Jump to content

Au mâncat porcul şi au aflat că avea trichineloză


dcp100168

Recommended Posts

Au mâncat porcul şi au aflat că avea trichineloză

Risc de trichineloză de la porcii sacrificaţi şi consumaţi fără a se aştepta sosirea rezultatului analizelor făcute cărnii animalului la medicul veterinar. Este vorba despre analiza care arată dacă în carnea animalului sacrificat sunt sau nu larve de Trichinella, cele care provoacă apariţia trichinelozei la oameni. Până acum în judeţul Galaţi nu s-a confirmat nici un caz de trichineloză, dar există câteva situaţii în care există risc de a face boala.

„Este vorba despre persoane care direct sau prin intermediul medicului de familie, au ajuns la spitalul de boli infecţioase. Au spus că au consumat carne din porcii sacrificaţi şi apoi au aflat că animalele aveau trichinella. Nu au dezvoltat încă trichineloză. Li s-a recomandat tratament antiparazitar şi să sperăm că nu vor face boala”, a declarat dr. Mihaela Ganea, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi.

Trichineloza este o boală parazitară, care poate apărea la om din cauza consumului de carne crudă sau preparată termic necorespunzător. Nu doar de la carne de porc se poate face trichineloză, ci şi din carne de mistreţ, urs sau alt vânat, netratată corespunzător termic. Medicii recomandă ca înainte de a consuma carnea unui porc sacrificat acum de Sărbători, să aşteptaţi rezultatul analizelor făcute la medicul veterinar.

presagalatibraila.com

 

Link to comment
Share on other sites

Două focare de infecţie cu trichină, într-o comună gălăţeană

* Trichinoza este o boală gravă, cauzată de un vierme parazit care ajunge în organismul uman dacă mâncăm carne de porc infestată * Testarea cărnii înainte de a o mânca este singura cale prin care putem fi siguri că nu ne vom îmbolnăvi

 

Mai multe persoane din comuna Cudalbi au ajuns la Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Galaţi, în cursul săptămânii trecute, după ce au mâncat carne de porc infestată cu trichină. Medicii atenţionează că, în unele cazuri, trichinoza cauzează simptome grave, putându-se ajunge chiar până la decesul bolnavului. Pentru a evita îmbolnăvirea de trichinoză este necesar să verificaţi la medicul veterinar carnea de porc înainte de a o mânca.

Două focare într-o singură săptămână

Primul focar de infecţie cu trichină a fost luat în evidenţă de medicii de la Boli Infecţioase la începutul săptămânii trecute. Mai multe persoane din comuna Cudalbi au venit la spital, după ce au aflat că mâncaseră carne de porc infestată cu acest parazit. "Al doilea focar a apărut vineri, 18 decembrie, atunci când trei paciente s-au prezentat la spital, spunându-ne că au trimis probe de carne din porcul crescut în gospodărie, dar că, înainte de a afla rezultatul analizelor, au şi mâncat din respectiva carne. Din păcate, carnea era infestată cu parazitul care provoacă trichinoza. Toţi pacienţii aflaţi în această situaţie au primit tratament profilactic antiparazitar, iar medicii le vor urmări evoluţia stării de sănătate, pe parcursul săptămânilor următoare", a precizat dr. Mihaela Ganea, purtătorul de cuvânt al Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi.

Simptomele nu apar imediat

Primele simptome ale apariţiei trichinozei apar la două sau trei săptămâni după ce carnea infestată a fost mâncată. În acest interval de timp, parazitul incubează în organismul uman, fără a cauza vreo reacţie. "Primele simptome sunt febra, durerile musculare şi durerile de cap. Aceste manifestări aduc pacientul la medic, din cauza intensităţii lor", a explicat medicul citat. Pentru că au primit tratament antiparazitar preventiv, este de aşteptat ca posibilele simptomele, în cazul persoanelor provenite din cele două focare, să fie mai uşoare. Totuşi, în cazul în care boala se va manifesta, bolnavii vor fi internaţi şi vor primi tratamentul necesar în spital.

Cum se manifestă

"Boala debutează cu tulburări gastrointestinale, greaţă, dureri de burtă, vomă şi diaree abundentă. Durata stărilor de febră este de două-trei săptămâni. După două săptămâni apar reacţiile alergice, durerile musculare şi febra (38-40 de grade Celsius). Ajuns în această stare, bolnavul nu se mai poate mişca, delirează. Apar şi umflături de culoare albă pe faţă. Acestea sunt moi şi nedureroase. Prezenţa acestor edeme pe faţă determină denumirea de boala "capetelor umflate", dată trichinozei. În situaţiile în care larvele ajung la plămâni, inimă sau plămâni, boala devine mult mai gravă", se arată într-un material al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

De ce trebuie testată carnea

Cunoscută şi sub denumirea ştiinţifică de Trichinella spiralis, trichina este un vierme parazit microscopic care trăieşte în intestinul şobolanilor, al porcilor, al urşilor etc. sau închistat în muşchii acestor animale, putând trece şi la om, prin mâncarea cărnii de porc infestate. De regulă, riscul de infestare scadă odată ce carnea este mai bine gătită termic. Cel mai sigur mod de a distruge viermele parazit este acela de a fierbe carnea.

Carnea de porc este principala sursă de infecţie pentru om, mai ales dacă nu este îndeajuns de fiartă sau prăjită. Pentru a evita îmbolnăvirea şi toate urmările ei, medicii veterinari vă sfătuiesc să duceţi carnea la laborator pentru analize. Implicarea medicului veterinar ar fi utilă chiar înainte de sacrificarea animalului. Medicul va verifica starea de sănătate a animalului, va da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria sănătate.

Înainte de a cumpăra carnea, trebuie să verificaţi existenţa ştampilelor de control sanitar-veterinar. De asemenea, nu mâncaţi carne crudă sau insuficient gătită. Pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare şi a infestării cu parazitul trichină, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor vă recomandă să nu cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate de la persoane neautorizate, din locuri sau spaţii nesupravegheate sanitar-veterinar.

Cum este testată carnea

Examenul trichinoscopic al cărnii se poate face la orice dispensar veterinar sau la laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare. Pentru aceasta se vor recolta câte 20-30 de grame carne din zona lombară, porţiuni de diafragmă, muşchi ce se desprind de pe şira spinării, muşchi intercostali şi muşchi de la baza limbii. Larvele de Trichinella pot fi prelevate şi din preparate proaspete din carne, cârnaţi, şuncă, pastramă.

"Pentru crescătorii de porci, este bine de ştiut că porcii se infestează de cele mai multe ori mâncând cadavre de şobolani infestaţi, ceea ce impune creşterea animalelor în condiţii igienice. Şobolanii trebuie îndepărtaţi prin orice mijloace din apropierea crescătoriilor de porci, precum şi din jurul gospodăriilor particulare. Acesta lucru se face prin deratizări repetate şi prin strângerea şi incinerarea tuturor cadavrelor", mai precizează experţii DSP Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.