Jump to content

Legea care interzice fumatul în spaţiile publice


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Legea care interzice fumatul în spaţiile publice

Legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise a fost adoptată, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 164 de voturi „pentru”, 20 voturi „împotrivă” şi 26 de abţineri, urmând să fie transmisă preşedintelui spre promulgare.

Propunerea legislativa, care dateaza din 2011, a fost modificata prin mai multe amendamente pe 16 noiembrie initiate de deputat PSD Aurelia Cristea.

Cine nu respectă regula privind fumatul în spații publice închise riscă o amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei.

În cazul barurilor și al restaurantelor care vor permite în continuare fumatul în local, sancțiunile sunt și mai mari: 5000 de lei, la prima abatare, 10 mii de lei plus suspendarea activității până la remedierea problemei și 15 mii de lei la care se adaugă închiderea localului, la cea de-a treia abatere.

Nici țigările electronice nu vor mai putea fi folosite în mijloacele de transport în comun.

Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun interzice complet fumatul în toate spaţiile închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în locurile de joacă pentru copii, unităţi sanitare, precum şi cele de învăţământ.

europafm.ro

Link to comment
Share on other sites

Personal, nu cred ca va urma o scadere a consumului de tutun sau a bolilor pulmonare (nu numai, dar in principal). O intrebare (tampita, poate): daca tot ai limitat la aproape zero- practic mai poti fuma pe strada sau la tine in casa - nu ar putea dragutul de stat roman sa mai micsoreze accizele? Stiu, legislatie europeana bla-bla...

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Legea antifumat a fost declarată constituţională

Legea antifumat este constituţională, au decis miercuri judecătorii CCR în unanimitate, respingând sesizarea formulată de 33 de senatori, care au susţinut că, prin definirea spaţiului public închis, acest act normativ introduce o formă de discriminare. Judecătorii CCR au respins cu unanimitate de voturi sesizarea de neconstituţionalitate depusă pe 21 decembrie, au declarat pentru MEDIAFAX surse din CCR.

Cei 33 de senatori care au semnat contestarea au susţinut că raţiunea sesizării Curţii Constituţionale "nu vizează interzicerea fumatului în spaţiile publice, ci vizează definiţia «spaţiului public închis»". În documentul înaintat Curţii Constituţionale se precizează că prin definirea spaţiului public închis ca orice spaţiu destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate, legea introduce o formă de discriminare.

Conform legii adoptate de Camera Deputaţilor, fumatul este interzis în "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent". De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber. Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice fumatul în spaţii publice

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care interzice fumatul în spaţiile publice, la două zile după ce judecătorii CCR au decis că actul normativ este constituţional. ''Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 29 ianuarie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun'', a anunţat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat remis MEDIAFAX.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Legea care interzice fumatul va fi aplicată din 16 martie

Legea care interzice fumatul în orice spațiu public închis, fie că este vorba de baruri, cafenele, restaurante sau cluburi, a fost publicată luni în Monitorul Oficial și va fi aplicată începând cu 16 martie. Legea intră în vigoare la 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Legea antifumat intră în vigoare mâine

Firmele, asociatiile de proprietari si alte persoane juridice risca amenzi de pana la 15.000 de lei pentru incalcarea restrictiilor antifumat intrate in vigoare prin noua lege in domeniu. Guvernul a publicat un ghid pentru conformarea la lege si prevenirea situatiilor in care sa fim sanctionati.

Potrivit Legii nr. 15/2016 pentru prevenirea si combaterea consumului produselor din tutun, explicate in ghidul Guvernului, "se interzice fumatul in toate spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, mijloacele de transport in comun, locurile de joaca pentru copii. Se interzice complet fumatul in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private".

Spatiul public inchis reprezinta orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Unde NU se mai fumează

Conform Ghidului de la Guvern, nu se va mai fuma:

- spatiile inchise din toate locurile de munca:

- halele industriale, spatiile de depozitare, birourile si camerele, salile de sedinta, salile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, balcoanele inchise, etc;

- institutiile publice centrale si locale;

- unitati comerciale: magazine, expozitii/ targuri in spatiu inchis, centre comerciale, piete inchise, etc;

- restaurante, baruri, cafenele, terase inchise, unitati de cazare, cluburi - inclusiv cele cu acces restrictionat, cazinouri, sali polivalente, etc;

- unitati cultural-artistice, sportive, recreative;

- toate mijloacele de transport in comun (unde nu se va mai putea folosi nici tigareta electronica), autogari, gari, aeroporturi, peroane si refugii inchise, taxiuri, masina de serviciu, ambulanta, inclusiv in cabina soferului, vatmanului, mecanicului de tren, etc;

- toate spatiile din unitatile de invatamant, medico-sanitare si de protectie a copilului, inclusiv in curtea unitatilor;

- locurile de joaca pentru copii, indiferent daca sunt amplasate in interior sau exterior;

- spatiile comune din cladirile de locuinte: holuri, lift etc.

Obligatiile patronilor sau administratorilor

Administratorii au obligatia de a elabora si de a pune in aplicare regulamente interne prin care se interzice fumatul in spatiile inchise din respectivele spatii. Totodata, trebuie sa marcheze spatiile mentionate cu indicatoare cu mesajul "Fumatul interzis" si cu simbolul international, respectiv tigareta barata de o linie transversala.

Regulamentele interne trebuie sa contina prevederi prin care se interzice fumatul in spatiile inchise de la locul de munca si sanctiuni pentru incalcarea interdictiei de a fuma. Stabilirea sanctiunilor este atributul angajatorului care trebuie sa se asigure ca sanctiunile sunt proportionale in raport cu fapta savarsita.

Deoarece Legea nr. 15/2016 stabileste ca incalcarea interdictiei de a fuma este o abatere disciplinara grava, angajatorii vor putea sa recurga la sanctiuni precum desfacerea contractului individual de munca sau chiar plata unor despagubiri care sa acopere prejudiciul cauzat prin incalcarea regulilor privind fumatul (de exemplu in situatia in care nerespectarea interdictiei fumatului a cauzat prejudicii angajatorului - de imagine ori materiale).

Pentru o buna implementare a legii, Guvernul recomanda ca administratorii de spatii publice inchise si locuri de munca sa afiseze langa indicatorul cu "Fumatul interzis" numarul de telefon al celei mai apropiate unitati de politie locala sau structuri de politie in localitatile in care unde nu exista politie locala.

Amenzi de pana la 15.000 de lei pentru persoanele juridice

Legea antfumat prevede sanctiuni pentru:

Persoanele fizice care fumeaza in spatiile in care fumatul este interzis: amenda contraventionala de la 100 la 500 de lei;

Persoanele juridice care administreaza spatiile in care fumatul este interzis: amenda contraventionala de 5.000 lei (prima abatere), amenda contraventionala de 10.000 lei si suspendarea activitatii pana la remedierea situatiei (a doua abatere), amenda contraventionala de 15.000 lei si inchiderea unitatii la urmatoarea abatere.

Sanctiunile vor fi aplicate:

- de catre reprezentantii Politiei Locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne (Politia Romana, Jandarmeria, IGSU, Politia de Frontiera), atunci cand angajatii sau/si cetatenii fumeaza intr-un spatiu in care fumatul este interzis;

- de catre inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca in cazul in care acestia constata ca sunt incalcate prevederile art. 39 alin. (9) lit. e) din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau daca in regulamentul intern nu sunt cuprinse prevederi referitoare la raspunderea disciplinara a salariatilor pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 15/2016.

La randul lor, angajatorii pot stabili sanctiuni disciplinare impotriva angajatilor care incalca legea antifumat:
- avertismentul scris;
- retrogradarea din functie (cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea) pentru o durata de cel mult 60 de zile;
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Cu exceptia avertismentului scris, toate celelalte masuri disciplinare necesita efectuarea unei cercetari disciplinare inainte de a fi aplicate.

O persoana juridica poate fi sanctionata:

- de catre un reprezentant al Politiei Locale sau Ministerului Afacerilor Interne, atunci cand acesta constata, in cadrul unei actiuni de control, ca angajatii sau/ si cetatenii fumeaza intr-un spatiu in care fumatul este interzis, aflat in administrarea acesteia;

-de catre inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca atunci cand acestia constata ca sunt incalcate prevederile art. 39 alin. (9) lit. e) din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Totodata, acestia sunt abilitati sa verifice daca regulamentul intern cuprinde prevederi referitoare la raspunderea disciplinara a salariatilor pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 15/2016.

startupcafe.ro

Link to comment
Share on other sites

Poliţiştii locali gălăţeni au dat primele sancţiuni după intrarea în vigoare a legii antifumat

În primele zile de la punerea în aplicare a legii 349, privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, poliţiştii locali gălăţeni au aplicat un număr de opt sancţiuni cu avertisment. Acestea s-au îndreptat împotriva unor cetăţeni sau societăţi comerciale care nu au respectat prevederile actului normativ.

Avertismentele scrise au fost aplicate unui număr de şase persoane, cetăţeni care fumau în locaţii, precum în zona spaţiului de joacă pentru copii, din parcul „Viva”, de pe Bulevardul Marea Unire, în spaţiu închis în hala de legume-fructe din Piaţa Micro 17, în faţa grupului sanitar amenajat în hala de legume-fructe, din Piaţa Centrală, în staţia de autobuz Potcoava de Aur.

De asemenea, doi agenţi economici care îşi desfăşoară activitatea în Piaţa Micro 40, au primit avertisment scris pentru faptele constate. La una dintre societăţi oamenii legii au constatat că, pe terasa delimitată de doi pereţi şi acoperiş, toţi consumatorii fumau.

„Avertismentele date, aplicate în zone şi locaţii diferite, arată că poliţiştii locali tratează cu maximă seriozitate noul act normativ, şi nu se fac nici un fel de diferenţieri. Având în vedere că, sancţiunile prevăzute în legea privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, atât pentru persoane fizice cât şi pentru cele juridice, sunt mari, încercăm la nivelul comunităţii să prevenim posibilele abateri. Poliţia Locală Galaţi precizează însă că, aceasta este o primă fază în care sancţiunile sunt cu avertisment, urmând ca la a doua abatere să fie aplicate amenzile prevăzute în legea 349”, a declarat Mihai Manoliu, director general Poliţia Locală Galaţi.

Legea interzice complet fumatul în toate spaţiile publice închise, dar şi la locurile de joacă pentru copii. Mai mult decât atât, este interzisă şi vânzarea la bucată a ţigaretelor şi a ţigărilor de foi. Persoanele fizice care încalcă legea riscă amenzi de până la 500 de lei. În cazul cluburilor, barurilor şi restaurantelor, sancţiunile sunt mai aspre: amenzi între 5.000 şi 15.000 de lei sau suspendarea activităţii.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Ce amendă rişti dacă fumezi în spaţii de joacă pentru copii, unităţi de învăţământ, staţii de autobuz şi pieţe agroalimentare

Poliţiştii locali au aplicat sute de amenzi de la intrarea în vigoare a legii 349/2002, actualizată, atât persoanelor care au fumat în spaţii şi zone interzise, dar şi societăţilor comerciale. În primele două luni ale acestui an, poliţiştii locali au aplicat în Galaţi, în baza legii 349/2002 - actualizată, privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, un număr de 94 de sancţiuni contravenţionale, în sumă de 6.000 lei. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate unor persoane care fumau în locaţii precum spaţii de joacă pentru copii, unităţi de învăţământ, staţii de autobuz şi pieţe agroalimentare. La societăţi comerciale, cea mai mare sancţiune aplicată în acest an este în sumă de 5.000 lei.

Trebuie precizat că, de la intrarea în vigoare a legii 349 - actualizată, privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, la nivelul municipiului Galaţi, poliţiştii locali au aplicat un număr de 244 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 11.900 lei.

”Reamintim că, nerespectarea de către persoanele fizice a prevederilor legii anti-fumat se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei. Persoanele juridice care încalcă legea 349/2002 - actualizată, riscă sancţiuni, după cum urmează: 5.000 lei la prima abatere, amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere, iar săvârşirea unei noi contravenţii se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei, plus sancţiunea complementară de închidere a unităţii”, susţin reprezentanţii Poliţiei Locale Galaţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Gălăţeni arși la buzunare de ”fumatul interzis”

În primele nouă luni ale acestui an la nivelul municipiului Galați, polițiștii locali au aplicat, în baza legii 349/2002 - actualizată, privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, un număr de 366 de sancțiuni contravenționale, în sumă de 51.300 lei.

”Ca și în 2016, cele mai multe dintre sancțiunile contravenționale au fost date unor persoane care fumau în locații, precum: spații de joacă pentru copii, unități de învățământ, stații de autobuz, piețe agroalimentare. Reamintim că, nerespectarea de către persoanele fizice a prevederilor legii anti-fumat se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei. Persoanele juridice care încalcă legea 349/2002 - actualizată, riscă sancțiuni, după cum urmează: 5.000 lei la prima abatere, amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității la a doua abatere, iar săvârșirea unei noi contravenții se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei, plus sancțiunea complementară de închidere a unității”, precizează Poliția Locală Galați, într-un comunicat de presă, dat publicității astăzi.

La nivelul municipiului Galați de la intrarea în vigoare a legii 349 - actualizată, privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, polițiștii locali au aplicat un număr de peste 500 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de peste 60.000 lei.

expressdedunare.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Legea antifumat aduce la bugetul local peste 80.000 de lei

Poliţia Locală Galaţi, prin toate structurile operative, a aplicat şi anul acesta prevederile Legii 349/2002, modificată şi completată cu Legea 15/2016, pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, zilnic, atunci când oamenii legii au constatat încălcări ale actului normativ.

Astfel, oamenii legii au aplicat, în baza Legii 349/2002 - actualizată, 475 de sancţiuni contravenţionale, în sumă de 83.600 de lei. Cele mai multe dintre sancţiunile contravenţionale au fost date unor persoane care fumau în locaţii precum: spaţii de joacă pentru copii, unităţi de învăţământ, staţii de autobuz, pieţe agroalimentare, autoturisme de serviciu etc.

Astfel, pe parcursul anului 2017, poliţiştii de la ordine publică au acţionat în cadrul unui număr de zece Planuri de măsuri, în timp ce poliţiştii locali din cadrul Serviciului Control Activităţi Comerciale au derulat 11 acţiuni de control, realizate pe două direcţii: vânzare ţigărilor la bucată şi fumatul în spaţii închise. În cadrul acestor activităţi, oamenii legii au depistat persoane care comercializau ţigări la bucată, chiar şi către minori, fiind depistate şi persoane care fumau în spaţii închise. S-au aplicat sancţiuni contravenţionale şi/sau confiscat ţigaretele. Au fost verificaţi un număr de 12 operatori economici din mediul privat şi au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale, în sumă de 5.000 de lei, fiecare.

Trebuie precizat că, încă din 2016, o dată cu apariţia Legii 15/2016, care modifică şi completează Legea nr. 349/2002, Poliţia Locală Galaţi a desfăşurat acţiuni de informare cu caracter preventiv, la nivelul agenţilor economici, a unităţilor de învăţământ şi în zona locurilor de joacă pentru copii.

Nerespectarea de către persoanele fizice a prevederilor legii antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei. Persoanele juridice care încalcă Legea 349/2002, actualizată, riscă sancţiuni, după cum urmează: 5.000 de lei la prima abatere, amendă contravenţională de 10.000 de lei şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere, iar săvârşirea unei noi contravenţii se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 de lei, plus sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

În 2016, la nivelul municipiului Galaţi, poliţiştii locali au aplicat un număr de 150 de amenzi, în sumă de 5.900 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Gălăţenii surprinşi că fumau în spaţii de joacă pentru copii, staţii de autobuz şi pieţe agroalimentare, amendaţi cu zeci de mii de lei

147 de sancţiuni contravenţionale, în sumă de 25.200 de lei, au aplicat poliţiştii locali din Galaţi pentru încălcarea prevederilor legii 349/2002, modificată şi completată cu legea 15/2016, privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

În primele două luni ale lui 2018 au fost aplicate 144 de amenzi, în valoare de 10.200 de lei, persoanelor fizice şi alte trei, în sumă de 15.000 lei, persoanelor juridice. Sancţiunile contravenţionale aplicate persoanelor fizice au fost date celor care fumau în locaţii, precum: spaţii de joacă pentru copii, staţii de autobuz, pieţe agroalimentare şi autoturisme de serviciu.

”Nerespectarea de către persoanele fizice a prevederilor legii anti-fumat se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 de lei la 500 de lei. Persoanele juridice care încalcă legea 349/2002 - actualizată, riscă sancţiuni, după cum urmează: 5.000 de lei la prima abatere, amendă contravenţională de 10.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere, iar săvârşirea unei noi contravenţii se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei, plus sancţiunea complementară de închidere a unităţii”, a declarat Aurelia Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi.

Câteva exemple sunt elocvente. Poliţiştii locali din cadrul Secţiei nr.1 au sancţionat-o contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 de lei pe C.A., din Galaţi. Aceasta, în calitate de vânzător la o societate comercială cu punctul de lucru pe strada Griviţei din Galaţi, a fost depistată în timp ce comercializa ţigări la bucată, încălcând astfel prevederile legale. Poliţiştii locali au aplicat o amendă şi mai usturătoare, de 10.000 de lei, unei societăţi comerciale, cu punct de lucru pe strada Portului, întrucât M.V., de 53 ani, din Galaţi, în calitate de administrator al societăţii, a fost depistată în timp ce comercializa ţigări la bucată. Întrucât persoana în cauză fusese surprinsă făcând acelaşi lucru şi în luna octombrie 2017, fiind sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 de lei, s-a dispus, ca măsură suplimentară, suspendarea activităţii societăţii până la remedierea situaţiei.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Sunt fumator de cativa ani, am prins si perioada cand nu puteai respira intr-un local, insa sunt total de acord. Nu am renuntat la fumat, nu m-a afectat cu nimic. Iarna e putin mai deranjant, dar sunt pro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Fumătorii, sancţionaţi drastic de poliţiştii gălăţeni

Poliţiştii locali gălăţeni au aplicat 259 de sancţiuni contravenţionale, în sumă de 33.150 lei pentru încălcarea prevederilor legii pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, în primele 6 luni ale acestui an.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Locale Galaţi, cele mai multe dintre aceste sancţiuni contravenţionale au fost date unor persoane care fumau în locaţii, precum: spaţii de joacă pentru copii, unităţi de învăţământ, staţii de autobuz, pieţe agroalimentare sau autoturisme de serviciu.

Din totalul amenzilor aplicate, un număr de trei s-au îndreptat împotriva agenţilor economici. În aceste cazuri valoarea amenzilor a fost de 15.000 lei.

Poliţia Locală Galaţi reaminteşte că persoanele fizice care nu respectă prevederile legii anti-fumat riscă sancţiuni contravenţionale de la 100 lei la 500 lei. Persoanele juridice care încalcă legea, riscă sancţiuni, după cum urmează: 5.000 lei la prima abatere, amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere, iar săvârşirea unei noi contravenţii se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei, plus sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Fumatul în locuri nepermise i-a ars rău la buzunare

Pe tot parcursul anului polițiștii locali au aplicat, în baza Legii 349/2002, modificată și completată cu Legea 15/2016, privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, un număr de 487 de sancțiuni contravenționale, în valoare  de 49.650 lei.

Potrivit informațiilor furnizate prin biroul de presă al Poliției locale Galați , în 2018, cele mai multe dintre sancțiunile contravenționale au fost date unor persoane care fumau în locații, precum: spații de joacă pentru copii, unități de învățământ, stații de autobuz, piețe agroalimentare, autoturisme de serviciu, etc.

Trei dintre amenzi în sumă de 15.000 lei, au fost date unor operatori economici care au încălcat prevederile actului normativ care face referire la prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Polițiștii locali reamintesc faptul că  încă din 2016, o dată cu apariția Legii 15/2016, care modifică și completează Legea nr. 349/2002, Poliția Locală Galați a desfășurat o serie de acțiuni la nivelul agenților economici, a unităților de învățământ și în zona locurilor de joacă pentru copii, pentru cunoașterea actului normativ cu privire la prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Din 2016, la nivelul municipiului Galați polițiștii locali, în baza Legii 349/2002, au aplicat un număr de peste 1.100 de sancțiuni contravenționale în sumă de aproximativ 140.000 lei. Trebuie precizat că, nerespectarea de către persoanele fizice a prevederilor legii anti-fumat se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei. Persoanele juridice care încalcă legea 349/2002 – actualizată, riscă sancțiuni, după cum urmează: 5.000 lei la prima abatere, amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității la a doua abatere, iar săvârșirea unei noi contravenții se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei, plus sancțiunea complementară de închidere a unității.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Legea antifumat: La Galaţi s-au dat amenzi de 60.000 lei în doar 10 luni

Poliţia Locală Galaţi a anunţat că, în primele zece luni ale anului 2019, poliţiştii locali au aplicat, în baza Legii 349/2002, modificată şi completată cu Legea 15/2016, privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, un număr de 735 de sancţiuni contravenţionale, în sumă de aproximativ 60.000 lei. Potrivit sursei citate, cele mai multe dintre amenzi au fost date unor persoane care fumau în locaţii, precum spaţii de joacă pentru copii, unităţi de învăţământ, staţii de autobuz, pieţe agroalimentare sau autoturisme de serviciu.

„Nerespectarea de către persoanele fizice a prevederilor legii antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei. Persoanele juridice care încalcă legea 349/2002 - actualizată, riscă sancţiuni, după cum urmează: 5.000 lei la prima abatere, amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere, iar săvârşirea unei noi contravenţii se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei, plus sancţiunea complementară de închidere a unităţii“, precizează Poliţia Locală Galaţi.

La nivelul municipiului Galaţi, anul trecut, în baza acestei legi, poliţiştii locali au dat un număr de 487 de sancţiuni contravenţionale, în sumă de 49.650 lei, iar din 2016, a fost aplicat un număr de peste 1.900 de sancţiuni contravenţionale în sumă de peste 200.000 lei.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.