Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dacian Cioloş, premier desemnat

Fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloş a fost desemnat, marţi, de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru funcţia de premier, Iohannis precizând că soluţia agreată cu partidele politice, cu foarte mici excepţii, este cea a unui guvern de tehnocraţi.

Iohannis a aratat ca, in opinia sa, solutia la actuala problema a guvernarii si a situatiei clasei politice, este un premier independent sau tehnocrat, o persoana curata, care sa nu fi fost implicata in niciun fel de scandaluri, integra, care a dovedit practic ca stie sa gestioneze sisteme si situatii complicate. Seful statului i-a transmis premierului desemnat ca este nevoie sa fie promovati ministri care sunt performanti, care au dovedit aceasta performanta si asupra carora nu planeaza niciun dubiu.

Dupa anuntarea desemnarii, Dacian Ciolos a aratat ca intentioneaza sa deschida guvernul si administratia spre societate, "sa ascultam si sa pregatim decizii impreuna".

Dacian Ciolos (46 de ani) este premierul desemnat de presedintele Klaus Iohannis sa formeze un nou cabinet, dupa demisia executivului condus de Victor Ponta. Consilier al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, fost Comisar European pentru Agricultura si fost ministru al Agriculturii in mandatul lui Tariceanu, Ciolos a absolvit Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, dupa care a urmat l'Ecole nationale superieure agronomique Montpellier, unde a cunoscut-o pe sotia sa, Valerie Villemin.

Posted

Dacian Cioloş a anunţat componenţa guvernului său

Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat, duminică, lista Cabinetului său, format din 21 de membri, printre miniştrii propuşi fiind Lazăr Comănescu - la Externe, Petre Tobă- Interne, Mihnea Motoc- Apărare, Anca Dragu Paliu- Finanţe, Cristina Guseth- Justiţie şi Vasile Dîncu - Dezvoltare Regională.

Lista noilor miniştri

Costin Grigore Borc - vicepremier şi ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului

Vasile Dîncu - vicepremier şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice

Lazăr Comănescu - ministrul Afacerilor Externe

Petre Tobă - ministrul Afacerilor Interne

Mihnea Ioan Motoc - ministrul Apărării Naţionale

Anca Dana Dragu Paliu - ministrul Finanţelor Publice

Achim Irimescu - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Victor Vlad Grigorescu - ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri

Adrian Curaj - ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice

Vlad Alexandrescu - ministrul Culturii

Aura Carmen Răducu - ministrul Fondurilor Europene

Cristina Guseth - ministrul Justiţiei

Cristina Paşca Palmer - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Claudia Ana Moarcăş - ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

Marius-Raul Bostan - ministrul pentru Societatea Informaţională

Andrei Baciu - ministrul Sănătăţii

Elisabeta Lipă - ministrul Tineretului şi Sportului

Marian Dan Costescu - ministrul Transporturilor

Victoria-Violeta Alexandru - ministrul delegat pentru Dialog Social

Dan Stoenescu - ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare

Ciprian Bucur - ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul

Ioan Dragoş Tudorache - şeful Cancelariei Primului ministru

Posted

Componenţa Guvernului Cioloş

Costin Grigore Borc - vicepremier şi ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului. În vârstă de 50 de ani, s-a rermarcat încă din Guvernul Radu Vasile ca unul dintre cei mai activi consilieri ai fostului premier ţărănist.

Vasile Dâncu - vicepremier şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Cunoscut membru al "grupării de la Cluj" a PSD, fost ministru al Informaţiilor Publice în guvernul Năstase, consilier din umbră al lui Liviu Dragnea, este preşedintele casei de sondare IRES, profesor de sociologie la "Babeş-Bolyai", profesor la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" a SRI şi predă la Şcoala politică organizată de UNPR.

Lazăr Comănescu - ministrul Afacerilor Externe. A mai fost ministru al Afacerilor Externe în 2008, în Guvernul Tăriceanu, iar din februarie 2015 este consilier pe politică externă al preşedintelui Iohannis. A fost şi ambasador în Germania.

Petre Tobă - ministrul Afacerilor Interne. Petre Tobă este inspector general al Poliţiei Române, funcţie cu rang de secretar de stat din mai 2012, numele său apărând în 2014 într-un scandal în care au fost implicaţi Victor Ponta şi baronul de Mehedinţi Adrian Duicu.

Mihnea Ioan Motoc - ministrul Apărării Naţionale. Este ambasador al României în Marea Britanie.

Anca Dana Dragu Paliu - ministrul Finanţelor Publice. Este economist în cadrul Directoratului general de economie şi finanţe al Comisiei Europene, a lucrat în cadrul biroului local al FMI, dar şi la BNR.

Achim Irimescu - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. A fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, în perioada 2012-2014, iar în prezent ocupă funcţia de ministru-consilier în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, fiind şef secţie agricultură.

Victor Vlad Grigorescu - ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri. Este actual membru în Consiliul de Administraţie al Electrica, funcţie pe care o ocupă de circa un an.

Adrian Curaj - ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Este profesor la Automatică - Politehnica Bucureşti şi a fost consultant al Băncii Mondiale, UNESCO şi Comisei Europene pentru realizarea de studii pe educaţia terţiară şi pe politici în ştiinţă şi inovare.

Vlad Alexandrescu - ministrul Culturii. Este istoric şi profesor la Universitatea Bucureşti, a fost ambasador în Luxemburg.

Aura Carmen Răducu - ministrul Fondurilor Europene. Este expert în finanţări europene şi internaţionale al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Cristina Guseth - ministrul Justiţiei. Este, din 1998, directorul fundaţiei Freedom House Romania, unul dintre ONG-urile cu mare credibilitate în zona de integritate şi politici anti-corupţie.

Cristina Paşca Palmer - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. A lucrat la Comisia Europeană, Directoratul General pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare, fiind responsabilă de schimbarea globală, resursele naturale, economia verde.

Claudia Ana Moarcăş - ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Este, din octombrie 2012, profesor universitar la Facultatea de Drept, în domeniile Dreptul muncii, Dreptul securităţii sociale şi Drept social european. În 2001-2002 a fost adjunct al Avocatului Poporului, în 2001 fiind şi secretar general adjunct în Ministerul Afacerilor Externe.

Marius-Raul Bostan - ministrul pentru Societatea Informaţională. Este  fondator al VMB Partners şi membru în CA al Telekom.

Andrei Baciu - ministrul Sănătăţii. A absolvit în urmă cu patru ani Facultatea de Medicină din Bucureşti şi a lucrat doi ani în chirurgie cardiovasculară în cel mai mare spital din Rouen (Franţa). De un an şi jumătate s-a întors în România, unde a lansat, împreuna cu liberalul Cristian Buşoi, o campanie pentru drepturile pacienţilor. Este preşedintele Asociaţiei SOS Drepturile Pacienţilor.

Elisabeta Lipă - ministrul Tineretului şi Sportului. Canotoare, a obţinut cinci medalii de aur, două de argint şi una de bronz la şase Olimpiade, a fost de 25 ori campioană a României. În anul 2000, a fost declarată cea mai bună canotoare a secolului.

Marian Dan Costescu - ministrul Transporturilor. Este, din martie 2015, director general al CFR SA, având o bogată experienţă în transporturi.

Victoria-Violeta Alexandru - ministrul delegat pentru Dialog Social. Este în prezent directorul ONG-ului Institutul pentru Politici Publice (IPP). Are 40 de ani şi a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti.

Dan Stoenescu - ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare. Este un diplomat român, jurnalist şi eseist. A predat cursuri la Universitatea din Bucureşti şi la Institutul Diplomatic Român.

Ciprian Bucur - ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul. Este şef de serviciu la Comisia Juridică a Parlamentului.

Ioan Dragoş Tudorache - şeful Cancelariei Primului ministru. Este jurist la Comisia Europeană şi a fost manager pentru ONU în Kosovo.

viata-libera.ro

Posted

Andrei Baciu, înlocuit cu Patriciu Achimaş-Cadariu ca propunere pentru Ministerul Sănătăţii

Andrei Baciu nu mai este propunerea lui Dacian Ciolos pentru Ministerul Sanatatii, el fiind inlocuit cu Patriciu Achimas Cadariu. "Nominalizarea pentru Ministerul Sanatatii trimisa Parlamentului in aceasta seara de catre domnul prim-ministru desemnat Dacian Ciolos este domnul conferentiar universitar doctor Patriciu Achimas-Cadariu, in prezent director al Institutului Oncologic Cluj Napoca".

Ciolos a decis sa nu il mai includa in Cabinetul sau pe Andrei Baciu in urma controverselor aparute in spatiul public dupa nominalizarea acestuia, au declarat, pentru Mediafax, surse oficiale. Dupa anuntul privind nominalizarea lui Andrei Baciu, pe Facebook au inceput sa circule fotografii in care Andrei Baciu aparea in lenjerie intima, ca model.

Posted

Raluca Prună, noua propunere pentru ministerul Justiţiei

Raluca Pruna, expert pe Justitie la Comisia Europeana, ar fi propunerea oficiala a premierului desemnat Dacian Ciolos pentru ministerul Justitiei, potrivit surselor Agerpres si Mediafax. Ea ar inlocui-o astfel pe Cristina Guseth, retrasa de Ciolos dupa prestatia de la audierile din Parlament, unde, desi a fost votata, a avut o performanta slaba.

​Raluca Pruna este in prezent expert la Directoratul general Justitie din cadrul Comisiei Europene. Potrivit unui rezumat al CV-ului publicat in 2005, Raluca Pruna este licenţiată în drept şi filosofie, master în ştiinţe politice, burse la universitatile „Paris VII” şi „Central European University” Budapesta. Membru fondator al „Transparency International” Romania, pe care l-a si condus, membru fondator al Asociaţiei „Societatea pentru Justiţie”.

Posted

Guvernul Cioloş a primit votul de încredere al Parlamentului

Guvernul Cioloş a primit marţi votul de încredere al Parlamentului, rezultatul fiind de 389 voturi "pentru", 115 "împotrivă" şi două voturi anulate.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat, în faţa aleşilor, că noul guvern se va baza pe transparenţă în actul decizional, responsabilitate şi deschidere către dialog, acesta având datoria să înlăture cauzele tragediei de la Colectiv, mai ales corupţia.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie va avea loc la ora 19.00, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni, informează Administraţia Prezidenţială.

Posted

Guvernul Cioloş a depus jurământul

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Cabinetului Cioloş a avut loc în Sala Unirii a Palatului Cotroceni. Primul care a depus jurământul a fost noul premier, Dacian Cioloş, urmat de vicepremierii Vasile Dâncu şi Costin Grigore Borc.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, la ceremonie, că "societatea se schimbă şi se schimbă aşteptările societăţii şi dacă diferenţa dintre aşteptări şi realitate este prea mare, intervine criza". "Avem o criză de încredere a cetăţeanului în politicianul pe care l-a ales. Românii mi-au spus în Piaţă că sunt nemulţumiţi de actuala clasă politică. Politică fără partide nu se poate, dar nici democraţie fără popor nu se poate", a precizat Klaus Iohannis. "Niciun partid nu a făcut o propunere pentru postul de prim-ministru", a mai spus Klaus Iohannis, precizând cum a ajuns să îl desemneze pe Dacian Cioloş premier.

mediafax.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.