Jump to content

Apa caldă a Galaţiului în vara lui 2016


Recommended Posts

Posted

De la 1 aprilie, apă caldă de 10 ori mai scumpă sau deloc

Ne-am întors unde eram acum un an. Nu mai e timp pentru „strămutarea” CAF-ului, așa că vom avea apă caldă cu abur de la ArcelorMittal, cu pierderi de 90%

În furnizarea apei calde menajere în perioada aprilie – octombrie s-a revenit la incertitudinile de acum un an. Cu toate că în ultimele săptămâni a tot fost negociată încheierea unui protocol între Electrocentrale și Calorgal pentru achiziționarea unui cazan de apă fierbinte (CAF) de mică capacitate pentru prepararea apei calde menajere, nu s-a întâmplat mare lucru și cum nu  mai e timp pentru achiziționarea CAF-ului salvator singura soluție este să se recurgă la soluția de anul trecut: prepararea apei calde cu abur tehnologic cumpărat de la combinatul ArcelorMittal.

În documentul pe care l-a înaintat la Prefectură cu prilejul discutării în Comisia de Dialog Social a situației sistemului de termoficare, administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa a precizat că singura șansă de a fi distribuită apă caldă este cumpărarea aburului de la combinat, cu asumarea de către municipalitate a costurilor acestei operațiuni:

„Pentru asigurarea energiei termice consumatorilor racordați la SACET (sistemul de încălzire centralizată – n red) din municipiul Galați în perioada de vară se impune susținerea împreună cu Calorgal și autoritățile locale a singurei soluții aplicabile imediat, respectiv furnizarea energiei termice utilizând aburul livrat de ArcelorMittal SA adaptată la condițiile actuale, în sensul acoperirii cheltuielilor de producție, transport și distribuție de către veniturile obținute din activitatea desfășurată”, se spune în adresa Electrocentrale către Prefectură.

O problemă apare la condiția specificată în finalul acestui pasaj: „în sensul acoperirii cheltuielilor de producție, transport și distribuție de către veniturile obținute din activitatea desfășurată”.

Asta ar însemna ca toate costurile să fie acoperite din încasările pentru apa caldă furnizată populației, însă logica acestei prevederi este spulberată de situația de facto, pentru că apa caldă produsă în aceste condiții este de 10 ori mai scumpă. În vara trecută furnizarea apei calde s-a făcut în pagubă, pierderile fiind de 90%.

Echipamentele de producere a aburului tehnologic de la ArcelorMittal au o anumită capacitate, care este cu mult mai mare decât consumul de care are nevoie Electrocentrale pentru a produce agentul termic primar pe care să îl livreze Calorgalului pentru prepararea apei calde. Anul trecut, între varianta de a nu fi furnizată apă caldă deloc și aceea de a fi furnizată în pierdere, edilii au ales a doua variantă.

Din cauza acestor disproporții între capacitatea de producere a aburului tehnologic și consumul de apă caldă, în vara trecută, în perioada iulie – octombrie, Electrocentrale a livrat la punctele termice ale Calorgal o cantitate de 13.000 de gigacalorii, dar Calorgal a reușit să distribuie și să factureze al asociațiile de proprietari doar aproximativ 10% din această cantitate, mai precis 1.500 de gigacalorii.

În aceste condiții, au fost înregistrate pierderi colosale. În cele 75 de zile de furnizare a apei calde din vara trecută valoarea totală a pierderilor a fost

de 5.216.000 lei. Paguba a fost acoperită de la bugetul municipalității, dar în noiembrie, când în Consiliul Municipal s-a discutat despre acoperirea acestor pierderi, au fost puternice contre între primarul Marius Stan și viceprimarul Florin Popa, soldate în cele din urmă cu sacrificarea directorului Calorgal Cristian Istrate, căruia Marius Stan i-a cerut demisia.

Probabil că și în acest an pierderile vor fi acoperite de municipalitate pentru că, mai ales fiind an electoral, nu va îndrăzni nimeni să calculeze facturile la apă caldă la tarife de 10 ori mai mari.

Dar în cele din urmă toate aceste pierderi vor fi acoperite tot din banii gălățenilor. Le vor plăti și gălățenii care nu vor beneficia de apă caldă.  

Pierderi tradiţionale, cu o vechime de 40-50 de ani

Aceste pierderi înregistrate la prepararea apei calde în timpul sezonului estival sunt o tradiție la Galați, pentru că CET-ul Electrocentrale nu a avut niciodată CAF-uri adaptate la necesarul de agent termic primar pentru prepararea apei calde. În urmă cu trei ani, un fost director al CET-ului ne declara că Electrocentrale are numai CAF-uri de 420 gcal, în timp ce pentru apa caldă ar fi suficient unul cu o capacitate cu mult mai mică, de 50 gcal. Așa că dintotdeauna la CET producerea agentului termic primar pentru prepararea apei calde în perioada de vară s-a făcut în pierdere, fiind pus în funcțiune un CAF de 420, care funcționa la capacitatea minimă permisă, de 150. În cei 40-50 de ani nu și-a pus nimeni problema acestor pierderi și dotarea CET-ului cu un CAF adaptat la consumurile din perioada de vară.

A mai trecut un an, dar nu s-a întâmplat nimic

Problema furnizării apei calde menajere a apărut prin vara lui 2014, când după intrarea Electrocentrale în insolvență creditorii refuzau să mai fie de acord cu funcționarea sistemului în pierdere. Atunci se discuta despre cumpărarea de către municipalitate a unui CAF de o capacitate mai mică, acesta urmând să fie instalat la punctul termic din Țiglina 2, de lângă Școala nr 7.

În vara lui 2014, se discuta despre soluția salvatoare, aducerea unui CAF la mâna a doua, de la CET Brăila. În vara lui 2015 se discuta despre alocarea la Electrocentrale a banilor pentru cumpărarea CAF-ului de la Brăila, dar pentru asta era nevoie de aprobarea Ministerului Energiei și acordul creditorilor Electrocentrale, care punea anumite condiții care să asigure eficiența investiției. La presiunea opiniei publice s-a mers pe varianta preparării apei calde cu abur de la combinat, dar povestea CAF-ului de la Brăila rămânea în vigoare, fiind „teleportată” ca prioritate a anului 2016.

 „Combinatul ne dă un produs care nu e rezultatul procesului tehnologic. Este un produs care special îl produc pentru noi, cu niste utilaje pe care le au la îndemână, care înseamnă costuri. Costurile acestora au fost discutate şi negociate doar pe cele trei luni, presupunând că după pornirea sistemului de furnizare a căldurii în iarnă, la primăvară vom avea deja strămutat CAF-ul de la CET Brăila şi vom funcţiona pe seama CAF-ului”, spunea primarul Marius Stan pe 14 iulie 2015.

Reținem promisiunea primarului că în primăvara lui 2016 CAF-ul de la Brăila va fi deja „strămutat” la Electrocentrale.

Suntem în primăvara lui 2016 și CAF-ul de la Brăila nu a ajuns la Galați. Nici formalitățile birocratice nu au fost bifate.

În urmă cu două săptămâni, administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa se referea într-o postare pe facebook la un protocol care urma să fie încheiat pentru a fi posibilă „strămutarea” CAF-ului.

 „Am reluat discuțiile pe tema protocolului pe care urmează să îl încheiem cu municipalitatea gălățeană și am convenit să revizuim draftul protocolului, pentru ca acesta să poată fi semnat într-o formă acceptată de toată lumea. Sper să fie semnat în maximum două săptămâni. Protocolul prevede achiziția CAF-ului, care să asigure apa caldă menajera în perioada verii, iar în acest moment căutăm o variantă de achiziționare a acestuia”, preciza administratorul special al Electrocentrale.

Uite protocolul, nu e protocolul

Au mai trecut două săptămâni și dintr-o nouă postare a administratorului special al Electrocentrale aflăm că negocierea protocolului a cam eșuat, că „strămutarea” se amână și nici nu mai e așa de sigură, pentru că a mai apărut și varianta unui alt CAF, „strămutat” de la Electrocentrale Grup:

„Soluția pe care Electrocentrale Galați SA o consideră ca fiind cea mai bună de implementat pentru viitor este cea care presupune funcționarea cu un cazan de apă fierbinte (CAF) achiziționat de la CET Brăila, pe care, din păcate, în lipsa unui acord cu municipalitatea în vederea semnării protocolului de colaborare (care presupune menținerea funcțională a acestui sistem pe o perioadă de cel puțin 3 ani) nu poate fi pusă în practică. Ca urmare, am propus achiziționarea acestui CAF direct de către distribuitorul Calorgal SA cu ajutorul municipalității și închirierea de către noi a rețelei de termoficare, astfel încât agentul termic în perioada verii să fie produs și distribuit direct de către Calorgal SA.

Mai există o soluție de rezervă ce constă în funcționarea cu un CAF din anul 1976, cu o capacitate mult mai mică decât cel de la Brăila (până la 10Gcal) pe care, în urma verificării compatibilității tehnice, acționarul societății noastre, Electrocentrale Grup SA, ar urma să îl pună la dispoziția noastră sub forma de aport la capitalul social”.

Și, cum se întâmplă la Galați, atunci când există mai multă variante nu va fi pusă în practică niciuna. În cazul de vorbim, singura variantă rămâne apa caldă preparată cu abur de la combinat:

„Niciuna dintre solutiile de mai sus NU poate fi implementată cu data de 01.04.2016.

Drept urmare, singura soluție implementabilă de la această dată este soluția bazată, ca și combustibil, pe aburul industrial de la ArcelorMittal, și pentru care, în acest moment, este confirmată disponibilitatea.

Vom iniția, în zilele următoare, solicitări/negocieri cu distribuitorul Calorgal SA/municipalitatea Galați/Consiliul Local Galați, în vederea punerii în aplicare a acestei soluții (dacă și dumnealor vor accepta)”, se spune în încheierea postării lui Sinan Mustafa.

stiridegalati.ro

Posted

Soluţia furnizării apei calde, hotărâtă de reprezentanţii CL, Electrocentrale şi Calorgal

  • Grupul de lucru va discuta varianta unanim acceptată pentru prepararea energiei termice și pierderile care pot fi de la 9 la 15 milioane de lei

Administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa, a fost prezent la ședința extraordinară de astăzi a Consiliului Municipal, pentru a prezenta posibilitățile de asigurare a apei calde menajere în perioada estivală, când sistemul de încălzire centralizată va fi oprit, dar și pentru a afla în ce măsură există o disponibilitate a municipalității pentru a analiza în comun cu reprezentanții CET-ului, atât variantele furnizării apei calde, cât și luarea unei decizii în privința viitorului sistemului de termoficare și posibilitatea înființării unei societăți comune, care să asigure producția și furnizarea energiei termice.

Potrivit lui Sinan Mustafa, în vara anului trecut, când agentul termic primar furnizat către punctele termice ale Calorgal a fost preparat cu abur tehnologic de la combinatul ArcelorMittal, Electrocentrale a înregistrat pierderi de 3-4 milioane de lei, însă în acest an creditorii Electrocentrale nu vor mai fi de acord cu astfel de pierderi. „Anul trecut societatea noastră a furnizat agent termic pe baza aburului industrial de la combinat și am înregistrat pierderi în perioada de vară, care s-au dus între 3 și 4 milioane de lei”, a spus administratorul CET, care a mai precizat că sunt pierderi mai mici decât cele de 11 - 12 milioane de lei care ar fi fost înregistrate dacă nu era folosit abur de la ArcelorMittal.

Potrivit administratorului special al CET este momentul adoptării unei decizii de către Consiliul Municipal, atât în privința furnizării apei calde în sezonul estival, cât și în privința creării unei societăți integrate care să producă și să distribuie energia termică, o asociere a Electrocentrale cu Calorgal, care este unica soluție de reorganizare a sistemului actual, alternativa fiind intrarea în faliment a Electrocentrale și implicit falimentul sistemului de termoficare la Galați:

„În momentul de față societatea noastră nu mai are resursele necesare pentru a acoperi aceste pierderi, din cauză că suntem în fața unei situații în care am imobilizat foarte multe din resursele noastre pentru plata ratelor către creditorii noștri, Romgaz și Transgaz. Nu sunt aici ca să arunc vina sau să trag niște concluzii, ci doar să atenționez asupra unei situații. Din punctul nostru de vedere această soluție (cu abur de la ArcelorMittal – n red) este singura implementabilă imediat, dacă se dorește acest lucru.

Dacă nu se dorește, dacă nu vom avea o strategie de funcționare pe termen lung, cel mai probabil că noi vom intra în indisponibilizare financiară. Mai ales că din punct de vedere legal, la sfârșitul lunii mai trebuie să  depunem planul de reorganizare, plan care are la bază o singură soluție, crearea unei societăți integrate, în care și municipalitatea să vină ca și acționar alături de Electrocentrale.

În concluzie, această soluție se poate implementa. Trebuie să stăm la masă și să analizăm și celelalte costuri. Aceste costuri sunt constante, le putem discuta. Chiar propun, dacă există interes pentru această soluție pe mai departe din partea municipalității, din partea distribuitorului, din partea Consiliului Municipal să facem o comisie care să analizeze și dacă această comisie decide că are sens să fie implementată această soluție să o implementăm. Dacă nu, noi să transmitem ca atare creditorilor noștri și dumneavoastră către mass media și mai departe populației că nu ne dorim această soluție și din păcate va trebui să renunțăm în perioada de vară la această soluție”, a spus Sinan Mustafa.

La furnizarea apei calde, pierderi de 9 la 15 milioane de lei

Adoptarea singurei variante care poate fi adoptată imediat, prepararea apei calde cu abur tehnologic de la combinat, presupune ca toate părțile implicate, Consiliul Municipal, Primărie, Calorgal, Electrocentrale, să își asume pierderile. În vara trecută, pentru prepararea și furnizarea apei calde în perioada 13 iulie – 30 octombrie, au fost înregistrate pierderi de aproximativ 9 milioane de lei, dintre care 3-4 milioane pe partea de producție și furnizare, adică la Electrocentrale, iar 5,2 milioane de lei pe partea de distribuție, la Calorgal. În acest an, pierderile ar putea ajunge la peste 15 milioane de lei, poate chiar s-ar dubla, pentru că ar fi asigurată distribuția apei calde pe o perioadă mai îndelungată. Dacă furnizarea apei calde s-ar face de la 1 aprilie, lucru posibil din punct de vedere tehnic, perioada de furnizare a apei calde s-ar dubla față de aceea din vara lui 2015.

Potrivit lui Sinan Mustafa, prepararea energiei termice cu abur de la combinat nu este cea mai bună soluție, varianta optimă fiind aceea de achiziționarea unui CAF (cazan pentru apă fierbinte).

Grupul de lucru se va întruni miercuri

Primarul Marius Stan s-a declarat de acord cu înființarea comisiei care să analizeze varianta de furnizare a apei calde: „Eu cred că ar trebui să înființăm acea comisie, pentru că e vorba și de bani, e vorba și de competență. Comisia de Buget și Comisia de Servicii să facă un grup de lucru care să aibă discuțiile aplicate cu reprezentanții CET-ului și ai Calorgalului”, a spus Marius Stan.

Miercuri, de la ora 9.00 se va întruni grupul de lucru format din membrii Comisiei de Buget, Comisiei de Servicii și reprezentanții Calorgal și Electrocentrale.

stiridegalati.ro

 

O comisie a CL va decide dacă vom mai avea apă caldă. Se joacă soarta sistemului centralizat de încălzire

  • "Întreruperea sistemului centralizat, fie şi numai pe perioada verii, va duce la falimentul CET şi ne va priva de singura sursă de energie termică", a atras atenţia primarul Marius Stan

Deşi se spune că dacă vrei să îngropi o problemă faci o comisie care să se ocupe de ea, la Galaţi, o comisie formată din alte trei comisii va decide dacă gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat de încălzire vor avea apă caldă de la 1 aprilie şi, implicit, agent termic, de la 1 noiembrie. Noua structură, formată din consilierii locali din Comisia de Buget-Finanţe, Comisia de Servicii şi Comisia Juridică, se va întruni în această dimineaţă, împreună cu reprezentanţii Electrocentrale (CET) şi ai Calorgal, pentru a analiza ce obligaţii financiare îşi asumă municipalitatea pentru duşurile calde în sistem centralizat. Comisia a fost creată ieri, la şedinţa extraordinară a Consiliului Local, în urma intervenţiei administratorului special al Electrocentrale, Sinan Mustafa.

"Nu ştim cum ieşim din iarnă…"

Sinan Mustafa a venit în faţa aleşilor pentru a le explica faptul că, de la 1 aprilie, singura soluţie de funcţionare a sistemului centralizat o reprezintă aburul industrial furnizat de Combinat. Şi dacă ArcelorMittal şi-a exprimat toată disponibilitatea de a pune la dispoziţie acest combustibil, problema o reprezintă costurile. "Din păcate, pe lângă costul combustibilului pe care îl livrează Combinatul, trebuie să găsim o soluţie şi pentru acoperirea unor cheltuieli de funcţionare ale societăţii noastre. Noi am avut anul trecut, de exemplu, pierderi de trei-patru milioane. N-o să le punem în cârca Consiliului Local, însă vreau să le analizăm împreună. Noi nu mai avem resursele necesare! Dacă anul trecut am intrat în vară cu şapte-opt milioane de lei în cont, anul acesta, din păcate, nu ştim cum o să ieşim din iarnă…", a explicat Sinan Mustafa.

Viceprimarul PSD Florin Popa, preşedintele Comisiei de Buget Finanţe, a încercat să facă un bilanţ al pierderilor: "Dacă adăugăm la cele cinci milioane care au fost pierderi la noi, încă trei-patru milioane la Electrocentrale, rezultă că, la furnizarea apei calde, în viitor, vom înregistra împreună o pierdere de aproximativ opt-nouă milioane de lei”.

Sinan Mustafa a replicat că în orice sistem centralizat din lume există pierderi în perioada de vară.

Responsabilitate uriaşă

Primarul Marius Stan a intervenit şi a propus constituirea unei comisii: "Comisiile reunite, Buget şi Servicii, să formeze un grup de lucru, care în timpul cel mai scurt să aibă discuţii aplicate cu reprezentanţii CET şi Calorgal, evident şi cu aparatul de specialitate al Primăriei. Responsabilitatea - cred că realizează toată lumea - este una uriaşă, pentru că întreruperea sistemului, fie şi numai pe perioada verii, în mod cert va duce la falimentul CET şi, mai departe, ne privează de singura sursă de energie termică. Aşa că, dacă se întrerupe furnizarea, probabil că asumarea pe care o vom avea va fi de întrerupere a sistemului centralizat, cel puţin pentru câţiva ani, dacă nu definitiv”, a punctat Stan.

Viceprimarul Florin Popa a propus ca din comisie să facă parte şi consilierii din Comisia Juridică, pentru că „în primul rând din punct de vedere juridic va trebui să găsim forma legală sub care să contractăm abur de la Combinat pe care noi să-l plătim în integralitate şi din care noi să facturăm doar 10-15 la sută, aşa cum s-a produs anul trecut, asumându-ne, şi din punct de vedere legal, acest efort economico-financiar pe care CL ar trebui să-l facă".

Comisia se va întruni în această dimineaţă. O decizie va trebui luată cât mai repede, pentru ca Electrocentrale să o poată comunica Adunării Creditorilor.

Trebuie spus că la Galaţi mai există deja o subcomisie, coordonată de Instituţia Prefectului, care se ocupă de viitorul sistemului de termoficare...

viata-libera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

De unde va veni apa caldă a gălăţenilor

  • Reprezentanţii municipalităţii au decis să semneze protocolul cu CET, pentru achiziţia cazanului de apă fierbinte
  • Condiţia este ca investiţia să fie suportată de Electrocentrale

Reprezentanţii municipalităţii şi cei ai Electrocentrale nu au ajuns, deocamdată, la un acord asupra modului şi condiţiilor în care vor reuşi să le asigure gălăţenilor apa caldă menajeră pe perioada verii. Dacă, la începutul săptămânii trecute, atenţia era focalizată strict pe soluţia aburului furnizat de ArcelorMittal, spre sfârşitul săptămânii trecute, Electrocentrale (CET) a reuşit să dea noi bătăi de cap Primăriei şi Calorgal, când Sinan Mustafa, administratorul special al CET, a anunţat că Adunarea Creditorilor (Romgaz şi Transgaz) a aprobat funcţionarea societăţii în condiţiile actuale doar până pe data de 19 martie. Cu alte cuvinte, Electrocentrale poate să mai producă agent termic, pe combustibil bazat pe gaz şi păcură, doar până pe 19 martie, iar ca să poată funcţiona mai departe va trebui să preia abur de la ArcelorMittal nu de pe 1 aprilie, cum fusese discutat iniţial, ci mai devreme cu aproximativ două săptămâni.

Anunţul Electrocentrale a încins spiritele în Primărie şi Calorgal, în condiţiile în care municipalitatea a făcut deja o plată în avans, de 7,2 milioane de lei, pentru combustibilul necesar producerii agentului termic pentru întreaga lună. Conducerea Calorgal a transmis deja un răspuns negativ Electrocentrale şi a cerut producătorului de agent termic primar să-şi respecte angajamentele. Informaţia ne-a fost confirmată, ieri, de către viceprimarul Florin Popa, la scurt timp după o nouă rundă de discuţii. „Le-am cerut să respecte contractul şi să furnizeze agent termic pentru întreaga lună martie”, ne-a spus Florin Popa.

Să fie cazan, dar cu banii CET

Viceprimarul a afirmat că reprezentanţii municipalităţii au decis să semneze protocolul privind achiziţia cazanului de apă fierbinte, care să le asigure gălăţenilor duşurile calde din aprilie şi până la finele lunii septembrie. Însă condiţia autorităţilor este ca investiţia să fie suportată de Electrocentrale. „Astfel vor fi reduse major pierderile, întrucât varianta pe aburul de la combinat este păguboasă, cu atât mai mult cu cât, mai nou, CET impune o cantitate mai mare de agent termic de contractat. Agreăm varianta achiziţiei cazanului de apă fierbinte, care va avea performanţe mult superioare. CET are deja aprobare pentru cumpărarea cazanului, de mai mult timp. Dar ei au tot pus presiune pe noi să le finanţăm activitatea, ceea ce nu se poate. După discuţiile pe care le-am avut, cam asta era intenţia lor: să preluăm şi să susţinem o parte din cheltuielile lor. Nu există cadru legal pentru aşa ceva. Când cineva pune presiune pe Consiliul Local, trebuie să ştie că CL are nişte obligaţii pe Legea 215, şi pot apărea răspunderi de natură materială şi chiar penală, iar, în final, riscăm să ajungem cu toţii în altă parte, unde nu-şi doreşte nimeni vreodată”, ne-a declarat Florin Popa.

Chiar dacă Electrocentrale va achiziţiona cazanul de apă fierbinte, deşi conducerea societăţii a susţinut, în repetate rânduri, că nu mai deţine resurse financiare pentru a investi în CAF, pentru ca acesta să devină funcţional este nevoie de cel puţin două luni de zile. Asta ar presupune ca gălăţenii să rămână fără apă caldă până prin iunie-iulie, fapt ce va determina încă un val de debranşări (legale şi ilegale) din sistemul centralizat, la fel cum s-a întâmplat anul trecut.

Tocmai din acest motiv, reprezentanţii Primăriei, Consiliului Local, Calorgal şi cei ai CET vor continua totuşi discuţiile pe tema soluţiei menţinerii duşurilor calde cu aburul industrial furnizat de ArcelorMittal.

viata-libera.ro

Posted

Hei-rup electoral şi minţi "luminate" brusc. Cum îşi propun autorităţile să aibă grijă de termoficare

  • Municipalitatea a acceptat crearea societăţii integrate de producţie, transport şi distribuţie a agentului termic şi a trimis protocolul către CET
  • Preţul gigacaloriei ar putea creşte, pentru a acoperi "cheltuielile suplimentare" ale Electrocentrale

Reprezentanţii municipalităţii au hotărât brusc să pună în practică, cel puţin la nivel scriptic, ceea ce au tot amânat mai bine de un an, sub motivaţia constrângerilor legale şi condiţiilor imposibil de îndeplinit impuse de Electrocentrale (CET). La începutul acestei săptămâni, conducerea Primăriei a anunţat CET că este de acord să semneze protocolul privind crearea societăţii integrate de producţie, transport şi distribuţie a agentului termic şi a înaintat conducerii CET o variantă revizuită a protocolului, pe care urmează, conform adresei Primăriei, să o şi supună votului Consiliului Local, în şedinţa de la finele lunii martie. Numai că, din cele şase pagini ale documentului de care, teoretic, va depinde, în mare măsură, soarta sistemului centralizat, cinci prezintă informaţii generale despre termoficarea gălăţeană şi doar una se referă la modul în care autorităţile văd menţinerea în funcţiune a serviciului în timpul verii şi iernii. Nici măcar nu precizează cum.

Prevederi confuze

În viziunea municipalităţii, societatea integrată va fi înfiinţată, cel târziu, la data de 1 aprilie, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă cei care au redactat şi semnat documentul în numele primarului Marius Stan au luat în considerare că ne aflăm deja în a doua jumătate a lunii martie, iar astfel de proceduri necesită mult timp. Totodată, în aşa-zisul protocol nu este prevăzut nici dacă societatea integrată se va crea pe structura Calorgal sau pe cea a CET.
Aşa cum am anunţat săptămâna trecută, municipalitatea impune CET să achiziţioneze cazanul de apă fierbinte, de la Brăila, iar în schimb autorităţile îşi iau angajamentul „să asigure condiţiile necesare funcţionării investiţiei cel puţin 3 (trei) ani de zile”. Acelaşi document prevede că, pe perioada sezonului rece, "energia termică necesară (...) va fi realizată cu ajutorul agregatelor energetice existente în incinta Electrocentrale", cu precizarea că în perioada iernii se va livra "energie termică sub formă de apă fierbinte (…) şi energie electrică livrată în Sistemul Energetic Naţional. Energia electrică este produsă în cogenerare cu energia termică sub formă de apă fierbinte".

Apa caldă, din două părţi

Conform documentului Primăriei, în perioada aprilie - iunie 2016, "toate agregatele energetice din CET sunt în conservare şi energia termică va fi produsă prin implementarea soluţiei utilizând drept combustibil aburul livrat de ArcelorMittal SA. Cheltuielile de producţie şi transport vor fi acoperite de veniturile obţinute din activitatea desfăşurată utilizând un preţ de producere de maxim 400 de lei/Gcal inclusiv TVA, după obţinerea deciziei Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei”. Pentru perioada iulie-octombrie 2016 (dar şi pe întregul sezon cald al anilor ce vor urma), apa caldă va fi produsă pe platforma CET, cu ajutorului cazanului de apă fierbinte, cu personal redus şi agregatele energetice în conservare.

CET respinge protocolul

Conducerea Electrocentrale ne-a declarat însă că refuză să semneze protocolul în forma propusă de municipalitate. Administratorul special al CET, Sinan Mustafa, a confirmat şi faptul că societatea integrată nu va putea fi constituită până pe data de 1 aprilie. Mai mult, acesta a spus că în varianta protocolului înaintat de CET este propusă crearea noii societăţi pe structura Electrocentrale, care, deşi are bunurile ipotecate şi datorii către furnizori, îşi poate renegocia şi ajusta creanţele, conform Legii insolvenţei. Reprezentantul CET a reiterat că societatea nu mai dispune de resurse financiare pentru achiziţia cazanului de apă fierbinte de la Brăila şi, prin urmare, a propus, din nou, Primăriei şi Consiliului Local ca agregatul să fie achiziţionat de municipalitate, prin Calorgal.
Totodată, potrivit lui Sinan Mustafa, municipalitatea va trebui să suporte şi cheltuielile aferente procesului de producţie a agentului termic, pe baza aburului furnizat de ArcelorMittal, care se ridică la aproximativ 1,5 milioane de lei pe lună. În acest sens, s-a luat în calcul majorarea preţului gigacaloriei livrate de CET, iar Primăria a trimis deja către ANRE un punct de vedere favorabil.
"Suntem de acord ca producătorul în cogenerare Electrocentrale Galaţi SA - în insolvenţă să practice preţuri de vânzare a energiei termice care să-i acopere în mod rezonabil pentru consumatori cheltuielile suplimentare (…) Venim cu rugămintea să ne sprijiniţi pentru aprobarea în regim de mare urgenţă a acestor preţuri modificate în mod rezonabil pentru consumatori, ţinând seama de cheltuielile suplimentare generate de implementarea noii soluţii", se arată în adresa transmisă de municipalitate.
Conform informaţiilor noastre, în cazul în care preţul gigacaloriei va fi majorat, municipalitatea va trebui să suporte o subvenţie mai mare, astfel încât preţul final către populaţie să rămână acelaşi. La acest moment, se discută despre un preţ al gigacaloriei de 400 de lei, însă reprezentanţii CET spun că această valoare acoperă doar 10-15 la sută din costul de producţie, în condiţiile în care se vorbeşte de o cantitate a agentului termic ce va fi livrată la jumătate faţă de vara anului trecut.
În cazul în care protocolul va fi supus votului aleşilor locali, chiar dacă CET a transmis că nu îl semnează, documentul are mari şanse să "pice" la vot. "Sunt generalităţi care nu pot duce la luarea unei hotărâri. Eu cred că această formă nu poate fi supusă votului Consiliului Local", ne-a declarat viceprimarul Florin Popa.

viata-libera.ro

Posted

CET se pregăteşte să tripleze prețul gigacaloriei

Electrocentrale ar putea majora preţul gigacaloriei de la aproximativ 205 lei cu TVA (tariful practicat de producătorul de agent termic în acest moment) la nu mai puţin de 557 de lei (cu TVA). Anunţul a fost făcut de Sinan Mustafa, administratorul special al CET, care a afirmat că ia în calcul această variantă pentru acoperirea costurilor de producţie a agentului termic pe perioada verii, de aproximativ 1,5 milioane de lei, care, conform negocierilor purtate cu municipalitatea, ar putea fi suportate din bugetul local.

Atât conducerea Electrocentrale, cât şi primarul Marius Stan au confirmat însă că majorarea tarifului practicat de Electrocentrale nu va avea impact direct asupra gălăţenilor racordaţi la sistemul centralizat, întrucât, pentru ca populaţia să nu fie nevoită să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru apa caldă, Consiliul Local va suporta o subvenţie mai mare. „Din discuţiile pe care le-am purtat, vă pot spune că impactul nu va fi resimţit la nivelul consumatorilor, deoarece municipalitatea ar urma sa suporte practic o subvenţie mai mare. Discutăm despre majorarea preţului gigacaloriei pentru că, aşa cum am spus în repetate rânduri, altă variantă nu există pentru ca acest sistem să poată fi menţinut în viaţă. Suma de 1,5 milioane de lei, aferentă costurilor de producţie a agentului termic, pe care municipalitatea ar urma să o suporte, reprezintă mai puţin de jumătate din totalul cheltuielilor lunare ale societăţii noastre în regimul de vară, diferenţa de cheltuieli fiind în sarcina noastră. Ţin să subliniez că Electrocentrale nu a solicitat partenerilor săi să suporte întreaga noastră cheltuială, aşa cum încearcă unii să inducă în eroare opinia publică. Am venit cu aceste soluţii şi solicitări către Consiliul Local strict din considerentul de a menţine o funcţionare continuă a sistemului centralizat de termoficare. Iniţiativa, la fel ca anul trecut, a fost a societăţii noastre, nu a Calorgal şi nici a Consiliului Local”, a afirmat Sinan Mustafa.

Acesta a declarat totodată că „este nevoie de o decizie politică la nivelul Consiliului Local, deoarece, din informaţiile pe care le deţin, există resurse pentru implementarea acestei soluţii şi cred că domnii consilieri trebuie să-şi asume menţinerea funcţională a sistemului sau închiderea acestuia”. Rămâne de văzut ce vor decide aleşii.

Angajaţii CET vor primi lefuri mai mici de la 1 aprilie

Cei 370 de angajaţi ai Electrocentrale (CET), producătorul de energie electrică şi agent termic primar din municipiul Galaţi, vor avea programul redus de lucru, timp de şase luni de zile. Conducerea societăţii ne-a declarat că măsura va fi aplicată în intervalul 1 aprilie - 30 septembrie 2016, perioadă în care fiecare dintre salariaţii Electrocentrale va lucra trei zile pe săptămână, în loc de cinci, ceea ce va conduce la o reducere a programului de lucru cu 40 de zile pentru fiecare angajat.

„Este posibil ca, în paralel cu reducerea programului de lucru al salariaţilor Electrocentrale, să implementăm şi un program de disponibilizări, în principal bazat pe plecări pe cale naturală. Facem eforturi pentru a menţine societatea şi sistemul centralizat de termoficare în viaţă”, ne-a declarat Sinan Mustafa, administratorul special al CET. Acesta a precizat că reducerea programului de lucru al angajaţilor va diminua cu aproximativ 20 la sută cheltuielile salariale, care, în prezent, depăşesc 1,6 milioane de lei pe lună.

Reprezentantul CET ne-a declarat că, începând cu data de 26 martie, conform deciziei Adunării Creditorilor, agregatele de producţie a energiei electrice vor intra în conservare, urmând să rămână funcţională doar instalaţia care va procesa aburul industrial furnizat de către ArcelorMittal pentru apa caldă menajeră a populaţiei.

Bineînţeles, dacă aleşii locali vor aproba funcţionarea pe mai departe a sistemului.

viata-libera.ro

Posted

Marius Stan: CL să-şi asume politic dacă mai vrea sau nu sistem de termoficare în oraş

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a declarat, miercuri, că dacă joi, 31 martie, în şedinţa Consiliului Local Galaţi, nu se va aproba semnarea unei convenţii între municipalitate, Calorgal şi CET privind subvenţionarea, din bani publici, a producţiei de agent termic în perioada verii, gălăţenii ar trebui să înţeleagă că Galaţiul va rămâne fără sistem de termoficare din cauza consilierilor locali şi nu a primarului.

În acest sens, primarul Marius Stan a citat Legea 215 a administraţiei publice locale: "care precizează că doar Consiliul Local asigură în condiţiile legii cadrul necesar pentru furnizarea serviciilor publice de interes local privind - educaţie, sănătate, sport, cultură, serviciile comunitare de utilitate publică, adică alimentare cu apă, gaz natural, canalizare, salubrizare, energie termică, iluminat public, transport public local etc. Aşadar, singurul atribut al primarului este acela că asigură punerea în aplicare a hotărârilor CL. Vă spun asta pentru a înţelege că indiferent de ce vrea primarul, dacă nu vrea Consiliul Local, nu se întâmplă acel lucru. Să terminăm cu mitul că primarul e în toate! Nu, el face doar ce-i permite legea, adică să aplice ce hotărâşte CL. Decizia de a furniza agent termic la Galaţi e dificilă, poate suscita discuţii la infinit, iar fiecare parte are dreptate. Sistemul este evident că funcţionează cu pierderi foarte mari, dar asta se ştie de ani de zile şi rămâne în cele din urmă o decizie politică ce trebuie asumată de CL, dincolo de eficienţă şi alte aprecieri. Nu încerc să mut problema în curtea altuia, dar spun lucrurilor pe nume, pentru că se încearcă a-i pune primarului bomba în braţe că nu e în stare să asigure agentul termic. Nu! Eu am făcut cele mai mari eforturi, avem peste 100 de milioane de lei date ca sistemul să funcţioneze, să primească oamenii apă caldă şi căldură. E un cost mare, dar se justifică deoarece sunt atâtea familii cărora prin altă variantă nu le putem asigura agent termic. (...) Este probabil un lobby făcut ca sistemul de termoficare să se oprească, să fie blestemat primarul pentru că nu dă apă caldă şi căldură la oameni. Este un element care cred că, din punct de vedere politic, vor încerca să îl folosească aleşii locali la şedinţa de joi. Se pare că şedinţa de joi va deveni una din cele mai importante şedinţe de CL, în urma căreia trebuie să luăm o hotărâre răspicată privind sistemul centralizat de termoficare în Galaţi. Dacă acest proiect nu se va semna, va însemna oprirea sistemului de termoficare din Galaţi, pentru că fără apă caldă, în perioada verii se vor debranşa tot mai mulţi gălăţeni, iar repornirea sistemului de încălzire, la toamnă, va fi practic imposibil cu un CET care la acea dată ar putea fi falimentar”, a spus primarul Marius Stan.

Acesta a precizat că motivul pentru care a făcut declaraţiile de presă constă în faptul că marţi, la şedinţele pe comisiile de specialitate, consilierii locali din comisia de buget finanţe nu au avizat favorabil proiectul de semnare a convenţiei între municipalitate, Calorgal şi CET privind asigurarea, în perioada aprilie-octombrie, a apei calde menajere pentru populaţie, folosindu-se drept combustibil aburul industrial din combinat. Cum CET se află în insolvenţă, adunarea creditorilor a impus ca o astfel de activitate, desfăşurată pe timpul verii - care ar aduce mari pierderi societăţii Electrocentrale - să fie condiţionată de semnarea unui protocol prin care Calorgal (recte primăria) îşi asumă consumarea şi plata din aprilie până în octombrie inclusiv, a 27 de gigacalorii, ceea ce ar însemna alocarea de la bugetul local a unei sume de 27 milioane de lei.

Edilul a admis că suma este mare şi că ea acoperă pierderile din sistem, dar “aceste pierderi au fost asumate de consilierii locali când au adoptat, anul trecut, strategia de termoficare în care se precizează clar că, citez, în sezonul de vară, simultan cu reducerea consumului, s-a constatat o creştere a pierderilor din sistemul de transport şi distribuţie, acestea ajungând până la 74%”. Deci noi, CL, ne-am asumat că pe vară sunt pierderi de 74%, sunt pierderi enorme, dar nimeni nu spune că de ani de zile nu s-a mai investit în modernizarea reţelelor de termoficare. Cetăţeanul nu va plăti în plus pentru apa caldă, vom acorda subvenţii de la bugetul local şi vă spun că aceste subvenţii se pot acorda pe lege, dar doar dacă votează consilierii locali. Aşadar, vorbim de o decizie politică. Şi dacă este aşa, atunci să-şi asume politic cei care reprezintă cetăţenii Galaţiului, adică cei din CL. Vrea CL să dea apă caldă de la 1 aprilie, aprobăm convenţia şi funcţionăm de la 1 aprilie. Nu vrea CL, atunci să-şi asume politic urmările de rigoare ce derivă din această hotărâre. Este o asumare politică, restul este cancan. Nu trebuie ca un oraş să stea în ambiţiile politice ale unora”.

Primarul Marius Stan a invitat la şedinţa de joi şi reprezentanţii societăţii civile şi a asociaţiilor de proprietari - “şedinţa de CL este publică, poate veni oricine. Fac apel la cei interesaţi să vină în şedinţă publică, contează şi părerea lor” - şi a încheiat spunând “mă bazez în CL pe 5 voturi ale UNPR şi cu certitudine voi avea încă 3. Sper ca restul de până la 27de consilieri să aibă noaptea ca pe un sfetnic bun. Încă sper în înţelepciunea oamenilor”.

presagalatibraila.com

Posted

Ședință de CL lungă și degeaba. De vineri, 1 aprilie, nu mai avem apă caldă la robinet!

După o ședință-maraton care a durat peste trei ore și jumătate (și la care au asistat și zeci de gălățeni îngrijorați de soarta termoficării orașului), consilierii locali au adoptat doar de principiu convenția între CET, Calorgal, ArcelorMittal și municipalitate privind producerea, în perioada aprilie-octombrie, de apă caldă menajeră fabricată cu abur industrial furnizat de combinatul siderurgic.

Cum însă principiile nu curg la robinet, din această noapte, Galațiul va rămâne fără apă caldă menajeră. Asta, până săptămâna viitoare când consilierii locali au stabilit că se vor întruni într-o ședință extraordinară în care se adopte convenția propriu zisă, care să includă atât consumul de agent termic în perioada verii dar mai ales suma de bani alocată de la bugetul local pentru acest lucru - date asupra cărora aleșii locali nu au reușit să se pună de acord astăzi, de la ora 15.00 și până la 18.35, când s-a încheiat ședința de CL. Discuțiile în contradictoriu au trenat ore întregi în care aleșii locali au încercat să își facă imagine și să atragă capital electoral, prin discursuri care mai de care mai lungi, asupra cărora evident că nu vom insista. În esență, opoziția arătată de grupul PSD față de propunerea primarului Marius Stan s-a referit la faptul că suma totală care ar urma să fie alocată de la bugetul local pentru producerea apei calde menajere - 3,5 milioane de lei pe lună, timp de șapte luni, adică 24,5 milioane de lei - este prea mare, față de consumul real de apă caldă menajeră, pe timp de vară, în Galați, comparativ cu cele 27.400 de gigacalorii pe care Calorgal ar urma să se angajeze că le va cumpăra de la CET. Oponenții proiectului propus de Marius Stan au mai explicat că nu vor să voteze proiectul în forma propusă de inițiator (cu alocarea de fonduri), din cauză că CET nu ar fi prezentat nici un document justificativ pentru consumul respectiv.

Pentru a debloca ședința de CL care amenința să nu se mai finalizeze vreodată - deși până și cetățenii care asistau la discuții au părăsit, în cele din urmă, sala, nu fără a striga la consilieri că “or să ne umple păduchii” -, până la urmă city managerul Aurel Vlaicu a propus să se adopte un acord “de principiu”, urmând ca săptămâna viitoare consilierii locali să aprobe, într-o altă ședință, suma de bani pe care o vor aloca de la bugetul local pentru apa caldă menajeră. Consilierii locali au votat propunerea, însă trebuie menționat că din cei 25 de consilieri locali prezenți la începutul ședinței, până la votarea acordului de principiu privind asigurarea apei calde menajere populației, pe timp de vară, nu au mai rămas în sală decât 16 consilieri locali, cei mai mulți absenți fiind aleșii din grupul PNL - din care nu a mai rămas ăn sală decât Săvel Rotaru.

”Mâine (vineri, 1 aprilie - n.a.) sigur nu va fi apă caldă la robinet pentru că cei de la CET înţeleg că sunt deja într-un şomaj tehnic de mâine. Nu va fi apă caldă probabil până săptămâna viitoare când vom avea o şedinţă extraordinară și se vor semna cele două contracte. Nu am înţeles acum de ce atâta pasiune pentru un subiect care reprezenta un acord de principiu, necesar celor de la Electrocentrale pentru a convinge comitetul creditorilor să le dea acordul pentru a functiona fără cogenerare, ci pe baza aburului industrial de la combinat. În fine, subiectul a fost explicat, dar suntem în campanie şi fiecare trebuie să îşi facă numărul... E bine că până la urma raţiunea a revenit şi e un pas normal. Până săptămâna viitoare cei de la Calorgal au tot timpul trebuie sa lucreze în regim de urgenţă, pentru a semna cele două contracte. Mingea e undeva la Calorgal, CET şi ArcelorMittal. Vom vorbi şi la ArcelorMittal pentru a se stabili preţul, vom discuta cu CET pentru a stabili un preţ corect pentru prestaţia pe care o fac şi evident cu cei de la Calorgal care trebuie să îşi reducă cumva pretenţiile în perioada de vară”, a afirmat Marius Stan.

La rândul său, adminstratorul special al Electrocentrale Galaţi, Sinan Mustafa, a declarat că având în vedere decizia Consiliului Local, sistemul de producţie a agentului termic se va sista la ora 24.00. „Era logic să se ajungă în această situaţie din păcate, când faci şedinţă pe 31 martie deşi am spus de foarte mult timp că nu se va mai putea furniza agent termic de la sfâşitul lunii martie, iar soluţia este cea a aburului industrial de la combinat. În plus expiră şi contractul cu Calorgal. La ora 24.00 se va opri sistemul, iar gălăţenii nu vor mai primi apă caldă”, a declarat Sinan Mustafa. El a spus că după ce consilierii locali vor ajunge la un acord, Electrocentrale va putea produce apă caldă pe baza aburului foarte repede, după ce este semnat şi contractul cu Calorgal.

presagalatibraila.com

Posted

Gălăţenii mai au de aşteptat până când vor afla dacă vor mai primi apă caldă în sistem centralizat

Gălăţenii mai au de aşteptat până când vor afla dacă şi când vor mai primi apă caldă în sistem centralizat. Luni, 4 aprilie, reprezentanţii CET, ai Calorgal şi Consiliului Local s-au întâlnit, din nou, la masa negocierilor, însă fără a putea transmite, în final, vreo veste celor care, de mai bine de patru zile, fac duşuri reci sau se spală cu apă încălzită la aragaz.

Practic, potrivit participanţilor la întâlnire, după mai bine de două ore de discuţii, pe alocuri tensionate, s-a decis ca reprezentanţii municipalităţii să solicite un punct de vedere Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) cu privire la legalitatea costurilor pe care autoritatea locală ar urma să le suporte din bugetul local pentru apa caldă menajeră a oamenilor pe perioada verii. Practic, marți, 5 aprilie, reprezentanţii Electrocentrale, Calorgal şi ai Primăriei vor pune la punct un memoriu, care va fi transmis ANRSC.

Aşa cum v-am mai informat, Primăria se obligă să plătească, lunar, în perioada aprilie - octombrie, 3,5 milioane de lei în contul Calorgal, pentru plata aburului industrial livrat de ArcelorMittal şi a serviciului de transformare a aburului industrial în apă fierbinte, prestat de Electrocentrale.

viata-libera.ro

Posted

Aleşii locali decid vineri dacă se va relua furnizarea apei calde în Galați

Aleşii locali ai Galaţiului sunt convocaţi vineri, 8 aprilie, în şedinţă extraordinară pentru a decide dacă apa caldă va reveni la robinetele gălăţenilor din sistemul centralizat de încălzire. Acest fapt nu este posibil decât prin încheierea unui protocol între ArcelorMittal, Electrocentrale, Calorgal şi Primăria municipiului Galaţi privind cumpărarea de abur tehnologic din combinat pentru prepararea apei calde şi prin asumarea unor costuri substanţiale de la bugetul local.

În afară de proiectul privind „asigurarea livrării de energie termică, sub formă de apă fierbinte, populaţiei municipiului Galaţi, în perioada aprilie-octombrie 2016”, pe ordinea de zi a şedinţei se mai află şi o serie de decizii patrimoniale care nu au putut fi aprobate la şedinţa precedentă din lipsa cvorumului, în sală fiind prezenţi doar 16 consilieri.

Rămâne de văzut dacă aleşii vor aproba reluarea furnizării apei calde care a fost oprită de pe 1 aprilie, la fel ca anul trecut.

viata-libera.ro

Posted

Vot pentru duşurile calde ale gălăţenilor, dar doar timp de o lună!

Cele 40.000 de apartamente din municipiul Galaţi racordate la sistemul centralizat de termoficare vor primi apă caldă menajeră cel mai târziu miercurea viitoare, pe 13 aprilie, ca urmare a votului din Consiliul Local dat vineri, 8 aprilie. Un vot care vine la o săptămână după şedinţa-maraton de CL din 31 martie, în cadrul căreia consilierii locali au dezbătut ore întregi şi până la urmă nu au votat alocarea a 24,5 milioane de lei, subvenţie cerută de CET pentru asigurarea apei calde pe perioada aprilie-octombrie. Ca urmare a refuzului consilierilor locali de a vota, de la 1 aprilie Galaţiul a rămas fără apă caldă la robinet.

Reamintim că în cadrul şedinţei din 31 martie, primarul Marius Stan propusese consilierilor locali alocarea unei subvenţii de 3,5 milioane de lei pe lună, timp de şapte luni, ceea ce ar fi însemnat alocarea unei sume totale de 24,5 milioane de lei. Propunerea a venit ca urmare a faptului că furnizorul de agent termic SC Electrocentrale a cerut de la CL alocarea unei subvenţii necesare pentru continuarea producerii de agent termic pe perioada caldă a anului. Din cauză că SC Electrocentrale se află în insolvenţă, nu are capacitatea financiară de a asigura populaţiei, pe timpul verii, agentul termic obţinut din combustibilii obişnuiţi, respectiv gaze naturale sau petrol. Totuşi, în perioada aprilie-octombrie, SC Electrocentrale a spus că ar putea asigura apa caldă necesară populaţiei prin producerea agentului termic folosindu-se drept combustibil abur industrial achiziţionat din combinatul siderurgic ArcelorMittal. Pentru ca o astfel de procedură să fie pusă în practică, SC Electrocentrale a cerut Primăriei sprijin financiar, municipalitatea urmând să aloce câte 3,5 milioane de lei pe lună, drept subvenţie la agent termic, timp de şapte luni. Cum la şedinţa Consiliului Local Galaţi din 31 martie această subvenţie nu a fost aprobată de către consilierii locali, care au susţinut că suma este prea mare şi va fi alocată doar pentru a se acoperi pierderile uriaşe de agent termic din sistemul de termoficare, SC Electrocentrale a sistat producţia şi livrarea de apă caldă menajeră în municipiul Galaţi. Vineri însă, în cadrul unei şedinţe extraordinare a CL, a fost votată alocarea unei subvenţii de 3,5 milioane de lei, necesară producerii şi furnizării, doar timp de o lună, a apei calde menajere către populaţie.

Potrivit administratorului special al CET, Sinan Mustafa, luni urmează ca toate părţile implicate - Primăria, distribuitorul de agent termic, SC Calorgal, SC Electrocentrale şi ArcelorMittal - să semneze contractele de colaborare pe timpul verii, după care se vor efectua câteva manevre tehnice, astfel încât gălăţenii vor putea primi apă caldă la robinet cel târziu miercuri, 13 aprilie.

De precizat că din cei 26 de consilieri locali (sunt 27 de toţi, dar Vergiliu Vals a demsionat la finele lunii trecute, ca urmare a faptului că a renunţat la UNPR în favoarea PSD-ului, pierzându-şi, astfel şi calitatea de consilier local), 11 au absentat de la şedinţa de vineri în care s-au alocat banii pentru o lună de duşuri calde. Cei care au absentat sunt viceprimarul Radu Cosca, Monica Dascălu, Eugen Găvan, Viorel Sandu, Gina Palade (ALDE), Mihai Bucataschi, Sorin Ungurianu, Viorel Trif, Raul Mihailov (PNL), Carmina Muşat, Gheorghe Potârniche (PSD).

La finalul şedinţei de CL, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a declarat: „Din spusele celor de la Electrocentrale, gălăţenii ar putea avea apă caldă în 48 de ore, dar eu, ca să fiu precaut, mai dublez un pic termenul. Această hotărâre de CL prevede alocarea sumei 3,5 milioane de lei, este o parte din subvenţia care poate fi acordată şi care permite ca cel puţin o lună să poată funcţiona sistemul, ducând apa caldă în casele oamenilor, asta după ce se vor semna, pe perioada verii, contractele între părţile implicate, adică Calorgal - ArcelorMittal şi Calorgal - CET. Banii alocaţi ajung pentru subvenţia pe o lună, dar în şedinţa următoare de consiliu, după ce vom avea toate contractele semnate, vom aloca întreaga sumă pentru întreg sezonul”. Totuşi, primarul nu a exclus posibilitatea ca aleşii locali să voteze alocarea de subvenţii doar până la încheierea propriului mandat. „E posibil orice... Toată lumea are o temere, că sunt încercări disperate de a lua bani de la buget, de a face tot felul de minuni... Vreau să spun că totul se desfăşoară în cadrul unor legi foarte restrictive. Din păcate însă, prin astfel de lucruri, creăm neîncredere pas cu pas în sistemul centralizat. Este adevărat, noi am votat o strategie pentru termoficarea oraşului, dar nu o putem aplica deoarece nu se întruneşte prima condiţie – să existe raporturi corecte din punct de vedere juridic între toate părţile implicate. Or acum Electrocentrale, care se află în insolvenţă, are reţeaua principală sub sechestru la Romgaz, iar Guvernul, cu CET şi cu noi, trebuie să găsim o soluţie în vremuri în care nimeni nu vrea să semneze nimic”, a mai spus primarul Marius Stan.

monitoruldegalati.ro

Posted

COMUNICAT DE PRESĂ. Galaţiul va avea apă caldă peste câteva zile

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a participat astăzi la semnarea contractului de achiziţie a aburului tehnologic de la ArcelorMittal, necesar asigurării apei calde pentru populaţie. ”Din acest moment, lucrurile intră în linie dreaptă. Electrocentrale poate începe procedurile tehnologice necesare producţiei de agent termic destinat apei calde, iar Calorgal e pregătită să o distribuie către populaţie. Practic, în câteva zile, oamenii care depind de sistemul centralizat de termoficare vor avea apă caldă din nou”, a declarat primarul Marius Stan.

Oficialii Electrocentrale SA Galaţi estimează că procedurile tehnologice specifice durează cel puţin 48 de ore.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galaţi

Posted

Instalaţia a fost repusă în funcţiune. De astăzi, se reia furnizarea apei calde

  • Cei care locuiesc în cartierele Dunărea şi IC Frimu vor beneficia primii de apă caldă menajeră, în timp ce pentru gălăţenii din Port agentul termic se va propaga mai lent

După ce, timp de două săptămâni, s-au chinuit să se spele cu apă încălzită la aragaz sau, mai rău, au făcut duşuri reci, gălăţenii dependenţi de sistemul public de termoficare vor primi, în sfârşit, apă caldă menajeră. De vineri, Calorgal va începe să redeschidă punctele termice din oraş, însă nu pentru toţi gălăţenii va curge apă caldă menajeră la robinete din această zi, întrucât propagarea agentului termic în reţea se face mai lent, pe măsură ce parametrii acestuia vor creşte. Practic, conform reprezentanţilor Electrocentrale şi ai societăţii de ditribuţie a energiei termice, consumatorii din cartierele Dunărea şi IC Frimu vor beneficia primii de apă caldă, întrucât sunt mai aproape de sursa de producere a energiei termice, în timp ce pentru cei care locuiesc în zona Portului şi Valea Oraşului furnizarea acestui serviciu va fi reluată ceva mai târziu, cel mai probabil în cursul zilei de sâmbătă.
Conform directorului tehnic al CET, Dorin Ciobotaru, joi, în jurul orei 11,00, Electrocentrale livra agent termic la temperatură de 55 de grade Celsius, însă parametrii acestuia erau în continuă creştere, motiv pentru care reprezentantul societăţii ne-a declarat că "de vineri, vor fi îndeplinite condiţiile pentru furnizarea de apă caldă". Totodată, reprezentanţii Calorgal au confirmat că, la punctele termice aflate la intrarea în oraş, agentul termic avea o temperatură de 50-53 de grade Celsius, însă la cele din zona Portului, conform măsurătorilor, agentul termic avea 40-41 de grade. Potrivit acestora, pentru ca punctele termice să fi fost redeschise încă de ieri şi oamenii să poată beneficia efectiv de apă caldă era nevoie ca temperatura agentului termic să depăşească 60 de grade. „Pe măsură pe parametrii vor creşte, vom şi deschide punctele termice. Suntem pregătiţi să reluăm distribuţia”, ne-a declarat, ieri, în jurul prânzului, Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Calorgal.
Reamintim că, şi în acest an, apa caldă va fi produsă cu aburul furnizat de ArcelorMittal Galaţi, iar municipalitatea va plăti 3,5 milioane de lei pe lună, în contul aburului şi serviciilor de procesare a acestuia de către Electrocentrale. Deocamdată, aleşii au aprobat asigurarea acestui serviciu pentru o lună.        

viata-libera.ro

Posted

În Micro 19, o avarie ţine închise robinetele

Furnizarea de apă caldă menajeră a fost reluată, vineri, în zona Dunărea, în cartierele Micro 16, 17, 18, 19 (parţial), 20 şi 21, dar şi în cartierul Aurel Vlaicu. Conform reprezentanţilor Calorgal, punctele termice au început să fie redeschise vineri dimineaţă, în jurul orei 5,00, iar până în jurul orei 13,30 erau repuse în funcţiune 52 dintre ele, adică aproape jumătate din totalul punctelor termice ce aparţin societăţii de distribuţie a energiei termice. La aceeaşi oră, reprezentanţii Calorgal lucrau la reluarea furnizării de apă caldă în Ţiglina şi, conform estimărilor de la prânz, spre seară ar fi trebuit să înceapă şi manevrele pentru alimentarea apartamentelor din centrul oraşului.
Din păcate, însă, serviciul de alimentare cu apă caldă a fost reluat parţial în cartierul Micro 19, întrucât Electrocentrale se confruntă deja, încă de vineri, cu o avarie, care afectează zece puncte termice, ce deservesc aproximativ două treimi din consumatorii din cartierul amintit. Directorul tehnic al Electrocentrale, Dorin Ciobotaru, ne-a declarat că defecţiunea va fi remediată, cel mai probabil, sâmbătă după-amiază. Tot sâmbătă ar putea ajunge apa caldă şi la gălăţenii din Port şi Valea Oraşului, dacă, bineînţeles, reţelele Electrocentrale şi Calorgal nu vor mai crăpa, iar parametrii agentului termic vor continua să crească.

viata-libera.ro

  • 2 months later...
Posted

Gălățenii dependenți de sistemul centralizat de încălzire nu rămân în weekend fără apă caldă

Gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat de încălzire pot răsufla uşuraţi. Nu vor rămâne, de mâine, 1 iulie, fără apă caldă. Printr-un anunţ postat pe Facebook, administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa anunţă că SC Calorgal, distribuitorul local, a efectuat astăzi o plată parţială care va asigura furnizarea agentului termic sub formă de apă caldă până luni, 4 iulie 2016.

„Am înţeles de la domnul primar Ionuţ Pucheanu că în cursul zilei de luni, 4 iulie 2016, se va desfăşura o şedinţă de CL în care se va decide asupra plăţii restului de avans necesar până la sfârşitul lunii iulie. Sunt încrezător că decizia CL va fi una favorabilă”, declară Sinan Mustafa pe reţeaua de socializare.

viata-libera.ro

Posted

Primele decizii ale aleşilor locali: Peste 7,7 milioane de lei pentru apă caldă şi transport

Reuniţi în şedinţă extraordinară, aleşii locali au aprobat alocarea unei sume totale peste 7,7 milioane de lei pentru apă caldă în sistem centralizat şi pentru transportul public de persoane. Cele două decizii au fost adoptate cu 22 de voturi „pentru” şi o abţinere din partea consilierei locale independente Simona Vreme.

Acoperirea pierderilor

Aleşii locali au aprobat acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de distribuţie şi furnizare a apei calde pentru populaţie în sistem centralizat în perioada aprilie - mai 2016, în valoare de 3.775.767 de lei, bani de la bugetul local. Prin vocea lui Nicuşor Ciumacenco, grupul PNL a avertizat că este singura dată când votează o asemenea decizie. „Fondurile erau necesare celor de la Calorgal pentru a putea furniza în continuare apă caldă cetăţenilor care sunt branşaţi la sistemul centralizat. Din păcate vorbim de nişte pierderi pe reţea şi de producţie care se duc spre 90 la sută în perioada de vară. Evident că va trebui să găsim fondurile necesare pentru a fi alocate în continuare pentru a putea furniza acest serviciu. Încercăm să găsim soluţii care să poată acoperi această problemă, dar cred că, mai devreme de un an de zile, nu se va putea realiza”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

Şedinţă cu scântei la Consiliul Local Galați. Circ politic avem, apă caldă nu!

  • Acuzaţii de ilegalitate, reproşuri, ironii, plecări în masă şi negocieri în privinţa cvorumului necesar pentru legalitatea întrunirii au marcat şedinţa ordinară de miercuri, 31 august, a Consiliului Local
  • Gălăţenii din cele peste 18.000 de apartamente dependente de apa caldă furnizată în sistem centralizat vor avea parte, de astăzi, de duşuri reci

"Sunt extrem de surprins să aflu că în şedinţa Consiliului Local de astăzi NU s-a votat sau NU s-a luat în discuţie prelungirea implementării soluţiei de furnizare a apei calde pe mai departe. În aceste condiţii, ne vedem obligaţi ca începând cu orele 22,30 să demarăm procedurile de sistare a furnizării agentului termic", a fost anunţul pe care administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa, l-a postat, în această seară, pe pagina oficială de Facebook.

Altfel spus, gălăţenii din cele peste 18.000 de apartamente, câte estimează primarul Ionuţ Pucheanu că ar fi dependente de furnizarea apei calde în sistem centralizat, vor fi nevoiţi să se spele la lighean, cu apă încălzită la aragaz. Motivul? La şedinţa de miercuri, 31 august, a Consiliului Local nici măcar nu a figurat pe ordinea de zi alocarea sumei de 5,2 milioane de lei, de la bugetul local, pentru plata aburului pe care CET îl transformă în apă caldă.

Potrivit primarului, proiectul nu a intrat pe ordinea de zi pentru că nu a avut avizul necesar, mai exact pentru că liberalii nu au semnat documentul cu pricina. Dincolo de această realitate cât se poate de rece, circul nu a lipsit.

PNL şi PMP s-au retras

Ionuţ Pucheanu tocmai propunea introducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind validarea mandatului de consilier al fostului primar, Marius Stan, validare impusă de hotărârea instanţei pe care Primăria a primit-o miercuri, că a început scandalul.

"Grupul PNL nu mai doreşte să ia parte la această glumă proastă în care noi funcţionăm într-un regim în care nici măcar nu ştim dacă este legal sau ilegal. Până când nu vom avea scris de la prefect că acest consiliu este legal şi corect constituit, grupul PNL nu participă la şedinţele CL şi se retrage din sală", a anunţat consilierul local Nicuşor Ciumacenco.

"Sper să fiţi într-atât de bărbat încât să spuneţi de ce în luna septembrie, tot ce e posibil, copiii care vor ajunge la şcoală nu vor mai avea apă caldă", a replicat Pucheanu.

"Că nu s-a constituit corect CL nu e vina noastră! Nu puteţi să spuneţi că din cauza noastră gălăţenii or să rămână fără apă caldă", a mai spus Ciumacenco, înainte de a părăsi sala, alături de ceilalţi şase liberali.

"În urma celor prezentate de colegii de la PNL, şi Mişcarea Populară se retrage din şedinţă, până la stabilirea legalităţii consiliului", a anunţat şi consiliera PMP Nicoleta Badiu.

Consiliera independentă Simona Vreme s-a retras şi ea de la lucrări.

Cât mai e cvorumul?

A urmat, apoi o negociere asupra cvorumului, pentru că în sală mai rămăseseră doar 13 consilieri, iar legea prevede o prezenţă de jumătate plus unu din numărul aleşilor în funcţie. În final, s-a decis că sunt în funcţie 25 de consilieri din 27, deci cu 13 aleşi prezenţi există cvorumul necesar, fiind votată întroducerea pe ordinea de zi a validării lui Marius Stan. Acesta a refuzat, însă, să depună jurământul: "Aţi votat fără să aveţi cvorum. Majoritate simplă însemnă jumătate plus unu din cei aleşi, din 27! Aţi votat 13! Vă băgaţi în puşcărie pe toţi! Aţi încălcat legea şi aţi creat haosul din consilii! Evident că în faţa a 13 consilieri nu pot să fiu nici validat şi nici să depun jurământul!", a declarat Stan şi a părăsit şedinţa.

Ultima oră. Calorgal închide punctele termice

Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, CET Galaţi a transmis Calorgal o notă telefonică prin care anunţă sistarea agentului termic, ca urmare a neplăţii în avans a contravalorii consumurilor pentru luna septembrie, a cărei aprobare nu a fost luată în discuţie în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local al Municipiului Galaţi, desfăşurată în această după amiază. Manevrele de sistare vor fi derulate în această noapte, începând cu ora 22,30.

”Calorgal va închide punctele termice, succesiv, pe parcursul nopţii, pe măsură ce parametrii agentului termic disponibil în reţea vor scădea sub valorile necesare funcţionării. Ne cerem scuze gălăţenilor afectaţi de situaţia creată. Asigurăm clienţii că, de îndată ce Consiliul Local va debloca fondurile necesare, împreună cu partenerii contractuali, vom reîncepe furnizarea de apă caldă în reţea”, transmite Calorgal.

viata-libera.ro

Posted

Gălăţenii au avut astăzi apă caldă, deşi CET a sistat furnizarea de agent termic

Chiar dacă Electrocentrale a sistat, miercuri seară, furnizarea de agent termic, gălăţenii s-au mai putut bucura de duşuri calde şi în cursul zilei de joi. Asta datorită temperaturilor ridicate, care au făcut ca agentul termic din reţea să îşi păstreze parametrii ridicaţi mai bine de jumătate de zi. De exemplu, în jurul orei 15,00, temperatura agentului termic era de 56 de grade, motiv pentru care angajaţii Calorgal încă nu începuseră manevrele de închidere a punctelor termice. Reprezentanţii societăţii de termoficare se pregăteau însă ca, spre seară, odată cu scăderea temperaturii agentului termic sub 50 de grade, să închidă succesiv punctele termice, dinspre cartierul Dunărea spre Centru, respectiv Port.

viata-libera.ro

Posted

Aleşii locali, convocaţi la vot. Apă caldă "de îndată"

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, i-a convocat, vineri, pe aleşii locali în şedinţă de îndată pentru a vota un proiect de hotărâre care va permite reluarea furnizării apei calde în sistem centralizat. Proiectul prevede "acoperirea parţială a pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat în perioada iunie 2015 - iulie 2016, pentru suma de 11.143.582 de lei". Parţial este vorba despre acelaşi proiect de hotărâre care nu a putut intra pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local de miercuri, 31 august, deoarece nu avea avizele comisiei de specialitate. Aceste avize nu mai sunt însă necesare la o şedinţă de îndată.

În raportul de specialitate, autorităţile scriu că "se impune ţinerea unei şedinţe de îndată, în condiţiile în care furnizarea apei calde a fost oprită de către furnizorul Electrocentrale Galaţi, motivat de neefectuarea plăţii în avans. În aceste condiţii, populaţia municipiului Galaţi nu beneficiază de apă caldă, existând riscul apariţiei unor epidemii şi focare de infecţie. Consiliul Local are obligaţia legală pentru asigurarea serviciului public de furnizare a apei calde în mod continuu". Rămâne de văzut dacă aleşii se vor prezenta la întrunire şi dacă vor fi de acord cu plata.

viata-libera.ro

Posted

Apa caldă, cel târziu marţi dimineaţă!

După bâlbâiala administrativă de săptămâna trecută - când consilierii locali (din toate partidele) au dovedit încă o dată că plătirea poliţelor politice este mai importantă decât confortul gălăţenilor care i-au ales, motiv pentru care Galaţiul a rămas fără apă caldă, cei 18.000 de consumatori primesc o veste bună: “dăm drumul la apă caldă, probabil va dura câteva ore până când toţi consumatorii vor avea apă caldă, estimez că cel târziu mâine dimineaţă toţi cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat vor primi acest serviciu”, a spus, astăzi, administratorul special al CET Galaţi, Sinan Mustafa. “Încă nu am primit banii promiţi de Primărie, nu îi avem în cont, dar am primit o informare scrisă prin care am aflat că banii au fost alocaţi şi că este o chestiune de una-două zile până când îi vom primi, aşa că, având în vedere circumstanţele, am decis să repornim sistemul”, a adăugat Sinan Mustafa.

Cineva, totuşi, îşi bate joc de oameni…

… dar fiecare autoritate din Galaţi aruncă vina pe altcineva (administratorul CET, pe Primărie, primarul, pe consilierii locali din opoziţie etc) pentru faptul că gălăţenii au fost obligaţi să facă duşuri reci şi în weekend, deşi, teoretic (şi scriptic), municipalitatea alocase încă de vineri banii către CET pentru producerea apei calde menajere. Astfel, vineri, 2 septembrie, într-o şedinţă de îndată a CL, s-a aprobat alocarea a 5 milioane de lei către CET, reprezentând plata în avans pe luna septembrie fără de care Electrocentrale nu poate produce agent termic. Potrivit unei postări pe facebook a primarului Ionuţ Pucheanu (discutabila modalitate adoptată de tânărul primar pentru a comunica public diverse decizii): “Astăzi [vineri] a fost convocată la sediul Primăriei Municipiului Galaţi o şedinţă de îndată a Consiliului Local Galaţi. Motivul pentru care am organizat această şedinţă este în primul rând votul consilierilor locali în privinţa alocării de fonduri pentru societatea Calorgal. Este vorba despre plata în avans pentru luna septembrie către Electrocentrale, astfel încât cetăţenii oraşului să aibă în continuare acces la apă caldă. În calitate de Primar al Municipiului Galaţi, prioritatea mea este strict legată de interesul public, de interesul cetăţenilor acestui municipiu, care nu au nicio vină că o parte dintre consilierii locali vor, pe fondul acestei chestiuni, să îşi regleze orgolii politice! Grupul format din consilierii Partidului Naţional Liberal, cei ai Partidului Mişcarea Populară şi independenta Simona Vreme a boicotat şi această şedinţă. La limită, această hotărâre a fost votată, însă suntem departe de momentul în care am putea funcţiona într-o normalitate. Este imposibil ca Instituţia Primarului şi tot ce ţine de bunul mers al acestui sistem în interesul cetăţenilor, să funcţioneze dacă aceşti termeni nu se schimbă! Sunt oameni care au fost votaţi de cetăţeni şi înţeleg să îşi bată joc în cel mai evident mod posibil de acest lucru!”.

Când administraţia locală se face pe facebook

Cu alte cuvinte, alocarea sumei de 5 milioane de lei a fost adoptată vineri, motiv pentru care, cel târziu de sâmbătă, CET ar fi trebuit să reia furnizarea apei calde menajere. “Noi nu am primit decât astăzi o informare, la început, telefonică, apoi în scris, de la Primăria Galaţi, potrivit căreia s-a aprobat în CL alocarea sumei de bani... Fără o comunicare oficială noi nu am putut lua nici o măsură”, a explicat Sinan Mustafa motivul pentru care nu a reluat furnizarea apei calde menajere încă de vineri. Întrebat dacă nu a citit postarea primarului Ionuţ Pucheanu de pe facebook, Sinan Mustafa a răspuns: “sincer, am citit-o, dar nu am înţeles din acea postare că s-ar fi alocat banii... aşa că am aşteptat o informare scrisă”.

Morala: administraţia locală nu se face cu postări pe facebook, ci cu comunicări clare şi oficiale. Este la fel de adevărat, totuşi, fie şi în lipsa facebookului, problema ar fi rămas la fel de nerezolvată din cauza absenţei unor oameni cărora chiar să le pese de cele 18.000 de familii care aşteptau apa caldă - vorbim de angajaţi din Primărie care să nu fi rupt uşa vineri, la 16.00, că e program scurt urmat de două zile libere şi să fi trimis o comunicare oficială, scrisă către CET. Şi mai vorbim şi de alţi oameni de la CET, care să fi fost atât de interesaţi să îşi vândă marfa (adică agentul termic), încât să întrebe, de vineri, Primăria, dacă s-au alocat sau nu banii în avans pe care îi aşteptau...

presagalatibraila.com

Posted

După duşurile reci făcute cadou de aleşi, gălăţenii primesc din nou apă caldă

După ce, mai bine de patru zile, au fost lăsaţi de aleşii locali fără apă caldă menajeră, miile de gălăţeni dependenţi de sistemul public de termoficare ar putea face din nou duşuri calde, începând din această după-amiază. Conducerea Electrocentrale (CET) a anunţat, ieri, că urma să repună în funcţiune instalaţia pentru prepararea apei calde menajere şi astfel să reia furnizarea de agent termic în oraş. Asta după ce, vineri, în şedinţa de îndată, aleşii au decis alocarea a trei milioane de lei către Electrocentrale şi ArcelorMittal, pentru ca oamenii să aibă asigurată apa caldă şi în luna septembrie.

„Am primit cu bucurie informarea cum că blocajul asupra soluţiei de livrare a apei calde din cadrul Consiliului Local a fost rezolvat. În plus, municipalitatea ne asigură că, până cel târziu miercuri, se va efectua şi plata necesară. În aceste condiţii, am luat decizia ca pe parcursul zilei de astăzi (luni - n.r.) să demarăm procedurile de repornire”, a explicat, pe Facebook, Sinan Mustafa, directorul general şi administratorul special al Electrocentrale.

Tot ieri, city managerul Marius Humelnicu ne-a confirmat că municipalitatea va face plata necesară reluării furnizării apei calde în cursul zilei de astăzi sau, cel târziu, mâine, întrucât „mai sunt nişte proceduri economice interne ce trebuie parcurse. Am comunicat către CET şi Combinat că vom livra aceşti bani”, ne-a spus city managerul, care a ţinut să sublinieze că „politic, ne tot certăm, dar în final contează ce se întâmplă cu populaţia”.

Reprezentanţii Calorgal au transmis că vor relua distribuţia apei calde pentru cele peste 18.000 de apartamente care mai depind de acest serviciu, de îndată ce Electrocentrale va furniza agent termic la parametri optimi. „Ca urmare a anunţului făcut de conducerea CET, cu privire la reînceperea furnizării de agent termic, asigurăm consumatorii din municipiul Galaţi că vom relua distribuţia de apă caldă menajeră de îndată ce furnizorul va asigura parametrii necesari pentru buna funcţionare a punctelor termice”, a transmis Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al societăţii de termoficare.

Reamintim că, din cauza disputele politice din Consiliul Local, gălăţenii au rămas de joi fără apă caldă, întrucât proiectul de hotărâre privind alocarea banilor necesari pentru menţinerea acestui serviciu nu a primit avizul Comisiei de buget-finanţe, motiv pentru care nu s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a aleşilor locali. La scurt timp, conducerea CET a anunţat că sistează furnizarea de apă caldă, ceea ce s-a şi întâmplat. Vineri, primarul Ionuţ Pucheanu i-a convocat pe aleşi într-o şedinţă de îndată, după care a anunţat că „la limită, această hotărâre a fost votată, însă suntem departe de momentul în care am putea funcţiona într-o normalitate”.

viata-libera.ro

Posted

Când vor avea gălăţenii apă caldă

La aproape o săptămână de când aleşii locali le-au închis robinetele, gălăţenii ar fi putut avea, miercuri, 7 septembrie, apă caldă menajeră, dacă ArcelorMittal nu s-ar fi confruntat cu o avarie la furnal, care a blocat, mai bine de jumătate de zi, activitatea Electrocentrale (CET). Reprezentanţii producătorului de agent termic primar ne-au declarat că ArcelorMittal nu a mai putut asigura debitul de abur necesar preparării apei calde menajere încă de marţi seară, în jurul orei 22,30, din cauza unei defecţiuni, care a şi fost comunicată de reprezentanţii Combinatului.

„Noi suntem pregătiţi, avem toată instalaţia pusă în funcţiune. Aşteptăm ca în combinat să se remedieze problemele şi să poată relua furnizarea, la parametri optimi, a aburului. Am primit asigurări din partea dumnealor că asta se va întâmpla în cursul zilei de astăzi (n.r. miercuri)”, ne-a declarat, miercuri dimineaţă, Ştefan Comşa, şef Secţie Turbine din cadrul Electrocentrale.

Tot miercuri, în jurul orei 13,00, reprezentanţii ArcelorMittal ne-au anunţat că furnalul fusese repornit, iar după-amiază combinatul urma să reia în condiţii normale furnizarea de abur către Electrocentrale. Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal, a adăugat că astfel de situaţii neprevăzute sunt stipulate în contract, document agreat de toate părţile.

În cazul în care nu vor mai apărea astfel de probleme, cele peste 18.000 de apartamente dependente de apa caldă în sistem centralizat vor beneficia din nou de acest serviciu cel mai devreme în cursul zilei de astăzi. Reprezentanţii Calorgal ne-au declarat că de îndată ce Electrocentrale va relua furnizarea de agent termic la parametri corespunzători vor începe să redeschidă succesiv punctele termice din oraş, dinspre cartierul Dunărea spre Centru, respectiv Port.

viata-libera.ro

Posted

S-a reluat furnizarea de apă caldă în Galați. Care sunt primele puncte termice deschise

Gălăţenii primesc din nou, începând de astăzi, joi, 8 septembrie, apă caldă menajeră. Reprezentanţii Calorgal au anunţat că primul punct termic a fost redeschis aseară, la ora 22,40, în cartierul Siderurgiştilor Vest (SC63), iar după ora 23,00, au fost pornite şi SC 23 din Micro 17, SC 65 din Siderurgiştilor Vest şi SC 17 din Micro 16.

„Întrucât parametrii agentului termic furnizat de CET Galaţi sunt în creştere (la ora 22.40 erau: debit: 1020 mc/h, temperatură tur: 62 grade Celsius, temperatură retur: 50 grade Celsius, cu 30mc/h în plus, 2 grade Celsius temperatură tur în plus şi 1 grad Celsius temperatură retur în plus faţă de citirea precedentă, efectuată la ora 21.45), ne aşteptăm ca în următoarele cel mult 12 ore să fie îndeplinite condiţiile pentru deschiderea tuturor punctelor termice operaţionale, cu condiţia continuării evoluţiei pozitive a parametrilor asiguraţi de furnizor”, a transmis, azi-noapte, Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Calorgal.

Acesta ne-a declarat că în această dimineaţă, mai precis în jurul orei 8,00, erau deschise 33 de puncte termice din cele 94 care alimentează cele peste 18.000 de apartamente dependente de apa caldă furnizată în sistem centralizat.

viata-libera.ro

Posted

Galaţiul rămâne fără apă caldă, până vineri

Producerea aburului industrial va fi sistată începând de astăzi, 13 septembrie, ora 16,00, până în cursul zilei de vineri, 16 septembrie, potrivit unei informări ArcelorMittal, remise Calorgal. Astfel, gălăţenii nu vor mai avea apă caldă până vineri, dat fiind faptul că societatea Calorgal SA a anunţat că va închide punctele termice. "Distribuirea de apă caldă în sistem centralizat va fi reluată imediat ce vor fi încheiate lucrările efectuate pe platforma siderurgică. Ne cerem scuze gălăţenilor pentru disconfortul creat", se arată în comunicatul emis de Calorgal.

viata-libera.ro

Posted

S-a „întors” apa caldă

Un weekend cu apă caldă pentru cele 18.000 de familii ale căror apartamente sunt racordate la sistemul centralizat, după ce în cursul nopții au fost finalizate reparațiile la echipamentele de producere a aburului tehnologic de la combinatul ArcelorMittal și în această dimineață Electrocentrale a reluat furnizarea agentulu termic către punctele termice ale Calorgal.

Potrivit unei informări transmise de Calorgal, începând cu ora 8.50 au fost pornite 9 puncte termice, din cartierele Micro 16 și Siderurgiștilor Vest, iar la alte două puncte termice din Micro 17 erau în curs manevrele de deschidere. „Întrucât parametrii agentului termic furnizat de CET Galați sunt în creștere (la ora 9.00 erau: debit: 990 mc/h, temperatură tur: 59 grade Celsius, temperatură retur: 48 grade Celsius, cu 30mc/h în plus, 2 grade Celsius temperatură tur în plus și 1 grad Celsius temperatură retur în plus față de citirea precedentă, efectuată la ora 8.00), ne așteptăm ca în următoarele 12 până la 16 ore să fie îndeplinite condițiile pentru deschiderea tuturor punctelor termice operaționale, cu condiția continuării evoluției pozitive a parametrilor asigurați de furnizor”, se spune în informarea Calorgal.

presagalati.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.