Jump to content

Căpitan de port prieten cu traficanţii de ţigări


dcp100168

Recommended Posts

Un căpitan de port prieten cu infractorii a compromis o operaţiune sub acoperire contra crimei organizate

Căpitanul de port fusese solicitat să ajute oamenii legii la o descindere ce urma să fie făcută pe un vas panamez, pentru a suprinde traficanţii de ţigări în timp ce încercau să vândă marfa unui ofiţer sub acoperire. În loc să ajute Justiţia, el i-a avertizat pe traficanţi, care au dispărut.

 

Un caz de contrabandă de proporţii cu ţigări, care părea aproape rezolvat, a fost compromis de un căpitan de port din Galaţi, care a preferat să fie de partea infractorilor. Faptele s-au petrecut în februarie 2015, atunci când căpitanul de port Cristian Eugen Ignat (angajat al Autorităţii Navale Române - Căpitănia Zonală Galaţi) a fost informat - în calitate de reprezentant al autorităţii portuare - că pe nava panameză „Ab Vela” ar urma să aibă loc o operaţiune antifraudă de proporţii.

Oamenii legii aveau informaţii că pe amintita navă (un cargou de 6.300 de tdw) s-ar afla o mare cantitate de ţigări de contrabandă, care urma să ajungă la crima organizată din judeţele galaţi şi Brăila, motiv pentru care au infiltrat un ofiţer sub acoperire pentru a încerca o tranzacţie şi un flagrant. Cazul părea relativ simplu, căci nava era ancorată în rada portului Galaţi, iar prinderea infractorilor şi capturarea ţigărilor (se pare că era vorba de peste un sfert de milion de pachete de ţigări) era iminentă.

A intervenit însă Cristian Eugen Ignat, care, s-ar părea că din lăcomie (deşi nu este clar ce avantaje materiale a obţinut din toată povestea - probabil că aspectul va fi elucidat pe parcursul procesului), a distrus întreaga operaţiune.

I-a informat pe traficanţi că au fost „lucraţi”

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori (între timp Cristian Eugen Ignat a fost trimis în judecată, cauza fiind pe rolul Judecătoriei Galaţi), căpitanul de port i-a informat pe traficanţi că urmează să fie „lucraţi” de investigatorii sub acoperire. El a transmis informaţia (chiar din sediul Poliţiei de Frontieră, unde tocmai era pus la curent cu detaliile operaţiunii), prin intermediul a două SMS-uri, către un intermediar, care, la rândul lui, i-a informat pe contrabandişti.

Mesajele au fost descoperite atât în telefonul lui Cristian Eugen Ignat, cât şi în cel al intermediarului (care are calitatea de martor-denunţător în dosar), aşa că nu există dubii că „trădarea” n-ar fi avut loc.

Operaţiunea de capturare a contrabandiştilor a eşuat, marfa dispărând de la bordul navei până să ajungă echipele de intervenţie.

Căpitanul de port a negat iniţial că ar fi implicat în vreun fel, dar ulterior, pus în faţa dovezilor, a recunoscut că a divulgat informaţiile, dar le-a declarat procurorilor că asta nu ar înseamna o încălcare a legii.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Căpitanul de port care îi avertiza pe traficanţii de ţigări a fost trimis să se reabiliteze la Psihiatrie

Cristian Eugen Ignat , căpitan de port la Căpitănia Galaţi, le trimitea contrabandiştilor de ţigări SMS-uri cu data şi locul când oamenii legii urmau să vină în control, iar infractorii aveau suficient timp să scape de orice i-ar fi putut incrimina.

Oamenii legii îl acuză pe Cristian Eugen Ignat că pe 4 februarie 2015 a divulgat fără drept informaţii confidenţiale privind data, timpul, locul, persoanele vizate şi modalitatea în care urma să se administreze o probă într-un dosar penal, ce viza infracţiunea de contrabandă, comisă de membrii echipajului unei nave sub pavilion panamez, AB VELA. Căpitanul de port a aflat informaţiile amintite în virtutea funcţiei pe care o deţine la Căpitania Galaţi, fiind solicitat să asiste organele de urmărire penală în acest caz.

Poliţiştii aveau informaţii că echipajul navei panameze AB VELA a ascuns o importantă cantitate de ţigări la controlul vamal, pe care încerca să o valorifice la diverse persoane în portul Galaţi. Procurorul de caz a autorizat folosirea unui colaborator şi participarea la achiziţionarea de ţigări, urmând ca apoi nava să fie percheziţionată. În perioada cât s-a aflat la sediul Poliţiei de Frontieră din Galaţi, Cristian Eugen Ignat a trimis două SMS-uri unei persoane care lucra în portul Galaţi, prin care a avertizat-o despre controlul ce urma să înceapă.

Nu crede că a încălcat legea

Aceasta, la rândul ei, a transmis mai departe informaţia, astfel că nu a durat mult până când şi echipajul navei panameze a aflat ce urma să se petreacă, iar operaţiunea Poliţiei de Frontieră a căzut.

Căpitanul de port a negat iniţial că ar fi implicat în ceea ce se întâmplase, dar ulterior, pus în faţa dovezilor, a recunoscut că a divulgat informaţiile, dar le-a declarat procurorilor că asta nu ar înseamna o încălcare a legii.

Judecătoria Galaţi l-a condamnat pe 17 iunie la 10 luni de închisoare cu suspendarea executării pentru compromiterea intereselor justiţiei şi l-a obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Galaţi sau la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

Verdictul în cazul lui Cristian Eugen Ignat nu este definitiv, putând fi atacat la instanţa superioară, iar acesta vine după recenta condamnare a lui Giorgel Neculai, căpitan de port specialist la Autoritatea Navală Română - Căpitănia Zonală Galaţi, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Căpitanul de port care a compromis o operaţiune sub acoperire împotriva contrabandiştilor de ţigări va presta muncă în folosul comunităţii la Psihiatrie

Procurorii l-au pus sub acuzare pe Cristian Eugen Ignat, căpitan de port, după ce pe 4 februarie 2015 acesta a divulgat fără drept informaţii confidenţiale privind data, timpul, locul, persoanele vizate şi modalitatea în care urma să se administreze o probă într-un dosar penal, ce viza infracţiunea de contrabandă, comisă de membrii echipajului unei nave sub pavilion panamez, AB VELA.

Căpitanul de port a aflat informaţiile amintite prin prisma funcţiei pe care o deţine la Căpitania Galaţi, fiind solicitat să asiste organele de urmărire penală în acest caz. Poliţiştii aveau informaţii că echipajul navei panameze AB VELA a ascuns o importantă cantitate de ţigări la controlul vamal, pe care încerca să o valorifice la diverse persoane în portul Galaţi. Procurorul de caz a autorizat folosirea unui colaborator şi participarea la achiziţionarea de ţigări, urmând ca apoi nava să fie percheziţionată. În perioada cât s-a aflat la sediul Poliţiei de Frontieră din Galaţi, Cristian Eugen Ignat a trimis două SMS-uri unei persoane care lucra în portul Galaţi, prin care a avertizat-o despre controlul ce urma să înceapă. Aceasta, la rândul ei, a transmis mai departe informaţia, astfel că nu a durat mult până când şi echipajul navei panameze a aflat ce urma să se petreacă, iar operaţiunea Poliţiei de Frontieră a căzut. Căpitanul de port a negat iniţial că ar fi implicat în ceea ce se întâmplase, dar ulterior, pus în faţa dovezilor, a recunoscut că a divulgat informaţiile, dar le-a declarat procurorilor că asta nu ar înseamna o încălcare a legii.

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv pe 20 decembrie la 10 luni de închisoare cu suspendarea executării pentru compromiterea intereselor justiţiei şi l-a obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Galaţi sau la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.