Jump to content

Autobuzul dăunează simţurilor

Recommended Posts

Posted

Transpiraţii în capitala părerilor

Autobuzul dăunează simţurilor

Pentru că, dacă poţi, îl ocoleşti. Pentru că este locul în care ai dovada că oamenii nu ştiu "cu" săpunul şi deodorantul. Pentru că nu poţi să stai jos, fără să fii bârfit "Ia uite-o p-asta, ce, are 20 şi ceva, şi are nevoie să stea jos...". Pentru că vine târziu. Pentru că este murdar.

Transportul în comun - sport extrem

Mda, politicos ar fi să zici că, dom'le, am maşină, nu mai am nevoie să circul cu autobuzul. Adevărul este însă că urăşti autobuzul. Că în autobuz îţi doreşti să te fi lăsat Dumnezeu fără simţul mirosului. Pentru că în autobuz trebuie să te supui nevoii unanime de saună. Geamuri deschise?! Blasfemie!

În Galaţi transportul în comun a devenit demult sport extrem. Încinse de soare ca nişte tigăi, troleele şi autobuzele (pentru că tramvaiele circulă mai mult goale, asta ca să respectăm adevărul!) se hâţână nehotărâte prin oraş. Nu este o noutate pentru nimeni faptul că vârsta a treia adoră datul cu autobuzul. Nu îmi place nici mie s-o spun, pentru că, de altfel, n-am nimic cu bătrâneii şi bătrânicile. Dar când aţi mers ultima dată cu tigaia încinsă, ca să puteţi să vorbiţi despre realitate?

Ce nesimţiţi...

Pasul întâi: urci, ceri scuze la intrare pentru că nenea care stă în uşă nu vede din ce motiv s-ar putea urni din calea ta. Eşti privită cu scârbă. Compostezi. "Cobori la staţia asta?". Eşti decăzută brusc la un pertu pe care nu îl înţelegi. Te mişti însă repede de lângă stâlpul cu aparat din compostat � nu ai voie să încurci traficul în autobuz, chit că până la staţia următoare mai sunt cel puţin două minute de mers.

Pasul doi: te aşezi. A nu se face greşeala de a te aşeza când vreun reprezentant al vârstei a treia este încă în picioare. "Ce nesimţiţi sunt, dom�le, tinerii de azi!". Scrâşneşti amarnic, te ridici, faci loc să stea domnul care cu cinci secunde înainte nu avea niciun gând să stea jos. Domnul se aşază.

Despre îmbuibaţi, cu dragoste

Pasul trei: te întinzi spre geam: "Ştii, am zăcut trei zile de la curent. Nepoată-mea nu poate să stea decât cu geamurile deschise, dragă, că ea se sufocă�". Mâna ţi se crispează în aer. Vocile vin de dedesubt, ca din întâmplare. Geamul rămâne tras.

Pasul patru: unde au dispărut batistele, săpunul, spray-ul? Se tuşeşte la liber, se strănută ca la arteziană, subsuorile revarsă odori de deşeuri toxice. Soluţia: hăpăitul aerului la deschiderea uşilor. Pasul cinci: geanta îţi este luată la control de un minor cu faţă de tractorist juvenil. Rânjeşti cu nebunia scăpărându-ţi în ochi. Minorului îi scapă mâna din geantă. Pasul şase: băngăni afirmativ din cap (păi, dacă ţi se cere părerea!): "Uite ce aglomerat e pe stradă! Ce rău ne fac ăştia cu maşinile lor! Nişte îmbuibaţi, nu le pasă că suntem bătrâni şi avem pensii mici". "Dar puteţi să mergeţi cu autobuzul". "Şi nu merg? În fiecare zi mă sui la nouă dimineaţa şi mă întorc acasă pe la două". Revoltat, capul cu păr carunt şi multiple aluniţe se întoarce spre cei mai cooperanţi: "Doamna Vasilescu, aţi văzut�".

Cobori ca din caruselul groazei. "Ai ajuns!". Saluţi încet. "Hai, mă, te pomeneşti că tu nu mergi cu autobuzul?!". Râzi cu satisfacţia unui "îmbuibat sub acoperire" � "Da"!

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25323

• 3 weeks later...
Posted

Eu am venit la Galati devreo 10 ori pana acum ca sa ma plimb prin oras cu autobuzul si am venit doar in cursul saptamanii insa nu am prins aglomeratie niciodata. Asta cred si pt ca era ora pranzului i lumea pe la servici si canicula de afara ii tinea pe batrani baricadati in case. Am prins aglomeratie o singura data in troleu cand lumea se intorcea de pe la servici. Era ora 15.30-16.00. Dar tare imi e dor de o aglomeratie din aceia ca pe timpul lui Ceasca. Atunci weram mica si nu prea imi mai amintesc decat din auzite. Insa as vrea sa experimentez asa ceva. Insa cum am mereu timpul de stat in Galati intre 10.30 si 19.00 as vrea sa imi recomandati o ora si o linie de autobuz care e cea mai inghesuita sa pot testa pe propria mea piele o aglomeratie asa de mare. Ca banuiesc ca articoolul se refera strict la ora de dimineata cand toata lumea pleaca la servici sau dupa amiaza cand lumea se intoarce de la servici. Deci sigur as putea experimenta o aglomeratie undeva prin jurul orei 15.30-17.00 dar pe ce linie si ce ora mai exact?

Posted

De cand cu "fenomenul maxi-taxi" nu mai gasesti in nici un oras dotat cu asa ceva, aglomeratie in autobuze, tramvaie sau troleee. E drept poate uneori mai e aglomeratie, dar nu asa ca inainte pe timpul lui Ceausescu. Eu nu stiu cum era, pe atunci, decat din auzite. Singura exceptie o face Bucurestiul. Din cate am auzit. Acolo inca aglomeratia din autobuze si trolee se pare ca a ramas tot la nivelul anului 1980. Doar la tramvaie se vede un progres, in sensul ca sunt unele linii in conditii medii de aglomeratie, adica sunt ocupate toate locurile de pe scaune, insa mai mult de 10-20 insi in picioare, nu vezi. iar altele cicrcula cam goale de parca zici ca consuma curentul degeaba.

Posted
Deci sigur as putea experimenta o aglomeratie undeva prin jurul orei 15.30-17.00 dar pe ce linie si ce ora mai exact?

Îţi recomand tramvaiele de combinat, pentru schimbul de dimineaţă. Nu te întreabă nimeni de bilet. Intrarea în tură e la 6,30 iar ieşirea la 14,30. Bineînţeles, de ani de zile s-a renunţat la mersul pe scară :d

Posted

eu folosesc foarte des autobuzul pentru ca ma duc cu el la facultate,dar cateodata iau si maxi taxi,acum cat sunt in vacanta nu prea folosesc autobuzul...ma enerveaza ca 11 e mereu aglomerat dimineata in timpul saptamanii :oops:

• 3 weeks later...
Posted

Galatiul inca are industrie si nah....cam atunci este ora la care se iese de laq servici dar......daca amanam putin plecarea sau ne chinuim sa plecam ceva mai devreme este numai bine se poate ocoli si aglomeratia dintre 15.30 si 16.30!

Posted

Acum sa va spun ceva de la mine din oras. Inghesuiala mai exista doar in maxi-taxi. Autobuzele sunt aproape goale tot timpul, iar tramvaiele doar toate locurile ocupate si cativa in picioare. De aglomeratie nu poate fi vorba. Ma refer ca galatenii ne intrec la captoul asta. Si ce imi mai place aglomeratia din cele 3 linii pe care le-am spus :-)

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.