Jump to content

Casa lui Carp găzduieşte sediul CARP


dcp100168

Recommended Posts

Casa de Ajutor a Pensionarilor se extinde

* Arhitectura, materialele de construcţie şi finisajele vor trebui să se încadreze în peisajul urban * Se mai aşteaptă acum autorizaţia de construire pentru a se apuca de treabă

Aleşii locali au aprobat Planul Urbanistic de Detaliu pentru construcţia unei clădiri cu parter şi două etaje în curtea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP), pe strada Domnească nr. 53. După cum ne-a mărturisit Ionel Hâncu, preşedintele CARP, pensionarii aşteaptă de multă vreme undă verde în vederea realizării unui corp cu funcţiuni mixte şi utilităţi aferente. Aici, spune preşedintele, vor funcţiona cabinete medicale, servicii sociale şi chiar cluburi pentru femei şi pentru bărbaţi.
Formalităţile au durat pentru că imobilul în care CARP îşi desfăşoară activitatea are statutul de monument istoric, amplasat în Ansamblul urban „Strada Domnească”. “Exploatarea intensă zilnică a acestei construcţii prin activităţile pensionarilor din Galaţi a condus la propunerea de realizare, în incinta proprietate, a unui corp separat urmărindu-se astfel protejarea construcţiei monument. Astfel cea mai mare parte a activităţilor se vor transfera în noua clădire, iar în actualul sediu se vor desfăşura activităţi de protocol şi culturale, fără un aflux mare de persoane. După finalizarea construcţiei noi, se va proceda la iniţierea lucrărilor de conservare şi restaurare a construcţiei monument, pe baza unei documentaţii de specialitate avizate şi aprobate conform legislaţiei în vigoare. Noua construcţie este amplasată pe latura de nord a actualului sediu al Regionalei C.F. Galaţi", se arată în documentele avizate de aleşi. Arhitectura, materialele de construcţie şi finisajele vor trebui să se încadreze în peisajul urban. CARP mai aşteaptă acum autorizaţia de construire pentru a se apuca de treabă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Casa lui Carp găzduieşte sediul CARP

  • Interiorul păstrează intactă atmosfera sfârşitului de secol XIX
  • Imobilul este unul dintre puţinele din Galaţi care au scăpat de naţionalizarea impusă de către comunişti

Pe strada Domnească, la numărul 53, se află o clădire care mai aminteşte încă de vremurile când în Galaţi se construia după toate regulile bunului-gust. Ridicat la sfârşitul secolului al XIX-lea, imobilul care acum adăposteşte Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) se poate lăuda cu unele dintre cele mai frumoase decoraţiuni interioare pe care le putem admira în clădirile din Galaţi. Casa are un farmec discret, aparte, stilul sobru al faţadei principale de la stradă nelăsând să se ghicească mai nimic din bogăţia ornamentaţiei din interior.
"Privit din exterior, imobilul nu epatează printr-o arhitectură deosebită, fiind chiar uşor umbrit de clădirile învecinate: casa familiei Lambrinidi, sediul actual al Regionalei C.F.R. Galaţi, ori casa de peste stradă, a cărui comanditar şi locuitor a fost celebrul doctor Aristide Serfiotti. Corpul principal are o faţadă pe strada Domnească, intrarea fiind însă pe latura dinspre miazăzi, prin curte, pentru a asigura o mai bună iluminare pe timpul zilei", a precizat Marius Mitrof, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu (DJCP) Galaţi.

O casă, mai mulţi proprietari

Comanditarul şi proprietarul originar al imobilului a fost, probabil, familia Dabija. Ulterior, proprietari au fost familia Carp şi familia Giseanu. "Carp Gheorghe apare în ghidul oraşului Galaţi din anul 1908 cu funcţia de inginer-şef clasa a II-a inspector. În anul 1910, proprietar al casei era I. Ghilis. Ghileştii erau de origine armeană şi de profesie negustori, veniţi treptat la Galaţi din Rusia, după revoluţia bolşevică (1917 - n.r.). Erau o familie de oameni subţiri, cu casa mobilată cu mobilă franţuzească, iar în salon se afla un pian cu coadă marca Bechstein", arată istoricul Valentin Bodea, citându-l pe autorul Crişan V. Muşeţeanu, în lucrarea "Monumente istorice şi personalităţi din oraşul Galaţi", publicată la Editura Sinteze, în 2015.
Casa apare în mai multe cărţi poştale de la începutul secolului al XX-lea, ceea ce denotă faptul că era una dintre clădirile reprezentative pentru oraş, în urmă cu peste un secol. "Clădirea a fost construită în stil eclectic cu elemente neoclasice. Corpul principal are numai parter, amplasat la stradă, şi o aripă de serviciu, care se dezvoltă în lungul curţii şi care are subsol, parter şi etaj. Este o locuinţă urbană unifamilială", adaugă Valentin Bodea.

Piatră, cărămidă şi lemn

La rândul său, Marius Mitrof explică în mod detaliat felul în care a fost construit imobilul. "Corpul principal are doar parter, pe când corpul-anexă se dezvoltă pe un regim de înălţime subsol, parter, etaj. Ca în orice gospodărie respectabilă, nu putea lipsi hruba, zidită din cărămidă, construcţie necesară pentru păstrarea hranei şi a vinurilor şi poate loc de adăpost, în caz de necesitate. La construcţia clădirii s-a folosit piatra, cărămida şi lemnul, nefiind lipsit stucul pentru decoraţii. Casa este clădită cu ziduri groase de 40-50 cm la exterior şi 28-30 cm la interior", a spus Marius Mitrof.
Potrivit site-ului DJCP Galaţi, faţada corpului principal este împărţită în trei registre. Registrul inferior, delimitat de un brâu profilat, îl constituie soclul tencuit cu praf de piatră; registrul median conţine ferestre mari, cu ancadramente profilate. În partea superioară aceste ancadramente prezintă cornişe susţinute de console spiralate. Registrul superior, constituit din antablamentul construcţiei, ne relevă sub cornişa cu console cu motive florale şi antropomorfe - la colţuri - o faţetare cu muluri în forma de chenare, în interiorul cărora sunt înscrise rozete cu rol de aerisire şi iluminare a podului.

Sobe de teracotă încă funcţionale

"Pereţii fiecărei încăperi a corpului principal au, pe partea superioară, stucatura cu un model "à la 1900", caracterizată prin ornamentaţie bogată, cu motive antropomorfe (în formă de fiinţe omeneşti - n.r.) şi vegetale, aurite. Cupidonii sunt prezenţi pe frontoanele uşilor. De remarcat este şi faptul că încălzirea se face cu sobe de teracotă „Meissen”, cu cahle multicolore, deosebite, proprii epocii. Tocmai datorită acestor elemente de arhitectură, a stilului în care a fost construit şi a vechimii sale, acest imobil a putut fi clasat cu uşurinţă în Lista monumentelor istorice din judeţul Galaţi", concluzionează Marius Mitrof.
Casa de pe Domnească 53 a fost cumpărată de C.A.R. Pensionari Galaţi, în anul 1982, de la şapte coproprietari. Ca prin minune, imobilul a scăpat de naţionalizarea impusă de către comunişti. Printre cei şapte coproprietari de la acea vreme apărea de două ori şi numele de Ghilis. Casa a fost restaurată între anii 1983 şi 1984, mai arată istoricul Valentin Bodea, cu acea ocazie descoperindu-se, în urma curăţării picturii din vestibul, semnătura "Horvath" şi anul 1894.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

O bijuterie arhitectonică, superb păstrată. Sediul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Galați

Clădirea din strada Domnească nr. 53, clasată în Lista monumentelor istorice din Județul Galați, la poziția 116.Gl-II.m-B-03015-Casă 1900, este astăzi sediul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Galați, cumpărat în anul 1982, de la șapte coproprietari, restaurat între anii 1983-1984 și în perioada 2018-2020.

Edificiul este construit la sfârșitul secolului al XIX-lea, probabil finalizat în anul 1894, în zona centrală a orașului, într-un ansamblu arhitectonic cu care Galațiul se mândrește: casa familiei Lambrinidi, actualul sediu al Regionalei CFR, casa de vis-a-vis, al cărei comanditar și locuitor a fost celebrul doctor Aristide Serfioti, astăzi Librăria „Alexandria”, sediu al Primăriei Galați până de curând (fostul Hotel Grand), Biserica „Vovidenia”, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Palatul Administrativ, Muzeul „Cuza-Vodă” etc.

Proprietarul originar al acestei clădiri a fost familia Dabija

Despre istoria acestei clădiri de patrimoniu, al cărei interior păstrează intactă atmosfera sfârșitului de secol XIX, au scris pagini documentate reputatul arheolog Crișan V. Mușețianu, istoricul Valentin Bodea, Marius Mitrof, Amelian Chirilă ș.a. Din cărțile lor aflăm că proprietarul originar al acestei clădiri a fost familia Dabija, ulterior familiile Carp și Gîscanu. „Carp Gheorghe apare în Ghidul orașului Galați din anul 1908, cu funcția de inginer-șef clasa a II-a înspector. În anul 1910 proprietar al casei era familia I. Ghilis, de profesie negustori, veniți treptat la Galați din Rusia... Era o familie de oameni subțiri, cu casa mobilată cu mobilă franțuzească, iar în salon se afla un pian marca Bechstein”, scrie istoricul Valentin Bodea (Monumente istorice și de arhitectură din orașul Galați din a doua jumătate a secolului al XIX-lea- prima jumătate a secolului al XX-lea, Casa Ghiliș, Editura Pax Aura Mundi, Galați, 2014; vezi și Crișan V. Mușețeanu, Monumente istorice și personalități din orașul Galați, Editura Sinteze, Galați, 2015).

Elemente neoclasice, ornamentație bogată la interior

Casa aceasta, care apare în mai multe cărți poștale de la începutul secolului al XX-lea, a fost construită în stil eclectic, cu elemente neoclasice. Are un corp principal numai cu parter, amplasat la stradă (intrarea se face prin curtea interioară), iar corpul anexă are subsol, parter și etaj. La construcția clădirii s-a folosit piatră, cărămidă și lemn, cu un stuc pentru decorații. Pereții - groși de 40-50 cm, cei exteriori și 28-30 cm, cei interiori - fiecărei încăperi a corpului principal au, pe partea superioară (plafon) stucatură model „a la 1900”, cu ornamentație bogată, cu motive automorfe și vegetație, aurite. Cupidonii sunt prezenți pe frontoanele ușilor. Corpul principal al clădirii are unele dintre cele mai frumoase decorațiuni interioare pe care le putem admira în clădirile din Galați, aprecia fostul consilier al Direcției Județene de Cultură și Patrimoniu (DJCP) Galați, Marius Mitrof. (imaginile alăturate sunt concludente). Considerații apreciative, cu conținut arhitectural, face și profesorul Amelian Chirilă (vezi Monografia Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor-Galați, Editura Olimpias, Galați, 2011): „Fațada corpului principal (a clădirii n.n.) este împărțită în trei registre. Registrul inferior, delimitat de un brâu profilat, îl constituie soclul tencuit cu praf de piatră, registrul median conține ferestre mari cu ancadramente profilate. La partea superioară aceste ancadramente prezintă cornișe susținute de console spiralate. Registrul superior, constituit din antablamentul construcției, ne relevă, sub cornișa cu console cu motive florale și antropomorfe (la colțuri), o fațetare cu muluri în formă de chenare, în interiorul cărora sunt înscrise rozete cu rol de aerisire și iluminare a podului, sobele de teracotă funcționale încă și astăzi” (pp.30-31). Impresionează, de asemenea, intrarea somptuoasă în clădire prin două uși metalice masive, pe care este gravată monograma G. C., încă o dovadă a faptului că proprietarul casei în anul 1908 era Gheorghe Carp, cât și un fronton triunghiular, susținut de două coloane, ale căror capiteluri prezintă motive vegetale, prin care se introduce vizitatorul într-un hol spațios, decorat cu stucaturi, statuete și oglinzi dreptunghiulare.

Servicii ale CARP, instituție cu peste 50.000 de membri

Actualmente, clădirea din strada Domnească nr. 53 găzduiește mai multe servicii ale Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, instituție cu peste 50.000 de membri-seniori: servicii administrative, medicale (stomatologie, fizioterapie/electroterapie, masaj, nutriție, determinarea glicemiei), culturale (Salonul cultural „Armonii de toamnă”, Redacția revistei „Armonii de toamnă”, Clubul epigramiștilor „Verva”, club de lectură, bibliotecă), turistice (excursii, drumeții, vizite la locuri și monumente istorice), cursuri de limbi străine (franceză, engleză, germană, italiană), activități practice tradiționale (atelier de cusături populare și confecții textile).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.