Jump to content

Evaziune fiscală de 96 milioane de lei


dcp100168

Recommended Posts

Zeci de percheziţii efectuate de DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală

La data de 24.02.2016 procurorii  DI.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Galați împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi au efectuat un număr de 39 de percheziţii  domiciliare precum şi la sediile unor societăţi comerciale de pe raza judeţelor Galaţi, Brăila, Vrancea şi a municipiului Bucureşti în scopul destructurării unui grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2011 - 2015 membrii grupului infracţional organizat au creat un circuit de societăţi comerciale de „tip bidon” şi „tip tampon” prin intermediul cărora s-au emis facturi și documente contabile prin care se atesta, în mod nereal, achiziţionarea de mărfuri și servicii de către alte 16 societăți comerciale controlate de aceștia.

Practic, societăţile comerciale beneficiare erau „alimentate” cu facturi ce atestau, în mod nereal, achiziţia de mărfuri şi servicii de o societate comercială de „tip tampon”, coordonată de membrii din nucleul de conducere al grupului infracţional organizat. Pentru a crea o aparenţă de legalitate membrii din nucleul de conducere al grupului infracţional au organizat „alimentarea” cu facturi şi documente a societăţii comerciale de „tip tampon” de la un lanţ de 14 societăţi comerciale de „tip bidon”, controlate de aceştia, prin intermediul altor membri ai grupului infracţional cărora le revenea acest rol, în ierarhia angrenajului infracţional.

Membrii grupului infracţional au creat şi un circuit financiar paralel prin intermediul căruia administratorii societăţilor comerciale beneficiare virau sumele de bani către societatea comercială de „tip tampon” pentru a crea o aparenţă de legalitate a circuitului economic, aceste sume de bani fiind fie retrase, în numerar, din conturile deţinute de acest din urmă tip de societate comercială, fie erau redirecţionate către conturile societăţile comerciale de „tip bidon” de unde erau retrase, în numerar, de către membrii grupului infracţional care controlau aceste societăţi comerciale.

Prejudicial cauzat bugetului de stat este în sumă de peste 96.000.000 lei, respectiv peste 21.300.000 euro.

În vederea audierii şi a dispunerii măsurilor legale vor fi conduse la sediul DIICOT ST Galaţi un număr de peste 85 de persoane.

Cauza a fost formată urmare a sesizării Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

UPDATE. Percheziţii la o grupare infracţională specializată în evaziune fiscală

Documente contabile, ştampile, dar şi 697.000 de lei, 41.520 de euro, 4.200 USD, 400 de grame de aur, au fost ridicate de poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi procurii D.I.I.C.O.T. S.T. Galaţi, în urma celor 39 de percheziţii efectuate ieri. Au fost indisponibilizate 5 autoturisme de lux, iar 19 persoane au fost reţinute pentru evaziune fiscală.

La data de 24 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi procurorii D.I.I.C.O.T. -  S.T. Galaţi au efectuat 39 de percheziţii domiciliare, la sediile unor societăţi comerciale din judeţele Galaţi, Brăila, Vrancea şi din municipiul Bucureşti.

Acţiunea a vizat destructurarea unei grupări infracţionale organizate specializată în evaziune fiscală.

Activităţile s-au desfăşurat cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, al structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Bacău şi Constanţa şi al poliţiştilor de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate documente contabile în alb, ştampile de la societăţile comerciale utilizate în lanţul evazionist şi alte bunuri cu valoare probatorie.

De asemenea, au fost ridicaţi 697.000 de lei, 41.520 de euro, 4.200 USD, 400 de grame de aur şi au fost indisponibilizate 5 autoturisme de lux, bunuri susceptibile a proveni din activitatea infracţională.

În fapt, din cercetări a reieşit că membrii grupării ar fi creat un circuit de societăţi comerciale prin intermediul cărora ar fi emis facturi şi documente contabile prin care se atesta în mod nereal, achiziţionarea de mărfuri şi servicii de alte 16 societăţi comerciale controlate de aceştia. Astfel, cei în cauză ar fi diminuat masa impozabilă, cu consecinţa imediată a diminuării taxelor şi impozitelor datorate statului.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste 21.300.000 de euro.

În urma administrării probatoriului, 19 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventive.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Regională Antifraudă 2 Constanţa. La acţiune au participat şi jandarmi.

INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE

Link to comment
Share on other sites

Cine sunt cele 19 persoane reţinute

În urma percheziţiilor efectuate miercuri dimineaţă, 24 februarie, de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi, în colaborare cu poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, 19 persoane din cele 85 audiate au ajuns în arestul IPJ. Aceştia, Dan Ştefan Ciolcă, Dan Lucian Craiu, Virgil Surueanu, Constantin Ştergărel, Marius Mărgărit Bibic, Denis Ciprian Stanciu, Viorel Gheorghe Chesnoiu, Florentin Moroianu, Ionel Băjenaru, Alexandra Băjenaru, Neculai Prună, Marius Gabriel Prună, Marius Laurenţiu Zeleş, Mihaela Zeleş, Ionuţ Petrescu, Vasile Marinescu, Cătălin Marinescu, Pompiliu Nelu Dewald şi Matache Marius Brânză, au primit ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. Toţi vor fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, dosarul fiind înaintat, în acest sens, judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Galaţi.

Conform unui comunicat al DIICOT, anchetatorii au identificat şi ridicat, în timpul percheziţiilor, documente contabile în alb, ştampile de la societăţile comerciale utilizate în lanţul evazionist şi alte bunuri care servesc la soluţionarea cauzei. Totodată au fost găsite şi ridicate, în vederea indisponibilizării, sumele de 697.000 de lei, 41.520 de euro, 4.200 de USD, 400 de grame aur şi un număr de cinci autoturisme de lux. Vă reamintim că procurorii DIICOT şi poliţiştii BCCO Galaţi au efectuat 39 de percheziţii la domiciliile mai multor persoane, dar şi la sediile unor societăţi comerciale din Galaţi, Brăila, Vrancea şi Bucureşti. Anchetatorii au vizat un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de eveziune fiscală. În acest dosar s-a calculat un prejudiciu de peste 21 de milioane de euro.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

12 arestări în dosarul caracatiţei de 21 de milioane de euro

Magistraţii Tribunalului Galaţi au decis să trimită după gratii mare parte din grupul de inculpaţi acuzaţi de procurorii DIICOT de o mega escrocherie, care ar fi creat un prejudiciu bugetului de stat pe peste 21 de milioane de euro.

Din cele 19 propuneri de arestare, judecătorii au admis 12, trimţându-i în arest pentru următoarele 30 de zile pe: Ciolcă Dan Ştefan, Craiu Dan Lucian, Surueanu Virgil, Ştergărel Constantin, Bibic Marius Mărgărit, Chesnoiu Viorel Gheorghe, Băjenaru Ionel, Prună Neculai, Prună Marius Gabriel, Zeleş Marius Laurenţiu, Petrecu Ionuţ şi Moroianu Florentin.

Ceilalţi şapte, respectiv Stanciu Denis Ciprian, Băjenaru Alexandra, Zeleş Mihaela, Marinescu Vasile, Dewald Pompiliu Nelu, Brînză Matache Marius şi Marinescu Cătălin au fost puşi sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile.

Măsurile luate faţă de cei 19, membri ai unui lot de 85 de persoane aduse miercuri, 24 februarie, la audieri, au avut loc în urma mai multor descinderi desfăşurate simultan în Galaţi, Brăila, Vrancea şi Bucureşti. Anchetatorii au ridicat, pe lângă suspecţi şi martori, şi 697.000 lei, 41.520 de euro, 4.200 de USD, 400 de grame aur şi cinci autoturisme de lux, bănuite ca fiind procurate din bani proveniţi din mega evaziunea fiscală ce face obiectul dosarului. Inculpaţii sunt acuzaţi că, în perioada 2011 – 2015, au creat un circuit de societăţi comerciale prin care au fi reuşit ca, prin tranzacţii fictive, să aducă bugetului de stat un prejudiciu estimat la 21.300.000 de euro.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

42 de inculpaţi într-o evaziune fiscală de 21 de milioane de euro

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi au finalizat ancheta într-un dosar în care mai multe persoane fizice şi juridice au fost cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. La finalul anchetei, procurorii au dispus trimitrerea în judecată a 22 de persoane fizice: Dan Ştefan Ciolcă, Dan Lucian Craiu, Virgil Surueanu, Constantin Ştergărel, Marius Mărgărit Bibic, Ciprian Denis Stanciu, Viorel Gheorghe Chesnoiu, Gigel Budur, Ionuţ Răzvan Ciobotaru, Damian Nicoară, Ionel Băjenaru, Alexandra Băjenaru, Neculai Prună, Marius Gabriel Prună, Laurenţiu Marius Zeleş, Mihaela Zeleş, Ionuţ Petrescu, Vasile Marinescu, Nelu Pompiliu Dewald, Marius Matache Brînză, Cătălin Marinescu, Florentin Moroianu, dar şi a 20 de persoane juridice (societăţi comerciale): Energolast Bucureşti, Kobus Romanov Global Trading Tecuci, Cerevimar Brăila, Tenom Prod Serv Bucureşti, Grainsica Group Brăila, New Speed Generation Trans Călăraşi, Agroberin Bucureşti (fostă Serodcom Vădeni), Andgri Trans Brăila, Ulisse Trading Bucureşti, Nelbinvest Buzău, Eliangis Brăila, Romnef Galaţi, Suintest Galaţi, Nicsoragro Galaţi, General Agro Internaţional Bucureşti, Transexped Agro Vădeni, Briocereal Brăila, Hotliv Construct Bucureşti, Gedriagri Brăila şi Isocorr Brăila.

Procurorii afirmă că, pe raza judeţelor Galaţi şi Brăila, în cursul anului 2014, s-a constituit un grup infracţional organizat, care avea drept scop obţinerea unor importante beneficii materiale prin comiterea de activităţi de evaziune fiscală.

Idee plecată de la Brăila

Procurorii DIICOT arată în rechizitoriul trimis instanţei de judecată faptul că doi brăileni, Dan Ştefan Ciolcă şi Marius Mărgărit Bibic, cunoscuţi de organele judiciare cu preocupări pe linia evaziunii fiscale, au fost trimişi în judecată, în 2014, de DNA Galaţi, sub acuzaţia de evaziune fiscală. Deşi avea deja probleme cu legea, Ciolcă şi-a regândit strategia şi a pus la cale o alta, pentru a scoate bani tot din evaziune fiscală. "Inculpatul Ciolcă Dan Ştefan a regândit schema infracţională, ajungând să organizeze un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de eveziune fiscală, activităţi ce erau derulate prin intermediul unui veritabil lanţ de societăţi comerciale de "tip fantomă", de "tip bidon", de "tip tampon" sau "conductă" şi societăţi comerciale beneficiare ale circuitului fraudulos", se arată în rechizitoriul DIICOT.

În aceste condiţii, Ciolcă a schimbat numele şi sediile sociale ale firmelor pe care le folosise în activitatea infracţională anchetată de DNA, a racolat mai mulţi oameni care să îl ajute în noua afacere şi a înfiinţat nu mai puţin de 13 societăţi comerciale noi, care să îl ajute cu facturi fictive. "În scopul creşterii profitului, Ciolcă Dan Ştefan a oferit posibilitatea adminsitratorilor societăţilor comerciale beneficiare să înregistreze în evidenţele contabile o serie de facturi ce atestau, în mod nereal, livrarea de mărfuri şi servicii de către inculpata persoană juridică Agroberin Bucureşti, în scopul afectării exerciţiului bugetar şi al scăderii masei impozabile, ca urmare a înregistrării de cheltuieli fictive, generate de plata fictivă a mărfurilor", mai reţin procurorii.

Cunoscut om de afaceri, membru în gruparea infracţională

Procurorii DIICOT susţin că gruparea infracţională era constituită pe două paliere, pe o parte fiind reprezentanţii firmelor care emiteau facturi fictive, iar de cealată parte reprezentanţii firmelor beneficirae ale circuitului evazionist gândit şi pus în aplicare de Dan Ciolcă. Din acest al doilea palier au făcut parte şi doi cunoscuţi oameni de afaceri din judeţul Galaţi, respectiv Marius Gabriel Prună şi Neculai Prună. "Aceşti inculpaţi au avut rolul de a coordona, în calitate de asociaţi, administratori sau împuterniciţi, societăţile comerciale beneficiare ale circuitului evazionist, rol în care au primit de la nucleul de conducere al grupului infracţional documente contabile care atestau, în mod nereal, livrarea de bunuri şi servicii de la inculpata SC Agroberin SRL Bucureşti sau în mod direct de la societăţi comerciale de tip "bidon"", mai reţin anchetatorii.

Aceste documente erau apoi înregistrate în contabilitate, pentru ca firmele să plătească impozite şi taxe mai mici la bugetul de stat. Astfel, după ce plăteau banii pentru mărfurile fictive, aceştia ajungeau în diferite conturi ale firmelor înfiinţate special în acest scop şi apoi erau retraşi de membrii grupării. "După efectuarea retragerilor, în numerar, sumele de bani plătite drept preţ pentru mărfurile şi serviciile pretins livrate erau restituite în quasitotalitatea lor către făptuitorii care controlau societăţile beneficiare ale circuitului evazionist", se menţionează în rechizitoriu.

Plăţi de peste 40 de milioane de lei

Cât priveşte activitatea infracţională desfăşurată de omul de afaceri Neculai Prună, procurorii arată că la firma sa, Nicsoragro Galaţi, au fost înregistrate 235 de chitanţe, în sumă totală de 1.175.000 de lei, toate fiind emise către firma Agroberin Bucureşti, controlată de Ciolcă. Neculai Prună a predat organelor de anchetă toate aceste chitanţe, în original. Acestea nu au fost însă singurele relaţii fictive între cele două societăţi comerciale. "Pentru o parte din contravaloarea facturilor, inculpatul Prună Neculai a dispus efectuarea unor viramente bancare, în valoare totală de 41.448.850 de lei, din conturiel SC Nicsoragro SRL către conturile deţinute de SC Agroberin SRL Bucureşti", mai arată procurorii, care reţin şi faptul că toţi aceşti bani au fost scoşi din conturi chiar de Dan Ciolcă şi înapoiaţi inculpatului Neculai Prună sau fiului acestuia, Gabriel Marius Prună. Înainte de a înapoi banii, Dan Ciolcă îşi oprea un comision, care era împărţit între membrii grupării, în funcţie de participarea fiecăruia la tranzacţii.

Anchetatorii susţin că metodele folosite de gruparea infracţională au adus un prejudiciu bugetului de stat de peste 96.000.000 de lei, respectiv peste 21 de milioane de euro.

Afacere încheiată în februarie

Tot mecanismul ilegal a funcţionat până anul acesta, în luna februarie, când procurorii DIICOT au efectuat mai multe percheziţii domiciliare şi au reţinut iniţial 19 persoane. Instanţa de judecată a emis apoi mandate de arestare preventivă pentru 12 dintre inculpaţi, respectiv Dan Ştefan Ciolcă, Dan Lucian Craiu, Virgil Surueanu, Constantin Ştergărel, Marius Mărgărit Bibic, Viorel Gheorghe Chesnoiu, Ionel Băjenaru, Neculai Prună, Marius Gabriel Prună, Marius Laurenţiu Zeleş, Ionuţ Petrescu şi Florentin Moroianu. Alţi şapte, respectiv Denis Ciprian Stanciu, Alexandra Băjenaru, Mihaela Zeleş, Vasile Marinescu, Pompiliu Nelu Dewald, Matache Marius Brînză şi Cătălin Marinescu, au fost puşi sub control judiciar. Inculpaţii arestaţi au făcut, pe 25 august, ultima cerere de înlocuire a măsurii arestării preventive, urmând ca magistraţii să acorde şi un termen în acest dosar.

În urma percheziţiilor domiciliare, procurorii au reţinut 697.000 de lei, 41.520 de euro, 4.200 de USD, 400 de grame aur şi cinci autoturisme de lux, bănuite ca fiind procurate din bani proveniţi din megaevaziunea fiscală ce face obiectul dosarului.

Acum, cauza a ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Galaţi, care vor da şi un prim verdict în ceea ce priveşte activitatea infracţională a inculpaţilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Pedepse cu suspendare pentru capul mafiei cerealelor din sud-estul României şi pentru complicii săi

Dan Ciolcă, un controversat om de afaceri din Brăila, a fost condamnat la închisoare cu suspendare de Tribunalul Brăila pentru o megaevaziune fiscală cu cereale, estimată de procurorii anticorupţie gălăţeni la nu mai puţin de 9.983.184,50 de lei (2.152.104,96 euro).

Dan Ciolcă şi-a făcut un obicei din a înregistra în contabilitatea firmelor sale facturi fiscale false, în încercarea de scăpa de plata TVA-ului şi a celorlalte taxe către stat. „În perioada iulie 2009 - iunie 2010, inculpatul Ciolcă Dan-Ştefan în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a înregistrat în evidenţa contabilă un număr de 233 facturi fiscale, care nu exprimau operaţiuni comerciale reale, emise de către firmele administrate de ceilalţi doi inculpaţi. Prin aceasta s-a urmărit sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prin deducerea ilegală a TVA aferentă facturilor emise de societăţile comerciale respective (5.575.788,51 lei) şi a cheltuielilor privind costul mărfurilor achiziţionate fictiv (4.406.395,99 lei)”, au precizat în rechizitoriu procurorii anticorupţie.

În mod surprinzător, Tribunalul Brăila l-a condamnat pe Dan Ciolcă la patru ani de închisoare cu suspendare. Pedepse similare au primit şi complicii săi, Ilie Silviu Marian şi Marius Mărgărit Bibic. Judecătorii i-au obligat pe cei trei evazionişti să restituie 9.983.184,50 de lei în contul taxelor pe care nu le-au plătit către stat. Procesul continuă acum la Curtea de Apel Galaţi, după ce DNA Galaţi a atacat cu apel hotărârea.

De amintit este că Dan Ştefan Ciolcă şi Neculai Prună, patronul celei mai mare ferme de porci din judeţul Galaţi, sunt judecaţi în prezent într-un alt dosar la Tribunalul Galaţi, fiind acuzaţi că au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat zeci de persoane din Brăila, Galaţi şi Vrancea, cu scopul de a eluda statul. Omul de afaceri a dat dovadă de un tupeu ieşit din comun, după ce procurorii DIICOT din Galaţi l-au trimis în judecată pentru că a înregistrat în evidenţa contabilă 233 de facturi fiscale, care nu exprimau operaţiuni comerciale reale, emise de către firmele administrate de doi complici. „A iniţiat, dezvoltat şi pus la punct un angrenaj infracţional ce a avut ca principal scop furnizarea de documente justificative pentru o serie de societăţi comerciale beneficiare ce atestau, în fals, achiziţionarea de către acestea de bunuri şi servicii, care au avut ca principal efect afectarea exerciţiului financiar prin diminuarea masei impozabile şi implicit diminuarea taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat", se menţionează în rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT Galaţi.

Procurorii DIICOT Galaţi susţin că, după ce organele de control fiscal i-au demontat, parţial, activităţile ilicite derulate prin intermediul SC Serodcom SRL Brăila, Dan Ştefan Ciolcă a regândit schema infracţională, ajungând ca în cursul anului 2011 să organizeze un grup infracţional organizat, specializat în comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. La acest grup infracţional a aderat şi Neculai Prună, patronul celei mai mari ferme de porci din judeţul Galaţi. Controversatul om de afaceri din Brăila a organizat un veritabil lanţ de societăţi comerciale de «tip fantomă», de «tip bidon» şi de «tip tampon». Dan Ştefan Ciolcă a încercat astfel să complice lanţul societăţilor comerciale implicate în circuitul evazionist, cu scopul de a împiedica şi îngreuna depistarea ulterioară a activităţilor pe care le derula. Bărbatul a decis practic să îşi continue afacerile ilegale, deşi era anchetat de DIICOT Galaţi, schimbând numele şi sediul Serodcom SRL (de care se folosise la comiterea primei serii de evaziuni fiscale) în SC Agroberin SRL Bucureşti. De altfel, omul de afaceri cu iniţiativă a schimbat sediul tuturor firmelor înfiinţate la Brăila, prin intermediul cărora "fabrica" facturi, în Bucureşti. Când au tras linie, nici procurorilor DIICOT Galaţi nu le-a venit să creadă prejudiciul care fusese creat statului. Acesta se ridică la nu mai puţin de 21 de milioane de euro prin înregistrarea de achiziţii şi livrări fictive de cereale şi oleaginoase (grâu, porumb, orzoaică, soia, seminţe de floarea-soarelui), îngrăşăminte şi materiale de construcţii (oţel beton, ciment alb, var), necesare creării unei provenienţe aparent licite. Procurorii DIICOT au pus sechestru pe mai multe autoturisme de lux, aur şi valută, ce aparţin evazioniştilor.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.