Jump to content

Se modernizează Parcul Eminescu


dcp100168
 Share

Recommended Posts

S-a aprobat! Sexy-clubul din Parcul Eminescu va fi demolat

Modernizarea Parcului Eminescu a fost cât pe ce să nu primească undă verde din partea Consiliului Local, pentru că proiectul nu figura pe ordinea de zi a şedinţei ordinare. Motivul? Nu avea avizele necesare, dar le-a obţinut în ultima clipă, după discuţii între aleşi.

"Dacă nu se vrea, să se spună şi de ce"

Primarul Marius Stan s-a declarat surprins că proiectul privind reabilitarea şi modernizarea Parcului Eminescu, prezentat aleşilor în format 3D de către proiectanţi, nu are avizele necesare pentru a intra pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local. "Dacă nu se vrea, să se spună şi de ce. Pentru că oamenii trebuie să ştie de ce un proiect mai mult decât binevenit este tratat astfel. Din şapte semnături necesare, există doar una, de la Comisia de Buget-Finanţe", a spus Stan.

Îngrijorările aleşilor

Viceprimarul PSD Florin Popa, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe, a cerut clarificări legate de suprastructura pe toaletă şi a vrut să ştie dacă desfiinţarea construcţiei este inclusă în devizul estimativ al lucrărilor. "În proiect, acea construcţie, denumită generic "Casa Albă", dispare! În indicatorii tehnico-economici este prevăzută o sumă în jur de 150-200.000 de euro, care înseamnă fie demolare şi modernizare acolo, fie expropriere. Proiectanţii au stabilit o sumă, care urmează, în funcţie de calea pe care o urmăm pentru a demola acea clădire, să vedem exact cât va fi", a răspuns Stan.
Consilierul PSD Zanfir Ilie a cerut măsuri speciale de protecţie a statuii poetului, dar şi includerea în proiect a Grădinii de Vară. Edilul i-a răspuns că acest lucru este posibil numai după ce Grădina de Vară va deveni proprietatea municipiului: "Avem discuţii interminabile cu RADEF, pentru că una este să primeşti în folosinţă gratuită un obiectiv şi alta e să-l ai în proprietate. Ştiţi foarte bine că nu putem să investim aşa cum ne dorim noi, atunci când îl primim doar în folosinţă. Acesta este motivul pentru care facem toate demersurile să putem deveni proprietari atât pe Grădina de Vară, cât şi pe cele două cinematografe ale RADEF".
Preşedintele de şedinţă, consilierul ALDE Eugen Găvan, a precizat că era „mult mai bine dacă toată zona era tratată unitar, inclusiv Grădina de Vară şi clădirile din jur, chiar dacă sunt proprietate privată", dar ţinând cont că este vorba despre un parc emblematic, a cerut aprobarea proiectului.

Ce s-a votat

Parcul, amenajat între anii 1880-1881, pe locul fostului depozit de gunoaie din centrul oraşului, şi în care s-a dezvelit prima statuie din ţară a poetului Mihai Eminescu, va beneficia de investiţii în valoare totală de 5.742.741 lei cu TVA. "Au fost discuţii că e o sumă mare. Într-adevăr, sunt nişte sume consistente, dar pe lângă modernizare, se face şi reabilitare. Întotdeauna, reabilitarea unui monument costă şi mai mult. Cred că mai bine de o treime din costul proiectului sunt dalele din granit. Dar dacă tot facem un lucru pe care să-l păstrăm pentru totdeauna, e bine să-l facem temeinic şi să nu ne scumpim la ce nu e cazul”, a explicat Stan.
Conform proiectului votat, modernizarea implică refacerea aleilor existente şi amenajarea altora noi, refacerea patrimoniului arboricol, a zonelor verzi (arbuşti, flori, iarbă), reabilitarea fântânii arteziene existente şi construirea unei fântâni arteziene noi, refacerea integrală a împrejmuirii parcului, consolidarea podului rustic şi modernizarea mobilierului urban. Se doreşte şi modernizarea iluminatului ambiental, dotarea parcului cu reţele noi de apă, canalizare şi un sistem de irigare semiautomat şi hidranţi de gradină, cu un rastel pentru biciclete, cişmele şi panouri informaţionale.
Durata de realizare a investiţiei este de 12 luni. Primăria încearcă să obţină finanţare europeană pentru modernizare, dar, dacă nu va reuşi, va folosi bani din bugetul local şi dintr-un împrumut.

viata-libera.ro
 

 

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Contract de 170.752 de lei. Primăria caută proiectant pentru modernizarea Parcului Eminescu

Se împlineşte un an de când modernizarea Parcului Eminescu a fost votată în Consiliul Local. Vestea bună este că proiectarea acestei modernizări a fost scoasă la licitaţie. După ce fosta administraţie locală a plătit firmei Proiect SA suma de 161.200 de lei pentru documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, a fost elaborată în anul 2014, acum Primăria este dispusă la o cheltuială de 170.752 de lei fără TVA pentru proiectarea modernizării.

Ce vrea municipalitatea

În caietul de sarcini, Primăria porneşte de la starea actuală a parcului - alei înguste şi degradate, cu denivelări, gropi şi dale lipsă, bazinul crăpat al lacului, gardul deteriorat şi consideră că „este necesară resistematizarea parcului astfel încât să se asigure îmbunătăţirea spaţiilor verzi, protejării şi gestionării durabile, şi creşterii standardelor de viaţă ale locuitorilor”.
„Prin proiect se va urmări refacerea patrimoniului arboricol al parcului, a vegetaţiei floricole şi erbacee, refacerea împrejmuirii, iluminatul ambiental pentru alei, reabilitarea podului rustic, refacerea gradenelor existente, realizarea unei fântâni arteziene, cu jet vertical de apă şi reabilitarea bazinului existent”, se arată în documentaţia licitaţiei. De asemenea, Primăria vrea bănci în jurul grupului statuar, bănci din lemn cu cadru din metal, bănci cu pergolă, alei din piatră naturală, coşuri de gunoi din metal cu elemente decorative din lemn, rastel pentru biciclete, cinci cişmele de apă şi panouri informaţionale. Pe lângă reţele de apă şi canalizare, se vrea introducerea unui sistem de irigare semiautomat şi hidranţi de grădină pentru întreţinerea vegetaţiei.
Primăria n-a uitat că în parcul, amenajat între anii 1880-1881, pe locul fostului depozit de gunoaie din centrul oraşului, s-a dezvelit prima statuie din ţară a poetului Mihai Eminescu, şi cere măsuri de conservare, protejare şi punere în valoare a monumentului, în baza unui studiu istoric elaborat de către un specialist sau expert atestat de Ministerul Culturii.
De altfel, elaborarea documentaţiei tehnice pentru autorizare şi avizare se va efectua de către un arhitect peisagist atestat de Ministerul Culturii.

Ce au votat aleşii

Documentaţia proiectului trebuie întocmită astfel încât să poată fi supusă aprobării instituţiilor finanţatoare interne sau externe (fonduri europene) se precizează în caietul de sarcini. Proiectantul va stabili şi costurile investiţiei, planul de lucrări şi va face expertizele necesare. Nu trebuie uitat, însă, că hotărârea adoptată în urmă cu un an prevedea că parcul va beneficia de investiţii în valoare totală de 5.742.741 lei cu TVA. Şi că mai bine de o treime din costuri o reprezentau dalele de granit.
Fostul primar, Marius Stan, pusese gând rău construcţiei din parc: „Acea construcţie, denumită generic "Casa Albă", dispare! În indicatorii tehnico-economici este prevăzută o suma de 150-200.000 de euro, care înseamnă fie demolare şi modernizare acolo, fie expropriere. În funcţie de calea pe care o urmăm pentru a demola acea clădire urmează să vedem exact cât va fi", declara Marius Stan.
Rămâne de văzut dacă actualul primar al oraşului, Ionuţ Pucheanu, va avea altă viziune în privinţa construcţiei şi dacă modernizarea parcului va fi inclusă în bugetul anului viitor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Cât costă proiectul de modernizare a Parcului "Eminescu"

Nu mai puţin de 135.100 de lei fără TVA va plăti Primăria Galaţi pentru proiectul de modernizare a Parcului "Eminescu". Licitaţia, demarată în noiembrie 2016, având drept criteriu de atribuire preţul cel mai scăzut, şi-a desemnat câştigătorul: Proiect SA, firmă pe care Primăria a plătit-o cu 161.200 de lei pentru documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, elaborată în anul 2014.

Aşa cum v-am mai informat, Primăria doreşte "refacerea patrimoniului arboricol al parcului, a vegetaţiei, refacerea împrejmuirii, iluminatul ambiental pentru alei, reabilitarea podului rustic, refacerea gradenelor existente, realizarea unei fântâni arteziene, cu jet vertical de apă şi reabilitarea bazinului existent", dar şi măsuri de conservare, protejare şi punere în valoare a statuii poetului. Documentaţia proiectului trebuie întocmită astfel încât să poată fi supusă aprobării instituţiilor finanţatoare interne sau externe.

Nu trebuie uitat, însă, că, în 2015, aleşii locali au votat o hotărâre de modernizare a parcului, estimând că ar fi necesară o investiţie totală de 5.742.741 lei cu TVA.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Modernizarea Parcului Eminescu începe cu o nouă încercare de demolare a „Casei Albe”, clădirea „trântită” în parc

Consilierii municipali au aprobat indicatorii tehnico-economici ai Proiectului de modernizare a Parcului Eminescu, valoarea totală a investiției fiind de 5.971.000  lei. Exact în urmă cu doi ani, în noiembrie 2015, Consiliul Municipal a mai aprobat alocarea a 5.470.000 de lei pentru modernizarea parcului, dar proiectul a fost abandonat. Acum, reamenajarea celor 6.170 mp ai parcului central este reluată cu unele modificări, printre care și instalarea unei noi fântâni arteziene, de 53 mp, pe lângă reabilitarea actualei fântâni, de 300 mp.

Primarul Ionuț Pucheanu dă asigurări că din moment ce Consiliul Municipal a aprobat investiția, de această dată modernizarea Parcului Eminescu va fi pusă în practică: „Eu vă promit că până la sfârșitul lunii decembrie caietul de sarcini va fi trimis spre validare și dacă dă Dumnezeu și se aliniază planetele și toate lucrurile decurg legal, fără probleme, e posibil ca în iunie, anul viitor, sau chiar mai devreme, să vedem prima cupă de excavator în zonă pentru refacerea lui și aducerea la forma inițială, așa cum a fost ea gândită. Este un parc de patrimoniu, care a avut o arhitectură extrem de frumoasă. Vrem să aducem parcul la modul de prezentare pe care l-a avut atunci când a fost gândit de către arhitect”, ne-a declarat primarul Ionuț Pucheanu.

Cum poate fi demolată „Casa Albă”?

În proiectul aprobat în noiembrie 2015, primarul de atunci, Marius Stan, prevăzuse și o sumă de 150.000 - 200.000 de lei pentru demolarea clădirii cunoscute sub numele de „Casa Albă”, construită fără autorizație pe planșeul veceului public din parc.

Primarul Ionuț Pucheanu promite că va relua încercările de demolare a clădirii ridicate ilegal, chiar dacă proprietarul acesteia s-a folosit de portițele prevăzute de lege și deși construcția a fost ridicată ilegal, iar Primăria i-a refuzat cererea de intrare în legalitate, a obținut în urmă cu 4-5 ani o sentință prin care Primăria Galați a fost obligată să emită retroactiv a autorizație de construire.

„Depunem toate diligențele necesare pentru ca această clădire să dispară de acolo. E o întreagă poveste. Mi-aș dori din tot sufletul să putem. Am trimis notificări. Din păcate și-a obținut dreptul de a construi în instanță, pe ”obligația de a face”. N-am înțeles cum a reușit să obțină această hotărâre. Nu e nici pe departe atât de ușor pe cât am sperat, dar nici nu ne putem opri doar pentru că există un mastodont care nu are nicio legătură cu parcul. O să vedem cum manageriem problema aceasta. (…) Clădirea a fost construită fără autorizație. Instanța a obligat Primăria să emită autorizație de construire pentru acea clădire. Nu o să comentez tocmai eu hotărârile instanței. Hotărârea este definitivă și irevocabilă. Este vorba de acea hotărâre de instanță obținută acum 4-5 ani legată de construcția ”Casa Albă” sau cum îi spunea în termeni populari. Din păcate avem probleme majore în vederea desființării acelei construcții. Cu siguranță vom ajunge în instanță și vom vedea la momentul respectiv ce va decide instanța”, spune Pucheanu.

Proiectul își urmează cursul normal

Primarul a mai adăugat că până se va rezolva litigiul cu proprietarul „Casei Albe” din Parcul Eminescu, vor fi derulate toate etapele de pregătire a lucrărilor: „Până la momentul acela nu putem sta cu mâinile în sân și să vedem cum se degradează unul din cele mai vechi parcuri pe care le are Galațiul. Consilierii au votat astăzi indicatorii tehnico-economici, ceea ce înseamnă că de mâine caietul de sarcini ar putea intra în linie dreaptă. Va fi trimis către Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice, pentru a fi validat și apoi să își urmeze drumul”.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Ce-a fost şi ce-a ajuns Parcul Eminescu. Primăria construieşte un paravan ca să ascundă sexy-clubul

Parcul "Eminescu" este monument istoric, ca şi prima statuie din România a poetului, iar întreaga zonă este inclusă în patrimoniul arhitectural al oraşului. Teoretic, zona ar trebui să fie de trei ori protejată! În realitate, monumentul şi parcul sunt în stare de degradare. S-a votat, însă, un nou proiect de modernizare! De fapt este o actualizare a proiectului de modernizare votat acum doi ani, dar pe care administraţia locală promite că-l va pune în aplicare.

Documentul prevede construirea unei noi fântâni arteziene, a trei socluri noi pentru statui, amenajarea unei cabine de portar şi a unui grup sanitar cu aspect vintage, dar şi readucerea foişorului din Parcul CFR. Iar „pentru imaginea peisagistică a parcului, construcţia existentă "Casa albă" se maschează cu o perdea perimetrală, print pe mash, cu imagini istorice din zona străzii Domnească", se arată în proiectul tehnic.

Istorie strălucită, degradare continuă

"Dintr-un depozit de murdării, cu aspect hidos, în centrul oraşului avem astăzi ceea ce toţi cetăţenii de bine văd (…) inaugurarea noului Parc Municipal. Muzica gărzii intona arii în chioşcul din mijlocul parcului. Iluminatul era strălucit. Afluenţa publicului era enormă!", aşa a fost consemnată în presa vremii inaugurarea Parcului "Mihai Eminescu", amenajat între anii 1880-1881.
Pe 24 octombrie 1893, în parc era dezvelit bustul lui Mihail Kogălniceanu, realizat în bronz, donat de profesorul universitar V. A. Urechia, pe atunci senator de Covurlui şi lider al intelectualităţii gălăţene.
Pe 16 octombrie 1911 avea loc dezvelirea monumentului lui Mihai Eminescu - operă în marmură a sculptorului Frederic Stork, la festivitate fiind prezente personalităţi ca Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga, Ion Minulescu, iar din partea Academiei Române a venit Duiliu Zamfirescu.
În 1913, s-au amenajat lacul şi podul rustic, o grotă cu cascadă şi deasupra acesteia s-a construit un pavilion rustic din beton armat, după modelul Parcului "Ioanid" din Bucureşti. Atât la cascadă, cât şi pe lac şi pe uscat, au fost plantate rocării din piatră specială de Ulmeni. Lucrările au fost realizate de inginerul rustic Vasile Petrescu din Bucureşti, a cărui semnătură "V. Petrescu" şi inscripţia "Ing. rustician 1913" sunt încă săpate în cimentul uneia dintre "buturugile" din beton armat.
La acea vreme, locul era apreciat ca un adevărat parc englezesc. Dar anii au trecut. Pavilionul rustic a fost mutat, la fel şi bustul lui Kogălniceanu. Şi, treptat, Parcul "Eminescu" a fost lăsat pradă degradării.

Dezastru

Plimbarea prin Parcul "Eminescu" de astăzi e un test de anduranţă pentru tălpile încălţărilor şi pentru glezne. Aleile înguste sunt degradate, cu denivelări, gropi şi dale lipsă. Bazinul lacului e crăpat, băncile sunt rupte şi putrezite, gardul e deteriorat, iar grota cu cascadă "recondiţionată" a ajuns mai degrabă o improvizaţie.
Soclul statuii poetului se macină, iar sub glezna muzei, mâzgălită cu carioca verde, abia se mai poate citi numele sculptorului: Frederic Stork. Opera de artă este înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice gălăţene, la fel ca şi Parcul "Eminescu", iar întreaga zonă este inclusă în Ansamblul urban "Strada Domnească", aflat, de asemenea, în patrimoniul arhitectural al oraşului. Ce folos, însă?

A fost odată un WC...

O bucată din parc este înghiţită de o construcţie kitschioasă, cu etaj, ridicată peste fosta toaletă publică. Botezată preţios "Casa Albă", pe faţada clădirii scrie mare "Harem Night Club".
Dintr-un răspuns al Primăriei Galaţi furnizat, în iunie 2017, la solicitarea noastră, aflăm că "imobilul a fost construit cu autorizaţia de construire (AC) nr. 25353/07.10.1991, titular Strămbeanu Tudor, pentru amenajare WC public şi construcţii P-1E". De asemenea, au mai fost eliberate, în 2004, două autorizaţii de construire pentru reţea de branşament gaze naturale şi, respectiv, pentru închidere terasă, titular fiind SC Neacşu Sorin Mega Dance SRL.
"Proprietarul spaţiului situat la parterul construcţiei este o societate comercială aflată în insolvenţă şi figurează în baza de date cu contract de închiriere pentru perioada 2003 - 2011. La data prezentei, nu deţine contract de închiriere. Proprietarul spaţiului comercial de la etajul imobilului are contract de închiriere pentru terenul aferent construcţiei începând cu data de 26 septembrie 2006", ne comunica Primăria, în răspunsul formulat la solicitarea noastră, în vara acestui an.
„Clădirea din parc va fi desfiinţată în condiţiile legii, până la începerea lucrărilor de reabilitare şi de modernizare a parcului. Este o construcţie amplasată pe zona verde, deci, indiferent ce autorizaţii are, terenul trebuie redat parcului”, ne declara Marius Stan, fostul primar al municipiului Galaţi, într-un interviu acordat ziarului „Viaţa liberă” în aprilie 2014.

Trei documentaţii de modernizare

Conform administraţiei locale, în perioada 1990-2017, au fost realizate doar lucrări de întreţinere şi reparaţii în incinta Parcului "Eminescu".
Potrivit datelor noastre, prima documentaţie de modernizare a parcului a fost realizată, în 2003, de sculptorul gălăţean Aurel Virgil Panaite.
În 2014, Primăria a plătit 161.200 de lei cu TVA pentru documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, realizată de SC Proiect SA.
În acest an a fost elaborat proiectul tehnic de execuţie a lucrărilor de modernizare, tot de către SC Proiect SA, documentaţie care a costat 135.100 de lei fără TVA.

Proiectul de modernizare, modificat

Lunea trecută, pe 27 noiembrie, aleşii locali au decis modificarea hotărârii de  modernizare a Parcului "Eminescu", votată în urmă cu doi ani, pe 26 octombrie 2015. Motivul? Documentaţia fusese realizată în decembrie 2014 şi, în urma elaborării, în 2017, a proiectului tehnic şi reanalizării situaţiei existente, proiectantul, SC Proiect SA, a constatat că este necesară completarea şi modificarea indicatorilor tehnico-economici votaţi iniţial. Valoarea investiţiei a crescut de la 5.742.741 la 5.971.540 de lei. La dezbaterea proiectului, discuţiile au vizat, la fel ca acum doi ani, construcţia din parc.

Ce s-a schimbat în doi ani

„În proiect, acea construcţie, denumită generic "Casa Albă", dispare! În indicatorii tehnico-economici este prevăzută o sumă în jur de 150-200.000 de lei, care înseamnă fie demolare şi modernizare, fie expropriere”, declara, în urmă cu doi ani, în şedinţa Consiliului Local, primarul Marius Stan.
„Din păcate, avem probleme majore în ceea ce priveşte desfiinţarea acelei construcţii. Clădirea s-a construit fără autorizaţie la momentul respectiv. Instanţa a obligat Primăria să emită autorizaţie de construire pentru acea clădire. N-am înţeles cum a reuşit să obţină această hotărâre definitivă şi irevocabilă! Depunem toate diligenţele necesare pentru ca acea clădire să dispară de-acolo. Din păcate, vă anunţ de pe acum, nu e nici pe departe atât de uşor pe cât am sperat! Dar nici nu ne putem opri doar pentru că există un mastodont care n-are nicio legătură cu parcul! O să vedem cum manageriem problema aceasta. Cu siguranţă vom ajunge în instanţă. Până la momentul acela nu putem sta cu mâinile-n sân să vedem cum se degradează unul dintre cele mai frumoase şi mai vechi parcuri pe care Galaţiul le are”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu,  la şedinţa de lunea trecută.

Ce prevede proiectul

Dacă în devizul general din 2014 era alocată o sumă de 200.880 de lei pentru "desfiinţare construcţie Casa albă", noul deviz general prevede 16.438 de lei pentru "împrejmuire Casa albă".
"Construcţia "Casa albă", situată pe terenul parcului, va fi obturată cu împrejmuire de şase metri înălţime, cu print pe mesh, cu imagini istorice din zona străzii Domnească", prevede proiectul tehnic. Care cuprinde şi detalii: "Pentru imaginea peisagistică a parcului, construcţia existentă "Casa Albă" se maschează cu o perdea perimetrală, la o distanţă de un metru faţă de conturul exterior al acesteia. Perdeaua perimetrală este prinsă pe o structură metalică din ţeavă rectangulară zincată, fixată în fundaţii izolate de beton armat".

Cum va arăta parcul

Ca noutate, proiectul tehnic prevede că se vor construi şi monta două cabine cu aspect vintage, una pentru portar, cu spaţii vitrate, una pentru grup sanitar cu WC turcesc, dotat cu obiecte sanitare antivandalism.
Dacă proiectul de acum doi ani prevedea construirea unei noi fântâni arteziene în zona de nord a parcului, acum se doreşte construirea ei la intrarea în parc dinspre strada Domnească. Noua arteziană va avea şase metri diametru interior, iar în centru o duză din bronz cu jet vertical.
Vor fi reabilitate podul rustic, bazinul lacului, gradenele şi arteziana existentă, va fi reabilitat şi reamplasat aici Foişorul din Parcul CFR şi vor amenajate trei socluri pentru statui.
Parcul va avea alei din pavele de granit, din piatră cubică şi lespezi de piatră, rastel pentru biciclete,  două panouri informative, bănci simple şi bănci cu pergole, coşuri de gunoi şi cinci cişmele cu aspect vintage.
Proiectul prevede refacerea patrimoniului arboricol, a vegetaţiei arbustive, floricole şi erbacee, şi introducerea unui sistem de irigare automatizat. Parcul va avea stâlpi ornamentali, dar şi iluminat ambiental.
Gardul ce împrejmuieşte parcul va fi înlocuit cu unul din fier forjat, cu înălţimea de un metru, având modelul gardului original, iar soclul va fi placat cu granit. Totodată, va fi montată o instalaţie video cu zece camere de supraveghere.
Modernizarea ar putea începe la vară
Noul proiect de modernizare a Parcului "Eminescu" prevede că lucrările ar trebui să dureze tot 12 luni, la fel ca acum doi ani. "Eu vă promit că, până la sfârşitul lunii decembrie, caietul de sarcini va fi trimis spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi dacă dă Dumnezeu şi se aliniază planetele şi toate lucrurile decurg legal, fără probleme, e posibil ca în iunie, anul viitor, sau chiar mai devreme, să vedem în zonă prima cupă de excavator", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.
Deşi proiectul de hotărâre recent votat de aleşii locali prevede că modernizarea Parcului "Eminescu" se va face cu bani  de la bugetul local, în realitate, investiţia se află pe lista obiectivelor ce vor fi finanţate din creditul în valoare de o sută de milioane de lei pe care administraţia locală l-a contractat la CEC Bank.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Contract de 4,3 milioane de lei pentru modernizarea Parcului "Eminescu"

În sfârşit, modernizarea Parcului "Eminescu" a depăşit stadiul proiectelor pe hârtie, iar execuţia lucrărilor, cu o valoare estimată de 4.320.159 de lei, a fost scoasă la licitaţie, ofertele putând fi depuse până pe 27 martie. Autorităţile promit că parcul îşi va recăpăta farmecul de odinioară. Din păcate, construcţia kitschioasă, ridicată peste fosta toaletă publică, nu va putea fi demolată deocamdată, ci va fi mascată cu un mash cu imagini din Galaţiul vechi.

"În sfârşit, acest parc, monument istoric, îşi va recăpăta frumuseţea de altădată. Câştigătorul licitaţiei va avea la dispoziţie 12 luni pentru realizarea tuturor lucrărilor prevăzute în proiect. Este prima dată când Parcul "Eminescu" beneficiază de un proiect amplu de reabilitare şi modernizare", a anunţat, într-o postare pe pagina sa publică de Facebook, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Parcul "Eminescu" este monument istoric, la fel ca şi prima statuie din România a poetului, întreaga zonă fiind inclusă în patrimoniul arhitectural al oraşului, iar constructorul care va câştiga licitaţia va trebui să ţină seama de toate aceste aspecte importante.

Conform datelor publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, parcul modernizat va avea alei pietonale cu dale din granit, trotuare şi alei pietonale din piatră cubică, o fântână arteziană reabilitată şi o alta nouă, construită la intrarea din strada Domnească, o cabină pentru portar şi un grup sanitar cu aspect vintage, un gard nou şi iluminat ambiental. De asemenea, va fi refăcut patrimoniul arboricol al parcului, reabilitat podul rustic şi readus chioşcul din Parcul CFR (Parcul Carol), va fi refăcută reţeaua de apă şi canalizare, se va realiza o reţea de irigaţii automatizată şi va fi înlocuit mobilierul urban.

Perdeaua din parc

Din păcate, o bucată de parc va rămâne în continuare sub construcţia cu etaj, ridicată peste fosta toaletă publică, botezată preţios "Casa Albă", deşi pe faţada clădirii scrie mare "Harem Night Club". Din cauza problemelor juridice, clădirea nu poate fi demolată, dar primarul Ionuț Pucheanu spune că se fac demersuri în justiție. În schimb, aşa cum aţi mai putut citi în ziarul "Viaţa liberă", clădirea va fi obturată cu (perdea perimetrală) o împrejmuire de şase metri înălţime, cu print pe mesh, cu imagini istorice din zona străzii Domnească. Perdeaua perimetrală va fi prinsă pe o structură metalică din ţeavă rectangulară zincată, fixată în fundaţii izolate de beton armat.

Reamintim că modernizarea parcului va fi finanţată din creditul de 100 milioane de lei, contractat de Primăria Galaţi de la CEC Bank.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

S-a dat startul lucrărilor de modernizare. Haremul din Parcul Eminescu, ascuns după un paravan

Contractul de modernizare a Parcului „Eminescu”, pentru care s-au luptat patru asocieri şi firme de construcţii, a fost câştigat de SC Rovis Lider SRL, cu o ofertă de 4.108.684 de lei cu TVA. Primăria municipiului Galaţi a anunţat că a fost predat deja amplasamentul, iar de luni încep lucrările care vor dura un an. Din păcate, modernizarea nu vizează nici restaurarea statuii poetului, iar construcţia din parc nu va fi demolată, ci ascunsă după un paravan.

Amenajat între anii 1880-1881, pe locul fostului depozit de gunoaie din centrul oraşului Galaţi, şi inaugurat cu ocazia "jubileului" domniei Regelui Carol I, Parcul „Eminescu” face parte din patrimoniul istoric al oraşului. Pe Lista Monumentelor Istorice gălăţene se află nu numai parcul, ci şi prima statuie din România a poetului Mihai Eminescu, dezvelită în 1911, întreaga zonă fiind cuprinsă în Ansamblul urban „Strada Domnească”.

Pe lângă statuie, una dintre comorile parcului o reprezintă podul rustic de peste lac, realizat după modelul Parcului "Ioanid" din Bucureşti, din piatră specială de Ulmeni, lucrare realizată de către Vasile Petrescu a cărui semnătură "V. Petrescu" şi inscripţia "Ing. rustician 1913", sunt săpate în cimentul uneia dintre "buturugile" din beton armat.

Degradare

Din păcate, atât şi statuia, cât şi parcul se află, de ani buni, într-o stare avansată de degradare. Aleile sunt pline de gropi şi cu dale lipsă, băncile sunt rupte şi putrezite, vegetaţia - bătrână şi neîngrijită, gardul - rupt şi deteriorat. Degradarea a cuprins şi elementele care dau unicitate parcului - bazinul lacului este spart, iar grota cu cascadă "recondiţionată" de mai multe ori, a ajuns mai degrabă o improvizaţie. Mai trist este că o bună bucată din parc este înghiţită de o construcţie kitschioasă, cu etaj, ridicată peste fosta toaletă publică, botezată preţios „Casa Albă”, în care a funcţionat, la un moment dat, un night club. De altfel, pe faţada clădirii încă mai scrie mare şi colorat "Harem Night Club".

Vestea bună este că, după ce din 2003 încoace municipalitatea a tot plătit documentaţii de modernizare, lucrările vor începe, în sfârşit! Vestea proastă este că modernizarea nu vizează şi restaurarea statuii poetului Mihai Eminescu, care are soclul crăpat, iar sub glezna muzei abia se mai poate citi numele sculptorului Frederic Stork. Vestea şi mai tristă este că parcul nu va scăpa şi de „Casa Albă”. Conform proiectului votat de aleşi, "construcţia «Casa albă», situată pe terenul parcului, va fi obturată cu împrejmuire de şase metri înălţime, cu print pe mesh, cu imagini istorice din zona străzii Domnească". "Perdeaua perimetrală este prinsă pe o structură metalică din ţeavă rectangulară zincată, fixată în fundaţii izolate de beton armat".

Cum va arăta parcul

Autorităţile promit că anul viitor vom avea "un parc nou, cu alei pavate cu granit, spaţii verzi remodelate, un sistem de iluminat şi mobilier urban noi". Şi că o nouă fântână arteziană va înfrumuseţa intrarea din strada Domnească. Tot ca noutate, proiectul tehnic prevede că se vor construi şi monta două cabine cu aspect vintage, una pentru portar, cu spaţii vitrate, una pentru grup sanitar cu WC turcesc, dotat cu obiecte sanitare antivandalism. Vor fi reabilitate podul rustic, bazinul lacului, gradenele şi arteziana existentă, va fi reabilitat şi reamplasat aici Foişorul din Parcul CFR şi vor fi amenajate trei socluri pentru statui. În plus, parcul va avea sistem de irigaţii iar sistemul de apă şi canalizare a fi reabilitat.

viata-libera.ro

Începe modernizarea de 900.000 euro a Parcului Eminescu

Monitorul de Galaţi anunţa în luna martie că "Parcul Eminescu îşi va recăpăta frumuseţea de altădată", lucru pe care puţini gălăţeni l-au crezut, având în vedere că mulţi edili au promis, dar nu s-au şi apucat de treabă. Se pare că de data aceasta Parcul Eminescu va fi într-adevăr reabilitat şi modernizat. Primăria municipiului Galaţi a anunţat că a finalizat procedurile legale de atribuire a contractului privind lucrările de modernizare a Parcului Eminescu. Societatea care va efectua lucrările este S.C. Rovis Lider S.R.L. şi începând de miercuri, 11 iulie 2018, locaţia a fost preluată în vederea executării lucrărilor de modernizare prevăzute în proiect. Potrvit unui comunicat de presă remis de Primăria Galaţi, termenul de executare al lucrărilor este de 12 luni, iar valoarea contractului este de 4.108.684 lei, cu TVA, adică aproximativ 900.000 euro, şi va fi suportată de la bugetul local.

Potrivit municipalităţii, lucrările ce vor fi executate sunt: refacerea aleilor pietonale cu dale din granit şi alei pietonale din piatră cubică, înfiinţare spaţii verzi, reabilitare gradene, amplasare mobilier urban nou, reabilitare fântână arteziană, înlocuire sistem iluminat, reabilitare sistem de canalizare, reţele de apă, realizare sistem irigaţii, construcţie fânână arteziană la intrarea din strada Domnească, reconstrucţia podului şi grup sanitar cu aspect vintage

Va fi readus chioşcul care ani în urmă a fost mutat în Parcul CFR

Primăria precizează că un element notabil este readucerea chioşcului din Parcul CFR, care va aduce un aer boem Parcului Eminescu, inclus în patrimoniul arhitectural al oraşului. Clădirea, cunoscută sub denumirea „Casa Albă”, va fi acoperită de o perdea perimetrală de şase metri înălţime, conţinând imagini din Galaţi.

Parcul Mihai Eminescu este menţionat în analele Galaţiului pentru prima dată în anul 1880, având o suprafaţă totală de 6.167 mp, din care alei pietonale 2.357 mp şi spaţii verzi 3.362 mp.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

(27 martie)

Când va fi gata modernizarea Parcului Eminescu

O nouă fântână arteziană, cu bazin circular, din a cărei duză de bronz va ţâşni un jet vertical de apă, îi va întâmpina pe gălăţeni la intrarea dinspre strada Domnească a Parcului „Mihai Eminescu”, aflat în plină modernizare. Potrivit panoului de şantier, investiţia ar trebui să fie gata în luna iulie a acestui an. Progresul lucrărilor se poate observa dincolo de gardul nou, pe care mulţi dintre gălăţeni nu-l privesc deloc cu ochi buni, aşa cum fac şi cu clădirea „Haremului”, care ocupă o bună bucată din parcul Galaţiului.

Pentru modernizarea Parcului „Eminescu”, Primăria municipiului Galaţi a încheiat, în urma licitaţiei, un contract în valoare de peste 4,1 milioane de lei cu TVA, cu firma Rovis Lider SRL. Lucrările au început în iulie 2018, iar la finele anului trecut progresul raportat de administraţia locală era de 31 la sută. În prezent, stadiul modernizării se poate observa lesne de către gălăţenii nerăbdători să-şi recapete locul de socializare, de odihnă şi promenadă.

Potrivit reprezentanţilor administraţiei locale, firma Gospodărire Urbană s-a ocupat de toaletarea arborilor. Cele mai multe dintre plantările de copaci sunt deja realizate, arborii cu probleme au fost tăiaţi conform proiectului, iar rădăcinile lor au fost scoase.

La finele săptămânii trecute, se lucra la amenajarea noii fântâni arteziene, la sistemul de iluminat al parcului, dar şi la consolidarea treptelor şi plăcii pe care este aşezată statuia poetului Mihai Eminescu. Autorităţile au precizat că nu se intervine asupra monumentului, care este protejat de garduri.

De îndată ce aceste intervenţii se vor finaliza, va începe realizarea aleilor. Potrivit proiectului votat de consilierii locali, aleile vor fi pavate cu granit, se vor construi şi monta două cabine cu aspect vintage, una pentru portar, cu spaţii vitrate, şi va fi va fi reabilitat şi reamplasat aici Foişorul din Parcul CFR. Aşa cum se poate vedea, s-a intervenit şi la podul rustic de peste lac, realizat după modelul Parcului "Ioanid" din Bucureşti, din piatră specială de Ulmeni, lucrare realizată de către Vasile Petrescu a cărui semnătură "V. Petrescu" şi inscripţia "Ing. rustician 1913", sunt săpate în cimentul uneia dintre "buturugile" din beton armat. Lucrările vizează şi bazinul lacului, gradenele şi arteziana existentă.

„Harem” după perdea

Din păcate, o bună bucată din parc va rămâne, în continuare, sub construcţia-kitsch cu etaj, ridicată peste fosta toaletă publică, în care funcţionează "Harem Night Club". Conform proiectului votat de aleşi, "construcţia situată pe terenul parcului va fi obturată cu împrejmuire de şase metri înălţime, cu print pe mesh, cu imagini istorice din zona străzii Domnească. Perdeaua perimetrală va fi prinsă pe o structură metalică din ţeavă rectangulară zincată, fixată în fundaţii izolate de beton armat".

O istorie impresionantă

Amenajat între anii 1880-1881, pe locul fostului depozit de gunoaie din centrul oraşului Galaţi, şi inaugurat cu ocazia "jubileului" domniei Regelui Carol I, Parcul „Eminescu” face parte din patrimoniul istoric al oraşului. Pe Lista Monumentelor Istorice gălăţene se află nu numai parcul, ci şi prima statuie din România a poetului Mihai Eminescu, dezvelită în 1911, întreaga zonă fiind cuprinsă în Ansamblul urban „Strada Domnească”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Câţi arbori au fost tăiaţi în Parcul Eminescu. Lucrări de modernizare cu prelungire

Frumoasa magnolie care, în fiecare primăvară, înflorea la intrarea din strada Domnească a Parcului "Mihai Eminescu" s-a uscat. La fel şi numeroşi copaci din zona statuii marelui poet. Lucrările de modernizare sunt în toi, însă schimbarea la faţă a parcului devine tot mai vizibilă. Tocmai de aceea am fost curioşi să aflăm cât va mai rămâne din vechea suprafaţă verde a parcului şi mai ales câţi arbori au fost tăiaţi în cadrul proiectului de modernizare.

O singură coroană de flori, depusă la statuia lui Mihai Eminescu de promoţia 1969 a fostului Liceu Nr. 5, marchează cei 130 de ani care s-au împlinit sâmbătă, 15 iunie, de la trecerea în eternitate a poetului naţional. În rest, totul este şantier în plină desfăşurare, iar autorităţile promit că, atunci când lucrările de modernizare a parcului se vor finaliza, vor fi reluate momentele lirice şi omagiale cu care gălăţenii erau obişnuiţi, dar într-o nouă abordare: "Serile literar-artistice de la monumentul Eminescu".
Potrivit panoului de şantier, termenul de finalizare este 11 iulie 2019. Noi am fost curioşi să aflăm dacă acest termen va fi respectat şi mai cu seamă cum s-au modificat suprafeţele verzi şi cele de promenadă ale parcului.

Ce spune Primăria Galaţi

În condiţiile în care Parcul "Eminescu" are o suprafaţă de 6.170 metri pătraţi, am întrebat Primăria Galaţi care a fost suprafaţa spaţiului verde înainte de începerea modernizării parcului şi cât va rămâne la final. De asemenea, i-am cerut administraţiei locale se ne spună ce suprafaţă ocupau aleile înainte de modernizare şi cât vor măsura după finalizarea lucrărilor.
"Suprafaţa ocupată de alei înainte de modernizare a fost de 1.940 metri pătraţi, iar după modernizare suprafaţa de alei modernizate va fi de 2.357 metri pătraţi. Suprafaţa spaţiului verde de după modernizare va fi de 3.362 metri pătraţi. Prin modernizarea şi reconfigurarea aleilor şi accesului în parc a rezultat modificarea suprafeţei spaţiilor verzi", ne-a transmis Primăria Galaţi, fără a ne spune şi cât măsurau zonele de verdeaţă înainte de începerea modernizării.

Arteziană în loc de trandafiri

Pe lângă noul gard al parcului, una dintre schimbările evidente este dispariţia trandafirilor de pe scuarul central pentru a lăsa loc construcţiei unei noi fântâni arteziene, despre care Primăria susţine că ocupă o suprafaţă de aproximativ 32 metri pătraţi.
La comanda Primăriei, trandafirii au fost transplantaţi de către SC Gospodărire Urbană SRL în Parcul Cloşca - 162 bucăţi şi în zona V-urilor - 801 bucăţi.

Arbori tăiaţi, arbori plantaţi

"Câţi arbori au fost tăiaţi în cadrul modernizării şi câţi au fost plantaţi în cadrul modernizării?", a fost întrebarea adresată Primăriei.
"În cadrul proiectului de modernizare nu s-a tăiat niciun copac. ADP-ul a toaletat/ curăţat copacii uscaţi din parc", a fost răspunsul sec al administraţiei locale, care precizează că "în cadrul proiectului de modernizare nu se vor realiza plantări de arbori/arbuşti".
Cum ADP-ul (care nu mai există - n.r.) nu putea fi decât SC Gospodărire Urbană SRL, am solicitat acestei instituţii informaţii despre lucrările executate la comanda Primăriei.

Ce spune SC Gospodărire Urbană

SC Gospodărire Urbană SRL ne-a transmis că, în urma notei telefonice din 21 martie 2019 a Primăriei Galaţi, a realizat tăieri mecanice şi de corecţie a arborilor, dar şi motivele care au stat la baza acestor lucrări.
"În Parcul «Eminescu» au fost tăiaţi/ doborâţi următorii arbori: un plop euroamerican, de peste 75 de ani, cu un diametru de peste 125 cm, cu o foarte mare scorbură şi foarte multe ramuri uscate; trei salcâmi cu scorburi şi uscaţi în procent de peste 80 la sută (două bucăţi) şi unul uscat în totalitate; un arţar cu scorbură şi cu o înclinaţie de peste 45 de grade; un dud alb cu o despicătură longitudinală pe tot trunchiul arborelui şi ramuri uscate în procent de peste 50 la sută; un castan cu o scorbură de peste 40 de centimetri diametru şi cu un grad mare de putrezire; doi salcâmi japonezi, cu vârsta de peste 60 de ani şi cu scorburi foarte adânci".
La comanda Primăriei, societatea s-a ocupat şi de toaletarea/ corecţia a 28 de arbori din următoarele specii: tei, salcâmi japonezi, ulmi, pini. "Prin aceste lucrări s-au îndepărtat ramurile uscate şi cele care împiedicau circulaţia pietonilor pe alei, iar la unele specii (tei, salcâm japonez) s-au aşezat coroanele într-un mod peisagistic corespunzător", precizează SC Gospodărire Urbană.
Conform datelor transmise, în perioada 13 iulie 2018 (data la care, oficial, a început modernizarea parcului) - 13 iunie 2019, Gospodărire Urbană nu a realizat plantări în Parc, neavând o solicitare în acest sens. Nici pentru perioada următoare, firma nu a primit vreo comandă privind amenajarea spaţiilor verzi sau efectuarea de plantări în Parcul "Eminescu".
Rămâne de văzut când i se va cere să taie copacii care, pe parcursul lucrărilor de modernizare, s-au uscat, din păcate.

Haremul rămâne, dar fără perdea

Din păcate, nimic nu se va schimba în privinţa construcţiei cu etaj, ridicate peste fosta toaletă publică, în care funcţionează "Harem Night Club". Conform proiectului votat de consilierii locali, "construcţia situată pe terenul parcului trebuia obturată cu perdea perimetrală, de şase metri înălţime, cu print pe mesh, cu imagini istorice din zona străzii Domnească".
Primăria susţine acum că, prin dispoziţie de şantier, s-a renunţat la mash-ul propus pentru mascarea "Casei Albe".
"Termenul de finalizare a lucrărilor este 11 august 2019 şi estimăm că parcul va fi deschis publicului până la 1 septembrie 2019, după efectuarea recepţiei la finalizarea lucrărilor", ne-a mai comunicat Primăria.

De trei ori monument istoric

Amenajat între anii 1880-1881, pe locul fostului depozit de gunoaie din centrul oraşului, şi inaugurat cu ocazia "jubileului" domniei Regelui Carol I, Parcul "Eminescu" este înscris pe Lista Monumentelor Istorice gălăţene, alături de prima statuie din România a poetului Mihai Eminescu, întreaga zonă fiind cuprinsă în Ansamblul urban „Strada Domnească”.
"Dintr-un depozit de murdării, cu aspect hidos, în centrul oraşului avem astăzi ceea ce toţi cetăţenii de bine văd (…) inaugurarea noului Parc Municipal. Muzica gărzii intona arii în chioşcul din mijlocul parcului. Iluminatul era strălucit. Afluenţa publicului era enormă!", aşa a fost consemnată în presa vremii inaugurarea parcului.
Pe 16 octombrie 1911, avea loc dezvelirea monumentului lui Mihai Eminescu - operă în marmură a sculptorului Frederic Stork, la festivitate fiind prezente personalităţi ca Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga, Ion Minulescu, Duiliu Zamfirescu.
În 1913, s-au amenajat lacul şi podul rustic, o grotă cu cascadă şi deasupra acesteia s-a construit un pavilion rustic din beton armat, după modelul Parcului "Ioanid" din Bucureşti. Atât la cascadă, cât şi pe lac şi pe uscat, au fost plantate rocării din piatră specială de Ulmeni. Lucrările au fost realizate de inginerul rustic Vasile Petrescu din Bucureşti, a cărui semnătură este încă săpată în cimentul uneia dintre "buturugile" din beton armat.

Cum va arăta parcul la finalul investiţiei

Pentru modernizarea Parcului "Eminescu", Primăria municipiului Galaţi a încheiat, în urma licitaţiei, un contract în valoare de peste 4,1 milioane de lei cu TVA, cu firma Rovis Lider SRL. Lucrările au început în iulie 2018.
Proiectul votat de aleşii locali prevede că, pe lângă noua arteziană, se vor construi şi monta două cabine cu aspect vintage, una pentru portar, cu spaţii vitrate, una pentru grup sanitar cu WC turcesc, dotat cu obiecte sanitare antivandalism.
De asemenea, pe lângă reabilitarea podului rustic, a bazinul lacului, a gradenelor şi a artezienei existente, ar urma să fie reabilitat şi reamplasat aici Foişorul din Parcul CFR. Au fost ridicate şi trei socluri pentru statui.
Parcul va avea alei din pavele de granit, din piatră cubică şi din lespezi de piatră, rastel pentru biciclete, două panouri informative, bănci simple şi bănci cu pergole, coşuri de gunoi şi cinci cişmele cu aspect vintage. În parc se pot observa deja stâlpi ornamentali de iluminat şi ar urma să fie montată o instalaţie video cu zece camere de supraveghere.
Autorităţile susţin că gardul cu soclul placat cu granit, ce împrejmuieşte parcul, are ca model gardul original.
Proiectul, aşa cum îl votaseră aleşii locali, prevedea şi refacerea patrimoniului arboricol, a vegetaţiei arbustive, floricole şi erbacee, şi introducerea unui sistem de irigare automatizat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Primăria, amendată pentru tăierea copacilor din Parcul Eminescu

Pentru tăierea a nouă arbori din Parcul Eminescu, printre care unul vechi de o sută de ani, Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Galaţi a sancţionat Primăria municipiului Galaţi cu o amendă de 50.000 de lei.

În orice oraş din lumea civilizată, un arbore de o sută de ani, al cărui trunchi depăşea o sută de centimetri în diametru, ar fi fost protejat, iar autorităţile ar fi făcut tot posibilul pentru a-l ţine cât mai mult în viaţă. Nu şi în Galaţi, din păcate, unde un plop negru care împlinise o sută de ani a căzut, la comanda Primăriei Galaţi, sub drujba SC Gospodărire Urbană! La fel ca alţi opt arbori pe care, iniţial, municipalitatea îi declarase oficial drept "sănătoşi". Paradoxal, potrivit unui document public pe internet, municipalităţii i se punea în vedere să acorde "o atenţie deosebită celor câteva specii protejate prin lege aflate în Parcul Eminescu", fiind nominalizat un "Populus Nigra - care a împlinit 100 de ani". Pentru tăierea lui, dar şi a altor opt arbori din Parcul Eminescu, Primăria a fost amendată de către Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Galaţi cu suma de 50.000 de lei.

Ce s-a întâmplat

Potrivit Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Galaţi, Primăria a primit sancţiunea de 50.000 de lei pentru faptul că, în cadrul proiectului de modernizare a Parcului Eminescu, actul de reglementare din punct de vedere a protecţiei mediului - decizia etapei de încadrare - nu prevedea tăierea niciunui copac. Mai mult, prin proiect, toţi erau declaraţi copaci sănătoşi!
Paradoxal, deşi, în documentele depuse, municipalitatea nu îşi propusese să taie nici un copac, ulterior au fost tăiaţi nouă arbori, conform proceselor verbale puse la dispoziţie Gărzii de Mediu. Potrivit sursei citate, tăierea lor s-a făcut fără ca autoritatea de reglementare - Agenţia pentru Protecţia Mediului - să fie notificată că au intervenit modificări ori că s-au descoperit copaci bolnavi. Deşi, prin proiect, ei fuseseră identificaţi copac cu copac, unul câte unul! Şi chiar dacă proiectantul ar fi greşit, Primăria avea, oricum, obligaţia să verifice situaţia!
Din păcate, spune Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, s-a tăiat şi un plop negru - Populus Nigra - un arbore cu o vechime mai mare de o sută de ani şi cu un diametru al trunchiului mai mare de un metru. Un arbore care ar fi fost protejat în alt oraş şi pentru care s-ar fi luat toate măsurile pentru a fi ţinut cât mai mult timp în viaţă! Nu a fost cazul la Galaţi!

Ce arbori au fost tăiaţi

Aşa cum aţi putut citi deja în ziarul "Viaţa liberă", Primăria Galaţi ne-a declarat în scris că "În cadrul proiectului de modernizare nu s-a tăiat niciun copac. ADP-ul a toaletat/ curăţat copacii uscaţi din parc". Cum ADP-ul (care nu mai există - n.r.) nu putea fi decât SC Gospodărire Urbană SRL, am solicitat informaţii acestei instituţii. SC Gospodărire Urbană SRL ne-a transmis că, în urma notei telefonice din 21 martie 2019 a Primăriei Galaţi, a realizat tăieri mecanice şi de corecţie a arborilor, dar şi motivele care au stat la baza acestor lucrări. "În Parcul Eminescu au fost tăiaţi/ doborâţi următorii arbori: un plop euroamerican, de peste 75 de ani, cu un diametru de peste 125 cm, cu o foarte mare scorbură şi foarte multe ramuri uscate; trei salcâmi cu scorburi şi uscaţi în procent de peste 80 la sută (două bucăţi) şi unul uscat în totalitate; un arţar cu scorbură şi cu o înclinaţie de peste 45 de grade; un dud alb cu o despicătură longitudinală pe tot trunchiul arborelui şi ramuri uscate în procent de peste 50 la sută; un castan cu o scorbură de peste 40 de centimetri diametru şi cu un grad mare de putrezire; doi salcâmi japonezi, cu vârsta de peste 60 de ani şi cu scorburi foarte adânci".
Din păcate, până la închiderea ediţiei, nu am obţinut un punct de vedere din partea Primăriei Galaţi cu privire la amenda aplicată de Garda de Mediu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Plantări de arbori şi arbuşti în Parcul Eminescu

Gălăţenii care au trecut în această săptămână pe lângă Parcul "Eminescu" au putut vedea, prin gard, pe marginea aleilor amenajate, nişte copăcei care păreau proaspăt plantaţi, dar şi o plantă ornamentală înflorită în imediata vecinătate a "Haremului" - construcţia ridicată peste fostul WC public. La solicitarea noastră, Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galaţi ne-a comunicat că în această perioadă se realizează plantări, etapă din cadrul lucrărilor care se derulează în Parcul "Eminescu".

Conform Primăriei, este vorba despre 20 de copaci şi 31 de arbuşti şi plante ornamentale. Administraţia locală a ţinut să precizeze că suprafaţa spaţiului verde înaintea demarării proiectului era de 3.240 metri pătraţi, iar după finalizarea acestuia va fi de 3.360 metri pătraţi.
Reamintim că, aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", pentru tăierea a nouă arbori din Parcul "Eminescu", printre care unul vechi de o sută de ani, Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Galaţi a sancţionat Primăria municipiului Galaţi cu o amendă de 50.000 de lei.

Când anul are 13 luni

Modernizarea parcului este executată de firma Rovis Lider SRL, pe baza unui contract în valoare de peste 4,1 milioane de lei cu TVA. Lucrările au demarat pe 11 iulie 2018 şi ar fi trebuit să se finalizeze pe 11 iulie 2019, conform datelor iniţiale de pe panoul de şantier.
În prezent, data finalizării a fost modificată, 11 august 2019, dar termenul de execuţie a rămas tot de 12 luni.
Primăria municipiului Galaţi estima că parcul va fi redeschis publicului până la 1 septembrie 2019, după efectuarea recepţiei la finalul lucrărilor.
Rămâne de văzut dacă aceasta este cea mai propice perioadă pentru plantări şi ce se va întâmpla cu arborii şi arbuştii care, în timpul executării lucrărilor, s-au uscat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Covor de gazon în Parcul ”Eminescu”

Aflat încă în modernizare, Parcul "Mihai Eminescu" s-a îmbogăţit nu numai cu o fântână arteziană nouă şi cu trei tipuri de alei - dale, lespezi şi piatră cubică - ci şi cu un covor de gazon. Rulourile au fost montate pe aproape toată suprafaţa de spaţii verzi a parcului şi, pentru că gazonul devenise cam palid, ieri a fost pornită noua instalaţie de irigaţii. De asemenea, au fost montate băncile, simple sau cu pergole, felinarele, coşurile de gunoi şi rastelul pentru biciclete.

Din păcate, deşi era prevăzută în proiect, readucerea în parc a foişorului din Parcul "Carol" (fost CFR), nu va fi posibilă. Motivaţia este una cât se poate de realistă: foişorul este fragil şi deteriorat şi există riscul să fie distrus în încercarea de a-l transfera dintr-un parc într-altul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

INAUGURARE. Spectacol la statuia poetului Mihai Eminescu

Un spectacol folk-rock, susţinut de artiştii Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard”, şi un moment poetic oferit de Elena Anghel şi Oana Mogoş, actriţe ale Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, i-au încântat pe gălăţenii care au umplut miercuri seara Parcul „Mihai Eminescu”. A fost inaugurarea oficială a parcului – monument istoric, după o modernizare care a durat aproape 14 luni.

Arc peste timp

Atmosfera de sfârşit de secol al XIX-lea, din seara în care Parcul Municipal – cum se numea la acea vreme - îşi deschidea porţile, le-a fost dezvăluită gălăţenilor de Cătălin Negoiţă, directorul Direcţiei pentru Cultură Galaţi. „Se repetă, într-un fel, ce s-a întâmplat atunci. Şi anume: era atât de multă lume – scrie ziarul vremii, „Vocea Covurluiului” - încât oamenii aproape că erau siliţi să iasă din parc, pentru că aleile erau pline. Erau foarte multe bănci şi toate erau pline, fanfara cânta şi lumea era extrem de încântată de ceea ce vedea şi de ceea ce auzea. Era un parc pe vechiul sistem al parcurilor englezeşti, ceea ce este şi astăzi, fapt care ne bucură tare mult. Şi sper ca în scurt timp şi statuia lui Eminescu să intre în lucru pentru că şi ea are nevoie de renovare”, a spus Negoiţă.

„Pas spre normalitate”

Aşa a numit primarul Ionuţ Pucheanu rezultatul modernizării Parcului „Eminescu”: „Mă bucur că gălăţenii au venit într-un număr atât de mare să vadă faţa refăcută a acestui parc care are 136 de ani de la inaugurare. Pentru un parc de 136 de ani cred că arată extrem de bine în momentul de faţă. Parcul Eminescu este un mic pas spre normalitate. Să fie într-un ceas bun şi să dea Dumnezeu şi peste ani să ne bucurăm de parc aşa cum îl avem acum. Pentru că dacă îl vom păstra, şi copii noştri se vor bucura de el aşa cum îl vedem astăzi. Şi poate că abia primarul de peste 136 de ani va trebui să-l renoveze”. Edilul-şef le-a mulţumit consilierilor locali care au votat proiectul de modernizare a parcului, echipei din Primărie care s-a ocupat de implementare, dar şi constructorului. Primarul a anunţat că va lansa un sondaj în cadrul căruia gălăţenii să voteze personalităţile care ar merita să aibă câte un bust pe unul dintre cele patru socluri construite în Parcul „Eminescu”.

Graţie actriţelor Dramaticului gălăţean Elena Anghel şi Oana Mogoş, versurile eminesciene au răsunat din nou lângă statuia marelui poet. „Ai noştri tineri”, „Criticilor mei”, „Pajul Cupidon” au fost recitate alături de poezia Veronicăi Micle, „Nu plânge”.

Finalul serii le-a aparţinut artiştilor Teatrului „Nae Leonard” care au cucerit publicul cu piesele „Strada Popa Nan”, „Dealul cu dor” şi „Fată Verde”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Povestea comic-tragică, cu hoți și proști, a celui mai vechi parc din Galați

Parcul istoric al Galațiului, inaugurat în 1883, a scăpat în cele din urmă de vandalii care distrugeau în fiecare an statuia lui Mihai Eminescu, dar tot nu este ceea ce ar fi trebuit să fie: în loc de istorie, gălățenii trebuie să se mulțumească cu un ghiveci cu accente maneliste, în care piesa de rezistență este un sexy-club, construit în tulburii ani '90, pe fostul WC public.

Am trecut zilele trecute prin Parcul Mihai Eminescu ca să văd cum arată acum, după ce Primăria a investit peste 4 milioane de lei în renovarea acestuia. Mi-am dorit foarte mult ca acest loc, atât de important pentru gălățeni, să-și recapete farmecul de pe vremuri. Probabil că zeci de mii de gălățeni, printre care și subsemnatul, s-au pozat la haine festive în Parcul Mihai Eminescu.

Motivul este simplu: ani la rând, în vecinătatea parcului a funcționat Starea Civilă, așa că imediat după ce ieșeau de la ceremonia de semnare a actelor de căsătorie, mirii făceau o ședință foto în fața statuii marelui poet. Invariabil, Eminescu a intrat și el în aproape toate pozele de nuntă ale celor care s-au căsătorit în Galați.

Istoria Parcului Eminescu

Actualul Parc Eminescu a fost inaugurat în anul 1883 pe locul unde fusese groapa de gunoi a orașului. Inițial, el s-a numit Parcul Municipal. În 1911, aici a fost adusă prima statuie din România a poetului Mihai Eminescu, realizată de sculptorul Frederic Storck.

După 1990, statuia poetului nepereche a început să fie vandalizată. Nu se știe din ce motive, în fiecare an, cu câteva zile înainte de 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului, statuia rămânea fără mâna în care muza ținea făclia și care face parte din opera de artă a sculptorului Storck. Au fost ani când hoții furau mâna cu făclie și în alte perioade ale anului, nu doar cu ocazia sărbătoririi poetului. La adăpostul nopții, unul sau mai mulți indivizi rupeau cu totul bucata de statuie și dispăreau în noapte.

Artistul plastic gălățean Gheorghe Andreescu mi-a povestit anul trecut că a făcut cel puțin 30 de replici ale mâinii furate pe care le-a dat autorităților pentru a reface statuia.

Nici faptul că Parcul Eminescu a fost dotat cu camere de supraveghere nu i-a descurajat pe hoți, care parcă își făcuseră un ritual ciudat din a vandaliza statuia poetului. În decembrie 2017, hoții au fost filmați, înregistrările au ajuns la Poliția Galați, însă autorii nu au fost identificați nici în ziua de azi. Din fericire, în decembrie 2017 a fost ultima dată când a dispărut mâna muzei.

Sunt aproape doi ani de atunci, timp în care autoritățile au răsuflat ușurate. Cel mai probabil, hoții au fost descurajați să acționeze și pentru că statuia a fost împrejmuită cu un gard înalt de aproape doi metri. Dar este posibil ca hoții să fi părăsit și ei Galațiul, mânați de sărăcie și deznădejde, așa cum au procedat foarte mulți gălățeni.

Acum, chiar dacă ar vrea să fure din nou mâna cu făclie a muzei lui Eminescu, hoții nu ar avea șanse mari de reușită. Și asta pentru că autoritățile locale au „sudat” făclia de corpul lui Eminescu, astfel încât ea să nu mai poată fi desprinsă. Priveliștea este amuzantă acum pentru că pare că flacăra îi arde pieptul poetului.

Ideea cu făclia prinsă de pieptul poetului le-a venit autorităților locale, anul trecut, când a început proiectul de modernizare a Parcului Mihai Eminescu. Parcul arăta jalnic, cu aleile ciuruite de nepăsarea în care locul a fost abandonat, din 1990 încoace.

„Casa Albă” din parc

Lucrările de reabilitare i-au nemulțumit pe unii gălățeni, care au acuzat faptul că Primăria Galați nu a făcut o restaurare a parcului monument, așa cum s-ar fi impus, ci l-a modernizat cu elemente care nu se potrivesc cu istoria locului. Un exemplu este așa-zisa fântână arteziană situată chiar la intrarea în parc, care seamănă cu o țâșnitoare. În proiectul inițial era prevăzută aducerea foișorului care a fost odată în Parcul Eminescu.

Primăria a renunțat însă la mutarea foișorului, argumentând că există pericolul ca foișorul să fie distrus dacă era transportat din Parcul CFR, unde se află amplasat în prezent. Prin urmare, foișorul a fost lăsat să se degradeze în anonimat, undeva pe o latură a Parcului CFR situat undeva la marginea orașului.

Din păcate, „marea modernizare” a Parcului Mihai Eminescu nu a dus la dispariția clădirii în care funcționează un sexy-club. Clădirea a fost ridicată, în urmă cu 25 de ani, pe locul fostului WC public din zonă, și s-a extins pe spațiul verde.

Primarul orașului, Ionuț Pucheanu, i-a expediat rapid pe critici spunând că nu e vorba decât despre niște oameni care „caută nod în papură”. Autoritățile locale se scuză de mai bine de zece ani că nu au cum să demoleze această clădire pentru că proprietarii au câștigat în instanță procesele intentate de Primăria Galați.

Ciudat este că nici varianta exproprierii nu a fost luată în calcul, așa că sexy-clubul din clădirea ridicată pe spațiul verde funcționează bine mersi într-un parc monument, la câțiva metri distanță de prima statuie cu Mihai Eminescu din România.

Primăria Galați, amendată cu 50 mii de lei pentru că a tăiat copaci în Parcul Eminescu

Când au început lucrările de modernizare a parcului, Primăria Galați a anunțat că imobilul-problemă, cunoscut sub denumirea „Casa Albă”, unde funcționează sexy-clubul va fi acoperit de o perdea perimetrală de șase metri înălţime, cu imagini din Galaţi. Nu s-a pus însă niciun mesh, așa că imobilul pe care scrie mare „Harem Sexy Club” se dezvăluie în continuare gălățenilor în toată splendoarea sa.

Și dacă tot nu a putut sau nu a vrut să scape parcul monument de clădirea cu sexy-club, Primăria Galați a reușit să taie nouă copaci sănătoși, motiv pentru care a fost amendată de Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Galați cu suma de 50 mii de lei. Lucrările de modernizare a parcului monument Mihai Eminescu, din Galați, au costat 4.108.684 de lei (aproximativ 900.000 de euro), cu tot cu TVA.

Deși banii nu au fost puțini, lucrările executate în Parcul Eminescu lasă de dorit. Pe aleile secundare și la marginea heleșteului nu a fost pusă piatră cubică, ci un agregat pe bază de ciment. O chinezărie, o imitație cu mortar care conține așchii de calcar și care se macină, se ia pe mână.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Copacii uscaţi din Parcul ”Eminescu”, înlocuiţi

Copăceii plantaţi în timpul modernizării Parcului „Eminescu”, şi care, din păcate, nu s-au prins, sunt înlocuiţi. Potrivit Primăriei Galaţi, este vorba despre cinci asemenea copaci, iar plantările se fac în cadrul garanţiei proiectului de modernizare a parcului. Noi am remarcat, însă, că a fost înlocuit şi unul dintre arborii care nu a supravieţuit modernizării. Ne referim la copacul aflat la intrarea dinspre fosta Casă a Căsătoriilor, în jurul căruia a fost construită un fel de jardinieră cu bancă. Sperăm că noul locatar va prinde rădăcini, va creşte mare şi le va face umbră celor care se vor odihni acolo.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Licitaţie pentru o toaletă publică pentru Parcul „Eminescu”

Nu mai puţin de 65.000 de lei fără TVA reprezintă valoarea estimată a contractului scos la licitaţie de Primăria Galaţi pentru achiziţia şi montajul unei toalete publice modulare racordate la utilităţi, necesare pentru obiectivul Parc „Eminescu”. Ofertele sunt aşteptate până pe 23 august 2021, iar criteriul de atribuire este „preţul cel mai scăzut”.

„Având în vedere proiectul de reabilitare și modernizare a obiectivului Parc «Eminescu» se impune achiziţia și montajul unei toalete publice modulare racordate la utilități, care va asigura respectarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației la acest obiectiv”, se precizează în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Autorităţile par să fi uitat cu desăvârşire faptul că parcul a avut o toaletă publică, peste care a fost ridicată ditamai clădirea în care funcţionează "Harem Night Club", dar şi alţi agenţi economici. De ce nu poate fi repusă în funcţiune vechea toaletă, pare greu de înţeles.

De asemenea, nu trebuie uitat că în proiectul de modernizare a parcului, pe care l-au votat aleşii locali, era prevăzut un grup sanitar cu aspect vintage, cu WC turcesc, dotat cu obiecte sanitare antivandalism, toaletă care nu se regăseşte în parc.

Revenind la achiziţia licitată acum, nu putem să nu remarcăm valoarea consistentă a contractului, chiar dacă este vorba despre o estimare şi să nu ne întrebăm unde va fi amplasată noua toaletă publică.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Contract de 64.831 de lei, pentru o toaletă în Parcul "Eminescu"

Pentru achiziţia şi montajul unei toalete publice modulare, racordate la utilităţi, necesare în Parcul "Eminescu", Primăria municipiului Galaţi tocmai a atribuit un contract în valoare de 64.831 de lei fără TVA firmei Agios SRL. Aşa cum aţi putut afla din "Viaţa liberă", autorităţile au explicat astfel necesitatea amplasării unei toalete în acest parc: "Având în vedere proiectul de reabilitare și modernizare a obiectivului Parc «Eminescu», se impun achiziţia și montajul unei toalete publice modulare racordate la utilități, care va asigura respectarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației la acest obiectiv".
După citirea acelui articol, nu puţini au fost gălăţenii care s-au întrebat, la fel ca noi, de ce nu este repusă în funcţiune vechea toaletă publică, peste care a fost ridicată clădirea în care funcţionează "Harem Night Club" şi alţi agenţi economici.
Răspunsul a venit, pe Facebook, din partea lui Vergiliu Vals, director executiv în cadrul Primăriei Galaţi: "Acea toaletă are racordul de canalizare fracturat. Din estimările realizate, costurile refacerii acestui racord, împreună cu cheltuielile legate de realizarea întregii instalații de evacuare aferentă canalizării (în condiţiile în care fosta toaletă este sub nivelul rețelei stradale de canalizare), ar fi depășit 200.000 de lei. În consecință, s-a preferat o soluție mai eficientă tehnic și economic".
Revenind la contractul atribuit pentru toaleta din Parcul "Eminescu", valoarea lui nu diferă prea mult de cea a celorlalte 43 de toalete racordate la utilități care funcționează în oraș. Valoare pe care municipalitatea o argumenta astfel: "Valoarea unei toalete este, în medie, de 64.687,40 de lei (inclusiv costurile de racorduri la utilităţi - apă, canalizare, energie electrică)".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Toaletă publică instalată în Parcul "Eminescu"

În sfârşit, Parcul "Mihai Eminescu" are o toaletă publică civilizată. WC-ul modular, racordat la utilităţi, a fost amplasat pe spaţiul verde, la intrarea dinspre sediul Comunităţii Elene din Galaţi. Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", pentru achiziţia şi montajul grupului sanitar, Primăria Galaţi a atribuit un contract în valoare de 64.831 de lei fără TVA firmei Agios SRL.

De ce vechiul WC public al parcului, peste care a fost ridicat clădirea în care funcţionează "Harem Night Club" şi alţi agenţi economici, nu a putut fi repus în funcţiune a explicat Vergiliu Vals, director executiv în cadrul Primăriei Galaţi: "Acea toaletă are racordul de canalizare fracturat. Din estimările realizate, costurile refacerii acestui racord, împreună cu cheltuielile legate de realizarea întregii instalații de evacuare aferentă canalizării (în condiţiile în care fosta toaletă este sub nivelul rețelei stradale de canalizare), ar fi depășit 200.000 de lei. În consecință, s-a preferat o soluție mai eficientă tehnic și economic".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

De ce a „secat” arteziana din Parcul „Eminescu”

De câteva zile, fântâna arteziană din Parcul ”Eminescu” a ”secat”. Nici măcar jetul modest de apă, demn mai degrabă de o țâșnitoare, nu-i mai răcorește pe gălățeni, iar bazinul este gol și uscat.

La solicitarea noastră, Biroul de presă al administrației locale ne-a transmis: „Fântâna arteziană din Parcul «Eminescu» este oprită din cauza unei defecțiuni tehnice (arderea motorului). Piesele de schimb au fost comandate, ar trebui sa fie livrate cel târziu luni, urmând apoi să fie înlocuite. Se estimează că fântâna va fi repornită la începutul săptămânii viitoare”.

Reamintim că fântâna arteziană a fost inaugurată în septembrie 2019, fiind realizată în cadrul modernizării Parcului ”Eminescu”, investiție care a costat peste 4,1 milioane de lei cu TVA. Lucrările executate de firma Rovis Lider SRL au început în iulie 2018 şi s-au încheiat în septembrie 2019. Amenajat între anii 1880-1881, pe locul fostului depozit de gunoaie din centrul oraşului Galaţi, şi inaugurat cu ocazia "jubileului" domniei Regelui Carol I, Parcul ”Eminescu” face parte din patrimoniul istoric al oraşului. Pe Lista Monumentelor Istorice gălăţene se află nu numai parcul, ci şi prima statuie din România a poetului Mihai Eminescu, dezvelită în 1911, întreaga zonă fiind cuprinsă în Ansamblul urban "Strada Domnească".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.