Jump to content

Bolile care ucid cei mai mulţi gălăţeni


dcp100168

Recommended Posts

Bolile care ucid cei mai mulţi gălăţeni

  • Şase din zece decese sunt cauzate de bolile de inimă
  • În 2015, numărul bolnavilor de cancer din Galaţi a crescut cu 25 la sută
  • Românii au cea mai scăzută speranţă de viaţă din Uniunea Europeană

Şase din zece decese înregistrate în Galaţi sunt cauzate de bolile de inimă. La rândul lor, tumorile maligne sunt răspunzătoare de aproximativ 20 la sută din totalul deceselor din judeţul nostru. Următorii ucigaşi sunt bolile digestive şi cele ale sistemului respirator. Împreună, toate aceste afecţiuni sunt principalele cauze de mortalitate în rândul gălăţenilor.

În ţară, situaţia se prezintă în mod asemănător. Abia când extindem aria de comparaţie, observăm că, în Europa, doar 48 la sută dintre decese sunt cauzate de afecţiuni ale inimii, cu 12 la sută sub media din România. Şi rata de vindecare a pacienţilor români diagnosticaţi cu cancer este simţitor mai mică decât cea din alte ţări de pe continent.

Toate aceste lucruri au făcut ca românii să aibă cea mai scăzută speranţă de viaţă din Uniunea Europeană. Situaţia este una îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât majoritatea îmbolnăvirilor ar putea fi evitate, spun medicii, prin respectarea câtorva reguli simple, ce ţin de stilul de viaţă.

Tot mai mulţi tineri, la spital, cu urgenţe cardiace

Dintre cele aproape 6.000 de decese înregistrate anul trecut în judeţul Galaţi, 3.522 au fost cauzate de boli de inimă. În primele nouă luni ale acestui an, alţi 2.724 de gălăţeni au murit din cauza aceloraşi afecţiuni. Medicii atenţionează că, în ultimii 15 ani, incidenţa bolilor cardiovasculare a crescut, fiind diagnosticaţi din ce în ce mai mulţi tineri.

"Numărul tinerilor care vin la spital pentru urgenţe cardiace este din ce în ce mai mare. Într-adevăr, a coborât foarte mult pragul de apariţie a bolilor cardiovasculare cauzate de factorii de risc cardiovascular. Numărul pacienţilor tineri care fac boli cardiace ischemice (angină pectorală, infarct miocardic) este în creştere în toată ţara, iar Galaţiul nu face excepţie. Fumatul, hipertensiunea arterială, sedentarismul, obezitatea, alimentaţia nesănătoasă sunt principalii factori care contribuie la apariţia bolii cardiace ischemice la persoane din ce în ce mai tinere", a precizat medicul cardiolog Lucica Grigorică.

Cancerul, tot mai des întâlnit

Peste 1.000 de persoane din judeţul Galaţi au fost diagnosticate cu cancer, în primele nouă luni ale acestui an. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atunci când au fost depistaţi 828 de bolnavi cu tumori maligne, în 2015 s-a înregistrat o creştere cu peste 25 la sută a incidenţei acestei boli.

Cancerul colorectal sau cel de pancreas au devenit de două ori mai frecvente, de la un an la altul. În timp ce în primele nouă luni din 2014 medicii diagnosticaseră 50 de pacienţi cu tumori maligne colorectale şi 12 cu tumori la pancreas, în 2015 numărul de bolnavi nou diagnosticaţi a crescut la 104, respectiv, 24.

Alarmantă este şi creşterea incidenţei cancerului de sân, 141 de gălăţence aflând că suferă de această cumplită boală în primele nouă luni din 2015, faţă de 124, în 2014.

De asemenea, şi cancerul pulmonar sau cel de ficat sunt mai des întâlnite în rândul gălăţenilor, în acest an, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Fumatul, lipsa de mişcare şi obezitatea, principalii inamici

"Metodele de prevenire a bolilor de inimă nu necesită un efort prea mare din partea pacientului, ci mai multă voinţă. Metodele sunt simple şi uşor de urmat şi pot preveni nu doar afecţiunilor cardiovasculare, ci şi alte tipuri de afecţiuni, care nu ţin de aparatul cardiovascular. Respectiv afecţiunile maligne, cele ale aparatului digestiv sau ale aparatului respirator. Hipertensiunea arterială, nivelul crescut al colesterolului sangvin, sedentarismul, obezitatea şi greutatea supraponderală, reacţia organismului faţă de stres, excesul de alcool şi fumatul sunt principalii factori de risc nu doar în cazul bolilor de inimă, ci şi pentru celelalte afecţiuni amintite", se arată într-un comunicat al DSP Galaţi.

Toţi factorii de risc enumeraţi mai sus ţin în egală măsură de gradul de educaţie şi de voinţa fiecăruia. În afară de aceste aspecte, însă, medicii atrag atenţia că lipsa unui program naţional de prevenţie, în cazul bolilor răspunzătoare pentru cele mai multe dintre decese, nu fac decât să contribuie la înrăutăţirea situaţiei. În acest context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atras deja atenţia că bolile de inimă şi cancerul vor deveni din ce în ce mai frecvente, în următorii 20 de ani.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Bolile de inimă, cancerul și ciroza hepatică ucid cei mai mulți gălățeni

Anul 2020 a fost unul al recordurilor negative pentru județul Galați. Nu doar că am avut cele mai puține nașteri de la Revoluție încoace, dar am înregistrat și cel mai mare număr al deceselor din ultimele trei decenii. Din cauza bolilor nediagnosticate sau lăsate netratate, dar și ca urmare a obiceiurilor nesănătoase, numeroși gălățeni se sting cu mult înainte de vreme, ceea ce denotă că avem parte de o calitate scăzută a vieții. Pandemia nu a făcut decât să agraveze și mai mult lucrurile.

În ultimii 30 de ani, natalitatea a scăzut constant în județul Galați. Anul trecut, s-au născut doar 4.225 de copii, 2.126 cu domiciliul în mediul urban, iar restul cu domiciliul în mediul rural. În același timp, însă, au fost înregistrate aproape 7.500 de decese. În aceste condiții, specialiștii vorbesc despre un spor natural negativ, care doar anul trecut a fost de peste 3.000 de persoane. „Din statisticile disponibile, în 2020 s-a constatat o mare scădere a sporului natural, față de anul 2019”, atrage atenția Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați, într-un raport de activitate.
Cifrele Direcției Județene de Statistică Galați vin să confirme observațiile de mai sus: în 2019, sporul natural negativ a fost de 2.033 de persoane, pentru ca acest indicator să crească, anul trecut, cu peste 50 la sută. Desigur, pandemia cauzată de noul coronavirus a înrăutățit și mai mult această situație, prin numărul mare de decese provocate în rândul gălățenilor.

Cei mai mari ucigași

Nu doar disponibilitatea tinerilor de a deveni părinți a scăzut după Revoluție, ci și calitatea vieții, după cum se pare. În urmă cu trei decenii, țara noastră se afla oricum cu mult în urma altor state în ceea ce privește calitatea vieții. Problema este că, de atunci și până în prezent, s-a făcut prea puțin - spre deloc - pentru a reduce acest decalaj. Investițiile serioase în Sănătate și în servicii medico-sociale au lipsit cu desăvârșire, iar sărăcia, dată de nivelul redus de trai, și-a pus și ea amprenta pe starea de sănătate a românilor. Astfel, datele Eurostat, buletinul statistic oficial al Uniunii Europene, ne poziționează an de an la coada clasamentului european în privința mortalității din cauze prevenibile.
„Principalele cauze de deces din județul Galați sunt reprezentate de bolile aparatului circulator, de tumori și de bolile aparatului digestiv. Din ultima categorie, subliniem în mod special ciroza hepatică, aflată într-o creștere deosebită, ca incidență. De semnalat și că, la decesele prin accidente, se constată creșterea îngrijorătoare a sinuciderilor și a omuciderilor, multe dintre aceste cazuri având loc pe fondul consumului exagerat de alcool (obicei care duce, în timp, și la ciroză hepatică – n.red.)”, mai arată specialiștii DSP Galați.

Peste 400 de decese, provocate doar de COVID-19

La fel cum vaccinarea anti-COVID ar fi putut preveni moartea a sute de gălățeni, doar în ultimele luni, și multe dintre decesele cauzate de alți factori ar fi putut fi evitate prin ținerea sub control a unor boli, prin depistarea acestora din timp și prin evitarea unor comportamente dăunătoare, cum ar fi excesul de alcool sau fumatul.
La bolile aparatului circulator, infarctul miocardic pare să fie condiția medicală care face cele mai multe victime. Urmează miocardiofibroza și cardiomiopatiile. Pneumoniile și bronhopneumoniile sunt de asemenea responsabile pentru moartea a numeroși gălățeni, la fel cum sunt și hemoragiile cerebrale apărute în urma accidentelor vasculare cerebrale.
În 2020, primul an al pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2, în județul Galați s-a înregistrat și o supramortalitate semnificativă. Astfel, din totalul de aproximativ 7.500 de decese, 428 au fost provocate de complicațiile date de COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.