Jump to content

Profesoară bolnavă de TBC, la Şcoala Nr. 42


dcp100168

Recommended Posts

Profesoară bolnavă de TBC, la Şcoala Nr. 42

Toţi elevii Şcolii Generale nr. 42 din Galaţi sunt nevoiţi să facă teste pentru depistarea tuberculozei, după ce o profesoară care avea ore la toate clasele a fost diagnosticată cu această periculoasă boală contagioasă. Părinţii sunt speriaţi şi îngrijoraţi de repercusiunile pe care acest fapt le-ar putea avea asupra sănătăţii copiilor lor.

Profesoara este în prezent internată la Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi. „După ce s-a confirmat că profesoara este bolnavă, având în vedere faptul că doamna avea ore în toată şcoala, a început testarea tuturor elevilor. Cei în cazul cărora IDR-ul (test cutanat folosit pentru a stabili dacă o persoană a dezvoltat un răspuns imun la bacteria care provoacă tuberculoza - n.r.) va ieşi pozitiv, vor fi nevoiţi să facă şi radiografii pulmonare”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Jumătate dintre elevi au nevoie de radiografie pulmonară

Potrivit Maricicăi Blehoianu, asistenta medicală a Şcolii nr. 42, 185 de elevi au fost testaţi în total, pentru 90 dintre ei intradermoreacţia făcută dând rezultate care necesită şi o radiografie pulmonară. Directorul-adjunct al şcolii, Cornel Neştian, a spus că dezinfecţia în unitatea de învăţământ a început imediat ce s-a aflat despre boala profesoarei. De asemenea, pe lângă elevi, şi cadrele didactice au făcut IDR şi radiografii pulmonare. „Doamna profesoară a purtat, într-adevăr, o mască, în timpul orelor, dar probabil pentru că era şi sezonul gripelor, iar dumneaei, lucrând în colectivitate, voia să se protejeze. Nu cred că a purtat masca din altă cauză “, este de părere Cornel Neştian.

Nemulţumirile părinţilor

Ancheta epidemiologică desfăşurată acum de DSP va stabili dacă vreun copil a fost infectat cu bacilul Koch. Între timp, unii dintre părinţi sunt revoltaţi că o astfel de situaţia a putut să apară. "Cred că profesorii ar trebuie să fie mai bine investigaţi medical înainte de a li se permite să predea la clasă. Acum, am înţeles că toţi copiii trebuie să urmeze un tratament preventiv care este dăunător pentru ficat. Am mai vorbit cu unii părinţi, care mi-au spus că deja au fost şi le-au făcut radiografii copiilor", a spus mama unuia dintre elevii de la Şcoala 42.

Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă larg răspândită în întreaga lume, cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis. Reprezintă o cauză majoră de deces, constituind, din acest motiv, o importantă problemă de sănătate publică. 416 noi cazuri de tuberculoză au fost depistate în judeţul Galaţi, anul trecut, cu 48 mai puţine faţă de anul 2014.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Focar extins de TBC la şcoală. Patru elevi confirmaţi cu tuberculoză, internaţi în spital

Patru elevi între 7 şi 14 ani, de la Şcoala nr. 42 din Galaţi, sunt confirmaţi a avea tuberculoză, unii primară, alţii secundară, şi se află internaţi la Spitalul TBC Galaţi, pentru tratament de specialitate. Elevii fac parte din Şcoala nr. 42, acolo unde, săptămâna trecută, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a confirmat că o profesoară în vârstă de 56 de ani, care preda mai la toate clasele, are tuberculoză şi este internată.

Unii dintre părinţii elevilor de la Şcoala nr. 42 cred că nu s-au luat măsuri corecte pentru dezinfecţia în şcoală, iar alţii se plâng că nu au fost testaţi toţi elevii şcolii. “Cred că nu doar cei care au făcut ore cu doamna bolnavă trebuiau testaţi, ci toţi, că doar este colectivitate. Noi ne-am făcut programare şi am decis să ne ducem singuri copiii la testat la Spitalul TBC. În plus, noi nu acuzăm, dar vrem să se ia măsuri să nu se extindă infecţia. Nu cred că au făcut tot ce trebuia, nu vrem să ne trezim cu o grămadă de copii bolnavi”, a spus unul dintre părinţii adunaţi la Şcoala 42.

Laura Cristea, directoarea Şcolii nr. 42, infirmă reclamaţiile părinţilor şi susţine că, dimpotrivă, s-au luat absolut toate măsurile impuse de legislaţia sanitară şi s-a folosit o firmă autorizată în domeniu. Conducerea şcolii ştia că are trei elevi internaţi în spital, dar de fapt este vorba de patru. Plus alte sute investigaţi sau în curs de a fi investigaţi. “Sunt 240 de copii care sunt implicaţi în anchetă. În prezent, din acest focar sunt internaţi la noi în spital patru copii, care au fost luaţi în evidenţă. Doi au tuberculoză primară şi doi cu tuberculoză secundară infiltrativ nodulară. Niciunul dintre copii nu este eliminator de bacil koch, deci nu este contagios, nu este periculos pentru colectivitate. Toţi copiii sunt sub tratament şi vor fi supravegheaţi până la terminarea tratamentului“, a spus dr. Marta Lazăr, Spitalul TBC Galaţi.

Părinţii se tem că vor mai apărea alte cazuri în şcoală.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.