Jump to content

Sute de gălăţeni primesc apă caldă în loc de apă rece


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Sute de gălăţeni primesc apă caldă în loc de apă rece

De mai bine de două săptămâni, sute de gălăţeni din cartierul Mazepa II nu mai primesc apă rece potabilă la robinete. În locul ei, pe conductele Apă Canal care le alimentează apartamentele, curge, într-o veselie, doar apă caldă, la o temperatură de aproximativ 40 de grade Celsius, după cum ne-au mărturisit câţiva dintre gălăţenii din blocul BR16A, de pe strada Roşiori. Aceeaşi temperatură de care se plâng mulţi dintre consumatori că le este livrată apa caldă menajeră în sistem centralizat.

„Am dat nenumărate telefoane, dar degeaba. Nu ştim dacă este potabilă această apă, deşi bem noi, dăm la copii, facem mâncare”, ne-a spus, revoltată, o gălăţeancă ce locuieşte în blocul amintit. Ioana Chesin, administratora Asociaţiei de proprietari nr. 176, ne-a declarat că a transmis chiar şi o sesizare scrisă către Apă Canal, însă până luni dimineaţă, 25 ianuarie, nu avusese nicio reacţie din partea operatorului de apă rece şi canalizare.

„Am sesizat, în scris, Apă Canal, pe data de 20 ianuarie, iar verbal am făcut-o de mai multe ori, căci aşa mi s-a părut normal, în condiţiile în care problemele sunt la ţevile care transportă apa rece. Nu am primit nici un răspuns. Se pare că problema nu este numai la asociaţia noastră, la blocului BR16A, problema este şi la celelalte asociaţii din zonă. Se pare că ar fi afectate şi celelalte blocuri din apropiere”.

Apă Canal a constatat, din vorbe, „un bypass”

I-am contactat, pe rând, pe reprezentanţii societăţilor de utilitate publică pentru a desluşi acest mister. Apă Canal ne-a comunicat că nu este de datoria sa să intervină într-un asemenea caz, precizând că este vorba, cel mai probabil, de un „bypass” în instalaţia interioară („bypass” care să afecteze întregul bloc, adică patru scări, cu peste 120 de apartamente?!) şi, prin urmare, este de datoria administratorului asociaţiei să verifice, cu ajutorul unui instalator, fiecare apartament, pentru a descoperi unde este problema.

Reprezentanţii Calorgal ne-au spus că nu înregistrează vreo avarie în zonă şi nici nu au în desfăşurare lucrări, însă au ţinut să le comunice oamenilor „o veste bună”, cum au numit-o ei: „Societatea noastră nu le va emite, în nici un caz, factură pentru ceva ce curge pe o reţea care nu ne aparţine”. Adică, mai pe româneşte, oamenii nu vor fi obligaţi să plătească apa rece (care este, de fapt, caldă, în cazul lor) la preţ de apă caldă menajeră. Ar fi fost culmea să se inventeze aşa ceva!

CET abureşte tot ce prinde

Specialiştii Electrocentrale au făcut, până la urmă, lumină în acest caz. Directorul tehnic al CET, Dorin Ciobotaru, ne-a explicat că pentru apa rece încălzită de la robinetele oamenilor este de vină, ce credeţi? O nouă avarie înregistrată la o magistrală a Electrocentrale. Ba mai mult, reprezentanţii societăţii, care administrează reţelele de distribuţie a agentului termic primar, au aflat de noua avarie în urmă cu o săptămână, dar susţin că nu au putut interveni din cauza temperaturilor extrem de scăzute.

„Ştim de o săptămână de avarie, însă nu pot izola şi lăsa consumatorii, pe un asemenea ger, fără căldură. Mâine (astăzi - n.r.) vor începe lucrările acolo, se va interveni pentru decopertare”, a afirmat directorul tehnic al CET.

Acesta ne-a explicat că, în subteran, pe lângă conductele ce transportă agentul termic primar, se află şi altele, respectiv cele deţinute de Apă Canal, iar cantitatea impresionantă de abur eliminată prin spărtură încălzeşte practic reţeaua care transportă apa rece în cele peste 120 de apartamente. Remedierea defecţiunii va conduce la sistarea furnizării agentului termic pentru două puncte termice, respectiv 1 şi 2, care deservesc aproape 1.000 de apartamente locuite şi branşate la reţeaua publică de termoficare.

Vestea bună pentru gălăţenii din zonă (dacă poate fi numită aşa) este că vor mai fi obligaţi să bea apă caldă „potabilă” doar câteva zile, până când Electrocentrale va reuşi să-şi cârpească bucata de tronson afectată.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

CET a remediat defecţiunea de pe Brăilei. Gălăţenii din Mazepa II primesc acum apă rece

Gălăţenii care, mai bine de două săptămâni, au primit apă caldă în loc de apă rece, din cauza avariei care a survenit la o magistrală a CET, aflată pe strada Brăilei, au, din nou, apă rece potabilă la robinete. Unul dintre gălăţenii care ne-a sesizat, în urmă cu doar câteva zile, anomalia cu care se confruntau, ne-a anunţat, joi, că la blocul BR16A, din Mazepa II, nu mai sunt probleme acum. Dorin Ciobotaru, directorul tehnic al CET, a confirmat că defecţiunea la conducta Electrocentrale a fost remediată.
Reamintim că sute de gălăţeni din cartierul Mazepa II nu mai primeau apă rece potabilă la robinete. În locul ei, pe conductele Apă Canal care le alimentează apartamentele, curgea, într-o veselie, doar apă caldă, la o temperatură de aproximativ 40 de grade Celsius, întrucât cantitatea impresionantă de abur eliminată prin spărtură încălzea practic reţeaua care transportă apa rece în cele peste 120 de apartamente.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.