Sari la conținut

Spitalul Judeţean a primit un angiograf de ultimă generaţie


dcp100168

Postare recomandata

Spitalul Judeţean a primit un angiograf de ultimă generaţie

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei" Galaţi a încheiat, la începutul lunii octombrie, un acord cu Academia de Ştiinţe Medicale din România, cea mai mare unitate medicală cu paturi din judeţul Galaţi devenind astfel partener într-un proiect european de cercetare medicală. Proiectul presupune dotarea unor spitale din România, printre care şi Spitalul Judeţean din Galaţi, cu angiografe monoplane cu braţ C fixat în tavan. Este un dispozitiv medical de ultimă generaţie, care le va oferi o şansă în plus bolnavilor cu afecţiuni cardiace şi celor cu diferite forme de cancer.

"Este un proiect complex, în care judeţul Galaţi are şansa de a fi inclus. Angiograful, care va funcţiona la Spitalul de Urgenţă din Galaţi, este util pentru stabilirea unui diagnostic cât mai precis pentru pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare şi pentru bolnavii cu tumori maligne. Un astfel de dispozitiv de ultimă generaţie era cu atât mai necesar, având în vedere incidenţa deosebit de mare a cazurilor de cancer depistate în judeţul Galaţi", a precizat dr. Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi.

Trimis la Galaţi din urmă cu o săptămână

Potrivit unui document publicat pe pagina de internet a Prefecturii Galaţi, angiograful a ajuns deja la Spitalul Judeţean Galaţi, pe data de 13 noiembrie. Dispozitivul urmează să fie însă instalat, costurile fiind suportate de CJ Galaţi. "Toate operaţiunile şi termenele sunt sub egida şi coordonarea Academiei de Ştiinţe Medicale din România, urmând să ni se comunice ulterior secvenţialitatea activităţilor", se arată în materialul trimis de CJ Galaţi către Instituţia Prefectului Galaţi.

Angiograful este un sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor de sânge. Intervenţia se derulează într-o încăpere asemănătoare unei săli de operaţii. Prin intermediul unui cateter se introduce o substanţă de contrast în vasele de sânge care trebuie investigate. De asemenea, pe lângă diagnosticul care se realizează în urma acestei intervenţii, se poate face şi un tratament endovascular al unor afecţiuni precum tumorile hepatice, hemoragiile digestive etc.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Sunt bani pentru consumabile! Angiograful de la Spitalul Județean, nefolosit din 2015, va fi pus în funcțiune

Pe 13 noiembrie 2015, în dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf Apostol Andrei” intra un angiograf, un sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor de sânge, dar se pot realiza tratamente endovasculare în cazurile unor afecţiuni precum tumorile hepatice, hemoragiile digestive etc. Angiograful fusese adus în cadrul unui parteneriat al spitalului cu Academia de Ştiinţe Medicale din România, într-un proiect european de cercetare medicală, al cărui scop era dotarea cu angiografe a 17 spitale din România. Vestea bună a fost urmată de o veste rea: în proiectul european nu erau prevăzute și costurile consumabilelor și ale mentenanței.

Ministrul Cercetării, Lucian Georgescu, a anunţat că a fost deblocată finanţarea pentru achiziţionarea consumabilelor necesare angiografelor cu care au fost dotate 17 centre universitare din ţară. Aparatele, în valoare de două milioane de euro fiecare, stăteau aproape nefolosite din 2015.

„Faza a doua a proiectului, cea referitoare la consumabile, la mentenanţă, la întreţinere a fost blocată. Deci, se consideră ca am adus aparatul, l-am montat, l-am băgat în priză şi de acum treaba e rezolvată. Dar nu e rezolvată, asta înseamna mentenanţă continuă, înseamnă calificarea specialiştilor, înseamnă substanţă de contratst, radioizotopicul cu care se lucrează, de marcare şi tratament, subansamblele speciale.

Pentru această a doua parte a proiectului, finanţarea a fost blocată. Aveau aparatele şi în unele locuri unde existau şi oameni şi niste resurse interne s-a mai lucrat cu ele, dar nu la întreaga capacitate şi este păcat de Dumnezeu să ţii un instrument de 2 milioane de euro, să te uiţi la el, dar care poate să facă o gramadă de lucruri pentru că acesta este un proiect de cercetare finananţate integral de la bugetul Cercetării, cu aplicaţii în diagnoză şi tratament. Am deblocat şi acest proiect. Asta înseamnă 17 angiografe în toată România, inclusiv unul la Galaţi”, a declarat Lucian Georgescu.

Ministrul a precizat că în prezent se derulează licitaţii pentru consumabile şi servicii de mentenanţă pentru toate cele 17 angiografe.

presagalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...

Tratament inovativ pentru cancerul hepatic şi de colon, într-un centru de cercetare, la Galaţi

Proceduri moderne pentru tratamentul afecţiunilor oncologice se fac, de luni, la Spitalul Judeţean din Galaţi, care a devenit centru regional de cercetare şi tratament pentru cancerul hepatic şi de colon. Intervenţiile sunt suportate de Academia de Ştiinţe Medicale şi de Ministerul Sănătăţii.

Proiectul european „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri Cercetare” lansat luni la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Apostol Andrei din Galaţi se va desfăşura timp de cinci ani. „Este un moment important pentru dezvoltarea cercetării în domeniul medical. Începând de astăzi (luni - n.r.), în spitalul nostru se vor efectua primele proceduri de chemoembolizare hepatică. Acest lucru se întâmplă în cadrul unui proiect mai mare de dezvoltare pentru cercetare, este un proiect în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Medicale şi cu Ministerul Sănătăţii. Pentru realizarea acestuia s-a achiziţionat un angiograf, a fost instalat la Spitalul de Urgenţă Galaţi. Aceste proceduri vor fi efectuate de domnul doctor Radu Dumitru de la Spitalul Fundeni, unul dintre puţinii specialişti care fac această procedură în România”, a explicat directorul medical al Spitalului de Urgenţă Galaţi, Aurelia Romilă.

Pacienţii care vor intra în programul lansat la Spitalul din Galaţi nu vor plăti tratamentul. În prezent, coordonatorii proiectului caută pacienţi, pe lista cu doritori fiind doar trei persoane, deşi bugetul programului ar fi suficient pentru 50 de persoane. „În cadrul Centrului Galaţi vom efectua proceduri de radiologie intervenţională oncologică, una din componentele acestei proceduri fiind chemoembolizare, o procedură de radiologie intervenţională care practic substituie intervenţia chirurgicală, este o intervenţie specială adresată pacienţilor bolnavi grav, cu cancer, care până în momentul acesta nu aveau soluţii terapeutice de lungă durată decât chimioterapie sistemică. Aceste proceduri le vom efectua în laboratorul de angiografie a spitalului judeţean. Principiul procedurii este administrarea unei concentraţii cât mai mare chimioterapic la nivelul tumorii hepatice. Procedura este gratuită, pacienţii vor fi internaţi în cadrul spitalului şi trebuie să fie asiguraţi. În judeţul Galaţi avem 50 de pacienţi care trebuie înrolaţi, prin bugetul proiectului. Noi suntem acum deschişi să primim pacienţi”, a anunţat medicul Radu Dumitru, specialist la Spitalul Fundeni.

Potrivit specialiştilor chemoembolizarea hepatică reprezintă „o metodă de tratament minim invaziv al cancerului hepatic, fiind adresată pacienţilor fără indicaţie chirurgicală. Se realizează în sala de operaţie dotată cu angiograf, cu anestezie locală. Cu ajutorul imaginilor angiografice, un cateter extrem de subţire permite embolizarea selectivă a arterelor nutritive ale tumorii hepatice, astfel, chimioterapicul administrat intraarterial în tumoră prezintă concentraţie maximă şi reacţii sistemice minime iar particulele de embolizare întrerup alimentarea nutritivă a tumorii”, se arată în prezentarea proiectului „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri Cercetare”.

Astfel de proceduri mai pot fi făcute doar la spitale din Iaşi şi Bucureşti, iar intervenţiiile de la unitatea gălăţeană vor fi coordonate de specialişti de la Spitalul Fundeni din Capitală.

zf.ro

Tratament revoluţionar al cancerului, disponibil la Galaţi

Trei proceduri de radiologie intervenţională oncologică au fost efectuate luni, 19 februarie, în premieră pentru judeţul Galaţi, la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei". Intervenţii similare au mai avut loc în România doar la Iaşi şi Bucureşti, fapt ce înscrie cel mai mare spital din judeţul nostru pe lista selectă a unităţilor în care se efectuează astfel de proceduri.

Procedura efectuată ieri pentru prima oară la Galaţi poartă numele de chemoebolizare hepatică cu microparticule. Intervenţia reprezintă o metodă de tratament minim invaziv al anumitor tipuri de cancer, fiind adresata pacienţilor care nu mai pot fi operaţi. Chemoembolizarea este efectuată cu ajutorul unui dispozitiv numit angiograf. Fiind o intervenţie minim invazivă, pacientul nu are nevoie decât de o anestezie locală.

"Este un domeniu nou, aflat în expansiune continuă la nivel european şi chiar mondial, iar una din componentele acestei proceduri este chemoembolizarea. Aceasta este o procedură care practic substituie intervenţiile chirurgicale clasice. Vorbim aici de pacienţi care, din cauza gravităţii diagnosticului şi a stadiului bolii, nu au indicaţie chirurgicală. Până acum, aceşti pacienţi nu aveau alte soluţii terapeutice cu excepţia chimioterapiei sistemice. Vom efectua aceste proceduri de chemoembolizare în cadrul Laboratorului de angiografie a Spitalului Judeţean Galaţi. Acest tip de procedură necesită un timp de internare mult mai scurt faţă de chirurgia clasică, abordul este endovascular, cu o incizie minimă de doar doi sau trei milimetri, cât să ne permită să facem anestezia locală. Principiul procedurii, pe scurt, este acela de a administra o cantitate cât mai mare de chimioterapic la nivel local, direct în tumoarea hepatică", a explicat, într-o conferinţă de presă, dr. Radu Dumitru (foto), medic în cadrul Institutului Clinic Fundeni şi coordonatorul gălăţean al proiectului.

Administrarea unei cantităţi cât mai mari de chimioterapic direct în tumoarea hepatică înseamnă o eficienţă sporită a tratamentului şi mult mai puţine efecte adverse faţă de procedurile chimioterapice clasice. În acelaşi timp, cu ajutorul angiografului, medicul introduce prin vasul de sânge un cateter extrem de subţire care permite embolizarea (blocarea - n.r.) selectivă a arterelor nutritive ale tumorii hepatice. În acest mod, chimioterapicul administrat intraarterial în tumoare prezintă concentraţie maximă şi reacţii sistemice minime, iar particulele de embolizare întrerup alimentarea nutritivă a tumorii.

"Pentru a vă face o idee în legătură cu utilitatea şi cu noutatea aduse de această procedură putem lua exemplul cancerului hepatocelular. Evoluţia naturală a acestui tip de cancer, fără tratament, duce la o rată de supravieţuire de doar 20 la sută, la doi ani de la diagnostic. Prin chemoembolizarea cu microparticule, rata de supravieţuire la doi ani ajunge undeva la 50-60 la sută. Este o diferenţă mai mult decât notabilă", a adăugat dr. Radu Dumitru.

Aducerea unui angiograf la Galaţi a fost posibilă printr-un proiect de cercetare cu finanţare europeană desfăşurat de Academia de Ştiinţe Medicale, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi cu mai multe centre universitare din ţară, printre care şi Galaţiul. În total, studiul început ieri la Galaţi se desfăşoară pe o perioadă de cinci ani şi prevede înrolarea a 50 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer colorectal sau hepatic şi pentru care intervenţia chirurgicală clasică nu este o soluţie. Ieri, primii trei pacienţi au fost supuşi în premieră pentru Galaţi acestei proceduri. Potrivit coordonatorului proiectului, ca urmare a numărului mare de pacienţi, este posibil ca, pe viitor, noi participanţi să fie înrolaţi în studiu.

"Este un moment important pentru comunitatea gălăţeană. Doar la Bucureşti şi la Iaşi se mai fac astfel de proceduri, iar noi avem acum posibilitatea de a-i ajuta pe pacienţii din zona Galaţiului şi din judeţele limitrofe. Din echipa coordonată de domnul doctor Dumitru fac parte conf. univ dr. Dan Botezatu, conf. univ Gabriela Bălan, conf. univ. Laura Rebegea, dr. Mary Lupu, şefa secţiei ATI, precum şi asistenţii medicali Mihaela Grecu, Mariana Răducu şi Oana Bogdan", a precizat dr. Aurelia Romilă, director medical al spitalului.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.