000 de lei), dar şi membru al comitetului executiv al organizaţiei judeţene a amintitului partid.

Directorul demis vroia să spargă mafia din cimitire şi din lucrările edilitare

Precizăm că, la jumătatea anului trecut, la Gospodărie Urbană SRL fusese numit ca director general bucureşteanul Viorel Stelian Popa (fost şef al administraţiei cimitirelor Capitalei), care a demarat o amplă acţiune de verificare a afacerilor de la societatea publică. Potrivit declaraţiilor acestuia, lipsa unei inventarieri clare a locurilor de veci din cimitirele gălăţene favorizase dezvoltarea unei adevărate mafii, din care se suspecta că făceau parte şi o serie de angajaţi ai Gospodărie Urbană. De altfel, Viorel Stelian Popa dispusese o inventariere serioasă, lucru care a deranjat pe foarte multă lume din zona Primăriei. Mai mult decât atât, la scurt timp după preluarea mandatului, Sandu îşi exprimase nedumerirea că foarte multe contracte edilitare care puteau fi făcute de angajaţii Gospodărie Urbană erau încredinţate unor firme private (prin licitaţie, direct, sau prin subcontractare), ceea ce genera pierderi în bugetul societăţii.

Este de menţionat că, timp de opt ani, firma fusese condusă de Eduard Grosu, membru de vază a Partidului Conservator (PC).

„Am găsit o societate care trebuie resuscitată. Niciun manager raţional nu înţelege de ce societatea a ajuns în această situaţie. Dacă cineva a făcut ceva, trebuie să răspundă. Eu voi propune acest audit şi, probabil, se va face licitaţie, în funcţie de costurile la care se ridică. Sper ca în circa o lună de zile să îl avem finalizat, însă depinde şi de cum va decurge procedura, de mai mulţi factori. După ce vom avea un auditor, vom putea spune cât timp va dura”, declara Viorel Stelian Popa la preluarea mandatului.

Rezultatele auditului nu au fost făcute, cel puţin deocamdată, publice, existând unele informaţii că ar exista serioase presiuni politice ca totul să fie ţinut sub tăcere.

Un CA din politruci şi „oameni interesaţi”

Potrivit primarului Marius Stan, Consiliul de Administraţie de la Gospodărie Urbană SRL funcţionează de fapt în afara legii: „De la numirea membrilor CA trebuia să se vină cu o strategie de dezvoltare. Nu au venit cu aşa ceva în faţa Consiliului Local, nici nu o au”, a spus Stan.

Este de menţionat că, potrivit propriilor declaraţii de avere, cei şapte membri ai Consiliului de Administraţie al Gospodărire Urbană S.RL Galaţi sunt plătiţi cu 7.800 de lei pe an. Ei au ajuns acolo pe filieră politică (H.C.L. nr. 151/16 aprilie 2013, pe un mandat de patru ani) şi, cel puţin în cazul unora dintre ei, există suspiciuni că ar fi într-o stare de incompatibilitate (dacă nu legală, măcar morală) cu funcţia deţinută. Dar iată fiecare caz în parte.Silviu Bacalum, preşedintele CA, a „aterizat” acolo pe filieră PNL, unde a fost preşedintele organizaţiei judeţene de tineret (ulterior, a trecut la UNPR). În urmă cu câţiva ani, Bacalum a renunţat la „cariera” de patron de club noapte pentru a se dedica administraţiei publice. El a fost numit director în primărie sub mandatul primarului Marius Stan (2012), fiind apoi director al serviciului de salubritate Ecosal şi, în final, director la Evidenţa Populaţiei.

Ionel Borcea (membru CA) este vechi membru PSD, fost consilier local şi un prosper om de afaceri (turism, agricultură, construcţii). Deţine Pi Bunni SRL şi Agromec Tuluceşti, are un complex turistic în pădurea Gârboavele şi, în ultimii ani, a executat mai multe lucrări edilitare (în special amenajare de parcuri) în Galaţi, în urma unor contracte cu Primăria.

Octaviana Carmen Bogean este membră PSD şi lucrează ca angajată (agent de monitorizare; un fel „băgător de seamă” în limbaj popular) la serviciul public de salubritate Ecosal (care este în cadrul Primăriei). Este consilier la cabinetul parlamentar al deputatului PSD Florin Pâslaru.

Ecaterina Lidia Şerban este venită pe filiera PNL şi este administrator şi acţionar al firmei Electra System SRL Galaţi, „regina” sistemelor interfon din Galaţi. Firma are peste 50.000 de clienţi persoane fizice, dar a avut şi contracte consistente cu statul: Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Universitatea Dunărea de Jos, Electrica SA şi o mulţime de grădiniţe (bugetate de Primărie).

Sorin Grecu este membru PLR şi este antrenor la secţia de copii a clubului Dunărea Galaţi (club finanţat de la bugetul local). De asemenea, este vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene de Atletism şi preşedintele asociaţiei de locatari nr 857.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Foc încrucişat şi interese, la Gospodărire Urbană: furnizori neplătiţi cu anii şi schimbări din funcţii pe ascuns

 • Potrivit fostului directorul interimar al societăţii, Viorel Popa, pierderile au fost provocate de penalităţile atrase de neplata furnizorilor
 • Consiliului de Administraţie ştia, dar nu a făcut nimic
 • Silviu Bacalum a fost schimbat din funcţia de preşedinte CA pe ascuns

Potrivit site-ului Ministerului Finanţelor, Gospodărire Urbană a avut numai pierderi din 2010 încoace, nu numai trei ani consecutiv, aşa cum a declarat presei primarul Marius Stan. După atâţia ani pe pieredere, societatea a încheiat anul 2015 cu un profit de 731.000 de lei.

Circumstanţele care au condus la profitul brusc sunt mai mult decât încâlcite şi ciudate, având în vedere că ultima jumătate de an a fost extrem de zbuciumată la Gospodărire Urbană. Pe cât de multă linişte a fost în perioada pierderilor, pe atât de excentrică pare acum intrarea în rândul firmelor profitabile, mai ales că totul s-a întâmplat după demiterea fostului director Eduard Grosu şi refuzul CA de a prelungi interimatul lui Viorel Popa, adus de primar de la Bucureşti.

Scurtă istorie

Pe 9 septembrie, Eduard Grosu şi-a dat demisia din funcţia de director al societăţii Gospodărire Urbană, după ce a ocupat timp de opt ani acest post. Demisia a venit la cerinţele exprese ale primarului Marius Stan, care l-a tras la răspundere pe Grosu pentru situaţia dezastruoasă a societăţii. Totodată, edilul a explicat, în toamna anului trecut, că, potrivit legii, în termen de 90 de zile de la data numirii sale, Consiliul de Administraţie (CA) trebuie să elaboreze şi prezinte AGA un plan de administrare, lucru care, potrivit spuselor primarului, nu s-a întâmplat nici la ora actuală.

În septembrie, CA l-a numit director interimar pe Viorel Popa, până la elaborarea planului de administraţie. Primul lucru pe care l-a făcut Viorel Popa, după ce a ajuns la conducerea societăţii, a fost să ceară, în şedinţa de CA, un audit extern, pentru a vedea de ce Gospodărire Urbană a ajuns în pragul falimentului. Încercările acestuia de a contracta o firmă specializată pentru audit s-au dovedit zadarnice, pentru că membrii CA au respins acest demers.

Între timp, cele trei luni de interimat ale lui Viorel Popa s-au terminat, iar CA a numit-o director interimar pe directoarea economică, Tinca Podaru. În cadrul şedinţei de Consiliu Local, primarul Marius Stan a acuzat CA că l-a dat afară pe directorul interimar Popa "pe blat", deşi a reuşit să aducă societatea pe profit. Nu în ultimul rând, Stan a aruncat bomba plângerii penale împotriva conducerii Gospodărire Urbană.

Despre cum a ajuns societatea pe profit şi cum fiecare spune altceva şi trage succesul pe turta lui, vă spunem în continuare.

"Vechea conducere nu a plătit furnizorii"

Pentru că minunea profitului a avut loc exact în anul în care directorul Grosu a plecat de la conducerea societăţii, iar acest lucru a coincis, parţial, cu lunile în care Viorel Popa a fost director interimar, l-am contactat telefonic pe acesta din urmă, pentru a ne elucida motivele pierderilor de până acum, dar şi redresarea economică a Gospodărire Urbană.

Potrivit acestuia, pierderile au fost cauzate de neplata furnizorilor, dar şi de adunarea penalităţilor. "Gospodărire Urbană nu a avut profit pentru că nimeni nu a vrut să obţină profit. Erau bani în cont, dar nu erau plăţi furnizorii, ci se dădeau banii pe tot felul de prostii, iar astfel se adunau penalităţi. Penalităţile au dus la pierderi în buget. Când am ajuns eu la Gospodărire Urbană, erau furnizori care nu fuseseră plătiţi de opt luni, de un an. Am mers la negocieri şi am şters penalităţile respective. Am făcut plăţi. Astfel, societatea a reuşit să facă profit, dar problema este că nimeni nu vrea profit", ne-a declarat fostul director interimar, Viorel Popa.

Totodată, potrivit acestuia, CA ştia foarte bine ce se întâmplă, dar nimeni nu a făcut nimic pentru că le convenea această situaţie. "Membrii din CA au şi ei interesele lor. Din acelaşi motiv, nu au vrut nici să facem un audit extern. Eu am fost un ghimpe pentru ei. În asemenea circumstanţe, nici eu nu mai voiam să rămân. Dacă ar fi existat voinţă, aş fi rămas, aş fi făcut lucrurile să funcţioneze", ne-a mai spus Viorel Popa.

Bacalum, mazilit

După ce Consiliul de Administraţie a renunţat la interimatul lui Popa, pe 25 ianuarie, acesta a făcut o şedinţă în absenţa preşedintelui, Silviu Bacalum, şi i-au retras funcţia, numind-o în loc pe Ecaterina Lidia Şerban. Potrivit declaraţiilor fostului director interimar, Viorel Popa, Silviu Bacalum a fost singurul om din CA care ar fi fost de acord cu auditul extern. În acest context, fiecare trage concluziile pe care le vrea. Mai mult decât atât, Bacalum rămăsese pe dinafară şi din punct de vedere politic, fiind astfel în minoritate.

Din Consiliul de Administraţie al societăţii Gospodărire Urbană fac parte patru membri ALDE, doi PSD şi Bacalum, singurul liberal - şi asta doar cu numele, pentru că, potrivit surselor noastre, acesta nu a mai dat pe la şedinţele de partid din 2012. CA este format din Tincuţa Popa, cadru didactic la Băleni (PC), pensionarul persoană fizică Ioniţă Simion (PC), Sorin Grecu, antrenor de atletism la Clubul Sportiv Municipal Dunărea (PLR), Ecaterina Lidia Şerban, consilier juridic şi administrator la SC Electric Systems şi asociat la firma de pază SC Exigent SRL (PLR), Ionel Borcea, acţionar la Pibunni SRL (PSD), Carmen Octaviana Bogean, agent monitorizare la Ecosal (PSD) şi Silviu Bacalum, director al Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanei (PNL).

Noul preşedinte CA aruncă pierderile în curtea vechiului preşedinte

Ecaterina Şerban, preşedinta CA din 25 ianuarie 2016, întrebată de cauzele pierderilor în cei cinci ani, susţine că răspunsurile trebuie să le dea fostul preşedinte al CA, Silviu Bacalum, iar în ceea ce priveşte profitul brusc apreciază că acesta provine din luarea unor măsuri de către CA, printre care şi diminuarea cheltuielilor. "Cred că ar fi trebuit să îl întrebaţi pe domnul Bacalum, în mandatul lui, despre pierderi. Trei ani cât domnul Bacalum a fost preşedinte, ar fi fost firesc să vă dea nişte răspunsuri. În calitatea mea de membru, la momentul respectiv, vă pot asigura că în Consiliul de Administraţie s-a făcut tot ce se putea face pentru a diminua pierderile societăţii. Ştim foarte bine că a fost o relaţie foarte bună între domnul Bacalum şi domnul Grosu. Noi eram doar membri ai Consiliului de Administraţie", ne-a declarat noul preşedinte CA, Ecaterina Şerban.

CA, adevăratul salvator al societăţii

Ecaterina Şerban a negat că fostul director interimar ar fi avut vreun rol în închiderii anului cu profit la societatea Gospodărire Urbană. "Noi am avut un plan de administrare. Datorită măsurilor pe care le-a luat Consiliul de Administraţie, societatea a putut să ajungă la un moment dat pe plus. Profitul nu este datorat directorului interimar. Măsurile pe care le-am luat, pe etape, au adus profit. În plus, ce nu s-a făcut în opt ani, cât a fost Grosu director, nu putea să facă un CA în câteva luni", ne-a mai spus preşedinta CA.

Întrebată care au fost măsurile luate de către CA pentru redresarea societăţii, aceasta a spus că tot domnul Bacalum ar trebui să răspundă, iar în ceea ce priveşte revocarea acestuia, Ecaterina Şerban susţine că a fost făcută şi datorită problemelor care s-au constatat pe parcursul mandatului acestuia. Despre refuzul auditului propus de către Viorel Popa, noul preşedinte al CA a spus că acesta nu era prins în buget.

"Gospodorire Urbană nu a avut prins în buget auditul. Clar, prima măsură a CA a fost de diminuare a cheltuielilor, să fim eficienţi în fiecare compartiment. La momentul la care a venit domnul Popa, nu erau prinse în buget costuri pentru un audit. Din procesul verbal, domnul Popa Viorel arată că bugetul pe 2015 nu permite contractarea unei societăţi de audit, rămâne pentru anul 2016", a mai spus aceasta.

Fostul director al CA, Silviu Bacalum, ne-a confirmat faptul că erau furnizori neplătiţi şi că directorul interimar Popa a mers la negocieri pentru ştergerea penalităţilor, dar profitul îl pune şi pe faptul că s-a renunţat la mai multe obiective care nu aduceau profit, cum ar fi parcările şi Stadionul "Dunărea".

Plan de administrare există, dar nu ştie primarul

În final, potrivit Ecaterinei Şerban, până în acest moment nu ştie nimic de vreo plângere penală împotriva conducerii societăţii. Mai mult, aceasta spune că nu are cum să fie făcută o plângere penală împotriva CA, pentru că plângerea penală poate fi făcută doar împotriva executivului. "Aştept să văd acea plângere penală. Nu ştiu. Oricum, planul de administrare există. Să nu uite domnul primar că reprezentantul AGA este cel care verifică în teritoriu prestaţia CA, conform Ordonanţei de Urgenţă 109 şi preşedinte era domnul Bacalum. Cred că toate explicaţiile trebuie să le dea Silviu Bacalum. Voi cere şi eu, la rândul meu, nişte explicaţii. Cred că se încearcă o inflamare a presei în legătură cu activitatea CA", ne-a mai spus preşedinta CA, Ecaterina Şerban.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 years later...

Preotul care a condus Gospodărire Urbană este director la o mare uzină de armament

Viorel Stelian Popa, fost director al societății Gospodărire Urbană Galați în 2015, iar din 2020 consilier al primarului pe probleme de asistență socială la Primăria Galați, conduce interimar Uzina Mecanică Plopeni, specializată în producția de muniție. Informația a fost făcută publică de G4Media, într-o anchetă intitulată "Cum e condusă o fabrică esențială din industria de apărare: directorul general al Uzinei Mecanice Plopeni a fost șef la cimitire și la circ, directorul comercial e trimis în judecată de DNA pentru că ar fi luat mită 13 miei de Paște".

În lungul șir de directori care au condus societatea Gospodărire Urbană SRL Galați se distinge, ca o „pată de culoare”, Viorel Stelian Popa, un manager diferit de toți cei care l-au precedat ori i-au urmat în funcție. Și asta pentru că profesia sa de bază este aceea de preot - mai mult, după cum consemnam la vremea aceea, avea și experiența înființării unei biserici românești în Spania - dar fusese și director adjunct al Administrației Cimitirelor din Primăria Capitalei. Mandatul său interimar la conducerea societății care administrează domeniul public al municipiului Galați a fost scurt - din septembrie până în decembrie 2015, dar zbuciumat.

Ceea ce l-a readus în atenția noastră a fost un articol publicat de G4Media, dar mai cu seamă CV-ul pe care Viorel Stelian Popa îl face public pe portalul Uzinei Mecanice Plopeni, document în care afirmă că, din 2020 până în prezent, este "consilier primar pe probleme de asistență socială - Primăria Galați". Și că a avut aceeași funcție și în perioada 2015-2019! În același document, Popa susține și că a fost director general ADP (Administrarea Domeniului Public) Galați în perioada 2013-2015. Fapt surprinzător în condițiile în care, în realitate, „ADP” devenise demult Gospodărire Urbană, iar mandatul său de director a fost de doar câteva luni, în 2015!

Dar faptul că un consilier personal al primarului Galațiului a ajuns la cârma Uzinei Mecanice Plopeni, specializată în producția de muniție, o companie-cheie din complexul industrial militar al României, nu putea să nu fie un subiect de interes pentru noi.

„Uzina de la Plopeni (Prahova) produce muniție pe diferite calibre și e luată în calcul pentru o posibilă cooperare cu o companie germană pentru producția de obuze compatibile cu armele Ucrainei. Compania cu capital integral de stat este condusă în acest moment de directorul general Viorel Stelian Popa, numit în funcție în 1 martie 2022, la doar câteva zile de la începerea invaziei ruse în Ucraina. El a fost numit în funcția de director general la o companie de armament fără să aibă nicio experiență relevantă în domeniu. El a venit de pe poziția de consilier al primarului din Galați, Ionuț Pucheanu, influent lider local PSD și coleg de organizație de partid cu ministrul PSD al Economiei, Florin Spătaru, care are în subordine Uzina Mecanică Plopeni. CV-ul oficial al directorului general Viorel Stelian Popa arată că acesta a deținut diverse funcții în administrația centrală și locală, niciuna legată de industria de apărare. El a fost director administrativ la Circul "Globus" București, director adjunct la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane, director general la Radioactiv Mineral Măgurele, asistent cabinet la ministrul Economiei. Din CV-ul său lipsesc posturile ocupate până în 2010, dar într-un interviu pentru "Viața liberă" în 2015 el spunea că este preot şi a înfiinţat o biserică românească în Spania”, consemnează G4Media.

Conform ultimei organigrame a Primăriei Galați, aprobată în februarie anul trecut, primarul Ionuț Pucheanu are un cabinet format din șase consilieri, din care doar două posturi sunt ocupate. La solicitarea noastră, biroul de presă al Primăriei ne-a declarat că Viorel Stelian Popa a fost consilier al primarului, fără a oferi detalii asupra perioadei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.