Jump to content

Gheorghe Nour, sculptorul de la Poliţia Locală


dcp100168

Recommended Posts

Gheorghe Nour - sculptorul care dă viaţă lemnului

Are peste 100 de lucrări cioplite în lemn de nuc, prun, cireş, salcâm, turnate în aluminiu sau realizate din îmbinarea lemnului cu bronzul şi alte metale

Pentru sculptorul Gheorghe Nour, lemnul este precum pacientul pentru medic. A moştenit dragostea pentru lemn de la tatăl său care a fost pădurar. „Pentru a căpăta viaţă şi formă, lemnul trebuie resuscitat, modelat. Misiunea mea este să preiau lemnul abandonat şi să-i dau suflu şi vigoare”, povesteşte artistul Nour.

A parcurs toatele treptele necesare unui artist consacrat. A început desenând şi apoi a cochetat o vreme cu modelajul la Uzina Mecanică a Combinatului siderurgic, iar după 1990 s-a apucat efectiv de sculptat.

Lucrările sale sunt ronde-bossuri cioplite în lemn de nuc, de prun, de cireş, salcâm, turnate în aluminiu sau realizate din îmbinarea lemnului cu bronzul şi alte metale.

A avut onoarea şi şansa să fie elevul profesorului Alexandru Pamfil, cel care l-a ajutat să-şi descopere marea pasiune pentru artă. Este membru fondator al Asociaţiei „Simeza” Galaţi a Uniunii Artiştilor Plastici-Secţia Sculptură (1990).

Are peste 100 de lucrări şi zeci de prezenţe la expoziţii personale, de grup, naţionale şi internaţionale. A participat la tabere de creaţie şi de grup.

Din 2001 şi până în 2005 a avut o serie de expoziţii personale la Şcoala „Sf. Grigorie Teologul”, Muzeul mixt Tecuci- Galeriile „Gheorghe Pătraşcu”, Casa Corpului Didactic, Banca Românească, Galeriile de Artă „Nicolae Mantu”, Centrul Cultural „Dunărea de Jos”. De asemenea, a expus în 2006 şi 2010 la „Saloanele Moldovenilor”, la Chişnău.

În 2006 a primit diploma de excelenţă la concursul internaţional de Artă Plastică „.N. N. Tonitza”, Bârlad, în anul 2007 a obţinut premiul pentru sculptură „Marcel Guguianu” şi Medalia Fundaţiei de Artă „Sf.Luca”.

Galeria ascunsă

Puţină lume are onoarea să admire lucrările sculptorului Nour expuse în „Galeria Ascunsă”, la care au acces doar prietenii. "Ţineam foarte multe lucrări împachetate în casă, pentru că nu mai aveam loc. O lucrare dacă nu este văzută, nu-i poţi vedea defectele, nu poţi să o îmbunătăţeşti. Aşa am avut ideea de a-mi face propria galerie”, ne-a dezvăluit artistul gălăţean.

În timpul liber, adoră să lucreze la propria tabără de creaţie din curtea Poliţiei Comunitare, acolo unde este şi şef administrativ. „Mi-am adus aici lemn, iar în weekend îmi place să cioplesc în aer liber”, mărturiseşte Gheorghe Nour.

Întrebări şi răspunsuri

- Cum aţi descrie lumea culturală gălăţeană?

- „Activă, deşi în conjunctura actuală este foarte dificil să rezişti. Spre surpriza mea mai sunt oameni care se gândesc la arte, la frumos. Iar faptul că s-a înfiinţat, în ultimii ani, un nucleu foarte puternic de artişti plastici nu poate decât să mă bucure”.

- Ce exprimă lucrările dumneavoastră?

- „Majoritatea exprimă stările mele interioare. De exemplu, anul trecut, am suferit un accident vascular, iar din momentul în care am reînceput să mă simt mai bine am simţit nevoia să petrec mai mult timp în atelier şi să-mi exprim trăirile. Astfel am creat „Ultimul Zbor”, lucrare ce simbolizează o ultimă speranţă”.

Profil

Născut: 16 martie 1953, satul Stoicani, judeţul Galaţi

Studii: Şcoala de Artă-Secţia Sculptură

Ocupaţie: şef serviciu administrativ

Familie: căsătorit, trei copii

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Gheorghe_Nour_este_sculptorul_care_da_viata_lemnului_0_340166056.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Gheorghe Nour, sculptorul de la Poliţia Locală

În mâinile pricepute ale lui Gheorghe Nour, lemnul, piatra şi metalele se transformă în opere de artă demne de expus în marile muzee. De mai bine de 20 de ani, acesta sculptează sub imboldul propriilor trăiri, câştigând preţuirea tuturor celor care ajung să îi admire cele peste o sută de lucrări, toate apreciate la expoziţii personale, de grup, naţionale şi internaţionale.

„Pasiunea pentru frumos o am din copilărie. Deoarece tatăl meu era pădurar, am avut de mic cele necesare pentru a-mi exersa talentul. Accentuarea activităţii artistice a început însă după 1990. Mentorul meu este sculptorul şi muzeograful Alexandru Pamfil, cel care mi-a fost profesor la Şcoala de Artă. Mereu am fost cu responsabilitate în abordarea artistică a sculpturii şi am pus accent pe modelaj, care este baza oricărei activităţi artistice, fie ea pictură sau sculptură şi am căutat să înregistrez cât mai multe rezultate în domeniul artistic”, a spus Gheorghe Nour, şeful Serviciului Administrativ din cadrul Poliţiei Locale Galaţi.

Piatra, metalul şi lemnul devin sub dalta sculptorului gălăţean opere armonioase care sunt rodul tuturor gândurilor, sentimentelor şi meditaţiilor sale despre existenţa omului. Deoarece numărul lucrărilor realizate creştea simţitor, Gheorghe Nour a amenajat într-o clădire veche din curtea Poliţiei Locale Galaţi, un mic muzeu.

„Galeria ascunsă este cu circuit închis şi se află într-o clădire a unităţii, datând de la 1899. Aici a funcţionat Comandamentul din timpul războiului, apoi Tribunalul Galaţi şi ulterior a devenit unitate militară. Timp de patru ani nimeni nu a ştiut de această galerie, am lucrat continuu, aşa că s-au strâns peste o sută de sculpturi şi artă decorativă. În lucrările mele predomină tema religiei deoarece provin dintr-o familie de credincioşi. Şi tema maternităţii m-a fascinat de foarte mult timp, fiind opt copii la părinţi. Tatăl meu a decedat de tânăr şi am fost crescuţi doar de mama, m-a impresionat enorm efortul pe care îl depune un părinte pentru realizarea copiilor săi.

La rândul meu am căutat să fac la fel şi cu copiii mei şi să le asigur condiţii decente de a se pregăti, de a învăţa, de a fi respectuoşi şi de a-şi urma visul. Fiul cel mare are 33 de ani şi este actor, fiica mea este medic şi are 32 de ani, iar mezinul este student în ultimul an şi se pregăteşte pentru o meserie frumoasă în domeniul IT. Sunt împlinit prin realizările copiilor şi mă bucur că în urma mea va rămâne ceva folositor.

În 2010, de ziua mea, m-am gândit că totuşi galeria se ridică la un nivel calitativ de pregătire şi am considerat că poate fi văzută şi de ceilalţi colegi, aşa că am organizat un vernisaj”, ne-a povestit emoţionat Gheorghe Nour, sculptor.

În abordarea lucrărilor sale, artistul a încercat de fiecare dată să folosească tehnici complexe şi nici nu e de mirare că este solicitat să îşi prezinte sculpturile în mai toate colţurile ţării. „Am participări atât la expoziţiile personale de grup, cât şi la saloanele naţionale şi bienale, unde sunt prezent în fiecare an la solicitarea muzeelor. În ceea ce priveşte modul de desfăşurare a activităţii artistice sunt puţin deficitar, în sensul că nu am o continuitate artistică zilnică, ci e o activitate pe care o desfăşor în timpul liber, după orele de program, în weekenduri. Mă simt mai relaxat în momentul în care creez şi astfel reuşesc să transpun în lucrări gândurile şi trăirile interioare. Mă bucur mult că am fost înţeles de către conducerea Poliţiei Locale şi o parte din lucrările mele sunt expuse pe holurile principale ale unităţii”, a spus Gheorghe Nour, sculptor şi şeful Serviciului Administrativ din cadrul Poliţiei Locale Galaţi.

Gheorghe Nour este căsătorit cu o învăţătoare din Vrancea, pasionată la rândul ei de frumos. Lia Nour transformă cu uşurinţă firele de lână, mătase şi bumbac în artă autentică. Lucrările sale se regăsesc de asemenea expuse la Poliţia Locală, lângă sculpturile soţului. „În timpul liber realizez opere de artă cu soţia mea şi de fiecare dată iese cu scântei constructive, în sensul că suntem primii critici ai lucrărilor, ne expunem reciproc gândurile şi părerile despre felul în care un ochi neutru vede o lucrare. Dacă sunt observaţiile constructive, ţinem cont de ele şi aducem lucrările la forma ideală. Lia a făcut şi metalo-plastie pentru «Domnişoara Pogany» a lui Constantin Brâncuşi”, ne-a relatat sculptorul Gheorghe Nour.

Profil: Gheorghe Nour s-a născut pe 16 martie 1953, în comuna Folteşti, judeţul Galaţi. Este licenţiat în Ştiinţe Juridice şi Administrative şi a absolvit masteratul „Studii Europene de Administraţie Publică”. Talentatul sculptor şi-a prezentat lucrările la expoziţii personale şi de grup, precum şi la expoziţii naţionale, internaţionale şi tabere de creaţie organizate în Vrancea, Maramureş şi Ploieşti. În 2006, Gheorghe Nour a primit diplomă de excelenţă la Concursul Internaţional de Artă Plastică „N. N. Tonitza” din Bârlad, iar în 2007 premiul pentru Sculptură „Marcel Guguianu”. Cinci ani mai târziu, gălăţeanul a fascinat juriul Concursului de Creaţie Artistică Univers XXL, obţinând premiul I la secţiunea Sculptură. În prezent, Gheorghe Nour îşi petrece timpul liber în atelierul de creaţie, unde are alte patru lucrări în lucru.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.