Jump to content

Ecosal şi-a cumpărat linie de fabricat peleţi


dcp100168

Recommended Posts

Ecosal şi-a cumpărat linie de fabricat peleţi

Primăria a achiziţionat o linie de fabricat peleţi, pe care Serviciul Public Ecosal a cerut-o în primăvara acestui an. Utilajul de prelucrare a lemnului, care va face peleţi din deşeuri vegetale, a costat 429.672 de lei, mai ieftin decât preconizase Primăria în buget, respectiv 550.000 de lei.

Potrivit şefului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, cu ajutorul acestui utilaj, deşeul vegetal este tocat, intră într-un uscător, care forţează uscarea, pentru a scoate apa din lemn, apoi se presează la presiuni ridicate, iar pe partea cealaltă ies peleţi.

Potrivit caietului de sarcini, utilajul care va fi folosit de Serviciul de Salubrizare are o capacitate de maxim 900 kilograme pe oră. Utilajul a fost achiziţionat, pe de o parte, pentru că nu mai există spaţiu de stocare a materiei vegetale şi a compostului la staţia de prelucrare, acest tip de îngrăşământ neavând prea multă căutare, iar pe de altă parte pentru a da şi o altă întrebuinţare deşeurilor vegetale.

"Vom face în continuare şi compost, dar din surplusul de deşeu vegetal vrem să producem peleţi. Peleţii şi brichetele pot fi vândute sau date nevoiaşilor ca ajutor pentru căldură", ne-a explicat directorul Ionuţ Pucheanu.

Staţia de compostare a municipiului Galaţi, realizată prin proiectul ISPA - deşeuri, produce anual între 1.800 şi 2.300 de tone de compost. Cu toate că este foarte bun pentru fertilizarea solului, Ecosal nu prea reuşeşte să îl valorifice. În anii trecuţi, singura cerere pentru compost a fost din partea Primăriei, care în 2013 a vrut o cantitate de 515 tone, iar în 2014 a cumpărat 187 tone.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Prima investiţie în reciclare, după ISPA. Linia de fabricat peleţi a intrat în probe

* Cu toate că Ecosal a semnat procesul de predare-primire a utilajului şi s-au făcut probe, acesta va începe să producă abia din luna februarie

La începutul acestei săptămâni s-a finalizat montarea liniei de fabricat peleţi, achiziţionată de către Primăria Galaţi. A fost pusă la treabă pentru probe, dar va intra în funcţiune cel mai probabil în luna februarie, potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, întrucât nu este gata proiectul pentru tarife.

"Ni s-a predat cartea tehnică a maşinii, am semnat procesul de predare-primire, am făcut încercări, dar mai trebuie să achiziţionăm umidometru, pentru a controla nivelul de uscare, astfel încât peleţii să iasă uscaţi, dar nu arşi. Linia a venit fără acest umidometru, care, ca să facem o analogie, ar fi varianta de termostat pentru centrale. Totodată, mai avem de lucrat la linia electrică, reţeaua noastră era subdimensionată. Avem nevoie de nişte siguranţe, dar până săptămâna viitoare totul ar trebui să fie în regulă la partea electrică. În ceea ce priveşte tarifele pentru folosirea utilajului şi pentru peleţi, acestea nu sunt gata, pentru că, nefiind semnat procesul de predare - primire, nu ne puteam apuca de lucrat la tarife. Cred că, cel mai curând în luna februarie, tarifele vor putea intra pe ordinea de zi a Consiliului Local", ne-a explicat directorul Ecosal.

Linia de fabricat peleţi a costat 429.672 de lei, mai ieftin decât preconizase Primăria în buget, respectiv 550.000 de lei, şi are o capacitate de 600 de kilograme pe oră.

Reamintim că, potrivit declaraţiilor directorului Serviciului, peleţii vor putea fi vânduţi sau daţi ca ajutor de căldură, în funcţie de decizia Primăriei Galaţi.

Utilajul a fost achiziţionat, pe de o parte, pentru că nu mai există spaţiu de stocare a materiei vegetale şi a compostului la staţia de prelucrare, acest tip de îngrăşământ neavând prea multă căutare, iar pe de altă parte pentru a da şi o altă întrebuinţare deşeurilor vegetale.

Linia de fabricare peleţi este singura investiţie în reciclare a Primăriei Galaţi, după programul ISPA - deşeuri, finalizat la sfârşitul anului 2011.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.