Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pentru copiii altora

Profesori la export

* Anual, şcoli din străinătate recrutează cadre didactice pentru pregătirea preşcolarilor şi a elevilor de gimnaziu şi de liceu * Salariul motivant, dar şi experienţa nouă în cariera la catedră sunt doar două dintre avantajele pentru profesori

În urmă cu 20 de ani, un profesor român nici nu îndrăznea să se gândească la o călătorie peste graniţe. Acum, un profesor de gimnaziu sau de liceu îşi poate construi chiar o carieră la catedră într-o şcoală din străinătate. Ofertele de predare în SUA, dar şi în ţări din Europa sau Orientul Apropiat ori Mijlociu, în şcoli de regulă particulare, sunt scoase la "tarabă" în toată perioada anului. Calea cea mai accesibilă de informare, dar, de cele mai multe ori, şi de candidare la aceste joburi, este internetul.

Condiţii minime

Cine se gândeşte să aplice la un job într-o şcoală din străinătate trebuie să îşi mai verifice o dată cunoştinţele de limba engleză. Indiferent pentru ce disciplină este nevoie de un profesor, angajatorul îi solicită limba engleză cel puţin la nivel conversaţional pentru că, de fapt, aceasta este limba în care se predă. În SUA sau în statele unde oficial se vorbeşte engleza (Australia, spre exemplu) cerinţele de cunoaştere a limbii sunt mult mai ridicate.

Majoritatea şcolilor din străinătate vor ca profesorii care vin să predea să aibă minim trei ani de experienţă la catedră înainte de plecare (nu la data depunerii candidaturii), o facultate terminată în domeniu şi modulul psihopedagogic parcurs.

Starea bună de sănătate, un cazier judiciar curat sau, cum cer programele pentru SUA, carnet de conducere (categoria B) sunt alte condiţii eliminatorii.

Ofertă în SUA şi în Orientul Apropiat

Nu este o regulă ca oferta de posturi la catedră să se actualizeze numai la sfârşitul anului şcolar. Căutând permanent pe siteurile de joburi din România sau pe paginile de internet ale firmelor care intermediază plecarea, candidatul are mai multe şanse să găsească postul la disciplina sau în regiunea care îl interesează.

În România, WorkExperience şi Faces intermediază plecările în Statele Unite ale Americii, la şcolile din Carolina de Sud. În acest moment sunt căutate cadre didactice pentru educaţie specială, limbi străine (engleza, spaniola, franceza, germana, latina), matematică, chimie, fizică, biologie, artă şi muzică, la toate nivelurile - educatori, învăţători, profesori din gimnaziu şi liceu. Prin Sabis Educational Service Sal profesorii pot aplica pentru un job în şcoli particulare din regiuni exotice - Emiratele Arabe Unite, Liban, Bahrain, Iordania. Sunt căutaţi atât profesori (engleză, matematică, ştiinţe), cât şi formatori de profesori, supraveghetori sau personal pentru funcţii de coordonare sau de conducere. Fiecare reţea de şcoli are o programă şcolară şi o metodă de predare specifice.

Aplicarea se poate face online, pe siteurile de joburi care prezintă oferta actualizată a şcolilor sau direct pe pagina de internet a firmelor de recrutare ori a şcolilor (spre exemplu, www.facesinc.org, www.sabis.net sau www.workexperience.ro). Interviul este susţinut, de regulă, în ţară, în limba engleză. Contractul se încheie pentru un an şcolar, dar poate fi prelungit şi până la doi ani. De regulă, şcoala este interesată să păstreze un profesor care a dat rezultate la clasă. Unele instituţii de învăţământ au, la alegere, şi un program de vară cu elevii.

Avantaje şi facilităţi

Cadrele didactice care predau în străinătate sunt plătite la nivelul salariilor din ţara unde pleacă. Spre exemplu, în SUA se porneşte de la echivalentul a 1600 de euro/lună, dar în statele din Orientul Apropiat salariul lunar poate fi chiar mai mare. Firmele de recrutare nu impun taxe în timpul procesului de selecţie şi vin cu câteva facilităţi specifice reţelei de şcoli la care candidatul aplică. Printre alte facilităţi se numără plata biletului de avion dus-întors, asigurare de sănătate, posibilitatea de a aduce membrii familiei în locul unde predă profesorul, acordarea de avansuri fără dobândă pentru instalare, cazare şi mesele zilnice gratis, în campusul şcolar. Candidaţii trebuie să se intereseze dacă programul la care aplică este recunoscut şi de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, caz în care anii petrecuţi în străinătate reprezintă vechime de muncă.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25220

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.