Jump to content

Jumătate dintre instructorii auto au probleme cu legea


dcp100168

Recommended Posts

Jumătate dintre instructorii auto au probleme cu legea

O treime nu respectau traseele licenţiate pentru a face cursuri cu aspiranţii la şoferie. Şase din cele 48 de maşini de „Şcoală” verificate nu îndeplineau nici măcar condiţiile de siguranţă pentru a putea circula pe drumurile publice. Există posibilitatea ca unele dintre şcolile de şoferi găsite cu probleme să rămână fără licenţă.

 

„Cum e turcul, e şi pistolul” spune o veche vorbă românească ce încearcă (printre altele) să „traducă” în limbaj cotidian conceptul potrivit căruia nu poţi să te aştepţi să iasă un geniu dintr-un învăţăcel aflat pe mâinile unui profesor slab. Ei bine, verificarea acestui principiul a stat, se pare, la decizia Inspectoratului de Poliţie al judeţului Galaţi de a face un control inopinant, în trafic, la maşinile şcolilor de şoferi. Surpriza a fost uriaşă: jumătate dintre maşinile respective (implicit şi şcolile de şoferi) încălcau, într-un fel sau altul, legea.

Primul bilanţ: 23 de maşini din 48, în neregulă

Operaţiunea declanşată de Serviciu Rutier din cadrul IPJ Galaţi s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile, interval în care au fost oprite pentru verificări 48 de maşini de şcoală de şoferi. Dintre acestea, nu mai puţin de 23 (adică jumătate) avea nereguli - fie din punct de vedere tehnic, fie din punct de vedere al documentelor - motiv pentru care instructorii auto au fost amendaţi.

Stupefiant este că 14 dintre instructori (adică o treime!) au au fost găsiţi mergând pe cu totul alte trasee decât cele care fuseseră aprobate pentru instruirea elevilor lor (trasee care coincid, de fapt, cu cele pe care se face ulterior examinarea), ceea ce indică ce haos este în această activitate.

Aproape de necrezut este şi faptul că cinci dintre maşinile de „Şcoală” verificate aveau cauciucurile multe prea uzate pentru a putea circula în siguranţă pe drumurile publice. Cu alte cuvinte, aveau ce „învăţa” elevii de la maeştri.

Alţi trei instructori nu aveau asupra lor documentele necesare (că tot vorbeam despre a-i învăţa pe viitorii şoferi ce trebuie să facă...), iar una dintre maşinile verificate s-a dovedit o adevărată bombă pe roţi, căci nu respecta legea privind poluarea fonică şi cu noxe.

Poliţiştii de la Circulaţie au aplicat 23 de amenzi şi au reţinut cinci certificate de înmatriculare.

Raportul întocmit cu ocazia controlului va face obiectul unei analize privind licenţierea activităţii de şcoală de şoferi, pe fondul înmulţirii incidentelor rutiere în care sunt implicaţi proaspeţii şoferi. Potrivit unor informaţii provizorii, se are în vedere suspendarea licenţelor operatorilor care nu respectă condiţiile legale. Nu de alta, dar cu astfel de „instructori” nu există prea multă speranţă că viitorii participanţi la trafic vor fi instruiţi şi responsabili.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.