Jump to content

Toxiinfecţie alimentară din cauza laptelui de la şcoală


Recommended Posts

Posted

Toxiinfecţie alimentară din cauza laptelui de la şcoală

  • Cei peste 60.000 de elevi din judeţul Galaţi nu vor mai primi luni lapte

17 dintre elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 3, din localitatea Pechea, au fost internaţi, vineri seară, în Spitalul de Pediatrie “Sf. Ioan”, cu toxiinfecţie alimentară. Elevilor li s-a făcut rău la scurt timp după ce au consumat laptele primit zilnic prin programul guvernamental "Laptele şi cornul".
"Li s-a făcut rău, au ameţit, au avut dureri de burtă. Pe mine m-au sunat la serviciu. Copilului i s-a făcut rău după ce a băut laptele. Ar trebui să nu li se mai dea laptele, dacă tot nu e bun", ne-a spus mama unui elev internat în spital. "I s-a făcut rău cam la 40 de minute după ce a băut laptele la şcoală. Ei spun că laptele era în termen, dar mai bine nu le-ar mai da", a completat o altă mămică.

Medicii din Spitalul de Pediatrie au decis să îi interneze pe micuţi, pentru a fi ţinuţi sub supraveghere. "Elevii au vârste cuprinse între 11 şi 15 ani şi aveau aceeaşi simptomatologie: dureri abdominale şi vărsături. Unii au avut şi cefalee. În momentul de faţă, toţi sunt echilibraţi, excepţie făcând unul care încă mai prezintă vărsături. Ceilalţi rămân internaţi doar pentru supraveghere. Toţi copiii au spus că au consumat ce au primit de la şcoală, respectiv lapte şi biscuiţi", ne-a explicat, sâmbătă, Lorina Mărgărit, medic pediatru la Spitalul de Copii din Galaţi.

Imediat după ce elevii s-au plâns că se simt rău, conducerea şcolii din Pechea a anunţat autorităţile. "Copiii au spus că laptele avea un gust ciudat, dar ei au continuat să îl bea. Unii au băut doar o gură din lapte şi tot li s-a făcut rău. Am verificat laptele, era în termen, dar am găsit şi nişte pungi umflate. S-au pus sigilii pe spaţiul unde laptele a fost depozitat. Noi avem o cameră specială, cu frigider, pentru depozitarea laptelui. Mai mult, laptele era primit chiar în ziua respectivă", ne-a declarat Mariana Păun, directorul Şcoalii Nr. 3 din Pechea.

În urma alertei, o echipă de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a ajuns la faţa locului şi a demarat o anchetă. "La camera de gardă a Spitalului de Pediatrie s-au prezentat 19 elevi care au consumat lapte din programul "Laptele şi cornul". Laptele consumat era UHT şi în termen de valabilitate, dar prezenta modificări organoleptice. Inspectorii sanitari au plecat imediat către şcoala în cauză şi au început ancheta epidemiologică. S-a activat sistemul de alertă rapidă, iar tot acest lot de lapte este retras din consum", a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Lotul de lapte cu probleme a fost retas de la consum. Mai mult, Inspectoratul Şcoalar a decis că, în ziua de luni, elevii din întreg judeţul Galaţi, aproximativ 61.000, nu vor primi lapte.

Licitaţia pentru distribuirea laptelui prin programul guvernamental a fost câştigată, în judeţul Galaţi, de o firmă din Braşov. Rămâne de văzut, la finalul anchetei, care a fost cauza pentru care laptele primit de elevi s-a deteriorat, deşi era în termen de valabilitate.

viata-libera.ro

Posted

Control al Protecţiei Consumatorilor la fabrica de lactate Olympus din Braşov, după îmbolnăvirea elevilor din Galaţi

Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor Braşov au făcut, sâmbătă după-amiază, un control la fabrica de lactate Olympus din judeţul Braşov, după îmbolnăvirea a 17 copii din Pechea (Galaţi), care au băut lapte primit la şcoală. Verificările nu au scos la iveală probleme, dar se vor face şi analize de laborator.

Reprezentanţii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor nu exclud ca problemele să fi apărut după ce produsele au ieşit pe poarta fabricii din localitatea braşoveană Hălchiu, mai ales că Olympus nu are contract direct cu Consiliul Judeţean Galaţi, iar produsele erau livrate printr-o firmă intermediară. "Am făcut un control la fabrica Olympus. Nu am descoperit nereguli sau aspecte care să pună probleme. S-au prelevat probe şi urmează să se efectueze analize de laborator la începutul săptămânii viitoare. Rămâne de văzut exact unde au apărut problemele, deoarece Olympus nu are contract direct, iar livrarea laptelui se făcea prin intermediar", a declarat pentru News.ro. Sorin Susanu, şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Braşov..

Acesta a explicat că pot apărea probleme şi în timpul manipulării, transportului şi depozitării laptelui. "De exemplu, dacă arunci cutia de lapte într-o maşină, aceasta se poate fisura şi dacă prinde aer în 3 - 4 zile pot apărea modificări, iar laptele nu mai este conform. Nu ne putem arunca în afirmaţii să spunem că ei sunt de vină, pentru că s-ar putea să nu fie aşa. Urmează să comunicăm rezultatele finale după ce se efectuează şi testele de laborator“, a mai declarat Sorin Susanu.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, reprezentanţii fabricii de lactate Olympus nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima un punct de vedere în acest caz.

Vineri după-amiază, şaptesprezece copii - opt băieţi şi nouă fete - cu vârste între 11 şi 14 ani, au fost internaţi la Spitalul de Copii din Galaţi cu toxiinfecţie alimentară, după ce au fost preluaţi cu ambulanţele de la şcoala din localitatea Pechea, reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică spunând că elevilor li s-a făcut rău după ce au băut lapte primit la şcoală în cadrul programului guvernamental "Laptele şi cornul". Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi Galaţi, inspectorii au constatat că elevilor li s-a făcut rău din cauza laptelui primit la şcoală, care, deşi era în termenul de valabilitate, avea "modificări organoleptice".

Managerul Spitalului de Copii "Sfântul Ioan" din Galaţi, Victoriţa Ştefănescu, a declarat corespondentului News.ro că, în momentul de faţă, în unitatea medicală sunt internaţi 17 copii cu toxiinfecţie alimentară, starea lor de sănătate fiind bună. Ea a mai spus că elevii vor fi monitorizaţi în continuare, urmând să fie externaţi, cel mai probabil, în cursul zilei de luni.

Sâmbătă, autorităţile de sănătate publică din Galaţi au decis retragerea întregului lot de lapte distribuit elevilor din judeţ. Conform unor surse locale, laptele distribuit copiilor care s-au îmbolnăvit la Galaţi ar proveni de la SC Fabrica de Lapte Brasov SA - Olympus Dairy, până la ora transmiterii acestei ştiri repreznetanţii societăţii neputând fi contactaţi pentru a prezenta un punct de vedere. Aceleaşi surse spun că laptele a fost distribuit la şcoala din Pechea de societatea SC Mazepa Holding SRL din Galaţi.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Liliana Iordăchescu, a declarat că inspectorii de sănătate publică au prelevat probe din laptele distribuit la şcoala din Pechea, urmând să fie analizate pentru a se descoperi cauza îmbolnăvirii copiilor.

Carmen Tudor, comisar şef adjunct în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi, a declarat corespondentului News.ro, că vineri, la ora 16.00, CJPC a fost informat de Poliţia din Pechea despre îmbolnăvirea copiilor, fiind solicitată prezenţa inspectorilor de specialitate la faţa locului. "S-a făcut un control la un lot de lapte de tip UHT, ambalat în cutii. Nu s-au constatat însă probleme de etichetare şi depozitare.Laptele era în termen şi nu trebuia ţinut la frigider, în condiţiile în care temperatura la care trebuie ţinut este sub 25 de grade", a mai spus Carmen Tudor.

Primarul localităţii gălăţene Pechea, Mihăiţă Mancilă, a declarat corespondentului News.ro că părinţii copiilor din comună au anunţat autorităţile locale că nu mai vor ca elevii să primească lapte la şcoală, ci bani în plus la alocaţii.

news.ro

Posted

Doar trei dintre elevii intoxicaţi cu lapte la şcoala din Pechea mai rămân în spital

Trei dintre cei 17 elevi de la şcoala din Pechea, internaţi după ce au fost intoxicaţi cu lapte la şcoală, vineri seara, vor mai rămâne internaţi la Spitalul de Copii. Asta în timp ce ceilalţi colegi ai lor sunt externaţi. ”Luni sunt externaţi 14 dintre cei 17 copii din Pechea, internaţi vineri. Trei dintre aceştia au rămas internaţi sub supraveghere în continuare“, a precizat managerul Spitalului de Galaţi, dr. Victoriţa Ştefănescu.

Reamintim că vineri seara, la Spitalul de Copii au ajuns 19 elevi din Pechea, care au băut lapte distribuit prin programul guvernamental. 17 dintre ei au rămas internaţi. Laptele avea un gust şi un miros ciudat. La cererea Direcţiei de Sănătate Publică, tot laptele adus pentru a fi dat copiilor de vineri până miercuri, a fost retras din distribuţie. Cei 61.000 de elevi gălăţeni care beneficiază de programul lapte şi corn au primit luni iaurt şi lapte aduse proaspete, din alte loturi. Încă nu s-au finalizat analizele care vor arăta ce germene patogen a provocat îmbolnăvirea copiilor.

presagalatibraila.com

Posted

Firma care a îmbolnăvit copiii de la o şcoală din Galaţi, amendată

Inspectorii sanitari au dispus sancţionarea contravenţională şi suspendarea temporară a activităţii de producţie a punctului de lucru în cazul firmei care a furnizat lapte elevilor de la Şcoala nr. 3 din comuna Pechea (Galaţi), după ce au apărut 17 cazuri de toxiinfecţie alimentară, a informat luni Ministerul Sănătăţii, citat de Agerpres. "Pe fondul anchetei epidemiologice derulate la agentul economic care furnizează laptele în şcoală, inspectorii sanitari au constatat faptul că rezultatul probelor bacteriologice a fost necorespunzător. Conform prevederilor HG 857/2011, art. 41, lit. c, s-a dispus sancţionarea contravenţională a agentului economic, precum şi suspendarea temporară a activităţii de producţie a punctului de lucru, până la remedierea deficienţelor constatate", a anunţat Ministerul Sănătăţii, după ce a fost informat în acest sens de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. 

Totodată, a fost dispusă efectuarea de urgenţă a examenelor copro-parazitologice şi a exudatelor nazo-faringiene la personalul ce intră în contact direct cu alimentele şi la personalul din procesul de producţie. Au fost recoltate probe de apă pentru examenul chimic şi bacteriologic. De asemenea, conform unui comunicat de presă, au fost dispuse şi alte măsuri, precum: efectuarea operaţiunilor de curăţenie şi dezinsecţie cu o firmă autorizată; asigurarea şi respectarea circuitelor funcţionale; achiziţionarea de substanţe dezinfectante adecvate activităţii desfăşurate. 

Vineri, 17 elevi din clasele V - VII de la Şcoala generală nr. 3 din comuna Pechea au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară după ce au consumat la şcoală lapte distribuit prin programul guvernamental ''Laptele şi cornul". Ulterior, surse medicale au anunţat că un singur copil a rămas sub supraveghere medicală.

 Potrivit martorilor, câteva cutii cu laptele consumat de elevi erau umflate, deşi produsul se afla în termenul de valabilitate. Laptele este îmbuteliat la Braşov şi distribuit elevilor din Galaţi de o firmă locală. DSP Galaţi a decis retragerea de la consum a întregii cantităţi de lapte depozitat deja în şcolile din judeţ. În consecinţă, luni, cei aproximativ 62.000 de elevi din ciclul şcolar primar şi gimnazial din judeţul Galaţi nu au mai primit lapte. "Firma locală de distribuţie a produselor lactate a început deja aprovizionarea şcolilor cu iaurt, astfel încât elevii să poată consuma produse lactate, iar programul guvernamental să nu aibă sincope", a declarat inspectorul şcolar general, Mioara Enache.

romanialibera.ro

Posted

Laptele şi cornul, distribuite din nou în judeţul Galaţi

Începând de marţi, 8 martie, elevii de ciclul primar şi gimnazial care învaţă în mediul rural vor primi din nou produse lactate, prin programul guvernamental “laptele şi cornul”, după ce, luni, nu au primit acest produs, a declarat pentru RRA inspectorul şcolar judeţean Mioara Enache. Motivul a fost decizia Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi care a oprit de la consumul elevilor  întreaga cantitate de lapte livrată deja în şcoli, măsură luată după incidentul înregistrat vineri la o şcoală din Pechea, când 17 elevi au ajuns la spital, cu toxiinfecţie alimentară la nici 40 de minute după ce băuseră lapte distribuit în şcoală în cadrul programului “lapte şi corn”.

Iaurt în loc de lapte

În urma incindetului de vineri, la nivel local s-a decis ca distribuitorul de produse lactate să livreze, de marţi, acest produse, dar care va proveni de la un alt producător decât  cel care a livrat, vineri, laptele în şcoala din Pechea, a mai transmis inspectorul şcolar general Mioara Enache. Potrivit acesteia, astăzi, nici un elev din mediul rural nu a primit, la şcoală, lapte, în timp ce elevii din municipiul Galaţi au primit iaurt.

romania-actualitati.ro

Posted

Nu s-au găsit semne de contaminare cu germeni patogeni în lapte

Direcția de Sănătate Publică Galați a făcut publice primele rezultate ale analizelor efectuate pe probele recoltate în cazul elevilor din Pechea, care au ajuns la spital după ce au băut lapte distribuit prin programul guvernamental laptele şi cornul. „Nu a fost contaminare a laptelul cu germeni patogeni. De la cele 19 eşantioane de probe recoltate din lapte, rezultatul este negativ, în sensul că nu a crescut pe culturi niciun germen patogen. Continuă ancheta la producătorul laptelui“, a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Rezultatul coproculturilor recoltate de la copii încă nu a ieşit. Urmează a se stabili totuşi dacă nu au apărut probleme și pe traseul făcut de lapte de la ferme până la procesarea în fabrică. Această parte a anchetei este realizată la DSP Brașov, județ în care se află fabrica care a produs laptele incriminat în cazul elevilor din Pechea.

presagalatibraila.com

Posted

DSP Galaţi: Laptele destinat elevilor din Pechea avea defecte de ambalaj

Laptele destinat elevilor de la Școala nr. 3 din comuna gălățeană Pechea, de unde 17 elevi cu toxiinfecție alimentară au ajuns vinerea trecută la Spitalul de Copii din Galați, a fost distribuit în ambalaje defecte, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Direcției Județene de Sănătate Publică Galați, Liliana Iordăchescu. 'Considerăm că o posibilă cauză a îmbolnăvirii celor 17 copii și a modificărilor organoleptice a laptelui ar putea fi defectele materialului din care au fost confecționate cutiile de lapte, defecte - niște pori mai exact - care au permis pătrunderea aerului în cutii și devidarea acestora. În acest fel s-a modificat termenul de valabilitate al laptelui, la patru zile, dar și condițiile de păstrare, la maximum 2-4 grade Celsius. Aceste condiții nefiind respectate, laptele a suferit un proces de alterare, modificări organoleptice, fără a fi vorba de contaminare cu germeni patogeni', a spus Iordăchescu. Ea a precizat că, în urma analizării probelor de lapte recoltate și a coproculturii de la cei 17 copii, nu s-a constat existența unei contaminări cu germeni patogeni.

Vineri, 17 elevi cu vârste între 11 și 14 ani, de la Școla nr.3 din Pechea, au fost internați la Spitalul de Copii din Galați cu toxiinfecție alimentară, după ce au băut lapte primit la școală în cadrul programului guvernamental "Laptele și cornul". Copiii au fost externați luni, starea lor de sănătate fiind bună.

agerpres.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.