Sari la conținut

Filmele regizoarei gălăţence Cristina Iacob


dcp100168

Postare recomandata

"Selfie" - două gălăţence pe reţeta unui film de succes

Filmul "de tineret" (cum se spunea pe vremuri) „Selfie”, din deschiderea festivalului gălăţean "Future movie", a păşit cu dreptul, distrând frumos publicul şi aducând bucuria reuşitei pentru două tinere gălăţence: regizoarea Cristina Iacob, coscenaristă, şi actriţa Crina Semciuc.
"Am plecat de zece ani din Galaţi şi am venit înapoi ca să vă arăt ce am făcut în anii ăştia”, a spus publicului regizoarea. La finalul proiecţiei de miercuri, de la Grădina „Leonard”, a fost o coadă lungă de… vreun ceas, la care publicul - şi nu doar cel foarte tânăr - a aşteptat nerăbdător să primească autografe pe sute de afişe foarte-foarte mari ale filmului, să se pozeze cu actorii şi regizoarea, să întrebe.

Am reuşit cu greu să rup câteva cuvinte cu regizoarea gălăţeană. Am aflat astfel că filmările la producţia care este proiectată cu succes în foarte multe oraşe din ţară au trebuit să fie făcute în forţă, astfel că, deşi au fost interioare şi exterioare în locuri total diferite din ţară, filmând fără pauze, turnarea a durat mai puţin datorită eforturilor şi entuziasmului echipei. Cum se întâmplă minunea ca atâţi actori apreciaţi, dar şi alte VIP-uri de pe genericul filmului, să aibă încredere într-un film făcut de un regizor atât de tânăr? „Le-a plăcut scenariul, cred”, spune coscenarista regizoare.

Dar cu scenariul, amuzant, neaşteptat şi cursiv, este o întreagă poveste. De fapt… 27 de poveşti: au fost nu mai puţin de 27 de variante de scenariu! O întreb dacă au fost destul de mari şi deosebirile între finaluri. „Ultimele 12 au fost legate, pe acelaşi final, se schimbau mai puţine lucruri… Prima variantă a fost însă schimbată 99,9 la sută.” Au fost antrenaţi trei scenarişti, din care unul, chiar regizoarea: „I-am încercat şi m-am autoîncercat de fiecare dată şi pe mine!”
Observ şi că a fost frumos că monştri sacri ai ecranului au ascultat de „bagheta” unei tinere regizoare. „Nu, eu am ascultat de bagheta lor! Au venit cu propuneri bune, pentru că sunt actori extraordinari! Şi atunci când un actor e foarte bun, dă mai mult decât îi poate cere regizorul.” Răzvan Vasilescu i-a fermecat, a fost un partener de joc fermecător şi un sprijin, actorii tineri au avut ce să înveţe de la el! Răzvan Vasilescu declara agenţiei Mediafax: „Este o comedie splendidă, un timp extraordinar de frumos petrecut în sala de cinema. Este o performanţă din partea acestei minunate Cristina Iacob".

Actriţa Crina Semciuc, „oaia neagră” a liceului doar în film, gălăţeancă cuminte în realitate, care se scufundă în timpul accidentului din film, cu maşina, în mare (n-au fost efecte pe calculator, maşina chiar a fost boţită!), povestea o aventură… de cascador din şcoală, când, fugind pe geam, împreună cu colegii, după ce vecinii s-au supărat pe adolescenţii gălăgioşi adunaţi la o mică petrecere, a trebuit să sară… de pe un bloc pe altul!
Pe „reţeta” filmului produs de MediaPro Entertainment, alături de tinerii actori, i-am putut vedea pe Răzvan Vasilescu, iubit actor de teatru cu experienţa a peste 40 de plicule, Florin Călinescu, într-un rol care îl apropie de perioada sa mai fastă, Alina Chivulescu, cunoscută din seriale TV, dar şi cunoscute VIP-uri precum Dan Chişu, Mihaela Rădulescu, Nicoleta Luciu, Adelin Petrişor sau Andreea Esca. Ne bucurăm pentru gălăţencele noastre!

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Regizoarea gălăţeancă Ana Cristina Iacob, despre "Poveste de dragoste"

Până pe 17 decembrie, la cinematograful “Ioan Manole”, deschis recent la Casa de Cultură a Sindicatelor din Galaţi, rulează filmul “Poveste de dragoste”, regizoarea filmului fiind gălăţeanca Ana Cristina Iacob, care semnează şi scenariul, împreună cu Dan Chiriac.

Miercuri seară, regizoarea Ana Cristina Iacob a venit la Galaţi, participând la o întâlnire şi discuţii cu publicul venit să vadă filmul, Galaţiul fiind astfel unicul oraş din ţară în care a venit pentru a-şi promova filmul. Ana Cristina Iacob a avut două motive să vină la Galaţi - o dată, pentru că este vorba de oraşul ei natal şi în al doilea rând, pentru că oraşul are, în sfârşit, o sală de cinematograf, după mai bine de 4 ani în care nu a avut nici o astfel de sală, gălățenii fiind nevoiți să meargă până la Brăila, la Cinema City, ori de câte ori doreau să vadă un film.

“Am crescut cu cinematograful Republica, din Galaţi, era lângă restaurantul părinţilor mei, în Parcul Eminescu, mergeam foarte des cu fratele. Apoi, cu primul meu prieten, primul sărut a fost, la cinema, după filmul Titanic… sunt întâmplări şi amintiri frumoase și este păcat că orașul a pierdut sălile de cinematograf de altădată…

Filmul meu, Poveste de dragoste, s-a numit, inițial, “Un dar pentru tine” și după înființarea cinematografului la Galați, cel de la Casa de Cultură a Sindicatelor, mi se pare că această sală este un dar, pentru mine, pentru toți gălățenii. De aceea și mulțumesc Asociației Galați, Orașul meu,  că au făcut ceva… este foarte important ca atunci când avem orice fel de nevoie să ne strângem, să strigăm suficient de tare, cât să ne audă cineva”, ne-a spus Ana Cristina Iacob.

Bogdan Brânzan, președintele Asociației Galați, Orașul Meu, a perseverat în a cere autorităților locale și centrale deschiderea unui cinematograf în oraș, organizând diverse acțiuni, de la semnarea unei petiții online, până la acțiunea de protest, în stradă, desfășurată în primăvara acestui an, în fața fostului cinematograf Țiglina. “A urmat o corespondență cu Primăria și RADEF pentru preluarea sălilor de cinematograf, dar, din păcate nu am reușit nimic. Totuși, un investitor privat a remarcat această lipsă a Galațiului și a decis să investească într-un cinematograf la Casa de Cultură a Sindicatelor. Este o poveste cu final fericit și asta îmi dă speranță, pentru că mai am și alte proiecte pe viitor și am remarcat că singurul lucru prin care se mai poate face ceva la Galați este prin implicare”, a spus Bogdan Brânzan.

Tinerii scenariști români cer o lege care să le protejeze filmele de block-busterele americane

De altfel, activitatea Asociației Galați, Orașul meu reprezintă ea însăși o “Poveste de dragoste” (pentru Galați, pentru cinematografie), iar happy-end-ul poveștii sale și-l dorește și Ana Cristina Iacob pentru o altă poveste pe care o trăiește, alături de alţi scenarişti şi regizori din țară. “Trec prin multe orașe din ţară şi văd același lucru - cinematografele nu susțin producția românească de filme.

Şi chiar și aici, la Galați, sunt dezamăgită pentru că deși “Poveste de dragoste” a făcut 14.000 spectatori în prima săptămână de la lansare, mai mult decât a făcut filmul cu Agelina și Brat Pitt, acum acest film este scos din cinema, pentru că “vin block-busterele”, asta este explicația cinematografelor… cumva îi înțeleg că se gândesc la business și dacă faci cu 2-3 spectatori mai puțin decât Star Wars, sigur…

Dar lucrurile sunt mai complicate, iar statul ar trebui să ajute această industrie, așa cum se întâmplă în alte state. De pildă, în Franța, o licență de cinematograf prevede ca din zece săli, şase să fie pentru difuzarea filmelor franțuzești. Ei bine, eu nu zic șase, dar măcar două săli, măcar una să fie și la noi… Apoi, e vorba de ora de difuzare a filmului. Şi la Galați, filmul este difuzat la ora 16.00. Păi cine vine la 16.00 la film? Normal că nu sunt spectatori. Să-l pună la 20.00 și să vedem dacă face spectatori mai mulți sau mai puțini decât un film american. De pildă, “Selfie” a făcut mai mulți spectatori decât  multe filme americane. Sunt filme românești de public, am depăşit perioada în care aveam doar filme românești triste, gri… Sperăm să rezolvăm cât de curând această problemă, să ne adunăm cineaștii pentru ca să ne audă cineva, este vorba de supraviețuire, pentru că nu avem cum să dăm banii înapoi, iar pentru bugetul unui film te împrumuți și apoi trebuie să returnezi banii...”, spune Ana Cristina Iacob, care este și președinta Asociației Tinerilor Scenariști din România.

Planuri de viitor - un film de dragoste, cu tango argentinian…

Ana Cristina Iacob spune că cea mai mare bucurie o are atunci când merge din oraș în oraș și stă de vorbă cu publicul, așa cum a făcut-o miercuri seară, la Galați. “Este o binecuvântare să mă întâlnesc cu publicul, am feedback imediat, mai ales când faci comedie, te verifici, vezi unde au râs cei din sală, unde nu au râs, de ce nu au râs… Este frumos să promovezi filmele, vorbesc cu spectatorii, este cea mai bună ocazie de a învăța de la spectatori dacă filmul este bun. În plus, experiențele cu publicul le folosesc în alte filme, pentru că fiecare film conține experiențe personale… Așa s-a întâmplat la Selfie 2, continuarea de la Selfie, film pe care îl lansez în aprilie 2016. Poveste de dragoste este filmul meu de debut, l-am filmat înainte de Selfie 1, dar Selfie a fost primul în cinema. Despre proiecte de viitor pot spune doar atât – lucrez la două scenarii de film,  o comedie cu tineri după un roman care a avut mare succes la noi în țară, și al doilea, o poveste de dragoste… cu tango”.

presagalatibraila.com

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 7 years later...

Regizoarea gălăţeană Cristina Jacob a lansat primul ei film în limba engleză

Regizoarea Cristina Jacob, născută la Galaţi, care a lansat zilele trecute „The Perfect Escape”, un film românesc cu actori străini, a povestit, într-un interviu pentru HotNews.ro, cum a ajuns să fie recunoscută pe plan internațional și ce așteptări are de la cariera ei pentru viitor.

La doar 34 de ani, Cristina Jacob are în portofoliu filmele „Love Story”, „Selfie”, „Selfie 69”, „Oh, Ramona!” și, acum, „The Perfect Escape.” Regizoarea și-a făcut un nume la nivel internațional, dar încă mai are multe de spus în domeniu și se consideră „un artizan care se zbate să-şi şlefuiască meşteşugul, să-şi mulțumească publicul.”

Primul film regizat de Cristina Jacob a fost „Poveste de dragoste”, lansat în 2015, alături de Dragoş Bucur, Raluca Aprodu, Ducu Darie, Mirela Onişor şi Mimi Brănescu.

În 2019, atunci când a lansat „Oh, Ramona”, producția a devenit primul film românesc distribuit în toată lumea prin Netflix, în 128 de țări și dublat în 33 de limbi.

Pe 14 februarie 2023, Cristina Jacob a lansat „The Perfect Escape”, un film românesc, dar în engleză, cu actori străini din Anglia, Franța, SUA, Canada, dar și România, prin Bogdan Iancu. Pelicula spune povestea a patru cupluri care trec prin diferite situații și provocări, în timp ce rămân izolate într-o cabană la munte; pe lângă multă distracție, personajele își vor analiza și propriile relații.

„The Perfect Escape” a fost filmat în pandemie, iar timp de cinci luni 140 de persoane din echipă au fost testate zilnic de COVID-19. Interesant a fost și castingul, realizat prin Zoom la nivel global, când toată lumea era încă în lockdown. Deși a avut rețineri privind procesul de selecție, Cristina a reușit să facă alegerile potrivite pentru roluri.

Regizoarea născută la Galaţi a explicat pentru HotNews.ro şi de ce a ales să facă filme în limba engleză: "În primul rând, din motive financiare. Dacă publicul român vine din ce în ce mai mult la filmul românesc în cinema, o să putem finanţa filmele. Fără această susţinere a publicului, nu se pot strânge bugetele necesare din piaţă. De data aceasta, limba engleză ne permite să putem avea o distribuţie mai largă, atunci când nu ne putem baza pe numele mari din cinematografe.

La noi, publicul încă piratează, asta ucide industria. Vezi exemplul Poloniei, unde publicul local merge în primul rând la filmul polonez şi abia apoi la cele americane. Este o normalitate în care se susţin reciproc, producători şi spectatori.

Sper că în curând să se trezească această normalitate şi în noi, românii".

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.