dcp100168 Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 Nepotism de gradul 1 la DGASPDC Galati* Directoarea Marinela Dobrea este cenzor la "Speranta Danubiana", asociatia care se ocupa de trainingul asistentilor maternali, cu sprijinul salariatilor directiei, care predau cursurileSefa Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului Galati, Marinela Dobrea, a inteles atat de bine conceptul de "protectia copilului" incat l-a implementat fara ezitari in propria familie: si-a protejat fiica de avatarurile vietii si de incertitudinile cu care se confrunta un tanar lainceput de cariera profesionala, angajand-o la directie. Raluca Dobrea este referent la Serviciul de Monitorizare Proiecte din cadrul DGASPDC Galati, iar pentru o colaborare profesionala de cat mai buna calitate intre "mama-directoare" si "fiica-subordonata", doamna Dobrea i-a aranjat fiicei sale un birouas si in cabinetul sau de director. Seful Ralucai la serviciul care se ocupa de monitorizarea si scrierea proiectelor, Ciprian Magria, este de asemenea un foarte bun colaborator al directoarei Dobrea, o dovada fiind Asociatia "Speranta Danubiana", din care fac parte doi angajati ai directiei, Ciprian Magria si Anca Iamandi, directoarea Marinela Dobrea fiind cenzor.Intre DGASPDC, la care Marinela Dobrea este directoare, si "Speranta Danubiana", la care Marinela Dobrea este cenzor, este o conlucrare foarte stransa, pentru ca asociatia se ocupa de trainingul asistentilor maternali aflati in subordinea directiei, iar cursurile de la "Speranta Danubiana" sunt predate de salariatii DGASPDC. Evident, cursurile se tin tot in spatiile directiei, la Centrul de Plasament Iovan Iorgovan sau la Centrul de Plasament Unirea. Cum e cu banii invartiti in aceasta tarasenie, cine are de pierdut si cine are de castigat, este o alta poveste, care ar putea fi descalcita de inspectorii de la Camera de Conturi Galati, care in prezent efectueaza un control la DGASPDC. In vremuri ceva mai tulburi, de campanie electorala, asociatia mai este folosita si la altfel de treburi. La recentele alegeri locale, "Speranta Danubiana" a acreditat 272 de observatori, acoperind o mare parte din cele 400 de sectii de votare din judetul Galati.Aici a fost si o surpriza. Se stia ca Marinela Dobrea este in clientela Partidului Conservator si era de asteptat sa isi impuna influenta in asociatie, acreditand prin "Speranta Danubiana" reprezentanti ai PC. Nu a fost asa, pentru ca s-a impus Magria, care este membru PD-L si prin urmare cei 272 au fost pedelisti. Latura transpartinica a activitatii asociatiei este interesanta, pentru ca desi la Galati batalia dintre PD-L si PC pare sa fie una pe viata si pe moarte, reprezentantii celor doua clientele colaborau foarte bine la "Speranta Danubiana". Probabil ca la fel le va merge colaborarea pe viitor, pe aliniamentul PD-L–PSD, dupa ce Marinela Dobrea a trecut din clientela PC in cea a PSD. Pentru ca e vorba de bani, iar unde-s bani si interesele de partid se ofilesc.romanialibera.ro
riaji Posted July 5, 2008 Posted July 5, 2008 Ma ingrozesc de fiecare data cand trec pe Radu Negru si ii vad pe saracii copii pe la poarta, vai de steaua lor Iar marea majoritate a angajatilor de acolo isi bat joc de ei si de vietile lor si-asa amarate, cerand spagi de mii de euro pentru infiat si punand bete in roate in cazul acestor adoptii care s-ar mai putea face pana in 18 ani. Marea majoritate insa, ies de acolo fara vreo scoala terminata, fara nimic practic, si ajung boschetari.
dcp100168 Posted September 6, 2008 Author Posted September 6, 2008 Conducerea Direcţiei de Protecţie a Copilului din Galaţi este acuzată că ia mităDirectoarea Direcţiei pentru Protecţia Copilului din Galaţi, Marinela Dobrea, este acuzată că, prin intermediul unei rude, primeşte mii de euro pentu angajările pe care le face în instituţie. "Pentru a fi angajaţi, singura condiţie era să dai bani şi să cunoşti un apropiat al doamnei director general. Se vehiculează diverse sume, de la 1.000 de euro până la 2.000 de euro", a declarat unul dintre angajatii Direcţie de Protecţie a Copilului din Galaţi. Alţi angajaţi ai direcţiei susţin că foarte mulţi asistenţi maternali au fost angajaţi pentru că au dat şpagă şi nu pentru că erau competenţi. Angajaţii Direcţiei de Protecţie a Copilului Galaţi spun că banii de la potenţialii angajaţi erau luaţi de o rudă a directoarei Marinela Dobrea, rudă angajată în cadrul aceleiaşi instituţii. "Doamna director s-a bătut cu o salariată a instituţiei pe motiv că aceasta aducea oameni spre recrutare contra unor sume de bani, iar aceste sume erau încasate de fata doamnei director general care le promitea o eventuală angajare", a precizat angajatul direcţiei. În replică, Marinela Dobrea neagă acuzaţiile şi dă vina pe ruda sa.Neregulile de la Galaţi nu sunt o noutate pentru autorităţile centrale. "Am primit mai multe sesizări, hotărâri judecătoreşti care nu au fost puse în aplicare, cu alte cuvinte, nu numai autoritatea unei administraţii nu este recunoscută, dar nici autoritatea justiţiei nu a fost recunoscută de către doamna director", a spus secretarul de stat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), Mariela Neagu. ANPDC a recomandat reevaluarea directoarei Marinela Dobrea de mai bine de un an şi jumătate, însă Consiliul Judeţean Galaţi nu a luat nicio măsură până acum.http://www.realitatea.net/conducerea-di ... 43572.html
dcp100168 Posted September 7, 2008 Author Posted September 7, 2008 Copii dati in plasament contra mitaDirectoarea Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului Galati, Marinela Dobrea, este acuzata de luare de mita pentru aprobarea dosarelor de plasament familial. ANPDC a facut mai multe sesizari in ultimul an cu privire la activitatea directoarei, vorbind despre grave nereguli, dar conducerea Consiliului Judetean Galati ezita sa ia vreo masura: "La Directia de la Galati problemele nu se limiteaza la scandaluri si luare de mita. Sunt probleme mai vechi, legate de nerespectarea legilor referitoare la protectia copilului, angajari, probleme de achizitii, de nepunere in practica a unor hotarari judecatoresti sau de faptul ca ANPDC a facut o serie de recomandari pe care conducerea Directiei si fostul presedinte al CJ Galati Eugen Durbaca nu le-au luat in considerare. In ce priveste problemele de resurse umane, am sesizat Agentia Nationala a Functionarilor Publici. Am avut o discutie cu noul presedinte al CJ Galati, Eugen Chebac, care ne-a cerut sprijinul, dar am raspuns ca va avea tot sprijinul nostru atunci cand vom avea la conducerea DGASPDC un partener de dialog, o persoana competenta", ne-a declarat secretarul de stat Mariela Neagu, presedinte al ANPDC. Din 2004, cand la conducerea DGASPDC Galati a fost numita Marinela Dobrea, Directia a fost implicata in mai multe scandaluri. Cel mai recent a izbucnit dupa ce mai multi salariati au dezvaluit ca directoarea Marinela Dobrea "vinde" copiii din centrele de plasament, aproband cererile de repartizare a acestora in plasament familial contra unor spagi grase: "Singura conditie era sa dai bani si sa cunosti un apropiat al doamnei director. Se vehiculeaza diverse sume, de la 1.000 la 2.000 de euro. Sunt unii care au cereri depuse de un an si ceva si nu li se da copilul, iar altuia care da imediat i se da copil", ne-a declarat, sub protectia anonimatului, una dintre angajate. La Directia pentru Protectia Copilului Galati lucreaza si fiica directoarei, Raluca Dobrea, dar si o cumatra a acesteia, Mirela Musca. Angajatii spun ca spagile treceau de la Mirela Musca la Raluca, iar aceasta i le pasa mamei, Marinela Dobrea. Scolirea asistentilor maternali in Galati se face la Asociatia "Speranta Danubiana", la care Marilena Dobrea este cenzor. Un control al Curtii de Conturi este pe punctul de a se termina cu un raport in care, conform unor surse, ar fi vorba de o gaura de peste 480 miliarde lei in buget. Directoarea Marinela Dobrea confirma ca ar exista daune in modul de gestionare a banului public, dar da vina pe un sef de serviciu, care ar fi autorul unei hartii pe care ea a semnat-o dupa ce au semnat toti ceilalti sefi de compartimente ai Directiei.http://www.romanialibera.ro/a133801/cop ... -mita.htmlAsistenti la 1.000 de euro «bucata». Spaga la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului GalatiDaca in Bistrita dezinteresul autoritatilor a facut ca un asistent maternal sa ucida un baietel in vârsta de 4 ani, in Galati exista temerea ca multi copii ar putea fi dati pe mâna unor persoane angajate contra spaga, si nu pe criterii profesionale. Acuzatia a fost facuta de o angajata a Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Galati, care sustine ca directoarea institutiei ar fi facilitat angajarea unor persoane care plateau bani pentru un post prin intermediul unei rude a directoarei. Directoarea institutiei neaga acuzatiile, sustinând ca femeia s-ar fi folosit de numele sau, motiv pentru care i-a si facut plângere penala.Actuala directoare generala a institutiei, Marinela Dobrea, este acuzata de o angajata a directiei ca ar fi facilitat angajarea unor persoane, printre care se pot numara si asistenti maternali, nu pe baza competentei profesionale, ci in schimbul unor sume de bani variind intre 1.000 si 2.000 de euro. Aceeasi sursa pretinde ca banii nu erau primiti direct de catre directoare, ci de o ruda a acesteia, care este, la rândul sau, angajata a institutiei. Plângerea a fost facuta direct la Autoritatea Nationala de Protectie a Drepturilor Copilului, institutie care a mai primit si pâna acum reclamatii privind neregulile existente la DGASPC Galati. „Am primit intr-adevar o reclamatie privind aceste aspecte si am sesizat Agentia Nationala a Functionarilor Publici ca exista probleme pe linia resurselor umane la Galati, la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Le-am solicitat de aceea sa trimita corpul dumnealor de control pentru a lamuri situatia. Am discutat si cu presedintele Consiliului judetului Galati, caruia ii este subordonata Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, deoarece dumnealui are toate pârghiile necesare pentru a putea lua masuri in acest caz. Tinând cont de ce s-a intâmplat la Bistrita, la Galati s-ar putea sa fie o bomba cu ceas. De aceea, situatia trebuie rapid readusa la normal”, a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Protectie a Drepturilor Copilului, ANPDC, secretarul de stat Mariela Neagu. ANPDC nu a avut o colaborarea prea buna la Galati, mai ales dupa ce, in aprilie, unei comisii a ANPDC i s-a refuzat accesul intr-un centru de plasament pe care voia sa il controleze. ANPDC nu poate sesiza Parchetul, un astfel de demers fiind de competenta Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Contactata telefonic, sefa Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Galati, Marinela Dobrea, a sustinut ca totul este o „conspiratie” pusa la cale de persoane care fie sunt cercetate in Comisia de disciplina, fie s-au ales cu plângeri penale in urma felului in care si-au desfasurat activitatea. „Aceasta persoana care ar fi luat bani in numele meu nu imi este de fapt ruda, nu am angajat-o eu. Pur si simplu, acum doi ani, am facut un gest crestinesc si i-am botezat copilul. Ea mi-a folosit numele fara sa stiu si, mai mult, se folosea si de numele fostului presedinte al Consiliului judetului Galati, despre care spunea ca il are la degetul mic. La sfârsitul lui august, aceasta femeie, care sustinea ca ia bani in numele meu, a intrat in biroul meu si m-a bruscat când am prins-o cu o serie de dosare de angajare de care nu stiam. I-am facut deja plângere penala acestei femei si nu am de gând sa renunt pâna nu voi dovedi ca am dreptate. Mi se pare inadmisibil sa fiu acuzata tocmai de un fapt atât de grav cum ar fi sa iei banii pe copiii dati in plasament sau sa angajezi intr-o institutie care ii protejeaza pe altii persoane care nu au competentele necesare”, a declarat Marinela Dobrea, director DGASPC Galati.Anchete la DGASPC„De luni voi lua la verificat absolut toate angajarile facute in ultima perioada, mai ales cele ale asistentilor maternali. Asta deoarece nu stiu ce angajari a facut aceasta persoana care s-a folosit de influenta mea”, a declarat Marinela Dobrea (foto), director DGASPC Galati. Directoarea DGASPC Galati mai recunoaste si faptul ca institutia pe care o conduce are o „gaura” la buget, descoperita de Curtea de Conturi. Dobrea sustine insa ca suma va fi recuperata de la seful Serviciului Licitatii, care ar fi folosit abuziv un document, a facut un act aditional fara a-l motiva, act pe care si directoarea l-a semnat „ca primarul” dupa ce a vazut ca documentul era contrasemnat de sefii serviciilor de resort.http://www.gardianul.ro/index.php?pag=n ... lati-.html
dcp100168 Posted September 8, 2008 Author Posted September 8, 2008 Amănunte de la Parchet* Plângeri în dublu sensIeri, în încercarea de a afla amănunte concrete cu privire la scandalul declanşat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi de Protecţia Copilului Galaţi, mai exact în legătură cu o acuzaţie de luare de mită care i se aduce directorului general al acestei instituţii - Marinela Dobrea de către o subordonată, ne-am îndreptat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi. Iată ce ne-a declarat în acest sens Liliana Istrate, prim-procurorul adjunct şi purtătorul de cuvânt în relaţiile cu presa al instituţiei. "Pot să vă spun că în acest moment, la instituţia noastră e înregistrată o plângere penală formulată de Floricică Mirel împotriva directorului executiv al D.G.A.S.P.C. Galaţi - Dobrea Marinela şi împotriva şefului Biroului monitorizare - Magria Ciprian, din cadrul aceleiaşi instituţii.În acelaşi timp, la noi mai e înregistrată o plângere penală formulată de Marinela Dobrea, directorul executiv al D.G.A.S.P.C. Galaţi, împotriva salariatei Muscă Mirela Laura, referent în cadrul Biroului Adopţii la aceeaşi instituţie. Ambele plângeri au fost direcţionate pentru cercetări către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi."Abuz cu "execuţie stalinistă"?Iată, pe scurt, despre ce este vorba în cele două plângeri adresate Parchetului. Floricică Mirel, fost angajat prin concurs şi încadrat pe o perioadă nedeterminată în funcţia de inspector de specialitate în cadrul Secretariatului comisiei pentru expertiză a persoanelor cu handicap (D.G.A.S.P.C.) Galaţi spune: "Conform dispoziţiei nr.525/13-03-2006, subsemnatul prelua atribuţii de serviciu în Compartimentul relaţii cu publicul şi mass-media, atribuţiile concrete urmând a fi specificate în fişa postului. Fişa postului nu am primit-o niciodată pentru că nu a fost întocmită şi comunicată... Biroul nu avea şef, cei patru inspectori subordonându-se direct doamnei Dobrea Marinela... Am fost convocat le sediul D.G.A.S.P.C. (menţionez că D.G.A.S.P.C. are mai multe sedii) pentru a da notă explicativă cu privire la o sesizare având ca obiect lipsa nemotivată de la serviciu. Mai menţionez că membrii comisiei nu s-au întrunit pentru această ocazie. Am dat notă explicativă, dar Dobrea Marinela a ordonat desfacerea contractului de muncă, aşa cum reiese din dispoziţia 1922/15-11-2006. Menţionez că Magria Ciprian a comis la rându-i un abuz... I-am acţionat pe cei doi în judecată şi, printr-o hotărâre judecătorească, Tribunalul Galaţi a constatat nulitatea absolută a deciziei de concediere şi reîncadrarea subsemnatului pe postul avut anterior.Recursul D.G.A.S.P.C. a fost respins ca nefondat şi am obţinut decizia irevocabilă 386/27-04-2007 a Curţii de Apel Galaţi. În ciuda acestei decizii, Dobrea Marinela a dispus cu întârziere reîncadrarea subsemnatului, abia în 14-06-2007. Au continuat umilinţa şi abuzurile, ameninţările (cu bătaia) din partea lui Magria Ciprian, acesta recunoscând de mai multe ori că a fost pus să facă acel abuz, semnând în calitate de viitor şef al Biroului de relaţii cu publicul şi mass-media.Dobrea Marilena a încercat să-mi însceneze un simulacru de concurs în 15-10-2007 în urma căruia să fiu destituit, dar mi-am dat demisia în 12-10-2007, întrucât din toată instituţia condusă de Dobrea Marinela (instituţie politizată şi cu o organigramă supra-încărcată) eu aveam cele mai bune studii (cantitativ şi calitativ)... Consider că execuţia de tip stalinist la care s-au pretat Dobrea şi Magria a fost pentru a scăpa de cel mai incomod şi cel mai mare pericol angajat."Acestea au fost, în mare, motivele invocate de Floricică Mirel, fost angajat la D.G.A.S.P.C. Galaţi, în plângerea pe care a adresat-o Parchetului.Misterele din plicul A4Spicuim în cele ce urmează şi din plângerea formulată de către Dobrea Marinela împotriva salariatei Muscă Mirela Laura: "Mi-a adus injurii şi a trântit un plic A4 în care avea mai multe hârtii şi l-a lăsat pe un birou. În biroul meu se aflau doi salariaţi ai direcţiei, Viorica Dumitrache, care este consilier la asistenta conducere şi Raluca Dobrea, referent în cadrul Biroului Monitorizare, care preluau mapa la semnat. În momentul în care am poftit-o afară pe Muscă Mirela Laura, aceasta a închis uşa şi nu a vrut să iasă, ba mai mult, când m-am îndreptat către dumneaei m-a bruscat şi m-a împins, ţipând şi ameninţându-mă, pretinzându-mi pe care i-am luat, lucru de care nu am cunoştinţă.Menţionez că nu am cunoştinţă de nimic cu privire la documentele din plic, documentele pe care le-am inventariat şi a reieşit faptul că sunt documente în copie, documente ce sunt necesare pentru dosarele de concurs atunci când are loc un concurs.Documentele ce le-am inventariat le depun anexă la prezenta, precum şi procesul verbal de inventariere semnat de salariaţii biroului adopţii care pot confirma faptul că acele documente au fost scoase din biroul salariatei Muscă Mirela Laura şi sunt cele din plicul format A4 care l-a aruncat în biroul meu.Având în vedere cele analizate mai sus, vă rog să dispuneţi..."Fără comentariiS-a dispus, cum vă spuneam la începutul intervenţiei noastre, direcţionarea cauzelor la IPJ Galaţi pentru cercetări. Nu ştim dacă există o vreo legătură între cele două plângeri penale din care am spicuit, nu ştim dacă între denunţul public de la televiziune al unei salariate şi plângerea penală a directorului executiv de la D.G.A.S.P.C. există vreo legătură, chiar dacă data ultimei plângeri este recentă. Cert este însă un lucru, la D.G.A.S.P.C. Galaţi există o stare conflictuală acută. Cineva trebuie să se lămurească ce a generat-o şi să facă ordine acolo.S-a sesizat DNA-ul?Din surse neoficiale am aflat şi că procurorii DNA - Serviciul Teritorial Galaţi s-ar fi sesizat (autosesizat) în legătură cu posibile fapte de corupţie comise la D.G.A.S.P.C. Galaţi. Unul din argumentele "autosesizării" ar fi declaraţiile făcute la televiziune, sub protecţia anonimatului, de către o salariată de la D.G.A.S.P.C. Galaţi. În legătură cu aceasta am luat legătura cu Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al structurii centrale DNA de la Bucureşti, care ne-a declarat că nu ne poate oferi amănunte, întrucât datele privind eventuale acte de corupţie susceptibile de a face obiectul unor dosare penale nu pot fi făcute publice. De ce? Pentru că ar putea fi dăunătoare mersului anchetei. Repetăm, dacă aceasta a fost iniţiată.Vom reveni în momentul în care vom avea şi alte detalii despre caz.http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26715
bunulsamaritean9 Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 salut!am citit din greseala comentariul tau, referitor la copiii de pe radu negru. imi pare rau dar trebuie sa te contrazic, viata lor nu e chiar atat de GRI asa cum o prezinti tu. macar ai incercat sa intri in discutie cu unul dintre copii, sau sa-l saluti?este o chestie subiectiva ceea ce ai postat tu si din turatoriile tale precedente denota ca esti un om care iti place sa stai in umbra si sa critici doar.daca vrei sa vezi adevarata valoare a copiilor din centrul de plasament " negru voda", te invit sa stam de vb si sa stai de vb cu ei pentru a-ti schimba parerea GRI!te asteptam
Mikka Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 De fapt, nici macar gri nu e. E roz-bombon, de-a dreptul, si-am auzit multi copii de prin oras care vor sa plece de acasa, de la parinti, la minunatele centre de plasament. Bunule samaritean, ne poti da mai multe amanunte despre copilul care s-a sinucis anul asta intr-o asa fericire de centru? De exemplu DE CE a facut treaba asta? Cine a raspuns pentru aceasta fapta? Etc., etc. Sau de ce onor conducerea CJ de atunci nu a permis accesul celor de la Bucuresti, persoane care se aflau LEGAL in control la Galati? V-a fost frica ca se va fura patentul fericii in casele de copii, nu?
Rami Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 Hadeti sa va luminez eu. Locuiesc foarte aproape de centrul de asistenta sociala de pe Radu Negru.Ce-i drept, cladirea sa- renovat si arata bine si pe exterior si pe interior. Dar nu e de ajuns pentru a creste in bune conditii un copil. Mai mult, am o vecina care a fost asistenta medicala in acest centru (actualmente plecata cu un contract in "tari mai calde"). Care asistenta, avand o famile compusa din 4 membri , traiau dintr-un singur salariu mai confortabil decat multe familii cu venituri mult mai mari. Cred ca va este clar cat din ceea ce se cuvenea acelor copii ajungea de fapt in sacosele angajatelor. Si acesta este doar un aspect. Unul din multele. Si la fel de adevarat este ca acei copii sunt lipsiti de educatie, lipsiti de dragoste si de un comportament civilizat. Din a cui vina???Sub nicio forma nu poate fi o fericire sa fii copil intr-o institutie cum este cea de pe "Radu negru". Indiferent cat de bune ar fi conditiile. Nu e ":acasa".
riaji Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 Pai.. bunulsamaritean9, nu am aruncat nicio secunda vina pe copii si nu am pus la indoiala valoarea lor. In primul si in primul rand pentru ca saracii nu au nicio vina. In al doilea rand, da, sa stii ca am intrat de mai multe ori in vorba cu ei. O parte dintre ei nu au habar de multe chestii elementare, cum ar fi sa scrie sau sa citeasca, desi au peste 10-11 ani. In al treilea rand, cunosc multe persoane din interiorul acelui centru, de asistente si psihologi pana undeva... mai sus. Desigur, nu o sa fie prost niciunul sa recunoasca ca pune botul la nimicul care se cuvine acelor copii, dar, cum spunea si Rami, anumite chestii se vad cu ochiul liber. Oricum, nu ii judec prea aspru, avand in vedere salariile pe care le iau, pana la urma tot bugetari sunt ca multi altii. Iar in al patrulea rand, cunosc 3 familii care in ultimii ani au infiat sau sunt in demers ca sa infieze copii, iar din discutiile cu ei, am reusit de asemenea sa-mi mai fac si alte idei gri.Din pacate, cei care pierd de pe urma acestor probleme sunt tot copiii, iar cei mai de compatimit sunt in special cei de peste 10-11 ani, care sunt cei mai putin cautati, pentru ca marea majoritate a familiilor care infiaza vor copiii de mici sau foarte mici.
Relu Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 am citit din greseala comentariul tau :?: macar ai incercat sa intri in discutie cu unul dintre copii, sau sa-l saluti?daca vrei sa vezi adevarata valoare a copiilor din centrul de plasament " negru voda", te invit sa stam de vb si sa stai de vb cu ei pentru a-ti schimba parerea GRI!Bănuiesc că o asemenea invitaţie este adresată tuturor, nu? Dar nimeni n-ar vrea să vină acolo doar pentru nişte vorbe goale, nu? Cred că fiecare ar vrea să ajute cu ceva. Uite, deşi n-am intrat niciodată acolo, ştiu că pe în interior sunt tot felul de postere cu mesaje de genul "Copiii străzii nu s-au născut pe stradă" şi alte asemenea. De ce nu sunt scoase asemenea postere chiar pe stradă, să le vadă lumea?Ar fi bine dacă s-ar lansa o serie de iniţiative, ceva de genul:"Te duci azi la bibliotecă? Vino, ia un copil şi du-l şi pe el..."sau"Îţi duci copilul pe terenul de sport? Abate-te şi pe la noi şi mai ia vreo doi-trei..."sau"Ai o bicicletă veche şi nu ştii ce să faci cu ea? Vino şi învaţă şi alţi copii să meargă cu ea..."Etîcî, etcetera...
kos Posted September 10, 2008 Posted September 10, 2008 Nu numai la Protectia Copilului se ia mita. La Protectia Copilului s-a dezvaluit acum ca se ia mita. Da' unde nu se ia mita in Romania??? Mai e muuult pana sa se "omoare" coruptia iar ea, coruptia, nu se va "sinucide".
dcp100168 Posted September 11, 2008 Author Posted September 11, 2008 Inspectia Sociala cere destituirea conducerii de la Protectia Copilului GalatiInformatii socante despre conditiile in care traiesc copiii asistati aflati in grija Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Galati, dar si despre calitatea unora dintre asistentii maternali au fost descoperite in urma unui control al Inspectiei Sociale galatene. Controlul s-a desfasurat in august, in urma unor sesizari, si a scos la iveala foarte multe nereguli. In primul rând, de peste doi ani de zile, asistentii maternali primesc atestatele fara sa urmeze cursuri de specialitate. Inspectorii sociali au mai aflat ca activitatile de recrutare, evaluare, formare si monitorizare a asistentilor maternali sunt desfasurate de structuri diferite ale DGASPC Galati. Practic, serviciul INTAKE, aflat in subordonarea directorului DGASPC, Marinela Dobrea, are atributii de recrutare, evaluare si formare, dar nu si de monitorizare. Serviciul insa nu are incadrat psiholog. Asa ca evaluarea asistentilor maternali profesionisti se face doar din punct de vedere social, nu si psihologic, se mai arata in raportul Inspectiei Sociale. In plus, in unele dintre centrele de plasament din judet, copiii asistati au un meniu dezechilibrat, hiperproteic, nu primesc bani pentru medicamente, iar hainele si le cumpara singuri. Acestea sunt numai câteva dintre concluziile raportului pe baza caruia Inspectia Sociala a propus conducerii Consiliului Judetean Galati de destituire a intregii conduceri de la Protectia Copilului Galati.http://www.gardianul.ro/index.php?pag=n ... lati-.html
dcp100168 Posted September 18, 2008 Author Posted September 18, 2008 Continuă scandalulŞefa Direcţiei de Protecţie a Copilului a simţit nevoia să respingă toate acuzele ce i s‑au adus în ultima perioadă. Chiar şi aşa, umbra de îndoială asupra situaţiei din instituţia gălăţeană nu are să dispară. Mai mult decât atât, elementele de noutate în legătură cu presupusele şpăgi, cumetriile, plângerile penale făcute de‑o parte şi de alta întârzie să apară, ceea ce lasă loc supoziţiilor de tot felul.MărturiaÎn cadrul unei conferinţe de presă ce a fost susţinută ieri de către Marinela Dobrea, şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi a declarat că este hotărâtă să rupă tăcerea, asta pentru că în ultima vreme au apărut prea multe ştiri despre anumite lucruri pe care le‑a numit "destul de urâte". "S‑a vorbit mult despre Direcţie şi despre conducerea Direcţiei, adică despre mine. Am crezut că ar trebui să amân o reacţie a mea, până după ce vor fi încheiate toate controalele din instituţie. Însă pentru că aceste controale, în loc să se lămurească s‑au înteţit, mă simt obligată să ies şi să am un punct de vedere", a şi‑a început discursul şefa DGASP Galaţi. În tot restul discursului, nu a făcut însă decât să se plaseze în defensivă, afirmând că toate cele spuse desprea ea nu sunt decât răutăţi sau răzbunări.Bani, controale, acuzaţiiPotrivit Marinelei Dobrea istoria scandalului de la Direcţie a început odată cu un raport ce releva că în cadrul instituţiei se petrec lucruri grave, iar conducerea nu îşi face treaba. Raportul, făcut anul trecut în luna iulie, conţinea, potrivit directoarei, o informaţie potrivit căreia Direcţia ar fi achiziţionat un bloc de locuinţe în Municipiul Tecuci, în valoare de 50 de miliarde de lei. "Acest lucru nu a fost dovedit de către organele de control, pentru că nu există niciun astfel de bloc".Dobrea şi‑a continuat declaraţia spunând că au urmat alte controale ce i‑au fost favorabile, dar ale căror concluzii nu le poate face publice. A urmat apoi, în luna martie a acestui an, sinuciderea unui tânăr ce locuia în Centrul de Plasament nr. 9, iar odată cu acest episod, conducerea Consiliului Judeţului a blocat accesul Autorităţii Naţionale de Protecţie a Copilului într‑o acţiune de control la centrul de plasament cu pricina. Totul a culminat acum câteva zile, când un angajat al Direcţiei a declarat pe un post central de televiziune, sub protecţia anonimatului, că la Galaţi se fac mari abuzuri administrative şi se primeşte mită pentru darea în plasament a unor copii.PSD salvatorul?Aşadar, au fost trecute în revistă toate elementele pe care directoarea DGASP Galaţi le consideră ca fiind cele ce au generat această legendă despre abuzurile şi ilegalităţile din instituţia pe care o conduce. Însă, spusele ei, la fel ca şi acuzaţiile cu pricina nu au putut fi dovedite cu certitudine. Mai mult, deşi a iniţiat o conferinţă de presă pentru a‑şi spune opinia în acest caz, a refuzat să dea un răspuns clar la întrebarea "vă simţiţi persecutată politic?". A confirmat însă, fără să‑şi dea seama ,că s‑a înscris recent în Partidul Social Democrat, dar (pentru că şi aici există un dar) a spus că nu a ales să se înscrie în vreun partid pentru a‑şi păstra funcţia. "Nu m‑am dus la PSD ca să‑mi salvez funcţia. Opţiunea mea politică este însă un lucru despre care trebuie să ştiu doar eu. Acum sunt membru al unui partid, dar m‑am înscris înainte de alegeri", a spus şefa DGASP Galaţi.Demisia? Niciodată!Luând de bune toate cele spuse de către Marinela Dobrea, toate presiunile la care este supusă, toate controalele cu rezultate pozitive sau negative, toate discuţiile şi acuzaţiile făcute în mod public, am întrebat‑o dacă ia în calcul depunerea demisiei. "Eu? Să îmi dau demisia? Niciodată!", a declarat Dobrea, plină de hotărâre.Aşadar sunt şanse reale ca istoria să nu se încheie prea curând, cu atât mai mult cu cât din acea zonă încep să apară informaţi din ce în ce mai spectaculoase.http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26938
Mikka Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 Penibil spectacolul oferit de madam director. Cat dispret pentru cei din jur... Ce conteaza anchete, ce conteaza ca au murit copii in centrele Protectiei, ce conteaza ca sunt acuze de coruptie, furt, nepotism etc. Demisia?? Niciodata. Probabil ca va fi nevoie sa se desfinnteze institutia ca specimenul sa fie lasat la vatra.
dcp100168 Posted September 30, 2008 Author Posted September 30, 2008 Inspecţia Socială propune retragerea atestatelor pentru aproximativ 200 de asistenţi maternali Inspecţia Socială propune retragerea atestatelor profesionale pentru aproximativ 200 de asistenţi maternali din toată ţara, din cauza modului deficitar în care au grijă de copiii aflaţi în plasament, a declarat, marţi, inspectorul general de stat Maria Muga. Echipele de control de la Inspecţia Socială (IS) au controlat, în perioada 10-19 septembrie, aproximativ 2.100 de asistenţi maternali şi, în urma deficienţelor constatate, au propus retragerea atestatelor profesionale în circa 200 de cazuri. Potrivit inspectorului general de stat de la Inspecţia Muncii, Maria Muga, echipele de control nu au depistat cazuri de copii abuzaţi în familiile de asistenţi maternali vizitate, dar mulţi dintre minori erau murdari sau îmbrăcaţi prost. De asemenea, în unele cazuri s-a descoperit că aceştia erau lăsaţi în grija copiilor minori ale asistentului maternal sau a altor membri ai familiei, care erau bolnavi. Cea mai gravă situaţie din punct de vedere al numărului de cazuri privind nerespectarea regulilor de igienă este în judeţul Galaţi. Maria Muga a declarat că instituţia pe care o reprezintă va continua să monitorizeze atât Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, cât şi situaţia minorilor aflaţi în asistenţă maternală, în acest sens urmând să înceapă şi o serie de controale inopinate.
dcp100168 Posted September 30, 2008 Author Posted September 30, 2008 Copiii asistaţi sunt subnutriţi sau părăsiţi Copii flămânzi care trăiesc într-o mizerie cruntă, micuţi lăsaţi sub supravegherea altor minori, dar şi o listă lungă de nereguli ale îngrijitorilor şi direcţiilor judeţene de asistenţă socială sunt câteva dintre lucrurile scoase la iveală de cel mai recent control efectuat de Inspecţia Socială, în perioada 9-15 septembrie. Situaţia dezastruoasă a sistemului de protecţie a copiilor aflaţi în plasament la asistenţi maternali profesionişti i-a determinat pe inspectori să propună începerea cercetărilor penale a serviciilor din Bacău, Bihor, Vaslui şi Galaţi. Cu toate că dispun de anumite drepturi, cum ar fi alocaţii, jucării, rechizite, haine, ajutoarele copiilor se acordă parţial sau lipsesc. Este cazul Bacăului unde, potrivit inspectorului general de stat al inspecţiei sociale, Maria Muga, cei 600 de copii asistaţi nu au primit niciodată alocaţia de hrană de când există acest serviciu. De asemenea, în Bucureşti a fost găsit un copil subnutrit, al cărui asistent decontase kilograme de piept de pui şi mezeluri. Mai mult, în sectorul 5, pentru un micuţ de opt luni, asistentul decontase facturi pentru mici, bere, cocktailuri şi fructe de mare. Controlul a scos la iveală şi cazuri de neglijenţă cutremurătoare, cum ar fi cel al unui copil de 3 ani, cu handicap, părăsit de asistent în condiţii mizere, în grija soţului bolnav de Parkinson.http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... -parasiti/
dcp100168 Posted October 1, 2008 Author Posted October 1, 2008 A demite sau a nu demite, asta‑i întrebareaCine protejează Protecţia Copilului?Inspecţia Socială propune retragerea atestatelor profesionale pentru aproximativ 200 de asistenţi maternali din toată ţara, din cauza modului deficitar în care au grijă de copiii aflaţi în plasament, a declarat, ieri, inspectorul general de stat Maria Muga, citată de agenţia de ştiri Mediafax. Echipele de control de la Inspecţia Socială (IS) au controlat, în perioada 10‑19 septembrie, aproximativ 2.100 de asistenţi maternali şi, în urma deficienţelor constatate, au propus retragerea atestatelor profesionale în circa 200 de cazuri. Potrivit inspectorului general de stat de la Inspecţia Muncii, Maria Muga, cea mai gravă situaţie din punct de vedere al numărului de cazuri privind nerespectarea regulilor de igienă privind protecţia minorilor este în judeţul Galaţi.Ştirea vine la câteva zile după ce presa naţională a dat publicităţii câteva din rezultatele controlului efectuat la Direcţia de Protecţia Copilului Galaţi de către Inspecţia Socială. Potrivit presei naţionale, controlul, realizat în luna august, indica mai multe nereguli, în baza cărora Inspecţia Socială ar fi propus conducerii Consiliului Judeţean Galaţi destituirea întregii conduceri de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Galaţi.La Galaţi raportul nu a ajuns oficial!Directoarea Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului Galaţi, Marilena Dobrea, spune că "nici un raport de inspecţie nu a ajuns la mine. Ultima inspecţie s‑a încheiat săptămâna trecută, avem un raport preliminar întocmit, dar aşteptăm raportul final. Noi am mai avut o verificare în august 2008, dar până acum nu am primit nici un raport final, deşi în presă au ajuns anumite constatări. Toate rapoartele, chiar şi finale, sunt supuse contestării, iar raportul final rămâne cel după judecarea contestaţiilor. Deci e destul de prematur să fac anumite comentarii, cât eu nu am primit niciun astfel de raport de control. Când îl vom avea, vom vedea şi cine este responsabil, că până la director sunt şi directori adjuncţi...". Directoarea a mai precizat că în ultima perioadă direcţia a avut mai multe controale care nu ar fi indicat probleme: "nu ştiu ce dovezi şi argumente ar sta la baza solicitării de demitere. În ultima perioadă suntem exasperaţi de controale. Deja sunt în posesia raportului de verificarea de la Autoritatea Naţională de Reglementare a Achiziţiilor Publice, care a verificat un an şi jumătate, dar nu a găsit nicio ilegalitate. Mai sunt în posesia unor rapoarte ale Inspecţiei Sociale, unele fără recomandări, deci arată că situaţia e bună...".Nici preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, nu confirmă faptul că ar fi primit un raport al Inspecţiei Sociale, însă, spune că, în măsura în care verificarea va impune, "voi lua decizia cu respectarea legalităţii. Dacă e aşa cum a apărut în mass‑media, voi lua măsurile legale chiar până la suspendare, demitere sau procedură în instanţă. Acum nu pot spune că directoarea e vinovată sau nu sau că ceilalţi din aparatul de conducere şi‑au îndeplinit sau nu sarcinile de serviciu". Chebac a mai precizat că, în ultima lună, la direcţie au fost făcute controale din partea serviciului de Audit de la CJ, Curţii de Conturi, Autorităţii Naţionale a Funcţionarilor Publici şi Inspecţiei Sociale.http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27199
dcp100168 Posted October 2, 2008 Author Posted October 2, 2008 La Direcţia pentru Protecţia Copilului GalaţiNu aduce anul ce aduce presa* Un spaţiu destinat copiilor proveniţi din familii aflate în dificultate a fost dat în folosinţă după trei ani de când a fost finalizat * Zece copii locuiesc în două apartamente care nu au mai fost igienizate de patru ani * Cum apare presa, cum încep să se rezolve problemeleProblemele la Direcţia pentru Protecţia Copilului par să nu se mai termine în mandatul actualei directoare, Marilena Dobrea. După scandalul dintre conducere şi câţiva angajaţi, după apariţia mai multor informaţii privind controale de tot felul ce vizau activitatea din ultima vreme, după politizarea inevitabilă a subiectului, am încercat să vedem cu ochii noştri care e situaţia pe teren, la centrele pentru minori. Pentru că, dincolo de disputele din birouri, vorbim în primul rând despre drepturile copiilor aflaţi în aceste centre de plasament, deveniţi victime colaterale ale certurilor din ultima perioadă. Am ales Complexul de servicii pentru copii Târgu Bujor, o unitate care, fiind la oarece distanţă de Galaţi, a fost ferită până acum de ochii presei. Ce am descoperit aici confirmă într‑o oarecare măsură suspiciunile multora privind deficienţele organizatorice. Dar nu suntem noi în măsură să dăm verdicte. Noi vom prezenta situaţia, aşa cum am găsit‑o la faţa locului, urmând ca cei abilitaţi să ia măsuri, în cazul în care vor considera necesar.Centrul nouComplexul de servicii pentru copii Târgu Bujor cuprinde mai multe spaţii: un Centru nou‑nouţ şi trei apartamente, dintre care doar două sunt folosite în acest moment. Cel mai important, aflat în curtea Spitalului Orăşenesc, şi‑a primit locatarii, şapte băieţi cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani, abia acum două săptămâni. Nu mică ne‑a fost mirarea când am aflat, de la angajaţi, că acest centru a fost terminat, printr‑un proiect co‑finanţat de Guvernul României, în urmă cu aproape trei ani, la sfârşitul anului 2005. Mai mult, Hotărârea de Guvern care aloca banii necesari reabilitării spaţiului datează din 2003, adică de pe vremea lui Adrian Năstase. Au trecut, aşadar, nu mai puţin de cinci ani de când s‑a decis crearea acestui "Centru de găzduire pentru perioadă temporară pentru copiii proveniţi din familii aflate în dificultate" şi până când şapte beneficiari au ajuns să locuiască acolo. Iar explicaţiile vin de undeva din vecinătatea ridicolului. Că a fost nevoie de doi ani pentru reabilitarea unui spaţiu relativ mic, pentru maxim 20 de copii, nu mai miră pe nimeni în condiţiile sistemului românesc. Dar să îţi ia alţi trei ani ca să obţii o amărâtă de autorizaţie sanitară de funcţionare, asta chiar că reprezintă birocraţia supremă.Modificări de aproape trei ani"Povestea acestui Centru e mai veche, de prin 2005, atunci l‑am preluat noi, după ce fusese reabilitat prin fonduri derulate prin Consiliul Judeţului. Nouă ni s‑a cerut doar lista cu beneficiari. Am făcut o listă ad‑hoc, am găsit beneficiari, am fost la Centru, l‑am vizitat, era frumos, lucruri noi... Când am zis, gata, dăm drumul la Centru, am fost nevoiţi să facem mai întâi demersurile pentru autorizarea sanitară. Au venit inspectorii de la Sanepid, care au spus că nu e bine cum a fost conceput circuitul şi cum au fost amenajate toate camerele. Şi ne‑au dat pe hârtiuţă ce modificări trebuie pentru a putea să dăm drumul la Centru. El fusese iniţial proiectat pentru un anumit număr de copii, ei au spus că trebuie să fie mai puţini. Şi am început să facem lucrările. Iniţial, am vrut să le facem cu o firmă, dar nu au fost fonduri şi ne‑am gândit să facem cu forţe proprii", povesteşte Marilena Dobrea. Ce s‑a făcut concret pentru obţinerea autorizaţiei? "Am spart un perete, s‑a făcut un ghişeu într‑un perete. Actuala bucătărie era separată de restul Centrului, noi am lipit‑o. Iar în locul în care era bucătăria s‑a făcut un dormitor. S‑au reorganizat încăperile. Am făcut modificări la duşuri, am mai pus două cabine de duş, au fost multe modificări de amplasament şi au necesitat timp", spune directoarea Marilena Dobrea. Întrebarea vine firesc: toate acestea timp de aproape trei ani? "Da, pentru că în primul rând nu au fost bani şi, când am zis că s‑a rezolvat totul, când am început probele pentru instalaţia de încălzire, am descoperit că avem cazanul spart. Până am luat legătura şi am înlocuit acel cazan a durat foarte mult", îşi aminteşte directoarea de la "Protecţia Copilului". Pentru că ni s‑au relatat o serie de "lucrări grele", care au necesitat atâta timp, bănuiala noastră a fost că şi sumele aferente acestor modificări au fost substanţiale. "Fonduri? Sinceră să fiu, nu pot să vă spun acum. Nu putem să spunem că e o sumă extraordinar de mare, dar problema este următoarea. Au fost poate multe pierderi de timp între momentul în care am mers să facem documentaţia pentru a aviza acel spaţiu până când a venit de la Sanepid, a durat să zicem cam o lună. Când au venit, au văzut despre ce este vorba, ne‑au spus ce trebuie să facem, s‑a mai pierdut poate iar o lună până am făcut studiul de piaţă să vedem cât ne costă toată această lucrare, dacă putem să o facem cu firmă sau cu resurse proprii... S‑a lucrat, vă spun sincer, s‑au spart pereţi, s‑au făcut toate modificările", mai spune Marilena Dobrea. Rezumat: pentru obţinerea unei autorizaţii sanitare pentru un spaţiu proaspăt renovat s‑au făcut modificări de compartimentare ce au necesitat aproape trei ani şi o sumă nedefinită de bani.ApartamenteleEi bine, e o diferenţă ca de la cer la pământ între spaţiul despre care am vorbit până acum şi cele două apartamente, Casa Crina şi Casa Veronica, în care locuiesc zece copii. Dacă primul luceşte de curăţenie, femeia de serviciu fiind foarte atentă la detalii în ziua vizitei noastre anunţate, în cele două spaţii de la bloc totul e sărăcăcios. E curat, dar e o curăţenie de suprafaţă, pentru că acele apartamente nu au mai fost igienizate de când au fost preluate, adică de acum aproximativ patru ani. "Ce am mai făcut noi cu copiii, dar o curăţenie generală nu s‑a făcut aici", ne‑a spus una dintre angajate, susţinută şi de declaraţiile copiilor. Şi, culmea, aflăm tot de la directoarea Marilena Dobrea, aceste apartamente au avut tot timpul autorizaţie sanitară: "Normal că avem autorizaţie sanitară. Nu putem funcţiona fără aşa ceva". Din nou, întrebarea vine firesc: nu a existat autorizaţie sanitară pentru un spaţiu proaspăt renovat, dar nu a fost nicio problemă cu apartamentele în care nu s‑a mai igienizat de cel puţin patru ani? "Da, pentru că la Centrul nou a fost vorba despre altceva, acolo trebuia rezolvat circuitul alimentar. Centrul avea alt standard...", explică Marilena Dobrea. Rezumat: două apartamente în care locuiesc copii nu au suferit nicio igienizare în ultimii ani, dar au avut tot timpul autorizaţie sanitară de funcţionare, spre deosebire de un Centru nou‑nouţ, ţiplă, care a primit autorizaţia după trei ani de munci titanice.Apartamentul fantomăPe lângă cele două apartamente în care locuiesc cei zece copii, aflate, pe acelaşi tronson la etajele I şi al III‑lea ale unui bloc din Tg. Bujor, Direcţia pentru Protecţia Copilului are în administrare şi un al treilea apartament, situat între cele două. Achiziţionat ulterior, dată de la care au trecut însă deja cel puţin doi ani, apartamentul respectiv e folosit ca spaţiu de depozitare a mărfurilor nealimentare. Conducerea Direcţiei spune că nu a avut bani să îl reabiliteze până acum, dar că va face demersurile în viitor pentru transformarea lui în sediu administrativ. În acest moment, încăperea care ar trebui să fie cameră de zi în Casa Crina e folosită pentru birouri. Acolo lucrează administratorul şi contabilul. "Între cele două apartamente există un al treilea, care a fost achiziţionat mai târziu, nu mai ştiu când, dar cred că prin 2006, pe care intenţionăm să îl transformăm în sediu administrativ. L‑am luat, dar, din păcate, nu au fost fonduri ca să putem să îl reabilităm. Nu are centrală, este vraişte, acel apartament este în stadiul în care era când l‑am cumpărat. Cu banii, asta este situaţia, din păcate am stat destul de prost până acum", spune Marilena Dobrea. Rezumat: un apartament achiziţionat în urmă cu cel puţin doi ani zace nefolosit pentru că nu a fost reabilitat, copiii dintr‑un apartament fiind nevoiţi să cedeze camera lor de zi pentru biroul contabilului şi al administratorului.În faţa tuturor acestor deficienţe, restul problemelor pe care le întâmpină copiii şi angajaţii par minore. Faptul că cei şapte proaspeţi locatari ai Centrului nou nu au deocamdată cablu şi nu îşi pot vedea idolii de la Steaua jucând în Liga Campionilor e aproape nesemnificativ. Faptul că minorii din Casa Veronica mai trag câte o ţigară chiar sub nasul instructorilor şi vin chiar în faţa reprezentanţilor presei cu pachetul de Kent la cingătoare pare, din nou, desprins din cotidian. Nici absenţa jucăriilor din "arsenalul" educativ nu mai produce mirare, la fel cum nici micile deficienţe, inerente poate, în aprovizionarea cu alimente, recunoscute cu jumătate de gură de conducerea instituţiei, nu mai impresionează. Poate doar întrebarea dacă angajaţii nu ştiu să dea şi ei o mână de var ar mai trebui pusă. Dar, ultimele rezumate şi concluzii să le tragă cei în măsură să o facă.Primiţi, dar oarecum evitaţiCând am vizitat Complexul de servicii pentru copii Târgu Bujor ne‑a mirat faptul că, dincolo de ospitalitatea de suprafaţă, parcă se evitau răspunsurile directe. Ni s‑a spus iniţial că directoarea Centrului, o anume doamnă Matilda Borşan, ne va da toate relaţiile. Când am ajuns acolo, am aflat că doamna Borşan, pe care nu am întâlnit‑o niciodată, avea de susţinut exact în acea zi o disertaţie la masterat, astfel că am fost nevoiţi să discutăm cu administratorul centrului, o doamnă care nu avea decât câteva luni de când ocupa funcţia şi, în plus, nici nu avea căderea să ne ofere anumite informaţii. În plus, copiii din Centrul nou fuseseră scoşi la plimbare tocmai pe perioada vizitei noastre, ca şi cum s‑ar fi evitat anumite declaraţii. Dar acestea pot fi considerate şi speculaţii jurnalistice, deşi ele creionează o imagine semnificativă asupra a ceea ce se întâmplă în curtea Direcţiei pentru Protecţia Copilului.Renovare surpriză la apartamenteCa prin minune, după vizita noastră la Complexul de servicii pentru copii Târgu Bujor, lucrurile par să intre în normalitate. În trei zile cât a trecut de la documentarea pe teren şi până la discuţia cu conducerea Direcţiei pe marginea acestui subiect, s‑a organizat un adevărat comandament de igienizare a apartamentelor. "De dimineaţă (luni, n.r.) chiar am vorbit şi mi s‑a adus la cunoştinţă stadiul de achiziţie a materialelor şi de mâine (marţi, n.r.) încep lucrările la apartamente. Astăzi am stabilit exact ce facem pe jos, pentru că e o mochetă acolo cu care eu nu sunt de acord şi facem demersurile pentru a achiziţiona parchet melaminat. Până la sfârşitul lunii noiembrie totul va fi gata", speră Marilena Dobrea.http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27219
dcp100168 Posted October 2, 2008 Author Posted October 2, 2008 Sefa Directiei pentru Protectia Copilului neaga ca ar fi fost destituitaDirectorul Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Galati, Marilena Dobrea, a declarat, miercuri, ca nu a primit niciun raport al Inspectiei Sociale prin care se cere demiterea sa si a conducerii institutiei. Marilena Dobrea a raspuns, astfel, unor informatii din presa, in care se spunea ca in urma unui control, realizat in luna august si care constata mai multe nereguli, Inspectia Sociala ar fi propus conducerii Consiliului Judetean (CJ) destituirea intregii conduceri de la DGASPC Galati.Inspectorul general de stat Maria Muga a declarat, marti, la Bucuresti, ca Inspectia Sociala propune retragerea atestatelor profesionale pentru aproximativ 200 de asistenti maternali din toata tara, din cauza modului deficitar in care au grija de copiii aflati in plasament, cele mai multe cazuri fiind inregistrate in judetul Galati. Marilena Dobrea a spus ca niciun raport de inspectie nu a ajuns la ea."Ultima inspectie s-a incheiat saptamana trecuta, avem un raport preliminar intocmit, dar asteptam raportul final. Noi am mai avut o verificare in august 2008, dar pana acum nu am primit niciun raport final, desi in presa au ajuns anumite constatari. Toate rapoartele, chiar si finale, sunt supuse contestarii, iar raportul final ramane cel dupa judecarea contestatiilor. Deci, e destul de prematur sa fac anumite comentarii, cat eu nu am primit niciun astfel de raport de control. Cand il vom avea, vom vedea si cine este responsabil, ca pana la director sunt si directori adjuncti", a mentionat Marilena Dobrea. Directoarea a mai precizat ca in ultima perioada directia a avut mai multe controale care nu ar fi ridicat probleme. "Nu stiu ce dovezi si argumente ar sta la baza solicitarii de demitere. In ultima perioada suntem exasperati de controale. Deja sunt in posesia raportului de verificarea de la Autoritatea Nationala de Reglementare a Achizitiilor Publice care a verificat un an si jumatate, dar nu a gasit nicio ilegalitate. Mai sunt in posesia unor rapoarte ale Inspectiei Sociale unele fara recomandari, deci arata ca situatia e buna", a spus aceasta. Nici presedintele CJ Galati, Eugen Chebac, nu a confirmat faptul ca ar fi primit un raport al Inspectiei Sociale, insa, spune ca, in masura in care verificarea va impune, va lua decizia cu respectarea legalitatii. "Daca e asa cum a aparut in mass-media, voi lua masurile legale chiar pana la suspendare, demitere sau procedura in instanta. Acum nu pot spune ca directoarea e vinovata sau nu ori ca ceilalti din aparatul de conducere si-au indeplinit sau nu sarcinile de serviciu".http://www.stirilocale.ro/galati/Sefa_D ... 26102.html
dcp100168 Posted October 9, 2008 Author Posted October 9, 2008 Doi copii orfani, asistati de 22 de salariati!* Sorin Ungurianu, directorul ASP Galati, a catalogat cazul drept inadmisibil» Seria dezvaluirilor despre neregulile semnalate la Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului (DGASPDC) Galati este continuata cu o exemplara risipa din fondurile destinate asistentei sociale » La Complexul de Servicii pentru Copii din Tg. Bujor, 22 de angajati "ingrijesc" 2 copii internati si au "grija" de cele 18 paturi ramase libere.Complexul de servicii pentru Copii din orasul Targul Bujor, judetul Galati, pare sa functioneze doar pentru a asigura salariile celor 22 de angajati, pentru ca, daca e sa raportam numarul angajatilor la cel al copiilor asistati, ar trebui ca acolo sa fie doar 1 salariat. Descoperirea a facut-o seful Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Galati, dr. Sorin Ungurianu, care, vizitand Spitalul Orasenesc din Targul Bujor, a vrut sa vada si ce se intampla la "complexul" infiintat in curtea spitalului, in fostul pavilion al Sectiei de Pediatrie, pe care ASP l-a cedat Consiliului Judetului (CJ) Galati. "Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a preluat o parte din Spitalul de la Targul Bujor, pe care a dotat-o pentru copiii asistati. Renovarea cladirii a fost finalizata, dar centrul functioneaza cu doi copii asistati si 22 de angajati. Este inadmisibil. Sunt niste fonduri pierdute si niste spatii care nu sunt bine utilizate", ne-a declarat directorul ASP Galati.In 2003, cand Ministerul Sanatatii a hotarat reorganizarea spitalelor, la Spitalul din Targul Bujor au fost reduse 60 din cele 150 de paturi. Sectia de Pediatrie a fost mutata in pavilionul Sectiei de Boli Interne, iar pavilionul ramas liber a fost preluat de CJ Galati, care l-a repartizat DGASPDC, pentru infiintarea unui centru destinat ingrijirii copiilor asistati. Pavilionul a fost reabilitat cu fonduri guvernamentale, dar pentru ca au durat cativa ani, probabil ca pe langa alocarea initiala au mai fost tocate si fonduri de la bugetul CJ. Capacitatea fostei sectii de pediatrie era de 60 de paturi, dar noul centru are vreo 36, din care la autorizare au ramas numai vreo 20. si totusi acolo sunt internati doar doi copii, care sunt ingrijiti de o armata de salariati: 22! Conform normelor, un angajat din sistemul asigurarilor sociale trebuie sa asiste trei-patru copiii. Teoretic, la cei doi copii, ar trebui sa fie un angajat cu jumatate de norma. Conducerea DGASPDC nu a putut fi contactata pentru exprimarea unui punct de vedere.http://www.romanialibera.ro/a136270/doi ... riati.html
Mikka Posted October 17, 2008 Posted October 17, 2008 DIRECTOAREA DOBREA SARE LA GÂTUL PRESEI * Şefa Direcţiei pentru Protecţia Copilului, Marinela Dobrea, a agresat ieri reporterul "Vieţii libere" şi o echipă Pro TV Galaţi * Ea şi‑a ieşit din pepeni când a fost întrebată despre afacerile pe care fiica sa le‑a făcut cu instituţia pe care o conduce * Garda Financiară a constatat nenumărate nereguli la Direcţia pentru Protecţia Copilului Şefa Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, Marinela Dobrea, a rămas fără argumente şi a început să se apere cu forţa. Ieri la prânz, a agresat reporterul "Vieţii libere", precum şi o echipă Pro TV Galaţi, care încercau să obţină un punct de vedere cu privire la concluziile defavorabile ale unui control efectuat recent de Garda Financiară. Furia doamnei director Marinela Dobrea s‑a declanşat în momentul în care, la sediul din Micro 20 al DGASPC, jurnaliştii i‑au cerut să comenteze afacerile pe care fiica sa, Lucia Raluca Dobrea, angajată la rândul ei la Direcţie, le‑ar fi făcut cu instituţia publică pe care o conduce. Povestea felului în care a încercat Marinela Dobrea să se apere contraatacând fizic deşi nu fusese agresată nici măcar verbal este fascinantă. La fel cum fascinante sunt minunile de vitejie pe care le‑a făcut în ultima vreme în fruntea Direcţiei, unde a manevrat banul public după bunul său plac, tratând instituţia ca pe propria moşie. Să luăm lucrurile în ordine. Agresiunea Încă de ieri dimineaţă, o echipă Pro TV, împreună cu semnatarul acestor rânduri a încercat să obţină un punct de vedere oficial de la Marinela Dobrea, cu privire la un raport al Gărzii Financiare, care a relevat o serie de nereguli de natură penală. Şefa DGASPC a evitat însă să dea ochii cu presa, ascunzându‑se iniţial în birou şi trimiţând purtătorul de cuvânt să ne spună că nu se află la sediu şi că nu face niciun fel de comentariu pe marginea subiectului. După maxim o jumătate de oră, am revenit la sediul de pe strada Cuza, în speranţa că o vom găsi la birou, însă am aflat că deja plecase la sediul din Micro 20. Aici am fost întâmpinaţi de o angajată care ne‑a condus către încăperea unde se afla directoarea Marinela Dobrea. Ni s‑a transmis însă că se află într‑o şedinţă şi că va trebui să aşteptăm. Am aşteptat liniştiţi preţ de aproape o oră, timp în care din birou, directoarea DGASPC a chemat telefonic un angajat care a încercat să ne dea afară din sediu, e drept, fără să folosească forţa, cum avea să o facă şefa lui. Este vorba despre un anume Cristian Sonu, care, după îndelungi insistenţe, s‑a legitimat cu o legitimaţie veche, de pe vremea când era încadrat la Centrul de Plasament nr. 9. Actualmente, Cristian Sonu este, din câte am aflat, şef la serviciul de pază a DGASPC, un serviciu care nu are niciun alt angajat. Vine poliţia... În cele din urmă, văzând că directoarea Marinela Dobrea nu are niciun gând să ne ofere informaţiile pe care legea o obligă să le ofere, în calitate de funcţionar public, am intrat respectuos în birou pentru a întreba dacă mai durează şedinţa. Enervată de insistenţele noastre, după ce reuşise de mai multe ori să ne păcălească plecând de la un sediu la altul al DGASPC, şefa de la "Protecţia Copilului" a reacţionat violent şi s‑a năpustit asupra camerei de filmat a cameramanului Pro TV Florin Jaglău, asupra microfonului reporterului Cezar Amariei, precum şi asupra aparatului foto al reporterului "Vieţii libere" Marius Ţuca. Rând pe rând, toţi cei trei jurnalişti au fost luaţi la rost şi bruscaţi pe holul Direcţiei, unde aveam tot dreptul să fim, dat fiind caracterul de instituţie publică al DGASPC. Marinela Dobrea a motivat în tot acest timp că nu avem acceptul dumneaei să o filmăm şi să o fotografiem, deşi este şefă de instituţie publică şi acceptase în nenumărate rânduri până acum să apară în faţa camerelor de luat vederi la conferinţele de presă şi, mai mult, cu câteva săptămâni în urmă, anunţase cu surle şi tobe că instituţia pe care o conduce este transparentă şi că putem intra oricând în orice sediu pentru a ne documenta. Colac peste pupăză, directoarea DGASPC a chemat poliţia, care a sosit aproape imediat la sediu. Poliţiştii şi‑au făcut meseria profesionist, ne‑au legitimat pe toţi cei implicaţi şi, după ce au realizat că nu am încălcat nicio lege, ne‑au lăsat să plecăm, nu înainte însă de a ne întreba dacă nu vrem noi să depunem plângere împotriva Marinelei Dobrea. După ce conflictul a fost aplanat, mai mulţi angajaţi ai Direcţiei, care au văzut întreaga scenă, ne‑au abordat pentru a depune mărturie în favoarea noastră în cazul în care se va ajunge la proces. Raportul Tot acest tărăboi a fost declanşat de un raport al Gărzii Financiare Galaţi, care a relevat o serie de nereguli grave la DGASPC şi din care "Viaţa liberă" a publicat în numărul de ieri o serie de concluzii primite iniţial de la Mediafax. Revenim astăzi cu detalii. "Urmare a solicitărilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi - Serviciul de Investigare a Fraudelor, am efectuat verificări la o serie de societăţi care au încheiat contracte de livrare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi privind provenienţa bunurilor ce fac obiectul acestor contracte. După control au fost constatate încălcări ale legislaţiei financiar‑fiscale, conform rapoartelor întocmite. E flagrantă şi incompatibilitatea relaţiilor comerciale ale DGASPC, condusă de Dobrea Marinela şi fiica acesteia, Dobrea Raluca, administrator SC Kerkira SRL", ne‑a declarat Toader Ţocu, şeful Gărzii Financiare - secţia Galaţi. Contracte cu adaosuri uriaşe Prima dintre firmele controlate de comisarii Gărzii Financiare este SC PETANTIC SRL, care îl are drept asociat unic şi administrator pe Doru Grigore, şi care "a încheiat în anul 2008 două contracte de furnizare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi: un contract de furnizare cazarmament în valoare de 15.732 euro, la care se adaugă TVA reprezentând 2989 euro, la care se adaugă un contract de furnizare îmbrăcăminte cu o valoare de 28.416 euro, la care se adaugă TVA reprezentând 5399 euro. În plus, şi în anul 2007, "SC PETANTIC SRL a livrat către DGASPC Galaţi materiale pentru amenajări (uşi şi geam) şi produse de îmbrăcăminte în valoare totală de 50.500 lei. Produsele de îmbrăcăminte în valoare totală 36.040 lei au fost facturate în luna noiembrie 2007, iar pentru acestea reprezentantul SC PETANTIC SRL nu a prezentat niciun contract de furnizare cu DGASPC Galaţi", se arată în raportul comisarilor de la Garda Financiară, care au mai remarcat şi o serie de adaosuri comerciale uriaşe. "Adaosul comercial global aferent produselor livrate a fost de 52,87 la sută, iar pe produse acesta a variat între 0 la sută şi 700 la sută, după cum urmează: blugi băieţi - 100 la sută, pijama băieţi - 130 la sută, geacă fete - 170 la sută, jachetă iarnă - 200 la sută, chiloţi băieţi - 214 la sută, cămăşi iarnă - 230 la sută, chiloţi fete - 360 la sută, mănuşi fâş - 700 la sută", se mai arată în raport. Aşadar, adaosuri comerciale uriaşe, Direcţia plătind acestei firme pentru mănuşi, de exemplu, de şapte ori preţul cu care acestea fuseseră achiziţionate de firma intermediară. Pentru anul 2007 DGASPC Galaţi nu mai are nicio datorie faţă de SC PETANTIC SRL, în timp ce pe anul 2008, la sfârşitul lunii trecute mai exista o datorie de puţin peste 60.000 de lei. Partea interesantă este că administratorul SC PETANTIC SRL, Doru Grigore, nici nu se ocupa de contractele cu Direcţia. Din notele explicative date de acesta comisarilor rezultă că "persoana care s‑a ocupat de procedura de participare la licitaţiile organizate de DGASPC a fost numitul Cristea Ştefan, administrator la SC KERKIRA SRL şi SC VEST INVEST SRL", după cum au mai constatat comisarii Gărzii Financiare. Mai mult, şi aici lucrurile devin interesante, "ultimele facturi de livrare către DGASPC Galaţi au fost întocmite de Dobrea Raluca", după cum se arată în raportul de control, care este nimeni alta decât fiica şefei de la Direcţia pentru Protecţia Copilului, Marinela Dobrea. Fiica directoarei scotea banii La SC KERKIRA SRL, o altă firmă care are în derulare contracte de furnizare cu Direcţia pentru Protecţia Copilului, legătura cu fiica Marinelei Dobrea este mult mai evidentă. Deşi nici aici nu apare în structura acţionariatului, societatea fiind în proprietatea lui Cristea Ştefan, administrator unic, Raluca Dobrea era cea care scotea bani din conturile societăţii. Patru contracte are încheiate în anul 2008 această firmă cu DGASPC: unul de furnizare ouă şi miere, cu o valoare de 18.453 euro, plus TVA de 3506 euro, unul de furnizare produse lactate în valoare de 65.051 euro, plus TVA 12.795 euro, un al treilea "de furnizare lot diverse" cu o valoare de 30.666, plus TVA de 5826 euro şi un contract de furnizare produse alimentare diverse de 89.969 euro, plus TVA de 16.524 euro. "Din extrasele de cont ale SC KERKIRA SRL Galaţi la BRD Galaţi, rezultă faptul că în perioada iulie‑august 2008 au fost scoase din contul societăţii diverse sume de bani de numita Dobrea Lucia", au constatat comisarii Gărzii Financiare. Aşadar, absolut întâmplător, în decursul a două luni, Raluca Lucia Dobrea a scos din conturile SC KERKIRA SRL, societate care nu are niciun angajat, suma totală de 72.300 de lei. Din nota explicativă dată de Cristea Ştefan, administrator al SC KERKIRA SRL, "persoana care s‑a ocupat de derularea contractelor de furnizare cu DGASPC Galaţi a fost numita Dobrea Lucia Raluca, care a întocmit şi majoritatea documentelor de livrare (facturi) către DGASPC Galaţi (). Numita Dobrea Lucia Raluca s‑a ocupat de administrarea în fapt a SC KERKIRA SRL pe perioada în care administratorul legal al societăţii nu se afla în ţară", se precizează în raportul Gărzii Financiare. Aşadar, o schemă simplă şi veche de când e lumea capitalismului românesc original. Mama conduce o instituţie publică, iar fiica se ocupă de aprovizionarea respectivei instituţii prin intermediul unor firme la care nu este acţionar, dar pe care le controlează direct sau prin intermediari. Şi scoate bani frumoşi. De unde? Din buzunarul public, evident, cel fără de fund. Vicepreşedintele CJ Tania Bogdan: "Este bila neagră a Consiliului Judeţean" Conducerea Consiliului Judeţului Galaţi spune că nu poate deocamdată să o demită pe directoarea Marinela Dobrea. Vicepreşedintele CJ Tania Bogdan crede însă că toate aceste nereguli vor duce la despărţirea de actuala conducere a Direcţiei, nu înainte însă de finalizarea tuturor controalelor. "Cred că măsura va trebui să o luăm nu va avea în vedere doar acest aspect (afacerile fiicei cu instituţia condusă de mamă, n.r.), care este cu siguranţă un conflict de interese şi un abuz, ci toate aspectele legate de disfuncţiile de la Direcţia pentru Protecţia Copilului, pe care noi le înregistrăm de la instituţiile care controlează şi ne semnalează neregulile. În momentul în care toate aceste controale se vor încheia şi se va face un bilanţ, urmează ca organismul de conducere al Consiliului Judeţean să evalueze conducerea de la Protecţia Copilului şi, în funcţie de acele rapoarte de control, să ia o decizie, la care cred că se aşteaptă toată lumea: aceea de eliberare din funcţie a directoarei "Protecţiei Copilului". Şi cred că nu e vorba doar de domnia sa. Va trebui evaluată întreaga conducere a instituţiei şi luată o decizie care o să privească mai multe persoane. Ce se întâmplă nu este o surpriză pentru mine şi sper să se pună capăt acestei situaţii, pentru că în momentul acesta Direcţia aceea este bila neagră a Consiliului Judeţean", a declarat vicepreşedintele CJ Tania Bogdan. Dublă încompatibilitate. Fiica lucrează la Direcţie De parcă incompatibilitatea de a face afaceri cu instituţia condusă de mama ei nu era de ajuns, Lucia Raluca Dobrea este şi ea angajată a Direcţiei pentru Protecţia Copilului. Din câte am reuşit să aflăm, ea este încadrată pe funcţia de referent la Serviciul Monitorizare, însă nu trece deloc prin birou. Am încercat ieri să o găsim acolo, iar câţiva angajaţi ai acestui serviciu au ridicat uimiţi din umeri şi ne‑au spus că nu o găsim decât la secretariat. De fapt, se pare că îşi face veacul prin biroul mamei, acolo unde probabil că au şi pus la cale toate afacerile. Poliţia confirmă. Se efectuează o anchetă Inspectoratul Poliţiei Judeţene Galaţi ne‑a confirmat faptul că aceste contracte de achiziţii ale Direcţiei pentru Protecţia Copilului fac obiectul unor anchete ale Serviciul de Investigare a Fraudelor, în colaborare cu comisarii Gărzii Financiare. "Ofiţeri din cadrul Serviciului Investigare Fraude din cadrul Poliţiei Judeţului Galaţi, în colaborare cu lucrători din cadrul Gărzii Financiare efectuează verificări cu privire la legalitatea achiziţionării a mai multor categorii de bunuri de către Direcţia pentru Protecţia Copilului Galaţi", a declarat Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi. În aşteptarea concluziilor organelor de anchetă , preşedintele CJ nu a primit niciun raport Contactat dimineaţă, înainte de incident, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Eugen Chebac, ne‑a declarat: "La CJ Galaţi nu a ajuns nici un raport din partea organelor abilitate să verifice activitatea desfăşurată la Direcţia Judeţeană Pentru Protecţia Copilului Galaţi. Nici de la DNA, nici de la Garda Financiară sau Curtea de Conturi. Asta, deşi le‑am cerut sprijinul să clarifice situaţia de la Direcţia pentru Protecţia Copilului. Directoarea de acolo este funcţionar public şi, potrivit legii, nu poate fi suspendată decât dacă există rapoarte finale care să indice încălcări ale legii din partea acesteia". În urma dezvăluirilor, suspendare şi apoi demitere! În urma tuturor acestor controale şi dezvăluiri pe care presa din Galaţi le‑a făcut, este necesar ca actuala conducere a Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi să fie demisă. Până atunci însă, preşedintele CJ Galaţi ar trebui să o suspende din funcţie, altfel, lucrurile s‑ar putea înrăutăţi.Protestul Societăţii Jurnaliştilor Dunărea de Jos Solidaritate de breaslă >, se arată în comunicatul de presă. http://www.sisnet.ro/index.php?page=articol&id=27539
dcp100168 Posted October 17, 2008 Author Posted October 17, 2008 Bucureştiul cere demiterea, Galaţiul mai aşteaptăCântecul de lebădă al directoarei Dobrea* Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, spune că săptămâna viitoare va lua o decizie în privinţa şefei de la "Protecţia Copilului" * Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului nu înţelege însă de ce nu s-a luat până acum o decizieZilele Marinelei Dobrea la şefia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi par a fi numărate. După toate scandalurile din ultimele săptămâni, care au culminat joi cu agresarea reporterului "Vieţii libere" şi a echipei Pro TV Galaţi de către directoarea Dobrea, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, s-a decis să pună capăt acestei situaţii. "Nu sunt în Galaţi în acest moment, însă am fost pus la curent cu tot ce s-a întâmplat. Din păcate, doamna Dobrea este funcţionar public şi există nişte reglementări pe care trebuie să le urmez. Vă spun, e procesomană şi, dacă aş lua o decizie înainte de a avea toate documentele, cu siguranţă m-ar acţiona în justiţie. Încă aştept rapoartele de la toate instituţiile care au desfăşurat controale la Direcţie şi vă spun că dacă se confirmă voi lua o decizie dintre cele mai dure. Acum, că au apărut atât de multe reacţii în presă, cred că lucrurile se vor precipita şi voi avea mult mai repede concluziile rapoartelor", ne-a declarat telefonic preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, în a cărui subordine directă se află DGASPC Galaţi. Întrebat dacă nu se teme ca imaginea proastă pe care o are în acest moment Direcţia pentru Protecţia Copilului să se răsfrângă şi asupra Consiliului Judeţului Galaţi, instituţie tutelară în acest caz, Eugen Chebac a înaintat chiar un termen pentru luarea unei decizii. "Oricum, săptămâna viitoare voi lua o decizie, chiar dacă va fi să îmi asum nişte riscuri", a spus preşedintele CJ Galaţi.Bucureştiul e ferm: "Luaţi o decizie!"De la Bucureşti însă, lucrurile par a fi mult mai clare, iar hotărârile ar trebui să fie ferme. Mariela Neagu, secretar de stat în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, ştie de toate isprăvile Marinelei Dobrea şi nu înţelege de ce nu s-a luat până acum o decizie în privinţa şefei DGASPC Galaţi. "Din punctul nostru de vedere, aşteptăm măsuri concrete. Pentru că surprinzător de multe instituţii centrale au semnalat multe nereguli, descoperite în urma unor controale la Galaţi, iar acolo nu s-a luat încă nicio decizie. Iar decizia aparţine în exclusivitate preşedintelui Consiliului Judeţului Galaţi. Mă surprinde foarte tare acest lucru şi e îngrijorător pentru autonomia locală ce se întâmplă acolo", ne-a declarat telefonic secretarul de stat Mariela Neagu. Întrebată dacă nu cumva preşedintele CJ Galaţi ar trebui să aştepte concluziile tuturor rapoartelor de control pentru a lua o hotărâre, aşa cum a şi motivat Eugen Chebac, secretarul de stat Mariela Neagu a pus din nou punctul pe "i". "Din punctul nostru de vedere domnia sa are toate elementele ca să ia decizia demiterii. Există elemente suficiente în rapoartele de până acum. Dacă dumnealui va mai aştepta rapoarte, doamna Dobrea va fi în continuare director, sesizările vor continua să vină la noi, noi vom veni iar la Galaţi (chiar săptămâna trecută am fost din nou la Galaţi, împreună cu Inspecţia Socială, pentru o altă sesizare), vom face alte rapoarte, pe care domnul preşedinte va dori să le aştepte. Până când?", s-a întrebat secretarul de stat Mariela Neagu.Culmea ironieiÎn altă ordine de idei, în cazul în care Marinela Dobrea va mai rămâne şi în următoarele săptămâni director la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi, atunci ea va face parte dintr-o campanie desfăşurată la nivel naţional, sub titlul "Mâinile tale ar trebui să protejeze, nu să pedepsească. Ridică mâna împotriva bătăii", organizată de ANPDC, Ministerul Educaţiei şi Consiliul Naţional al Audiovizualului. Campania îşi propune să pună capăt violenţei părinţilor faţă de propriii copii şi se va desfăşura şi prin intermediul DGASPC Galaţi, unde, culmea ironiei, directoarea Dobrea va trebui să împartă postere cu mesajul campaniei. Recomandarea noastră, în calitate de jurnalişti asupra cărora doamna Dobrea s-a năpustit cu două zile în urmă, ar fi ca mesajul posterelor pe care le va împărţi dumneaei să conţină un slogan puţin modificat, adaptat oarecum situaţiei date: "Ridică mâna împotriva jurnaliştilor!".http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27561
dcp100168 Posted October 19, 2008 Author Posted October 19, 2008 Danezii s-au prins de caracterul doamnei Dobrea în doar şapte zileVă oferim câteva rânduri extrem de interesante scrise de o cititoare din Danemarca, o persoană care a avut ocazia să o întâlnească pe Marinela Dobrea în cadrul unui proiect, în urmă cu patru ani, când încă nu era directoare la "Protecţia Copilului"."Fundaţia umanitară "Rumaeniesprojeket Nord" din Aalborg, Danemarca, a invitat un grup de 12 persoane din judeţul Galaţi în Iutlanda de Nord, pentru a cunoaşte cum funcţionează democraţia daneză. Fundaţia daneză a dorit ca din grup să facă parte colaboratorii fundaţiei, adică reprezentanţii satelor care au primit ajutor umanitar din Danemarca. Unul dintre primari a avut neispirata idee să îl contacteze pe domnul Durbacă şi să îl roage să îi ajute cu un minibus pentru a se deplasa în Danemarca. Aşa se face că domnul Durbacă a introdus pe lista propusă de fundaţia daneză pe fosta directoare de la Direcţia Copilului (Nica), pe actuala directoare şi alte două persoane, pe care nu doresc să le numesc aici. Această Marinela Dobrea s-a dovedit că este o necivilizată în decursul celor şapte zile de curs democratic. Întârzia mereu la întâlnirile stabilite pentru vizitarea unor instituţii, în timpul discuţiilor la prefectură sau comună, îi suna telefonul constat şi vorbea la telefon, deranjându-i pe cei din jur, pleca la cumpărături, în timp ce tot grupul trebuia să o aştepte. Nu a interesat-o nicio secundă modul de funcţionare a instituţiilor sociale daneze. Ea "ştia" totul, iar ceilalţi din grup erau, după părerea dumneaei, nişte primitivi. Şi-a şicanat tot timpul şefa (Nica), fără să îi pese de cei din jur şi spunea fără nicio reţinere: "lasă că ne întoarcem noi la Galaţi, o să vadă ea!". Când am citit în ziarul "Viaţa liberă" că a fost numită directoare la Direcţia Copilului, am spus: "pilele comuniste nu au dispărut, ci s-au înmulţit". Când am spus danezilor din fundaţie că a fost numită directoare la Direcţia Copilului, s-au mirat şi ei că o astfel de persoană (care prin comportament şi limbajul corpului s-a autodescris) este pusă în fruntea acestei Direcţii... "Nu credem că este potrivită şi în mod sigur copiii şi familiile care au nevoie de ajutor nu îl vor primi. În ochii noştri e egoistă, nesocială şi nu i se potriveşte această funcţie", a concluzionat A.Krogh din Aalborg, Danemarca.Aşadar, unora le-au fost suficiente şapte zile pentru a-şi da seama dacă este sau nu potrivită Marinela Dobrea pentru DGASPC Galaţi. E vremea ca, în al 12-lea ceas, să realizeze acest lucru şi cei care au în grijă Direcţia.http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27589
dcp100168 Posted October 19, 2008 Author Posted October 19, 2008 Demiterea directoarei Protectiei Copilului Galati... solicitata de conducerea autoritatii nationale de resortConsiliul Judetului Galati are toate datele pentru a o demite pe directoarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Galati. Cel putin asta confirma conducerea Autoritatii Nationale de Protectie a Drepturilor Copilului, care nu intelege de ce lucrurile se misca atât de greu la Galati. CJ Galati va lua o hotarâre in acest sens in cursul acestei saptamâni. ANPDC pusese la dispozitia autoritatilor locale galatene date in acest sens inca din septembrie, când a fost facut un control tematic national pe asistenta sociala si s-a cerut demiterea conducerilor de la Protectia Copilului Bistrita si Galati.Management defectuos de pe urma caruia sufera sute de copii asistati in unele centre de plasament galatene, angajari contra «atentii» primite prin interpusi, achizitii de alimente si alte bunuri necesare asistatilor cel putin batatoare la ochi, facute prin apropiati ai directoarei, inclusiv prin fiica ei. Sunt doar câteva dintre zecile de acuzatii care curg din primavara asupra directoarei Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Galati, Marilena Dobrea. Aceste acuze au fost comfirmate, unele total, altele partial, si de rapoarte de control ale Inspectiei Sociale si ale Garzii Financiare. La acestea se adauga si anchete in curs ale Politiei Economice. In ciuda tuturor acestor evenimente, Consiliul judetului, autoritatea tutelara a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Galati, nu a luat pâna acum nici o masura. Asta, desi probe necesare demiterii directoarei in cauza au fost puse la dispozitia CJ inclusiv de catre Autotitatea Nationala de Protectie a Drepturilor Copilului. Atitudinea CJ Galati este greu de inteles la Bucuresti, de unde ANPDC cere luarea de masuri concrete in acest caz. „Dupa parerea mea, Consiliul Judetean Galati are la dispozitie elementele necesare demiterii directoarei DGASPC Galati. Si asta inca in urma controlului tematic national efectuat de Inspectia Sociala pe asistenta sociala, când s-a cerut expres demiterea a doi directori, cel de la Bistrita si cel de la Galati. Cu fiecare zi de intârziere Consiliul Judetului Galati isi asuma riscul de a lasa sute sau mii de copii sa sufere. O decizie trebuie luata cât mai grabnic. Ni se tot cer raporate de la conducerea CJ pentru a se lua masuri. Dar pâna când? Elementele necesare demiterii deja exista”, a precizat ministrul secretar de stat Mariela Neagu, Autoritatea Nationala de Protectie Drepturilor Copilului. Membrii CJ Galati si conducerea Consiliului explica intârzierea de a lua o decizie in aceasta situatie prin faptul ca statutul de functional public al directoarei nu permite luarea unor masuri drastice atât de repede, ci trebuie respectata o anumita procedura. Iar asta dureaza. Oricum deja scandalul a ajuns mult prea departe, asa ca in cursul acestei saptamâni CJ Galati va lua o decizie concreta, probabil demiterea, cu orice risc. Inclusiv acela de a fi dati in judecata de catre directoarea care niciodata nu a recunoscut nici una dintre acuzele care i-au fost aduse. Oricum, pentru a se lua legal o decizie, conducerea CJ Galati a cerut ca sa i se inainteze cât mai repede concluziile finale in urma ultimelor controale care au verificat iar si iar activitatea directoarei Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Galati.Copiii primeau mere o data pe lunaCa la Protectia Copilului Galati sunt probleme vechi, care afecteaza copiii asistati, o confirma si date din raportul Inspectiei Sociale, ce deja se afla de doua saptamâni pe masa CJ Galati. „...Din discutiile purtate cu instructorii de educatie din Casa Crina si conform referatului nr. 61/02.06.2008 intocmit de administratorul Complexului de servicii pentru copil din Târgu Bujor - Dumitru Rodica –, rezulta faptul ca furnizorii Kerkira SRL, Procedo SRL si SC Dana Lux nu respecta graficele de livrare a alimentelor comandate, astfel ca la acea data stocurile de carne, preparate din carne si legume erau pe zero... din luna iunie personalul din apartamentele sociale din Târgu Bujor a cumparat pâine pe datorie de la magazinele din apropiere, iar furnizorul care a câstigat licitatia a platit contravaloarea acesteia ulterior... singurul tip de fructe pe care l-au primit copiii in ultima perioada sunt mere (o data intr-o luna), care au fost aduse de la magazia centrala a Directiei de la Galati, dar care erau stricate, asa cum rezulta din raportul de tura intocmit de instructorul de educatie de serviciu din acea zi, astfel ca au fost aruncate, iar personalul a adus fructe de acasa”.Sinuciderea de la care a inceput totul Scandalurile care nu se termina cu nimic deocamdata la Protectia Copilului Galati isi au inceputul intr-un caz tragic, petrecut in primavara. Atunci, la Centrul de Plasament nr. 9 Galati, Victor Stelianide, un asistat tânar, s-a spânzurat in centru de teama de a nu fi dat afara. Atunci colegii tânarului i-au reprosat directoarei Marilena Dobrea ca nu sunt bine hraniti si ca se comit abuzuri asupra lor. Pentru a verifica plângerile mediatizate ale asistatilor, o echipa a Autoritatii Nationale de Protectie a Drepturilor Copilului a vrut verifice centrul unde s-a petrecut tragedia, dar nu a fost lasata sa intre din ordinul fostului presedinte al CJ. Apoi chiar ministrul muncii din acea perioada, Paul Pacuraru, s-a dus pe nepusa masa la Centrul nr. 9, a discutat cu asistatii si a aflat ca alocatia de hrana este prea mica, iar consilierea acestor tineri nu era facuta de persoane specializate. In urma acelei vizite, Paul Pacuraru declara ca in Centrul de Palsament nr. 9 se impunea imediat inbunatatirea calitatii personalului, dar si a dotarilor si a calificat drept abuz oprirea echipei de control a ANPDC la poarta centrului.http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=122771
Mikka Posted October 20, 2008 Posted October 20, 2008 Pariu: o demite saptamana asta?Pronosticul meu: nu.Pe o bere.
Recommended Posts