Jump to content

Studenţii preferă taxele de la universităţile particulare

Recommended Posts

Posted

Studenţii preferă taxele de la universităţile particulare

* Nemulţumiţi de preţurile de la Universitatea „Dunărea de Jos“, sute de tineri se retrag din primul an şi optează pentru facultăţile particulare.

Studenţii de pe locurile cu taxă de la Facultatea de Drept a Universităţii „Dunărea de Jos“ trebuie să plătească o taxă de licenţă în valoare de 1.000 de lei. Motivul: facultatea de stat are doar autorizaţie de funcţionare, iar tinerii sunt obligaţi să susţină examenul de licenţă la Universitatea particulară „Danubius“. În această situaţie se află peste 100 de studenţi, care au studiat în regim de taxă.

„Asigurăm gratuitatea doar pentru studenţii bugetari“

„Nu mi se pare normal ca, dacă Facultatea de Drept nu a reuşit să fie acreditată, deşi sunt la a doua generaţie de absolvenţi, tot noi, studenţii, să plătim. Eu a trebuit să plătesc 1.000 de lei ca să-mi susţin licenţa la «Danubius ». În plus, de la secretariatul Facultăţii de Drept mi s-au mai cerut 200 de lei, taxă pentru comisia de licenţă, cu toate că examenul îl dădeam la altă universitate. Nu am vrut să plătesc această taxă şi în cele din urmă mi s-a spus că nu mai trebuie să o achit. În aceeaşi situaţie au fost toţi colegii nebugetari“, spune revoltată Mirela Bunea, absolventă a Facultăţii de Drept, din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“.

Potrivit rectorului Universităţii „Dunărea de Jos“, doar studenţii de pe locurile cu plată trebuie să achite taxa de licenţă. „Asigurăm gratuitatea examenului de licenţă doar pentru studenţii de la buget. Apoi, avem autorizaţie de funcţionare, altfel spus putem organiza admitere şi anii de cursuri, însă, pentru că nu suntem acreditaţi, nu avem voie să organizăm examene de licenţă la Drept“, spune rectorul Viorel Mânzu.

În ceea ce priveşte taxa de 200 de lei cerută pentru profesorii din comisie, nimeni nu pare să ştie ceva despre ea. „Am vorbit cu secretarele şi mi-au spus că nu au cerut sau încasat o astfel de taxă. E o neînţelegere sau un mijloc de presiune al celor care fac reclamaţii pentru a primi înapoi banii plătiţi pentru licenţă“, consideră rectorul Viorel Mânzu. Nici rectorul Universităţii „Danubius“ nu părea să ştie ceva despre această taxă. „Nu avem taxe pentru comisia de examinare şi oricum ar fi trebuit plătite la sediul nostru, şi nu la universitatea de stat“, explică rectorul Benone Puşcă.

5.000 de studenţi la Universitatea „Danubius“

Infrastructura deficitară de la unele facultăţi, birocraţia de la secretariate şi suprataxele care se adaugă taxei anuale de şcolarizare îi determină pe mulţi dintre studenţii cu taxă de la Universitatea „Dunărea de Jos“ să se retragă din primul an. Mai mult decât atât, ei se reorientează către facultăţile similare din cadrul Universităţii particulare „Danubius“. Asta pentru că, în medie, taxele de şcolarizare sunt de 1.600 de lei pe an la ambele universităţi. Potrivit datelor oficiale, între 100 şi 500 de studenţi şcolarizaţi în regim de taxă se retrag în fiecare an de la Universitatea „Dunărea de Jos“. Astfel, la Universitatea particulară „Danubius“ învaţă în jur de 5.000 de studenţi, în timp ce la universitatea „Dunărea de Jos“ sunt aproximativ 4.500 de studenţi.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... rticulare/

• 2 weeks later...
Posted

Universitatea ”Dunărea de Jos” jecmăneşte studenţii de bani

* Universitatea ”Dunărea de Jos” cere mult, dar oferă puţin. Preţul taxei de şcolarizare la instituţia de învăţământ gălăţeană este extrem de ridicat. Anul acesta, un student de anul I trebuie să plătească minimum 2.100 lei pentru a beneficia de cursuri, deşi este bine ştiut faptul că interiorul lasă mult de dorit, condiţiile de studiu fiind de-a dreptul jalnice. Cunoştinţele nu mai constituie un atuu pentru cei ce vor să urmeze o facultate. Cei fără posibilităţi riscă să rămână pe dinafară, în timp ce copiii de bani gata au oricând un loc al lor.

Grea încercare pentru cei ce vor să urmeze cursurile unor facultăţi din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi. Deşi nu a organizat un concurs de admitere, candidaţii fiind admişi şi în acest an pe baza concursului de dosar, ceea ce constituie un atuu pentru mulţi trecuţi prin liceu ca gâsca prin apă, universitatea de stat gălăţeană a majorat taxa de şcolarizare cu aproximativ o treime. Dacă anul trecut, un student la taxă scotea din buzunar aproximativ 1.600 lei pentru a urma cursurile din cadrul universităţii, anul acesta, studenţii de anul I sunt jecmăniţi pe faţă de instituţia de învăţământ superior de stat din Galaţi, în condiţiile în care dotările lasă mult de dorit. Este binecunoscut faptul că sălile de studiu din cadrul Facultăţii de Litere, Educaţie Fizică şi Sport, Istorie şi Filozofie, dar şi Chimie arată jalnic, studenţii îngheţând la propriu, pe timp de iarnă, în sălile de clasă în care lipseşte cu desăvârşire căldura şi unde pereţii stau să cadă. De asemenea, pe timp de vară, este greu de suportat căldura din sălile de clasă, multe dintre acestea neavând un sistem de ventilaţie pus la punct. Cu toate acestea, conducerea Universităţii ”Dunărea de Jos” nu a avut nicio jenă din a majora taxa de şcolarizare cu aproximativ 30%, ceea ce poate constitui un mare dezavantaj pentru copiii buni, dar care au o situaţie financiară precară. De asemenea, preţul taxei de şcolarizare extrem de mare îi alungă pe candidaţi la universitea particulară ”Danubius”, unde taxa de şcolarizare este cu mult mai mică decât cea la ”Dunărea de Jos” şi unde condiţiile de studiu diferă cu mult, sălile de clasă fiind renovate şi dotate. Astfel, un student la ”Danubius”, la Facultatea de Stiinţele ale Comunicării plăteşte în primul an aproximativ 1.700 lei, spre deosebire de 2.100 cât plătesc cei la ”Dunărea de Jos”.

Universitatea ”Dunărea de Jos” are 16 facultăţi şi în jur de 18.000 studenţi, în timp Universitatea ”Danubius” are 4 facultăţi şi aproximativ 7.000 de studenţi.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=11

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.