Jump to content

Recommended Posts

Posted

Galaţiul devine oraş de categoria a 3-a

  • Orașul nostru a pierdut legătura cu plutonul marilor orașe din care, excluzând Capitala, mai fac parte Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara

Până pe 8 decembrie este în consultare publică un proiect al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) prin care va fi modificată actuala clasificare a unităţilor administrativ-teritoriale în funcție de modificările economice și demografice produse de la clasificarea anterioară, din 2001. În forma supusă consultării, prin acest proiect se propune clasificarea unităților administrativ teritoriale urbane în 7 categorii, iar a celor rurale în 2 categorii.

Cele 7 categorii de clasificare a localităților urbane sunt următoarele: municipiu capitală, de importanță naţională şi europeană; poli regionali principali cu potenţial transnațional; poli regionali secundari; poli județeni principali; poli județeni secundari; centre urbane cu rol zonal, municipii și orașe cu rol de servire teritorial; centre urbane cu funcții specializate. Municipiile și orașele sunt incluse în rețeaua localităților urbane.

Pentru unitățile administrativ teritoriale rurale se propune o grupare pe 2 categorii: poli rurali (comune cu funcție de loc central) şi alte comune. Satele componente ale polilor rurali și comunelor, precum și satele aparținătoare municipiilor și orașelor își păstrează caracterul rural și aparțin rețelei de localități rurale.

Potrivit acestei clasificări, în România există un singur oraş de categoria întâi, acesta fiind Bucureştiul.

În categoria a 2-a sunt cuprinse oraşele care sunt considerate poli regionali principali cu potențial transnaţional, municipii de importanţă regională care au populaţie de peste 250.000 de locuitori. Din această categorie fac parte Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara.

Galațiul va fi inclus în categoria a 3-a, în care sunt incluse oraşele poli regionali secundari, municipii de importanţă regională, care au populaţie de peste 100.000 de locuitori. Alături de Galați, mai fac parte din această categorie mai fac parte oraşe ca Piteşti, Oradea, Braşov, Bacău, Arad, Ploieşti și Sibiu.

E foarte probabil ca Tecuciul să fie încadrat la orașele de categoria 5, Târgu Bujor la categoria 6, al orașelor cu peste 5.000 de locuitori, iar Bereștiul la categoria 7.

Până acum, potrivit clasificării din 2001, Galațiul era inclus în categoria orașelor de rangul 1, oraș de rang zero fiind doar capitala. Galațiul și Brăila, de asemenea oraș de randul 1, erau considerate orașe cu rol regional și cu potențială influență la nivel european. Acum, Brăila va fi inclusă în categoria 4. 

Prin nou clasificare, Galațiul pierde legătura cu plutonul celor mai importante centre urbane din România, care au potențial de dezvoltare economică și urbană.

Apoi, dată fiind clasificarea Constanței ca oraș de categoria a 2-a și a Galațiului ca oraș de categoria a 3-a, este aproape sigur că în cazul înființării Regiunii de Dezvoltare Sud-Est în configurația actuală, cu 6 județe, Constanța are prima șansă în a fi declarată capitala Regiunii.

Realizarea Zonei Metropolitane Galați – Brăila, ar fi crescut șansele intrării Galațiului și Brăila în categoria a 2-a.

În România există 3.181 unități administrativ–teritoriale de bază (103 municipii, 217 orașe și 2.861 comune), care cuprind 13.750 de localități astfel: 320 de localități urbane reședință de oraș/municipiu, 2.861 de sate reședință de comună, 473 de localități componente ale orașelor/municipiilor, 470 de sate aparținătoare de orașe/municipii și 9.626 de sate componente ale comunelor.

Obiectivul noii legi este „de a reglementa statutul localităților din România și de a le clasifica astfel încât să poată furniza un cadru pentru politici investiționale cu impact pozitiv asupra dezvoltării teritoriului național și îmbunătățirea calității vieții pentru toate comunitățile locale”.

stiridegalati.ro

  • 8 months later...
Posted

Galaţiul - municipiu pol regional secundar

Ce ar putea aduce pe aceeaşi linie oraşele Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara? Statutul de ”Pol regional principal” pe care doar aceste cinci oraşe îl au într-un proiect cu impact uriaş asupra organizării teritoriale: Guvernul propune reclasificarea oraşelor în şapte categorii şi a comunelor în două, în funcţie de câţiva parametri ce iau în calcul noile realităţi sociale.

Proiectul promovat de Ministerului Dezvoltării arată în ce categorii urmează să se înscrie localităţile şi prevede că actualizarea clasificării se va face la fiecare trei ani. Proiectul prevede o măsura cu mare impact social, administrativ şi politic: localităţile cu scăderi accentuate de populaţie să fie unificate cu altele din cadrul ariilor funcţionale, la iniţiativa autorităţilor locale. Dacă până la finele anului 2025, comunele vizate nu ating anumiţi indicatori, ele vor fi unificate cu altele învecinate, la iniţiativa Guvernului.

Potrivit proiectului de lege, localităţile urbane urmează să fie reclasificate astfel:
- Municipiu capitală, de importanta naţională şi europeană: Bucureşti
- Municipii poli regionali principali cu potenţial transnaţional (Condiţii: peste 250 de mii de locuitori şi 400 de mii în aria funcţională, sedii de instituţii de interes naţional, minim o universitate cu peste zece mii de studenţi sau cu specializare unică pe ţară, spitale de categoriile I şi II şi monoprofil cu nivel de competenţă înalt, Institute Naţionale de Cercetare-Dezvoltare): doar cinci oraşe: Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iaşi şi Timişoara.
- Municipii poli regionali secundari (condiţii: peste 100 de mii de locuitori şi 300 de mii în aria funcţională, sedii de instituţii de interes judeţean/supra-judeţean, accesibilitate la sistemele de transport, minim o universitate, spitale de categoria III şi IV/V, minim o entitate de Inovare şi Transfer Tehnologic): Arad, Piteşti, Bacău, Oradea, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Galaţi, Baia Mare, Drobeta-Turnu Severin, Târgu Mureş, Piatra Neamţ, Ploieşti, Satu Mare, Sibiu, Suceava şi Râmnicu Vâlcea.
- Municipii poli judeţeni principali cu potenţial transnaţional (condiţii: peste 40 de mii de locuitori şi 200 de mii în aria funcţională, sedii ale administraţiilor judeţene, minim 1 filială de universitate sau unitate postliceală, spital de categoria III şi IV/V, instituţii culturale de reputaţie judeţeană) Alba Iulia, Bistriţa, Reşita, Sfintu Gheorghe, Târgovişte, Tîrgu Jiu, Miercurea Ciuc, Deva, Călăraşi, Slobozia, Giurgiu, Slatina, Zalău, Alexandria, Tulcea, Vaslui şi Focşani.
- Municipii şi oraşe poli judeţeni secundari. Condiţii: peste 20 de mii de locuitori şi 50 de mii în zona de influenţa/cu potenţial de arie funcţională urbană, minim o filială universitară sau unitate postliceală.
- Municipii şi oraşe centre urbane cu rol zonal. Condiţii: peste cinci mii de locuitori şi 30 de mii în zona de influenţă/potenţial de arie funcţională urbană, minim 1 liceu/grup şcolar, spital de categoria IV/V sau centru de permanenţă, Instituţii culturale de importanţă locală).
- Municipii şi oraşe centre urbane cu funcţii specializate, municipii şi oraşe necuprinse în categoria precedentă şi care sunt de regulă subordonate unui municipiu din categoriile I-V, caracterizate printr-un specific turistic, economic, de transport, energetic, rezidenţial, etc. Condiţii: cel puţin 2 dintre următoarele: acces la drumuri naţionale şi judeţene, acces la o magistrală feroviară în limita a 100 km şi autogară în limita a 30 km; minim 1 liceu/grup şcolar.

monitoruldegalati.ro

  • 6 months later...
Posted

Galaţiul a devenit municipiu de categoria a II-a. Şansă de a obţine mai mulţi bani pentru dezvoltare

Alături de Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara, Galaţiul a devenit, mai nou, municipiu de categoria a II-a. Informaţia ne-a fost confirmată de către preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, care ne-a declarat că, la sfârşitul săptămânii trecute, a primit o informare în acest sens din partea Ministerului Dezvoltării Regionale.

Potrivit şefului CJ, accederea Galaţiului în clasa a II-a, cea care cuprinde municipiile "poli regionali principali cu potenţial transnaţional", din care, până de curând, făceau parte doar celelalte cinci oraşe enumerate mai sus, le va permite autorităţilor locale să acceseze fonduri mai consistente pentru dezvoltare. "Trebuie să recunosc că noi am avut iniţiativa, tocmai din acest motiv răspunsul a venit la noi. Am lucrat, în urmă cu aproximativ trei luni, împreună cu colegii din Consiliu, la documentaţia prin care am arătat că îndeplinim condiţiile pentru a fi incluşi în cea de-a doua categorie. În felul acesta, municipiul Galaţi va avea posibilitatea să obţină finanţări pentru proiecte de anvergură şi nu numai", ne-a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ. Cel mai înalt rang, categoria I, îl are Bucureştiul - "municipiu capitală, de importanţă naţională şi europeană".

Până acum, conform clasificării realizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, la începutul anului 2016, Galațiul s-a aflat în categoria a III-a, în care sunt incluse oraşele "poli regionali secundari, de importanţă regională", alături de Piteşti, Oradea, Braşov, Bacău, Arad, Ploieşti şi Sibiu.

Conform informaţiilor noastre, celelalte oraşe din judeţ sunt clasificate astfel, Tecuciul - în categoria a 5-a (poli judeţeni secundari), Târgu Bujor - în categoria a 6-a (centre urbane cu rol zonal), Bereşti - în categoria a 7-a (oraşe cu rol teritorial).

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.