Jump to content

Studiu academic despre imigranţii români


dcp100168

Recommended Posts

Studiu academic despre imigranţii români

* O cercetătoare de la o universitate din Madrid a radiografiat vreme de câţiva ani comunităţile româneşti din Spania * Acum ea a venit în judeţul Galaţi pentru a afla ce se întâmplă cu familiile lăsate acasă

Femeile care emigrează în Spania se adaptează mult mai bine în societatea iberică decât bărbaţii. Aceasta este una dintre concluziile la care a ajuns o cercetătoare din Madrid, care studiază de câţiva ani buni fenomenul "căpşunarilor" români. Paloma Crespo Bordonaba, doctorand al Universităţii Autonome din Madrid, spune că schimbările în viaţa imigranţilor apar foarte repede. "Oamenii capătă un nou punct de vedere asupra vieţii. Am observat că femeile române ţin mai degrabă legătura cu familia rămasă acasă, în comparaţie cu bărbaţii, care sunt mai individualişti. În plus, femeile sunt cele care se adaptează mai uşor în societatea spaniolă. Bărbaţii lucrează de obicei în grupuri de români, astfel că legătura lor cu societatea spaniolă este minimă. În schimb, femeile muncesc în medii mult mai legate de societate, lucrează în cadrul unor familii spaniole. Apoi ele sunt cele care îşi duc copilul la şcoală, la doctor atunci când este cazul. Astfel, ele intră mai des în contact cu noua societate şi, în consecinţă, se adaptează mai uşor", consideră Paloma Crespo. Cercetătoarea spaniolă, care deja vorbeşte româneşte foarte bine în urma contactelor cu imigranţii români în Spania, mai spune că integrarea României în Uniunea Europeană le‑a schimbat profund perspectiva. "Până la aderare nici nu le trecea prin cap să se mai întoarcă în România. Acum, stau în aşteptare, cu bagajele făcute, să se îmbunătăţească şi în ţara de origine condiţiile şi să se întoarcă. Lucrul acesta afectează oarecum familia pentru că le lipseşte deocamdată un loc stabil, unde să le crească rădăcini", explică Paloma Crespo.

Studiu într‑un sat gălăţean

În aceste zile, cercetătoarea spaniolă se află în Galaţi pentru a studia pe deplin fenomenul, respectiv pentru a afla ce se întâmplă cu cei rămaşi acasă. În urma unei documentări într‑unul din satele gălăţene cu mulţi tineri plecaţi în Spania, ea îşi va redacta teza de doctorat în domeniul Antropologiei Sociale. "Pentru a avea imaginea completă trebuie să aflu ce se întâmplă în comunităţile din care au plecat aceşti oameni. Va fi o documentare de două luni. Mă interesează toate aspectele, e o cercetare globală. Vreau să aflu despre religie, folclor, politică, economie etc. Scopul principal al acestor studii este de a oferi spaniolilor informaţii la nivel academic despre imigranţii români. În toată Spania, doar alţi cinci‑şase oameni mai studiază aceste aspecte", mai relatează Paloma Crespo.

http://www.vlg.sisnet.ro/index.php?page ... l&id=25284

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.