Jump to content

Sculptura unui cunoscut artist german, abandonată de autorităţile gălăţene


Recommended Posts

Posted

Sculptura unui cunoscut artist german, abandonată de autorităţile gălăţene

  • Lucrările lui Ewerdt Hilgemann sunt expuse în toate marile oraşe ale lumii, în timp ce municipalitatea gălăţeană ţine aruncată în iarbă cea mai impozantă sculptură a germanului

Ewerdt Hilgemann este un artist german cunoscut şi apreciat deopotrivă în Europa Occidentală şi în Statele Unite ale Americii. Opere ale sale sunt expuse în spaţii publice din oraşe precum New York, Chicago, Berlin, Amsterdam, Rotterdam sau Beverly Hills. O sculptură semnată Ewerdt Hilgemann a fost amplasată anul trecut la Chicago, cu ocazia unei importante expoziţii de artă contemporană. Cu doi ani în urmă, la New York, pe Park Avenue Mall, mai multe sculpturi ale germanului au fost expuse, timp de patru luni, în cadrul unei mari expoziţii temporare.
Tehnica favorită prin care Hilgemann îşi realizează operele în metal este implozia. "Pentru mine, implozia reprezintă spirala de energie orientată către interior, necesară pentru a ajunge la miezul şi misterul materiei, la frumuseţea ultimă a creaţiei", spunea Ewerdt Hilgemann, cu ocazia expoziţiei sale newyorkeze.
Cea mai impunătoare lucrare a lui Hilgemann a fost sculptată la Galaţi, în 1991, cu ocazia celei de-a patra ediţii a Taberei naţionale de sculptură în metal. Numită "Omagiu lui Brâncuşi", sculptura înaltă de 12 metri înfăţişează o coloană „turtită”, formată din paralelipipede vidate. Deşi planul iniţial era ca opera să fie amplasată ori la "Potcoava de Aur", ori pe Faleza Inferioară a Dunării, ea zace şi acum, ruginită şi abandonată, lângă punctul de Trecere bac. Autorităţile locale au făcut abstracţie, timp de un sfert de secol, de impozanta operă, considerând, probabil, că o lucrare demnă de fi expusă la loc de cinste în marile centre urbane ale lumii nu merită o soartă similară şi la Galaţi.

"O experienţă copleşitoare"

Pe 17 iulie 1991, Inspectoratul pentru Cultură Galaţi îi trimitea lui Ewerdt Hilgemann o scrisoare prin care îl invita să participe la Tabăra de sculptură în metal care urma să aibă loc pe parcursul lunii august. Invitaţia era semnată de Horaţiu Mazilu, consilier şef în cadrul Inspectoratul pentru Cultură Galaţi.
În răspunsul pe care l-a trimis, Hilgemann scria că va participa bucuros la eveniment, ocazie cu care şi-a propus să realizeze o sculptură de mari dimensiuni, în oţel, pe baza imploziei, acesta fiind principiul de lucru al artistului.
"Voi veni cu maşina, împreună cu soţia şi fiul meu. În drumul nostru spre Galaţi, vom poposi şi la Târgu Jiu, pentru a vizita "Coloana infinitului" a lui Constantin Brâncuşi", scria sculptorul, în finalul scrisorii sale.
În corespondenţa sa ulterioară, Hilgemann mărturisea că vizita la Târgu Jiu a fost "o experienţă copleşitoare". "Am înnoptat la poalele Coloanei, în microbuzul nostru. Am avut intenţia şi a trebuit să răspund acestei opere a lui Brâncuşi, şi astfel s-a născut ideea şi proiectul meu", preciza Hilgemann.

Tăcerea autorităţilor române

Lucrarea a fost executată în Combinatul Siderurgic Galaţi. Dimensiunile la care a fost iniţial gândită sculptura erau mult mai mari. Din cauza costurilor, însă, artistul spune că au fost realizate doar patru elemente, cu dimensiunea 300x150x150 cm fiecare, însumând astfel o înălţime de 12 metri. Elementele au fost transportate din Combinat până pe Faleza inferioară a Dunării.
"Din păcate, lucrarea mea "Omagiu lui Brâncuşi" nu a fost niciodată amplasată/montată în acest loc. Probabil, lipseau banii pentru un fundament solid (care să reziste chiar şi la inundaţii), adecvat malului Dunării. În anii următori, am solicitat în mod repetat amplasarea operei mele, însă, probabil de ruşine, nu am primit niciun răspuns. Aceeaşi "rezolvare" a venit şi din partea Ministerul Culturii de la Bucureşti, deşi acesta şi-a propus să clarifice situaţia. Toţi românii pe cei care i-am contactat în această privinţă au consierat că este o ruşine, dar cu toate acestea nu s-a întâmplat nimic", mai spune artistul, în corespondenţa adresată fiului său.

Artistul încă mai speră

Detalii legate de realizarea sculpturii, precum şi corespondenţa dintre Ewerdt Hilgemann şi fiul său, Kai Hilgemann, ne-au fost trimise, pe adresa redacţiei, chiar de către Kai Hilgemann. "Principala dorinţă a tatălui meu este ca lucrarea sa, "Omagiu lui Brâncuşi", să fie expusă în poziţie verticală. Ar fi cea mai mare lucrare expusă a sa, cu o înălţime de 12 metri. Oricum, consider că, după 25 de ani, opera cu pricina şi artistul care a realizat-o merită o recunoaştere istorică şi culturală", a spus Kai Hilgemann, în răspunsul trimis către "Viaţa liberă".

La Primăria Galaţi, nu ştie stânga ce... n-a făcut dreapta

Am solicitat un punct de vedere şi de la Primăria Galaţi, municipalitatea fiind, în fapt, proprietara sculpturilor în metal de pe Faleza Dunării. "Sculptura în metal ”Omagiu lui Brâncuşi” se află pe Faleza Dunării din anul 1991, când a fost realizată. Nu avem cunoştinţă de ce autorităţile administraţiei publice locale de la acea vreme sau din anii următori nu au valorificat-o şi întreţinut-o, aşa cum s-a întâmplat cu celelalte sculpturi în metal situate pe faleză. Sculptura la care faceţi referire este proprietatea publică a municipiului Galaţi şi este amplasată pe Faleza Inferioară a Dunării, teren proprietatea publică a municipiului Galaţi. Vom face demersurile necesare pentru a valorifica, în cele din urmă, sculptura ”Omagiu lui Brâncuşi”. Pentru a o pune în valoare, sculptura trebuie expertizată şi restaurată, în acest sens având un dialog cu Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu", se arată în răspunsul Primăriei Galaţi, la solicitarea noastră.

Deasupra nivelului nostru de înţelegere

Muzeograful Gheorghe Andreescu este de părere că sculptura "Omagiu lui Brâncuşi" a fost creată într-o perioadă în care nivelul de expresivitate al artistului depăşea nivelul de înţelegere al contemporanilor. "Pentru acele vremuri, dar şi pentru nivelul de înţelegere de acum, lucrarea se situează undeva deasupra. Este o sculptură minimalistă, cu un caracter preponderent filosofic. Mesajul lucrării are anumite conotaţii sociale şi politice relevante în special pentru acea epocă. Având în vedere acest caracter minimalist, sculptura "Omagiu lui Brâncuşi" are nevoie de o punere în valoare cu totul deosebită. Decizia amplasării trebuie luată doar după ce a fost consultat şi artistul, pentru ca acesta să ne dea unele date de încadrare", a explicat, pentru "Viaţa liberă", Gheorghe Andreescu.

Consternarea experţilor

În anul 2015, o echipă de specialişti ai Institutului Naţional de Istoria Artei a venit la Galaţi, pentru a vedea sculpturile în metal amplasate pe malul Dunării. Vizita a făcut parte dintr-un proiect intitulat "Brâncuşi, sfântul din Montparnasse. 100 de ani de exegeză brâncuşiană". Ajunşi în faţa sculpturii "Omagiu lui Brâncuşi", experţii au rămas consternaţi de modul în care a fost lăsată să ajungă această operă de artă. "Prezentă atunci la Galaţi, arhitecta Ruxanda Beldiman mi-a spus că este de părere că, dacă s-ar găsi soluţia amplasării operei pe un soclu, sculptura şi-ar recăpăta valoarea pe care autorul, un artist de talie internaţională, a vrut să i-o confere", a precizat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Galaţi.

viata-libera.ro

  • 3 months later...
Posted

Sculptura lui Hilgemann va fi ridicată pe soclu, după 25 de ani de uitare

"Doar" de un sfert de secol au avut nevoie autorităţile locale din municipiul Galaţi pentru a lua decizia amplasării valoroasei sculpturi în metal a lui Ewerdt Hilgemann pe un piedestal. Oricum, mergând pe principul "mai bine mai târziu decât niciodată", cert este că Primăria a făcut acum primii paşi concreţi pentru a aşeza această operă acolo unde îi este locul.

Pe 18 mai a.c., vă prezentam, în "Viaţa liberă", povestea sculpturii în metal "Omagiu lui Brâncuşi", operă abandonată pe Faleza inferioară a Dunării de 25 de ani. Aproape două luni mai târziu, pe 13 iulie, Primăria Galaţi a trimis o adresă către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, în care solicita o serie de sfaturi cu privire la restaurarea şi locul de amplasare a sculpturii. "Am mers pe faleză, în locul în care sculptura se află acum. Am vorbit cu proprietarii terenului, aflând astfel că locul este concesionat. Din acest motiv, "Omagiu lui Brâncuşi" nu poate fi amplasată pe respectivul teren. În consecinţă, le-am propus să o amplaseze în zona parcului de copii de lângă Zid. De-a lungul Falezei, nu este un alt loc mai potrivit care să permită ridicarea sculpturii, având în vedere dimensiunile acesteia. Oricum, zona pe care am propus-o este foarte populată şi este vizibilă şi de pe Dunăre", a precizat Mihaela Olteanu, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură Galaţi.

Amplasarea operei, în sarcina Ecosalului

Înainte de a ridica însă sculptura, autorităţile trebuie să o cureţe şi să o revopsească în argintiu, pentru a respecta culoarea iniţială dată de artist. În cei 25 de ani cât a zăcut abandonată pe Faleză, metalul a ruginit pe suprafeţe destul de întinse, necesitând acum lucrări de recondiţionare destul de ample.

Ecosalul este serviciul public în sarcina căruia a căzut recondiţionarea şi amplasarea lucrării. "Noi am primit o dispoziţie de la Primăria Galaţi în acest sens, precum şi propunerile făcute de către Direcţia de Cultură Galaţi. Săptămâna viitoare, angajaţii din cadrul secţiei Reparaţii Urbane vor merge pentru a vedea unde se găseşte sculptura şi unde trebuie amplasată. Lucrările necesare pentru fundaţia soclului vor fi stabilite tot în funcţie de ce vom găsi pe teren. Din acest motiv, nu pot da un termen-limită pentru finalizarea lucrării, însă vom face tot posibilul ca lucrurile să meargă cât mai repede", a spus Mirela Furtună, directorul Ecosal.

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

Ridicarea pe soclu a sculpturii lui Hilgemann, amânată de autorităţile gălăţene

Galaţiul organiza, în 1991, cea de-a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal. Printre artiştii invitaţi la eveniment a fost şi germanul Ewerdt Hilgemann, un sculptor tânăr, dar apreciat încă de la acea vreme. Valoarea lui Hilgemann a fost confirmată din plin, în ultimele două decenii, sculptorul ajungând să expună în spaţii deschise din oraşe precum New York, Chicago, Berlin, Amsterdam, Rotterdam sau Beverly Hills.

Pe parcursul şederii sale la Galaţi, Ewerdt Hilgemann a creat o sculptură în metal denumită sugestiv "Omagiu lui Brâncuşi". Opera este înaltă de 12 metri şi înfăţişează o coloană „turtită”, formată din trei paralelipipede vidate prin tehnica imploziei. Lucrări realizate ulterior de artist, după modelul sculpturii făcute la Galaţi, au fost sau sunt expuse încă în oraşele amintite şi în multe altele.

Un sfert de veac de nepăsare

Autorităţile gălăţene au "apreciat" însă opera "Omagiu lui Brâncuşi" aşa cum s-au priceput mai bine. Timp de 25 de ani, sculptura a fost lăsată să ruginească în apropiere de Trecere Bac, pe Faleza Inferioară a Dunării. Fiind abandonată pe orizontală, probabil că niciun trecător nu îşi poate da seama de măreţia pe care ar căpăta-o lucrarea dacă ar fi ridicată pe soclul potrivit. Bineînţeles, după ce a plecat de la Galaţi, Hilgemann a încercat în repetate rânduri să afle ce s-a întâmplat cu lucrarea sa. Toate mesajele trimise au fost însă pur şi simplu ignorate de autorităţile locale sau de angajaţii din Ministerul Culturii.

Când lucrurile păreau că se pun în milcare

În urmă cu cinci luni, în ediţia din 18 mai, "Viaţa liberă" v-a prezentat povestea tristă a acestei opere. Aproape două luni mai târziu, pe 13 iulie, Primăria Galaţi trimitea o adresă către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, în care solicita o serie de sfaturi cu privire la restaurarea şi locul de amplasare a sculpturii. Locul ales pentru ridicarea pe soclu era situat pe Faleza Inferioară, între scările de la Elice şi parcul de joacă dinspre Port. A trecut însă peste o lună şi jumătate de la data stabilirii locului, iar lucrarea se află în continuare acolo unde a zăcut în ultimul sfert de secol.
"Locul ales iniţial pentru amplasarea sculpturii nu este potrivit. Pentru că lucrarea este supradimensionată (12 metri - n.r.), nu poate fi luată pe o platformă. O soluţie ar fi amplasarea sa în zona în care se află acum", a precizat Mirela Furtună, directorul Ecosal.

Trebuie căutat un nou amplasament

Având în vedere neajunsurile invocate de autorităţi, Primăria a transmis acum către Direcţia de Cultură o nouă solicitare pentru indicarea unui loc potrivit. "Rămâne să analizăm alte locuri în care sculptura ar putea fi amplasată. Recomandarea către Primăria Galaţi va fi transmisă la începutul săptămânii viitoare", a precizat consilierul Marius Mitrof, din partea Direcţiei de Cultură Galaţi.
Cu alte cuvinte, de la sfârşitul lunii august, lucrările în privinţa amplasării operei "Omagiu lui Brâncuşi" nu au mai progresat deloc.

Cine este Ewerdt Hilgemann

Sculptorul german Ewerdt Hilgemann este un artist cunoscut şi apreciat deopotrivă în Europa Occidentală şi în Statele Unite ale Americii. O sculptură semnată Ewerdt Hilgemann a fost amplasată anul trecut la Chicago, cu ocazia unei importante expoziţii de artă contemporană. Cu doi ani în urmă, la New York, pe Park Avenue Mall, mai multe sculpturi ale germanului au fost expuse, timp de patru luni, în cadrul unei mari expoziţii temporare.
Culmea este că lucrarea sa cea mai impunătoare este cea de la Galaţi. Planul iniţial era ca opera să fie amplasată ori la "Potcoava de Aur", ori pe Faleza Inferioară a Dunării.

Tăcerea autorităţilor române

Pe 17 iulie 1991, Inspectoratul pentru Cultură Galaţi îi trimitea lui Ewerdt Hilgemann o scrisoare prin care îl invita să participe la Tabăra de sculptură în metal ce urma să aibă loc pe parcursul lunii august. În răspunsul pe care l-a trimis, Hilgemann scria că va participa bucuros la eveniment, ocazie cu care şi-a propus să realizeze o sculptură de mari dimensiuni, în oţel, pe baza imploziei, acesta fiind principiul de lucru al artistului.
Lucrarea a fost executată în Combinatul Siderurgic Galaţi. Dimensiunile la care a fost iniţial gândită sculptura erau mult mai mari. Din cauza costurilor, însă, au fost realizate doar patru elemente, cu dimensiunea 300x150x150 cm fiecare, însumând astfel o înălţime de 12 metri. Elementele au fost transportate din Combinat până pe Faleza inferioară a Dunării.
"Din păcate, lucrarea mea "Omagiu lui Brâncuşi" nu a fost niciodată amplasată/montată în acest loc. Probabil, lipseau banii pentru un fundament solid (care să reziste chiar şi la inundaţii), adecvat malului Dunării. În anii următori, am solicitat în mod repetat amplasarea operei mele, însă, probabil de ruşine, nu am primit niciun răspuns. Aceeaşi "rezolvare" a venit şi din partea Ministerul Culturii de la Bucureşti, deşi acesta şi-a propus să clarifice situaţia", mai spune artistul.

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

Promisiuni multe, fapte puţine. Prea mici pentru un "Omagiu" atât de mare

În urmă cu un sfert de secol, sculptorul german Ewerdt Hilgemann realiza, la Galaţi, o lucrare în metal pe care o intitula ”Omagiu lui Brâncuşi”. La scurtă vreme după terminarea lucrării, artistul  părăsea oraşul, nu înainte însă de a lăsa aici opera sa. La 25 de ani de la respectivul moment, sculptura ”Omagiu lui Brâncuşi” zace încă abandonată pe Faleza Inferioară a Dunării, lângă Trecere Bac. Lucrarea s-a degradat vizibil în timp, unii gălăţeni folosind-o chiar pentru a o ”decora” cu gunoaie.

Despre lucrarea făcută la Galaţi de Hilgemann am scris pe larg în urmă cu şase luni. La două luni de la momentul publicării respectivului articol, Primăria Galaţi trimitea o adresă către Direcţia Judeţeană pentru Cultură, în care cerea o serie de sfaturi cu privire la un loc potrivit pentru amplasarea sculpturii. În răspunsul trimis către municipalitate, consilierii Direcţiei de Cultură indicau ca posibil loc de amplasare un spaţiu situat lângă locul de joacă pentru copii dintre Zidul de pe Faleză şi Palatul Navigaţiei. Din cauza mărimii sculpturii (12 metri înălţime), angajaţii Primăriei au ajuns însă la concluzia că nu pot intra cu utilajele necesare pe faleză pentru a putea monta lucrarea pe soclu. În consecinţă, au scris din nou către Direcţia de Cultură, pentru a cere alte opţiuni. În aceeaşi adresă, au indicat şi un loc situat la mică distanţă de cel iniţial şi unde terenul din jur ar fi permis manipularea utilajelor.

Birocraţie şi nepăsare

În momentul de faţă, lucrurile par blocate între cele două instituţii. În vreme ce autorităţile locale spun că aşteaptă avizul din partea Direcţiei pentru a putea începe lucrările, reprezentanţii Direcţiei spun că aşteaptă de la Primărie şi alte propuneri de amplasare, precum şi documentaţia necesară pentru avizare. Oricum, nu Direcţia Judeţeană de Cultură este cea care va da avizul final, ci Comisia Naţională de For Public, organism aflat în componenţa Ministerului Culturii. Lucrurile abia de acum se complică, însă, deoarece această comisie se întruneşte doar în anumite momente. În concluzie, cât timp acest ping-pong birocratic va continua, sculptura ”Omagiu lui Brâncuşi” va rămâne în acelaşi loc în care a zăcut în ultimii 25 de ani.

Alţii apreciază ceea ce pe noi ne lasă rece

De ce este important ca lucrarea realizată de Hilgemann la Galaţi să fie ridicată pe soclul potrivit? În primul rând, pentru că acesta ar fi un gest de reparaţie morală din partea autorităţilor gălăţene faţă de celebrul artist german. În al doilea rând, şi poate că acesta este aspectul cel mai important, pentru că sculptura lui Hilgemann este valoroasă prin sine însăşi şi ar merita cu prisosinţă să se alăture celorlalte opere realizate în metal şi amplasate acum în oraş.
Ulterior aventurii sale la Galaţi, prilej cu care a făcut cunoştinţă din plin cu ”seriozitatea” autorităţile de aici, locale sau de la Bucureşti, Ewerdt Hilgemann a mai sculptat şi alte lucrări după modelul celei de la Galaţi. Ceea ce noi nu am ştiut şi nici nu ştim să apreciem este foarte preţuit peste hotare. Astfel, respectivele lucrări sunt sau au fost expuse în oraşe precum New York, Chicago, Berlin, Amsterdam, Rotterdam sau Beverly Hills. Totul este cu atât mai ruşinos pentru noi cu cât operele respective sunt de dimensiuni mai reduse decât ”sora” lor de la Galaţi.

Cine este Ewerdt Hilgemann

Sculptorul german Ewerdt Hilgemann este un artist cunoscut şi apreciat deopotrivă în Europa Occidentală şi în Statele Unite ale Americii. O sculptură semnată Ewerdt Hilgemann a fost amplasată anul trecut la Chicago, cu ocazia unei importante expoziţii de artă contemporană. Cu doi ani în urmă, la New York, pe Park Avenue Mall, mai multe sculpturi ale germanului au fost expuse, timp de patru luni, în cadrul unei mari expoziţii temporare.

Tăcerea autorităţilor române

Pe 17 iulie 1991, Inspectoratul pentru Cultură Galaţi îi trimitea lui Ewerdt Hilgemann o scrisoare prin care îl invita să participe la Tabăra de sculptură în metal ce urma să aibă loc pe parcursul lunii august. În răspunsul său, Hilgemann scria că va participa bucuros la eveniment, ocazie cu care şi-a propus să realizeze o sculptură de mari dimensiuni, în oţel, pe baza imploziei, acesta fiind principiul de lucru al artistului.
Lucrarea a fost executată în Combinatul Siderurgic Galaţi. Dimensiunile la care a fost iniţial gândită sculptura erau mult mai mari. Din cauza costurilor, însă, au fost realizate doar patru elemente, cu dimensiunea de 300x150x150 cm fiecare, însumând astfel o înălţime de 12 metri. Elementele au fost transportate din Combinat până pe Faleza inferioară a Dunării.
"Din păcate, lucrarea mea nu a fost niciodată amplasată în acest loc. Probabil, lipseau banii pentru un fundament solid (care să reziste chiar şi la inundaţii), adecvat malului Dunării. În anii următori, am solicitat în mod repetat amplasarea operei mele, însă, probabil de ruşine, nu am primit niciun răspuns. Aceeaşi "rezolvare" a venit şi din partea Ministerul Culturii de la Bucureşti, deşi acesta şi-a propus să clarifice situaţia", mai spune artistul.

viata-libera.ro

  • 6 months later...
Posted

După un an de la articolul publicat de "Viaţa liberă". Primăria caută proiectant pentru amplasarea sculpturii "Omagiu lui Brâncuşi"

„Sculptura unui cunoscut artist german, abandonată de autorităţile gălăţene”, aşa se intitula articolul publicat, în urmă cu un an, pe 18 mai 2016 în ziarul „Viaţa liberă”. „Lucrările lui Ewerdt Hilgemann sunt expuse în toate marile oraşe ale lumii, în timp ce municipalitatea gălăţeană ţine aruncată în iarbă cea mai impozantă sculptură a acestuia”, aşa suna semnalul de alarmă tras prin articolul publicat atunci în ziarul nostru. Subiectul îl constituia lucrarea "Omagiu lui Brâncuşi", realizată, în 1991 de sculptorul german Ewerdt Hilgemann. „La 25 de ani de la respectivul moment, sculptura ”Omagiu lui Brâncuşi” zace încă abandonată pe Faleza Inferioară a Dunării, lângă Trecere Bac. Lucrarea s-a degradat vizibil în timp, unii gălăţeni folosind-o chiar pentru a o ”decora” cu gunoaie”, se arăta în articol.

În urma articolului, administraţia locală a promis, în vara anului trecut, că monumentul va fi expus aşa cum se cuvine, dar, din păcate, promisiunile nu au fost onorate nici până în ziua de azi!

Achiziţie de 10.000 de lei

Vestea bună este că Primăria municipiului Galaţi tocmai a lansat o achiziţie publică pentru servicii proiectare şi studiul de fezabilitate necesare amplasării monumentului. Contractul, în valoare de 10.000 de lei fără TVA, are drept criteriu de atribuire preţul cel mai scăzut. În caietul de sarcini al achiziţiei publice, Primăria reaminteşte că în anul 1991 Galaţiul a găzduit cea de a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal, în cadrul căreia a fost invitat Ewerdt Hilgemann. Acesta a realizat sculptura de mari dimensiuni, dedicată lui Constantin Brâncuşi. Lucrarea, în oţel pe bază de implozie, cu o înălţime de 12 metri, înfăţişează o coloană turtită formată din paralelipipede vidate. Prin proiect se urmăreşte amplasarea statuii pe un soclu din beton în zona Falezei inferioare, restaurarea şi punerea în valoare a acesteia, cu consultarea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Rămâne de văzut dacă până la finele acestui an sculptura va fi ridicată în picioare, pentru prima dată, după 26 de ani.

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

Achiziţie publică anulată. ”Omagiu lui Brâncuşi”, tot fără soclu

Impozanta sculptură a cunoscutului artist german Ewerdt Hilgemann, dedicată lui Constantin Brâncuşi, va rămâne, în continuare, abandonată în buruieni, pe Faleză, lângă Trecere Bac, acolo unde zace de 26 de ani.

Lucrarea a ratat şansa de a fi amplasată pe un soclu din beton în zona Falezei inferioare şi de a fi restaurată şi pusă în valoare aşa cum merită un "Omagiu lui Brâncuşi". Achiziţia publică organizată de Primăria municipiului Galaţi pentru servicii proiectare şi studiul de fezabilitate necesare amplasării monumentului a fost anulată, pentru că nu a fost depusă nicio ofertă.

Este posibil ca valoarea contractului, de doar 10.000 de lei fără TVA, care avea drept criteriu de atribuire preţul cel mai scăzut să fi fost un motiv al lipsei de interes.

Potrivit surselor noastre, Primăria ar urma să organizeze o nouă achiziţie publică pentru punerea în valoare a sculpturii.

viata-libera.ro

  • 6 months later...
Posted

Avem proiectant pentru amplasarea sculpturii „Omagiu lui Brâncuşi”

Impozanta sculptură a cunoscutului artist german Ewerdt Hilgemann, dedicată lui Constantin Brâncuşi, care împlineşte 27 de ani de când zace abandonată în buruieni, pe Faleză, lângă Trecere Bac, ar putea fi expusă aşa cum merită. După achiziţii publice eşuate, Primăria municipiului Galaţi a reuşit, în sfârşit, să găsească un proiectant pentru soclul statuii, restaurarea şi punerea ei în valoare.

„Sculptura unui cunoscut artist german, abandonată de autorităţile gălăţene”, aşa se intitula articolul publicat, pe 18 mai 2016 în ziarul „Viaţa liberă”. „Lucrările lui Ewerdt Hilgemann sunt expuse în toate marile oraşe ale lumii, în timp ce municipalitatea gălăţeană ţine aruncată în iarbă cea mai impozantă sculptură a acestuia”, era semnalul de alarmă tras prin articolul publicat atunci în ziarul nostru. Subiectul îl constituia lucrarea "Omagiu lui Brâncuşi", realizată, în 1991 de sculptorul german Ewerdt Hilgemann care se degrada vizibil pe Faleza Inferioară a Dunării, lângă Trecere Bac, decorată cu gunoaie aruncate de gălăţeni.

În mai 2017, Primăria Galaţi a lansat o achiziţie pentru servicii proiectare şi studiul de fezabilitate necesare amplasării monumentului pe un soclu din beton în zona Falezei Inferioare, restaurarea şi punerea ei în valoare. În caietul de sarcini al achiziţiei publice, Primăria reamintea că, în 1991, Galaţiul a găzduit cea de a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal, în cadrul căreia a fost invitat Ewerdt Hilgemann. Acesta a realizat sculptura de mari dimensiuni, dedicată lui Constantin Brâncuşi. Lucrarea, în oţel pe bază de implozie, cu o înălţime de 12 metri, înfăţişează o coloană turtită formată din paralelipipede vidate. Din păcate, procedura a fost anulată, pentru că municipalitatea nu a primit nicio ofertă valoarea estimată a contractului fiind de doar 10.000 de lei fără TVA, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.

În noiembrie 2017, Primăria a lansat o nouă achiziţie publică pentru studiul de fezabilitate necesar amplasării statuii „Omagiu lui Brâncuşi”, valoarea estimată a contractului fiind de 42.000 de lei fără TVA. În plenul şedinţei Consiliului Local, întrebat de consilierul local PNL Alexandru Şerban de valoarea contractului, primarul Ionuţ Pucheanu a declarat: „E aşa de mult? Am mai scos-o de vreo două ori la licitaţie şi nu a venit nimeni pentru că toată lumea a spus că e prea ieftin. Primăria încearcă pentru a doua sau a treia oară să remedieze o problemă care vine de demult”.

Vestea bună este că, potrivit informaţiilor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, contractul a fost atribuit în ianuarie 2018 firmei ATU Consulting SRL, cu o valoare de 39.900 de lei fără TVA.

Rămâne de văzut dacă şi când statuia va primi expunerea pe care o merită.

viata-libera.ro

  • 7 months later...
Posted

Omagiu lui Brâncuşi urcă, din tufişuri, pe soclu

După mai bine de 27 de ani de când rugineşte abandonată în buruieni pe Faleză, lângă Trecere Bac, impozanta sculptură "Omagiu lui Brâncuşi", a cunoscutului artist german Ewerdt Hilgemann, ar putea fi expusă aşa cum merită. Pe masa aleşilor locali au ajuns, spre aprobare, studiul de fezabilitate şi costurile necesare punerii în valoare a operei de artă.

"La presiunea opiniei publice, manifestată în presa locală, Primăria a hotărât amplasarea sculpturii în zonele în care mai sunt montate şi alte opere de artă din metal", se arată în studiul de fezabilitate realizat de firma ATU Consulting SRL, pentru care Primăria Galaţi a plătit 47.481 de lei cu TVA. Documentul va fi supus dezbaterii şi aprobării consilierilor locali la şedinţa ordinară de joi, 30 august. Surprinzător, pe prima pagină, documentul plătit de Primărie nu este ilustrat cu "Omagiul" din Galaţi, ci cu lucrarea "Double", expusă în New Jersey, SUA!

Presiunea publică a început pe 18 mai 2017, când ziarul "Viaţa liberă" semnala: "Lucrările lui Ewerdt Hilgemann sunt expuse în toate marile oraşe ale lumii, în timp ce municipalitatea gălăţeană ţine aruncată în iarbă cea mai impozantă sculptură a acestuia" - lucrarea "Omagiu lui Brâncuşi".

Potrivit studiului de fezabilitate, opera a fost realizată în anul 1991, când Galaţiul a găzduit cea de-a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal, în cadrul căreia a fost invitat şi Hilgemann. Acesta a realizat o sculptură de mari dimensiuni, dedicată lui Constantin Brâncuşi. Lucrarea, în oţel pe bază de implozie, cu o înălţime de 12 metri, care înfăţişează o coloană turtită formată din paralelipipede vidate, nu a fost expusă până la această dată "din cauze necunoscute" şi se găseşte "depozitată" în zona Trecere Bac. "Fără minime măsuri de conservare, în prezent suprafeţe mari sunt corodate, una dintre feţe prezintă o porţiune străpunsă de rugină", se arată în documentaţie.
Proiectul supus votului consilierilor vizează: restaurarea sculpturii şi montarea ei pe Faleza Inferioară, la intrarea dinspre parcarea Trecere Bac. Pentru asta va fi necesară realizarea unei fundaţii din beton armat, placată cu plăci de granit, iluminarea întregului ansamblu cu refectoare şi amenajarea verticală a zonei de amplasare a sculpturii. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 196.732 de lei cu TVA, de la bugetul local, iar durata de realizare este de cinci luni.

"Prin expunerea operei artistului german, Galaţiul va intra în rândul oraşelor europene/americane care găzduiesc o operă a acestui artist", se arată în document.

viata-libera.ro

Posted

De ce ”Omagiu lui Brâncuşi” a zăcut în iarbă 27 de ani

Dispute privind sculptura lui Ewerdt Hilgemann. „Amplasarea acestei sculpturi este o prioritate pentru municipiul Galaţi? De ce 27 de ani această operă de artă a stat abandonată?”, au fost întrebările ridicate de consiliera locală PMP Oana Iurescu la şedinţa Consiliului Local, când au fost supuse aprobării studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru punerea în valoare a lucrării lui Ewerdt Hilgemann, „Omagiu lui Brâncuşi”.

Încă din mai 2016, ziarul „Viaţa liberă” a semnalat, în repetate rânduri, că, pe Faleza Inferioară, lângă Trecere Bac, rugineşte impozanta sculptură "Omagiu lui Brâncuşi", realizată de cunoscutul artist german Ewerdt Hilgemann în 1991, când a fost invitat la cea de-a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal de la Galaţi.

La mai bine de doi ani de la începerea demersului nostru jurnalistic, pe masa aleşilor a ajuns un proiect privind restaurarea sculpturii şi montarea ei pe Faleza Inferioară, la intrarea dinspre parcarea Trecere Bac - lucrare care presupune realizarea unei fundaţii din beton armat, placată cu plăci de granit - iluminarea cu refectoare şi amenajarea verticală a zonei. Indicatorii tehnico-economici, în valoare totală de 196.732 de lei cu TVA, de la bugetul local, au determinat-o pe Oana Iurescu să întrebe dacă amplasarea acestei sculpturi este o prioritate.

„Nu ştiu dacă, neapărat, este o prioritate, dar este o necesitate. Pentru că e o operă de artă de o reală valoare, care a fost lăsată spre ruginire de toţi înaintaşii noştri, şi cred că e cea mai corectă formă de a se face „dreptate” pentru ca acel muzeu în aer liber de pe faleza inferioară a Dunării să aibă ca giuvaer o astfel de lucrare a unui artist extrem, extrem de valoros, care merită a fi expusă. Pentru cei care nu fac deosebire foarte mare între o carte de colorat şi un album de opere de artă, precizez că suma care va fi cheltuită pentru punerea în valoare a acestei opere se stabileşte în urma unei licitaţii, nu în urma votării unor indicatori tehnico-economici, a unui studiu de fezabilitate”, a precizat edilul. Care a găsit şi motivele pentru care, vreme de 27 de ani, sculptura a ruginit pe faleză. Aceleaşi pentru care Cavoul Roman, Poarta Turcească, situl arheologic de la Tirighina au fost abandonate de „ignoranţi care şi-au bătut joc de patrimoniul nostru cultural”.

„Salvatorul operei de artă”

Aşa l-a declarat, ironică, Oana Iurescu pe primarul oraşului argumentând: „Sunt indignată pentru că toate discuţiile privind banii se întâmplă la Comisia de Buget Finanţe, unde am vorbit şi despre cluburile de fotbal, mai exact şi de echipa de fete care a promovat în Liga I. Fetelor acestea, copii din plasament, li s-a dat o şansă la viaţă, pentru că altfel le-am fi lăsat pe străzi! Aşa că propun să investim mai mult în educaţia şi în siguranţa copiilor decât într-o operă de artă care a fost abandonată 27 de ani”, a spus consiliera. Replica a venit din partea city-managerului Marius Humelnicu, fost fotbalist de performanţă: „Cu tot respectul, hai să nu plângem pe umerii copiilor despre care aţi aflat ieri, şi nu acum câţiva ani”.

Facem precizarea că, tot prin votul aleşilor, echipa de fotbal fete a primit încă 270.000 de lei de la bugetul local, pe lângă finanţarea de 150.000 de lei, acordată în primăvara acestui an. Trecând peste contre şi demagogie politică, decizia de punere în valoare a sculpturii a fost aprobată cu 22 de voturi „pentru” şi două „împotrivă”. Rămâne ca, în urma licitaţiei, „Omagiu lui Brâncuşi” să se ridice din tufişuri, pe un soclu.

viata-libera.ro

  • 1 year later...
Posted

Omagiu lui Brâncuşi, tot mâncat de rugină, în boscheţi. A mai trecut un an, se mai face o expertiză

„Amplasarea acestei sculpturi este o prioritate pentru municipiul Galaţi?”, era întrebarea care se auzea în urmă cu un an, pe 30 august 2018, în şedinţa Consiliului Local. Întrebarea viza documentaţia şi costurile de 196.732,93 de lei cu TVA pentru ridicarea pe soclu a lucrării „Omagiu lui Brâncuşi”, realizată de artistul german Ewerdt Hilgemann. Prioritate sau nu, sculptura zace şi acum tot în iarbă, mâncată de rugină, în zona Trecere Bac, iar Primăria Galaţi îi face o expertiză tehnică.

Aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea, la Inelul de Rocadă, a unui ansamblu monumental format dintr-o columnă pe care să fie ridicată statuia Sfântului Apostol Andrei a stârnit dispute la recenta şedinţă a Consiliului Local. Discuţiile au vizat oportunitatea unei asemenea investiţii de peste 2,9 milioane de lei într-un oraş cu nevoi mai urgente şi mai mari. O discuţie similară a avut loc şi în urmă cu un an, pe 30 august 2018, când au fost votate studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru punerea în valoare a lucrării lui Ewerdt Hilgemann, „Omagiu lui Brâncuşi”.

28 de ani degeaba

„Omagiu lui Brâncuşi urcă, din tufişuri, pe soclu”, scriam în urmă cu un an, în "Viaţa liberă" despre impozanta sculptură "Omagiu lui Brâncuşi" realizată de cunoscutul artist german Ewerdt Hilgemann în 1991, când a fost invitat la cea de-a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal de la Galaţi. Lucrarea, în oţel pe bază de implozie, cu o înălţime de 12 metri, este dedicată lui Constantin Brâncuşi şi înfăţişează o coloană turtită, formată din paralelipipede vidate. "Fără minime măsuri de conservare, în prezent suprafeţe mari sunt corodate, una dintre feţe prezintă o porţiune străpunsă de rugină", se arăta în documentaţia votată de consilierii locali, pentru care Primăria a plătit firmei ATU Consulting SRL 47.481 de lei cu TVA.

"La presiunea opiniei publice, manifestată în presa locală, Primăria a hotărât amplasarea sculpturii în zonele în care mai sunt montate şi alte opere de artă din metal", se arăta în studiul de fezabilitate. Surprinzător, pe prima pagină, documentul plătit de Primărie nu era ilustrat cu "Omagiul" din Galaţi, ci cu lucrarea "Double", expusă în New Jersey, SUA!

Presiunea publică a început pe 18 mai 2016, când ziarul "Viaţa liberă" semnala: "Lucrările lui Ewerdt Hilgemann sunt expuse în toate marile oraşe ale lumii, în timp ce municipalitatea gălăţeană ţine aruncată în iarbă cea mai impozantă sculptură a acestuia" - lucrarea "Omagiu lui Brâncuşi".

Necesitate

„Nu ştiu dacă, neapărat, este o prioritate, dar este o necesitate. Pentru că e o operă de artă de o reală valoare, care a fost lăsată spre ruginire de toţi înaintaşii noştri, şi cred că e cea mai corectă formă de a se face «dreptate» pentru ca acel muzeu în aer liber de pe Faleza Inferioară a Dunării să aibă ca giuvaer o astfel de lucrare a unui artist extrem, extrem de valoros, care merită a fi expusă”, declara, la acel moment, primarul Ionuţ Pucheanu, arătând şi motivele pentru care, aproape trei decenii, sculptura a ruginit pe Faleză. Aceleaşi pentru care Cavoul Roman, Poarta Turcească, situl arheologic de la Tirighina au fost abandonate de „ignoranţi care şi-au bătut joc de patrimoniul nostru cultural”.

Ce trebuia făcut

Hotărârea votată de aleşii locali acum un an prevedea restaurarea sculpturii şi montarea ei pe Faleza Inferioară, la intrarea dinspre parcarea Trecere Bac. Lucrarea presupune realizarea unei fundaţii din beton armat, placată cu plăci de granit - iluminarea cu reflectoare şi amenajarea verticală a zonei. Valoarea totală a investiţiei era de 196.732 de lei cu TVA, de la bugetul local. "Prin expunerea operei artistului german, Galaţiul va intra în rândul oraşelor europene/americane care găzduiesc o operă a acestui artist", se mai arăta în document.

O nouă expertiză

În locul unei licitaţii pentru punerea în valoare a "Omagiului" administraţia locală a organizat o achiziţie publică pentru „servicii de expertizare tehnica a monumentului de for public «Omagiu lui Brâncuşi»”. Valoarea estimată a contractului este de 30.000 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire – preţul cel mai scăzut.

Conform caietului de sarcini, este necesară „expertizarea tehnică a structurii metalice pentru lucrările de restaurare. Va fi propusă o singură măsură de intervenţie”. Durata de elaborare a documentaţiei este de 60 de zile.

Potrivit datelor noastre, problema majoră a lucrării de artă este rugina, care a afectat grav sculptura, aşa că e greu de spus dacă mai poate fi pusă în valoare.

viata-libera.ro

  • 6 months later...
Posted

Se caută expert tehnic pentru ”Omagiu lui Brâncuşi”

Pentru a doua oară în ultimele şapte luni, Primăria Galaţi încearcă să găsească un expert tehnic pentru monumentul de for public "Omagiu lui Brâncuşi".

Realizată de cunoscutul artist german Ewerdt Hilgemann în 1991, când a fost invitat la cea de-a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal de la Galaţi, lucrarea zace străpusă de rugină în zona Trecere Bac.

În august 2018, au fost aprobate costurile de 196.732,93 de lei cu TVA pentru restaurarea şi ridicarea ei pe un soclu, pe Faleza Inferioară.

În septembrie 2019, administraţia locală a organizat o achiziţie publică pentru "servicii de expertizare tehnică", dar procedura a fost anulată şi reluată în martie 2020. Valoarea estimată a contractului este tot de 30.000 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire - preţul cel mai scăzut. Conform caietului de sarcini, este necesară "expertizarea tehnică a structurii metalice pentru lucrările de restaurare. Va fi propusă o singură măsură de intervenţie".

Rămâne de văzut dacă de această dată va contractul va fi atribuit. Potrivit informaţiilor noastre, rugina a afectat grav sculptura, aşa că e greu de spus dacă mai poate fi pusă în valoare.

viata-libera.ro

  • 7 months later...
Posted

Cine ridică pe soclu „Omagiu lui Brâncuşi”?

Pentru amplasarea sculpturii în metal "Omagiu lui Brâncuşi", realizată de artistul german Ewerdt Hilgemann, Primăria a lansat o achiziţie publică. Ofertele sunt aşteptate până pe 2 decembrie 2020. Valoarea estimată a contractului de proiectare şi execuţie a lucrărilor este de 130.011 lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este ”preţul cel mai scăzut”.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", sculptura a fost realizată de cunoscutul artist german Ewerdt Hilgemann în 1991, când a fost invitat la cea de-a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal de la Galaţi. Lucrarea nu a fost expusă niciodată, ci zace mâncată de rugină pe Faleză, în iarbă, în vecinătatea zonei Trecere Bac.

Pe 30 august 2018, în şedinţa Consiliului Local au fost aprobate costurile pentru restaurarea şi ridicarea ei pe un soclu, pe Faleza Inferioară.

Conform caietului de sarcini al achiziţiei publice aflate în derulare, scopul acestui demers este de a pune în valoare opera de artă prin: lucrări de restaurare a sculpturii, realizarea unei fundaţii din beton armat, placată cu plăci de granit, sistematizarea verticală a zonei de amplasare a sculpturii şi o instalaţie electrică de iluminat public arhitectural.

Termenul prevăzut este de trei luni pentru proiectare, iar pentru execuţie - două luni de la predarea amplasamentului.

viata-libera.ro

  • 2 months later...
Posted

”Omagiu lui Brâncuşi”, poveste fără sfârşit

Ridicarea pe soclu a sculpturii în metal "Omagiu lui Brâncuşi", realizată de artistul german Ewerdt Hilgemann - operă care zace mâncată de rugină pe Faleză, în iarbă, în vecinătatea zonei Trecere Bac - s-a transformat într-o poveste fără sfârşit.

Din păcate, achiziţia lansată de Primăria Galaţi la finele anului trecut, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de amplasare a sculpturii, a eşuat. Acum, Primăria încearcă realizarea proiectului tehnic de execuţie pentru obiectivul „Amplasare sculptură în metal «Omagiu lui Brâncuşi»”. Ofertele sunt aşteptate până pe 17 februarie 2021. Valoarea estimată a contractului este de 50.000 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este ”preţul cel mai scăzut”.

Primăriei i-a fost greu să găsească şi un expert tehnic pentru acest monument, reuşind, după mai multe încercări, să atribuie contractul firmei Techmedia Electronics, pentru 22.000 de lei fără TVA. Expertul a stabilit că opera este într-o stare relativ bună din punct de vedere structural, dar afectată de coroziune de suprafaţă.
Misiunea proiectantului căutat de Primărie vizează: restaurarea sculpturii, realizarea unei fundaţii din beton armat, placată cu plăci de granit, sistematizarea verticală a zonei de amplasare a sculpturii şi o instalaţie electrică de iluminat public arhitectural.

Reamintim că ziarul „Viaţa liberă” a adus în atenţia opiniei publice soarta sculpturii realizate de cunoscutul artist german Ewerdt Hilgemann în 1991, când a fost invitat la cea de-a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal de la Galaţi. Pe 30 august 2018, în şedinţa Consiliului Local au fost aprobate costurile pentru restaurarea şi amplasarea lucrării pe un soclu, pe Faleza Inferioară.

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

Proiectant pentru amplasarea sculpturii „Omagiu lui Brâncuşi”

Povestea fără sfârşit a sculpturii în metal "Omagiu lui Brâncuşi", realizată de artistul german Ewerdt Hilgemann - operă care zace mâncată de rugină pe Faleză, în vecinătatea zonei Trecere Bac, a mai făcut un pas. Primăria municipiului Galaţi tocmai a atribuit contractual pentru proiectul tehnic de execuţie necesar amplasării sculpturii pe un soclu. Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, societatea Arhideskvision are la dispoziţie 90 de zile pentru a realiza documentaţia şi va fi plătită cu 23.990 de lei fără TVA.

Proiectantul trebuie să prevadă restaurarea sculpturii, realizarea unei fundaţii din beton armat, placarea cu plăci de granit, sistematizarea verticală a zonei de amplasare a sculpturii şi o instalaţie electrică de iluminat public arhitectural.

Reamintim că ziarul „Viaţa liberă” a adus în atenţia opiniei publice soarta sculpturii realizate de cunoscutul artist german Ewerdt Hilgemann în 1991, când a fost invitat la cea de-a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal de la Galaţi. Pe 30 august 2018, în şedinţa Consiliului Local au fost aprobate costurile pentru restaurarea şi amplasarea lucrării pe un soclu, pe Faleza Inferioară.

viata-libera.ro

  • 5 months later...
Posted

Sculptura "Omagiu lui Brâncuși", tot în buruieni, dar mai scumpă. Costuri majorate pentru ridicarea pe soclu

Sculptura în metal "Omagiu lui Brâncuşi", realizată de artistul german Ewerdt Hilgemann, zace în continuare mâncată de rugină pe Faleză, în vecinătatea zonei Trecere bac, așteptând să fie ridicată pe soclu, așa cum au decis aleșii locali pe 30 august 2018. Se împlinesc trei ani de atunci, iar singurul "progres" este o propunere de modificare a costurilor pe care expunerea operei de artă le implică.

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 25 august 2021 se află un proiect de modificare a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul "Amplasare sculptură în metal «Omagiu lui Brâncuși»" de la 196.732 de lei cu TVA la 337.687 de lei cu TVA. Noii indicatori au fost stabiliți de SC Arhideskvision SRL, firmă căreia Primăria i-a atribuit, în martie anul acesta, contractul în valoare de 23.990 de lei fără TVA pentru proiectul tehnic de execuţie.

"Pe parcursul întocmirii proiectului tehnic de execuție, proiectantul a constatat, conform studiului geotehnic și breviarului de calcul, că terenul pe care se va amplasa sculptura necesită consolidare, iar stâlpul de susținere a cutiilor nu rezistă încărcărilor impuse de normative, fiind necesară schimbarea acestuia. În vederea protejării anticorozive cu o durată de protecție cât mai mare, aproximativ 15 ani, proiectantul a propus zincarea cutiilor. De asemenea, au apărut diferențe valorice din cauza creșterii atât a manoperei, cât și a materialelor. Toate acestea duc la modificarea indicatorilor tehnico-economici", se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

Proiectul supus votului aleșilor propune: restaurarea sculpturii, zincarea cutiilor metalice și montarea acesteia pe Faleza Inferioară a Dunării, la intrarea dinspre parcarea Trecere bac, pe o fundație din beton armat, placată cu plăci de granit. Terenul de fundare va fi consolidat, zona de amplasare va fi sistematizată vertical, iar întregul ansamblu va fi iluminat cu patru reflectoare. Durata de realizare a investiției ar fi de cinci luni, dacă se va găsi un constructor.

Și spunem asta pentru că achiziţia lansată la finele anului trecut, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de amplasare a sculpturii, a eşuat. De altfel, Primăriei i-a fost greu să găsească şi un expert tehnic, reuşind, după mai multe încercări, să atribuie contractul firmei Techmedia Electronics, pentru 22.000 de lei fără TVA. Expertul a stabilit că opera este într-o stare relativ bună din punct de vedere structural, dar afectată de coroziune de suprafaţă.

Reamintim că "Viaţa liberă" a adus în atenţia opiniei publice, în urmă cu mai bine de cinci ani, soarta sculpturii realizate de cunoscutul artist german Ewerdt Hilgemann în 1991, când a fost invitat la cea de-a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal de la Galaţi.

viata-libera.ro

  • 3 months later...
Posted

Cine urcă (în sfârşit) pe soclu sculptura "Omagiu lui Brâncuşi". Se caută constructor

Până luni, 6 decembrie 2021, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă ofertele din partea constructorilor interesaţi să execute lucrările de amplasare pe Faleza Inferioară a sculpturii "Omagiu lui Brâncuși", opera artistului german Ewerdt Hilgemann. Valoarea estimată a lucrării este de 195.117 lei fără TVA, iar criteriul de atribuire - "preţul cel mai scăzut". Nu este, însă, prima dată când Primăria lansează o achiziţie în acest scop. La finele anului trecut, achiziţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de amplasare a sculpturii a eşuat.

Reamintim că "Viaţa liberă" a adus în atenţia opiniei publice, în urmă cu mai bine de cinci ani, soarta sculpturii realizate de cunoscutul artist german Ewerdt Hilgemann în 1991, când a fost invitat la cea de-a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal de la Galaţi. De atunci, sculptura în metal "Omagiu lui Brâncuşi" zace pe Faleză, în vecinătatea zonei Trecere bac, mâncată de rugină.

Pe 30 august 2018, Consiliul Local a decis că merită să fie ridicată pe soclu. La finele anului trecut, achiziţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de amplasare a sculpturii a eşuat. Primăria a reuşit să găsească, în martie anul acesta, o firmă care să realizeze proiectul tehnic de execuţie, pentru 23.990 de lei fără TVA, SC Arhideskvision SRL.

În august 2021, aleşii locali au fost de acord cu majorarea costurilor pentru amplasarea sculpturii, de la 196.732 de lei cu TVA la 337.687 de lei cu TVA. Proiectul votat de aleşi prevede: restaurarea sculpturii, zincarea cutiilor metalice și montarea acesteia pe Faleza Inferioară a Dunării, la intrarea dinspre parcarea Trecere bac, pe o fundație din beton armat, placată cu plăci de granit. Terenul de fundare va fi consolidat, zona de amplasare va fi sistematizată vertical, iar întregul ansamblu va fi iluminat cu patru reflectoare.

Durata de realizare a investiției este de şase luni de la data semnării contractului de execuţie.

viata-libera.ro

  • 3 months later...
Posted

O firmă din Tecuci va ridica "Omagiu lui Brâncuşi" pe soclu

Primăria Galaţi i-a atribuit firmei GTA Energy Grup SRL, cu sediul în Tecuci, contractul de execuţie a lucrărilor pentru amplasarea sculpturii în metal „Omagiul lui Brâncuși”, opera artistului german Ewerdt Hilgemann. Valoarea finală a contractului este de 183.410 lei fără TVA, iar durata de 180 de zile, conform datelor de pe portalul Primăriei. Atribuirea acestui contract poate fi considerată o reuşită, dacă avem în vedere numeroasele achiziţii lansate de municipalitate în acest scop care au eşuat.

Reamintim că "Viaţa liberă" a adus în atenţia opiniei publice, în urmă cu mai bine de şase ani, soarta sculpturii realizate de cunoscutul artist german Ewerdt Hilgemann în 1991, când a fost invitat la cea de-a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal de la Galaţi. De atunci, sculptura în metal "Omagiu lui Brâncuşi" zace pe Faleză, în vecinătatea zonei Trecere bac, mâncată de rugină.

Poate că până la finele anului 2022 soarta ei se va schimba. Va fi restaurată şi ridicată pe Faleza Inferioară a Dunării, la intrarea dinspre parcarea Trecere bac, pe o fundație din beton armat, placată cu plăci de granit şi iluminată ambiental.

viata-libera.ro

  • 5 months later...
Posted

Se caută alt constructor care să ridice pe soclu sculptura "Omagiu lui Brâncuși"

Până la finele acestui an, sculptura în metal "Omagiu lui Brâncuși" ar fi trebuit să fie restaurată, ridicată pe un soclu și pusă în valoare, așa cum i se cuvine unei opere a artistului german Ewerdt Hilgemann. E greu de crezut că acest fapt este realizabil, pentru că Primăria municipiului Galați derulează acum o nouă achiziție publică pentru găsirea unui constructor, după ce contractul atribuit în primăvară a fost reziliat.

"O firmă din Tecuci va ridica «Omagiu lui Brâncuşi» pe soclu", anunțam în martie anul acesta. Primăria tocmai atribuise firmei GTA Energy Grup SRL, cu sediul în Tecuci, contractul de execuţie a lucrărilor pentru amplasarea sculpturii în metal "Omagiu lui Brâncuși". Valoarea finală a contractului era de 183.410 lei fără TVA, iar durata de 180 de zile. "Atribuirea acestui contract poate fi considerată o reuşită, dacă avem în vedere numeroasele achiziţii lansate de municipalitate în acest scop care au eşuat", scriam la acea vreme.
Nu mică ne-a fost mirarea când am descoperit, luna trecută, pe portalul Primăriei, o nouă procedură lansată recent pentru același obiectiv: execuția lucrărilor pentru obiectivul "Amplasare sculptură în metal Omagiu lui Brâncuși", cu o valoare estimată de 195.117 lei fără TVA.
La solicitarea noastră, Primăria ne-a comunicat că la precedenta achiziție s-a încheiat un contract care ulterior a fost reziliat din motive obiective. "Costurile calculate ulterior ar fi fost mai mari decât cele prevăzute în contract și nu se mai încadrau în prevederile legale. Prin urmare, a fost nevoie de lansarea unei noi achiziții". Rămâne de văzut dacă procedura se va încheia cu succes.
Reamintim că "Viaţa liberă" a adus în atenţia opiniei publice, în urmă cu mai bine de şase ani, soarta sculpturii realizate de cunoscutul artist german Ewerdt Hilgemann în 1991, când a fost invitat la cea de-a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal de la Galaţi. De atunci, sculptura în metal "Omagiu lui Brâncuşi" zace pe Faleză, în vecinătatea zonei Trecere bac, mâncată de rugină. Primăria își dorește ca ea să fie restaurată şi ridicată pe Faleza Inferioară a Dunării, la intrarea dinspre parcarea Trecere bac, pe o fundație din beton armat, placată cu granit şi iluminată ambiental.

viata-libera.ro

  • 2 months later...
Posted

Sculptura „Omagiu lui Brâncuşi” nu mai rugineşte în iarbă

O fotografie spectaculoasă a fost realizată vineri, 11 noiembrie 2022, de gălăţeanul Andrei Vlad, care, cu amabilitate, ne-a pus-o la dispoziţie. Imaginea surprinde momentul în care sculptura în metal „Omagiu lui Brâncuși”, opera artistului german Ewerdt Hilgemann, este ridicată din tufişurile în care a zăcut ani în şir, în vecinătatea zonei Trecere bac. După cum am aflat de la agenţii de pază din apropiere, sculptura va fi restaurată pentru a putea fi, în sfârşit, ridicată pe soclu. De altfel, în imediata apropiere a locului în care sculptura a fost abandonată atâta amar de vreme, se află în curs de amenajare fundaţia unui soclu.

„Sculptura unui cunoscut artist german, abandonată de autorităţile gălăţene”, era titlul articolului publicat în ediţia din 18 mai 2016 a ziarului „Viaţa liberă”. Jurnalistul Remus Basalic arăta că lucrările lui Ewerdt Hilgemann sunt expuse în toate marile oraşe ale lumii, în timp ce municipalitatea gălăţeană ţine aruncată în iarbă cea mai impozantă sculptură a germanului. Aceasta a fost sculptată la Galaţi, în 1991, cu ocazia celei de-a patra ediţii a Taberei naţionale de sculptură în metal. Numită „Omagiu lui Brâncuşi”, sculptura înaltă de 12 metri înfăţişează o coloană „turtită”, formată din paralelipipede vidate. Deşi planul iniţial era ca opera să fie amplasată ori la Potcoava de Aur, ori pe Faleza Inferioară a Dunării, ea a ajuns, ruginită şi abandonată, lângă punctul de Trecere bac.

Pe 30 august 2018, “Viaţa liberă” anunţa că au fost votate studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru punerea în valoare a lucrării lui Ewerdt Hilgemann, „Omagiu lui Brâncuşi”. Concret, lucrarea ar urma să fie restaurată şi ridicată pe Faleza Inferioară a Dunării, la intrarea dinspre parcarea Trecere bac, pe o fundație din beton armat, placată cu granit şi iluminată ambiental.

Pe 25 august 2021, costurile pentru obiectivul „Amplasare sculptură în metal «Omagiu lui Brâncuși»” au fost majorate de la 196.732 de lei cu TVA la 337.687 de lei cu TVA.

În tot acest răstimp s-au realizat diferite documentaţii, expertize şi proiecte. Primăria a fost nevoită să caute un al doilea constructor care să execute lucrările după ce primul contract a fost reziliat. Asta deoarece costurile calculate ulterior ar fi fost mai mari decât cele prevăzute în contract și nu se mai încadrau în prevederile legale.

Conform datelor de pe portalul Primăriei, pentru execuția lucrărilor de „Amplasare sculptură în metal «Omagiul lui Brâncuși»”, Primăria a atribuit firmei Edilgalcon un contract în valoare de 184.363 de lei fără TVA, cu o durată de execuţie de 180 de zile.

Primăria îşi dorea ca până la finele anului sculptura în metal “Omagiu lui Brâncuși” să fie pusă în valoare aşa cum se cuvine. Rămâne de văzut dacă va reuşi.

Vom reveni cu informaţii oficiale de îndată ce le vom obţine.

viata-libera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Se pregătește soclul pentru sculptura în metal „Omagiu lui Brâncuși”

Deși Primăria Galați își propusese ca până la finele anului să ridice pe soclu sculptura "Omagiu lui Brâncuși", lucrările nu se vor termina mai devreme de primăvara anului viitor. Potrivit panoului de șantier, data finalizării construcției este 25 martie 2023.

"Sculptura «Omagiu lui Brâncuşi» nu mai rugineşte în iarbă", anunțam în ediția din 12 noiembrie 2022 a ziarului "Viața liberă". Cu doar o zi în urmă, gălăţeanul Andrei Vlad surprinsese momentul în care sculptura în metal, opera artistului german Ewerdt Hilgemann, era ridicată din tufişurile în care a zăcut ani în şir, în vecinătatea zonei Trecere bac. Iar în imediata apropiere a locului în care lucrarea  a fost abandonată atâta amar de vreme, se află în curs de amenajare fundaţia unui soclu.

Așa cum am promis, revenim cu informații oficiale privind demersurile care se fac. Conform Primăriei Galați, la această dată se lucrează la realizarea fundației de beton pe care va fi amplasată lucrarea de sculptură în metal "Omagiu lui Brâncuși". În același timp, se fac lucrările specifice de restaurare, montarea efectivă a sculpturii urmând a se realiza în primăvara anului viitor.

Lucrările sunt executate de firma Edilgalcon din Schela, după un proiect realizat de Arhidesk SRL Galați.

viata-libera.ro

  • 3 months later...
Posted

Sculptura „Omagiu lui Brâncuşi” a lui Ewerdt Hilgemann străluceşte, pentru prima dată, pe Faleza din Galaţi

Realizată de prestigiosul artist Ewerdt Hilgemann în 1991, în cadrul celei de-a IV-a ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal de la Galaţi, lucrarea nu a fost expusă niciodată şi a zăcut printre bălăriile de pe Faleza Dunării în zona Trecere Bac de mai bine de 30 de ani.
„Pentru că e o operă de artă de o reală valoare, care a fost lăsată spre ruginire de toţi înaintaşii noştri, şi cred că e cea mai corectă formă de a se face dreptate pentru ca acel muzeu în aer liber de pe Faleza Inferioară a Dunării să aibă ca giuvaer o astfel de lucrare a unui artist extrem, extrem de valoros, care merită a fi expusă”, a spus primarul Ionuţ Pucheanu.
Restaurarea operei de artă a constat în zincarea cutiilor metalice mâncate de rugină şi montarea acesteia pe Faleza Inferioară a Dunării. A fost construită o fundaţie din beton armat, iar terenul de fundare a fost consolidat, iar întregul ansamblu va fi iluminat cu patru reflectoare.
Termenul de realizare a lucrărilor de restaurare şi amplasare este 25 martie 2023 şi, se pare că termenul va fi respectat câte vreme sculptura a fost ridicată la verticală.
Sculptorul Ewerdt Hilgemann, artist olandez de origine germană, este printre cei mai apreciaţi sculptori din lume. Lucrările sale sunt expuse în spaţii publice şi colecţii publice de artă în mari metropole precum New York, Chicago, Berlin, Haga, Amsterdam, Rotterdam, Beverly Hills, Istanbul etc. Sculptura de la Galaţi este cea mai mare dintre toate operele artistului.
Ewerdt Hilgemann a încercat, în anii ‘60 şi ‘70, mai multe tehnici, însă de la jumătatea anilor ‘80 tehnica favorită a lui Ewerdt Hilgemann este implozia. Forme geometrice perfect sudate, din oţel inoxidabil, sunt aspirate, rezultând o nouă formă, care păstrează totuşi referinţe vizuale la original. Cele mai folosite forme sunt cuburile, coloanele pătrate şi piramidele.
Sculpturile lui Ewerdt  Hilgemann din anii 1960 şi 1970 se caracterizează prin instalaţii în serie, minimaliste, realizate din tije sau tuburi ("Space Structures") din poliester sau oţel, prin sculpturi abstract-geometrice din lemn, care ies de obicei din cub, şi prin reliefuri realizate din multe bastoane mici de lemn. Anul 1981 reprezintă un punct de cotitură în lucrările artistului: Hilgemann a tăiat un bolovan de granit în patru segmente cu muchii ascuţite sau a tăiat şase părţi laterale dintr-o minge de marmură în tăieturi drepte, astfel încât să rămână un cub perfect. În 1982 a rostogolit din celebrele cariere din Carrara, un cub de marmură înalt cât un om, pe care îl lustruise cu grijă în prealabil, pe care l-a transformat într-o operă unică. În acţiuni artistice similare din 1983, de exemplu, el a explodat intenţionat o sferă din marmură de Carrara cu un diametru de un metru sau a împins un cub de oţel sudat de pe acoperişul unei clădiri înalte de la Forumul Oost- West din Dordrecht.
Natura sculpturilor care rezultă din acest tip de distrugere planificată este extrem de aleatorie, dar şi într-o oarecare măsură controlabilă. Potrivit artistului, acest lucru se aplică şi aşa-numitelor „implozii” pe care Hilgemann le-a găsit în 1984. Cu o pompă de vid, pompează treptat aerul (sau apa) din interiorul corpurile goale din oţel inoxidabil sudate etanş. Presiunea aerului permite apoi cuburilor, cuboidelor şi piramidelor să se plieze împreună, astfel încât apoi să arate ca şi cum ar fi fost demolate de forţe externe enorme.
Lucrările de restaurare şi amplasare a sculpturii „Omagiu lui Brâncuşi” au însumat 337.687 de lei, bani alocaţi din bugetul local al municipiului Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Posted

Sculptura „Omagiu lui Brâncuși”, ridicată pe soclu după 32 de ani

După 32 de ani în care a ruginit în buruieni, pe Faleza Inferioară, la Trecere Bac, sculptura "Omagiu lui Brâncuşi", operă a lui Ewerdt Hilgemann, a fost restaurată şi ridicată pe un soclu, în apropiere de locul în care a zăcut abandonată atâta vreme. Urmează finisarea soclului, care va fi îmbrăcat în plăci din granit, şi punerea ei în valoare inclusiv prin lumini decorative.

"Sculptura unui cunoscut artist german, abandonată de autorităţile gălăţene" titra ziarul "Viaţa liberă" în ediţia din 18 mai 2016. Articolul atrăgea atenţia opiniei publice că, în vreme ce lucrările lui Ewerdt Hilgemann sunt expuse în toate marile oraşe ale lumii, municipalitatea gălăţeană ţine aruncată în iarbă cea mai impozantă sculptură a germanului. Aceasta a fost realizată în 1991, când a fost invitat la cea de-a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal de la Galaţi.

Numită "Omagiu lui Brâncuşi", sculptura înaltă de 12 metri înfăţişează o coloană "turtită", formată din paralelipipede vidate. Deşi planul iniţial era ca opera să fie amplasată la Potcoava de Aur sau pe Faleza Inferioară a Dunării, ea a fost lăsată să ruginească lângă punctul de Trecere Bac.

Pe 30 august 2018, Consiliul Local Galaţi a decis că merită să fie ridicată pe soclu. A urmat o serie de proceduri pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de amplasare şi punere în valoare a lucrării, multe dintre ele eşuate, după cum am relatat de-a lungul timpului. A fost necesară şi o expertiză pentru că autorităţile nu erau sigure că sculptura mai poate fi salvată. În august 2021, a fost necesară o majorare a costurilor pentru amplasarea sculpturii, de la 196.732 de lei cu TVA la 337.687 de lei cu TVA.

Proiectul votat de aleşi prevedea: restaurarea sculpturii, zincarea cutiilor metalice și montarea acesteia pe Faleza Inferioară a Dunării, la intrarea dinspre parcarea Trecere Bac, pe o fundație din beton armat, placată cu plăci de granit.

Terenul de fundare va fi consolidat, zona de amplasare va fi sistematizată vertical, iar întregul ansamblu va fi iluminat cu patru reflectoare. În noiembrie 2022, sculptura a fost ridicată din iarbă pentru restaurare. Tot atunci a început şi amenajarea soclului. Lucrările sunt executate de firma Edilgalcon din Schela, după un proiect realizat de Arhidesk SRL Galați.

Potrivit panoului de șantier, data finalizării construcției este 25 martie 2023.

viata-libera.ro

  • 3 weeks later...
Posted

Redeşteptarea „frumoasei adormite” pe Faleză. Ewerdt Hilgemann, despre renaşterea sculpturii sale

"Resurgence of a sleeping beauty: Stacked Column, 1991 (Homage to Brancusi)" - "Renaşterea unei frumoase adormite: Stacked Column, 1991 (Omagiu lui Brâncuşi)", aşa numeşte sculptorul Ewerdt Hilgemann gestul autorităţilor gălăţene de a expune, în sfârşit, lucrarea pe care a realizat-o şi dăruit-o oraşului nostru. Vestea că, după 32 de ani, sculptura sa este ridicată din iarbă şi pusă în valoare aşa cum se cuvine a fost făcută publică pe pagina de internet a lui Ewerdt Hilgemann.

"După 32 de ani în care a ruginit în buruieni, pe Faleza Inferioară, la Trecere Bac, sculptura «Omagiu lui Brâncuşi», operă a lui Ewerdt Hilgemann, a fost restaurată şi ridicată pe un soclu, în apropiere de locul în care a zăcut abandonată atâta vreme", anunţam în ediţia din 16 martie 2023 a ziarului "Viaţa liberă". Ei bine, aceste veşti au ajuns şi la Ewerdt Hilgemann, care a ţinut să le promoveze pe pagina sa de internet.

"Împărtășim cu bucurie cu voi entuziasmul nostru cu privire la renașterea «Stacked Column» în Galați, România", spune sculptorul.

Cum s-a născut "Omagiu lui Brâncuşi"

Artistul îşi aminteşte ce anume l-a inspirat în crearea operei sale de la Galaţi: "În august 1991, am pornit din Amsterdam pentru a ne întâlni cu colegi artiști participanți la tabăra internațională de sculptură în metal din orașul Galați, România. Conducând tot drumul (2.357 km), am făcut prima oprire din România la Târgu Jiu, pentru a vedea «Coloana fără sfârșit» a celebrului sculptor român Constantin Brâncuși. În loc să văd o imagine într-o carte, să mă uit la lucrare în realitate m-a impresionat atât de mult, încât am vrut să creez «cea mai înaltă piesă de până acum» și i-am făcut un omagiu.

Am decis să folosesc forme dreptunghiulare care să poată fi stivuite (ca bucățile de carne pe o frigăruie). Modelate de presiunea aerului natural, patru bucăți de câte trei metri fiecare, au realizat o înălțime totală de 12 metri, în timp ce rotirea cutiilor face posibilă sesizarea asemănărilor, precum și a diferențelor de forme, din orice unghi ar fi privite", mărturiseşte artistul despre lucrarea sa.

Celebrul sculptor explică într-un mod elegant, ceea ce s-a petrecut cu opera sa, mai bine de trei decenii: "Deși municipalitatea din Galați urma să instaleze sculptura într-o poziție verticală, «frumusețea» a fost așezată în iarbă, pe faleza fluviului Dunărea, unde s-a odihnit aproape 32 de ani. Mulțumită opiniei publice, care a ridicat problema, au fost luate măsuri pentru a începe procesul de «trezire» a ei", spune Ewerdt Hilgemann, comparând istoria lucrării sale cu povestea "Frumoasei adormite".

"Sunt foarte bucuros că am creat o lucrare care ar putea deveni un simbol al puterii orașului Galați, al moștenirii sale industriale și al determinării", mărturiseşte artistul în finalul mesajului său.

Semnalul de alarmă tras în 2016

Reamintim că ziarul nostru a adus în atenţia opiniei publice şi a autorităţilor realitatea: "Sculptura unui cunoscut artist german, abandonată de autorităţile gălăţene", în ediţia din 18 mai 2016. Articolul atrăgea atenţia opiniei publice că, în vreme ce lucrările lui Ewerdt Hilgemann sunt expuse în toate marile oraşe ale lumii, municipalitatea gălăţeană ţine aruncată în iarbă cea mai impozantă sculptură a germanului.

Numită "Omagiu lui Brâncuşi", sculptura înaltă de 12 metri înfăţişează o coloană "turtită", formată din paralelipipede vidate. Deşi planul iniţial era ca opera să fie amplasată la Potcoava de Aur sau pe Faleza Inferioară a Dunării, ea a fost lăsată să ruginească lângă punctul de Trecere Bac.

La doi ani de la publicarea articolului în "Viaţa liberă", costurile punerii în valoare a sculpturii au fost aprobate de Consiliul Local. Proiectul votat de aleşi prevedea: restaurarea sculpturii, zincarea cutiilor metalice și montarea acesteia pe Faleza Inferioară a Dunării, la intrarea dinspre parcarea Trecere Bac, pe o fundație din beton armat, placată cu plăci de granit. Terenul de fundare va fi consolidat, zona de amplasare va fi sistematizată vertical, iar întregul ansamblu va fi iluminat cu patru reflectoare.

A fost necesară şi o expertiză pentru că autorităţile nu erau sigure că sculptura mai poate fi salvată. Pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor s-au organizat mai multe achiziţii publice, iar multe dintre ele au eşuat. Abia în noiembrie 2022, sculptura a fost ridicată din iarbă pentru restaurare. Tot atunci a început şi amenajarea soclului. Lucrările sunt executate de firma Edilgalcon din Schela, după un proiect realizat de Arhidesk SRL Galați.

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

„Omagiu lui Brâncuși” încă așteaptă finalizarea lucrărilor

Ridicată pe soclu, sculptura lui Ewerdt Hilgemann "Omagiu lui Brâncuși" încă așteaptă finalizarea lucrărilor menite să o pună în valoare așa cum se cuvine. Din păcate, data de 25 martie 2023, la care execuția ar fi trebuit să fie gata, conform panoului de șantier, nu a fost respectată.

Autoritățile și-ar fi dorit ca obiectivul să fie finalizat până la sfârşitul lunii aprilie, dar nu a fost posibil, în mare parte din cauza condițiilor meteo.

Noul termen avansat de administrația locală este finele lunii mai, dar, optimiste, oficialitățile au speranțe că lucrarea se va încheia mai devreme. Au mai rămas de executat placarea cu granit a soclului, sistematizarea verticală a zonei de amplasare și iluminarea întregului ansamblu cu reflectoare.

Lucrările sunt executate de firma Edilgalcon din Schela, după un proiect realizat de Arhidesk SRL Galați.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.