Jump to content

Sancțiuni ale comisarilor de la Protecția Consumatorilor


Recommended Posts

Posted

Fiţi atenţi la ce puneţi pe masă de sărbători!

* Dintr-o tonă de marfă verificată de către inspectorii de la Protecţia Consumatorilor, 700 de kilograme aveau nereguli. Pulpe de pasăre care se comercializau vrac, deşi acest lucru este interzis, dar şi carne tocată, peşte afumat şi prăjituri expirate, toate acestea au fost găsite în timpul "raidului" de Crăciun.

Carne de pasăre şi de porc dezgheţată în proporţie de 80%, organe de porc, maţe şi stomac fără niciun fel de etichetă pe care să stea înscris termenul de valabilitate, preparate din carne care aveau ruptă informarea chiar în dreptul datei de expirare a produselor, reprezintă abateri de care s-au lovit inspectorii de la Protecţia Consumatorilor în timpul verificărilor făcute în pieţele din Galaţi şi Tecuci. Toate acestea le-au adus la zece dintre cei 22 de operatori controlaţi, amenzi în valoare de 19.500 de lei. Potrivit şefului Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (IRPC), Mărioara Gătej, în afară de cei zece, urma să mai încheie documentele de control în alte trei cazuri de agenţi economici care au fost găsiţi pe picior greşit de către inspectori. Tot Gătej a mai spus că dintre cele 1.000 de kilograme de marfă verificată, 700 de kilograme prezentau abateri, din aceasta fiind oprită definitiv 100 de kilograme, iar temporar 590 de kilograme.

Ou din ciocolată albă, jumătate negru

Dacă la cele mai multe dintre produse lipsa de informare a adus o serie de amenzi, la altele surplusul a avut acelaşi efect - sancţiunile. Gătej a afirmat că inspectorii au găsit şi preparate din carne care aveau două termene de valabilitate. "Unul era pentru produsul primit în stare decongelată şi unul pentru starea de refrigerare. Numai că legea interzice acest lucru. Produsele se primesc în stare refrigerată, iar cei mai mulţi dintre comercianţi au tendinţa de a le congela, dar legiuitorul interzice vânzătorului atât să intervină şi să modifice starea termică a produselor, cât şi asupra termenului de valabilitate care trebuie să fie unul singur", ne-a declarat Mărioara Gătej. Un alt aspect care nu este în regulă este dat de faptul că vânzătorii "omit" de cele mai multe ori să spună exact ce conţine marfa comercializată. "Am găsit în timpul controlului cârnaţi de oaie care aveau declarată în compoziţie şi carne de vită, dar fără să fie trecut undeva cât la sută îl reprezenta carnea de oaie şi de vită. Am mai avut, de asemenea, surpriza să dăm peste ouă de ciocolată albă, sau cel puţin aşa erau declarate, care erau din import Turcia; când le-am desfăcut am constatat că oul de ciocolată era jumătate alb şi jumătate negru", a punctat şeful IRPC Galaţi.

Atenţie sporită!

Tot în timpul acestor verificări, inspectorii au mai găsit peşte pe care nu era trecut nicio informaţie deşi preţul acestuia trebuie să reflecte atât gradul de prospeţime, cât provenienţa şi clasa de calitate a mărfii. De asemenea, inspectorii au mai găsit expuse la vânzare oase pentru animale, dar care erau depreciate, ca şi cum câinii ar trebui să le mănânce în ciuda felului în care se prezenta marfa. În rândul produselor expirate au mai intrat şi peşte afumat, prăjituri, fursecuri, drajeuri şi ciocolată, aşa că recomandarea celor de la Protecţia Consumatorilor este: Atenţie la ce cumpăraţi de Crăciun!

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7

  • 1 month later...
Posted

Magazinele săteşti, pline cu marfă expirată

Băuturi răcoritoare expirate din luna august a anului 2008, arpacaş şi griş sărite din garanţie încă din iulie 2008, ciocolată şi condimente "depăşite" din noiembrie 2008, toate acestea au fost găsite de cei de la Protecţia Consumatorilor în rafturile magazinelor săteşti, de unde majoritatea oamenilor îşi face aprovizionarea. Inspectorii au dat însă şi peste carne, peşte, brânzeturi, produse zaharoase, toate aflate în aceeaşi stare deplorabilă. Nici produsele cosmetice şi nici cele utilizate pentru spălatul rufelor nu se aflau într-o stare mai bună.

"Am verificat 38 de operatori economici, la toţi înregistrându-se abateri, am dat însă 32 de amenzi, în valoare de 39.000 de lei, restul primind avertismente. Amenzile au fost date în funcţie de gravitatea situaţiei pe care am întâlnit-o, astfel că au fost date sancţiuni de la 1.000 de lei şi până la 7.000 de lei. Cele mai multe unităţi au avut fie produse expirate, fie neetichetate, fără să avem garanţia, astfel, că nu erau expirate", ne-a explicat inspectorul şef al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (IRPC), Mărioara Gătej.

Şeful IRPC Galaţi ne-a mai făcut cunoscut faptul că a dat peste magazine în care produsele nu aveau afişate preţurile şi în care prăjiturile, produsele lactate şi icrele erau expirate şi totuşi expuse la vânzare. "Trebuie făcută o inventariere şi o verificare a calităţii produselor. Faţă de anul trecut, situaţia vădeşte o delăsare din partea societăţilor comerciale în ceea ce priveşte calitatea produselor. La controalele din 2008 se înregistrau evenimente, dar nu cu frecvenţa de acum. Am găsit până şi cosmetice şi produse chimice de spălare expirate. La Conpina SRL din Chiraftei am găsit 60 de kilograme de marfă expirată din 17 sortimente. Am dat aici peste cârnaţi, cozi de porc, tort de îngheţată şi nu numai, toate cu modificări organoleptice. La Costelany Com SRL Lieşti se vindeau pulpe şi peşte care se ambalau în unitate deşi trebuie să ai autorizaţie ca să faci acest lucru. Am mai găsit marfă fără elemente de identificare, deci fără să avem posibilitatea de a ne da seama dacă este expirată sau nu, produse care nu aveau afişate preţurile sau pâine care nu avea trecut gramajul aferent preţului cu care se vindea", ne-a spus Mărioara Gătej.

Inspectorul şef a ţinut să precizeze că, faţă de mediul urban, în comunele din judeţ a găsit un adevărat dezastru. "Sunt zone rurale - precum Chiraftei, Măstăcani, Schela, Piscu, Independenţa - unde am găsit probleme grave. Cantităţile de produse expirate sunt destul de mari, ţinând cont de dimensiunea societăţilor. În timpul acestor verificări am retras din comerţ definitiv 351 de kilograme de marfă, în valoare de 2.109 lei, şi temporar alte 235 de kilograme, în valoare de 1.444 de lei. Ţinând cont că acest control a fost făcut în luna februarie, nu există nicio scuză pentru dumnealor, care au obligaţia să facă o inventariere şi o evaluare a produselor. Pentru noi este clar că nu au făcut acest lucru, pentru că dacă au făcut-o şi nu au renunţat la marfa expirată, atunci este grav", a conchis Gătej.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7

Posted

Si cu asta, basta. Urmatorul control - la anu'.

Si-au facut provizia de amenzi (de la ai 32) si provizia de "restu' " de la ceilalti sase, care probabil ca s-au prins mai repede care-i treaba.

P.S.: Prin "restu' " m-am referit, fireste, la avertismente. Honni soit qui mal y pense :d

  • 4 weeks later...
Posted

Atenţie la produsele cosmetice!

Veificarea făcută de către inspectorii de la Protecţia Consumatorilor a dus la oprirea definitivă a unor produse cosmetice în sumă de 8.155 de lei, iar altele în valoare de 6.453 au fost scoase temporar din comerţ. Şeful Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (IRPC) Galaţi, Mărioara Gătej, ne-a făcut cunoscut că verificarea s-a făcut atât în mediul urban, cât şi în cel rural. În comune, inspectorii au găsit pe rafturi şampon expirat din octombrie 2004, dar şi ojă şi gel de păr ieşite din termenul de garanţie din 2007. "Am găsit produse care aveau inscripţionate doar denumirea. Din rândul acestora ponderea cea mai mare au avut-o cele din import China. Multe produse erau expirate. Mă refer aici la rujuri, oje expirate încă din mai 2006, pe care le-am găsit în Şerbeştii Vechi, şampon expirat din octombrie 2004, în Chiraftei - tot aici am mai găsit şi vopsea de păr ieşit din termen încă din 2008 - sau gel de păr expirat din 2007", ne-a spus inspectorul şef al IRPC. Tot aceasta ne-a făcut cunoscut că a găsit produse care aveau trecut termenul de garanţie, dar în interiorul ambalajului, practic, pentru a afla dacă este în garanţie, trebuia mai întâi să-l achiziţionezi.

Mărioara Gătej ne-a declarat că au fost găsite sticluţe cu lac de unghii care prezentau urme clare de ieşire din uz. "Oja prezenta separare de faze, acel diluant era la suprafaţă, semn clar că oja nu mai putea fi folosită. Am găsit produse pe care era trecut doar un interval de timp, spre exemplu 2008 - 2011, am identificat produse care nu aveau informaţiile traduse, altele fără data de fabricare sau aveau trecute doar "09", fără să spună şi ce înseamnă asta, dacă e vorba de lună sau de an", ne-a spus Mărioara Gătej. Şeful IRPC a mai spus că la produsele cosmetice care au o valabilitate mai mare de 30 de luni nu este obligatoriu să treci data la care expiră, dar trebuie trecut un număr de lot care să facă referire la data când a fost făcut acel lot. Acesta este şi motivul pentru care comercianţii trebuie să aibă documentele care însoţesc marfa, pentru ca la un eventual control să poată dovedi că produsele sunt în regulă. Una dintre deficienţe a fost şi lipsa acestui număr de lot. "Produsele care aveau inscripţionate doar denumirea, noi le-am retras din comercializare tocmai pentru că erau produse care veneau direct în contact cu pielea şi le-am considerat potenţial periculoase", a explicat Gătej.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=6

  • 4 months later...
Posted

Protecţia Consumatorului şi-a prelungit programul

Comisarul-şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Galaţi, Carmen Tudor, a anunţat că programul cu publicul al Comisariatului se prelungeşte până la ora 19,00, iar sâmbăta şi duminica, între orele 10,00 şi 18,00, va exista un comisar la permanenţă. De asemenea, consumatorii gălăţeni pot sesiza orice nereguli la numărul de telefon 0236 / 41 39 29”.

http://www.viata-libera.ro/articol-SC_U ... rea_2.html

  • 6 months later...
Posted

Protecţia Consumatorilor Galaţi i-a verificat pe comercianţii on-line

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor din Galaţi au luat la verificat site-urile de pe care se pot face achiziţii on-line. "Comercianţii electronici" s-au ales cu amenzi în valoare de 4.000 de lei din cauza deficienţilor descoperite de către comisari. Cu un simplu clic, aceştia au descoperit că site-urile ofereau informaţii incomplete, clauzele defavorizau consumatorul, întâlnindu-se şi abateri la garanţiile acordate. Astfel, la condiţiile de returnare se prevedea că dacă produsul este înapoiat într-o stare în care nu mai poate fi vândut ca şi "nou", operatorul îşi rezervă dreptul de a solicita... o taxă pentru readucerea la stadiul iniţial sau pentru a acoperi diferenţa de preţ rezultată din vânzarea produsului ca second-hand, ori pentru că acesta va fi reexpediat pe cheltuiala clientului, dar fără a se preciza lucrul cel mai important - care este cuantumul acestor taxe. Comercianţii on-line mai arată că, în cazul în care clientul întârzie cu plata mărfurilor, acesta este obligat la plata unor penalităţi de 0,5%. Reciproca însă nu este valabilă, comerciantul nu "beneficiază" de penalităţi în cazul în care greşeşte faţă de client, prevăzându-se doar că i se pot solicita vânzătorului daune când este permis de lege.

Una zice legea, alta cer comercianţii on-line

La capitolul "Servicii la faţa locului" se arată că vânzătorul poate asigura la solicitarea expresă a cumpărătorului descărcarea, instalarea, pornirea şi acceptarea livrării mărfurilor. Se mai spune că negocierile referitoare la preţ, condiţii de plată şi de furnizare se fac direct între negustor şi client, dar... fără a se informa cumpărătorul care sunt tarifele practicate sau condiţiile de plată şi de furnizare. În cazul unor site-uri care comercializează produse IT şi echipamente electronice se precizează că, în cazul în care marfa prezintă o lipsă, costul transportului şi pentru ambalarea produsului este suportat de consumator, deşi legea spune clar că aceste operaţiuni se fac... fără plată. Şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Galaţi, Constantin Olaru, arată într-o informare că în urma controlului tematic s-au dat cinci sancţiuni contravenţionale, dintre care două au fost amenzi în valoare de 4.000 de lei.

Recomandările comisarilor

Cei din CRPC le recomandă consumatorilor să evite operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresa, telefon, cod unic de identificare fiscală, etc.) şi care se rezumă la o adresă de e-mail. De asemenea, un alt sfat dat de comisarii este tipărirea la imprimantă a comenzii, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situaţia în care ulterior s-ar isca o dispută cu vânzătorul. "Fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet; verificaţi întotdeauna dacă preluarea datelor se face prin protocol securizat (url-ul de tip https:// înseamnă protocol securizat, iar http:// e necriptat). Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card)", se arată într-o informare trimisă de cei de la CRPC Galaţi.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=10

  • 2 months later...
Posted

Saloanele de înfrumuseţare, sancţionate de Protecţia Consumatorului

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi a desfăşurat un control privind serviciile prestate de saloanele de înfrumuseţare, reieşind ăn urma acestei acţiuni că foarte multe astfel de firme încearcă să-şi păcîălească clienţii

Printre abaterile constatate de oamenii de la OJPC, se numără neafişarea informaţiilor privind denumirea firmei, a codului unic de înregistrare la Registrul Comerţului, a programului de functionare, motiv pentru care au fost date cinci amenzi.

De asemenea, lista de tarife privind manopera şi lista de tarife privind materialele utilizate erau afişate pe foi diferite, la distanţă una de cealalta ; nu se mentioneaza cantitatea de materiale folosite pentru o anumita operatiune, ceea ce face practic imposibil calculul sumei finale de plata.

Neafisarea operatiunilor la tratamentul pentru par scurt, mediu si lung, neafisarea tarifului pentru tratamentul facial; afisarea mai multor tarife pentru acelasi serviciu , de exemplu pentru „tratament cosmetic complet" erau afisate 3 preturi diferite, fara a se preciza despre ce fel de tratamente este vorba sau ce operatiuni sunt incluse.

Ustensilele folosite la tuns, coafat in saloanele de frizerie,coafura in cazul a patru operatori economici erau complet neigienizate, cu resturi de materie organica (fire de par si bucati de fire de par) intre lamelele, placile, dintii diverselor ustensile si aparate. La un salon de frizerie nu s-au putut prezenta pelerinele care au fost utilizate desi se efectuasera operatiuni de tuns in acea zi.

Mai mult, la un operator economic sterilizatorul se afla pe un geam, la o inaltime de cca 1,8 metri de sol, in spatele unei canapele, scos din priza, iar registrul de sterilizare era necompletat ; la un alt operator economic solutia de sterilizare fusese realizata cu patru zile inante de control si registrul de sterilizare nu mai era completat de două zile .

S-au mai descoperit produse cosmetice cu termen de valabilitate depasit folosite la prestarea serviciilor

cum ar fi: vopsea pentru par Londacolor 60 ml expirata din 05.2009, vopsea Londa color expirata din 03.2010; peroxid de hidrogen Vitamar- expirat din luna 03.2010 , diferite lacuri si oje pentru unghii.

De asemenea, la coaforul apartinand unui operator economic din municipiul Galati, la verificarea ce a avut loc urmare unei reclamatii, s-a constatat ca unul dintre scaunele de coafor nu prezenta siguranta in utilizare. Astfel, desi piciorul scaunului avea orificii pentru fixarea in pardoseala, acesta nu fusese fixat , ceea ce a dus la rasturnarea lui ,centrul de greutate fiind situat la inaltime relativ mare de sol.

S-a constatat in cazul unui salon de cosmetica ca nu exista casa de marcat, clientilor neeliberandu-li-se niciun fel de document justificativ (fiscal sau nu) pentru sumele achitate in schimbul serviciilor prestate.

Constantin Olaru, directorul coordonator al acestei instituţii a sfătuit consumatorii. "CJPC Galati recomanda consumatorilor care apeleaza la serviciile unui salon de infrumusetare sa verifice mai intai daca lista tarifelor este completa, detaliata, cu precizarea tarifului si a tuturor operatiunilor ce caracterizeaza serviciul. De asemenea, sa se asigure (in cazul unui piercing sau tatuaj) ca instrumentele sunt sterilizate, iar bijuteriile aplicate au declaratii de conformitate emise de producator sau buletine de analiza emise de laboratoarele acreditate. Pentru produsele folosite, respectiv vopsea de par, nuantator, fixativ, lac de par, creme, oja etc., recomandam sa cereti precizari despre termenele de valabilitate. Cereti personalului din unitatea respectiva sa va faca dovada sterilizarii instrumentarului utilizat. In cazul in care consumatorii constata ca in unele saloane de infrumusetare nu se respecta conditiile de igiena, ii rugam sa sesizeze Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor de pe raza teritoriala a operatorilor economici, precum si Directia de Sanatate Publica", a declarat acesta.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Saloanele-infrumusetare-sanctionate-Protectia-Consumatorului_0_254974924.html

Posted

Si de unde luam lista cu "saloanele" astea? M-ar interesa si pe mine...nu m-am tuns de 3 luni...:)) Vreau sa stiu ce evit...

  • 2 weeks later...
Posted

Şef nou la Protecţia Consumatorilor

Aurel Panfilie este noul şef al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului, dar şi al celui Judeţean. Acesta ne-a declarat că deocamdată este delegat pe funcţie până la noi ordine şi, potrivit spuselor sale, este "un trei în unu'", mai exact director al celor două Comisariate şi simplu comisar, ocupându-se şi de controalele obişnuite. Panfilie vine după Constatin Olaru, care de asemenea a ocupat temporar acest post. Şirul celor care au ocupat postul îşi are începutul undeva în 2009, când Mărioara Gătej a fost înlocuită cu Carmen Tudor şi apoi cu Olaru.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Eveniment&articol=6

  • 2 months later...
Posted

Suplimentele nutritive, "amendate" de Protecţia Consumatorului

Comisarii Protecţiei Consumatorului Galaţi au controlat şapte operatori economici, la toţi fiind găsite la vânzare suplimente alimentare neconforme cu prevederile legale în vigoare. Astfel, acidul citric şi benzoatul de sodiu erau neprecizate de către firmele Hipocrate 2000 SRL Bucureşti şi Laboratoare Fares Bio în componenţa siropului din muguri de pin, a siropului de muguri de pin, a siropului de măceşe şi cătină. Pe eticheta produsului „Tratament naturist pentru cura de slăbire” se menţionează „16 plante”, fără nici o precizare privind compoziţia.

Etichetarea, prezentarea şi publicitatea suplimentelor alimentare nu trebuie să atribuie alimentelor şi suplimentelor alimentare proprietăţi de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli sau să facă referire la asemenea proprietăţi.

De asemenea, Protecţia Consumatorului a amendat lipsa înscrierii unuia sau a tuturor celor trei avertismente minime obligatorii („A nu se depăşi doză zilnică recomandată”, „Suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască un regim alimentar variat şi echilibrat” şi „Suplimentele nu trebuie lăsate la îndemână copiilor mici”) la produse precum Omega 3 - ulei de in comestibil şi ulei de dovleac Pepon, produse în U.E şi îmbuteliate de SC Parafarm SRL Brad.

Pentru abaterile constatate, comisarii au dat şapte sancţiuni, fiind oprite temporar de la vânzare 14 kilograme de suplimente nutritive, în valoare de 1.200 lei.

Suplimentele alimentare se vând numai sub formă preambalată, ca urmare refuzaţi produsele care sunt prezentate într-un ambalaj necorespunzător, ca şi produsele care prezintă data expirării modificată. La cumpărarea suplimentelor alimentare, cereţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriţi să reclamaţi calitatea unui produs. Nu cumpăraţi suplimente alimentare din locuri neautorizate.

http://www.viata-libera.ro/articol-Medicamente-miracol_scoase_din_farmacii_2.html

  • 3 months later...
Posted

84 de butelii GPL, retrase de pe piaţă de Protecţia Consumatorului Galaţi

În perioada 18.10-22.10.2010, inspectorii de la Protecţia Consumatorului Galaţi au oprit de la vânzare 84 de butelii pentru care comercianţii nu au respectat prevederile legale privind condiţiile de comercializare. Au fost verificaţi un număr de 10 operatori economici din judeţul Galaţi. „Pentru abaterile constatate de la legislaţia în vigoare s-au aplicat un număr de patru amenzi contravenţionale în valoare de 7.250 lei. Au fost oprite temporar de la comercializare 76 butelii în valoare de 4.760 lei şi definitiv opt butelii în valoare de 336 lei”, a precizat Viorica Colgiu, comisar şef la Protecţia Consumatorului Galaţi.

Principalele nereguli

- lipsa înscrierii denumirii sau a mărcii producătorului, a denumirii staţiei care a efectuat umplerea buteliei, a greutăţii buteliei umplute cu GPL, a datei la care s-a făcut umplerea

-buteliile prezentau o etichetă sub sigiliul robinetului de umplere golire cu alte informaţii pentru consumatori, accesibile doar după ce butelia era cumpărată şi desigilată.

-existenţa la comercializare a buteliilor umplute cu GPL , butelii care prezentau deformări ale postamentului şi pelicula de vopsea deteriorată.

-lipsa preţului de vânzare a buteliilor, neafişarea datelor societăţii

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Protectia_Consumatorului_a_retras_de_pe_piata_84_de_butelii_GPL_0_368963634.html

  • 5 months later...
Posted

Reclamaţii la Protecţia Consumatorului

„Am făcut o reclamaţie la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului pe data de 16 februarie. După ce s-au scurs cele 30 de zile legale de soluţionare, neprimind niciun răspuns, i-am contactat din nou pe e-mail şi telefonic, dar fără rezultat. Între timp, una din cele două probleme reclamate a fost soluţionată de compania implicată, însă nu ştiu ce s-a întâmplat cu reclamaţia mea, la care aştept un răspuns de două luni”, reclamă Cosmin Săndulescu, care nu mai ştie unde se poate adresa în continuare.

Oficialii ANPC dau vina pentru întârziere pe seama numărului mare de solicitări primite. La asta se adaugă şi timpul pe care îl parcurge răspunsul prin poştă până la reclamant. „În acest caz, s-a formulat un răspuns şi a fost trimis deja prin poştă. Întârzierea răspunsului a fost cauzată de o supraaglomerare a personalului cu solicitări. Ar fi trebuit ca în temen legal cineva să înştiinţeze consumatorul, însă echipa a dorit soluționarea reclamaţiei și trimiterea unui răspuns care să răspundă solicitării consumatorului”.

La sediul ANPC s-au primit multe reclamaţii legate de calitatea slabă a semnalului TV şi de schimbarea grilelor de programe fără înştiinţare. Serviciile de cablu sunt printre cele mai reclamate.

Dezamăgită de prestaţia autorităților este şi o gălățeancă. „De multe ori, am renunţat să apelez la comisariatul locale pentru protecţia consumatorilor pentru că de abia „se urnesc” şi câteodată cer nişte dovezi imposibil de adus”, povesteşte Irina, o femeie de 43 de ani din Galaţi.

Atunci când Protecţia Consumatorului nu răspunde sau nu acţionează cum ar trebui, păgubiţii pot apela la Avocatul Poporului şi după aceea la instanţă.

evz.ro

Aveţi "poveşti" cu OPC-ul? ;)

  • 7 months later...
Posted

Cosmetice cu plumb, arseniu sau crom la colţ de stradă

Pudră, fond de ten, farduri ce conţineau metale grele, erau expirate sau nu aveau etichetă cu ce substanţe conţine, asta au găsit inspectorii OPC la 20 de firme care comercializau produse cosmetice.

La Galaţi, 20 de firme care comercializau produse cosmetice au fost verificate. Toate, fără excepţie, aveau probleme.

Şi în alte judeţe din ţară inspectorii OPC au verificat produsele cosmetice ieftine vândute la colţ de stradă. După analizele de laborator s-a desoperit că unele dintre ele conţin plumb, arseniu sau crom. Aceste metale grele sunt foarte periculoase pentru organism. "Ele pot afecta atât organele interne gen sistem nervos, sistem digestiv, sistem osos. Cel mai adesea stările într-o astfel de situaţie sunt uscarea pielii, puruitu, alopecie, căderea părului. Afectarea unghiilor", a declarat medicul dermatolog Valentina Adochiţei.

"Produsele cosmetice au fost vândute fără să fie însoţite de informaţii. Au mai fost câteva produse la care data de durabilitate minimă nu a fost indicată", a spus Aurel Panfile, inspector la Protecţia Consumatorilor Galaţi.

amosnews.ro

  • 6 months later...
Posted

Protecţia Consumatorului Galaţi va coordona patru judeţe

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) ar putea funcţiona, începând cu luna septembrie, cu numai 12 comisariate dintre cele 42 câte sunt în prezent, numărul posturilor fiind redus, de asemenea, cu 39. "Autoritatea va avea un număr de 668 posturi, exclusiv demnitarii, din care pentru aparatul central 107, iar pentru comisariatele judeţene pentru protecţia consumatorilor 561. Astfel, prin prezentul act normativ se pun în aplicare cele două Hotărâri de Guvern, fapt ce conduce şi la o reorganizare a Autorităţii, în sensul înfiinţării a 12 Comisariate Regionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu personalitate juridică şi desfiinţarea celor 42 de structuri teritoriale ce deţineau personalitate juridică", se arată în Nota de fundamentare a proiectului de HG.

În ceea ce priveşte conducerea ANPC, aceasta va fi asigurată de un preşedinte şi 2 vicepreşedinţi, numiţi prin decizie a primului-ministru, funcţiile fiind asimilate funcţiei de secretar de stat şi, respectiv, subsecretar de stat. Autoritatea are în subordine, ca entităţi cu personalitate juridică, 12 comisariate regionale pentru protecţia consumatorilor şi Centrul Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor «Larex» Bucureşti.

Reorganizarea ANPC în conformitate cu prevederile proiectului de HG se va face în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acesteia.

Entităţi cu personalitate juridică, care funcţionează în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor:

1. Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Iaşi, care grupează judeţele Botoşani, Suceava, Neamţ, Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi;

2. Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi, care grupează judeţele Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, cu sediul în municipiul Galaţi;

3. Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, care grupează judeţele Tulcea, Brăila, Constanţa, cu sediul în municipiul Constanţa;

4. Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Prahova, care grupează judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Prahova, cu sediul în municipiul Ploieşti;

5. Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Argeş, care grupează judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, cu sediul în municipiul Piteşti;

6. Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, care grupează judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Braşov, cu sediul în municipiul Braşov;

7. Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Dolj, care grupează judeţele Olt, Mehedinţi, Vâlcea, Dolj, cu sediul în municipiul Craiova;

8. Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Hunedoara, care grupează judeţele Alba, Gorj, Sibiu, Hunedoara, cu sediul în municipiul Deva;

9. Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, care grupează judeţele Sălaj, Satu-Mare, Bihor, cu sediul în municipiul Oradea;

10. Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Cluj, care grupează judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Cluj, cu sediul în municipiul Cluj;

11. Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Timiş, care grupează judeţele Arad, Caraş-Severin, Timiş, cu sediul în municipiul Timişoara;

12. Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti - Ilfov, care grupează municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu sediul în municipiul Bucureşti.

curierulnational.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Galaţiul primeşte şi Constanţa!

În Monitorul Oficial din 18 iulie a fost publicată Hotărârea Guvernului României privind reorganizarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Noua structură va arăta astfel:

...

Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Est va grupa judeţele Constanţa, Buzău, Brăila, Galaţi şi Vrancea, cu sediul în Galaţi;

...

ziuaconstanta.ro

  • 2 months later...
Posted

Soţia lui Luciano Tudor, de la Drumuri şi Poduri, numită şefa Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului

Familia pesedistului Luciano Tudor pare să aibă „abonament” la funcţiile publice. În urma unei şedinţe fulger, la Bucureşti, cu toţi comisarii oficiilor judeţene pentru Protecţia Consumatorului, s-a stabilit, potrivit prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 700/2012, ca cel de Galaţi să se transforme în Comisariat Regional. Structura nou înfiinţată va cuprinde şase judeţe din Regiunea Sud-Est şi va grupa judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea şi Galaţi. În plan intern, structurile judeţene de la Protecţia Consumatorilor vor pierde personalitatea juridică şi, implicit, calitatea de ordonator de credit.

Tot în cadrul şedinţei cu pricina, liderii politici USL din teritoriu au numit şi noii şefi. Cea care va ocupa fotoliul de comisar şef al Comisariatul Regional este Carmen Tudor, nimeni alta decât soţia pesedistului Luciano Tudor, cel care a reuşit „performanţa” de a băga în faliment societatea „Drumuri și Poduri”, din subordinea Consiliului Judeţului Galaţi. Carmen Tudor a mai ocupat funcţia de comisar şef al Protecţiei Consumatorului în perioada 2008-2009, fiind schimbată de cei de la PDL. Ea îl va înlocui pe Aurel Panfile, care va rămâne simplu comisar în cadrul instituţiei.

În timp ce Carmen Tudor nu a ieşit prea mult în evidenţă, în perioada în care a fost şefa Protecţiei Cosumatorului, Luciano Tudor s-a remarcat prin scandalurile avute cu Eugen Chebac, fostul preşedinte al Consiliului Judeţului. Totul a pornit de la banii alocaţi la deszăpezirea din iarna anului trecut. Suma de bani pe care social democratul a solicitat-o a fost, în opinia lui Chebac, nejustificată, acesta fiind acuzat şi de tentativă de înşelăciune. Luciano Tudor este cunoscut mass-media locale şi în calitate de om de afaceri. Acesta a fost suspectat de fraudă fiscală, după ce, ca administrator la fabrica de mobilă Mobimod Tecuci, a semnat actele justificative pentru o rambursare ilegală de TVA, prin care a prejudiciat statul cu circa o jumătate de milion de euro. Partener în această afacere i-a fost nimeni altul decât controversatul om de afaceri gălăţean Cătălin Chelu.

nepasadegalati.ro

  • 1 month later...
Posted

Posturi vacante la Protecţia Consumatorului Galaţi

Pe data de 7 decembrie, se va susţine concursul de recrutare pentru ocuparea funcţiei publice de conducere vacante de comisar şef adjunct din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC), regiunea Galaţi. Purtătorul de cuvânt, Eusebiu Diaconu, ne-a declarat că examenul se va desfăşura la Bucureşti.

viata-libera.ro

  • 5 months later...
Posted

2,5 tone de alimente de Paşti, oprite de la comercializare

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi a efectuat, în ultima săptămână, un control privind comercializarea produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale, oprind definitiv sau temporar de la comercializare aproximativ 2,5 tone de astfel de produse, a anunţat astăzi, în Comisia de Dialog Social a Prefecturii Galaţi, comisarul şef adjunct, Mihaela Tudor.

Potrivit acesteia, au fost verificaţi 26 de operatori economici care funcţionează pe piaţa judeţului Galaţi constatându-se abateri la toţi. Au fost aplicate 26 de amenzi contravenţionale în valoare de 26.800 lei, oprindu-se temporar de la comercializare 1.652,3 kg produse alimentare şi definitiv 828,5 kg.

Comisarii CJPC au retras de la comercializare 800 kg zahăr la care s-a constatat că nu se încadra în cantitatea netă, respectiv în eroarea admisă de 15 grame la un kg, abaterea negativă determinată ajungând până la 72 grame la o pungă de un kg.

La comercializarea peştelui s-au găsit peste 100 kilograme, care fie nu aveau nicio informaţie pe eticheta de preţ, fie nu aveau afişat termenul de valabilitate de 72 ore.

Nu s-a găsit la comercializare carne de miel, dar a fost descoperită carne de pasăre din Ungaria fără a avea traduse în limba română informaţiile de pe etichetă şi pulpe congelate de pasăre fără elemente de identificare a termenului de expirare.

Comisarii au retras de la comercializare 17,5 kg preparate din carne expirate sau fără elemente de identificare şi caracterizare şi 11 kg produse de patiserie şi cofetărie fără etichete care să ateste încadrarea în data durabilităţii minimale sau informaţii referitoare la ingredientele alergene.

„Au mai fost descoperite cantităţi de vopsea lichidă de ouă inscripţionate cu tuş negru, care se poate şterge uşor, băuturi spirtoase cu aromă de prune inscripţionate ca fiind ţuică şi produse de ciocolată şi cacao expirate”, a declarat Tudor.

Controalele vor continua până pe 30 aprilie.

presagalati.ro


 

Posted

Peste 200 de milioane vechi, amendă pentru tihna bucatelor de Paşti

De la începutul lunii şi până în prezent, inspectorii sanitar veterinari gălăţeni au realizat 77 de acţiuni tematice de control şi au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 20.200 lei, în conformitate cu HG 984/2005, a anunţat, astăzi, directoarea DSVSA Galaţi, Veronica Brumaru.

Din cele 11 sancţiuni, patru, în valoare de 2.400 de lei, au fost date pentru vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare. Alte două sancţiuni, în valoare de 12.000 lei, au fost date pentru comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare şi a hranei pentru animale în spaţii necorespunzătoare sau neaprobate sanitar veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă conform prevederilor legislaţiei în vigoare. Pentru prelucrarea, depozitarea şi valorificarea produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite, inspectorii au aplicat alte patru sancţiuni, cu o valoare de 5.200 lei, iar pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare, a produselor de nutriţie pentru animale şi a produselor de uz veterinar a mai fost aplicată o sancţiune în valoare de 600 de lei.

Acţiunile de verificare vor continua până după Paşti, a mai precizat şefa DSVSA Galaţi.

presagalati.ro

  • 4 months later...
Posted
Florarii din Galaţi, amendaţi de Protecţia Consumatorului

* Niciun florar din cei verificaţi nu respectau lege în totalitate! Fie că vindeau flori fără instrucţiuni de întreţinere, fie că aveau flori exotice de „import” fără denumiri traduse în limba română, florarii au fost cu toţii sancţionaţi.

Comisarii CJPC Galati au desfăşurat săptămâna trecută o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea florilor, plantelor de apartament şi de grădină, ornamentelor florale şi a altor materiale destinate întreţinerii acestora (pământ de flori, produse pentru îngrijirea plantelor, îngrăşăminte etc.

În cadrul acţiunii de control au fost verificaţi 11 operatori economici, din municipiile Galati şi Tecuci, constatându-se abateri de la legislaţia în vigoare la toate unităţile verificate.

Au fost verificate produse in valoare de 7.634 de lei, dintre care cu abateri produse în valoare de 6.400 lei.

La aproape o treime din florăriile verificate se comercializau diverse sortimente de flori la fir şi la ghiveci fără a fi însoţite de elemente de caracterizare-identificare şi fără instrucţiuni de întreţinere (ex: crizanteme, crini, trandafiri, garoafe, azalee, cyclame, anthurium). Multe dintre florăriile verifcate vindeau diverse sortimente de flori la ghiveci (kalanchoe, azalee, orhidee, ficus ginseng, guzmania, cicas Olanda, stephanotis, etc.), fără a avea traduse în limba română informaţiile de păstrare şi întreţinere marcate pe eticheta originală.

La operatorii economici care realizează la comandă coroane funerare nu se întocmeau bonuri de comandă sau alte documente din care sa reiasă obiectul comenzii, termenul de livrare sau preţul.

Doi dintre operatorii economici verificaţi, profitând de aglomeraţia datorată începerii şcolilor, comercializau trandafiri cu aspect necorespunzător, ofiliţi, fără frunze iar alţi trei nu aveau afişate preţurile la florile comercializate.

Urmare abaterilor constatate s-au aplicat două avertismente şi nouă amenzi în valoare de 6.600 lei. S-au oprit temporar de la comercializare 449 produse în valoare totală de 6.301 lei şi definitiv 50 de produse în valoare de 100 lei.

adevarul.ro

Posted (edited)

Numai 11 operatori? Atat au putut sa verifice? Ori e doar un singur comisar la CJPC Galati ori am ramas fara florari in Galati. Poi numai in Tiglina sunt mai multi de 11. NU mai spun si de celelalte zone ale orasului. Si ca nu sunt afisate preturile...e ceva normal la noi. Un lucru pe care il inghitim pentru ca asa suntem noi. Si ce daca se umfla preturile artificial cu ocazia fiecarui eveniment national sau cu ocazia sarbatorilor.... Fraieri sunt cei care inca mai dau 100 Lei pe un trandafir. Daca nu ar mai cumpara lumea ca prostii, le-ar arunca si ar iesi in pierdere. Identic ar trebui sa se intample cu fiecare "delicatesa" sau "trufanda" gen brazi de Craciun (nu intra in categorii dar...), pepeni, capsuni, cirese struguri.... Stiu ca aberez pe langa subiect dar continuam sa cumparam indiferent de pret, calitate. Asa someri cu mall cum suntem noi....

Edited by AdiTZA21
  • 2 months later...
Posted

Amenzi pentru comercianţii de carne

Sănătatea gălăţenilor este pusă în pericol din ce în ce mai des din cauza comercianţilor care vând produse alimentare neconforme. Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor au efectuat la începutul acestei luni o verificare a preparatelor din carne şi a produselor lactate, în urma căreia au aplicat 14 avertismente şi 8 amenzi contravenţionale în valoare totală de 60.000 de lei.

De asemenea, 124 kilograme de carne dintre cele 3.000 verificate, au prezentat abateri. Astfel, au fost oprite temporar de la comercializare 106 kilograme produse în valoare totală de 3.562 lei şi definitiv 7,5 kilograme produse în valoare de 85 lei.

În cadrul acţiunii de control au fost controlate doar 10 firme(supermarket-uri, hypermarket-uri, mari reţele de magazine etc), în 9 dintre acestea fiind depistate nereguli.

Conform raportului prezentat Prefecturii de Carmen Tudor, la verificările de la începutul acestei luni au fost depistate o serie abateri. „Referitor la modul de încadrare în data durabilităţii minimale a produselor alimentare, s-au găsit la comercializare 1 kilogram de crenvuşti curcan şi 5 kg ficat de pui expirate de o zi. Privind respectarea condiţiilor de depozitare şi comercializare, se aflau la vânzare pulpe de pui întregi ce prezentau pe îngreaga suprafaţă o glazură de gheaţă în cantitate excesivă. De asemenea, lada frigorifică în care era depozitat produsul prezenta un strat gros de gheaţă din cauza funcţionării necorespunzătoare. Pulpele de pui aveau aspect de produs decongelat şi recongelat. Un alt hypermarket comercializa „telemea de vacă La Dorna”, recepţionată şi păstrată în unitate în ambalajul original metalic, ce prezenta urme de rugină pe perimetrul capacului şi pe suprafaţa interioară a ambalajului”, a declarat Carmen Tudor.
De asemenea, nereguli au fost întâmpinate şi la etichetarea corectă a produselor - lipsa elementelor de identificare, înscrierea incorectă a informaţiilor de pe etichetă, absenţa denumirii în limba română, lipsa indicării tratamentului termic aplicat produsului, absenţa indicării procentului unui anumit ingredient, în condiţiile în care acesta apărea în denumirea produsului (de exemplu, la produsul salam cu carne de curcan nu era indicat procentul de carne de curcan).

De Sărbătorile Galaţiului, tarabele la control
Comisarul şef adjunct al CJPC, Carmen Tudor, a precizat că se vor efectua mai multe verificări şi vor fi vizate produsele alimentare şi nealimentare specifice sărbătorilor de iarnă. De asemenea, la recomandarea lui Vasile Pârlog, directorul Prefecturii, CJPC va controla şi tarabele cu mâncare ce vor împânzi străzile zonei centrale în perioada sărbătorilor Galaţiului o acţiune efectuată în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică şi cu Direcţia Sanitar Veterinară. Vasile Pârlog a adăugat că e imperioasă o astfel de acţiune de verificare deoarece vânzătorii oferă tot felul de produse alimentare şi normele de igienă ridică un mare semn de întrebare.

impartial.ro

  • 5 weeks later...
Posted

Ce reclamă gălăţenii la Protecţia Consumatorilor

* În acest an s-au înregistrat, în medie, câte cinci plângeri în fiecare zi lucrătoare * În total au fost în jur de 1.200 de sesizări, ceva mai multe decât anul trecut

Chiar dacă în 2013 gălăţenii care au venit cu jalba-n proţap la Protecţia Consumatorilor nu au fost cu mult mai numeroşi decât în anul precedent, cei care au depus o plângere au avut lucruri mai consistente de reclamat. Cel puţin aşa arată lucrurile într-un bilanţ provizoriu, realizat cu puţin înainte de sfârşitul anului, la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi. Aproape 1.200 de gălăţeni au avut ceva de reclamat la CJPC, în 2013. Cu alte cuvinte, s-au înregistrat, în medie, câte cinci plângeri în fiecare zi lucrătoare.

Au renunţat la abonamentele de telefonie mobilă

Cei mai mulţi dintre ei, adică peste 900 de persoane, s-au plâns de calitatea unor servicii de care au beneficiat. Iar dintre aceştia, mulţi s-au adresat Protecţiei Consumatorului pentru că au dorit rezilierea anticipată a contractului de telefonie mobilă. ˝Nu ştim de ce au fost atâtea petiţii pe telefonie mobilă, cert este că s-a putut da un răspuns favorabil petentului doar acolo unde condiţiile contractuale permiteau acest lucru. Dacă a avut, de exemplu, reducere la un telefon mobil, a trebuit să achite diferenţa de bani de care a beneficiat prin încheierea contractului. Sau a achitat taxa de contract şi l-a putut rezilia înainte de încheierea lui˝, a explicat comisarul-şef adjunct Carmen Tudor. Mulţi gălăţeni au renunţat însă la întregul demers atunci când au aflat că nu pot renunţa la contract fără a da ceva înapoi.

Păcăliţi de firma de anvelopări

Tot la categoria prestări servicii au intrat şi cele zece petiţii venite de la tot atâţia gălăţeni care au reclamat câteva firme de termoizolaţii. Dar pentru că oamenii sesizau că au plătit bani în avans, dar că apoi nimeni de la firmă nu a mai venit să le facă anveloparea, petenţii au fost îndrumaţi către Poliţie. ˝Ei vizau două-trei firme care încasaseră, în total, fără a presta serviciul, în jur de 2.500-2.600 de lei˝, aflăm de la reprezentantul CJPC Galaţi.
Alţi gălăţeni, majoritatea din mediul rural, au fost însă inspiraţi să meargă la Protecţia Consumatorilor să reclame că tabla pusă pe casă s-a decolorat neuniform. Cum tabla avea garanţie pentru zece ani, vânzătorul a fost obligat să o schimbe sau, după caz, să remedieze problema revopsind tabla.

Petiţii nebune

La CJPC au ajuns însă şi reclamaţii ciudate. Iar conform legii, comisarii trebuie să le trateze la fel de serios ca pe toate celelalte. Aşa că recent au fost nevoiţi să facă o verificare la o farmacie din Tecuci, pentru că un domn s-a plâns că nu i s-a eliberat reţeta, motiv pentru care soţia sa s-a îmbolnăvit, şi că, în plus, farmacista s-a răstit la el. Farmacia avea cameră de luat vederi, însă comisarii nu au găsit nicio scenă asemănătoare în intervalul orar şi în data la care tecuceanul a spus că a mers acolo.
În altă zi, un bătrânel a anunţat că magazinul de lângă bloc vinde ouă stricate, pentru că tocmai a dat peste un asemenea ou. Comisarii au mers imediat la magazin, dar după încercări prin sondaj, pentru a vedea dacă ouăle cu pricina (aflate în termen de garanţie) nu erau cumva stricate, aceştia au fost nevoiţi să îi răspundă gălăţeanului că plângerea nu s-a adeverit.
Dar sesizările de mai sus sunt de-a dreptul palide în faţa celei făcute de un gălăţean autointitulat Mareşalul Covurluiului. Nici mai mult, nici mai puţin, acesta o reclama pe soţia patronului unui bar de cartier pentru faptul că nu îl lasă să intre să îşi ia duşca zilnică de băutură. Comisarii au mers la bodega cu pricina, deşi chestiunea ţine mai degrabă de Poliţie, dar nici măcar nu au avut unde să îi răspundă petentului, care nu a lăsat adresa şi, după înfăţişare, arăta ca un om al străzii.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.