Jump to content

Admiterea 2016 la Universitatea ”Dunărea de Jos”


dcp100168

Recommended Posts

Au început preînscrierile la ”Dunărea de Jos”. Iată câte locuri la admitere la facultate sunt scoase la concurs

Au început preînscrierile la Dunărea de Jos. Cei care se înregistreză pe site-ul www.admitere.ugal.ro beneficiază de o reducere de 10 la sută din taxa de înscriere (aceasta este de 150 de lei şi în acest an).

1.900 de locuri la buget

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi scoate la concurs pentru această vară 1.900 de locuri la buget, studii de licenţă, la care se adaugă tot atâtea locuri cu taxă. Cele mai multe sunt la Facultatea de Medicină şi Farmacie (266), urmată de Inginerie şi Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică (câte 250). În top mai sunt Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (183), Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (167), Facultatea de Litere (164), Facultatea de Inginerie şi Agronomie din Brăila (130) şi Arhitectură Navală (101). Cele mai puţine locuri vor fi la Facultatea de Arte (31). Din totalul celor 1.900 de locuri, 17  sunt pentru romi,  nouă sunt locuri la buget cu bursă pentru tinerii de origine română din Republica Moldova, absolvenţi cu diploma de bacalaureat obţinută în România, iar şase sunt locuri la buget fără bursă, pentru tinerii de origine română din Republica Moldova, absolvenţi cu diploma de bacalaureat obţinută în România.

Test grilă la licenţă

Admiterea la licenţă se face pe bază de test grilă. Media finală de admitere se calculează astfel: 50 la sută nota la test şi 50 la sută media de la examenul de bacalaureat. Excepţiile sunt: la Medicină, unde media finală la admitere este 100 la sută nota la testul grilă; la Facultatea de Arte, unde admiterea are faza I, eliminatorie (proba de aptitudini), la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, unde finalul înseamnă 50 la sută nota la proba sportivă şi 50 la sută media de bacalaureat. De asemenea, etapa I, eliminatorie, se organizează şi în cazul admiterii la domeniul Teologie, din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie. Prima sesiune de admitere începe în iulie, iar a doua se va organiza în septembrie, pentru locurile rămase libere şi pentru învăţământul la distanţă şi cu frecvenţă redusă.

Admitere în două etape, în iulie

Etapa I începe cu înscrierea candidaţilor - între 18 şi 23 iulie, desfăşurarea probelor de concurs - între 25 şi 27 iulie, afişarea rezultatelor şi rezolvarea contestațiilor între 28 şi 29 iulie, depunerea diplomelor de bacalaureat în original pentru cei admişi în etapa I, între 29 iulie şi 1 august. În etapa a II-a, la 1 august, vor fi eliminaţi de pe liste cei care nu au adus diploma şi înlocuiţi cu alţii care iniţial au fost declaraţi respinşi. Pe data de 3 august, ora 16.00, se afişează listele finale. Pe 5 septembrie începe cea de-a doua sesiune de admitere la studii universitare de licenţă, învăţământ cu frecvenţă, la Universitatea „Dunărea de Jos”. Între 10 şi 11 septembrie se desfăşoară probele de concurs, între 12 şi 13 septembrie se afişează rezultatele şi sunt rezolvate contestaţiile, iar între 13 şi 14 septembrie se depun diplomele de bacalaureat în original. Între 15 şi 18 septembrie au loc redistribuiri şi afişarea rezultatelor finale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Au rămas două săptămâni până la debutul Admiterii 2016

Cu două săptămâni înainte de înscrieri, Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi şi-a definitivat oferta pe 2016. 1.900 de locuri la buget şi cam tot atâtea la taxă îi aşteaptă pe absolvenţii de liceu să se înscrie la una sau mai multe din cele 13 facultăţi. “Repartizarea locurilor s-a făcut aproape ca în anii trecuţi, am lăsat locuri mai puţine acolo unde nu a fost cerere. Cu o singură excepţie la licenţă - e vorba de specializarea Biotehnologii de la Chimie Alimentară - toate celelalte specializări au rămas valabile şi anul acesta,” a declarat Ştefan Baltă, prorectorul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi.

Ba mai mult, la Dunărea de Jos sunt trei specializări noi: e vorba de Arhitectură navală în limba engleză (Facultatea de Arhitectură Navală) de Electromecanică în limba franceză (Facultatea de Inginerie) şi de Resurse Umane (Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie). Pentru prima specializare se pun la bătaie 35 de locuri, din care 15 la buget şi 15 la taxă şi 5 pentru studenţii străini care vin pe cont propriu valutar. Pe franceză, sunt 50 de locuri pentru studenţii străini şi alte 10 cu taxă. Pentru resurse umane sunt pregătite 20 de locuri la buget.

Candidaţii trebuie să ştie că, în premieră, anul acesta se pot înscrie la patru facultăţi tehnice cu o singură taxa plătită (în valoare de 150 de lei) pentru un singur dosar, în care îşi pot trece orice specializare dorită. E vorba de Inginerie, Arhitectură Navală, Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor şi Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică. “Am constatat că erau puţini candidaţi care optau pentru două facultăţi tehnice, deşi sunt specializări care i-ar putea interesa pe tinerii noştri. Absolventul are acum posibilitatea de a-şi alege o opţiune conexă. De exemplu, cine optează pentru Calculatoare, ar putea formula o a doua opţiune şi pentru Informatica aplicată de la Inginerie, sau cine vrea la ecologie la SIA trebuie să ştie că există şi protecţia mediului la Inginerie. Testul de admitere e acelaşi pentru toate cele patru facultăţi, iar candidaţii au mai multe şanse de a fi admişi la Dunărea de Jos”, a declarat prorectorul Ştefan Baltă.

La Medicină contează, anul acesta, doar nota de la test

Modele de teste de admitere şi alte informaţii se găsesc pe www.admitere.ugal.ro. Şi anul acesta se dă admitere la toate facultăţile, unele având şi probe eliminatorii. În premieră, la Medicină nu va mai conta nota de la bacalaureat, ci doar nota obţinută la testul de la admitere. “Sunt mulţi candidaţi care sunt avantajaţi de notele obţinute la disciplinele de la bacalaureat, deşi acestea nu sunt comune cu cele din care se dă testul. Am avut studenţi foarte buni la test care nu au fost admişi la Medicină din cauza notei de la bacalaureat, şi nu mi se pare normal”, a explicat Ştefan Baltă.

Calendarul înscrierilor

Înscrierile se desfăşoară în intervalul 18-23 iulie, inclusiv sâmbătă. Probele vor avea loc de pe 25 până pe 27 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate până pe 3 august. Pe perioada înscrierilor, dar şi a probelor, candidaţii care vin din alte judeţe pot fi cazaţi gratuit în campusul studenţesc, iar însoţitorii plătesc o taxă simbolică de 10 lei pe zi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Program universitar pentru liceenii indecişi

Liga Studenților din Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați organizează în perioada 12 - 19.07 cea de-a patra ediţie a proiectului educaţional “Universităţi de vară pentru elevi - Galaţi Summer University”. Proiectul  îşi propune să vină în ajutorul elevilor de clasa a XI-a, indecişi în privinţa facultăţii pe care o vor alege la finalul ciclului liceal. Potrivit organizatorilor, timp de 8 zile, un număr de aproximativ 60 de elevi din toate colţurile ţării vor avea posibilitatea de a vizita facultăţile Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, vor participa la traininguri şi activităţi sociale şi vor experimenta la propriu, viaţa de student. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc marți, 12 iulie, ora 16:00, sala U82 din Universitate.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Admitere la Universitatea "Dunărea de Jos". Înscrierile încep luni

Absolvenţii de liceu se pot înscrie, începând de luni, 18 iulie, până sâmbătă, 23 iulie, la programele de studii de licenţă din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi.

Înscrierile la cele 13 facultăţi ale instituţiei de învăţământ superior se fac în intervalul orar 8,00 - 15,00. Locaţia stabilită de organizatori pentru depunerea dosarelor este afişată, pentru fiecare facultate, pe site-ul www.admitere.ugal.ro.

Desfăşurarea probelor de concurs vor avea loc în perioada 25 - 27 iulie, urmând ca în intervalul 28-29 iulie să fie afişate rezultatele primei etape şi rezolvarea contestaţiilor. Diplomele de bacalaureat în original vor fi depuse de cei admişi după prima etapă, în perioada 29 iulie - 1 august, începând cu ora 10,00.

Listele din a doua etapă se vor afişa pe data de 1 august, începând cu ora 16,00. În următoarele zile, respectiv 2 şi 3 august, candidaţii îşi vor depune diplomele în original, începând cu ora 10,00. Listele finale vor fi afişate în data de 3 august, la ora 16,00.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Peste 1.000 de dosare depuse, în două zile

După două zile de înscrieri la "Dunărea de Jos", sunt 983 de candidaţi, cu 1.066 de fişe (un candidat poate depune fişe la mai multe facultăţi). Înscrierile vor continua până sâmbătă, între orele 8.00-15.00, la sediile facultăţilor. Pentru anul universitar 2016-2017, Universitatea „Dunărea de Jos” scoate la concurs 1.900 de locuri la buget - la ciclul de studii de licenţă şi, respectiv, 780 de locuri la buget - la ciclul de studii de masterat. Acestora li se adaugă tot atâtea locuri cu taxă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Absolvenţii de liceu se bat pentru Medicină, Calculatoare şi Arhitectură Navală

Dupa trei zile de la startul înscrierilor, la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi şi-au depus dosarele 1.512 candidaţi, cu 1.651 de fişe (un candidat poate depune fişe la una sau mai multe facultăţi). Înscrierile vor continua până sâmbată, între orele 8.00-15.00, la sediile facultăţilor.

Universitatea ”Dunărea de Jos”  a scos la concurs 3.905 de locuri la admiterea din 2016, din care  1.900 sunt la buget. 100 de locuri au fost alocate pentru românii de pretutindeni, 17 locuri fiind rezervate romilor, iar 15 pentru tinerii din Basarabia.

Cea mai mare concurenţă va fi la Facultatea de Medicină, unde până astăzi s-au înscris 195 de candidaţi. Elevii sunt interesaţi şi de Facultatea de Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei, pentru care au optat 160 de tineri, precum şi de Facultatea de Arhitectură Navală, unde şi-au depus dosarele până acum 111 candidaţi.

Taxa de înscriere este similară cu cea de anul trecut, respectiv 150 de lei, iar  cei care au optat pentru preînscriere, vor beneficia de o reducere de 10%.

Înscrierile la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi se fac în perioada 18-23 iulie, iar examenul de admitere se va desfăşura în intervalul 25-27 iulie. Pe 29 iulie se vor afişa primele rezultate, iar cele finale vor fi anunţate pe 3 august.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

2.238 de absolvenţi de liceu s-au înscris la admiterea de la Universitatea ”Dunărea de Jos”

Înscrierile la admiterea din acest an pentru Universitatea ”Dunărea de Jos” s-au încheiat sâmbătă, pentru licenţă, şi astăzi, pentru Masterat (trei facultăţi au organizat, în premieră, admitere şi în vară). La licenţă s-au înscris 2.238 de absolvenţi de bacalaureat (cu 2.450 de fişe). Pentru anul universitar 2016-2017, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galati a scos la concurs un număr de 1.900 de locuri la buget şi 1.700 la taxă. Probele de concurs au loc în perioada 25-27 iulie, iar primele rezultate vor fi afişate pe 28 iulie.

La Masterat, situaţia înscrierilor este următoarea: la Facultatea de Litere s-au înscris 78 de candidaţi, la Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice-67 de candidaţi, iar la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor - 120 de candidaţi.  Probele de concurs vor avea loc în intervalul 28-31 iulie. Toate cele trei facultăţi vor organiza o nouă sesiune de admitere şi în toamnă.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Kinetoterapia a bătut Medicina, la admiterea, din acest an, la Universitatea ”Dunărea de Jos”

La Universitatea "Dunărea de Jos", după încheierea primei sesiuni de admitere, cea mai mare concurenţă se înregistrează, anul acesta, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea Kinetoterapie, unde s-au înscris 100 de candidaţi pe 18 locuri (5,5 pe loc). La fel de căutată este şi specializarea Ştiinţe ale Educaţiei, unde la Pedagogia învăţământului Primar şi Preşcolar sunt 81 de candidaţi pe 18 locuri la buget (4,5 pe loc).

Facultatea de Medicină şi Farmacie se menţine în topul celor mai căutate, cu cifre record de înscrişi la aproape toate specializările. La Medicină, sunt 297 de înscrişi pe 66 de locuri, adică 4,5 pe loc, la Medicină dentară sunt 2,4 pe loc, iar la Farmacie aproape 2 candidaţi pe un loc bugetat. Cei mai puţini înscrişi sunt la specializarea Moaşe, unde sunt doar 8 candidaţi pe 25 de locuri.

La concurenţă cu Medicina, este şi specializarea de Drept de la Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, unde sunt 131 de înscrişi pe 50 de locuri (2,6 pe loc). La fel de căutată este şi specializarea Calculatoare şi tehnologia informaţiei, de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, unde sunt 2,3 înscrişi pe un loc la buget, iar specializarea Arhitectura Navală de la facultatea cu acelaşi nume a reuşit să adune 1,6 candidaţi pe loc.

Şi Facultatea de Economie are multe specializări unde examenul nu va fi chiar floare la ureche, fiind concurenţă aproape ca pe vremuri: 2,5 pe loc la Finanţe şi la Contabilitate, 2,3 pe loc la Cibernetică şi la Management, 1,9 pe loc la Administrarea afacerilor şi 1,6 pe loc la Marketing. Practic, singura specializare care nu a fost pe placul absolvenţilor de liceu este Economia, unde s-au înscris doar doi concurenţi.

La polul opus, cele mai puţin căutate specializări sunt Filosofia de la Facultatea de Istorie, unde s-a înscris un singur candidat, şi Muzica şi Teatrul de la Facultatea de Arte, unde sunt şase, respectiv, trei înscrişi. Concurenţă este, în schimb, la Arte vizuale, unde s-au înscris 12 candidaţi pe 10 locuri. La Inginerie, sunt specializări, cum ar fi Mecatronica şi robotica, care nu au atras niciun candidat. La SIA, cea mai căutată facultate în alţi ani, nu s-au ocupat locurile scoase la concurs la nicio specializare, iar Ingineria va avea şi în toamnă multe locuri disponibile la aproape toate specializările.

Calendarul concursurilor

Probele scrise dar şi cele practice, la anumite specializări, au început de ieri. Miercuri, concurenţii vor avea de susţinut, în funcţie de opţiuni, examene la engleză, franceză, biologie şi economie. De la 9,00 se vor susţine probele la algebră, biologie, chimie organică, limbă română. La toate facultăţile, cu excepţia Medicinei, media finală se va calcula din 50 la sută nota de la bacalaureat şi 50 la sută nota de la examenul de admitere.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

A doua sesiune de înscrieri la Universitatea ”Dunărea de Jos”

Cea de-a doua sesiune de înscrieri la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi pentru studii universitare de licenţă se desfăşoară până pe data de 8 septembrie 2016. În ceea ce priveşte probele de concurs, acestea vor avea loc între 10 şi 11 septembrie, iar pe 12 şi 13 septembrie sunt programate afişarea rezultatelor şi rezolvarea contestaţiilor.

Potrivit calendarului concursului de admitere, diplomele de bacalaureat vor fi depuse în original pe 13 şi 14 septembrie. Redistribuirile, afişarea finală a rezultatelor şi depunerea diplomelor în original vor avea loc între 15 şi 18 septembrie. La dispoziţia candidaţilor sunt 12 facultăţi, iar cei respinşi în sesiunea de admitere din iulie beneficiază de scutirea taxei de înscriere.

Candidaţii interesaţi de un masterat la universitatea gălăţeană de stat se pot înscrie, în cadrul celei de-a doua sesiuni organizate în perioada 16-19 septembrie. Desfăşurarea probelor, prelucrarea datelor, rezolvarea contestaţiilor şi afişarea primelor rezultate vor avea loc între 21 şi 23 septembrie, urmând ca pe 24 septembrie să se desfăşoare redistribuirile şi să se afişeze rezultatele finale.

Şi înscrierile la studiile universitare de doctorat au loc în luna septembrie, mai exact, între 1 şi 9 septembrie, urmând ca tocmai la sfârşitul lunii, între 26 şi 30 septembrie, după toate etapele admiterii, să se semneze contractele de studii.

Mai multe detalii despre admitere şi locaţiile de înscriere pot fi consultate pe site-ul Universităţii „Dunărea de Jos”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

1.771 de locuri scoase la concurs în sesiunea din toamnă la Universitatea ”Dunărea de Jos”

După sesiunea de admitere din vară, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi au rămas neocupate 579 de locuri la buget şi 1.192 de locuri la taxă.

Au rămas neocupate la Inginerie - 186 locuri la buget şi 122 cu taxă, Arhitectură Navală - 17 locuri cu taxă, Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor - 121 locuri la buget şi 77 cu taxă, Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică - 48 locuri la buget şi 176 cu taxă, Educaţie Fizică şi Sport - 70 locuri cu taxă. Absolvenţii de liceu nu şi-au manifestat un interes prea mare nici pentru Facultatea de Litere, unde au rămas neocupate 80 locuri la buget şi 225 cu taxă, Ştiinţe şi Mediu - 28 locuri la buget şi 64 cu taxă, Istorie, Filosofie şi Teologie - 29 locuri la buget şi 202 cu taxă, Inginerie şi Agronomie Brăila - 62 locuri la buget şi 28 cu taxă, Economie şi Administrarea Afacerilor - 4 locuri la buget şi 136 cu taxă, Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice - 2 locuri la buget şi 49 la taxă şi Arte - 19 locuri la buget şi 25 cu taxă. La Medicină şi Farmacie s-au ocupat toate locurile.

Înscrierile pentru cea de-a doua sesiune de admitere la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi se desfăşoară între 8 august şi 8 septembrie, la sediul Rectoratului, pe strada Domnească, nr.47, în Sala U 82, după următorul program: luni, marţi, miercuri între orele 9.00-15.00, joi între orele 10.00-18.00 şi vineri între orele 9.00-13.00.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

A treia sesiune de admitere la Universitatea ”Dunărea de Jos”. Concursul va fi fără examen

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi organizează o nouă sesiune de admitere, la ciclul de studii universitare de licenţă, după ce iniţial a scos la concurs 1.900 de locuri la buget, cărora li s-au adăugat tot atâtea locuri cu taxă.

După prima sesiune de admitere organizată de Universitatea ”Dunărea de Jos” în luna iulie, au rămas neocupate 579 de locuri la buget şi 1.192 de locuri la taxă. Astfel, au rămas neocupate la Inginerie -  186 locuri la buget şi 122 cu taxă, Arhitectură Navală - 17 locuri cu taxă,  Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor - 121 locuri la buget şi 77 cu taxă,  Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică - 48 locuri la buget şi 176 cu  taxă,  Educaţie Fizică şi Sport - 70 locuri cu taxă. Absolvenţii de liceu nu şi-au manifestat un interes prea mare nici pentru Facultatea de Litere, unde au rămas neocupate 80 locuri la buget şi 225 cu taxă, Ştiinţe şi Mediu - 28 locuri la buget şi 64 cu taxă, Istorie, Filosofie şi Teologie - 29 locuri la buget şi 202 cu taxă, Inginerie şi Agronomie Brăila - 62 locuri la buget şi 28 cu taxă, Economie şi Administrarea Afacerilor - 4 locuri la buget şi 136 cu taxă, Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice - 2 locuri la buget şi 49 la taxă şi Arte - 19 locuri la buget şi 25 cu taxă.

Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi a organizat a doua sesiune de admitere în intervalul 8 august-8 septembrie, dar nu s-a reuşit ocuparea locurilor libere.

În aceste condiţii, se va organiza o a treia sesiune de admitere, însă de această dată fără examen, urmând să aibă loc un concurs de dosare. Facultăţile care au locuri disponibile (la buget) sunt următoarele: Inginerie - 138 de locuri; Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor - 92 de locuri; Litere - 60 de locuri;Istorie, Filosofie şi Teologie - 15 locuri; Ştiinţe şi Mediu - 15 locuri; Inginerie şi Agronomie din Brăila - 45 de locuri.

Absolvenţii de liceu interesaţi trebuie să ştie că înscrierile vor avea loc în perioada 19-21 septembrie 2016, în intervalul orar 08.00 - 15.00, în sala U82 din cadrul sediului central al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, strada Domnească nr. 111.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Număr record de locuri neocupate la Universitatea Dunărea de Jos

Pentru a treia oară în ultimele trei luni, Universitatea Dunărea de Jos din Galați încearcă să își ocupe toate locurile, în cadrul unei a treia sesiuni de admitere ce va fi deschisă până pe 21 septembrie (înscrieri, zilnic, în intervalul orar 08.00 - 15.00, în sala U82 din cadrul sediului central al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, strada Domnească nr. 111). În total sunt disponibile 365 de locuri, la buget, cele mai multe la Facultatea de Inginerie (138) și facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor (92), dar sunt locuri disponibile și la Facultatea de Litere (60), Științe și Mediu (15), Istorie, Filosofie și Teologie (15) și Inginerie Brăila (45).

Pentru a-și ocupa cele 365 de locuri libere, la buget, Universitatea Dunărea de Jos din Galați a decis, în premieră, ca admiterea la a treia sesiune să se facă pe bază de dosar la toate facultățile în cauză. Dacă pentru unele facultăți decizia nu este neobișnuită (căci se practica de regulă), pentru Facultatea de Chimie Alimentară da, deoarece în cei 68 de ani de existență, niciodată nu a făcut admitere decât pe bază de examen. Renunțarea la acesta este o premieră nedorită, un compromis recunoscut cu greutate de decanul acestei Facultăți de Chimie Alimentară, Petre Alexe: “da, este un moment delicat să faci admitere aștepând să intre o categorie fără concurs, fără a demonstra anumite abilități, dar situația este reală și aplicăm și noi regula lui Napoleon - în situații speciale, reguli speciale... este o situație de avarie”.

Avarie sau nu, în ultimii trei ani în care s-au mai organizat astfel de a treia sesiune, numărul de locuri rămase libere era mult mai mic. Astfel, în 2014, în primul an în care s-a organizat a treia sesiune de admitere, rămăseseră neocupate 80 de locuri la cinci facultăți (cam aceleași de acum), iar anul trecut, numărul de locuri libere scoase la a treia sesiune de admitere era de 103 (48 de locuri la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, 40 de locuri la Facultatea de Inginerie și 15 locuri la Facultatea de Inginerie și Agronomie Brăila). Însă în acest an, creșterea este triplă - 365 de locuri libere!

Unul din motivele pentru care Universitatea de la Galați a rămas cu atâtea locuri neocupate, se leagă de faptul că în acest an, la Galați, s-au înscris la examenul de bacaluareat cu 600 de elevi mai puțini decât anul trecut. Astfel, la sesiunea din vară a bacalaureatului din 2015 erau înscriși 4.269 și au dat examen 3.942, în timp ce în această vară, la bacalaureat au fost înscriși 3.430 de elevi și de dat examen au dat 3.368! “Vorbim de un motiv demografic, căci a scăzut numărul elevilor absolvenți de bacalaureat, a celor care termină și promovează bacalaureatul și, implicit, ajung mai puțini la noi”, spune Ciprian Vlad, secretarul general al comisiei de admitere de la Universitatea Dunărea de Jos, adăugând că aceeași situație îngrijorătoare se înregistrează și în alte centre universitare, precum București sau Brașov.

Sunt însă și alte motive pentru care absolvenții de bacalureat din țară nu mai aleg Facultatea de Chimie Alimentară, spune decanul acesteia, Petre Alexe: “Vorbim de o concurență puternică, injustă aș spune eu, a Facultății de Medicină, căci cei bine pregătiți la chimie, biologie, optează pentru Medicină, o facultate cu spectrul vizionar de plecare în străinătate - , realitatea este că foarte mulți se înscriu la medicină, pentru că în străinătate este mare căutare de medici. Apoi, mai este vorba de tendința globală ca fiecare să urmeze facultatea care se află cât mai aproape de casă. Iar dacă acum, în țară, sunt foarte multe facultăți de Chimie Alimentară, ei nu mai vin la Galați, așa cum o făceau pe vremuri când aveam studenți de la Brașov, Cluj, Timișoara... La acest capitol am suferit o mică înfrângere, dar numai la studiile de licență, căci la masterat și doctorat încă atragem foarte mulți studenți, datorită bazei materiale excelente și a profesorilor de aici”. Petre Alexe spune că un alt motiv al lipsei de studenți de la Chimie Alimentară Galați este “o altă concurență neloială - faptul că în țară, la alte facultăți similare, se intră fără examen, sistem adoptat de mulți ani și atunci, pe principiul minimului efort, tânărul spune că la ce să vină la Galați să dea examen, când poate intra în altă parte, doar pe bază de dosar?”.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Locuri la licenţă transferate la masterat şi doctorat, la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi

În cea de-a treia sesiune de admitere (doar pe bază de dosar), la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi s-au mai înscris 88 de candidaţi, din care 72 pe locurile bugetate. Cei mai mulţi, în număr de 44 - au optat pentru profilul tehnic - Inginerie şi Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor. Alte facultăţi care au primit peste 10 dosare sunt Ştiinţe şi Mediu (11 candidaţi) şi Inginerie Brăila (11 candidaţi). Cei mai puţini s-au înscris, în cea de-a treia sesiune, la Litere (1 singur candidat) şi la Arte (2 candidaţi).

În această sesiune, Universitatea a scos la bătaie 335 de locuri rămase libere.

”Practic au mai rămas puţin peste 200 de locuri la licenţă, care vor fi folosite astfel: parte îi vor ajuta pe cei cu taxă să treacă pe locuri bugetate, iar parte vor fi transformate în locuri pentru masterat şi doctorat. Avem cerere mare pentru locuri la masterat şi vom câştiga astfel 75 de locuri la programele de master (proporţia fiind de 2 la 1) şi alte 12 la doctorat (proporţia fiind de 4 la 1)”, a declarat preşedintele Comisiei de Admitere, Ciprian Vlad.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.