Jump to content

Primarul din Rediu - campion de atletism

Recommended Posts

Posted

Primarul din Rediu - campion de atletism

Aproape că nu există cros organizat în Galaţi, fie de către Direcţia pentru Sport, fie de către veterani, la care să nu participe fostul alergător de cursă lungă, profesorul Gheorghi Buruiană, de la Rediu. Alături de Drăghici, Brăila, Gheorghiu, Basalic şi mulţi­ alţii, Buruiană este un exemplu pentru mai tinerii alergători. Ultimul cros l‑a abordat dintr‑o postură inedită, acea de primar ales al comunei Rediu. Acesta a fost şi motivul pentru care i‑am adresat câteva întrebări, pentru o mai bună cunoaştere a celui născut la Rediu, în 1955, în zodia Fecioarei.

‑ De când alergaţi, domnule Buruiană?

‑ De când mă ştiu. Mama mea spunea că nu mă voi opri niciodată! De fapt, sport fac din 1970, când prof. Puiu Zarif m‑a selecţionat pentru Şcoala Sportivă din Galaţi. Am trecut apoi pe la Oţelul, Dinamo Bucureşti, CS Universitatea (atunci am absolvit şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Galaţi, 1981) şi am încheiat la CSM Dunărea Galaţi în 1985 (antrenor Dumitru Văduvoiu). M‑am pregătit, de asemenea, şi cu antrenoarea emerită Ştefania Constantin.

‑ Se ştie că, cea mai bună performanţă a dvs. a fost cea obţinută la Jocurile Mondiale Universitare...

‑ Aşa este. În anul 1981, la JMU de la Bucureşti am alergat maratonul, în 2 ore 12 minute şi 14 secunde şi am izbutit să prind podiumul, clasându‑mă pe locul al treilea. Astfel am câştigat medalia de bronz. A fost o încununare a altor succese interne şi internaţionale: cinci titluri de campion naţional, cinci recorduri naţionale (patru la 5.000 metri şi unul la 3.000 metri obstacole), şase titluri de campion balcanic şi ... un titlu de campion european feroviar de cros.

‑ Sunteţi profesor de educaţie fizică în Rediu (încă de la absolvirea facultăţii), meserie mai mult decât onorabilă şi pe care o faceţi cu pasiune. Ce v‑a tentat să ajugeţi la Primărie?

‑ Eu m‑am format ca sportiv şi datorez sportului o mulţime de lucruri: caracter, rigoare, pricepere, organizare, tenacitate. Şi competenţă. Vreau să întorc comunităţii toate acestea. Fără să par lipsit de modestie, am simţit că aici, la primărie, este nevoie de experienţa mea, de spiritul meu de organizare şi, ce este cel mai important, trebuie să fim mai competitivi. Pentru că viaţa este o continuă întrecere. Şi, sunt convins, că voi reuşi în competiţia cu celelalte comune ale judeţului nostru!

‑ Mişcarea sportivă din Rediu va fi ajutată mai mult decât până acum de către noul primar?

‑ Ştiţi foarte bine că atletismul, la Rediu, este la el acasă. Sigur că voi acorda aceeaşi atenţie educaţiei fizice şi sportului. Fără să intru în amănunte (detalii sunt în programul cu care am câştigat alegerile), voi încerca să revigorez câteva echipe, în primul rând pe cea de fotbal. Apoi, intenţionez să înfiinţez o echipă de handbal fete, care va juca în sala pe care o vom construi. De ce handbal fete? Pentru că vrem să "scoatem" şi noi o... Steluţa Luca, precum vecinii noştri din Pechea. Voi fi ajutat de către soţia mea, Dorina (directoarea şcolii din Rediu) şi de fiul nostru Dragoş, proaspăt absolvent al FEFS Galaţi.

‑ Veţi mai participa la crosuri, domnule primar?

‑ Bineînţeles. Atât cât timp mă mişc, voi continua să alerg!

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25261

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.