Jump to content

Sebastian Reichmann revine după 30 de ani


dcp100168

Recommended Posts

Dupa 30 de ani Reichmann revine

* La Clubul Taranului Roman va avea loc astazi, incepand cu ora 18.00, lansarea volumului "Mocheta lui Klimt" de Sebastian Reichmann, carte aparuta in colectia "Poezie" de la Editura Cartea Romaneasca. Dupa o pauza de trei decenii, Sebastian Reichmann, "contele Sebastian" cum il numea Gellu Naum, revine cu un volum scris in limba romana.

La debutul sau, in 1969, Reichmann a fost contestat de cotidianele de partid, dar elogiat de critica, iar a doua carte i-a fost retrasa din librarii si, ulterior, topita. A emigrat apoi in Franta si, in scurt timp, a devenit poet de limba franceza. "Mocheta lui Klimt" este primul volum scris in limba romana, dupa mai bine de treizeci de ani. Nascut in 1947, la Galati, Sebastian Reichmann a debutat in 1966 in suplimentul Povestea Vorbei al revistei Ramuri, bucurandu-se atunci de aprecierea entuziasta a lui Miron Radu Paraschivescu. In 1967 ii cunoaste si se imprieteneste cu Gellu si Lygia Naum. Prima sa carte, Geraldine, aparuta in 1969, este tinta unor atacuri orchestrate de Scanteia si Scanteia tineretului, dar este recenzata elogios de Ion Negoitescu, Radu Enescu sau Ov.S. Crohmalniceanu. Dupa retragerea din librarii a celei de-a doua carti, Acceptarea initiala (1971), in urma "tezelor din iulie", Reichmann s-a stabilit in Franta, iar din 1975 scrie numai in franceza. In Franta a publicat cinci carti. Pour un complot mystique (1982), Audience captive (1988), Balayeur devant sa porte (2000), Le Pont Charles de l'Apocalypse (2003), Cage centrifuge (2003). Tradus in antologii si reviste din Anglia, Italia, Statele Unite, Grecia, Turcia si Cehia, este prezent in antologii prestigioase consacrate poeziei suprarealiste, cum ar fi Das surrealistische Gedicht (Bochum, 1985), precum si in numarul special al revistei Herzattacke (Berlin, 2000).

La lansarea care va avea loc astazi vor fi prezenti criticii literari Marius Chivu, Cosmin Ciolos si Daniel Cristea Enache. Lansari vor mai avea loc in perioada urmatoare si la Brasov (7 iulie), unde se va desfasura si o conferinta pe tema "Poezie si exil", Iasi (11 iulie) si Sibiu (8 iulie).

http://www.ziua.net/display.php?data=20 ... ord=Galati

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.