Jump to content

Când şi de ce se face verificarea contorului de gaze


dcp100168

Recommended Posts

Când şi de ce se face verificarea contorului de gaze

Verificarea metrologică a contorului de gaze este o acţiune prin care se constată şi se confirmă că mijlocul de măsurare îndeplineşte sau nu cerinţele prevăzute în reglementările de metrologie legală. "Verificarea contorului de gaze se face de către Distrigaz Sud Reţele, la termenul de expirare a valabilităţii ultimei verificări, adică la un interval de opt ani, sau dacă sunt suspiciuni de intervenţie neautorizată a clienţilor asupra contorului de gaze naturale. Această verificare poate fi făcută şi la solicitarea clientului", ne-au explicat oficialii Engie (GDF Suez).

Cine plăteşte

Toate cheltuielile legate de procurarea, verificarea metrologică, instalarea, exploatarea, întreţinerea, repararea şi înlocuirea echipamentelor de măsurare a consumului de gaze naturale la consumatorii casnici se suportă de către operatorul de distribuţie, conform "Regulamentului pentru furnizarea şi utilizarea gazelor naturale". În cazul consumatorilor non-casnici, toate costurile sunt suportate de către aceştia.

Când se face demontarea contorului de gaze, consumul se măsoară luând în calcul un consum zilnic mediu. Clientul poate opta pentru montarea unui racord care îi va permite să consume gaz şi în perioada în care contorul este la verificat, ori pentru montarea unui dop care va stopa furnizarea cu gaze naturale pe durata verificării. Conform cerinţelor regulamentului menţionat mai sus, orice consumator are dreptul să consume gaze timp de cel mult o lună fără contor. Dacă, în acest interval, el nu permite accesul operatorului de distribuţie la contorul de gaze pentru verificare, atunci se va trece la deconectarea de la reţeaua de gaze.

"Verificarea metrologica se execută doar în laboratoare de metrologie autorizate de către Biroul Român de Măsurare Legala (BRML). Distrigaz Sud Reţele deţine un laborator autorizat în conformitate cu legislaţia în vigoare. În cazul în care verificarea metrologică a contorului este solicitată de client, legislaţia în vigoare prevede faptul că, dacă respectiva sesizare se dovedeşte a fi nejustificată (contorul de gaze naturale este declarat admis la verificarea metrologică), costurile verificării şi înlocuirii contorului sunt suportate de către client", ne-au mai explicat oficialii Engie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.